שאלה שעולה לעתים קרובות במשחקי ארץ-עיר: האם וירוס זאת בכלל חיה? ואם לא, אז מה זה בעצם? כמו כן: למה קורונה זה בעצם לגמרי לא כמו זומבים. דורון פישלר בפרק מיוחד מהבידוד
תאריך עליית הפרק לאוויר: 22/03/2020.
[פתיח] רשת "עושים היסטוריה".
היי, אני דורון, שלום למאזיננו בהווה ושלום רב למאזיננו בעתיד. אני מדבר אליכם עכשיו מימי קורונה. אתם בטח מכירים את זה, אתם שמעתם על הדבר הזה שקרה ממש מזמן בשנת 2020? כל הטירוף הזה, שכל העולם מתחרפן, וזה היה סגר, והכל בגלל וירוס, וביטלו את האירוויזיון! דבר שכואב לי במיוחד. אז כל הדבר הזה? אנחנו בתוך זה עכשיו. אני מדבר אליכם מאז. דרך אגב, אם אני נשמע שונה עכשיו קצת מבדרך כלל, זה בגלל שאני לא מדבר אליכם מהאולפן של רשת "עושים היסטוריה", כמו תמיד, אלא אני בבית. אני בבית שלי כי אלה ההנחיות עכשיו, לא לצאת מהבית אם לא חייבים.
בכל מקרה, הרבה אנשים ביקשו ממני לדבר על הקורונה.
קיבלתי שאלות כמו "מה העניין עם הקורונה" ו"אולי תעשה פרק על קורונה" ו"איך הקורונה התחילה", וברור לי למה, כי מה לעשות, זה מה שמעניין אנשים עכשיו. אבל העניין הוא כזה: אם יש דבר אחד בעולם שממנו כרגע אין מחסור, זה דיבורים על קורונה! זה הדבר היחיד, פחות או יותר, שאנשים מדברים עליו עכשיו. לא צריך גם אותי כדי לדבר על זה.
אז… אם אני אדבר על קורונה, יהיה לי קשה מאוד להגיד משהו שלא אמרו מיליוני פעמים לפניי, אז לא, אני לא אדבר על קורונה. למרות הכל. אני פשוט עושה פרק רגיל שעוסק ב… אהמ… וירוסים. אה…
טוב, בכל מקרה, זאת "התשובה", אנחנו תיכף נתחיל.
[חסות]
[מוזיקת פתיחה]
היי, אני דורון פישלר, מדבר מהבית שלי, [צוחק] ואתם מאזינים ל"תשובה".
יהונתן שלח לי, ממש מזמן אבל פתאום זה נהיה רלוונטי, הוא שאל אותי האם וירוס זאת חיה ב-ו'. [צוחק] וזאת שאלה שחלקכם הבינו בדיוק מה השאלה פה ומה ההקשר שלה, חלקכם לא. אז אני אסביר. השאלה הזאת מגיעה ממקום אחד, מ"ארץ עיר".
אם אתם משחקים "ארץ עיר חי צומח", אתם יודעים, אתם עושים אאאאאאלף… פ'. ארץ פרו, עיר פריז, חיה פרה, כל העסק הזה.
אם אתם משחקים את המשחק הדבילי הזה, אז במוקדם או במאוחר אתם תגיעו לאחת האותיות הכי בעייתיות, האות ו'.
זאת אות קצת קשה, אבל עדיין. ארץ ונצואלה, עיר וינה, צמח… אהה… וינה. חיה? וכאן אנשים נתקעים, והרבה פעמים הם פשוט אומרים את התשובה הסטנדרטית לחיה ב-ו', הם אומרים וירוס.
אין המון מבחר של חיות ב-ו', מה לעשות. אבל אחרי שתגידו את זה, בדרך כלל יהיה מישהו שיגיד "אה-אה, לא לא לא לא לא לא לא, וירוס זאת לא חיה".
[מוזיקת רקע]
אז אתם אומרים, וירוס זאת כן חיה. חיה קטנה מאוד, אבל עדיין חיה. מה, רק בגלל שהוא קטן הוא לא נחשב? אפשר להגיד חיידק, אבל אי אפשר להגיד וירוס? מה וירוס עשה שהוא לא נחשב? חוץ מלהשאיר את כולנו בבית חודש ולהפיל את הכלכלה של העולם… לא יודעים, אבל וירוס זאת לא חיה. אוקיי, אז מה זה? אם זה לא חיה, מה זה?
דרך אגב, אם אנחנו כבר בעניין הזה, "ארץ עיר" זה משחק… די דפוק, [צוחק] אני, אני לא אוהב אותו. בעיקר בגלל שאפשר פשוט ללמוד את כל המשחק בעל פה. אני מעדיף, אם כבר הרי אנחנו בימי קורונה, סגורים בבית, צריכים להעביר את הזמן, אז יש משחק אחר הרבה יותר טוב שאני ממליץ עליו, שקוראים לו "שבע ארץ, שמונה עיר". זה שילוב של "ארץ עיר" ו"שבע בום". זה הולך ככה:
[מוזיקת רקע]
אתם משחקים כמו "שבע בום", זאת אומרת סופרים אחד אחרי השני אחד, שתיים, שלוש… אבל כשאתם מגיעים למספרים שמתחלקים בשבע, או שיש בהם את הספרה שבע, אז במקום להגיד "בום", אתם אומרים שם של ארץ כלשהי. וכל פעם שאתם מגיעים לחמש, אז אתם אומרים שם של חיה, נגיד.
אז זה הולך ככה - 1, 2, 3, 4, אוקאפי, 6, ליכטנשטיין, 9, ג'ירפה, 11, 12, 13, בורקינה פאסו, אוכל נמלים, 16, 17… לא, [צוחק] התבלבלתי. אה… anyway, אתם קולטים את הקטע.
בכל אופן, אז אפשר לעשות את זה ככה, אפשר לעשות כל שמונה שם של עיר, וכל שש שם של… שיר של משינה, או כל חמש שם של אישיות היסטורית, כל תשע שם של… סרט של מארוול. זה מאוד מבלבל, זה מאוד מצחיק, שעות של הנאה, באמת, אני ממליץ.
בכל מקרה… איפה היינו? האם וירוס הוא חיה שהוא מתחילה ב-ו'?
קודם כל, המילה העברית הנכונה לוירוס, היא בכלל נגיף. ככה שאם בכלל הוא חיה ב-נ', אבל לא משנה, נעזוב את העברית. השאלה היא האם וירוס הוא חי או לא. אז בשביל זה צריך לדעת לא רק מה זה וירוס, אלא גם… מה זאת אומרת חי. כלומר מה ההגדרה לחיים.
זאת לא שאלה קלה. [צוחק] כאילו, נהדר, התחלנו ב"ארץ עיר" ותוך דקה הגענו לשאלה על משמעות החיים. [צוחק] יש הרבה מאוד הגדרות שונות לגבי מה זה חיים. אנשים שונים יגידו לכם דברים כמו [מוזיקה קלילה] "החיים הם כמו קופסת שוקולד" [מוזיקה נקטעת] מסיבה כלשהי. [מוזיקה עצובה] "החיים הם מחלה סופנית בלי תרופה". [מוזיקה נקטעת]. [מוזיקה קצבית] "החיים זה מה שקורה לך כשאתה עושה תוכניות אחרות" [מוזיקה נקטעת]. [מוזיקה דרמטית] "החיים עשויים משיש וטיט". מה…? [מוזיקה מתגברת] החיים הם כמו משפט חכם כזה של "החיים הם כמו". אתה מתחיל את זה מלא תקווה, וזה נראה כאילו זה מוביל לאיזושהי פואנטה, ובסוף אתה מגלה שלא הייתה פואנטה. [מוזיקה נפסקת]
אבל אוקיי, באופן יותר פרקטי. חיים זה בדרך כלל דבר שקל לזהות אותו, אבל זה לא אומר שקל להגדיר אותו. אם ניקח לדוגמה שני דברים: מצד אחד חתול [יללת חתול] מצד שני… מזלג. די ברור שאחד מהם חי והשני לא. חתול זה חי, מזלג זה דומם. אבל איך אתם יודעים את זה? איך אתם מגדירים את זה?
הרבה אנשים יגידו כמה דברים אפשריים, הם יגידו "האם הוא זז". חתול זז לפעמים. לא הרבה. החתולה שלי לפעמים לא זזה במשך 27 שעות רצופות. והיא עדיין חיה. אבל מזלג לא זז בכלל. אם לא מזיזים אותו, כלומר. הגדרה נפוצה אחרת זה "האם הוא יכול להתרבות". חתול יכול. כלומר, לא לגמרי לבד, אבל אם יש לכם חתול וחתולה, בהחלט יתכן שבהמשך יהיו לכם הרבה יותר חתולים. לעומת זאת מזלג, גם אם תשימו אותו ליד מלגזה… לא יקרה כלום. והגדרה אחרת יכולה להיות זה "האם הוא מעיר אתכם בלילה ומנסה לנשוך את אצבעות הרגליים שלכם ומציק לכם מתחת לשמיכה ומתיישב לכם על הפנים". שוב, חתולים עושים את זה, מזלגות… לא כל כך.
אוקיי, אז חתול הוא חי, זה קל. אבל מה עם… תפוח אדמה?
[מוזיקת רקע]
תפוח אדמה הוא צומח, כן. ב"ארץ עיר" הוא יהיה בהגדרה של צומח, לא של חי. אבל מבחינה ביולוגית, ההגדרה הביולוגית של חיים מכסה גם צמחים. כלומר, כל מה שהוא לא דומם. וכאן… יש איזשהו הבדל בין תפוח אדמה ומזלג, אבל מה ההבדל בעצם? תפוח אדמה לא זז, הוא לא תוקף את הרגליים שלכם באמצע הלילה, והוא לא יוצא לחפש תפוחות. אז איך אנחנו יודעים שהוא חי בכלל?
ההגדרה הביולוגית של חיים היא משהו אחר. זה לא קשור ליכולת לזוז או משהו כזה. עכשיו, גם היא לא לגמרי ברורה. יש למעשה הרבה הגדרות שונות למה זה בדיוק חיים, ולא כל ביולוג יסכים על אותה הגדרה, אבל יש כמה מאפיינים שרוב המדענים, רוב הביולוגים, יסכימו שמבדילים בין חיים לבין לא חיים, וכמה מהם הם:
יצור חי עשוי מתאים. כלומר, תא אחד לפחות. אם יש לו תא אחד הוא יצור חד-תאי, אם יש לו יותר, הוא יצור רב-תאי. יצורים חיים יכולים לגדול. הם יכולים להתרבות. הם יכולים להגיב לסביבה שלהם באיזשהו אופן, והם יכולים לייצר אנרגיה, או להמיר חומר לאנרגיה, שזה קצת נשמע כמו משהו שמאיץ חלקיקים רובוטי מהחלל עושה, אבל זה לא באמת כזה מסובך. זה דבר שאתם עושים כל הזמן. אתם אוכלים ונושמים, כלומר אתם מכניסים חומרים מסוימים לגוף, והגוף הופך את זה לאנרגיה, הוא מאפשר לכם לזוז ולחשוב והכל.
עכשיו, חתולים בבירור יכולים לעשות את כל הדברים האלה. חתולים עשויים מהרבה מאוד מאוד מאוד תאים, הם ממירים אוכל וליטופים לאנרגיה, הם גדלים, והם מתרבים. הם מגיבים לסביבה, שוב, במקרה של החתולה הספציפית שלי, לא הרבה, אבל אפשר לזהות לפעמים שהיא מתהפכת לכיוון השמש, אז היא כן מגיבה לסביבה… חתולים הם חיים.
מה עם התפוח אדמה? תפוח אדמה עשוי מתאים. והוא בעצמו טעים. הוא יכול להפוך מים ודשן ואור לעצמו, הוא גדל, והוא יכול להתרבות. אז לפי כל ההגדרות האלה, הוא חי. בקשר להגדרה האחרונה, של התגובה לסביבה, אפשר להגיד שתפוח אדמה הוא לא משהו בזה, כי הוא באמת לא מגיב הרבה. אתם יכולים להרעיש לידו, לעשות לו אור חושך וואטאבר, הוא לא יגיב. הוא לא זז. זה נכון. אבל למרות זה, תפוח אדמה כן מגיב לסביבה. כל עוד הוא באדמה, כל עוד הוא צומח, אם ירד גשם, [גשם יורד] הוא יצמח בצורה מסוימת. אם תהיה שנה שחונה, [רוח נושבת] עם הרבה שמש, הוא יצמח פחות, או שהוא יצמח אחרת.
בצמחים מסוימים רואים את זה טוב מאוד, כמו חמניות למשל, שכל הזמן מסתובבות ככה שהן פונות אל השמש, אבל כל הצמחים עושים את זה באיזושהי מידה. ההתנהגות שלהם משתנה לפי התנאים של הסביבה, הם לא מגיבים מהר, אבל הם מגיבים. מזלגות… לא. אם תשתלו מזלג באדמה, אחר כך תהיה… שמש, חמסין, גשם, וואטאבר, זה לא ישנה שום דבר בהתנהגות של המזלג. הוא לא יעשה כלום.
אז סיכמנו שחתולים הם חיים, תפוחי אדמה הם, במובן הביולוגי, גם חיים, מזלגות לא. עכשיו עוד שאלה - מה עם תא בודד? תא מתוך גוף של אדם, או של חתול? תא זה דבר קטן. בגוף שלנו יש טריליוני תאים. וכל אחד מהם לא אמור לעבוד בפני עצמו, הוא רק חלק מהמכונה העוד יותר גדולה של הגוף. יש גם יצורים חד-תאיים, חיידקים שהם כולה תא אחד. אבל כמה שהם קטנים, תאים הם לא אטומים. כל תא הוא בעצם דבר מאוד מורכב בפני עצמו. תא הוא מערכת שלמה ומורכבת. לתאים יש גרעין ומעטפת ומיטוכונדריה וריבוזומים ואנדוזומים ושלד התא שמחזיק את הכל במקום, ועוד המון המון דברים. תא זה דבר ממש מורכב. ותא, כל תא בפני עצמו, גם אם הוא יצור חד-תאי וגם אם הוא חלק מיצור גדול יותר, כל תא מתאים להגדרה של חיים. כי כל תא לבד עושה את כל הדברים האלה. הוא מגיב לסביבה, הוא ממיר חומרים לאנרגיה או לחומרים אחרים, הוא גדל והוא מתרבה. ואם התא הזה הוא חיידק, לפעמים הוא עושה אותנו חולים.
אז מה עם וירוס?
וירוס הוא לא סוג של חיידק. הרבה פעמים זה נשמע כאילו חיידקים ווירוסים זה שני סוגים של אותו דבר, אתם יכולים להידבק בחיידק ואתם יכולים להידבק בוירוס. זה שני דברים מאוד דומים. הם לא. הם שני דברים שונים לחלוטין. וירוס הוא לא יצור חד-תאי. הוא וירוס. זה משהו אחר.
קודם כל, אין רק וירוס אחד. יש מיליונים של סוגים של וירוסים, והם לא דומים אחד לשני. יש את הוירוסים שנראים כמו מן עכביש שמחוברת אליו קוביה של DND של עשרים צדדים. עיצוב מאוד מוזר. יש את אלה שנראים כמו צעצוע לעיסה של כלב. יש כאלה שנראים כמו תולעים, וישנם הוירוסים ממשפחת הקורונה.
[מוזיקה קלאסית]
קוראים להם ככה, Corona virus, כי "קורונה" זה בלטינית כתר. ולכאורה הוירוס הזה אמור להיראות כמו כתר. למרות שהוא לא נראה כמו כתר. אתם ראיתם כבר המון המון ציורים של הדבר הזה, הוא בבירור נראה כמו כדור ספוג עם סיכות תקועות בו. אז בעצם השם שלו היה אמור להיות "קורטינס אתריאיקומפילה אינספוג'יאם אין קוביה סווירוס". שזה בלטינית "כדור ספוג עם סיכות". בתרגום בטח לא נכון, כי זה דרך גוגל תרגום. [צוחק] זה בטח שגוי. בכל מקרה, רוב הוירוסים האלה הם מאוד מאוד קטנים. הם קטנים אפילו ביחס לתאים בודדים. אפילו ביחס לחיידקים. כלומר, אם אנחנו יכולים להידבק באיזה חיידק, חיידק יכול להידבק בוירוס.
אוקיי, אז אחרי שאמרנו מה זה לא, מה זה כן? שוב, גם לגבי ההגדרה המדויקת של זה יש ויכוחים, כמובן, יש הרבה מאוד סוגים של וירוסים, כבר אמרתי, אז כל מה שאני אומר כאן זה בהפשטה מאוד מאוד גדולה, אבל בגדול:
[מוזיקת רקע]
בכל יצור חי, כמעט בכל תא של יצור חי, יש דנ"א. אתם יודעים מה זה דנ"א, זה המולקולה המאוד מאוד ארוכה שנראית כמו קפיץ מסולסל כזה שהיא החומר הגנטי, הקוד של התא. זה מה שאומר לתא מה לעשות, איך לבנות את עצמו, איך לבנות דברים אחרים, איך להתרבות, זאת חוברת ההוראות של התא.
עכשיו בתא, כמו שכבר אמרתי, יש הרבה יותר מאשר רק חוברת ההוראות הזאת. יש לו המון אברונים שונים, ריבוזומים, כל העסק הזה, ויש לו את ההוראות שאומרות לו איך להשתמש בכל העסק. לוירוס, כלומר הדבר שכולם קוראים לו וירוס, למעשה זה ויריון אבל כולם קוראים לזה וירוס, אז גם אני אקרא לו ככה, גם לו יש חומר גנטי. יש לו קטע של דנ"א, או רנ"א במקרים מסוימים, והוא ארוז בתוך איזושהי מעטפת כדי שהחומר הגנטי לא יתפרק, ו… זהו. זה הכל. זה כל מה שיש בוירוס. יש לו חוברת הוראות בתוך קופסה.
הוירוס לא עוקב אחרי ההוראות שהוא בעצמו מורכב מהן, כי אין לו איך. אין לו אמצעים לעשות את זה בכלל. אין לו את כל מה שיש בתא. זה כאילו אם אתם קונים רהיט של איקאה, אתם מקבלים קופסה עם קרשים וברגים ומפתחות ברגים ופיני עץ קטנים כאלה וחוברת הוראות. הוירוס הוא כמו קופסה קטנה שיש בה רק חוברת הוראות וזהו. הוא בעצמו לא יכול לעשות שום דבר. כל עוד זה כל מה שהוא, הוא לא זז, אין לו שום יכולת לזוז בפני עצמו, ובטח שלא להחליט לאן הוא זז, הוא נסחף לאן שלוקחת אותו הרוח, או המים, או הגשם, וואטאבר. עכשיו, הוירוס הזה גם לא מורכב מתאים. אין לו תא. אין לו אפילו תא אחד. וירוס זה לא תא. זה דבר הרבה יותר קטן והרבה יותר פשוט מתא. לייצר אנרגיה מחומר, הוא לא יכול. לגדול, הוא גם לא יכול. אז מכל הבחינות האלה, הוא לא יצור חי. הוא לא דומה ליצור חי. אבל להתרבות… את זה הוא כן, סוג של, יכול לעשות. לא לבד, אבל…
[מוזיקת רקע]
אם וירוס כזה נוחת לגמרי במקרה על תא מסוג מאוד מסוים, סוג שמתאים לו, הוירוס מחדיר לתא את הדנ"א שלו, ומשנה את הוראות ההפעלה של התא הזה. אם עד עכשיו התא הזה עשה… כל מיני דברים, שוחה לו, מייצר חמצן, או כל אחד ממיליון דברים שתא יכול לעשות, עם הוראות ההפעלה החדשות שהוא קיבל מהוירוס, התא מתחיל לעשות דבר אחד - לייצר וירוסים.
כל מה שהיה בוירוס הזה היה הוראות איך לעשות עוד כאלה. כלומר, זאת קופסה עם הוראות שבהן כתוב איך לייצר קופסאות עם אותן הוראות.
עכשיו, כשהתא מתחיל לייצר קופסאות כאלה בתוך עצמו, הוא מתמלא בקופסאות עם הוראות, עד שבסוף פשוט אין מקום. הוא לא עושה את כל הדברים הרגילים [צוחק] שתא אמור לעשות כדי לחיות, ולכן הוא נשבר, הוא נקרע, והוא משחרר המון קופסאות, המון וירוסים לכל עבר. עכשיו, הוירוסים האלה עדיין לא יכולים לעשות שום דבר בפני עצמם, הם רק מסתובבים ומחכים שאולי יום אחד הם ינחתו שוב על תא מסוג מתאים וכל המעגל יתחיל שוב.
אנחנו בולעים וירוסים כל הזמן. אנחנו נושמים וירוסים. יש מיליארדי וירוסים שמסתובבים באוויר שסביבנו, פשוט רובם הענק פשוט לא עושה לנו שום דבר. כי כל וירוס מתאים לתא מסוג מאוד מסוים. יש וירוסים שמשפיעים רק על, נאמר, עטלפים, וגם אז רק על סוג אחד מסוים של תאים בגוף של עטלפים, נגיד לתאים שנמצאים במשטח הגרון של עטלפים. יש וירוסים שמתאימים רק ללוויתנים. יש כאלה שמתאימים לבני אדם. יש כאלה שמתאימים לחיידקים. ובאופן ממש מוזר יש וירוסים שמדביקים וירוסים אחרים, וירוסים יותר גדולים.
אם תזרקו וירוס על תא אחר כלשהו, שהוא לא אותו התא שמתאים לו, לא יקרה שום דבר. התא לא יקלוט את הוירוס. תאים לא פשוט בולעים כל דבר שנוחת עליהם. הוירוס צריך משהו מאוד ספציפי כדי לחדור לתא מסוים. וירוס הקורונה למשל, כלומר, בשם המלא שלו, SARS-CoV-2 שהוא סוג של נגיף קורונה, הסיכות האלה שתקועות בספוג? זה הדבר שמאפשר לו לחדור לתאים מסוג מאוד מסוים, תאים שקיימים בין השאר בגרון של בני אדם. הסיכות האלה הם כמו מפתחות שמתאימים למנעול מאוד מסוים, הם לא עובדים כמעט על שום מנעול אחר, ועל שום תא אחר. עכשיו אפשר להגיד שלעשות צרור מפתחות ופשוט לזרוק אותו לעולם ולקוות שהוא ינחת איכשהו במנעול שמתאים לו, זה לא דבר יעיל במיוחד, אבל זה עובד פשוט בגלל שיש כל כך הרבה מהוירוסים האלה.
כשוירוס אחד כזה מגיע לתא אחד בגרון של בן אדם אחד, התא הזה יתחיל לייצר הרבה וירוסים אמרנו, שיתחילו לטייל בגוף, ומכיוון שיש עוד הרבה תאים מאותו סוג בגרון של אותו האיש, הוירוס יתפשט בגרון שלו בקלות. איך הוא יגיע משם אבל לבן אדם אחר?
דרך אחת היא בדרך הכי פשוטה שיכולה להיות. מישהו עם וירוס משתעל או מתעטש או פשוט נושם לידכם, הוא פולט וירוסים לאוויר, אתם נושמים את האוויר הזה, והוירוס אצלכם בגרון. אבל יש גם דרך אחרת להידבק, שבה אתם יכולים להידבק גם אם אף אחד לא השתעל עליכם, ואפילו אם לא הייתם קרוב לאף בן אדם חולה.
אם בן אדם שיש לו את הוירוס הזה משתעל לכף היד שלו, השיעול הזה כולל מן הסתם הרבה וירוסים שיצאו לו מהגרון. עכשיו יש לו וירוסים על היד. ואז האיש הזה יורד במעלית [דלת מעלית נפתחת] ולוחץ על הכפתור במעלית [מעלית בתנועה] וכמה מהוירוסים מהיד שלו ידבקו לכפתור. קצת אחר כך מגיע לשם מישהו אחר, ולוחץ גם הוא על הכפתור במעלית, ואז הווירוס נדבק לאצבע שלו. ואז אותו האיש אוכל עוגיה [רעשי כרסום] הוא מחזיק בעוגיה ביד, ואז הוירוס עובר מהיד אל העוגיה ומשם אל הפה ואל הגרון של האיש, ושם הוא פוגש במקרה תאים בדיוק מהסוג הנכון ומדביק אותם ומפיץ את עצמו וכל זה.
הסיכוי שמשהו כזה יקרה לנגיף אחד, לוירוס אחד מסוים, הוא זעיר. זה צירוף מקרים מאוד מסוים שיגרום לחפץ הזה להגיע בדרך ארוכה ומפותלת מגרון של אדם אחד לגרון של אדם אחר. אבל יש כל כך הרבה כאלה! כל תא נגוע מייצר כל כך הרבה וירוסים ומשחרר אותם, שמבין כל הוירוסים האלה שמסתובבים על כפתורים של מעליות וידיות של דלתות ומשטחים ודברים, יש סיכוי לא רע שחלקם יגיעו לתוך גרון של אנשים אחרים. וזה באמת קורה. אבל הדבר הזה הוא עדיין דבר. שלא זז. הוא לא רודף אחריכם. הוא לא נכנס לגוף בקסם. הוא לא יכול להגיע אליכם, אם אתם לא נוגעים במישהו שיש לו את הוירוס, או במשהו שמישהו שיש לו את הוירוס נגע בו. ואפילו אם כבר נגעתם בו, נגיד הידיים שלכם מכוסות בוירוסי קורונה, הם עדיין לא יכולים לעשות לכם שום דבר, כי זה לא עובד על ידיים. הם צריכים להגיע אליכם לתוך הגוף.
אז כדי שזה לא יקרה… יש נשק סודי ומשוכלל. סבון. [סאונד של מים זורמים] כן, הקטע הזה של לשטוף ידיים. סבון מפרק את הקופסה. הוירוס, הקופסה עם ההוראות בפנים, היא לא עמידה בפני סבון. מים לא עושים לה שום דבר, אם אתם מרטיבים את הידיים זה לא עושה כלום. גם אם אתם לוקחים טיפה סבון ועושים [מחכך ידיים] וזהו, זה לא עושה כלום. עשרים שניות של מגע עם סבון מפרקים את הקופסה הזאת. גם אם אתם הסתובבתם ונגעתם במשהו ויש לכם וירוסים על הידיים, תשטפו ידיים, תשטפו ידיים טוב, וזהו, אתם בסדר.
אז… וירוס הוא חי?
[מוזיקת רקע]
אם כשאתם אומרים וירוס אתם מתכוונים לדבר הזה שמסתובב, הקופסה עם החומר הגנטי לפני שהוא מדביק תא כלשהו - לא… אין בו שום דבר חי. זה אפילו לא מכונה, זה פשוט דבר, חפץ דומם זעיר. זה לא חי.
אבל… יהיו הרבה ביולוגים שיגידו 'כן, אבל זה לא הוירוס'. לכל אורך הפרק אני התייחסתי לקופסה הזאת בתור הוירוס, כי כולם מתייחסים לזה ככה, אבל טכנית זה לא נכון, זה לא הוירוס, זה ויריון. זה כמו הזרע של הוירוס, כמו שזרע של עץ הוא לא עץ. הוא אמצעי שבעזרתו העץ מתרבה.
אז אם זה לא הוירוס, איפה הוירוס? התא הנגוע, התא שמייצר את הוויריונים האלה, הוא הוירוס. התא הזה בהחלט חי, עד שהוא מת. והוא לא היה וירוס עד שהוא נדבק בוירוס. הוירוס הוא טפיל, מה שנקרא טפיל מוחלט. ואם אתם מתייחסים אליו ככה, הוא חי! הוא מגיב לסביבה, הוא ממיר חומר, והוא בהחלט מתרבה. נכון שוירוס לא יכול להתרבות לבד, לא בלי לפגוש איזה תא אחר, אבל… זה נכון לגבי כולנו. גם אני לא יכול להתרבות לבד, זה לא אומר שאני לא חי.
אז… זאת שאלה שהיא איפשהו בין ביולוגיה לפילוסופיה, באמת, האם וירוס זה חי. השאלה היא איך אתם מגדירים את הוירוס ואיך אתם מגדירים את החיים. ואין הסכמה מוחלטת [צוחק] על זה. יש בהחלט ביולוגים שיגידו לכם שכמובן שוירוס זה חי. ויש כאלה שיטענו בלהט שלא. ויהיו כאלה שיגדירו את זה כלא זה ולא זה, כמין אזור… לא ברור באמצע הספקטרום, שבין חי לבין דומם.
אבל השאלה לא באמת הייתה האם וירוס חי. השאלה הייתה… רגע, מה הייתה השאלה?
[מוזיקת סיום]
השאלה הייתה האם וירוס הוא חיה ב-ו'. והתשובה… היא לא. למה?
שאלתי את דוקטור נעם לויתן, שעזר לי הרבה בפרק הזה, אם וירוס הוא חיה ב-ו', והוא אמר לי כזה דבר: וירוס הוא לא חיה ב-ו', מאותה הסיבה שיונק הוא לא חיה שמתחילה ב-י'. כי יונק הוא לא חיה, הוא משפחה של חיות שכוללת כלבים וסוסים ודולפינים ועטלפים ובני אדם והרבה חיות אחרות, אבל לא הייתם מקבלים "יונק" כשם של חיה ב"ארץ עיר", נכון? באותו אופן "צמח" הוא לא חיה שמתחילה ב-צ'. וחיידק הוא לא חיה שמתחילה ב-ח'. חיידק זה שם כללי לקבוצה שכוללת המון המון המון סוגים של יצורים חיים, שפשוט יש לכולם דבר אחד משותף, שיש להם רק תא אחד. ו-וירוס, גם הוא שם כולל לקבוצה של המון דברים שונים, שגם בה יש הרבה יצורים שונים זה מזה, שלכל אחד מהם יש שם פרטי שונה. SARS-CoV-2 זה השם הפרטי של הוירוס שמכונה הקורונה, וזה מתחיל ב-S בכלל.
אז האם הוא חי או לא? זאת שאלה קשה, שהדעות חלוקות לגביה, אבל האם וירוס הוא חיה? לא, הוא לא.
מצד שני… רוב אנשים יקבלו "דג" בתור חיה ב-ד', נכון? למרות שגם דג זה לא חיה… גם זה שם כולל לקבוצה ענקית של חיות. וגם ציפור אותו דבר, כשחושבים על זה… [רוטן]
אז… אהמ… יודעים מה? פשוט תגידו "וולבי".
זאת הייתה התשובה. אני צריך להגיד תודה באמת לנעם לויתן, וגם למעין ברנע-זהר, ששניהם עזרו לי לא להגיד יותר מדי שטויות בפרק הזה. אם בכל זאת טעיתי, זאת אשמתי ולא אשמתם.
ולמרות הכל, [צוחק] אני גם צריך להגיד משהו על קורונה… ועל זומבים.
נדבר על זה טיפה אחרי הפרסומת.
[חסות]
[מוזיקה קריפית]
שלום שוב.
מהרגע שהתחיל כל העסק הזה של הקורונה, אז אחד הדברים שאני שומע כל הזמן זה "וואי, זה כמו סרט זומבים". ברור, [צוחק] כי הסתערויות על סופרמרקטים, ורחובות ריקים, וכל העסק הזה, ועוצר… זה ממש כמו סרט זומבים.
אבל קורונה זה לא כמו זומבים. זה ממש ממש לא.
זה מזכיר את הזומבים בזה שזאת מגפה, זה דבר מסוכן שמתפשט והופך מהר מאוד לבעיה של כל העולם. זה נכון. אבל מבחינת איך שזה עובד, הקורונה היא לא כמו זומבים, כי זומבים הם מגפה ממש ממש גרועה! זומבים במציאות לא היו עובדים.
האופן שבו זומבים עובדים בדרך כלל בסרטים, יש וריאציות, כן? יש כל מיני סוגים, אבל הזומבים הקלאסיים, האופן שבו זה עובד זה - אם זומבי נושך אתכם, אתם נהיים זומבי. ואז אתם מנסים לנשוך אנשים אחרים, וכל מי שנושכים אותו הופך מיד לזומבי, וככה זה מתפשט.
אבל זאת דרך ממש ממש לא יעילה להפיץ מחלה! כי זומבים, רואים עליהם מיד שהם זומבים. אין להם שום תקופת דגירה, הם מיד הופכים לזומבים, הם מיד הולכים ועושים "אאאההה braaaains" והם תוקפים אנשים. עכשיו, אם מישהו מגיע אליי ומנסה לנשוך אותי, אני יודע שמשהו לא בסדר. גם אם אני לא אדע שהוא זומבי, [צוחק] אני אדע שאני רוצה להתרחק ממנו. אז אולי הזומבי הראשון יצליח לנשוך איזה בן אדם אחד או שניים, ואז גם הם יהיו זומבים, אבל מהר מאוד אנשים ידעו להתרחק מטיפוסים מרקיבים שמדשדשים ועושים "braaaaain".
וההדבקה עוברת רק בנשיכה. זה לא עובר באוויר, זה לא עובר במשטחים, זה נורא לא יעיל. ואפילו אם כן, נגיד שהם יצליחו להדביק מדינה שלמה… איך הם יעברו למדינה אחרת? חלק מהעניין בפנדמיה כלל-עולמית זה שהיא עוברת בין מדינות, כי מספיק שתייר אחד חולה יטוס במטוס, אז הוא יעביר את המחלה מסין לאיטליה, או משהו כזה. איך זה יקרה אצל זומבים? אתם רואים זומבי לוקח מטוס?!
[זומבי]: אאאההה.
[דיילת]: שלום לך אדוני, תרצה לשתות משהו? תה? קפה?
[זומבי]: אאההה braaaaains.
[דיילת]: אני מצטערת, אזל לנו ה-braaains. אתה רוצה תה במקום? תודה. והנוסעת שמאחוריך ביקשה שלא תרייר על המושב. תודה.
[זומבי]: braaaaains.
זה לא ילך! מגפת זומבים פשוט לא תעבוד, בגלל שהיא כל כך קטלנית.
אבל מגפות אחרות יכולות לעבוד. קחו את הקורונה. הקטע עם קורונה, זה שיחסית למגפת זומבים… זה לא מאוד מסוכן. זומבים, כל מי שנושכים אותו - מת. כלומר, הופך לזומבי מיד. קורונה, כמו שאתם בטח יודעים, רוב האנשים שידבקו בקורונה, לא ימותו מזה.
הרבה מהם יקבלו מה שנראה כמו שפעת קלה, ישתעלו קצת, וזהו. יש כאלה שלא ירגישו אפילו את זה, שפשוט לא יידעו אפילו שיש להם את הוירוס. אבל אנשים כאלה, [רעשי רחוב] שלא יודעים אפילו שהם חולים, יכולים לשאת עליהם את הוירוס בלי לדעת את זה, והם ממשיכים להסתובב. הם עולים למטוסים. הם פוגשים אנשים. הם לוחצים ידיים. [רעשי רחוב ממשיכים, אנשים מתעטשים ומשתעלים] הם לא נושכים אף אחד, אבל הם יכולים להדביק ככה הרבה יותר אנשים.
הוירוס הזה מאוד יעיל בגלל שברוב המקרים הוא לא כזה מסוכן. ובגלל שהוא מופץ כל כך בקלות, אם לא היינו עושים איזשהם צעדי מניעה, הוא פשוט היה מופץ במהירות לכולם.
וכידוע במקרים מסוימים הוא כן יוצר מחלה קשה. אני לא יודע מה האחוזים, בגלל שדיברו בהתחלה על 2% או יותר או פחות. אני לא יודע את זה. אבל ברור שאחוז קטן יחסית מהאנשים שנדבקים בוירוס, יכולים למות מזה. וכמעט רק אנשים מבוגרים. ילדים עושה רושם שלא מושפעים מזה בכלל. ועדיין, אחוז קטן מבין כל האנשים בעולם, זה הרבה מאוד אנשים. 2% מכל האנשים בעולם זה הרבה מיליוני אנשים, ואנחנו לא רוצים שזה יקרה!
ולכן אנחנו יושבים בבית. ולא הולכים לשום מקום. ולא לוחצים ידיים. ולא פוגשים אנשים. ושוטפים ידיים כל הזמן.
הלוואי עלינו זומבים. מגפת זומבים הייתה במציאות דבר שישתלטו עליו תוך רגע. היא לא הייתה יוצאת מסין אף פעם. מגפת כדורי ספוג עם סיכות, זה דבר בעייתי.
[מוזיקת רקע]
בכל מקרה, זאת הייתה התשובה.
לרשימת התודות צריך להוסיף גם את קרן לנדסמן, חוד החנית של המאבק בקורונה, ומבינה גם בזומבים. אם אתם רוצים לשמוע עוד על וירוסים וחיידקים ומה כל זה אומר בעצם, אז בטח תתעניינו בפרק בשני חלקים של "עושים רפואה", שיצא בשנה שעברה. קוראים לזה "קטן אבל ארס, על וירוסים אנשים ומה שביניהם". את הפרק הזה, כמו את כל הפרקים של "התשובה", אתם יכולים למצוא באפליקציה של "עושים היסטוריה" או בכל אפליקציית פודקאסטים, או באתר ranlevi.com.
עוד עדכונים אתם יכולים למצוא בעמוד הפייסבוק "דורון פישלר נגד העולם", ושם תוכלו למצוא גם עדכונים על הרצאות שלי, למרות ש… זה מכוון רק לאנשי העתיד כי כרגע אין הרצאות.
גיא בן נון מפיק ועורך, אביב שם טוב ייעוץ ותמיכה מורלית, רן לוי העורך הראשי, דני טימור המנהל העסקי, אני דורון פישלר. זאת שישבה וישנה פה מאחורה ולא תרמה שום דבר זאת ארלקינה [יללת חתול]. ביי ביי, תהיו בריאים.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments