האיש הכי רגיל בעולם - האם הוא איש או אישה? איפה הוא גר? במה הוא מאמין? כמה תרנגולות יש לו? והכי חשוב, האם הוא קיים בכלל?
תאריך עליית הפרק לאוויר: 04/12/2023.
[חסות]
[מוזיקה]
היי, זאת "התשובה" אני דורון, ונמאס לי שמעניין. באמת, כאילו אני אוהב דברים מעניינים, אני אוהב שמעניין, אני שמח שדברים חסרי-תקדים קורים אבל בזמן האחרון היה הרבה יותר מדי מעניין, אז אני חושב שתסכימו איתי. נמאס לי לחיות בזמנים מעניינים. נמאס לי מחוסר תקדים. בא לי רגיל. בא לי סטנדרטי. ממוצע. אז נתקלתי פתאום בשאלה הזאת, שאלה ששלחו לי ממש לא מזמן. דרך אגב, זה לא כמו המקרים האלה שאני עונה על שאלה ששלחו לי לפני 4 שנים לא, זה שאלה ממש חדשה, ומאוד שמחתי לראות אותה, זה שיר ובר שלחו את השאלה הזאת, אולי שאולי זה שיר וובר? אני לא לגמרי בטוח… בכל אופן,
השאלה היא: מי הוא הבן אדם הכי ממוצע בעולם, איך הוא יראה, במה הוא יעבוד במה הוא יאמין?
יופי. עזבו אותכם מקיצוניות בואו נתעסק בממוצע. לא מעניין אותי עכשיו אנשים מיוחדים אני מחפש את האיש הכי רגיל בעולם ונראה מה אפשר ללמוד מזה על העולם.
עכשיו, איך עושים את זה? זה פשוט עניין של סטטיסטיקות שאני לא יכול לעשות בעצמי, כי אני לא הולך להסתובב בעולם ולשאול את כל האנשים בעולם מה שלומם ומה הגובה שלהם ומה הם עושים וכל זה, אבל יש סטטיסטיקות, יש אתרים שהם מאגדים מידע על אנשים בעולם. יש Worldometer, יש Factbook יש ויקיפדיה, יש הרבה דברים עם הרבה מאוד נתונים.
עכשיו צריך להגיד, רק בגלל שמשהו כתוב באינטרנט לא בהכרח הופך אותו לנכון, אני מקווה שאתם יודעים את זה כבר, וגם כשזה מידע שמגיע ממקור רשמי, זה לא אומר שצריך להאמין באופן עיוור לכל נתון שמופיע שם כי הרבה פעמים אפשר למצוא נתונים סותרים במקום אחר, וזה טבעי, כי כשאוספים מידע מכל המדינות בעולם, אז ברור שיהיו גם בעיות ולא משנה על איזה נושא אתם מדברים, כי אף אחד לא הולך לכל מדינה בעולם ומודד את הגובה של כל בן אדם.
אז בכל מדינה עושים את זה אחרת ואז אולי הסטנדרטים שונים ואולי השיטות שונות ויכול להיות שיהיו טעויות לא בכוונה. אבל יכול להיות שתושבי ליבריה הם בעצם ב-2 ס"מ יותר גבוהים ממה שכתוב.
עכשיו מכיוון שאנחנו מדברים על הממוצע של כל האנשים בעולם אני הולך להניח שהטעויות, אם יש כאלה, הן לא נורא משמעותיות, אז כל מה שצריך זה למצוא את הנתונים האלה על כל מיני דברים, ואולי לעשות טיפה חישובים בעצמי וככה אני אגיע לבן אדם הכי ממוצע בעולם.
[מוזיקה]
זה מתחיל מפרטים נורא פשוטים. למשל, הפרט הראשון שאומרים לבן אדם - הגיל שלו. הבן אדם הכי ממוצע בעולם, בן כמה הוא? אז זהו, זה נורא קל, המידע הזה נמצא, נגיש, התשובה היא 30 וחצי.
הגיל החציוני בעולם היום הוא 36 חודשים בערך דרך אגב כבר עכשיו צריך לשים כוכבית כי אני מדבר על הגיל החציוני ולא הממוצע, וזה לא אותו הדבר, אני אדבר על זה אחר כך. מה שזה אומר זה שמבין כל האנשים בעולם חצי מהם הם בני פחות מ-30 וחצי, והחצי השני בני יותר מ-30 וחצי. זה הגיוני.
זתומרת זה לא נשמע מאוד מפתיע, זה פחות או יותר מה שציפיתי… כלומר, אם אתם לוקחים את האורך החיים של הבן אדם הממוצע אז טיפה פחות זה יוצא 30, אבל מה שמעניין פה זה שהגיל הזה, הנתון הזה, הוא נכון לעכשיו. הוא נכון למתי שאני מקליט את זה, עכשיו שנת 2023. אם הייתי מברר את אותו הנתון בכל שנה אחרת הוא לא היה אותו דבר.
וגם אצלכם, מאזיני העתיד, גם אצלכם הוא כבר לא אותו דבר, הוא השתנה, משום שהגיל הממוצע של האדם בעולם הוא משתנה כל הזמן. מתברר שהאדם הממוצע הולך ומזדקן, שזה בפני עצמו לא מפתיע כי זה כן זה דבר שקורה לכולם. אתם יודעים, "הופ הופ טרללה גדלתי בשנה" וכל זה… אז למה שהאיש הממוצע יהיה חסין. עכשיו, העניין הוא כזה, האיש הממוצע הוא לא באמת איש, הוא ממוצע.
עכשיו, אנשים מזדקנים אבל למה שהממוצע ישתנה? כי כל שנה נולדים אנשים וכל שנה מתים אנשים והיה אפשר לצפות שבממוצע זה ישאר אותו הדבר. אבל זה לא. האיש הממוצע הולך ומזדקן, הוא מזדקן יותר לאט מרובנו, רובנו בכל שנה נהיים מבוגרים יותר בשנה, הוא לא.
בשנת 2010 הגיל של האיש הממוצע היה 27.
20 שנה קודם, ב-1990 הוא היה בן 23.
ועוד 20 שנה קודם, ב-1970 הוא היה בן 20.
כלומר לאורך קצת יותר מ-50 שנה האיש הממוצע הזדקן ב-10 שנים.
עכשיו, זה קצב מאוד נחמד, אני הייתי חותם על זה, ב-50 שנה הקרובות להזדקן רק בעשר שנים, זה נשמע מאוד נחמד אבל למה זה קורה? הסיבה לזה היא שאני דיברתי על זה כבר פעם באיזשהו פרק, זה שאנשים אומנם באמת כל הזמן נולדים וכל הזמן מתים. אבל הם לא נולדים ומתים באותו קצב כי כל שנה בעולם נולדים פחות אנשים. קצב ההתרבות של האנושות הולך ויורד זה לא איום קיומי.
יש מספיק תינוקות בעולם, כן? אבל זה אומר שכשיש פחות תינוקות שיורידו את הממוצע אז ממוצע הגיל עולה. עכשיו, העניין הזה של מספר הילדים הוא מאוד מאוד שונה בתלות על איזה מקום בעולם אתם מדברים, נגיד האדם החציוני באירופה עכשיו הוא לא בן 30, הוא בן 44.
וחצי מהאנשים באירופה הם מעל גיל 44, וחצי מתחת. לעומת זאת באפריקה האדם החציוני הוא בן 19. זה הבדל עצום! זה שני עולמות שונים לגמרי - גיל 19 וגיל 44. האיש החציוני באירופה והאיש החציוני באפריקה אין להם הרבה במשותף בכלל.
האירופאי הממוצע חושב שהמוזיקה הכי טובה הייתה בניינטיז. האפריקאי הממוצע אומר לו, אוקיי, בומר.
עכשיו, האיש הממוצע בעולם, של כל העולם, הוא נמצא ביניהם, אמרנו הוא בן 30, זה אומר שהוא נולד ב- 1993 הוא שמע על "נירוונה" רק בדיעבד, אבל כשיצא "מיינקראפט" יכול להיות שהוא לא היה בעניין כי הוא היה קצת מבוגר מדי לשטויות האלה? אני לא יודע.
אבל זה רק נתון אחד זה הגיל וזה דבר שקל מאוד לחשב כי זה מספר. מתברר שברגע שמנסים לדעת על האיש הכי ממוצע בעולם עוד כמה דברים, אז נתקלים בתוצאות קצת משונות ואולי לא ממש ממוצעות. אז מי זה האיש הכי ממוצע בעולם זאת השאלה. אני אמשיך לענות עליה. תיכף.
[מוזיקה]
עוד כמה דברים על האיש הכי ממוצע בעולם. בואו נתחיל בנתונים מאוד מאוד שטחיים, כאלה שתמיד זה הדבר הראשון שכותבים למרות שזה לא משנה - הגובה שלו.
אני דיברתי לא מזמן, היה לי פרק שלם על עניין הגובה, אז אני מכיר כבר קצת את הנתונים. אז קודם כל זה דבר שמאוד מאוד משתנה ממקום למקום, מן הסתם. הגובה של הישראלי הממוצע הוא לא הגובה של ההולנדי הממוצע אבל בגדול, כשעושים ממוצע של כל העולם, מתברר שהאדם הממוצע בעולם הרבה יותר נמוך ממה שחשבתם. פשוט כי לעשות ממוצע של כל האנשים בעולם כולל גם את כל התינוקות עולם וכל הילדים והם מה לעשות, די נמוכים, אז הנתון הזה לא ממש ייתן לנו שום דבר, אבל אמרנו כאן אנחנו מתעסקים בבן אדם שהוא בן 30.
כלומר הוא נולד בשנת 1993 אז את זה יש, את הנתון הזה או לפחות הערכה, שאומרת שהגובה של האדם הממוצע שנולד בעולם ב-1993 הוא מטר שבעים ואחד וחצי, אם הוא גבר. או מטר חמישים ותשע, אם היא אישה.
וזה זמן טוב לשאול באמת את השאלה הזאת: האדם הממוצע בעולם הוא גבר או שהיא אישה? כי הוא… הם בטח אחד מ… זאת שאלה מאוד מסובכת האמת. כי על השאלה הזאת אי אפשר לענות כמו שעניתי על השאלות הקודמות, פשוט למצוא את הנתון הממוצע. כי כידוע בערך חצי מהאנשים בעולם הם גברים וחצי הם נשים, אז האדם הממוצע צריך להיות באמצע ביניהם, לא קיצוני לאף צד הוא היא הם ממוצעים, הם חצי חצי. הם גבר נקודה 5 מה זה אומר בכלל?
מה זה נקודת החצי באמצע? זאת בעיה כי אי אפשר לעשות בה ממוצע, כי ממוצע זה דבר שעושים עם נתונים מספריים, עם מספרים. אפשר לעשות ממוצע בין 0 ו-1 או בין 5 למיליון. אי אפשר לעשות ממוצע בין ראש השנה לשפן סלע. כי הם לא מספרים. ומכיוון שגבר זה לא מספר וגם אישה זה לא מספר, אי אפשר לעשות ממוצע ביניהם.
עכשיו, יש גם א-בינאריים, כלומר אנשים שלא מזדהים בתור אף אחד משני הדברים האלה, לא גבר ולא אישה, אבל גם הם לא מספרים. הם לא חצי חצי. אם אני אגיד שאני לא חתול ואני גם לא אלפקה, אני מקווה שלא תגיעו מזה למסקנה שאני חצי חתול חצי אלפקה, נכון? לא? אז גם זה לא באמת פותר לנו את הבעיה. המילה "ממוצע" פשוט לא מתאימה פה. לפחות לא במובן המתמטי שלה. כשאני מדבר על הבן אדם הממוצע בהקשר הזה אני בעצם מתכוון לבן אדם הכי רגיל, הכי טיפוסי אופייני הכי נפוץ הכי שכיח. כלומר, הבן אדם הזה הכי רגיל בעולם הוא הוא או גבר או אישה, מה שיש יותר.
אוקיי אז מה יש יותר באמת בעולם גברים או נשים? זאת דרך אגב שאלה אחרת שהגיעה אליי בנפרד, נופר שאלה אותה בין השאר, וזה מעניין אז בוא נראה מה התשובה.
הטבע, מתברר הוא עושה עבודה די טובה בלהגריל אם כל עובר הוא זכר או נקבה, זה קרוב ל-fifty fifty אבל זה לא בדיוק fifty fifty. זה יותר fifty fifty ושלוש וחצי. כלומר, נולדים בעולם, מתברר, קצת יותר תינוקות בנים מאשר בנות. על כל 100 בנות שנולדות בעולם נולדים בערך 107 בנים.
מצד שני, נשים חיות יותר זמן, בממוצע. הן חיות יותר שנים מה שאומר שמספר הגברים בגיל המקביל פוחת עם הזמן, כלומר יש בעולם קצת פחות תינוקות מתינוקים אבל הרבה יותר קשישות מקשישים. ואם משקללים את כל העסק הזה ביחד, אז זה יוצא ש… בכל זאת יש קצת יותר בנים בעולם. ההפרש הוא ממש ממש קטן. אבל בסך הכל לכל 100 נשים בעולם יש בערך 101 גברים.
כלומר זה מאוד קרוב לחצי חצי מושלם אבל זה לא, זה לא לחלוטין מושלם, יש קצת יותר גברים בעולם מה שאומר שהאדם הרגיל בעולם האדם ה… לצורך העניין נקרא לו ממוצע בעולם, הוא גבר.
אז "מר ממוצע", האיש הממוצע הממוצע… אתם יודעים מה, נמאס לי לדבר עליו בצורה כזאת. בואו נדבר עליו פשוט באופן אישי יותר, איך קוראים לו? אז ככה.
גם שמות הם לא מספרים. אם הייתי עושה ממוצע של כל השמות הפרטיים בעולם אז הייתי מקבל בטח "חשמחשמחח" משהו כזה, אז גם כאן אני לא באמת מחפש את הממוצע אני מחפש את הכי נפוץ. והשם הפרטי הכי נפוץ בעולם הוא גם השם הפרטי הכי נפוץ בארץ והוא מוחמד.
בקלות! זה הרבה יותר נפוץ מכל שם אחר בעולם. יש לפחות 130 מיליון אנשים בעולם שקוראים להם מוחמד. זה לא, זה לא מספר המוסלמים בעולם זה רק האנשים שהשם הפרטי שלהם הוא מוחמד. זה כמות פסיכית של אנשים! אם האנשים שקוראים להם מוחמד היו מדינה, הם היו במקום העשירי ברשימת המדינות הכי גדולות בעולם בין רוסיה למקסיקו, ובמקום הראשון ברשימת המדינות עם מרשם התושבים הכי משעמם בעולם.
זה מוחמד מוחמד מוחמד מוחמד… אוקיי אז זה ברור הבן אדם הממוצע בעולם השם הפרטי שלו הוא מוחמד, בעניין שם המשפחה.
שמות המשפחה הכי נפוצים בעולם הם: [מוזיקה סינית]
במקום הרביעי צ'ן, במקום השלישי ז'אנג במקום השני לי ובמקום הראשון וואנג. כולם שמות סינים ואת כולם אני ביטאתי לא נכון כי אני לא יודע לדבר סינית, אבל יש הרבה מאוד סינים ויש להם מעט מאוד שמות משפחה, מתברר, אז כל שם משפחה סיני נפוץ הוא מאוד מאוד מאוד נפוץ. בערך ל-7% מכל הסינים קוראים וואנג.
וכיוון שיש הרבה מאוד סינים, זה אומר שגם כאן זה הרבה מאוד "וואנגים"! אם "וואנג" הייתה מדינה אז היא הייתה קצת יותר קטנה מ"מוחמדסטן" אבל עדיין זה היה 100 מיליון איש! אז מתברר שלבן אדם הכי טיפוסי בעולם קוראים: מוחמד וואנג שזה לא כל כך טיפוסי.
כי אם מוחמד זה שם מוסלמי, כמובן, ו-וואנג זה סיני, אז זה לא בלתי אפשרי שיהיה סיני שקוראים לו מוחמד, כן? אבל זה לא באמת שילוב מאוד נפוץ, כלומר שני השמות האלה בנפרד מאוד מאוד נפוצים. השילוב שלהם לא נפוץ בכלל אז האדם הטיפוסי בעולם מתחיל להראות קצת… לא טיפוסי כל כך.
אז אוקיי, השאלה הבאה: איפה מוחמד וואנג, האדם הממוצע בעולם, גר?
עכשיו, בניגוד לשם או למגדר, מקום הוא כן מספר, כלומר אפשר להציג אותו בתור מספר בתור קו אורך וקו רוחב, אז אפשר לעשות ממוצע של כל המקומות שבהם חיים אנשים בעולם, ולעשות ממוצע משוקלל שלהם וככה אנחנו מגיעים למסקנה שמוחמד חי ב…ליבת כדור הארץ, כי יש אנשים בצד אחד של כדור הארץ ויש גם בצד השני, אז הממוצע חייב להיות איפשהו באמצע, לא בדיוק באמצע, לא חי בדיוק במרכז, כי יש, בכל זאת יש יותר אנשים בצד אחד מאשר בצד שני. בחישוב מאוד מאוד גס אני חושב שזה יוצא בערך 1200 קילומטר מתחת לצפון פקיסטן.
בכל מקרה זה עמוק מאוד באדמה וזה מפתיע קצת שהוא בחר לגור שם כי כי מאוד מאוד חם שם. וגם התחבורה הציבורית לא משהו בכלל, החינוך והרווחה בליבת כדור הארץ לא משהו, באופן כללי אנשים לא באמת גרים שם.
אז השיטה הזאת לא באמת עוזרת לנו בכלל, אז גם כאן אנחנו לא באמת רוצים את הממוצע, אנחנו לא מחפשים את האדם הממוצע אלא את האדם הטיפוסי, זה שגר איפה שהכי הרבה אנשים גרים. וזה מעניין משום שכאן מתברר שמוחמד עבר דירה, ממש לא מזמן.
אם הייתם שואלים את השאלה הזאת ב-2022 או ב-2020 או ב-2000 או ב-1950, לא משנה, הייתי אומר לכם שמוחמד וואנג גר בסין המדינה שיש בה הכי הרבה אנשים בעולם, סין. אבל במהלך 2023 זה השתנה, כי היום הודו עקפה את סין ועכשיו היא המדינה שגרים בה הכי הרבה אנשים בעולם, נכון לעכשיו ההפרש הוא מאוד קטן אבל עדיין כמו בקטע של הגברים ונשים, גם אם ההפרש קטן, זה המקום שיש בו יותר אנשים ולכן מוחמד גר שם, בהודו הוא עבר לשם ממש לא מזמן, מזל טוב לרגל חנוכת הדירה.
אז. הוא חי בהודו אבל בואו נהיה יותר ספציפיים. הודו זה מקום מאוד גדול, איפה בהודו הוא גר? מוחמד בתור התחלה גר בעיר. אני יודע את זה משום ש-57% מתושבי העולם, שזה הרוב, גרים בעיר כלשהי. איזו עיר? אז נעשה את זה באותה צורה - העיר שבה גרים הכי הרבה אנשים בעולם, עכשיו כמו כל דבר אחר גם כאן יש כל מיני הגדרות איפה בדיוק מתחילה ונגמרת העיר עצמה, ויש כל מיני רשימות שונות לגבי מה העיר הכי גדולה בעולם, אני פשוט אקח את הטבלה בוויקיפדיה רשימה של הערים הכי גדולות בעולם ולפיה אנחנו יודעים שמוחמד גר בטוקיו. עיר מצוינת שאחת התכונות הבולטות שלה זה שהיא לא בהודו! אז מה… זה לא ממש מסתדר העסק הזה. מה מה זה [צוחק]… טוב אנחנו נצטרך לוותר קצת על הסטטיסטיקה אני חושב, כי אוקיי נגיד שהוא לא גר בעיר הכי גדולה בעולם אלה בשנייה הכי גדולה בעולם, אז זה אומר שהוא גר בדלהי שנמצאת בהודו כך שזה בסדר. גם אם רימינו קצת.
אוקיי אבל עד עכשיו התעסקנו רק במאפיינים שטחיים של האיש הממוצע אני רוצה לדעת קצת על הבן אדם עצמו, על הנפש שלו. מה הוא חושב? אחד הדברים ששיר שאלה זה במה הוא מאמין. עכשיו זאת זאת נהיית שאלה באמת מסובכת כי כאן צריך לדבר על דת. ואני לא מתכוון לוויכוחים דתיים אלא רק על הנתונים.
כי כל אחד מהנושאים שדיברנו עליהם עד עכשיו היה כזה שאפשר להתווכח עליו יכול להיות שזה לא הכי מדויק אולי לא מדווחים בדיוק על הגובה הנכון או משהו כזה, אבל בקשר לאמונה, זה זה הרבה יותר קשה לסכם במה אנשים מאמינים. יש נתונים כן, יש אפשר למצוא בקלות נתונים על התפוצה של הדתות הגדולות בעולם, ולפי זה רוב גדול של האנשים בעולם שייכים לדת כלשהי, ויש מספרים לגבי כמה אנשים יש בכל דת אבל מה זה באמת אומר.
אני לא בטוח, כי אני די משוכנע שבטבלה הזאת אני מופיע בעמודה הקטנה של היהודים, שזה נכון מבחינת זה מה שכתוב לפי תעודת הזהות אבל אני לא דתי. אז איך אני קשור בכלל ואותו דבר בין כל האנשים שנספרים כנוצרים, נגיד, אני בטוח זה כולל הרבה מאוד אנשים שלא ביקרו בכנסייה בשנים האחרונות. אז אני לא יודע אם הם מאמינים או כמה הם מאמינים, עכשיו אתם יכולים לבדוק כל בן אדם בעולם באיזו דבקות הוא מתפלל? וכמה נוצרי אתה צריך להיות כדי להיחשב לנוצרי מאמין? אי אפשר באמת לספור את זה ו… ו… עוד שאלה, כמה דתות יש?
כלומר הדת הכי גדולה, לפי מה אתם מחלקים את זה? כי אתם יכולים להגיד נצרות כן, נצרות זה הדת הכי גדולה בעולם, אבל נצרות היא לא באמת דת אחת, היא קבוצה של דתות שונות - יש קתולים, ויש פרוטסטנטים, ויש בפטיסטים, ויש הרבה מאוד אחרים, ואם אתם אומרים בסדר, נו הכל אותו דבר כולם נוצרים, זה לא נכון. כאילו הם לא יסכימו איתכם. היו הרבה מלחמות ארוכות ולא נעימות שבהם קתולים הרגו פרוטסטנטים, ולהיפך, בגלל שהם האמינו בדת הלא נכונה, לטעמם.
אותו דבר לגבי אסלאם - יש שיעים ויש סונים אז זה אותה דת? כלומר לכם אולי כולם נראים מוסלמים באותה מידה, אבל זה הבדל מאוד גדול אז, מה… מה… מתי מפסיקים? מתי מחליטים כמה דת היא דת? בקיצור זה בעייתי. אבל אלה נתונים שיש לנו אז נלך לפי זה.
אוקיי. הקבוצה, קבוצת הדתות הכי גדולה בעולם היא, אמרנו כבר, נוצרים. 31% מכל תושבי העולם מסווגים כנוצרים, וביניהם הקבוצה היותר גדולה הם קתולים, אז לפי זה האדם הכי ממוצע בעולם הוא נוצרי קתולי. לכן זה ממש מוזר שקוראים לו מוחמד! איזה הורים קתולים יקראו לבן שלהם מוחמד?!
זה נהיה, אוקיי, זה איש שקוראים לו מוחמד וואנג, הוא גר בהודו והוא נוצרי. עכשיו השילוב של שניים מבין כל הנתונים האלה הוא ברוב המקרים לא מופרך. כן יש בהודו נוצרים, הם מיעוט קטן שם, כן מי שגר בהודו הרבה יותר סביר שהוא יאמין בהינדואיזם ולא בנצרות אבל זה יכול להיות. וכן יש בהודו גם מוסלמים ולחלקם בוודאי קוראים מוחמד, וכן יש בהודו אנשים ממוצא סיני שקוראים להם וואנג.
כל זה הגיוני אבל שיש בהודו אדם סיני נוצרי שקוראים לו מוחמד… [צוחק] אני חיפשתי, חיפשתי אם יש בהודו אדם נוצרי בשם מוחמד וואנג, לא מצאתי, אני לא חושב שהוא קיים, אבל הנה העניין - גם אם יש בן אדם כזה בהודו, הוא לא אדם אופייני. סיפור החיים שלו בהחלט לא אופייני ולא ממוצע.
אני יכול לחשוב על סיפור חיים של האדם הזה. [מוזיקה] ההורים שלו הגיעו משינג'יאנג, המקום שבו חיים ה"אויגורים", המיעוט המוסלמי בסין. אמא שלו הייתה אויגורית אבל בסיפור אהבה חוצה תרבויות היא התאהבה והתחתנה עם סיני בשם וואנג.
הם נפגשו… זה היה חמוד… היא שאלה אותו מה השעה הוא אמר שזה שעתיים מאוחר יותר… היה סיפור שלם… בכל מקרה, נגד כל הסיכויים הם התחתנו והיא קראה לבנה הבכור לפי המסורת המוסלמית מוחמד.
אבל החברה הסינית לא ראתה בעין יפה את החיבור הזה, ובשלב כלשהו ההתנכלויות היו קשות מנשוא ומשפחת וואנג החליטה לעזוב את מולדתם ולעבור לגור בדלהי שבהודו, שם מוחמד התחבר דווקא עם קבוצת מיעוט אחרת, הנוצרים, שיש להם קהילה קטנה בדלהי, וזה כל כך דיבר לליבו שהוא החליט להתנצר, דבר שבוודאי גרם למשבר מאוד משמעותי עם ההורים שלו. ואם אתם חושבים שזה היה קשה ת… חכו שתשמעו על הפעם שבה אבא שלו שמע על זה שמוחמד הוא בעצם כמעט 50% אישה.
כל זה סיפור שהוא לא… לא הגיוני, אני מניח שדבר כזה היה יכול לקרות, אבל דבר אחד של הסיפור הזה הוא לא, זה ממוצע. אלה לא קורות חיים אופייניות, בכלל. ככה שמרוב להיות הכי ממוצע בכל דבר, מוחמד וואנג האדם הממוצע בעולם היה בן אדם מאוד מאוד יוצא דופן.
או קיי, בואו נמשיך, בואו נלמד עוד כמה נתונים סטטיסטיים בקשר למוחמד. אממ… בואו נמשיך מ… יש לנו גובה ומקום, אוקיי, תרנגולות.
[מוזיקה וקריאת תרנגול]
בעולם יש נכון ל-2023 בערך 34.4 מיליארד תרנגולות. מכאן נובע שלאדם הממוצע יש בערך 4 תרנגולות ושליש. מעניין. כמו כן למוחמד יש בערך חמישית פרה, 0.15 כבשה ועשירית כלב. יש לו גם טלפון נייד, שזה די חדש אצלו, דרך אגב, כי רק לפני כמה שנים מספר הטלפונים הניידים בעולם עלה על מספר האנשים בעולם, אז לכל בן אדם בעולם יש בממוצע טלפון נייד.
עכשיו מאיפה הוא השיג את הטלפון? הוא קנה אותו. מאיפה הכסף? כמה כסף יש לו? אוקיי, גם זה נתון שאפשר למצוא, זה נתון שקיים. לפי הבנק העולמי ההכנסה הממוצעת לאדם בעולם, מעודכן לשנת 2020 הייתה 8,742 דולר לשנה. שזה יוצא 730 דולר לחודש, שזה פחות משכר מינימום בארץ. זה יפה שהוא הצליח לקנות טלפון. והעניין הוא שגם המספר הזה, הוא בעצם מוגזם. כי ההכנסה החציונית של אדם בעולם היא הרבה פחות. היא פחות מ-250 דולר לחודש, ושוב אני מזכיר שמה שזה אומר, זה שחצי מהאנשים בעולם חיים על פחות מזה.
אז קודם כל זה יכול לתת קצת פרופורציה, אני כבר אמרתי את זה פעם, אבל אם אתם שומעים אותי, סביר מאוד שאתם בצד העשיר של העולם אפילו אם זה לא מרגיש ככה. אבל חוץ מזה מה הקטע ששני המספרים האלה כל כך שונים אחד מהשני?
אוקיי אני… אני… דיברתי על כל מיני מושגים כאן, ואני חושב שאין… אין אין מנוס, אני אצטרך לדבר טיפה על מושגים בסטטיסטיקה. אם אני נמצא בחדר שיש בו עוד 100 אנשים, ואחד האנשים האלה הוא במקרה המייסד של אמזון, ג'ף בזוס, שהוא אחד האנשים הכי עשירים בעולם ויש לו 100 ומשהו מיליארד דולר, זה אומר, שלכל אחד מהאנשים בחדר, כולל אותי, יש בממוצע יותר ממיליארד דולר.
זה נכון. זאת עובדה. הבעיה היא שזה שיש לי בממוצע מיליארד דולר לא עוזר לי בכלל עם המשכנתא. זה לא עוזר לי אפילו לממן את ההתמכרות שלי ללגו. זה ממוצע, זה נכון חשבונית, אבל גם אני וגם כל אחד מהאנשים האחרים בחדר חוץ מאחד לא קרובים לזה בכלל. המספר הזה נכון ולא אומר כלום.
אבל אם אני מדבר על החציון, כלומר אם אני מוצא את הבן אדם בחדר, שחצי מהאנשים עשירים יותר ממנו וחצי עשירים פחות ממנו, אני אקבל מספר שהוא כנראה הרבה יותר נורמלי, מספר שיותר מייצג את רוב האנשים בחדר. כי כמה שג'ף בזוס עשיר, הוא רק בן אדם אחד שעשיר יותר ממני, ובחישוב הזה לא אכפת לי בכמה הוא יותר עשיר ממני.
אז זהו שלפעמים הממוצע הוא פשוט לא הדבר הנכון לחפש, הוא לא באמת אומר הרבה. כשאנחנו מדברים על המשכורת הממוצעת, על ההכנסה הממוצעת בעולם, אז רוב האנשים בעולם, יש להם מעט כסף. יש מעט אנשים עם הרבה מאוד מאוד כסף שמעלים מאוד את הממוצע אבל זה לא באמת אומר הרבה.
הרבה פעמים אנחנו מדברים על הממוצע. השאלה הייתה על האדם הממוצע בתור הבן אדם הכי רגיל, הכי… הבן אדם הכי סטנדרטי, אבל המילה "ממוצע" לא באמת מתאימה פה. כמו שאמרתי, יש מקרים שבהם יותר נכון לחפש את החציון. ויש מקרים, שדיברתי עליהם, שאין בכלל מה לדבר על מתמטיקה אז מה שאני מחפש זה פשוט מה שיותר נפוץ.
מה הייתה השאלה? [מוזיקה]
מי הוא האיש הכי ממוצע בעולם? התשובה היא שהאיש הכי ממוצע בעולם לא קיים.
אין באמת דבר כזה, כי אנשים הם לא מספרים ואי אפשר לעשות להם ממוצע, כי אם עושים להם ממוצע אז מקבלים דברים כמו נוצרי בשם מוחמד שחי בליבת כדור הארץ עם 4 ושליש תרנגולות. ולפעמים ממוצע הוא פשוט לא הדבר הנכון לחפש. זאת התשובה.
עוד טיפה על סקרים בינלאומיים והאם אפשר לסמוך עליהם, תיכף.
[חסות]
למה אני כל הזמן מסתייג מהסקרים האלה שמשווים בין כל המדינות בעולם? למה כל ההערות האלה של אולי הייתה פה טעות ואולי אנחנו לא צריכים לסמוך על זה? העניין הוא שסקרים כאלה זה נורא מעניין ומדי פעם מתפרסמים כאלה דברים של - כל המדינות בעולם מחולקות לפי המקומות שבהם אנשים יותר אוהבים גבינה או משהו כזה.
זה נחמד אבל מישהו צריך לעשות את הסקרים האלה, מישהו צריך באמת לעשות סקר בכל מדינה בעולם והסקרים האלה הם בעייתים, בואו אני אתן לכם דוגמה.
בשנת 2015, "יורו-ברומטר" זה מכון מחקר שמה שהוא עושה זה לעשות סקרי דעת קהל באירופה כדי להשוות את הדעות של אנשים בכל מיני מדינות באירופה. אז כל פעם מפיצים הרבה מאוד שאלונים כאלה כדי לשאול את דעתם של האירופאים בכל מיני דברים, ובמקרה הזה הם עשו סקר בנושא גזענות, זה למעשה, כלומר הסקר שאל דברים כמו: האם זה יהיה בסדר בעיניך שראש המדינה יהיה שחור או יהיה הומוסקסואל או יהיה יהודי כל מיני כאלה דברים.
אחת השאלות הייתה: באיזו מידה היית מרגיש בנוח אם הבן או הבת שלך היו ביחסים עם אדם שחור? ושאלה אחרת, אותו דבר ביחסים עם אדם מוסלמי או אסייתי או יהודי. המשתתפים היו צריכים לדרג מ-1 עד 10 באיזה מידה הם היו מרגישים בנוח, ואז משקללים את כל התוצאות האלה, ואז מפרסמים את הרשימה של המדינות של באיזה מדינות האנשים הכי בסדר עם זה שהבן או הבת שלהם יהיו… יתחתנו עם יהודי נגיד, ובאיזה לא. והתוצאות היו די כמו שהייתם יכולים לתאר לעצמכם, יש מדינות שבהם אנשים טולרנטיים יותר, יש כאלה שפחות, בצרפת ובבריטניה ובדנמרק לא מפריע לאנשים שהילדים שלהם יתחתנו עם יהודים נגיד, שזה בסדר, אבל התוצאה הכי בולטת של הסקר הזה, וזה היה מפתיע, זה שהיו שתי מדינות שמאוד מאוד בלטו לרעה בכל אחד מהסקרים האלה, צ'כיה וסלובקיה. בשתיהן הדירוג לגבי - האם היית בסדר עם זה שהבת שלך תתחתן עם יהודי - היה מאוד מאוד נמוך. הרבה יותר מבכל מדינה אחרת מסביב, ואותו דבר גם לגבי מוסלמים וגם לגבי אסייתים וגם לגבי שחורים. אז הצ'כים והסלובקים מתברר, לא אוהבים אף אחד. זה היה בולט!
כאילו גם בקרב מדינות אחרות שבהם יש אי-טולרנטיות מסוימת, צ'כיה וסלובקיה פשוט בלטו בשנאה שלהם של… של כולם וזה היה קצת מוזר. כי אני לא יודע מה מצב הגזענות בסלובקיה, לא הייתי שם, וזה בהחלט מאוד סביר שיש שם איזה שהיא אי-טולרנטיות לאנשים שונים אבל יותר מבכל מקום אחר? באמת דווקא שתי המדינות האלה הם הרבה יותר מבכל מקום אחר? זה תמוה קצת.
אז כשהסקר הזה הגיע לידי אנשים בצ'כיה וסלובקיה והם תמהו על זה, אז הם הסתכלו פשוט על השאלה המקורית ומתברר שהבעיה הייתה בשאלה.
[מוזיקה]
מכון המחקר הזה עשה את הסקרים האלה בכל המדינות במקביל, כשבכל מקום הם הקפידו לשאול את אותה שאלה כן, לתרגם אותה בכל מקום לשפה המקומית כדי שאנשים יוכלו לענות על זה. עכשיו השאלה הייתה: עד כמה היית מרגיש בנוח אם הילד או הילדה שלך וכל זה… אבל בצ'כית בסלובקית, שפות קרובות, אין ממש תרגום טוב ל-"היית מרגיש בנוח" אז השאלה שם הייתה: באיזו מידה היית מרגיש טוב? כלומר היית שמח אם הבן או הבת שלך היו מתחתנים עם מישהו… עכשיו אם אני בן אדם שצבע העור או הדת של אנשים לא אכפת לו בכלל, אז התשובה הנכונה ל - עד כמה היית שמח אם הבת שלך הייתה מתחתנת עם מישהו אחר? אז התשובה היא לא 10! אני לא הייתי שמח: "יש! הבאת מוסלמי הביתה יה…" לא זה לא משמח אותי, וזה לא מאוד לא משמח אותי אני פשוט זה לא מאוד אכפת לי ולכן אני אענה: 5.
אבל מכיוון שכשהשאלה היא: עד כמה היית מרגיש בנוח? אז אם אני עונה, חמש, זה אומר שאני לא מרגיש כל כך בנוח עם זה, אז זה יוצא שאנשים שענו על השאלה הזאת בצ'כיה נספרו כהרבה יותר גזענים מאנשים שענו עליה בכל מקום אחר. וככה צ'כיה וסלובקיה קיבלו את התואר של "המדינות הכי גזעניות באירופה" דבר שהוא כנראה לא נכון, וזה דבר שקרה בטעות.
אם אתם מנסים להשוות בין מדינות שהם לא קרובות אחת לשנייה, ומחקרים שנעשו למעשה על ידי אנשים שונים שאולי לא שאלו בדיוק את אותה שאלה, אז ברור שההבדלים יהיו עצומים. אם אני עושה סקר, נגיד כמו שאמרנו בקשר לדת, אז השאלה: במה אתה מאמין? עד כמה אתה מאמין? במה… זה זה הניסוחים הקטנים יכולים לעשות הבדלים עצומים. אז להשוות בין מדינה אחת לאחרת זה… מאוד קשה לעשות את זה בצורה אמינה. כל עוד לא משווים שזה יהיה בדיוק אותה שאלה, ובדיוק אותו ניסוח ושהתרגום יהיה נכון וגם אז הבדלים תרבותיים פשוט יכולים לשנות את איך שאנשים שואלים את השאלה.
אז בכל פעם שאתם רואים השוואה כזאת של - המדינות… כל המדינות בעולם לפי צריכת הגבינה או כמות הצפייה ב-Stranger Things, או כל דבר אחר, קחו את זה עם… עם טיפ טיפה פקפוק בצד, או קיי? זאת התשובה. למה אני אומר זאת התשובה? זה לא היתה התשובה על שום דבר. זה היה סתם דבר שאמרתי.
[מוזיקה]
זאת הייתה "התשובה". יש הרבה דברים בפרק הזה שקרובים לנושאים שכבר דיברתי עליהם בפרקים האחרים, אז אם זה מעניין אותכם, אולי אתם תתעניינו גם בפרקים "לאן נעלמה מורן?" וההמשך שלו "מורן מכה שנית", שמדברים על שמות פרטיים בארץ, הנפוצים יותר והנפוצים פחות.
"כל הכסף בעולם" מדבר על מה היה קורה אם היינו מחלקים את הכסף בעולם שווה בשווה בין כולם.
"למה פוליטיקאים גבוהים?" שבו נדבר על גובה של אנשים ולמה זה משנה בכלל.
ו- "האנושות נגד Baby Shark" שבו, בין השאר, אני מסביר את הקטע הזה שיש פחות תינוקות בעולם בזמן האחרון.
אפשר לשלוח לי שאלות בכתובת doronfishler.com/questions.
אפשר למצוא עדכונים על הרצאות שאני עושה בעמוד הפייסבוק "דורון פישלר נגד העולם".
ערכו - שלי נוי והילה שמש
דני תימור - המנהל העסקי
אביב שם טוב - סמנכ"ל תפעול
עמית חזני - צוות מכירות
בצוות "רשת עושים היסטוריה" גם שלי גואטה.
אני דורון פישלר בממוצע. בסדר. ביי.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comentários