לפני שנצלול בפרקים הבאים יותר לעומק, הזמנתי את עומר הררי, יזם בתחום ה-AI לדבר קצת על הבסיס ולהסביר לי את הבייסיק. מהי בינה מלאכותית? איך היא עובדת? ומה העתיד צופן לנו?
תאריך עליית הפרק לאוויר: 02/04/2023.
[טיזר מהפודקאסט (עומר)]: זה נוגע לנו בנקודה הכי אישית. זה מונגש לנו בדיבור. זה הדבר הראשון שאנחנו לומדים כשאנחנו מגיעים לעולם הזה, זה לתקשר.
[מוזיקת פתיחה]
בני: אהלן חברים, טוב. אז היום אני מארח את עומר הררי, שהוא יזם ומומחה ל-AI בתחום ה-NLP, לא בשיטת הטיפול NLP אלא NLP שקשור ל-AI. אז עומר, היי, קודם כל מי אתה ומה זה NLP?
עומר: אהלן בני, מה שלומך? אז אני עומר הררי ואני יזם, וככה אני מרגיש וככה אני חי. המון פרויקטים ואהבה שלי לחידושים באמת. ו-NLP זה בעצם קיצור של Natural Language Process. בעצם היכולת שלנו לעבד שפה פשוטה על מנת לייצר פעולות מורכבות.
NLP מגיע מהעולם של… נקרא לזה רשת נוירונים. זו מערכת שהיא שונה מכל התהליך של העבודה שהיה עד היום בתוך מערכות דיגיטליות. אם עד היום היינו עובדים על מערכות שמונעות על בסיס טרנזיסטורים של אם-אז, בסדר? אם ככה וככה, אז ככה - ה-NLP בעצם זה מערכת ש… עוד פעם, אני מנסה נורא לפשט את זה, אבל היא אסופה של המון המון מידע, שדרך המידע הזה היא יודעת לקבל הבנות של הסנטימנט של הבקשה שלי או של המשימה שהיא מקבלת, ולייצר יש מאין. כלומר היא יודעת לג'נרט [to generate] החוצה, שזה משהו שלמדנו עכשיו כשהגיע Chat GPT, היא יודעת לייצר תוצרים כדי, שאנחנו יכולים בעצם להשתמש בהם. אז ה-NLP הוא מגוון רחב של הבנת מלל ויצירת מלל ויצירת אקשן בהמשך, אבל זה בעצם נותן לנו כבני אדם לשלוט במכונות מאוד מאוד מורכבות ולהבין מכונות מאוד מורכבות מבלי הצורך להיות עכשיו תפוסים על הקוד ספציפית, לדעת לכתוב קוד. אז… בגדול.
בני: אוקיי. אז ישר קפצנו לעומק. והאמת היא שהכנתי כמה שאלות שהן יותר בסיסיות, ואנחנו נחזור למורכבות יותר של ראשי תיבות - NLP, NLA, מלא ראשי תיבות מגניבות אחר כך. והשאלה הראשונה היא - אם היית צריך להסביר מהי בינה מלאכותית לילד בן שלוש, איך היית עושה את זה?
עומר: אם הייתי צריך להסביר מה זה בינה מלאכותית לילד בן שלוש, שאלה נהדרת. אני חושב שהייתי אומר לו שזה בעצם רובוט שחושב כמונו. זה בעצם רובוט שחושב כמו שאני חושב, כי הוא בעצם למד את מה שאני למדתי. וזה מה שנקרא, אם אני צריך להסביר את זה לילד בן שלוש.
בני: יפה. אוקיי, האמת היא שזה מגניב. עכשיו, חשוב לי לשמוע בסיפור האישי שלך. אני סיפרתי את הסיפור שלי כבר, איך נחשפתי ל-AI ומה היה דעתי על זה באותו רגע. מתי אתה פעם ראשונה נחשפת ל-AI? באיזה קונסטלציה זה היה? ומה חשבת? ומתי זה היה גם?
עומר: אני בשנים האחרונות עוסק המון בייעוץ עסקי, ומאוד מאוד שם את הדעת במקום של הפרודוקטיביות ואיפה אנחנו יכולים להיות טובים יותר, מדויקים יותר ומהירים יותר, כבני אדם ובכללי כבעלי עסקים.
בני: כן.
עומר: והדבר הזה גרם לי לצאת למסע של להקים איזשהו סטארט-אפ בנושא, שהסטארט-אפ עסק ברעיון של איך אנחנו מנגישים את ייעול הזמן וניהול נכון של תהליכים עבור בעלי עסקים. כשהתחלתי להיכנס ולחקור הבנתי מאוד מהר, כל מי ששאלתי אותו שלח אותי לעולמות הבינה המלאכותית על מנת לייצר את התובנות אותם חיפשתי, וזה מה שבעצם הוביל אותי להיכנס לתחום ולהתחיל ללמוד את כל הנושא הזה. יום אחד כששיחקתי בפלייגראונד של GPT-3…
בני: מה זה פלייגראונד?
עומר: יש בעצם את Chat GPT, שזה מה שאנחנו מכירים, זה מה שהוציאו כאינטרפייס (interface) לכל ה… לקהל הרחב, ואפשר אחרי זה לדבר גם למה הם עשו את זה,
בני: כן.
עומר: אבל OpenAI במקור שלה היא חברה תשתית, שהרצון שלה זה לתת את התשתית של בינה מלאכותית לכולנו. בעבר היית צריך לקנות מחשבים גדולים הביתה או שרתים כדי להריץ את הדברים שלך, והיום אתה משלם חמישה שקלים לענן. ככה גם OpenAI רוצים שזה יהיה. הם לא רוצים שתהיה לך סופר קומפיוטרס בבית, הם רוצים שתוכל לשלם את החמישה שקלים שלך ולקבל את הגישה לבינה מלאכותית.
בני: וענן זה בעצם תחליף, נקרא לזה, למחשבים גדולים. זאת אומרת מבחינת אחסון.
עומר: נגיד, נגיד.
בני: אוקיי.
עומר: בסדר? המחשב הזה הוא קיים, בסדר? הוא בגודל של בניין ענק. כאילו, מה שהיום אנחנו, אתה ואני מתקשרים עם הצ'אט, אנחנו בעצם מתקשרים עם בניין ענק של מוסדות נתונים מטורפים.
אבל זה היה הרעיון, להנגיש את זה להמונים. ואני בעצם, הפלייגראונד זה האזור שהוא יותר, נקרא לו האזור הפיתוחי, בסדר? המקום שממנו אני יכול לקחת את היכולות שיש לאותה בינה מלאכותית ולמקד ולייעל אותם עבור הצרכים שלי.
אז שיחקתי עם הפלייגראונד ואנחנו יצרנו כל מיני API והתחלנו לבדוק מה עובד ומה אפשר, ואיפה גבולות הגזרה שלנו בעצם בשביל להפוך את הסטארט-אפ הזה למעניין יותר וטוב יותר. ויום אחד פשוט הופיע כפתור קטן למטה שנקרא Try now, Try it, לא זוכר מה היה כתוב שם, לחצתי עליו, המסך הפך להיות שחור, נכנסתי בעצם לאינטראקציה של הצ'אט. התחלתי לדבר איתו, ושמה הבנתי שהעולם השתנה לחלוטין, הוא לא הולך להיראות כמו שהכרנו אותו, בהגדרה.
בני: וואי וואי.
עומר: זה כאילו, יש אנשים שאומרים שזה כמו המהפכה של האייפון. אני חושב שזה גדול יותר. אני חושב שזה כמו המהפכה של המחשבון המדעי. כאילו, עד לפני המחשבון המדעי יכולנו לעשות פונקציות מסוימות, והן היו מאוד ברורות גם לפי רמת הידע שלנו, וזה בערך אותו הדבר עכשיו. כי אם תיתן את המחשבון הזה לילד בן שלוש, הוא ישאל שאלות של ילד בן שלוש ויקבל תשובות של ילד בן שלוש. תיתן אותו לאיזה פרופסור מהרווארד או ייל, הוא ישאל שאלות שמתאימות לו ויקבל גם תשובות הרבה יותר מורכבות. המחשבון המדעי נתן את היכולת להגיע לחיבור נוסחאות כל כך מטורף.
ואני חושב שה-Chat GPT וכל החברים שלו, הם בעצם המחשבונים הבאים. כי זה כבר לא עניין רק של מספרים, זה כבר עניין של מילים. בסדר? וזו צורה תקשורת גם שלנו למול מכונה וגם שלנו למול עצמנו או למול הסביבה שלנו. וזה, ברגע שזה, הבנתי את הדבר הזה, הבנתי שזה הולך להיות גדול. מאוד. כמה גדול? מספיק גדול כדי שאתה ואני נשקיע את הזמן בשביל לדבר על זה.
בני: לגמרי.
עומר: ובאותו נשימה, לפני יומיים סבתא שלי קנתה את ה-GPT פלוס, כאילו את ההרחבה.
בני: ב-20 דולר.
עומר: ב-20 דולר. עכשיו, אם החברה, אם זה, ה-product market fit פה מתאים לך ולי, אבל גם לסבתא שלי, אנחנו מבינים שזה משהו שהוא באמת distribution מאוד גדול לכל תעשייה שהיא.
בני: הייתי שואל מה זה product market fit אבל אני מפחד מהתשובה (צוחקים), אז פשוט נמשיך לשאלה הבאה.
עומר: פשוט ההתאמה של מוצר ל...
בני: כן. מדהים. אוקיי, סבבה. אתה זוכר מתי זה קרה, שנחשפת פעם ראשונה ל-GPT? או בככלי ל-AI?
עומר: ל-GPT לפני שנה וחצי,
בני: וואלה.
עומר: לפני שנה וחצי פחות או יותר נחשפתי לזה באמת, והכרתי את ה…
בני: מדהים.
עומר: אבל לא כמו, לפני שנה וחצי נכנסתי לזה לעומק. והצ'אט, ביום הראשון שהצ'אט יצא, אני כבר הייתי שם, כי התעסקתי בזה עוד לפני.
בני: מטורף. אוקיי, אז האם אתה יכול להסביר לנו ולצופים, ולמאזינים, סליחה, איך בינה מלאכותית עובדת בקצרה ובפשטות, ואני בכוונה אומר בינה מלאכותית ולא Chat GPT. זה שאלה מורכבת, אם אתה מצליח לפשט לנו אותה - הרווחנו.
עומר: אוקיי, אז אני אעשה באמת הכי פשוט שאני יכול, או יודע. ספציפית… אבל אני אדבר על… על NLP, בסדר? כי זה מה שאני מכיר יותר.
אז בעצם המערכת הזאת מבינה את המהות שמאחורי הבקשה. כשאני מבקש בקשה במילים פשוטות, המערכת שמסתכלת על זה, בסדר? מקבלת את האינפוט הזה, צריכה להבין מה אני רוצה ממנה. זה יכול להיות, לפעמים אני אשאל את זה בסוגים של סלנג, לפעמים אני אכתוב עם שגיאות כתיב, לפעמים הרצף של המילים לא יהיה נכון. אז קודם כל זה מערכת שמבינה שפה פשוטה.
אחרי שהיא מבינה שפה פשוטה, אז היא מבינה בעצם בצורה של מה הסנטימנט, מה עומד מאחורי המשפט או הבקשה שביקשתי. היא מבינה מהי מילת עצם, ושם תואר וכן הלאה, ומה מילת קישור, מה אפשר לנקות ולהוריד. ואז מתוך זה היא מנסה מה שנקרא את הכי טוב שלה. מה זה הכי טוב שלה? היא קראה, היא יושבת על המון המון דאטה, היא מבינה הסתברותית, איזה מילה אמורה להגיע אחרי איזה מילה בתוך מבנה מסוים. המבנה הזה זה מבנה שאני ביקשתי, אם ביקשתי שתכין לי תוכנית עסקית היא מבינה מבנה, שזה המבנה שהיא רצה בתוכו. היא מבינה מה המהות של התוכנית עסקית, כי אמרתי לה תבני לי את זה עבור חברה שמייצרת פודקאסטים. ועכשיו היא תרוץ להסתכל על כל הדאטה הגדולה, ענקית, שיש לה, ותתחיל לנסות לראות איך היא מתאימה את ההבנה של כל הדאטה, של מה זה תוכנית עסקית ומה זה פודקאסטים, ועושה את החיבור ביחד, ואז היא מג'נרטת החוצה איזושהי תוצאה.
זה… אנחנו מדברים על מערכת נוירונים גדולה, דמיין חדר גדול עם מלא מלא נקודות דאטה שצפות באוויר, ואתה נמצא בכניסה לחדר ואתה שואל שאלה, ואז יש כל מיני נורות כאלה שנדלקות בחדר, אתה יודע, אני מנסה נורא לתאר את זה ציורית, שאומרות - אנחנו יודעים משהו, זה יודע משהו, זה יודע משהו, זה יודע משהו, ואז זה מתחבר הכל ביחד ונותן את התשובה. בערך כמו שהמוח שלנו עובד. אני אשאל אותך שאלה, וכל מה שלמדת ואתה יודע מהחיים שלך עד היום יעזרו לך לגבש תשובה לשאלה שלי. אז זה, מנסים מאוד מאוד לגרום לזה לעבוד אותו הדבר.
בני: מהמם. אוקיי. אז אני אישית נחשפתי ל-GPT לפני ארבעה חודשים בערך, כשהוא רק יצא, נובמבר, דצמבר, אפילו קצת אחרי. ואני מניח שכמו הרבה גם חלק מהמאזינים שלנו, נחשפו לזה פעם ראשונה. ואומרים - וואי, AI, מגניב, מידג'רני, מלא כלים וכו'. אני התבשרתי ש-AI קיים עוד לפני הרבה זמן, ולא רק לפני ארבעה חודשים, אז השאלה שלי היא כזאת: מתי AI הגיע בעצם לעולם לראשונה? וזה אני יודע שזו תשובה שהולכת להפתיע הרבה פה.
עומר: AI זה רעיון, Artificial Intelligence זה רעיון שמדברים עליו עוד משנות החמישים. ועוד משנות החמישים משחקים עם הרעיון הזה של AGI, שזה בעצם Artificial General Intelligence. זה במין נקודה כזאתי שאנחנו נגיד - אוקיי, יש פה מכונה שהיא יותר חכמה מכל האנשים בעולם גם יחד. ומשחקים עם הרעיון הזה ומנסים כל, במשך המון המון שנים, מתקדמים עם זה. והדבר הראשון שעבדו עליו זה ה-NLU, Natural Language Understanding. וגוגל, לדעתי, הם הדוגמה הכי טובה להסביר מה זה. כי אני היום שואל שאלה את גוגל במילים שלי, ואני מצפה שהוא יבין אותי וייתן לי גם את התוצאות חיפוש, במכה הראשונה. ונדרשת פה המון בינה, המון הבנה של מי אני, מה אני, מה אני רוצה, לאן אני חותר ולמה שאלתי וביקשתי את מה שביקשתי.
הנושא הזה של לג'נרט תוצאה מתוך זה, היא גם קיימת. אנחנו פשוט לא התעסקנו עם זה עד היום, כי זה בא לידי ביטוי הרבה בעולם הרפואה. כי זה בא לידי ביטוי הרבה בעולם שקשור לחיפוש מסמכים וניירות ודברים כאלה. זה אף פעם לא הונגש לנו בצורה של צ'אט. בשנתיים האחרונות OpenAI באו עם ההצהרה הזאת של "אנחנו ננגיש את ה-AI לכולם" והתחילו לעבוד על הפיתוח של Open AI, בסדר? המנועים למיניהם, היום אנחנו עובדים על מנוע בשם דה וינצ'י, זה מה שכולנו מכירים.
בני: מה זה דה וינצ'י?
עומר: זה המנוע שעליו רץ Chat GPT, בגדול.
בני: וואלה.
עומר: אבל יש עוד המון המון מנועים. והם באו ואמרו "אנחנו ננגיש את זה לכולם". במשך שנתיים אף אחד לא שיחק עם זה, לא מספיק, לא נגעו בזה. ואז הם אמרו "רגע, רגע, חברים, אתם לא מבינים מה יש כאן, אתם לא מבינים כלום". ואז הם הוציאו את DALL-E2, והם הוציאו את… את ה-Chat GPT, ואת VALL-E, שזה של ה-voice, ואת… הוציאו את Point-E, שזה של תלת מימד. והם התחילו להוציא כל מיני מוצרים כדי להראות לנו, ה… המשתמשים, מה הפוטנציאל הגלום בתוך היכולות האלה.
ובאמת, זה לא רק שזה גרם לנו כמשתמשים להבין את הפוטנציאל הגלום, ואנחנו רואים באמת את הרוחב הגדול של ההשפעה שזה מייצר, זה גם גרם למלחמה, מה שנקרא, מה שאני קורא לה "מלחמת הכוכבים". כי גוגל לא היו מוכנים לזה, אף אחד, גוגל לא היה מוכנים לפיצוץ הזה, ועכשיו הם חייבים להדביק את הפער. מיקרוסופט לא היו מוכנים לדבר הזה, אז הם… והם שמו יד,
בני: הצטרפו.
עומר: פשוט הצטרפו לחגיגה.
בני: לגמרי.
עומר: המון המון חברות נוספות שהתעסקו בזה לא היו מוכנות. והטירוף הזה משנה את פני התעשייה כמו שאנחנו מכירים אותה. עוד רגע חנות אפליקציות בתוך הצ'אט. עכשיו, אם הצ'אט, אנחנו קוראים לו האייפון החדש, בסדר? אז עכשיו אני אשאל אותך שאלה: יש לך חברה, יש לך רעיון? אתה רוצה את הרעיון שלך בתוך ה-App Store? או שאתה רוצה לנסות להתמודד עם זה לבד? סביר להניח שאתה רוצה את זה בתוך ה-App Store, אוקיי? וזה משמעותית משנה את התהליך החשיבה שלנו, של איך אנחנו צריכים לתקשר בינינו לבין מכונה, בין מכונה לבין הקליינט שלנו, ו… המשחק כוחות פה הוא משתנה גם ברמת הפיתוח המוצרי. אז כמות הסטארט-אפים שנשרפו בחודשיים האחרונים, סטארט-אפים שהושקעו בהם המון המון כספים, זה פשוט הזוי. זה מטורף.
בני: בגלל שהבינה המלאכותית בעצם פותרת פתרון בצורה הרבה יותר קלה מאשר שהם פתרו.
עומר: כן, כי או שהיא פותרת את זה בצורה יותר קלה, או שהיא מנגישה את זה בצורה יותר קלה. אני אישית טוען שהיום אנשים משלמים על נוחות. כלומר, זה לא משנה כמה עבדת קשה על מה שעשית, אם השקעת שקל או מיליארד - אם זה יותר נוח ממה שאני עושה היום, אני אשלם לך. אם זה לא עושה אותי יותר נוח, אני לא אשלם לך. Paypal היו פה המון שנים, לא תפס כל כך הרבה, ביט הגיעו, עשו את זה בארבע קליקים, עשו נוח. עם ביט אני עובד.
בני: לגמרי.
עומר: אוקיי? ואני חושב שזה מה שכל הבינה המלאכותית הולכת לעשות לנו, לשנות את זה ממה שהיה סביר ומוכר וברור להרבה יותר נוח. אז המון המון חברות והמון סטארט-אפים נדרשים עכשיו לעשות איזושהי אדפטציה, שהיא לא רק ברמה הטכנולוגית, היא גם ברמה החשיבתית. כלומר, הם צריכים לייצר דפוס חשיבה שהוא נוגד את כל התהליך פיתוח שאיתו הם עבדו עד היום. אז זה הולך להיות נורא נורא מעניין.
בני: טוב, אז לפני שאנחנו באמת ניכנס יותר מדי לפילוסופיה, ואיך זה הולך להשפיע על העולם, וסטארט-אפים וכולי, אני רק רוצה לדייק לגבי השאלה של מתי בינה מלאכותית בעצם נחשפה לעולם. אז זה היה לפני המון זמן, כמו שעומר אמר, בשנות החמישים, 1950 פלוס, בכל מיני קונסטלציות כאלה ואחרות. אני רק רוצה לתת כמה דוגמאות, איך אנחנו כבר היום פוגשים את הבינה המלאכותית מבלי שאנחנו בכלל שמים לב.
בטוח שיצא לכם אי פעם לדבר על כפכפים עם חבר שלכם, ואחרי חמש דקות להיכנס לפייסבוק ופתאום אתם רואים פרסומת ל-Havaianas, לא ממומן, איך זה יכול להיות? זה בינה מלאכותית. זה בעצם, האייפון, המכשיר שלנו יודע לזהות על מה אנחנו מדברים, מכל מיני שיטות כאלה ואחרות, voice, וואטאבר, והוא יודע אשכרה להציע לנו פרסומות לפי מה שאני מתעניין בו, קורא עליו, מדבר עליו אפילו. זה בינה מלאכותית, חברים יקרים.
בינה מלאכותית זה, אפשר לפגוש גם ברפואה. כאשר למישהו יש בעיות בלב, אז משתילים לו קוצב לב בתוך הלב שלו, שבעצם יודע לתת את הפולסים הנכונים, וככה בעצם להציל לו את החיים. כי עכשיו בעזרת הפולסים האלה הלב שלו יודע לדפוק בצורה נכונה. גם זה נוצר בעזרת בינה מלאכותית.
אז בינה מלאכותית קיים כבר המון המון זמן בחיים שלנו, בלי שאפילו שמנו לב. רק לאחרונה, כמו שעומר אמר, זה באמת התפוצץ, בגלל שזה כל כך נגיש וכל כך מוחשי בצורה של - אני מדבר עם בוט, והוא עונה לי, שזה מטורף ומפוצץ לכולנו את המוח. אז לא לטעות, חברים, בינה מלאכותית כאן כבר הרבה זמן. עכשיו זה פשוט באמת איזה כמה לבלים [levels] הרבה יותר גבוה ולמעלה, שזה מה שכל כך מעניין.
וזה מביא אותי לשאלה הבאה, עומר, למה כל מה שקורה עכשיו, בארבעה חודשים האחרונים, הפיצוץ הזה, הוא בעצם כל כך מטורף, ואנשים כל כך עפים עליו?
עומר: כי… זה נוגע לנו בנקודה הכי אישית. זה מונגש לנו בדיבור. זה הדבר הראשון שאנחנו לומדים כשאנחנו מגיעים לעולם הזה, זה לתקשר. ואם אני יכול להנגיש לך יכולות על ידי התקשור הזה, כלומר בוא תגיד מה אתה רוצה - וזה יקרה. זה כבר לא… אפילו… זה שובר כל כך הרבה, נקרא לזה, נוסחאות מתמטיות שלמדנו לעבוד עליהן ולהתקבע לתוכן, וזה פשוט מנגיש את זה לכולם. כי זה נטו שפה. ועכשיו המשחק פה זה מי יודע לדבר יותר נכון. מי יודע להשתמש במילים שלו יותר נכון, כדי שהצד השני יבין אותו טוב יותר. והצד השני עכשיו זה מכונה.
אז מהסיבה שזה במילים וזה אישי, אז זה נוגע בנו. כי היום אני יכול להגיע לכל אחד ברחוב שלא מכיר, לתת לו את הצ'אט, לא להגיד לו מילה, והוא יסתדר. אולי הוא לא ידע לנצל אותו, כי הוא לא יבין עדיין בחשיבה את כל היכולות הפוטנציאליות שגלומות בפנים, אבל הוא יסתדר. וברגע שהצלחנו לייצר מצב שכל בן אדם מקבל את הכלי הזה לידיים ובלי להסביר לו מסתדר, במילים פשוטות, זה נוגע לנו באיזשהו מקום, באזור שלא היינו מוכנים אליו. האפקט ה"וואו" שקורה כאן הוא גדול בקנה מידה שקשה להסביר לדעתי במילים.
בני: מדהים, ממש מדהים. ברמה האישית, איפה AI פוגש אותך היום ביום-יום? איך אתה משתמש בו, כלים, שימושים כאלה ואחרים?
עומר: אתה מכיר את זה שכשאתה מקבל רישיון לאוטו, אז אתה אומר לעצמך איך הסתדרתי לפני זה בלי רישיון?
בני: לגמרי (צוחקים קצת).
עומר: בערך אותו הדבר.
בני: אשכרה.
עומר: בערך אותו הדבר. אני משתמש בבינה מלאכותית היום להכול. אני לא… חוץ מלנסות לשמר את עצמי כבן אדם ולשמר תקשורת אמיתית עם החברים, המשפחה ואשתי, מעבר לזה אני משתמש בבינה מלאכותית להכול. כי היא גורמת לי להוציא ממני את מי שאני פי עשר יותר מהר ופי עשר יותר גדול.
אם יש לי משהו שאני רוצה לספר, אז היא תעזור לי לבחור את המילים הנכונות.
ואם יש לי משהו שאני רוצה לחקור, אז היא תעזור לי לעשות drill-down למטה כדי להבין את כל המשמעויות של מה שעולה לי בראש.
ואם אני צריך לתקשר עם לקוח, אז זה תעזור לי להיות מאוד מדויק ופרסונלי ללקוח.
ואם אני מסתכל על דוחות או מסמכים בניירת, שכאילו 150 עמודים שאין לי כוח לקרוא, אז היא מצמצמת לי ומראה לי את התכלס שמתאים לי.
אין משהו שאני… אם הייתי יכול גם להגיד, לתת לה לבשל בשבילי, גם את זה בטוח שהייתי עושה.
בני: יש מצב שזה יקרה בקרוב, לא? אני בטוח שזה יקרה.
עומר: (צוחק קצת) אני אהיה הראשון להשתמש בזה.
בני: רגע, אז איפה אתה באמת חושב או רואה את ה-AI מגיע בשנים הקרובות, ואיך זה הולך להשפיע עלינו כאנשים או כאנושות, או קח את זה לאן שתרצה.
עומר: אני חושב שזה הולך להגיע באמת בכל חלק בתעשייה. אני אישית מקבל המון המון פניות באמת בארבעה החודשים האחרונים, מהמון אנשים חכמים שמנסים להבין איך זה הולך לייעל את העסק שלהם, כאשר זה ייעל את העסק שלהם אבל ישפיע ישירות על הצרכן קצה. כלומר, אם אני עכשיו עוסק במכירות ואני רוצה לייצר בוט שמכיר את המוצרים שלי ומכיר את הלקוחות עד כמה שניתן, ובאמת מייצר איזה שיח שהוא מאוד נעים וטונציה נכונה לאוזניים של המאזין והוא יודע בדיוק את המילה לבחור כדי ש… אז המאזין או הלקוח הוא כבר מדבר עם בינה מלאכותית. הוא כבר חי בעולם בו בינה מלאכותית היא חלק מההוויה ומהעשייה שלו. גם אם זה לא… גם אם הוא לא נוגע בזה בידיים, הוא נדרש לתקשר איתה כדי להשיג עוד יכולות.
אז אני חושב שזה הולך לגעת בכל מקום, לא בהכרח אנחנו נראה את זה תמיד. יכול להיות שפתאום האפליקציה של הבנק תייצר לך את הבוט שיסביר לך מה קורה לך בתוך החשבון. גם אם ביקשת וגם אם לא ביקשת, זה יהיה שם. כי תרצה שירות לקוחות עכשיו - אתה צריך להתקשר עם בוט. לא בטוח שזה כזה רע. יכול להיות שאני אפילו יותר אשמח לתקשר עם בוט כי הוא יענה לי מהר והוא יענה לי לעניין והוא יענה למה שאני צריך. ולא בטוח שגם...
אז אני חושב שכולנו הולכים לגעת בזה. אני חושב שאנשים שלא מבינים שאנחנו הולכים לגעת בזה עושים לעצמם עוול. כי… כי זה פשוט להישאר טיפה מאחורה. ואני באמת, כל… אין דבר שאני מנסה לחשוב עליו ואני לא יכול לחשוב איך בינה מלאכותית כבר משתלבת בו, כבר היום, או תגיע עד סוף שנה.
בני: אתה מפחד?
עומר: שאלה נהדרת. שאלה מצוינת. אם אני מפחד.
בני: מהבינה המלאכותית הכוונה.
עומר: כן, כן, ברור. אני בן אדם שיותר משתדל להתרגש מלפחד. אני חושב שהגבול פה הוא מאוד דק בין התרגשות לפחד.
בני: לגמרי, לגמרי.
עומר: ואני מאוד משתדל להתרגש במקום לפחד. אני כן חושב שנדרשת פה המון עבודה של הרשויות. כלומר המון רגולציה שכרגע לא נמצאת, והמון יחס לסוג הדאטה שאנחנו מאמנים את המודלים. בסופו של דבר כמו ששאלת אותי קודם איך אני מסביר לילד בן שלוש אז אמרתי לו "זה מישהו שחושב כמוני". ואני חושב עם בייאסים [biases]. אני נולדתי לתוך עולם מסוים במחשבה מסוימת ויש דברים שמבחינתי עובדים בצורה מסוימת ונראים בצורה מסוימת, שכנראה הם שונים מהדרך שבה אתה רואה את זה, כי אנחנו אנשים שונים. אבל הדרך בה אני רואה את העולם זה דרך בה הוצאתי החוצה, וזה הדרך בה הוצאתי, כתבתי את המידע. כלומר זה המידע שאיתו אימנו את המודל, אז המודל מגיע עם bias. כלומר המודל הוא, בהגדרה שלו, אם לא תדאג לשים על זה את האצבע, הוא יהיה מאוד מאוד שיפוטי לגבי נגיד צבע עור. כי מאחורי המקלדת כולנו חכמים, אז זה הדאטה שיש לו. ואנחנו לא רוצים שהמודלים האלה יהיו biased, מוטעים מכל מיני הנחות יסוד שגויות. אז אני חושב שהמקום הוא לנסות לעבוד על כמה שיותר דאטה שהוא אמיתי, נקי ונכון, ורק אם הרגולטורים יצליחו לשים על זה את האצבע ואת הדגש ובאמת את הדעת ולהבין לאן זה הולך, אז יכול להיות שהמידע יהיה מידע אמין ונכון, ואז הפחד שלי קטן.
אבל כל עוד זה לא המצב, והיום אני יכול בשש מאות שקל לאמן מודל משלי, פנים-ארגוני שלי, ולהחליט מה אני רוצה ומה אני עושה איתו, אהה… אתה יודע, אז כרגע אנחנו נתונים בחסדי האל עד שלא יחליטו, רגולטורים לא יחליטו לעשות עם זה משהו.
בני: מהמם. לגבי הפחד אני אגיד שיהיה לנו פרק שהוא מאוד מפחיד נקרא לזה על הצד האפל יותר של בינה מלאכותית, כי אנחנו מדברים פה כמה מגניב וכמה זה כיף ולאמן מודל ו-GPT ואיזה מגניב, אבל יש גם דברים שהם פחות, יותר מפחידים נקרא לזה, שהם פחות ורודים בכל מה שקשור ל-AI, וחייבים חייבים לדבר גם עליהם, יש דברים מאוד מסוכנים שהעולם הזה מביא איתו. עם אחריות גדולה באה גם… עם טכנולוגיה חדשה באה גם אחריות גדולה, אז אנחנו נדבר על זה גם.
שאלה אחרונה, עומר: טיפ קטן למי ששומע אותנו, מאזין לנו כרגע, ורוצה לאמץ את AI לחיים שלו בצורה נכונה ומדויקת.
עומר: אז קודם כל זה להתחיל לדבר עם הצ'אט או עם כל מנוע אחר שבה הוא רואה לנכון. בסדר? אני, מי שעובד מהמחשב אני ממליץ לו להיכנס ל, שיכתוב "AI.com", זה ישר יזרוק אותו לצ'אט. מי שמהטלפון יכול להוריד את "פואי", POE, זה צ'אט בוט גם כן שגם ממנו יש גישה גם למנועים של GPT וגם למנועים נוספים.
בני: מגניב.
עומר: אפליקציה מאוד מאוד נוחה, ולהתחיל לדבר ולהתחיל לשאול שאלות על המקצוע שלך ועל הדברים שאתה מבין, ולנסות להתחיל לעמת אותו מול ידע שיש לך. בסוף אנחנו נידרש פה לשכלל עוד כל מיני יכולות כמו חשיבה ביקורתית. ולהתחיל להטמיע את הדבר הזה ביום-יום, תוך כדי עשייה, ולראות איפה זה יכול להועיל. אני מאמין שכל בן אדם, במיוחד הישראלים, once הם מתחילים לדבר עם הצ'אט הזה הרעיונות כבר מתחילים לקפוץ לראש איפה אפשר לממש את זה, כאילו…
בני: לגמרי.
עומר: זה בטבע שלנו.
בני: לגמרי. מדהים. וכמובן להגיע ולקפוץ למקורות מידע, לחקור, לקרוא, ללמוד.
עומר: להיכנס לקבוצה שלך זה יכול להיות דרך נהדרת,
בני: לקהילה שלי.
עומר: לקהילה שלך, באמת בשביל לבדוק, לבדוק מה זה בינה מלאכותית.
בני: לגמרי. טוב, אז עומר, אני רוצה להודות לך ממש, אחי, דיברנו פה ארוכות ועמוקות על, ניסינו להכניס כל כך הרבה דברים בזמן כל כך קצר. אז תודה רבה על הזמן, תודה רבה שבאת.
עומר: תודה רבה, נהניתי מאוד.
בני: אני רוצה להודות לכם, למאזינים. קודם כל, ברמה האישית, קיבלתי פידבקים מטורפים על הפרקים הקודמים, על הפרק הראשון. באמת לא ציפיתי לכמות כזאת של האזנות ופידבקים, אז תודה רבה, מרגש אותי מאוד ואני עושה את זה בכיף ובאהבה. המטרה שלי היא להנגיש את העולם הזה בצורה כל כך פשוטה וברורה שכל אחד יוכל להבין, אז תודה לכם.
אני מזמין אתכם להגיע לקהילת הפייסבוק שלי, "Chat GPT ישראל", אני מזמין אתכם להצטרף גם לניוזלטר שלי, שם אני שולח כל שבוע טיפים לשימוש, כלים חדשים, חדשות, עדכונים על עולם ה-AI. כיף גדול אצלי, תגיעו.
אני שם קישורים למטה לכל מה שדיברנו - על הקבוצה, על POE, על… אגב בקהילה שלי תוכלו למצוא המון אנשים חכמים ומטורפים בדיוק כמו עומר ולפנות אליו ולעזור במה שצריך, אני שם גם קישור לפרופיל של עומר אם תצטרכו. עומר, איפה אפשר למצוא אותך?
עומר: אז באמת אפשר למצוא אותי גם בפייסבוק, גם בלינקדין.
בני: מדהים.
עומר: כל אחד שיש לו שאלה, רצון, וצריך עצה מוזמן לפנות אליי באהבה גדולה.
בני: אליפות. אז כמו שאמרתי אני אשים לינקים למטה להכל בתיאור של הפרק. אני מודה לכם מאוד חברים יקרים, stay tuned, אנחנו ניפגש, ביי ביי.
[מוזיקת סיום]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments