top of page

התשובה עם דורון פישלר - למה המיקרוגל לא מקרר? (שידור מעודכן)

שידור נוסף, עם תיקונים ותוספות, לאחד הפרקים המוקדמים של התשובה. במיקרוגל אפשר לחמם פיצה בדקה. למה אין מיקרוגל שיכול לקרר באותה מהירות? ואיך השאלה הפשוטה והתמימה הזאת מובילה ישירות לסוף היקום? עכשיו גם עם מאוורר!


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 12/07/2021.

[פתיח] ‫רשת "עושים היסטוריה".

‫היי, אני דורון וזאת "התשובה".‫ כמו שאתם יודעים, יש טופס ‫באתר של "התשובה" ‫שבו אנשים יכולים לשלוח לי שאלות, ‫שמהם אני בוחר את השאלות לענות עליהן. ‫והנה כמה שאלות שקיבלתי ‫בזמן האחרון. ‫הלל שאל, "יש לי שאלה חשובה, ‫למה אנחנו מפליצים?". ‫אלי שאל, "מדוע האוכל הבריא ‫לא טעים והאוכל הטעים לא בריא?". ‫יהודה שאל, "למה יש דווקא ‫שבעה ימים בשבוע?", ‫וערד שאל, "למה נהוג לאכול פופקורן ‫בקולנוע?", ‫ומשפחת לבנת שאלה, "מאיפה הגיעו ‫המילים של 'קווה קווה דה לה אומה'?".

‫עכשיו, אלה כמובן הרבה שאלות ‫בהרבה תחומים שונים, ‫אבל לכולם יש דבר אחד משותף - ‫אני עניתי עליהן כבר! [מגחך] ‫אני עניתי עליהן בהרחבה, כל השאלות ‫האלה הן שאלות שכבר יש להן תשובה, ‫ב"תשובה"! יש פרק שמוקדש ‫לכל אחת מהן. ‫מה הקטע של אנשים לשאול שאלות ‫שכבר עניתי עליהן? [צוחק]

‫האמת, האמת שזה ברור, כן? לפודקאסט הזה יש הרבה פרקים כבר, ‫ולא כולם שמעו את כולם. ‫אני לא יכול באמת לצפות מכל המאזינים ‫קודם כל לשמוע את כל הפרקים שיש, ‫לפני שהם שואלים שאלה. ‫אבל התשובות שם, אם אתם חופרים ‫בארכיון אז יש שם כבר תשובות. ‫אממ… אני חושב שפשוט הרבה פעמים אנשים ‫שומעים את הפרקים האחרונים שיצאו ‫ולא את הפרקים הישנים יותר, וככה ‫הפרקים היותר ישנים נוטים להיעלם ‫בערפילי ההיסטוריה. ‫ו… אני אגיד לכם מה נעשה. ‫אנחנו הולכים, מדי פעם, לא לעיתים קרובות, ‫לא כל שבוע, גם לא כל שבועיים, ‫לשחרר פרקים ישנים מחדש. ‫אני לא הייתי קורא לזה שידור חוזר, ‫יותר שידור מעודכן, ‫כי אני הולך לנצל את ההזדמנות הזאת ‫גם כדי להוסיף קצת לפרקים האלה, ‫ולתקן דברים, אם צריך. ‫זה לא במקום פרקים חדשים, ‫יהיו גם פרקים חדשים. ‫הפרק החדש הבא יגיע ממש בקרוב. ‫אבל זאת גם הזדמנות בשבילי טיפ טיפה ‫לנוח, כי קיץ וחם! ‫ותנסו אתם לתחקר פרק שלם ‫כל שבועיים בחום הזה.

אז אפרופו חום. ‫ממש לאחרונה דניאל שאלה, או שאל, "‫האם אפשר לקרר את הבית בעזרת מקרר?". ‫וגם זאת שאלה שעניתי עליה, ‫אבל לזכות דניאל צריך להגיד ‫שאני עניתי על השאלה הזאת ‫בפרק שהשם שלו הוא ‫"למה המיקרוגל לא מקרר?". [צוחק] אז קשה להאשים אותם שהם לא ידעו ‫שהתשובה הזאת שם לפי השם של הפרק. ‫הפרק על "למה המיקרוגל לא מקרר?" בעצם ‫מתעסק בהרבה דברים שמקררים ומחממים, ‫כמו מיקרוגל ומקרר ומזגן ותנור ‫וקור וחום בכלל. ‫הוא היה אחד הפרקים ‫הכי מוקדמים של "התשובה", ‫ואולי עד היום נשאר הפרק שהיה ‫הכי קשה לכתוב אותו. ‫כי תרמודינמיקה זה קשה.

‫בפרק הזה הייתה גם טעות קטנה, ‫וזאת הזדמנות טובה לתקן אותה, ‫להעלות גרסה מתוקנת שלה, ‫אז בבקשה, למי שלא שמעו, ‫למי ששמעו ורוצים לשמוע שוב, ‫אז עכשיו הפרק "למה המיקרוגל ‫לא מקרר?", ומיד אחר כך, ‫תוספת שלא הייתה בפרק המקורי. ‫האזנה נעימה. או משהו…

[מוזיקת פתיחה]

‫היי, אני דורון פישלר, וזאת "התשובה". ‫הנה שאלה:

[הקלטה] רן: ‫אהלן דורון, זה רן מירושלים. ‫רציתי לדעת, אם יש לי מיקרו ‫שמחמם את האוכל שלי בתוך דקה, ‫למה אין מיקרו שמקרר ‫את האוכל שלי בתוך דקה? ‫יש לך תשובה?

דורון: ‫והוא לא היה היחיד ששאל אותי ‫את זה, דרך אגב. ‫אלדד גם שאל אותי את זה, ‫וכששאלה חוזרת כמה פעמים, ‫זה ברור שזה באמת דבר שמעניין אנשים, ‫ואני יכול להבין את זה. ‫נגיד אני חוזר הביתה ‫ובא לי פיצה וקולה, ‫אבל כל מה שיש לי זה שאריות מאתמול, ‫אז יש לי פיצה קרה וקולה חמה. ‫אז אם יש לי פיצה במקרר מאתמול, ‫זה לא בעיה, אני מכניס אותה למיקרו, ‫דקה, טינג, היא הופכת לחמה, סבבה. ‫אם יש קולה והיא פושרת, ‫אז אני יכול להכניס אותה למקרר, ‫ובעוד שלוש שעות או ארבע, ‫היא אולי תהיה קרה. ‫וזה מעצבן, כי קולה חמה זה לא טעים. ‫אז… למה? למה יש לנו מכשיר ‫שמחמם מאוד מהר, ‫אבל לקרר לוקח כל כך הרבה זמן? ‫וזאת… שאלה קשה!

‫באמת, זאת שאלה קשה. ‫מכל השאלות שעניתי עליהן עד עכשיו, ‫זאת השאלה שהכי הסתבכתי איתה. ‫כי העסק הכאילו תמים הזה ‫של למה לא לקרר פחית מהר, ‫זה מאוד מהר מוביל לענייני ‫תרמודינמיקה לא פשוטים בכלל. ‫למעשה, השאלה הזאת מובילה ‫ישירות לסוף היקום.

[מוזיקה דרמטית]

‫אבל נתחיל מהמיקרוגל. [טינג] ‫מיקרוגל, בתור התחלה, ‫הוא כבר מכשיר קצת מוזר, ‫כי הוא לא עובד כמו מכשירים אחרים ‫שמחממים. ‫תנורים בדרך כלל עובדים ‫באופן מאוד ברור. ‫יש שם גוף חימום, שזה גוף שהוא חם. ‫מבריק השם הזה. ‫ואנחנו שמים דברים ליד הדבר החם, ‫ואז הם מתחממים. ‫הגיוני.

‫אבל מיקרוגל הוא קצת מוזר ‫כי הוא לא חם. ‫אין שום גוף חימום במיקרוגל, ‫כי מיקרוגל טכנית לא עושה חום, ‫הוא עושה קרינה. קרינה… ‫קרינה זה הרבה דברים. ‫האור שאנחנו רואים הוא קרינה, ‫ו-Wi-Fi זה קרינה, ‫וגלי רדיו וקרני רנטגן, ‫זה הכל תדרים שונים, ‫כלומר, סוגים שונים של קרינה. ‫וסוגים שונים של קרינה ‫עושים דברים שונים. ‫למשל, קרני רנטגן זה קרינה ‫שעוברת דרך הגוף, ‫אבל עוצרת בעצמות, ‫וככה מאפשרת לצלם אותן. ‫התדר של מיקרוגלים, ‫כלומר, קרני מיקרו, ‫הם כאלה שעוברים דרך הרבה חומרים ‫בלי לעשות כלום, ‫אבל יש חומר אחד ‫שכן מגיב להם - מים. ‫הקרינה הזאת מעצבנת ‫את המולקולות של המים. ‫היא גורמת להם לזוז יותר מהר, ‫או במילים אחרות - ‫היא מחממת את המים. ‫היא לא מחממת כמעט שום דבר אחר, ‫רק מים.

‫אבל מה? בכל דבר שאנחנו אוכלים ‫יש מים. בתפוח אדמה יש הרבה מים, ‫בבשר יש מים, בפיצה יש מים, ‫אז המיקרוגל מחמם רק את המולקולות של המים, ‫אבל הן מן הסתם מחממות ‫את כל השאר. ‫ומכאן מגיע כל העניין הזה ‫שמיקרוגל מחמם דברים בצורה שונה ‫מתנורים אחרים, כי האוכל כאילו ‫מתחמם מבפנים החוצה, ‫ולא מבחוץ פנימה.

‫אוקיי, אז העסק הזה ברור. ‫יש מכשיר שעושה קרינה ‫בתדר שמחמם. למה שלא פשוט נעשה מכשיר ‫עם הקרינה בתדר שמקרר? ‫אז זהו, ש… אין דבר כזה. ‫אין תדר של קרינה שמקרר, ‫ויש לזה סיבה טובה.

‫אז מה הסיבה? ואיך היא מובילה ‫לסוף היקום?

[אות דרמטי]

‫בואו נתחיל ממשהו עוד יותר פשוט. ‫מה זה חום בכלל? ‫כשאנחנו אומרים שמשהו חם, ‫למה אנחנו מתכוונים? ‫כל חומר, כמו שכולם יודעים, מורכב מאטומים. ‫סלע, מתכת, מים, פיצה, חתול, ‫הכל מורכב מהרבה מאוד אטומים.

[מוזיקת רקע]

‫והאטומים האלה זזים. ‫אני לא מתכוון במובן של ‫אם החתול זז, ‫אז כל האטומים שלו זזים. ‫זה נכון, כן? [מגחך] אבל לא לזה אני מתכוון. ‫אני מתכוון שגם חומר שנמצא במנוחה ‫וכאילו פשוט שוכב שם ולא זז, ‫האטומים שלו לא באמת יושבים ‫במקום ולא זזים. ‫הם זזים. הם רועדים. ‫הם זזים אחד מסביב לשני.

‫עכשיו, מכיוון שמדובר באטומים, ‫כלומר, דברים מאוד מאוד ‫מאוד מאוד קטנים, ‫אנחנו לא יכולים לראות ‫את התנועות האלה. הן הרבה יותר מדי קטנות. ‫מה שאנחנו כן יכולים זה להרגיש את זה. ‫להרגשה של אטומים שזזים מהר, ‫אנחנו קוראים חום. ‫חום זה פשוט המידה של כמה מהר ‫זזים האטומים בתוך החומר.

‫עכשיו, בחומר מוצק ‫האטומים מסודרים אחד ליד השני ‫באופן מהודק וקרוב וצפוף, ‫ככה שאין להם הרבה חופש תנועה, ‫הם לא יכולים להשתולל הרבה. ‫אבל אם האטומים זזים מהר מדי, ‫אז הם כבר לא מחזיקים אחד את השני ‫כל כך טוב, ‫ואז החומר מתפרק, כלומר נמס, ‫הופך לנוזל. ‫וכן, זה מה שקורה לחומרים כ‫שמחממים אותם, הם נמסים. ‫אם מחממים את החומר עוד יותר, ‫אז בכלל האטומים מתחילים להתפרע ‫ולעוף לכל הכיוונים, ואז הוא הופך לגז. ‫אז זה חום.

‫חום זה מידת המהירות ‫שבה האטומים בחומר זזים. ‫עכשיו, אם זה חום, מה זה קור? ‫אין דבר כזה כזה. אין דבר כזה קור. ‫קור הוא לא דבר. ‫קור הוא פשוט חוסר בחום. ‫קצת כמו שחושך הוא לא דבר, ‫הוא פשוט חוסר באור. ‫יש מכונות שמייצרות אור, מנורות, ‫אבל אין מכונה שיוצרת חושך, ‫כי אי אפשר לעשות חוסר במשהו. ‫יש גם מכונות שמייצרות סוכריות גומי ‫בצורת דובון. ‫אין מכונה שעושה חוסר בסוכריות גומי. [צוחק] ‫ואותו דבר לגבי אור, ‫ואותו דבר לגבי חום. ‫אז באופן דומה, ‫יש מכונות שיוצרות חום, ‫אבל אין מכונות שיוצרות קור.

‫עכשיו זה הזמן שאתם אומרים, "‫אוקיי, מה זאת אומרת ‫אין מכונות שמקררות? ‫מה עם המקרר? מה עם מזגן?" ‫שאלה מצוינת, אני שמח ששאלתם, ‫כי מקררים לא באמת מקררים. ‫עכשיו, שאלה אחרת ‫שעשויה לעלות לכם בראש היא, "‫האם דורון התחרפן לחלוטין וצריך לאשפז אותו ‫כי הוא מדבר שטויות?".

[צועק תוך כדי שמושכים אותו] ‫מקררים לא באמת מקררים! ‫ג'ירפות לא באמת קיימות! הבא בתור הוא סוס!

[בטון רגיל] ‫אבל לא, לא, לא, לא, ‫יש הגיון בזה. תקשיבו, תקשיבו! ‫תקשיבו. נעזוב רגע את המיקרוגל. ‫בואו נעבור לדבר על מקררים.

[מוזיקת רקע]

‫הדרך הכי פשוטה לחמם דברים ‫היא לשים לידם משהו חם יותר. ‫כן, אני מדבר על מקררים. זה, ‫שנייה, אני תכף אגיע לזה. ‫חלק מהחום עובר מהגוף החם יותר ‫לגוף הפחות חם. ‫הטמפרטורה של שניהם מתקרבת ‫אחת לשנייה. ‫תחשבו על שולחן ביליארד שעל חצי ממנו ‫יש כדורים שעומדים במקום, לא זזים. ‫ובחצי השני יש כדורים שהם מתגלגלים ‫מהר ועפים לכל הכיוונים. ‫עכשיו, מהר מאוד כמה מהכדורים ‫שמתגלגלים יפגעו בכדורים שעומדים ‫ויזיזו אותם, הם יגרמו גם להם לזוז. ‫אבל בגלל זה שהם פוגעים בהם, ‫אז הם בעצמם יאטו קצת. ‫כלומר, לעמוד ליד משהו שזז מהר ‫גורם גם לך לזוז קצת. ‫לעמוד ליד משהו חם גורם לך להתחמם. ‫כלומר, חום נוטה לעבור מדברים חמים ‫לדברים קרים שלידם.

‫עד כאן הכל הגיוני. ‫אם אתם רוצים לחמם משהו, ‫שימו לידו משהו יותר חם ממנו. ‫ואם אתם רוצים לקרר משהו, ‫שימו לידו משהו יותר קר. ‫אם אתם רוצים לקרר פחית בירה, ‫שימו אותה ליד משהו יותר קר ממנה. ‫ואז החום מהפחית עובר אל החפץ ‫היותר קר, והיא מתקררת. ‫זה מה שמקרר עושה.

[מוזיקת רקע]

‫בתוך המקרר, בדופן האחורית שלו, ‫יש צינור ארוך עם גז מאוד קר. ‫הוא קר יותר מהאוויר שבמקרר, ולכן ‫האוויר שבמקרר מעביר את החום שלו ‫אל הנוזל הזה, והאוויר שבמקרר ‫מתקרר, ואיתו כל מה שנמצא שם. ‫זה לוקח הרבה זמן, אבל זה קורה. ‫אבל זה לא כל הסיפור. ‫אחרי שהגז סופג את החום, ‫הוא עובר הלאה אל הצד האחורי של המקרר, ‫שם יש מדחס שדוחס את הגז הזה ‫עד שהוא הופך לנוזל. ‫ובתהליך הזה הוא מאוד מתחמם. ‫והנוזל הזה עובר הלאה לצינורות ‫שבצד האחורי של המקרר. עכשיו, כשהוא במצב נוזל הוא הרבה ‫יותר חם מכפי שהוא היה כשהוא היה גז, ‫הוא אפילו יותר חם מהאוויר שבחוץ, ‫ולכן הוא פולט את החום הזה החוצה. ‫ואתם יכולים להרגיש את זה - ‫שימו יד על הצד האחורי של המקרר, ‫ואתם תוכלו להרגיש שהוא לא קר, הוא חם.

‫אחרי שהוא פולט את החום שלו בחוץ, ‫הנוזל מתפשט שוב, ‫ושוב חוזר להיות גז, וחוזר למקרר, ‫וחוזר חלילה. ‫כלומר, מה שכל התהליך הזה עושה ‫בסופו של דבר זה להעביר את החום ‫מתוך המקרר החוצה. ‫או, אם אתם מתעלמים מכל שאר המקרר ‫ומסתכלים רק על הדופן האחורית שלו, ‫מה שהמקרר עושה זה להזיז חום ‫מצד אחד שלה לצד השני. ‫לכן אם חם לכם בקיץ ואין לכם מזגן ‫ואתם חושבים על הרעיון הסופר מבריק, פשוט לפתוח את הדלת של המקרר, ‫ואז המקרר יקרר לכם את כל הבית. ‫זה לא יעבוד. [מגחך] זה לא יעבוד, ‫הטמפרטורה בחדר תישאר אותו דבר, ‫כי המקרר לא מקרר, הוא פשוט מזיז ‫את החום מנקודה אחת בחדר ‫לנקודה אחרת בחדר.

‫והאמת? שזה בעצם עוד יותר גרוע. ‫כי כדי לפעול, כדי להזרים את כל הנוזל ‫ולהפוך אותו לגז וחזרה וכל זה, ‫המקרר צריך מנוע. ‫ומנוע מתחמם. כל מנוע. ‫מנוע של מכונית לא נועד לחמם, כן? ‫הוא נועד לגרום למכונית לזוז ‫ממקום למקום, ‫אבל כשהוא עובד, הוא מתחמם. ה‫מכסה מנוע של מכונית שנוסעת תמיד חם. ‫הסלולרי שלכם אפילו לא מזיז דברים ‫פיזית ממקום למקום, ‫הוא רק עושה חישובים ומציג לכם ‫דברים על המסך, ועדיין, זאת עבודה, ‫ולכן אתם יכולים להרגיש שהטלפון ‫מתחמם לכם ביד, ‫בעיקר בזמן משחקים שמעבידים ‫את המעבד שלו קשה. ‫הגוף שלכם זה גם סוג של מכונה ‫שמזיזה אתכם ממקום למקום, ‫וגם הוא חם, הוא פולט חום. ‫אין אפס. כל מנוע שעושה איזושהי עבודה ‫גם מתחמם. ‫וזה נכון גם לגבי המנוע של המקרר. ו‫זה אומר שבסך הכל הכללי, ‫בהשפעה שלו על העולם, ‫המקרר, לא רק שהוא לא מקרר, ‫אלא המקרר מחמם!

[רעש של מנוע]

בואו נחזור שנייה לביליארד.

[מוזיקת רקע קצבית]

תחשבו בביליארד על המשולש הזה ‫של העשרה כדורים שמתחילים איתו, ‫שמסודרים יפה, אחת, שתיים, שלוש, ‫ארבע צמודים אחד לשני, ‫לא זזים כמעט בכלל. אוקיי? ‫איך לגרום לכל הכדורים האלה ‫להתחיל להשתולל ולזוז לכל הכיוונים? ‫זה ממש קל. אתם לא צריכים להיות ‫שחקנים מנוסים בשביל זה, ‫פשוט קחו כדור, תגלגלו אותו ‫לתוך המשולש הזה, לא משנה איפה, [רעש של כדורי ביליארד] ‫ותראו איך כולם פתאום מתפזרים ‫לכל הכיוונים ומתחילים להשתולל.

‫וזה מה שמיקרוגל עושה בערך. ‫הוא לוקח קבוצות של אטומים ‫מסודרים ומיושבים בדעתם ‫שבקושי זזים, וזורק עליהם דברים. ‫וככה הוא פוגע בהם וגורם להם להתפזר ‫ולהתחיל לזוז, לחמם אותם. הוא עושה בלגן. עכשיו, לגרום ‫לאוסף כזה של כדורים שזזים לכל הכיוונים ‫פתאום לחזור ולהפוך שוב ‫למשולש מסודר ויציב? [מוזיקת הרקע מתנגנת לאחור] ‫זה פשוט לא הולך לקרות.

‫אתם יכולים לזרוק עליהם עוד כדורים ‫כמה שאתם רוצים, ‫אבל אתם לא יכולים להחזיר אותם ‫להיות מסודרים. ‫לכן אין שום דבר שמיקרוגל יכול לזרוק ‫על אטומים שיגרום להם להסתדר בחזרה. ‫וזאת בעצם הסיבה שקל יותר לחמם ‫מאשר לקרר.

[מוזיקת רקע קצבית]

‫לעשות בלגן זה יותר קל מלעשות סדר. ‫יותר קל להרוס מאשר לבנות, ‫יותר קל לפזר מאשר לסדר, ‫יותר קל לשבור צלחת מאשר לייצר צלחת. יותר קל לעשות בלגן מאשר לעשות סדר, וזה אשכרה חוק טבע.

זה אחד מחוקי הטבע הכי בסיסיים וחשובים שיש. יש כאלה שקוראים לו החוק הכי חשוב ביקום! זה החוק השני של התרמודינמיקה. עכשיו, אני יודע, אם זה כל כך חשוב, למה הוא השני? מה לעשות? זה המצב. החוק הראשון של התרמודינמיקה, אגב, הוא "לא מדברים על תרמודינמיקה". לא באמת.

לחוק השני של התרמודינמיקה יש כל מיני ניסוחים שכולם אומרים את אותו הדבר בכל מיני צורות מסובכות. למשל, "האנתרופיה במערכת סגורה חייבת תמיד לגדול", או "זרימה ספונטנית של חום תחול תמיד מהגוף החם לקר". הן כולם דרכים שונות להגיד בעצם את אותו הדבר, אבל מה שהחוק הזה אומר במילים פשוטות, זה זה: דברים נוטים להתבלגן.

[מוזיקת רקע]

זה אשכרה חוק טבע. אתם בטוח מכירים את זה, גם בלי שום קשר לאטומים ולחום ולקרינה וכל העסק הזה. אתם מכירים את זה מהחדר שלכם. אתם יכולים לסדר את החדר פרפקט, כל דבר במקום, ובאותו רגע הוא יתחיל להתבלגן. כי במשך הזמן פתאום יש בגדים שנופלים מהגיגית של הכביסה, והשולחן מתכסה בניירות, ועל הרצפה יש אבק וכוסות ודברים וחתול, זה כאילו קורה באופן טבעי. הכל נוטה להתבלגן. אתם יכולים לסדר את החדר שוב, כן, אבל כדי לסדר אותו אתם צריכים להשקיע עבודה. הבלגן - קורה לבד. זה חוק טבע. מערכות נוטות לזרום ממצב מסודר למצב מבולגן.

מה זה מערכת? כל דבר. זה יכול להיות כוס מים. אם יש לכם כוס מים חמים ואתם שמים בה קוביית קרח, ברגע הראשון הכל מאוד מסודר, יש מים חמים, יש קרח קר, וקל מאוד לשרטט את הגבול בין החם לקר. זה פשוט, זה מסודר, ובאותו רגע מתחיל הבלגן. הקוביית קרח מתחילה להינמס, ומים ממנה מתפזרים, והגבול בין החם לקר הופך להיות מסובך יותר, ותוך כמה דקות הקובייה תימס לגמרי ותישאר לכם כוס של מים פושרים, שנמצאת בבלגן מוחלט, ואין לכם שום דרך לראות איזה מהמולקולות של המים בכוס הייתה פעם קוביית קרח ואיזה הייתה מים חמים.

אז דרך טובה לבלגן דברים היא לחמם אותם. כי כמו שאמרתי, דברים חמים הם יותר בבלגן מדברים קרים. אז בכל פעם שמשהו מתחמם, הוא קצת יותר מבולגן. ומכיוון ששוב, כמו שאמרתי, אנחנו לא באמת יודעים לעשות קור, אלא רק לעשות חום, או להזיז חום ממקום למקום, אנחנו כל הזמן עושים יותר ויותר בלגן ביקום. גם כשנדמה שאנחנו מסדרים משהו, או מקררים משהו, בעצם אנחנו עושים את זה באמצעות יצירת יותר בלגן, או חום, במקום אחר.

ומכיוון שכל מנוע יוצר חום, כל עבודה יוצרת חום, אז בכל פעם שאנחנו עושים איזושהי עבודה, שאנחנו מפעילים איזשהו מנוע, שאנחנו עושים משהו, אנחנו תורמים טיפ טיפה לעליית רמת הבלגן בעולם.

מה שמוביל אותנו לסוף היקום.

[אות דרמטי]

גם היקום הוא כוס מים. כלומר, היקום, כל הכוכבים, בכל הגלקסיות, בכל הצבירים והכל, הוא מערכת מאוד מאוד גדולה. וכרגע הוא מערכת שיש בה איזשהו סדר. כלומר, קל מאוד להבדיל בין גלקסיה לבין לא-גלקסיה. בין כוכב לבין חלל ריק. אבל בגלל חוק הטבע הזה, הבלגן במערכת הזאת יכול רק לגדול יותר ויותר. לכן, לפי תיאוריות מסוימות, בעוד הרבה הרבה הרבה הרבה הרבה הרבה הרבה… [צליל של פחית נפתחת ומשקה נלגם] הרבה זמן, היקום ייגמר. כל הכוכבים ישרפו את עצמם עד הסוף. אפילו החורים השחורים כבר יתפוגגו. כל החלקיקים ביקום יתפזרו באופן שווה פחות או יותר, והוא יישאר… כוס מים פושרים. כלומר בלגן לא מעניין. היקום לא יפסיק להתקיים, אבל לא יהיה בו שום דבר מעניין. כל נקודה ביקום תהיה דומה בדיוק לכל נקודה אחרת. כמו שלג בטלוויזיה או רעש סטטי, אקראיות מוחלטת וחסרת משמעות.

זה לא הולך להיות בקרוב, כן? בהנחה שהתיאוריה הזאת נכונה, אנחנו מדברים על משהו שיקרה בסביבות עוד גוגול שנים. כלומר, אחד ואז מאה אפסים, שנים. נגיד את זה ככה, העובדה שהשמש שלנו עומדת להתנפח ולבלוע את כדור הארץ רק בעוד חמישה-שישה מיליארד שנים, זה הרבה הרבה הרבה יותר דחוף, וגם זה לא חייב להדאיג אתכם היום, כן? יש דברים יותר דחופים מזה. אבל כן, לפי התיאוריה הזאת היקום הולך להיגמר בתור משהו לא מאוד מעניין. מה שמשאיר עוד שאלה אחת, האחרונה. האם אפשר לשנות את זה? האם אפשר בכל זאת, איכשהו, להתגבר על החוק הזה ולהחזיר סדר ליקום? אז אממ… אין מספיק נתונים לתשובה בעלת משמעות.

וכל זה בטח יותר אפל ממה שחשבת שתקבל כששאלת למה אתה לא יכול לקרר את הבירה שלך במיקרו, רן.

[מוזיקת סיום]

אז, מה הייתה השאלה? למה יש לנו מיקרו שמחמם דברים מאוד מהר, אבל לקרר אותם לוקח הרבה זמן? התשובה היא, כי יותר קל לעשות בלגן מאשר לעשות סדר.

דרך אגב, יש מכשירים שיכולים לקרר את הבירה שלך תוך דקה. "Blast freezers" זה פשוט מקפיאים שבאופן לא מאוד מתוחכם, הם פשוט משתמשים בחומרים עוד יותר קרים, הם יכולים לקרר דברים מאוד מהר, משתמשים בהם בתעשייה, זה פשוט יקר. אז, במקום להסתבך עם סוף היקום, אתה יכול… לשלם. או להכניס את הבירה שלך למקרר יום קודם. כמה זה קשה?

זאת הייתה התשובה. אחרי הפרסומת - מאווררים. מה הקטע שלהם?

[חסות]

[מוזיקת רקע]

אז הפרק הזה יצא לפני הרבה זמן. ו… דיברנו על מקררים ומיקרוגלים ומזגנים ותנורים, אבל יש עוד דבר אחד שכמה אנשים שאלו אותי לגביו בדרך, ואני בהתחלה אמרתי, אוקיי, מה, מה זה משנה, למה? לא דיברתי כבר על כל מה שצריך? אבל… מתברר שלא. מאוורר.

אם חם לי, אבל לא ממש חם מספיק בשביל מזגן, אני יכול פשוט להפעיל מאוורר ולהתקרר קצת, נכון? אבל מאוורר לא עושה שום דבר כדי לקרר את האוויר. הוא רק גורם לאוויר לזוז. למה שאוויר שזז יהיה קר יותר? אם כבר, אז ההיפך. אם אמרנו שחום זה תנועה של אטומים, אז אוויר שזז צריך, אם כבר, להיות קצת יותר חם, ולא יותר קר.

אוקיי, אז למה באמת מאוורר מקרר?! זה לא הגיוני בכלל. אז חזרתי לעניין הזה כדי לבדוק. וגם זה לא פשוט. ככה: גם מאווררים לא מקררים!

הטמפרטורה של האוויר בחדר לפני שהפעלתם מאוורר ואחרי שהפעלתם מאוורר היא אותו הדבר! אבל זה מרגיש קר יותר.

[מוזיקת רקע]

למה? כי בני אדם הם בגדול חמים. הטמפרטורת גוף שלכם היא איפשהו באזור של 37 מעלות, כמו שאתם יודעים. בעצם 37 מעלות זה הטמפרטורה בתוך הגוף, הטמפרטורה של העור ברוב הגוף היא בעצם קצת פחות, אבל לא משנה. בני אדם עובדים טוב בטמפרטורת גוף של בערך 37 מעלות. לא הרבה יותר, לא הרבה פחות.

אתם מכירים את זה, מעלה-שתיים יותר, ואנחנו כבר יוצאים מאיפוס, ונשארים במיטה כל הזמן, ומתחילים לראות מרתונים של "Friends", וכאלה דברים. בקיצור, זה מאוד חשוב לגוף לשמור על הטמפרטורה הזאת. אז, כמו כל מנוע, הגוף פולט חום. אם לא הייתה דרך לפלוט חום, אנחנו היינו פשוט מתבשלים בתוך הגוף של עצמנו עד שהיינו מתים. אבל לא, הגוף פולט חום. אז אם קר יחסית, כלומר, האוויר שמסביבכם קר יותר ממכם, אז, כמו שאמרנו, חום עובר מהדבר החם לדבר הקר, ולכן הגוף פולט חום, וכשאתם פולטים חום, האוויר שמסביבכם קולט אותו ומתחמם קצת. אתם יכולים לשים לב שאם אתם בחדר סגור עם הרבה אנשים צפופים, אז יתחיל להיות שם מאוד חם, פשוט משום שכל אחד מהאנשים הוא תנור קטן.

מה שכן, בני אדם הם תנור לא מאוד יעיל, כן? אנחנו בעיקר מחממים את האוויר שממש עוטף אותנו. כלומר, הבן אדם מוקף בשכבה דקה של אוויר חם. ואם האוויר לא זז [רעש של זבוב], הוא נשאר שם, והוא נשאר חם. ולגוף קשה יותר לפלוט את החום שלו. ואז יותר חום נשאר בגוף, ואנחנו מרגישים את החום הזה, וזה לא נעים.

אבל יש פתרון מאוד קל למצב הזה, וזה להחליף את האוויר. כלומר, במקום האוויר שמסביבנו, שחיממנו כבר, להזיז אותו הצידה, ולהביא במקומו אוויר חדש, שלא חיממנו עדיין, ואז קל לנו יותר לקרר את עצמנו, ואנחנו מרגישים קרים יותר. בקיצור, לעשות רוח. זאת הסיבה שכשיש רוח, ההרגשה היא כאילו קר יותר. וזאת הסיבה שלעשות פוּ על אוכל חם, מקרר אותו. לא באופן מאוד יעיל, [צוחק] אבל כן, זה עובד. וזאת הסיבה שלהפעיל מאוורר גורם לנו להרגיש כאילו יותר קר. למרות ש… המאוורר לא באמת מקרר.

אבל אוקיי, כל זה, רק אם ממילא קריר יחסית מסביב. שאלה יותר רלוונטית לקיץ הישראלי, זה מה קורה אם החום של האוויר מסביב הוא יותר גבוה מהחום של העור. וזה קורה. זה קורה הרבה. והגוף לא יכול לחמם אוויר שממילא חם יותר ממנו, זה לא עובד ככה.

אז איך הגוף בכל זאת מצנן את עצמו? לכל מיני חיות יש טריקים שונים איך לעשות את זה, אבל אצל בני אדם, ומעט מאוד מינים אחרים, לנו יש שיטה גאונית ולא מוערכת מספיק, אבל עדיין, שיטה - זיעה.

[מוזיקת רקע]

וזיעה זה דבר… אני יודע שזה כאילו, זה איכס [רעש של זבוב], אבל זה עובד. אם מאוד חם לנו, העור מפריש טיפות מים קטנות שיהיו לנו על העור, ומכיוון שחם, המים האלה מתאדים, וההתאדות, כלומר המעבר מנוזל לגז, מקררת. כמו נוזל קירור של מקרר. אנחנו מזיעים בשביל להתקרר.

וזה עובד גם, ובעיקר, כשמאוד חם בחוץ, כי הזיעה מתחממת יותר, מתאדה יותר מהר, אנחנו מתקררים. אבל אז אנחנו צריכים להתחשב גם במשהו אחר. כמו שאומרים תמיד בעברית, זה לא החום, זה הלחות. [רעש של טיפה]

הלחות זה כמה מים כבר יש באוויר. האוויר כולל בתוכו אדי מים, ואם האוויר כבר מלא באדי מים, אין לזיעה לאן להתאדות. הרבה יותר קשה לה להתאדות. ואם הזיעה לא מתאדה, אנחנו לא מתקררים. ואז אנחנו נשארים גם רטובים בזיעה, וגם עדיין חם לנו. אז בקיצור, אנחנו מרגישים "איכככככ…" כזה… [רעש של זבוב] אז גם כאן, מאוורר יכול לעזור. כי אחרי שהאוויר מסביבנו סופג את האדים מהזיעה ומתמלא בלחות, מחליפים אותו מהר באוויר אחר, וזה עוזר לאדות את הזיעה. הבעיה הגדולה ממש מגיעה בימים מהבילים, שזה דבר שקורה בעיקר במישור החוף באוגוסט, אלה הימים שבהם גם מאוד חם וגם מאוד לח. כך שאם הלחות מגיעה למקסימום, במצב כזה, מאוורר לא עושה כלום.

זה שהוא מזיז את האוויר ממקום למקום לא עוזר. זה שהוא מזיז את הלחות ממקום למקום לא עוזר, משום שהאוויר מאוד לח ממילא. כך שמאוורר במצב כזה פשוט לא עוזר. במקרה כזה? מזגן! צריך מזגן! או אמבטיה. או גלידה. או לעבור דירה לאנטארקטיקה.

[נאנח] אמרתי לכם שענייני חום זה מסובך. אז זאת הייתה התשובה המורחבת.

[מוזיקת רקע]

אם אתם רוצים לשמוע עוד על חום ומה יש לעשות נגדו, אז מאז שהפרק הזה יצא במקור, יצא עוד פרק של "התשובה" שנקרא "מיליארד מזגנים", שמדבר על דרך אפשרית, אולי, לצנן את כל כדור הארץ, לפתור את ההתחממות הגלובלית, אולי תתעייננו בזה.

את הפרק הזה ואת כל שאר הפרקים אתם יכולים למצוא באתר "התשובה" של רשת "עושים היסטוריה" ובכל אפליקציית פודקאסטים. עדכונים על פרקים חדשים ועל הרצאות שלי אתם יכולים למצוא בפייסבוק בעמוד "דורון פישלר נגד העולם". אם תרצו להזמין אותי אליכם, לחברה, או הביתה, להרצאה, דברו איתי.

הפיק וערך את הפרק המקורי, דור קומט! וואו, את זה לא אמרתי מזמן. [צוחק] את העדכון ערך יותם הלחמי, אביב שם טוב ייעוץ ותמיכה מוראלית, שרה וכטל טכנאית מזגנים, רן לוי עורך את הרשת, דני טימור מנהל את כל העסק, אני דורון פישלר, ובקרוב יגיע פרק חדש לכאן. זהו, ביי. תשארו… קרירים בקיץ.

פספוסים:

[צועק כמו משוגע] מקררים לא באמת מקררים! ג'ירפות לא קיימות! הבא בתור הוא סוס! [צוחק] דני צופה עלינו מבחוץ, מבעד לזכוכית. במן, "הממ… אולי באמת הגיע הזמן לאשפוז". [צוחק] אוקיי…

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

24 views0 comments

Comments


bottom of page