מה יקרה עם העבודה שלי?! זו שאלה שאני שומע הרבה מאוד בחודשים האחרונים בעקבות תחום הAI החדש והצומח במהירות יתרה. אילו משרות הולכות להיעלם? אילו משרות חדשות הולכות לקום? ומה אנחנו יכולים לעשות לטובתנו עם כל זה כבר מעכשיו? על זאת ועוד דנו בפרק הנ''ל, האזנה נעימה :)
תאריך עליית הפרק לאוויר: 19/04/2023.
דקל: 300 מיליון משרות הולכות להיות מושפעות מכל השינויים של ה-AI, כלומר, או שמשרות שהולכות לגמרי להיעלם, או להצטמצם.
[מוזיקת פתיחה]
בני: אהלן חברים, טוב, ברוכים הבאים לפרק, אולי הכי חשוב בפודקאסט הזה. סתם, כולם חשובים, אבל זה פרק שאני חושב שהוא הולך להיות ככה, מאוד קריטי.
לפני שנתחיל, אני רוצה קודם כל להודות לכם, למאזינים היקרים, שאני מקבל אחלה פידבקים מכם ואתם מפרגנים לי, ונותנים דירוגים ומשתפים לחברים, וככה, באמת הפידבקים שאני מקבל מרגשים אותי מאוד. זה הסיבה שאני עושה את זה באמת. אם אתם עדיין לא בקהילת פייסבוק שלי אתם מוזמנים, אני שם קישור למטה. אם אתם עדיין לא רשומים לניוזלטר שלי, לרשימת דיוור, אתם מוזמנים, אני שם קישור למטה.
וכמובן, אני רוצה להודות ל-"ThinkUp" היקרים שמארחים אותי כל כך יפה כבר כל כך הרבה זמן, כל כך הרבה פרקים. אין עליכם, באמת תודה רבה, כאן באולפן השקוף במסגר בתל אביב.
היום אנחנו הולכים לדבר על משהו מאוד חשוב: על כיצד AI, כיצד בינה מלאכותית, הולכת להשפיע על עולם העבודה, על שוק העבודה. אני כל הזמן שומע - "בוא'נה, הולכים להיעלם פה מקצועות, איזה פחד, אין יותר קופירייטר, אין יותר הייטק, מה עושים, מה עושים?" אז בתכל'ס אני לא מבין בזה, אז הבאתי את דקל יעקובוביץ' היקר, שהוא אלוף הארץ, בטח תכף הוא יציג את עצמו. והיום אנחנו הולכים לדבר על הנושא הזה ביחד עם דקל. אז דקל, בוקר טוב, מה קורה?
דקל: בוקר טוב, איזה כיף להיות פה.
בני: כיף ממש שאתה פה.
דקל: אתה יודע, אני חייב להגיד ש…
בני: כן?
דקל: נגיד, יש בפודקאסט של בן בן ברוך, אתה מכיר אותו?
בני: בטח.
דקל: אז בן בן ברוך, כל אורח שמגיע אליו - הוא ישר מברך אותו. אתה יודע, זה כזה, זה איזה מסורת, אז נראה לי אני אגיד פה גם איזו מילה ככה.
בני: איזה ברכה? יאללה.
דקל: איזה ברכה. שתזכה לבנים… סתם.
בני: [צוחק]
דקל: אני, אתה יודע, אני עוקב אחרי העשייה שלך בזמן האחרון, ובמיוחד בחודשים האחרונים.
בני: כן.
דקל: ובמיוחד מה שעשית פה, גם עם הפודקאסט, וגם עם הקהילה של "ChatGPT - ישראל", וזה פשוט מטורף לראות את זה,
בני: וואלה, איזה כיף.
דקל: אתה יודע, מהצד, ולראות לאן התפתחת,
בני: עובד קשה.
דקל: ואיזה ערך אתה מביא לאנשים, אז…
בני: תודה רבה. זאת אומרת, בנים זכרים לא יהיה.
דקל: גם, גם.
בני: [צוחק] בסדר.
דקל: זה בפרק הבא.
בני: בסדר, לגמרי. אז יאללה, דקל, ספר קצת, אחי, מי אתה? כמו כן, אני… גילוי נאות, אני מכיר את דקל מהבית, עוד מתקופת התיכון, אבל אתם צריכים גם להכיר. אז דקל, כמה מילים עליך?
דקל: כן. אז אני דקל יעקובוביץ', אני בן 24, יש לי תואר בפסיכולוגיה עם התמחות בפסיכולוגיית ספורט. בזמנו, אז חשבתי שאני הולך להתמחות בעולם של הספורט, לעזור לספורטאים. שיניתי את הקריירה, נכנסתי לעולם הניהול קהילות, הייתי מנהל קהילת הבוגרים ב"תגלית", עשיתי את זה במשך יותר משנתיים…
בני: בקהילת הבוגרים ב"תגלית", מה זה אומר?
דקל: כן. קהילת בוגרי ישראל של "תגלית". יש צוות ניהול, היום כבר אין את זה, אבל אז עשיתי את התפקיד הזה, עם צוות באמת מדהים. אחרי זה נכנסתי לאגודת הסטודנטים, הייתי ס. יו"ר, נכנסתי אחר כך לעבוד ב"תגלית", בתפקיד שעזר לבוגרי "תגלית" ועולים חדשים, ואז נכנסתי ל"צ'ק פוינט" בתור מנהל קהילה. היום, למעשה, מה שאני עושה…
בני: מדהים.
דקל: עזבתי את העבודה התאגידית נקרא לזה, והיום מה שאני עושה, אני עוזר בעצם גם למחפשי עבודה, גם לקרייריסטים, בעצם להתאים את עצמם לעולם העבודה המשתנה, בעזרת לינקדאין, מיתוג אישי, וגם עתיד עולם העבודה, וכל הדברים האלה בסוף מתחברים, כי כל אותם הכלים, עוזרים לנו להישאר רלוונטים.
בני: לגמרי.
דקל: אז כן, זה מה שאני עושה.
בני: מדהים. רגע, אז מה מביא… אפשר להגיד "ילד", ילד בן 24, זה בגילי, להדריך אנשים על הקריירה שלהם בחיים?
דקל: אני חושב שאני בא הרבה פעמים… האמת שזו שאלה שגם אני שאלתי את עצמי, של מה אני… אתה יודע, כל הקולגות שלי זה בני 40 עם 20 שנות ניסיון, ומה אני. ואני פשוט חושב שאני מגיע גם מהמקום שבו אני יוצר תוכן, או גם מהמקום שבו אני מדריך. אני עובד היום עם האוניברסיטות הכי נחשבות, אם זה אוניברסיטת בן גוריון, או אפקה, או כנרת, רופין, פרס, וכולי וכולי. ויצא לי להתחבט הרבה פעמים בשאלה הזאת, אבל אני פשוט, כל פעם שאני בא ומשתף טיפים, זה פשוט מהניסיון שלי, מה שאני עברתי…
בני: [מהמהם]
דקל: מה שאני בסוף עובד עם אנשים, וזה משהו שקצת שחרר לי את המחשבה הזאת של "סינדרום המתחזה". אז אני תמיד בא ממקום צנוע, של - אני משתף את מה שעזר לי, מה שלמדתי. אני משתדל להיות מאוד אובססיבי בנוגע ללמידה, וזהו.
בני: מדהים. טוב, אז איך AI בעצם פוגש אותך בחיים, בחיי היום-יום?
דקל: האמת שפגשתי את AI עוד לפני ההייפ סביב ChatGPT, אז כבר בעבודה ב"צ'ק פוינט" נעזרתי בכלי AI, כדי לייעל את התהליכים שלי. בסוף בעבודה אז ב"צ'ק פוינט", היינו צריכים להתמודד עם המון פרויקטים, עם המון דברים, אז כבר התמודדתי עם… סתם דוגמא, אני אתן לך דוגמה. הייתי כותב ב"צ'ק פוינט" ניוזלטרים. גם לעובדים שלנו באסיה, וגם לעובדים שלנו באירופה, והייתי צריך לכתוב את זה באנגלית מאוד גבוהה. ואני לא fluent, לא נולדתי בארצות הברית, האנגלית שלי היא סבבה. ונעזרתי בכלי AI כמו "Wordtune", כדי בעצם לעבוד על האנגלית שלי, בעצם לנסח מחדש משפטים באנגלית. זה סטאר… מי שלא מכיר "Wordtune" זה סטארט-אפ ישראלי שתומך גם בעברית, אז הייתי יכול לכתוב לו את זה בעברית [בחיוך] והוא היה מתרגם לי, ומנסח לי את זה מחדש. אז זה נגיד, דוגמה של כלי אחד שהשתמשתי בו כבר בעבודה שלי בשביל לייעל את התהליכים, ולהתמודד עם כל השינויים והפרויקטים.
בני: אוקיי, אז זה בעצם הפעם הראשונה שבאמת פגשת את ה-AI, דרך "Wordtune"?
דקל: דרך "Wordtune", כן.
בני: אשכרה. מי שלא יודע…
דקל: ואז אתה יודע, בסוף גם בעבודה שלי, כל מיני "Resume Worded" וכולי, אנחנו נדבר על זה, אבל…
בני: סבבה, מי שלא יודע - "Wordtune" זה, כמו שדקל אמר, זה אחלה של כלי, למי שרוצה ככה עברית רהוטה, סליחה, אנגלית רהוטה, או איזו שפה גבוהה, הוא יודע ככה, לשפצר משפטים נקרא לזה, וגם הוא יודע עברית, שזה מדהים, וזה לא… וזה לא…
דקל: אני חושב שגם בסוף זו טכנולוגיה שלהם.
בני: כן.
דקל: זאת אומרת, הרבה מהסטארטאפים שאנחנו רואים היום, מתבססים על ה-API של GPT וכולי, והטכנולוגיה של "Wordtune" זו טכנולוגיה שהם פיתחו. ולפתח טכנולוגיה ברמה כזאת, בינלאומית, לעולם של ה-B2C במודל שפה כזה מורכב, זה באמת מדהים וזה גאווה ישראלית.
בני: לגמרי. אז אני אשים גם קישור כמובן בתיאור למטה ל-"Wordtune", אחלה כלי, הוא גם קצת חינמי, יש לזה גרסה חינמית כזו, נכון?
דקל: יש לזה גרסה חינמית, וזה לא Sponsorship, הלוואי שזה היה. [מגחך]
בני: וזה ישראלי, אז אנחנו אוהבים ישראלים. טוב, אז בעצם היום כשאתה עוזר לאנשים, בעיקר נגיד, הכוונה למקצוע, ובעיקר בתחומי הייטק, כי שם זה גם בעיקר lean וכו', האם יוצא לך באמת להשתמש בכלי AI?
דקל: כן, אני חושב שגם בעבודה השוטפת שלי אני משתמש היום בשוטף ביותר מ-30 כלי AI.
בני: די.
דקל: כלי AI בסוף זה… אני מסתכל על זה בתור עובדים. אם אני מוציא מפה את הפן האנושי, זה חבר'ה שבסוף - יש לי משימות, יש לי פרויקט שאני צריך לנהל, כל כלי AI הוא בעצם משרת מטרה אחרת בפרויקט, ועוזר לי, אז אני היום בעבודה השוטפת שלי גם עוזר, וגם בסוף, מהמבט של המאקרו, כאשר אתה מתחיל לעבוד עם מחפש עבודה, או מתחיל לעבוד על פיתוח קריירה, אתה צריך קודם כל להבין לאיפה השוק הולך, לאיפה שוק התעסוקה הולכת. אז גם כשאני עובד על הלינקדאין, אני מתמחה בלינקדאין, אני מבין את כל הפיצ'רים, אבל בסוף אתה צריך גם להבין את המקום ממבט מלמעלה, ולהבין לאיפה אנחנו הולכים.
בני: טוב, אז אחרי שהכרנו קצת ועשינו הקדמה, אפשר לדעתי לצלול, והרשה לי לשאול אותך שאלה מאוד כללית.
דקל: כן.
בני: כיצד AI, בינה מלאכותית, הולכת להשפיע על עולם העבודה?
דקל: היא הולכת להשפיע, קודם כל נתחיל מזה. "גולדמן זאקס" לאחרונה הוציאו את הדו"ח שלהם, שהם אמרו ש-300 מיליון משרות הולכות להיות מושפעות מכל השינויים של ה-AI, כלומר, או שמשרות שהולכות לגמרי להיעלם, או להצטמצם.
בני: [מהמהם]
דקל: זה הולך לתרום מאוד לכלכלה העולמית, למעשה 15 טריליון דולר זה הולך לתרום לכלכלה העולמית עד 2030.
בני: אשכרה.
דקל: אבל יש פה גם השפעה כמובן עלינו. על כל אחד מאיתנו זה הולך להשפיע עליו. הם כבר הראו את זה, שהרבה מהמשרות, לפחות 20% מה-scope שלך, זאת אומרת מהתחומי אחריות שלך, ממה שאתה עושה היום, אתה יכול להשתמש ב-AI כדי… AI יעזור לך בעצם לייעל את התהליכים. אז כל אחד מאיתנו הולך לחוות את השינויים של של ה-AI, וזה הולך לייעל לנו את זה, אבל זה גם הולך להשפיע עלינו.
אממ… ואנחנו גם רואים את זה עוד לפני שלוש שנים, עוד לפני שהיה לנו את ChatGPT ואת ההייפ סביב "Generative AI", כבר אז הפורום הכלכלי העולמי הוציא את הדו"ח שלו, ש-85 מיליון משרות הולכות להיעלם או להצטמצם, ו-97 משרות חדשות הולכות לצוץ.
בני: וואלה.
דקל: זה היה לפני שלוש שנים. הם בדרך כלל מוציאים את הדו"ח שלהם כל שנתיים והם לא הוציאו את זה כבר שלוש שנים, אני מאמין שזה בעקבות השינויי AI, שמאוד קשה לעקוב אחרי זה.
בני: מעניין מה יהיה בדו"ח הקרוב.
דקל: אני… האמת שאני מחכה, כי הייתי בטוח שזה יצא בנובמבר-דצמבר, זה לא קרה, ואני מקווה שזה יצא בקרוב, אבל שווה לעקוב. ועוד פעם, זרקתי את זה פה, אבל כמו שמשרות נעלמות, אז גם משרות חדשות צצות, אז יש פה גם הזדמנויות.
בני: אז בוא נדבר על זה רגע. איזה משרות לדעתך הולכות להיעלם? כי כל הזמן אני שומע - "יאללה, קופירייטרים זה ז"ל, כבר לא צריך, ChatGPT יודע לעשות הכל", ואפילו מתכנתים, יש כבר דיבור ש"יאללה, לא צריך, הוא כבר יודע לתכנת", אז כאילו, איזה מקצועות לדעתך באמת הולכים להיעלם? האם בכלל הם הולכים להיעלם, או לקבל איזה שינוי? כאילו, מה הולך לקרות?
דקל: היה מאמר לאחרונה, אני חושב שזה היה ב"דה-מרקר", עם ה-VP של Learning and Development ב-"AppsFlyer", אני מקווה שזה הטייטל הנכון. והוא דיבר על זה שאנחנו הולכים לראות מגמה שהג'וניורים הולכים קצת להיעלם. ויש בזה היגיון, כי היום נגיד גם אפילו… אז קודם כל נתחיל מהשורה הראשונה שהולכת להיפגע מזה, זה כמובן ה… נגיד קופאים, קופאיות שהולכים להיפגע מזה, כי בסוף בעקבות תהליכי אוטומציה אנחנו לא נצטרך את זה, יש לנו היום כבר, גם סוּפרים פה בישראל וגם באירופה, שבעצם זה סוּפרים שלמים שמכונות מפעילות את זה.
בני: נכון. יש סוּפרים כבר בלי אנשים בכלל.
דקל: אנחנו רואים גם את הצווארון הלבן, זאת אומרת רואי חשבון, עורכי דין, שאת כל ה… תחשוב על זה, לחפש עכשיו איזה תקדים, לחפש בניירת, בסוף כלי AI יכול לעשות לי את זה במאיות שניות, ויחסוך לי את עשרות השעות האלה.
בני: נכון.
דקל: אז נגיד עכשיו, אם מתמחים, זה היה התפקיד שלהם - לעשות את כל הניירת ולעשות את כל התהליכים, בסוף הם יכולים להיות מוחלפים על ידי AI. אבל אנחנו גם רואים את השינויים האלה על ידי מפתחים, שגם הם, אנחנו רואים כמה שינויים: גם טכנולוגית ה-"No-code", שהיום אני יכול לפתח בעצם אפליקציה, לפתח כל מיני דברים, בעזרת פלטפורמות כאלה. יש לנו פלטפורמה ישראלית, "Spirit", שגייסו חמש מיליון דולר, הם נבחרו לסטארט-אפ השנה של ישראל. אז אנחנו כבר רואים את הטכנולוגיה הזאת. היום הטכנולוגיה של ה-"No-code" לא נמצאת, אתה לא תקבל עכשיו פיצ'רים כל כך מורכבים, אבל אני מאמין שבעתיד אנחנו כן נראה יותר ויותר טכניקות כאלה. וגם בסוף, בעזרת ChatGPT, הוא יכול לעזור לי לכתוב קוד, וגם טכנולוגיה כמו של "Copilot", של "GitHub", שגם יכולה לעזור לי לכתוב קוד. אז אנחנו רואים את זה ש - הרבה מהג'וניורים והמשרות ההתחלתיות הולכות להיפגע, כי בסוף את המיומנויות שהן לא כל כך גבוהות, או לא כל כך, נקרא לזה, עם הרבה ניסיון, בסוף AI יכול להחליף. אז יש פה מגמה מאוד מעניינת.
בני: לגמרי, אז - מה עושים? כאילו, אם אני עכשיו ג'וניור, לא משנה באיזה תחום. ג'וניור, אגב, זה מי שכאילו בתחילת דרכו כזה, בין אם זה בהייטק, בין אם, כמו שאמרת, אני עורך דין שבתחילת הדרך, אני רק מחפש תיקיות. מה אני עושה?
דקל: אני חושב שקודם כל צריך להכיר, זאת אומרת, בשביל לפתור משהו אתה צריך קודם כל להכיר בבעיה, ואתה צריך להבין לאיפה השוק הולך.
בני: מדהים.
דקל: אז כמו להאזין לפודקאסט כזה, ובסוף להבין לאיפה השוק הולך, ולהבין את המגמות. הדבר השני זה לאמץ את ה-AI. כבר מעכשיו, כבר מהיום, להתחיל לאמץ את זה. בכל משימה שלי להתחיל לחשוב - האם המשימה הזאת של עכשיו… התחלתי לעבוד על אקסל, או עכשיו התחלתי ליצור תוכן, או כל דבר אחר, האם אני יכול לעשות את זה, או האם אני יכול להיעזר בזה בעזרת כלי AI? לאמץ את הדבר הזה כבר ביום-יום.
הדבר הבא שאנחנו יכולים לעשות, זה קודם כל להכיר את כלי ה-AI. אני אמרתי, זרקתי פה שאני משתמש ביותר מ-30 כלי AI. אני מכיר מאות כלי AI, וגם עבור המאזינים, תתחילו להכיר ת'כלי AI השונים, יש לנו את "Futurepedia" שמכירים, שיש שם רשימה מאוד נכבדת של כלי AI, לפי קטגוריות מסוימות.
בני: כן, נשים קישור.
דקל: ותתחילו להשתמש בזה, ותכירו את המגמות, ואין מה לעשות, זה… אתה יודע, יצא לי לשמוע את משה… רדמן? שהוא דיבר על זה שאם עכשיו יבוא מישהו לחברה שלו, והוא לא ישלוט ב-AI, הוא פשוט לא יגייס אותו.
בני: אשכרה.
דקל: כי בסוף, תחשבו על זה גם מהזווית של המעסיקים - בסוף AI מייעל לך את התהליכים, זה חוסך לך המון שעות. ואם עכשיו אתה לא תשלוט ב-AI, ואתה לא תכיר את הכלים השונים, אז בסוף יקח לך הרבה יותר זמן, וזמן עבודה של עובד, זה שווה כסף. זה כמו שפעם, אם אתה לא היית עכשיו שולט באקסל, והיית עושה את כל הדברים האלה ידנית אז לא הייתי מגייס אותך, כי… זה כלי שהוא בסוף חובה. והכלי ה-AI השונים, בטח המוכרים: ChatGPT ו"מידג'רני", הולכים להיות חובה.
בני: בדוק. אז… דיברנו באמת על מקצועות שהולכים להיעלם. עכשיו, השאלה הכי אולי שמעסיקה הרבה אנשים, איזה מקצועות לדעתך, חדשים הולכים לקום?
דקל: אז בדו"ח של הפורום הכלכלי העולמי ב-2020, יש שם קצת יותר פירוט של איזה משרות. קודם כל משרות שמבוססות על דאטה, זאת אומרת, על ניתוח נתונים. הדאטה פה… פה להישאר והוא רק צומח, בטח בשנתיים האחרונות. אז מי שמתעסק בדאטה ומנהל דאטה, כל החבר'ה שלומדים עכשיו הנדסת תעשייה וניהול, זה הולך להיות skill מאוד חשוב בעתיד, לא משנה לאיזה תפקיד אתם הולכים - לדעת להתעסק עם דאטה, ולדעת לקרוא דאטה, זה נכון לכל… לא רק למנתחי נתונים.
בני: מה הכוונה לקרוא דאטה? אני נגיד קורא קובץ אקסל, ואז אני יודע להסיק מסקנות ממנו?
דקל: בסוף, הדאטה, לא סתם יש המון חברות שמוחקות את הדאטה של המשתמשים שלהם, כי זה שווה המון כסף. אז בסוף, אם אתה יודע לנהל מאגרי מידע, אם אתה יודע להתעסק עם דאטה, לדעת לנתח ולהבין בסוף, לפי הנתונים, זה skill שהוא מאוד חשוב, ולא רק למנתחי נתונים, גם לאנשי שיווק וכולי, כדי להבין בסוף תהליכים.
בני: מעניין, מאוד מעניין.
דקל: אז יש לנו את המנתחי נתו… יש לנו את הלהתעסק עם דאטה, יש לנו כמובן את ה-AI, אבל יש לנו עוד כל מיני משרות. גם שיווק דיגיטלי - בסוף התחרות מאוד גוברת בין החברות, ומשווקים דיגיטלית שיעזרו בסוף, לעזור לחברות לשווק את המוצרים שלהם והשירותים יותר טוב גם ירוויחו מזה.
ועוד תפקיד מאוד מעניין, זה שאנחנו רואים צמיחה בתפקידים שלhuman-being … well-being, סליחה. אחד מהתפקידים האלה זה תפקיד שאני עשיתי, community specialist, זה תפקיד שהחברות בדו"ח של הפורום הכלכלי העולמי ציינו שזה יגדל ב-30%, ב-33%.
בני: מה זה בדיוק "community specialist"?
דקל: זה למעשה, בעולם של או מנהל קהילה או חווית עובד. ובעצם תפקידים שכאלה שיעזרו לנו, זה מצחיק, בסוף ככל שאנחנו יותר מתקדמים מבחינת הטכנולוגיה, ככה בסוף אנחנו רוצים לחזור לחיבור האנושי.
בני: אשכרה, כן.
דקל: ועוד פעם, אנחנו רואים פה… אנחנו לפני משבר. כאילו… אני באמת צופה, לא נעים להגיד את זה אבל אנחנו, לא יודע איך נתמודד עם האתגרים האלה. כי בסוף, אם עכשיו משרות ייעלמו אז זה יוביל גם לשינויים של הגירה, זה ישפיע כמובן יותר על המדינות המתפתחות, מדינות עולם שלישי, יהיה פה עוד הגירה המונית. אנשים כבר מדברים על ה… universal… איך אומרים את זה? סליחה, את ה… שבסוף כל בן אדם יקבל כסף מהמדינה. היום אנחנו רואים את זה באיחוד האמירויות, ש…
בני: קומוניזם? לא יודע…
דקל: לא, לא, לא. [צוחקים]
כן, זה קצת כמו זה… נגיד, באיחוד האמירויות, בגלל שהם מדינה מאוד עשירה, אז בסוף כל האזרחים מקבלים משהו כמו 28 אלף שקל…
בני: נכון.
דקל: בחודש. אז אנחנו רואים את המגמה הזאת ביותר בעולם המערבי, הרבה פעמים בגרמניה יש את השיח הזה, הוא יותר חזק שם, שבגלל כל השינויים, בגלל שאנחנו הולכים לאבד את העבודה שלנו, וזה הולך להשפיע בעיקר על המצב הסוציו-אקונומי…
בני: אז המדינה בעצם תהיה חייבת… לתרום… אשכרה.
דקל: אז המדינה תצטרך לעזור, ובעצם לדאוג לכך שיהיה… תשלום, ומשהו שיכול לספק את הצרכים הבסיסיים של האדם. דעותיי, אני לא אביע פה את דעותיי על זה, אבל בסוף זה כן שיח שמאוד עולה בעולם המערבי, בעקבות השינויים האלה.
בני: מדהים. קודם כל, באסה לשמוע את זה, קצת לא אופטימי בעליל, אבל זה לגמרי הגיוני בסוף. כי יש פה… אין מה לעשות, יש פה מהפכה, כאילו יש פה משהו שהולך לשנות. אנחנו מדברים פה על שוק העבודה, אבל בסוף שוק העבודה זה הכל, זה משפיע על הכל, בין אם זה פרנסה, בין אם זה ביום-יום שלנו, בין אם זה במדינות שלנו, וב-ecosystem שאנחנו חיים בו, זה הולך להשפיע על הכל, זה לגמרי הגיוני מה שאתה אומר.
דקל: עוד פעם, אנחנו רואים פה מגמה שהיא… קודם כל, המצב הזה של אי-שוויון. בארצות הברית, זה צמח מאוד ב-40 שנה האחרונה, בעקבות כל התהליכי הטכנולוגיה, ועכשיו בעקבות האימוץ של ה-AI, זה עוד יותר… זאת אומרת, AI כבר איתנו מאה שנה, אבל בעקבות ה- generative AI במיוחד.
בני: כן.
דקל: אנחנו רואים, אנחנו צופים לראות, אי שוויון גדל. כי בסוף יש פה, ה-AI הולך לתרום פה בצורה עצומה לכלכלה. זאת אומרת, אנחנו הולכים, מדינות הולכות להיות הרבה יותר עשירות, וגם האנשים, אבל בסוף יש פה גם… משברים שאנחנו לא חווינו את זה בעבר, ואנחנו צריכים לדעת להתמודד עם זה.
בני: נכון. אני רוצה להוסיף ולהגיד - שזה נתון שהוא לא מבוסס בעליל מה שאני הולך להגיד עכשיו, וזה דעתי בלבד: בסוף, כמו כל… הייפ נקרא לזה, או כמו כל טרנד חדש שנוצר, 80% מהאנשים זה פשוט עובר לידם. ואז כאילו, זה כמו פה, אז כאילו, אוקיי, ראיתי בחדשות על ה-ChatGPT, זה מגניב, ראיתי "מידג'רני", אפשר לייצר תמונה, סבבה, מגניב, לא באמת מעניין, אני אמשיך בשיט שלי, ואני אעבוד את החיים שלי, וזה בסדר.
ויש את ה-20% שמבינים שיש כאן משהו, מבינים שיש כאן טרנד, מבינים שיש כאן מהפכה, והם רוצים לאמץ את זה לעצמם. בתוך ה-20%, זה גם מתחלק, כמו מי ממש יאמץ את זה, ויושב 20 שעות ביום ולומד את ה"מידג'רני", והוא הולך להיות אשף הפרומפטים והפקודות של כלי AI, ולא יודע מה, לייצר מקצוע חדש. ויש את החבר'ה שפשוט מבינים שזה כאן, ושומעים פודקאסטים כאלה, ומגיעים לקהילות כמו שלי, בשביל להבין ולחקור ולהבין שיש כאן משהו.
בסוף, התחום הזה, הוא מאוד חדש, הוא קיים חצי שנה, פחות מזה, אנחנו מקליטים את זה באפריל 23', וזה תחום מאוד מאוד חדש. אף אחד לא באמת יודע, כל השיחה הזאת שאני ודקל עכשיו מנהלים, אף אחד מאיתנו לא באמת יודע מה הולך להיות. אנחנו יודעים רק לשער ולהניח הנחות. אבל אם אנחנו לא נשער ונחקור, ונתאר לעצמנו מה הולך להיות, אנחנו פשוט נישאר מאחור. וזה מה שהולך לקרות ל-80% מהאוכלוסייה, וזה גם לדעתי מה שהולך באמת לגרום לפערים רק לגדול, בין עשירים לעניים.
דקל: אנחנו גם רואים משהו שהוא מאוד חשוב לזכור, שבסוף שינויים טכנולוגיים לוקח להם זמן. אם אנחנו רואים את ה…כניסת הטלפון ב… אה, כניסת האינטרנט בשנות ה-70, רק ב-2016 הגענו ל-50% שיש להם אינטרנט בבית.
בני: אשכרה…
דקל: זאת אומרת, זה לקח כל כך הרבה זמן…
בני: ברור.
דקל: אם אנחנו רואים את זה עכשיו עם המכוניות האוטונומיות. אז ב-1998 אמנון שעשוע אמר שהמכוניות האוטונומיות יחליפו נגיד, אפילו את ה… צפו שנהגי משאית יוחלפו על ידי מכוניות אוטונומיות. עדיין יש פה נהגי משאית, עדיין הנוסעים נוסעים עם הרכב שלהם. בסוף לשינויים טכנולוגיים לוקח זמן. עד שאנחנו נראה באמת את השינויים האלה ייקח פה זמן. אבל כן השינויים של ה-AI זה שינויים שהרבה יותר מואצים, אבל צריך לזכור שגם שינויים טכנולוגיים לוקח להם זמן, עד שבסוף - כל האנושות… אנחנו, פה בישראל, בגלל שאנחנו חיים ב-Startup Nation, ובתור בן אדם שהיה עכשיו בחמש מדינות בחודשים האחרונים, זה לא משהו שאני חוויתי יותר מדי, באותן מדינות. ופה בישראל, בגלל שאנחנו חווים את זה, ובגלל שיש פה מלא פיתוחים וסטארט-אפים, אנחנו חווים את זה כאילו כל העולם חווה את זה גם ככה, [קול של מיקרופון נופל] אבל שם… סליחה. אבל שם זה הרבה יותר לאט. אז קחו את זה גם בחשבון.
בני: מדהים. אז כן, דיברנו באמת על איזה מקצועות הולכים לקום, שאגב, גם את זה אנחנו לא יודעים, אנחנו יודעים רק לשער ולהניח. אם אתם הייתם שואלים אותי את השאלה הזאת, אני חושב שמקצוע, אני לא יודע אם זה יהיה בצורת מקצוע, אבל ה-skill, נקרא לזה, של - לדעת לדבר עם המכונה. זה נקרא פרומפטים, פקודות, לדעת לתת את הפקודות המדויקות בשביל לייצר את התוצר המדויק שאני רוצה. נגיד כשאני עובד עם "מידג'רני" ואני רוצה שיְיָצֵר לי עץ בצורה מאוד מדויקת, בסגנון כזה וכזה, עם זווית מצלמה כזאת וכזאת, אני לא מצליח לעשות את זה. אבל יש בן אדם שישב 20 שעות על "מידג'רני" כל יום, וכשאני אגיד לו בדיוק מה אני רוצה, הוא ידע לייצר לי את זה. זה כי הוא פשוט יודע לדבר עם המכונה בצורה מדויקת, לתת לה את הפקודה הנכונה, אפילו ייקח לו כמה פעמים לעשות את זה, אבל בסוף הוא מצליח להגיע לתוצאה המדויקת. וזה רלוונטי לכל הכלים, בין אם זה ChatGPT, בין אם זה "מידג'רני", בין אם זה "Wordtune", בין אם זה וואטאבר, כל כלי AI כזה או אחר, ויש באמת, עשרות אלפי כלים שם בחוץ כבר, אז מאוד חשוב באמת לדעת את ה-skill הזה, וללמוד אותו - לדבר נכון עם המכונה.
דקל: זה גם בסוף השינוי הכי… יש לנו את ה"לוחשי AI", וזה גם שינוי שאנחנו צריכים להבין אותו. בסוף אנחנו אלה שנהיה המנהלי פרויקטים, ונפקח בסוף על התוצרים שהכלי AI השונים נותנים לנו. אי אפשר לסמוך שרק ה-AI יעשה את זה עבורנו. AI פה בשביל לעזור לנו להתייעל, ו… לחסוך לנו אפילו כסף, אבל עוד פעם, בסוף אנחנו אלה שנפקח על זה ונצטרך לדלבר את זה ללקוח.
בני: לגמרי. דיברנו קודם על נהגי משאיות וזה, אני אתן עוד דוגמה באמת. בשנות ה-80 בערך, הומצא הכספומט.
דקל: [מהמהם]
בני: אנשים באו לבנקים והוציאו כסף, בלי בנקאי. עד אז הייתי צריך לבוא, לשבת מול שולחן עם בנקאי, להגיד לו: "אני רוצה 1,000 שקל", והוא סופר 1,000 שקל, ומוציא לך מזומן. בשנות ה-80 הומצא הכספומט, וגם היה את השיח הזה של - "מה קורה עם ה… לא הולך להיות בנקאים" וכולי, אז עדיין יש בנקאים. זאת אומרת, יש כספומט, ויש בנקאים והכל טוב ויפה, הבנקים ידעו למצוא עבודות חדשות לבנקאים, שעושים אחלה עבודה. עכשיו גם יש דיבור, אגב, שכבר לא צריך בכלל מזומן, אז אולי גם לא יהיה כספומט, אני לא יודע. אבל זה קרה בשנות ה-80, ועד היום, 40 שנה, 50 שנה אחרי, יש עדיין בנקאים, אז כאילו אולי זה באמת לא כזה…
דקל: וולס פארגו… זה מעניין שאתה אומר את זה, וולס פארגו עכשיו חזו ש-200,000 משרות בנקאיות הולכות להיפגע בעקבות ה-AI. [צוחק]
בני: [צוחק] איזה באסה, יאללה, בוא נקליט מחדש את הפרק. [צוחקים]
דקל: אז כן, זה הולך להשפיע בסוף על כל תעשייה שדאטה עובד שם. פחות על… אתה יודע, נגיד עכשיו מאמן כושר, או דברים כאלה, משהו שיש באמת קשר אנושי. אפילו construction, זאת אומרת עבודות בנייה וכולי, זה פחות ישפיע כרגע, אבל… שם העולם הולך.
בני: אם אני… מתכנת, אוקיי? ועכשיו סיימתי ללמוד…
דקל: [מהמהם]
בני: נגיד לפני… שנתיים סיימתי תואר, ואחלה, עשיתי מדמ"ח, וואטאבר, האם יש לי סיבה להיכנס לפאניקה?
דקל: לא להיכנס לפאניקה. יצטרכו מתכנתים. אתה יודע, יש אמרות כמו של מנכ"ל "אפל" לשעבר, שאמר שלא צריך ללמוד עכשיו מדמ"ח, כי גם זה בסוף הולך להיות מוחלף על ידי AI. אני פחות בגישה הזאת. אני כרגע מנסה להסתכל על המציאות, והמציאות אומרת ש- אוקיי, יש לנו את הכלים האלה, והייתי פשוט נעזר בהם. הם קוראים לזה בכוונה "Copilot", כי ברגע שאתה מפתח, בדרך כלל אתה מפתח עם עוד בן אדם, וה-"Copilot" הוא פה בשביל לעזור לך, ולעזור לך לפתח את הקוד.
בני: מה זה "Copilot" בדיוק?
דקל: זו טכנולוגיה של "GitHub" שבעצם עוזרת למפתחים… לפתח קוד. ככה שבסופו של דבר זה משהו שעוזר למפתחים, זה נמצא שם, המון מפתחים כיום משתמשים בזה, גם ב-ChatGPT ובכל מיני כלים אחרים כאלה, וזה בסוף שם בשביל לעזור להם, ולייעל את התהליכים, כן, זה הולך להשפיע בסוף, אבל בסוף תחשוב על זה - אם יש לך כלי שעכשיו חוסך לך שעתיים, שלוש, ארבע, אז בסוף אתה תדע… תצליח להביא הרבה יותר תוצרים, ובסוף תצליח להביא להרבה יותר פיתוחים, אז זה פה בשביל לעזור לכם. אז הייתי פשוט מכיר את הכלים האלה, ומתחיל לעבוד איתם כבר מהיום, גם אם אתם סטודנטים בשנה א' או ב'…
בני: מדהים.
דקל: למדעי המחשב תתחילו להשתמש בהם.
בני: מדהים. אז באמת נסיים ככה, עם שתי שאלות אחרונות: טיפ קטן למי שעכשיו רק נכנס לשוק העבודה, או אפילו כבר נמצא בשוק העבודה, שאני מניח שזה רוב המאזינים שלנו, אבל באמת כיצד להישאר רלוונטי, בעולם החדש והמתחדש הזה.
דקל: אנחנו, אני אדבר פה קצת בכלליות, אבל אנחנו רואים הרבה מגמות מאוד מעניינות בשוק התעסוקה. גם אנחנו רואים יותר פרילנסרים, זאת אומרת, עד 2027 אנחנו רואים שמעל 50% מכוח העבודה בארצות הברית, הולך להיות פרילנסרים.
בני: די, אשכרה.
דקל: וגם אנחנו רואים מגמה של סלאשרים - של אנשים שמשלבים מספר קריירות במקביל. אז אני כן אומר - תשימו לב למגמות, תתחילו גם, בשביל… תעשו את התהליך הזה של מה שנקרא "אפ-סקיילינג", זאת אומרת, "אפ-סקיילינג" זה תהליך שבו אני צריך ללמוד עוד מיומנויות כדי להישאר רלוונטי בתפקיד שלי. אבל תשימו לב למגמות שקורות, ואני ממליץ לכם להתחיל לפתח לפעמים, אולי עוד דברים מהצד, ולפתח את המיומנויות שלכם, ולפתח אפילו עסק, כי בסוף שוק התעסוקה הולך למקום מאוד מעניין, ויכול להיות שהמודל שאנחנו רואים היום כשכיר, ועבודה קבועה ל-30 שנה, זה הולך להיעלם, וכבר היום אנחנו רואים שינויים כל שנתיים-שלוש. אז זו ההמלצה שלי - תתחילו לעבוד על עצמכם, תתחילו לעבוד אולי על משהו מהצד, תמשיכו להתפתח גם במקצוע שלכם, ולהישאר רלוונטיים, כי שוק התעסוקה הולך להשתנות לגמרי.
בני: מדהים. אתה מפחד מהמהפכה של ה-AI?
דקל: [נאנח קצת] אני חושב שיש הרבה סכנות. יש הרבה סכנות. אני לא רואה איך העולם, מצליח להתמודד עם זה. זאת אומרת, העולם כל כך מפולג, יש את העולם המערבי, אבל יש לך בסוף גם את סין, שהיא שחקן מאוד משמעותי. וכמו שניסו עכשיו להילחם ב-climate change, להילחם במשבר האקלים ביחד, זה לא משהו שכל כך הצליח. אז אם אנחנו נתמודד עם שינויים וסכנות מ-AI, אני לא יודע עד כמה העולם יצליח להתמודד ולייצג חזית אחידה, ואנחנו רואים את זה כבר עם ה-AI. נגיד, העולם המערבי, שם את עצמו בכללי אתיקה מסוימים, ורוצה להגביל את עצמו, אבל נגיד, סין, היא לא תגביל את עצמה בשום צורה, והיא פשוט תמשיך עם הפיתוחים שלה. אז אי אפשר באמת לעצור את הפיתוחים ל… אם, זה בהמשך למכתב שהיה, של המומחי AI שאמרו לעצור את זה לחצי שנה, וביניהם אילון מאסק, שלדעתי זה הצעה קצת צינית שלו.
בני: [מגחך] כן, כמו הכל בערך.
דקל: [בחיוך] כמו הכל בערך. אז… יש מקום לפחד, ואנחנו צריכים רגולציה, ואנחנו צריכים פה להכיר את הסכנות, אבל כרגע זה נותן לנו הרבה פיתוחים והזדמנויות ו…
בני: מדהים. אני אגיד את דעתי, אני דווקא חושב שהשינויים לא הולכים לקרות כל כך מהר.
דקל: כן.
בני: זאת אומרת, אם הייתי קופירייטר לא הייתי מתבאס כל כך מהר. בסוף, ממש כמו הדוגמה של הכספומט. משנות ה-80 עדיין יש בנקאים, למרות ש…בדיעבד, אז אמרו שלא צריך, כאילו, והנה עובדה שעדיין צריך. פשוט כן צריך לדעת, למצוא אולי את הדרך הנכונה להיכנס לעולם הזה, וכן ללמוד skill-ים חדשים.
דקל: אתה יודע, בסוף בעולם של AI, וגם בעולם של הקופירייטינג, זה עוזר לנו, אבל בסוף יש לך את ה-tone of voice שלך הייחודי.
בני: לגמרי, לגמרי.
דקל: AI יכול להעתיק את זה, אבל הוא לא בסוף יכול להמציא משהו מחדש. בסוף מה שיש לך זה הראש שלך.
בני: ורגש, ולהעביר את המידע, ברור.
דקל: הקול הייחודי שלך, האותנטי, זה מה שיש לך. ה-AI יכול להעתיק את זה, ולנסות לדמות משהו, אבל זה בסוף…
בני: לגמרי, אני מסכים.
דקל: אז זה בסוף היכולת שיש לנו.
בני: לגמרי, אני מסכים. טוב, אז בנימה זאת אנחנו נסיים. דקל, אני מודה לך מאוד על הזמן. היה מרתק בטירוף.
דקל: תודה רבה.
בני: היה ממש כיף לדבר איתך.
אני מודה לכם, מאזינים יקרים. אם אהבתם את הפרק, שלחו אותו לחבר, חברה. תנו איזה דירוג של כוכב-שניים, אולי אפילו חמש.
אתם מוזמנים לקהילת הפייסבוק שלי, "ChatGPT-ישראל". אתם מוזמנים לניוזלטר השווה בתבל! על AI, שם אני שולח כל שבוע טיפים לשימוש, כלים חדשים, חדשות ועדכונים על עולם ה-AI. כיף גדול אצלי, תבואו.
אני שם קישורים לכל הכלים שדיברנו, "Futurepedia" ו-"Wordtune" וכמובן לפרופיל של דקל האלוף.
אני מודה לכם מאוד על ההאזנה. אנחנו נפגש בפרקים הבאים. ביי ביי.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments