צ'אטג'יפיטי, המוכר יותר בצורתו הלועזית - ChatGPT הוא הפנים של מהפכת ה-AI הבאה עלינו לטובה (האמנם?).
אז מה זה בכלל הכלי הזה ששינה את העולם עולו בכמה חודשים בודדים בלבד? מה עושים איתו בדיוק? איך להשתמש בו? וממה כדאי להיזהר?
בעזרת שמואל שי, אדם יקר ובעל ניסיון עשיר מאוד, פיצחנו את כל השאלות הללו ועוד.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 09/04/2023.
שמואל: אין ספק שזה ייצור הרבה מאוד שינויים, גם חברתיים, גם כלכליים, גם ביטחוניים.
[מוזיקת פתיחה]
בני: הוא נולד בנובמבר 22', כל העולם בערך כבר מכיר אותו והוא נהיה פופולרי אצל כולם, הוא שבר כל שיא אפשרי מבחינת שימושים, ולא, אני לא מדבר על שמואל שי, אני מדבר על ChatGPT, אבל הבאתי את שמואל שי בשביל לדבר עליו היום. אז שמואל בוקר טוב, מה קורה?
שמואל: בוקר טוב, חג שמח.
בני: חג שמח, אנחנו מקליטים את זה בפסח. אז שמואל, ספר לי קצת רגע מי אתה, ואל תצטנע, כי המאזינים לא יודעים, אבל זה אולי היה המרואיין בין המטורפים שאני אביא לפודקאסט הזה, אז ספר קצת עליך כמה מילים, אנא הרחב.
שמואל: כן. אני אשמור על זה די מצומצם, כי יש לנו הרבה נושאים. שמי שמואל שי, בעצם אני מתעסק בנושא של הטמעה של טכנולוגיות בפרויקטים הומניטריים, בעיקר באסיה, אפריקה, דרום אמריקה ובמדינות המפרץ. עם השנים ראינו הרבה מאוד תהפוכות, מהפיכה במזרח אירופה ב-89', והמהפכה התעשייתית של האינטרנט שקרתה, וכן בפיתוחים טכנולוגיים בעשור האחרון. כאשר הרעיון הוא בעצם להטמיע יכולות פיתוח משפרי כלכלה במדינות נחשלות, תוך שימוש בטכנולוגיות מאוד גבוהות, בעיקר מישראל. זה בעצם הפעילות שלנו.
בני: וואו, האמת היא שזה נשמע מדהים, אבל רגע, מה זאת אומרת הומניטריים? הכוונה שאתה מגיע למדינות, מדינות עולם שלישי אני מניח, ואתם עוזרים להם להתפתח?
שמואל: לא רק מדינות עולם שלישי, אבל מדינות במצוקה. בשנתיים האחרונות ראינו את זה גם בגלל תופעות הקורונה, שמדינות כמעט מגיעות לפשיטות רגל עקב אי חשיבה נכונה כלכלית וניהול כלכלי. ראינו את זה עם יוון, מה שקרה בזמנו. והמטרה היא בעצם לבוא ולהטמיע פרויקטים בתחום החקלאות, מים, אנרגיה, חינוך, תעשייה. כי כולם הבינו היום, וראינו את זה גם בעקבות המלחמה באוקראינה, שמדינה שאין לה את הבסיס של שלושה גורמים חשובים, שזה חקלאות, תעשייה וחינוך, הם יכולים להיכנס לבעיה מאוד גדולה.
ואגב, זה גם תקף לישראל. משום מה אנחנו יותר מדי רצים על ההייטק, אבל הזנחנו את החקלאים, הזנחנו את התעשייה, וזה יהיה נכון לחזור לזה, כי זה בעצם הבסיס הכלכלי והיכולת האיתנה של מדינה לעסוק.
בני: מדהים. אז איך בעצם כל זה מתקשר ל-AI?
שמואל: AI במהות שלו הוא בעצם כלי שמאפשר למערכות שילמדו בעצמן, ללא התערבות אנושית, זה הרעיון. כאשר יש לך תוכנה או מכונה שמסוגלת להבין את המצבים ולתת פתרונות ללא התערבות אנושית, זה הרעיון של AI. בגלל זה גם קוראים לזה "בינה מלאכותית" ברעיון של בעצם היכולת שלה לאפיין תהליכים, שלבים, ולבצע פעולות בהתאם. משמה זה נובע.
היום אנחנו בנויים קצת… חלוקה בין ה-AI וה-ChatGPT, אמנם שניהם בנויים על בינה מלאכותית, אבל זה שתי אינטרפייסים שונים. זאת אומרת, יש לך מערכות AI שאין לך בכלל דיאלוג איתן, זאת אומרת אתה מגדיר את היכולות שלהם לנתח מצבים ולבצע פעולות, לעומת ה-GPT שהוא בעיקר דיאלוג טקסט. אתה שואל אותו שאלה, אתה מבקש ממנו ניתוחים מסוימים, ועל סמך הנתונים שיש לו הוא בעצם נותן תשובות.
בני: אז אנחנו תכף באמת ניגע בזה, ב-ChatGPT, איך הוא עובד, מה הוא בכלל וכולי, אבל לפני זה חשוב לי מאוד לשאול אותך, האם אתה זוכר מתי פעם ראשונה נחשפת לאיזשהו כלי AI ומה חשבת באותו רגע.
שמואל: תשמע, ה-AI הוא, אפשר להגיד, יחסית די ותיק בקונספציה שלו, אני חושב שכבר יכולנו להיתקל בו קצת בתחילת שנות אלפיים האמצעיות שלו, 2003, 2004…
בני: הממ.
שמואל: שבעצם הוא שולב בתוך מערכות תעשייתיות, מערכות תוכנה, שבעצם כמו שאמרתי, הוא ידע לנתח מהלכים, לבצע פעולות על סמך הבנה ולמידה של תנאים מסוימים, ובעצם זה היה די מערכות סגורות, זה לא היה מערכות פתוחות כמו שהיום יש לנו עם ה-GPT. אז זה היה הפעם הראשונה שנתקלנו בזה. השתמשתי בזה הרבה מאוד במערכות לחקלאות - הבנה לגבי השקיה, דישון, מתי אפשר לבצע קציר של הפרי, תהליכים תעשייתיים וכיוצא בזה, שזה בעצם היה השלב הראשון של הבינה המלאכותית.
בני: מהמם. אז אם הייתי מבקש ממך, שמואל היקר, להסביר לילד בן עשר מה זה ChatGPT, איך היית מסביר?
שמואל: ChatGPT הוא בעצם מערכת דיאלוג בין בן אדם למכונה, כאשר הבן אדם שואל שאלה, הוא מבקש להגדיר תהליך, כאשר ה-ChatGPT הוא חשוף או מקבל את המקורות שלו מנתונים שהוזנו לו. במקרה שלנו היום, זה נדמה לי אינטרנט עד שנת 2021, שיש לו את המקור. השאלה היא, באמת אני לא יודע מה המכניזם של OpenAI ב-ChatGPT, אם הוא שומר את הנתונים שהוא מזין ומקבל או שהוא רק מסתמך על הנתוני בסיס שיש לו. במידה והוא מלמד את עצמו מאותם נתונים אז בהחלט זה דבר שיש לו משמעות גדולה. ובעצם אפשר לשאול אותו את השאלות ולקבל תשובות על סמך הנתונים שיש לו. זאת אומרת, אם אין לו נתונים הוא לא יוכל לתת תשובה. או שהוא יגדיר שהוא לא יודע או שחסר לו נתונים. אז הוא עדיין מוגבל בצורה מסוימת על סמך הנתונים שאנחנו מעניקים לו. אבל באופן פשוט זה יכולת לביצוע דיאלוג בטקסט, אפשר שתהיה גם הקלטה של שאלות, אבל בעצם אתה שואל אותו שאלות או מבקש תהליכים, תוך היכולת שלו מכל האינפורמציה שיש לו ליצור איזשהו ממוצע או תהליך, ואז הוא נותן בעצם את התשובה.
בני: אוקיי. אם היית אומר לי לתת את המשימה הזאת הייתי פשוט מסביר - זה צ'אטבוט, שאתה מדבר איתו והוא עונה לך.
שמואל: זה צ'אטבוט לכל דבר.
בני: צ'אטבוט לכל דבר ועניין. אז… אז זה בעצם ChatGPT - הוא בעצם צ'אטבוט שאפשר לדבר איתו והוא יוצר אתכם דיאלוג וכולי. כשאני דיברתי איתו פעם ראשונה אז ממש הרגשתי כאילו בן אדם עונה לי. איך זה קורה בעצם? איך יכול להיות שאני מדבר עם בוט, שהוא לחלוטין לא חי בכלל, ואני מרגיש כאילו בן אדם עונה לי עם היגיון ועם רגשות ועם הכל.
שמואל: זה כל הרעיון של האלגוריתמים של בינה מלאכותית. היכולת של אותו בוט להתנהל מולך בצורה אנושית. זאת אומרת, אנחנו רואים את זה היום למשל, בתקופה יותר מוקדמת או אפילו היום, יש בוטים שאמנם הם בסיס בינה מלאכותית אבל הם מאוד מוגבלים. ואז אתה מקבל ממנו תשובה - "אני לא הבנתי את השאלה שלך" או "נא להגדיר ביותר נתונים, מה נדרש".
אבל ב-ChatGPT היכולת שלו היא הרבה יותר רחבה. אני לא… מאוד נדיר שאתה תשאל אותו שאלה והוא לא יידע לתת לך תשובה. יכול להיות רק במקרים שהוא צריך לבצע חישובים, שחסרים לו נתונים. זאת אומרת, הוא לא יכול ליצור יש מאין. הוא חייב לקבל את הנתונים. זאת אומרת אם אתה תגיד לו - "תעשה לי בבקשה דו"ח רווח והפסד" הוא יגיד לך "חסר לי נתונים מהמכירות, מההוצאות". אז באמת בכל מצב, אפילו ברמה האנושית, חייבים להתייחס אליו כמו שתדבר לבן אדם אנוש. אם אין לו את הנתונים הוא לא יוכל לתת תשובות.
בני: מדהים. אז באמת כמו שהזכרתי בהתחלה, ה-ChatGPT נולד או נוצר בנובמבר 22'. בדצמבר כבר הוא ממש נחשף לרוב הציבור. והשאלה שמעניינת אותי היא, למה אתה חושב שדווקא הצ'אט הזה הוא הפנים של מה שקורה בחודשים האחרונים של הבום, של ההייפ המטורף הזה כל מה שקורה ב-AI, כי אנחנו כבר יודעים שיש המון כלים אחרים, לא רק את ה-ChatGPT. ואגב יש גם המון כלים שדומים ל-ChatGPT והם ממש כמו צ'אטבוט. למה דווקא הוא יש בו כל כך הרבה יוזרים וכולם מדברים רק עליו והוא בעצם הפנים של המהפכה הזאת.
שמואל: כי קודם כל הוא היה הראשון שהוא היה הכי נגיש לכולם, בצורה הכי פשוטה. אתה בא, מקליד את הטקסט ומקבל תשובה.
בני: הממ.
שמואל: רוב המערכות האחרות הם היו יותר מורכבות, נדרשו יותר תהליכים. גם זה היו מערכות שעולות הרבה מאוד כסף. ה-ChatGPT הוא בעצם אחת המערכות הראשונות שהוא נמצא במערכת ללא עלות, כשאתה נכנס ויש לך אינטראקציה איתו. אולי יש תהליכים מתקדמים בעלות של נדמה לי 20 דולר לחודש או משהו כזה, אבל קודם כל הוא היה הראשון שהוא היה חינמי. הוא הראשון שיכולת… הוא היה מאוד נגיש בצורה הכי פשוטה. זאת אומרת כל בן אדם, במקום שאני שואל אותך "מה שלומך היום?", אתה מקליד "מה שלומך היום?". כל דבר.
בני: לגמרי.
שמואל: וזה בעצם שבר את המחסום, שבר את הקרח בין המשתמש למכונה.
בני: ואגב, גם היום זה ככה, כן? שמואל אומר שהוא היה זמין והוא היה נגיש אבל גם היום הוא הכי, לא יודע אם הכי אבל הוא גם זמין מאוד ונגיש מאוד לכולם. מי שעדיין בטעות עוד לא הכיר את ה-ChatGPT אני מזמין אותו לרשום "ChatGPT" בגוגל ולהגיע אליו.
וזה גם באמת מה שמוביל אותי לשאלה הבאה, שמואל. מי שעוד לא השתמש, עוד לא יצא לו בכלל להכיר את הצ'אט הזה, איך בעצם עובדים איתו? פרקטית איך אני נכנס, איך אני מדבר איתו.
שמואל: התפיסת עולם עם ChatGPT צריכה להיות - ששואלים אותו שאלה, אסור לשאול אותו את השאלה ברמה שאתה מבין אותה. אתה חייב לשאול אותו שאלה כאילו ברמה שאתה לא מבין אותה, כי מה שאתה יודע הוא לא יודע.
בני: מה זה אומר?
שמואל: זה אומר שאם אני עכשיו הולך לשאול אותו מה אני צריך לעשות בשביל להצליח עם העסק שלי, אתה צריך לתת לו את כל הנתונים: איזה עסק, איפה אתה רוצה לעשות את העסק, מה הקהל יעד שלך, מה ההכנסות שצריכות להיות. אתה צריך לתת לו את כל הפרמטרים האלה כי הוא לא… כי אצלנו זה די מוטבע ומובן מאליו. אבל שאנחנו חייבים לתרגם את הידע שיש אצלנו לרמה שה-GPT יבין אותה על מנת שהוא יוכל לתת לנו תשובה מאוד עניינית וממוקדת.
בני: הממ.
שמאל: אז ככל שנדע להגדיר לו את הפרמטרים או את הנתונים שאנחנו רוצים לדעת ככה התשובה תהיה יותר עניינית, היא תהיה יותר מדויקת למה שאנחנו צריכים. אגב, אפשר גם לנהל איתו דיאלוג. אתה יכול באמת להתחיל עם שאלות מצומצמות ואז להגיד לו - "לא, אבל התכוונתי לזה". אתה יכול לדבר איתו ממש כמו שאתה מדבר כמו עם בן אדם. אתה חושב שאתה, יושב מולך בן אדם שאין לו מושג מה אתה רוצה לעשות או מה אתה צריך, ולאט לאט אתה מסביר לו. אתה יכול לפתח את הדיאלוג איתו בשלבים, ואז באמת בשלב מסוים נגיע לתשובות שלך. אגב זה גם קורה לי איתו גם היום, שאני לפעמים שואל אותו משהו ואני אומר לו - "לא, הנתון שאמרת לי הוא לא מתייחס לזה, הוא לא נכון", ואז הוא אומר - "oh, sorry for the confusion" ואז הוא מתחיל לתת לי תשובה יותר עניינית ויותר ממוקדת.
אז בסך הכל, לא צריך לפחד ממנו, אפשר לשאול אותו, להתחיל לבנות איתו דיאלוג. זה כמו דייט. זה ממש כמו דייט. אתה שואל שאלות מאוד בסיסיות ואז אתה נכנס יותר לעומק ואתה מרשה לעצמך יותר לחדור לפרטים הקטנים. ככל שאתה גם מרגיש איתו יותר נוח יותר קל לך גם להבין את כל הפרמטרים והסוגי שאלות, איך שהוא יתנהג.
גם היום, היום אם אני רוצה לעשות עיצוב גרפי אני אלך למעצבת גרפית, אני לא אלך לאופה. ולכן אותו דבר פה. זאת אומרת, אם יש לך שאלה בסוגיה מסוימת תגדיר לו מה הוא צריך להיות. אתה אומר לו - "אוקיי, אתה עכשיו מומחה לחקלאות", ואז אתה יכול לשאול אותו בפרמטרים האלה. גם זה ייתן לו יותר כיוון באיזה טריטוריות לפעול. אבל בסך הכל ככל שאתה תגדיר לו יותר את הנתונים יהיה הרבה יותר קל לקבל ממנו תשובות יותר ענייניות.
בני: מדהים. אז בעצם ברגע שמגיעים לצ'אט ומתחילים לדבר איתו, שזה באמת הכי פשוט - פשוט לחפש בגוגל "ChatGPT" ואז אתם ישר נכנסים אליו, מתחברים, שמים מייל, סיסמה וזהו. אז מה ששמואל בעצם אומר שהדרך הכי טובה היא באמת לא לחסוך בפרטים. כמה שיותר פרטים. אם עכשיו אני רוצה לדוגמה להוציא ממנו תחזית עסקית לעסק שלי או תחזית פיננסית או משהו כזה, אז לתת לו כמה שיותר פרטים: מה העסק שלי? מי אני? כמה זמן אני מנהל את העסק? מה המטרה של העסק שלי? כמה לקוחות יש לי? האם יש לי לקוחות בכלל? מה השירות שהעסק שלי נותן? מה אני מצחצח… איזה משחת שיניים אני מצחצח בבוקר. ברמה הזאת, אין דבר כזה יותר מדי פרטים. ומאוד אהבתי שאתה באמת מקביל את זה לדייט. אני אמנם בדייט, לא יודע אם בכל דייט אני מספר את כל סיפור חיי ומפריז בפרטים, אבל אין ספק שפתיחות וככה כמה שיותר להראות ולספר, בסוף זאת הדרך הכי נכונה לעבוד מול הצ'אט, נכון?
שמואל: בהחלט. אגב גם מה שאני עושה לפעמים, אני קודם כל עושה איזשהו מחקר קצר בתוך האינטרנט, אני מוציא כתבות, אני עושה קופי-פייסט לתוך ה-GPT, אני אומר לו "תקרא את מה שאני עכשיו נותן לך, אנחנו נדון בנושא הזה".
בני: וואו.
שמואל: ואז אני מעלה לו את כל הנתונים ואז הוא אומר לי - "OK, what do you like to know"? זאת אומרת נתתי לו אינפורמציה…
בני: כאילו לימדת אותו משהו חדש, עכשיו אנחנו הולכים לדבר על זה.
שמואל: לימדתי אותו כי נתתי לו את הבסיס, כן?
בני: וואו, זה מדהים.
שמואל: מה אנחנו רוצים לעשות. זה כמו שאני אגיד לך עכשיו, "תשמע, אנחנו הולכים לאכול". "מה אנחנו הולכים לאכול?" אז אני אומר לך "תשמע, אנחנו עכשיו הולכים להתעסק במסעדות של בשר מעושן, משהו מעולה, יש… זה התחום, ועכשיו בוא נראה מה האופציות שלנו". אותו דבר פה. אני לוקח איזשהו מידע בסיסי מהאינטרנט בתחום שאני רוצה, אני אומר לו "תקרא את זה", ואז אני מתחיל לבצע איתו את הדיאלוג ואז הוא נותן לי באמת פרמטרים מאוד…
בני: האמת שזה רעיון ממש מעניין. דיברנו על זה ש… דיברתי על זה באחד הפרקים הקודמים, ש-GPT היה קיים הרבה לפני שהציבור הכיר אותו. זאת אומרת הציבור זה האדם הפשוט, נקרא לזה, אני ושאר האנשים ש… אתה יודע, אני נחשפתי לצ'אט ואמרתי "בוא'נה, איזה מגניב זה", אבל גיליתי שהוא נוצר הרבה לפני. זאת אומרת, ChatGPT נוצר בנובמבר 22' אבל אני יודע שהרבה לפני כבר היו קיימים כלים כאלה של GPT, אמנם פחות בצורה של צ'אט וידידותי למשתמש אבל הוא כבר היה קיים לפני זה. אז אני שואל אילו שימושים היו עושים איתו בעבר וגם מי בכלל היה משתמש בו.
שמואל: תשמע, החשיפה של ה-ChatGPT זה בעצם פונקציה של חשיפה תקשורתית. כל עוד הוא לא היה בתקשורת לא ידעו עליו.
בני: הממ. נכון.
שמואל: ברגע שהוא יצא לתקשורת כל העולם ידע עליו. זה היה גם עם פייסבוק. ברגע שפייסבוק קיבל חשיפה עולמית, ממצב של מאה יוזרים הוא קפץ למיליארד יוזרים תוך שבועיים. אז אותו דבר פה. הוא קיים הרבה זמן, הוא קיים הרבה לפני 2022, אני חושב שבעיקרון הוא כבר קיים מ-2009-2008.
בני: וואלה!
שמואל: כן.
בני: איזה מטורף.
שמואל: אבל הוא היה בשלבים של פיתוח. גם אתה צריך להבין, ככל שהזמן עובר האלגוריתם של AI משתפר. מי עושה את האלגוריתמים האלה? אנחנו כבני אנוש. הוא לא מייצר את זה…
בני: מה הכוונה אלגוריתמים?
שמואל: אלגוריתמים זה בעצם היכולת שלו לקבל מידע ולעבד את זה בצורה שהוא יוכל לתקשר איתנו ולהביא לנו את הנתונים לפי מה שאנחנו צריכים בדיוק. כמו מנוע החיפוש של גוגל.
בני: הממ.
שמואל: ברגע שאתה כותב לו "איפה יש את הקפה הכי טוב" הוא מתחיל לחפש נתונים לגבי קפה ואיפה מגדלים ומה שיש. אותו דבר פה: ברגע שאתה שואל אותו שאלה מסוימת האלגוריתמים צריכים לבוא ולבצע את החיפוש בצורה כזאתי שההבנה של השאלה, כן? היא תהיה באמת למה שאנחנו רוצים. כי גם לפעמים יש לנו את הבעיה שמה שאנחנו חושבים הוא לא בהכרח מתבטא בשאלה שלנו. כי אנחנו כבר יודעים מה אנחנו רוצים אבל כשאני שואל אותך "מה הקפה הכי טוב" אז למה אתה רוצה אותו - לשתייה? לאפייה?
בני: לגמרי.
שמואל: לצורך שיווק?
בני: כן.
שמואל: מה המשמעות שאתה שואל "מה הקפה הכי טוב"? לאיזה צורך אתה רוצה אותו. אתה במחשבה שלך יודע למה אתה רוצה אותו, מי שממולך הוא לא יודע. אבל אם אני בא ושואל אותך, "תשמע, מה הקפה הכי טוב לשווק אותו בישראל, שיוצר בדרום אמריקה, בעל התרכובת הכי טובה?"
בני: הממ. לשתייה.
שמואל: אז כבר פתחתי את זה לרמה שבעצם הפשטתי את החשיבה שלי לשאלה.
בני: נכון.
שמואל: הפכתי את הקו חשיבה לדיאלוג.
בני: אז למעשה שה-ChatGPT היה קיים לפני כל כך הרבה שנים אחורה, אני מנסה לתאר לעצמי איזה שימושים היו עושים איתו. כאילו… זאת אומרת…
שמואל: הוא היה בשימושים מסחריים בלבד.
בני: מה הכוונה?
שמואל: כנראה בנושא של יכולת לבנות תשתיות של תוכנות או אפליקציות לצורך תהליכים מסחריים.
בני: הממ.
שמואל: אגב, אני חושב שהשימוש הכי חזק ב-AI ו-GPT היה בכל הנושא של עיר חכמה. היכולת לעבד נתונים מהמרחב האורבני, ומה קורה? אוקיי, מה אתה עושה ברגע שיש לך פקק תנועה? מה אתה עושה ברגע שיש לך הצפה? מה אתה עושה ברגע שהרמזורים לא עובדים? מה קורה ברגע שילדים יוצאים מבית ספר? אני יכול להגיד לך שאנחנו עשינו עכשיו תכנות של עיר חכמה - השתמשנו מעל 1,500 פרמטרים של בינה מלאכותית בתוך עיר חכמה.
בני: וואו. מטורף.
שמואל: בכל מיני פרמטרים, כל מיני סיטואציות. ומה עושים, ומה הוא יעשה ואיך הוא מנתח את המידע. אז באמת הייתה, קודם כל לקחת את התהליך באמת להביא אותו לרמה שהוא היום. כי אתה יכול לעשות היום בוטים של AI, השאלה מה האיכות של אותו בוט או אותו בסיס נתונים או בסיס עיבוד של AI שיוכל לעשות את זה. כמו שאתה ניגש לבן אדם. אם אתה ניגש לבן אדם שאין לו ידע ואתה שואל אותו על משהו אז אולי הוא ייתן לך קצת איזשהו בסיס ואתה תראה שהוא לא שמה. אותו הדבר ב-GPT. אם אין לו בסיס נתונים לעבד את השאלות שלך - ואני חושב שזו הגדולה של ה-ChatGPT של OpenAI, שהם ידעו באמת לתת יכולת עיבוד אנליסטית של השאלות ושל הדיאלוג בין הבן אדם לבין המכונה, שבאמת הוא יצר באז מאוד רציני, שראו - באמת, יש פה דברים שהם מדהימים.
בני: מדהים. מה אתה חושב ש… איך אתה חושב שה-ChatGPT ייראה בעתיד הקרוב או הרחוק, ואיך זה עלול להשפיע עלינו?
שמואל: תשמע, אין ספק היום… כבר היום ל-ChatGPT יש משמעויות כלכליות מאוד חשובות. אנחנו רואים את זה אפילו במספר מקצועות מאוד חשובים - בתחום הכתיבה, שירה, מאמרים, מחקרים, כל היוצא בזה. אני מניח שבעתיד, כבר אנחנו רואים את זה אפילו היום, היכולת של לתרגם את ה-GPT למערכות API.
בני: מה זה אומר API?
שמואל: API זה בעצם יכולת של התממשקות בין מערכות לבין המערכות החשיבה עצמה, ובעצם נגיד לו - "אוקיי, תפעיל עכשיו את המכונה הזאתי" או "בוא תיצור תהליך כזה", ולצורך זה אתה צריך בעצם לתרגם את מה שאתה רוצה למערכים מסוימים. כשאתה אומר, "תשמע, בוא כנס לחשבון בנק שלי, תעביר עכשיו 100 שקל לבני, זה המספר החשבון בנק שלו וכל זה".
בני: הוא יידע לעשות את זה.
שמואל: אז בעתיד יהיה לו את היכולת לעשות את זה.
בני: מדהים.
שמואל: ואז בעצם כבר הממשקים של תקשורת בין ה-GPT לאפליקציות - גם כתוכנות, גם כיישומים תעשייתיים וכיוצא בזה - ייתן לנו בעצם את היכולות לעשות את זה בצורה מאוד משמעותית. אפילו ברמה שלנו היום בין ה-ChatGPT וה-Midjourney ו-DALL-E וכל הגורמים האלה, אני אומר שבקרוב מאוד יהיה אינטראקציה בין ה-ChatGPT לבין אותן תוכנות, ואז ניתן בעצם לבצע את זה בתהליך מאוד פשוט.
בני: מהמם. מעניין מאוד שאתה אומר את זה כי אנחנו מקליטים את הפרק הזה בימים די מעניינים, בגלל שממש לאחרונה OpenAI, החברה שהקימה את ChatGPT, הודיעה על אפליקציות ועל תוספים חדשים שיהיה אפשר לחבר דרך התממשקות, API כמו שאמרת, ל-ChatGPT. עכשיו, למה זה מטורף? אני בהתחלה לא הבנתי מה רוצים ממני. כאילו, אוקיי, סבבה, אז אפשר עכשיו, לא יודע מה, אז עכשיו הוא יתחבר עם אפליקציה כמו Zapier או כמו Expedia שזה חברת תעופה, אבל לא באמת הבנתי את הטירוף. ואחרי שהסבירו לי אז הבנתי כמה זה מטורף.
היום, כאשר אני מדבר עם ChatGPT, אני יכול להגיד לו "תארגן לי בבקשה טיול לברלין", ואז הוא רושם לי איזה מוזיאון כדאי שאתה תלך, איזה מלון כדאי שתסגור או וואטאבר, שזה מגניב בטירוף. אבל מהיום, זאת אומרת לא מהיום אבל מבקרוב, כאשר באמת יהיה אפשר לחבר תוספים, אפליקציות, ל-ChatGPT שיתחברו איתו ויעבדו איתו בסנכרון, אחרי שאני כותב לו דבר כזה של "תייצר לי, תארגן לי טיול לברלין" אז הוא רושם לי את מה שצריך, הוא רושם לי "לך למלון כזה וכזה, לך למוזיאון כזה וכזה", ואז אני אוכל להגיד לו - "סבבה, אז תזמין לי כרטיס". וברגע שהוא מחובר ל-Expedia, שזה חברת תיירות, שזה אתר שדרכו אפשר להזמין טיסות ומלון וכולי, אני יוכל לעשות את זה דרך הצ'אט. אני יכול להגיד לו "טוב, תזמין לי טיסה לתאריך כזה וכזה ומלון לתאריך כזה וכזה וגם איזה סיור קולינרי בברלין", והוא אשכרה יעשה את זה דרך הצ'אט. זה למה זה כזה מטורף. זה כרגע עדיין לא זמין, זה יהיה זמין בעתיד. אבל כמובן ש-Expedia זו דוגמה אחת מני רבים, אפשר לעשות עוד המון תוספים והמון אפליקציות ובאמת הדמיון לא נגמר. אז זה בהחלט יכול להיות מטורף.
שאלה ככה… כמה… קצת לפני הסוף. אני שמעתי הרבה דעות שאומרות שהמהפכה מה שקורית עכשיו, מהפכת ה-AI, הבינה המלאכותית, היא אפילו גדולה יותר ממהפכת האינטרנט שהתרחשה בשנות ה-2000. בשנות ה-2000 אני הייתי ילד, אני נולדתי שנתיים בערך לפני שנות ה-2000, נולדתי ב-98', אז לא ידעתי לזהות מה קורה פה, כאילו מה מהפכה או לא. אז אני שואל אותך, שמואל היקר, בתור אחד שחווה כרגע את המהפכה הנוכחית וגם חווה את המהפכת האינטרנט, מה דעתך על זה. איזה מהפכה היא באמת יותר גדולה ולמה.
שמואל: תסתכל, אני לא חושב שיש פה שאלות איזה מהפכה היא יותר גדולה. כל מהפכה מתבצעת בזמן שלה, בתזמון שלה ובצרכים החברתיים והמסחריים באותו זמן נתון.
בני: הממ.
שמואל: על מנת שנגיע למהפכת ה-AI, היה צריך קודם כל להתבצע… את מהפכת האינטרנט.
בני: לגמרי.
שמואל: ולפני מהפכת האינטרנט הייתה את מהפכת התקשורת. זאת אומרת, כל פעם יש לך מהפכות בונות, שכל פעם על סמך זה קמים ובונים תהליכים חדשים. לכן לבוא ולהשוות שאם זה באמת היה יותר גדול או פחות גדול - אני לא חושב. אין ספק שזה ייצור הרבה מאוד שינויים - גם חברתיים, גם כלכליים, גם ביטחוניים, יש לזה הרבה מאוד סוגיות. בהחלט זו הפעם הראשונה שבעצם אנחנו באים פה, אולי במרכאות, לדו-קרב בין האנושות למכונה. אוקיי?
בני: וואלה.
שמואל: ובאמת אני לא מגדיר את זה כדו-קרב שלילי, אלא כדו-קרב חיובי.
בני: אוקיי, למה חיובי? איך בעצם דו-קרב יכול להיות חיובי?
שמואל: הוא יכול להיות חיובי כי זה יהיה תהליכים בונים. תאר לך היום… שתבין, אפילו אתה, נגיד בשאלה שאני נותן ל-ChatGPT, אתה יכול להגיע לאותה תוצאה. העניין הוא של-ChatGPT ייקח דקה ולך ייקח עשר שנים. זאת אומרת אם אני אקח היום את בני ואני אתן לו ידע ואני אלמד אותו ואני אשכיל אותו והוא יעשה מחקר בנושא מסוים, ואז יהיה לו את אותו יכולת הבנה כמו של ה-GPT בגלל כמות הנתונים שהוא יחשוף, בסך הכל היכולת ביניכם תהיה שווה. היכולת של ה-ChatGPT היא בעצם ליצור תהליכים מאוד מהירים, כן? תוך חשיפה למידע מאוד גדול, ולבצע אבחון והבנה. נכון שבנוסף רק לקבל את הנתונים יש לו גם את היכולת לבצע בדיקת מדדים או תהליכים מסוימים, ואז לפי זה הוא נותן את הפתרונות ואת התשובות. לכן היכולת של ה-GPT ללמד אותך ולעזור לך בעצם תקדם אותך בתהליכים הרבה יותר מהירים אפילו בעבודות מחקר בתחום הרפואה, חקלאות, תזונה, חברה, מה שלא יהיה.
בני: מדהים.
שמואל: אז זה יקדם אותנו בתהליכים ובצעדים הרבה הרבה יותר גדולים, שבסך הכל יביאו תועלת לאנושות בסופו של יום, וזה מאוד חשוב בקונספציה ובהבנה הכללית.
בני: לגמרי. אתה מפחד?
שמואל: בכלל לא.
בני: לא?
שמואל: לא. אני חושב שה-ChatGPT זה הדבר הכי טוב וגאוני שקרה לאנושות.
בני: מדהים.
שמואל: רק שתדעו שכל האמרות של הפייק ניוז ונתונים לא נכונים בכלל לא שמה, מסיבה אחת: אם אנחנו נגדיר ל-ChatGPT את היכולת שלו לקבל מידע אמין או לעשות השוואות, התוצאות יהיו הרבה יותר אמינות ויותר חשובות. בכל התחומים. כי אם אני כותב לו עכשיו מידע - "הייתי במסעדה והאוכל גרוע", מה שהוא יעשה הוא יבדוק כמה תלונות באמת היו כנגד המסעדה הזאתי. ואם הוא לא ימצא שום תלונה…
בני: וואלה.
שמואל: אז הוא יגיע למסקנה שהתלונה שלי היא סתמית והוא יבטל אותה. אם הוא יראה פתאום מאה תלונות אז הוא יגיד "אוקיי, יש פה בעיה, ובוא באמת ניצור משוואה שבאמת היא תזהיר את האנשים שיש פה מסעדה לא טובה". אותו דבר לגבי רשתות חברתיות - הפרופילים יהיו הרבה יותר אמינים. כי אם הוא יבוא, ומישהו פותח פרופיל והפרופיל הזה מזוייף או לא נכון, והוא כותב שהוא רווק ובעצם הוא זיהה שאשתו שיש לה פרופיל היא נשואה אליו, הוא מיד יראה שהנתונים האלה לא נכונים.
בני: זאת אומרת הוא יודע לאמת נתונים בעצמו.
שמואל: הוא יידע לאמת נתונים…
בני: מהמם.
שמואל: והנתונים האלה יהיו חשובים, ואגב גם הנתונים של נגיד חברות תעופה, וכרטיסים, וכל הדברים שיש הרבה מאוד עקיצות בתחומים האלה היום, ברגע שפתאום יקום אתר שמוכר כרטיסי כדורגל והוא מיד יזהה שהאתר הזה הוא אתר מזויף כי לא מבצעים את הרכישות - למה? כי יש לו גישה למאגרי מידע דרך ה-API לחברה שמנפיקה את הכרטיסי כדורגל, אז הוא מיד ידע שהחברה הזאתי היא לא תקינה. או שהוא יוריד אותה מהאתר או שהוא ידע לתת הערת אזהרה שהחברה הזאת היא לא אמינה.
ולכן היכולות של ה-AI בדברים האלה מאוד חשובות. רמת האיכות של החיים שלנו תגדל בצורה משמעותית. הנתונים שנקבל הם יהיו ברמות מאוד גבוהות. רמת הפרסום, רמת האינפורמציה, ההמלצות - כל הדברים האלה יהיו באמת ברמות מאוד מאוד גבוהות.
תסתכל, מכל דבר אתה יכול להפוך אותו לפרדוקס, כן? אתה יכול להפוך אותו לטרור ואתה יכול להפוך אותו לכל דבר אחר. אתה יכול לעשות את זה גם בחיים הרגילים שלנו, זה לא משנה. השאלה באמת איך נוכל לקחת את הנתונים האלה וליצור באמת תשתיות אמינות, שיתנו באמת פתרון משמעותי לאנושות.
בני: מדהים. טוב, אותי הדלקת, אני רץ עכשיו להשתמש בצ'אט [בחיוך]. שאלה אחרונה ככה לפני סיום: טיפ קטן למי שעדיין לא יודע איך לדייק את העבודה מול ChatGPT, מה היית ממליץ לנו לעשות?
שמואל: זה באמת גם, אתה יודע, שאלה של התבטאות. איך אתה יכול להתבטאות. זה אותו דבר כמו שאתה מתבטא מול בן אדם. אתה יודע, לפעמים אתה יושב עם בן אדם ואומר - "תשמע, אני לא מבין מה אתה רוצה ממנו". אותו דבר: אם אתה לא תדע לתת לו את הנתונים על מנת שהוא ייתן לך מידע נכון - זה לא יעזור מה אני יכול להמליץ, השאלה היא מה אותו בן אדם, איך הוא יודע להביע את עצמו מול ה-GPT.
בני: מדהים.
שמואל: אמרתי לך, זה אותו דבר כמו לדבר עם בן אדם, אין שום הבדל.
בני: אז בעצם לדעת להתבטא כמו שצריך ולהעביר את המידע שאני רוצה בצורה ברורה, ולא לפחד להפריז בפרטים, כמה שיותר פרטים.
שמואל: בדיוק. בשביל זה גם אמרתי, אם מישהו קצת קשה לו להתבטא הוא יכול להוריד קצת מידע מהאינטרנט, אפילו קופי-פייסט, כמויות.
בני: ללמד אותו.
שמואל: לא משנה, תזרוק לו כמויות, קופי-פייסט, שעל מנת שהוא יידע ללמוד, ואז יכול להיות שעל סמך הנתונים שלך, שהזנת אותו, הוא יוכל כן להבין את הקו החשיבה שלך אם באמת קשה לך להתבטא.
בני: מדהים. טוב, אז שמואל שי, תודה רבה.
שמואל: תודה לך.
בני: שהגעת להתארח אצלי בפודקאסט. היה מרתק בטירוף, אני מאוד נהניתי.
אני מקווה שגם אתם, מאזינים יקרים. אני מזמין אתכם להצטרף לקהילת הפייסבוק שלי, "ChatGPT ישראל", שיש שם אנשים מדהימים כמו שמואל שי האלוף, שהוא גם מפרסם כמעט מדי שבוע מאמרים מעניינים בטירוף שהוא כותב. זה מאמרים מאוד מפורסמים שגם מפורסמים במלא מדינות בעולם, נכון?
שמואל: כן.
בני: המאמר האחרון זה כמה, בשלושים ושש…
שמואל: עיתונים.
בני: עיתונים הוא פורסם, משהו מטורף. אז שמואל שי מפרסם שם המון מאמרים ומידע. תבואו, אתם מזמינים גם לניוזלטר השבועי שלי, שם אני שולח במייל כל שבוע טיפים לשימוש, כלים חדשים, עדכונים, חדשות על עולם ה-AI, כיף גדול אצלי, תבואו.
היה לי ממש כיף, אני רוצה להודות לכם על ההאזנה, אנחנו ניפגש בפרקים הבאים. ביי ביי.
[מוזיקת סיום]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments