top of page
איה קול

התשובה עם דורון פישלר - מה השעה (ואיפה?)

מהי המדינה הכי גדולה בעולם שנמצאת כולה באזור זמן אחד, ומהי המדינה הכי קטנה שיש בה כמה אזורי זמן? מה הקטע עם אזורי זמן בכלל? וגם האם אפשר לנסוע לטבריה ולהגיע אתמול, איך שומרים שבת ביפן, ולמה האוקינוס השקט הוא, לפעמים, מכונת זמן?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 27/02/2023.

[פתיח] רשת "עושים היסטוריה".

[מוזיקת רקע]

שלום, זאת "התשובה", אני דורון פישלר.

הנה שאלה.

שרה שאלה אותי ככה: "מהי המדינה הכי גדולה בעולם שיש בה רק אזור זמן אחד, ומהי המדינה הכי קטנה בעולם שיש בה אזורי זמן שונים?"

קודם כל, שרה, אלה שתי שאלות. שלא תחשבי שלא שמתי לב. חוץ מזה, אלה בעיקרון שאלות פשוטות. כי חיפוש די קל יתן לך את התשובות, ואפשר לענות עליהן בשתי מילים, שתי שמות של מדינות. והרבה פעמים אם התשובה לשאלה היא פשוטה מדי, זה לא כל כך מעניין אותי לענות עליה כי… מה יש לדבר פה כל כך הרבה? אבל כאן זה בסדר, התשובה הולכת להיות באורך של יותר משתי מילים, כי התשובות אולי פשוטות, אבל הסיבות לתשובות האלה והתוצאות שלהם הן - א' מאוד מעניינות וב' מאוד מוזרות. שזה מה שאני אוהב.

עכשיו, קודם כל, אנחנו מדברים פה על זמן. ואנחנו מדברים פה על שעות. ואני עסקתי בנושא הזה כבר פעם. לפני הרבה זמן עשיתי פרק של "התשובה" שענה על השאלה החשובה - "מה השעה?"

שם אני דיברתי הרבה בעיקר על הקטע של שעון קיץ, שזה אומר שבני אדם פשוט קמו והחליטו פעם אחת שהשעה עכשיו לא מתאימה להם ולכן בעצם השעה עכשיו היא לא השעה עכשיו, אלא שעה קודם או שעה אחר כך, כי זה דבר שקורה, מתברר. ודיברתי גם על מה זה בדיוק שעה, וזה נושא גדול, אז לא על הכל הרחבתי. בפרק ההוא דיברתי קצת על הנושא של אזורי זמן, שזה מה שגורם לזה שהשעה במקומות שונים בעולם היא שונה, אבל לא הרבה.

אז הפעם אני אדבר על זה יותר. אם לא שמעתם את הפרק ההוא, אז מומלץ לשמוע אותו, אממ… זה לא חובה, לא, זה לא תלוי אחד בשני. לפרק הזה אני אקרא: "מה השעה - 2" לא, זה טיפשי, זה נשמע כמו "מה השעה? השעה 2" אממ… "מה השעה - ה-Sequel", או "מה השעה הפעם - נקמתו של מה השעה", אני אמצא לזה איזה שם, לא יודע עדיין.

עוד דבר אחד - אם יש לכם מפה של העולם אז אממ… לפתוח אותה לפני שאתם שומעים את הפרק הזה יכול לעזור. זה לא חובה. אם יש לכם מפה טובה של העולם בראש זה גם טוב. אבל אם לא, זה לפעמים, זה יכול לעזור אם תהיה לכם מפה. או גלובוס. משהו כזה.

בכל אופן.

אז אני אדבר על המדינה הכי גדולה עם אזור זמן אחד, המדינה הכי קטנה עם כמה אזורי זמן ומה הקטע עם אזורי זמן בכלל, ולמה האוקיינוס השקט הוא גם מכונת זמן ואיך שומרים שבת ביפן.

יאללה, תיכף התשובה.

[מוזיקת מעבר]

אנחנו חיים על כדור. אנחנו רגילים לזה, אבל… זה בכל זאת קצת מוזר לחיות על כדור. יש לזה תופעות לוואי מעניינות, ואחת מהם זה העניין הזה של אזורי הזמן. עכשיו, אם טסתם לחו"ל אי פעם אתם מכירים את הנושא הזה, אתם יודעים שאזורי זמן קיימים, אני לא ממש הולך לחדש לכם בזה שיש דבר כזה, כן? אבל בואו נתחיל מלהסביר את הדברים שאתם בטח כבר יודעים, כדי לעשות סדר ולהגיע לדברים היותר מסובכים אחר כך. אוקיי?

אז ככה.

[מוזיקת מעבר ורקע]

כשהשמש עולה מעל האופק בירושלים, בלונדון עדיין חשוך. זה פשוט משום שירושלים נמצאת מזרחית ללונדון. חצי מכדור הארץ פונה אל השמש, והוא מואר. והחצי השני פונה לכיוון השני ולכן הוא חשוך. עכשיו, כדור הארץ מסתובב בכיוון ממערב למזרח, ככה שירושלים הייתה בחושך אבל היא מסתובבת ככה שהיא נכנסת ממש לקצה של האזור המואר. זה הזמן שבו אנחנו רואים זריחה. לונדון עדיין נמצאת מאחורה, באזור החשוך.

עכשיו, בערך שעתיים מאוחר יותר - כדור הארץ ימשיך להסתובב, לונדון מגיעה לקצה של האזור המואר, אבל באותו זמן ירושלים כבר נמצאת עמוק בפנים, מה שאומר שאנחנו רואים את השמש גבוה בשמיים. ובאותו זמן ממש בלוס אנג'לס אמצע הלילה, ובהודו - צהריים.

זה קצת בלגן. אז כדי לארגן את זה ככה שבכל מקום בעולם השמש תזרח בבוקר ותשקע בערב, ישנם אזורי הזמן.

איך זה עובד? פרסו את העולם כמו תפוז, גדול, ל-24 פלחים, שבכל אחד מהם השעה היא שעה אחרת ביום. עכשיו הגבול בין שעה אחת לשעה אחרת הוא קו האורך - המרידיאן. הקווים שחוצים את כדור הארץ מהקוטב הצפוני לדרומי. אז כשאתם חוצים קו כזה, קו גבול בין אזור זמן אחד לאחר, אתם צריכים לכוון את השעון שעה אחת קדימה. כלומר, אם אתם הולכים מזרחה אתם מכוונים את השעון שעה קדימה. אם אתם הולכים מערבה, אתם מחזירים את השעון שעה אחורה.

וככה כדור הארץ אמור להיות מחולק ל-24 אזורי זמן שווים לחלוטין, עם גבולות ישרים לחלוטין. רק שזה ממש לא ככה. אם אתם מסתכלים על מפה של אזורי הזמן בעולם, אתם רואים שהקווים האלה ממש לא ישרים. חלק מהם נהיים פתאום עבים יותר, ויש להם מן גידולים מוזרים שהם בולטים לצד אחד או לצד השני, או שהם פתאום נעלמים ומופיעים מחדש. הסיבה לזה היא שזה לא שממשלת העולם קבעה בשביל כל המדינות בעולם מה השעה אצלן, וזה משום שממשלת העולם לא קיימת. כל מדינה קובעת בעצמה מה השעה אצלה.

עכשיו, מדינות מעדיפות שלא יהיו שני אזורי זמן בתוך אותה מדינה כי זה כאב ראש, זה בלגן כשצריך להחליף שעה במעבר באמצע המדינה, אז רוב, הרוב המוחלט של המדינות החליטו באיזה אזור זמן הם רוצות להיות, וכל המדינה נמצאת בתוך אותו אזור זמן. ואם הגבול - הקו שבו השעה אמורה להשתנות, נמצא באמצע המדינה - אז יסלח לנו מאוד הגבול, אבל הגבול הזה פשוט יתעקם, הוא יזוז אל הגבול בין המדינות.

כשאתם עוברים למדינה אחרת אז אתם תצטרכו לשנות את השעון, אבל לא בתוך המדינה. ומכיוון שגבולות של מדינות הם בדרך כלל לא קווים ישרים, גם הגבולות בין אזורי הזמן על היבשה הם כמעט אף פעם לא קווים ישרים.

[תקתוק שעון ומוזיקת רקע]

לאזורי הזמן נותנים שמות לפי נקודת האמצע - נקודת האפס. נקודת האפס נמצאת בקו האורך אפס, שזה הקו שעובר דרך מצפה הכוכבים גריניץ'. שזה תכלס בלונדון. כלומר לונדון, לצורך העניין הזה, היא מרכז העולם. למה דווקא לונדון? כי כשקבעו את השיטה הזאת ב-1880 ומשהו הבריטים באמת שלטו על חלק גדול מהעולם, אז הם אלה שהחליטו.

אז השעה בלונדון היא זמן גריניץ', או UTC - Universal Standard Time. ואת כל אזורי הזמן האחרים, קוראים להם בהשוואה אליו. כלומר כשאתם זזים מלונדון קצת מזרחה אתם מגיעים למקום שבו כשבלונדון רק השמש עולה רגע מעל האופק - שם השמש זרחה כבר לפני שעה, ולכן השעה מאוחרת בשעה אחת. אז זה אזור UTC+1.

בישראל אנחנו באזור UTC+2. כלומר השעה בארץ מאוחרת יותר מהשעה בלונדון בשעתיים. קחו את השעה בלונדון, תוסיפו 2, קיבלתם את השעה בישראל.

ריו דה ז'נרו לעומת זאת, נמצאת באזור זמן מינוס 3, כלומר לקבל את השעה שם - קחו את השעה בלונדון, תורידו שלוש שעות.

תכלס אתם אף פעם לא באמת צריכים לחשב את זה לבד, כי כשאתם במטוס אז יגידו לכם מה השעה במקום שאליו אתם מגיעים, או שהטלפון שלכם יתעדכן לבד.

ועוד הערה קטנה. יש גם את הקטע של שעון קיץ ושעון חורף, כן? זה אומר שיש מדינות שבהם השעה לפעמים קופצת שעה קדימה, ואז אחורה ויש כאלה שלא. ואלה שכן, לא תמיד הן מתחילות באותו יום בדיוק וזה סמטוחה מוחלטת וכרגע בפרק הזה אני לא הולך להתייחס לזה בכלל. יהיה לנו מספיק מסובך גם ככה.

[מוזיקת רקע]

יש גם מדינות שאזורי הזמן שלהם הם קצת שונים, הם לא ממש שייכים לאף אחד מה-24 אזורי זמן האידיאליים האלה.

למשל הודו, כולה, נמצאת בתוך אזור זמן אחד שהוא: פלוס חמש וחצי. למה וחצי? ככה. יש הרבה יותר הודים ממכם. מי אתם שתגידו להם שהם לא בסדר כי הם על החצי? מנקודת המבט שלהם זה אתם שלא בסדר כי אתם… לא על החצי. ככה. חמש וחצי. והודו היא לא היחידה, יש עוד כמה מדינות ואזורים שבחרו להיות בשעה של משהו וחצי לעומת לונדון - איראן ואפגניסטן ו-ונצואלה, וחלק מאוסטרליה, לפעמים.

עוד דבר שצריך להזכיר כאן זה את נפאל, כמובן. נפאל ליד הודו, ונפאל השתמשה בדיוק באותו שעון כמו הודו עד ל-1986, ואז היא החליטה לשנות אותו, שזה… די הגיוני תכלס, משום שמבחינת החלוקה הגיאוגרפית האידיאלית, איך זה היה אמור להיות אילו כל הקווים היו באמת ישרים, אז רוב נפאל נמצאת באזור שהיה אמור להיות בכלל פלוס 6, אז למה שהיא תהיה בחמש וחצי? אז הם החליטו להזיז את השעון קדימה. ברבע שעה.

ועכשיו נפאל, עד היום, היא המדינה היחידה בעולם שאזור הזמן שלה הוא פלוס חמש ושלושת-רבעי. [טון ציני] למה שלושת-רבעי? כי נפאל היא מדינה שהיא ילד מתבגר. נורא חשוב לה להיות מיוחדת, כנראה. כל המדינות האחרות עם שעות עגולות? לא, אנחנו נהיה עם שלושת-רבעי. לכל המדינות האחרות יש דגלים בצורת מלבן? לפעמים מלבן רחב, לפעמים מלבן צר, לפעמים אפילו אם אתם ממש רוצים להיות מיוחדים - ריבוע. הדגל שלנו יהיה שני משולשים! אחד על השני, כשאחד קצת מסתיר את השני והיחס בין האורך לגובה שלהם הוא מספר לא רציונלי.

אוקיי נפאל, הבנו, אתם נורא נורא מיוחדים.

בכל מקרה, כמעט כל המדינות בעולם מאורגנות ככה שכל המדינה נמצאת בתוך אותו אזור זמן. אבל יש מדינות שהן פשוט נורא נורא גדולות. הן משתרעות על יותר מאזור זמן אחד, אז אין ממש ברירה, חייבים לחלק אותם. אז בארצות הברית למשל, באזור היבשתי של ארצות הברית, יש ארבעה אזורי זמן. כלומר השעה בלוס אנג'לס היא מאוחרת בשלוש שעות מהשעה בניו יורק, למרות ששתיהן באותה מדינה.

ואם מוסיפים את אלסקה והוואי, אז זה כבר שישה אזורי זמן, וזה עדיין מעט יחסית לרוסיה. שהיא פשוט מדינה ענקית באופן כל כך מגוחך, שיש בה 11 אזורי זמן! היא לא רק ענקית, היא גם מאוד מאוד פרושה ממזרח למערב, אז כשבמוסקבה השעה היא שלוש בצהריים, בקמצ'טקה, כלומר הקצה המזרחי של רוסיה, חצות. ובצ'ופצ'יק הקטן הזה של רוסיה שמנותק מיתר המדינה ליד פולין? שם השעה שתיים בצהריים. כולם אותה מדינה, אבל השעות מאוד שונות, וזה הגיוני, זה חייב להיות ככה, פשוט כי… כי המדינה נורא גדולה.

אוקיי, עד כאן הכל מורכב אבל הגיוני. יש סדר בדברים.

[מוזיקת מעבר ורקע]

עכשיו השאלות. שאלה ראשונה: מהי המדינה הכי קטנה בעולם שיש בה יותר מאזור זמן אחד?

התשובה הפשוטה, אם פשוט פותחים גוגל ו-ויקיפדיה, היא מיקרונזיה. קודם כל, מיקרונזיה, אני יודע, נשמע בדיוק כמו שם מומצא למדינה של גמדים מיקרוסקופיים, וכל המדינה בעצם נמצאת על ראש סיכה, עד שיום אחד, ילדה שנוגעת במיקרוסקופ הקסום, מתכווצת ומגיעה למדינת מיקרונזיה ומגלה שיש נבואה עתיקה שמבשרת את בואה, והיא צריכה לצאת למסע אל ממלכת הננוממים כדי להציל את הממלכה. אבל לא. באופן מפתיע - לא. מיקרונזיה, למרות השם, היא מדינה של אנשים בגודל נורמלי. מה שכן, זאת באמת מדינה קטנה מאוד. שהיא גם, וזה הקטע המעניין, ממש ממש גדולה.

כלומר, מיקרונזיה היא מדינת איים באוקיינוס השקט, שזה נושא שאיכשהו אני כל הזמן מגיע אליו. לא משנה על מה אני מדבר, אני איכשהו מגיע לדבר על מדינות איים זעירות באוקיינוס השקט, בטח גם סמואה תגיע תיכף, אתם תראו.

אז כמו רוב המדינות האלה, מיקרונזיה היא מדינה קטנה מאוד מבחינת מספר האנשים בה. אבל שלא כמו נאורו נגיד, מיקרונזיה היא לא אי אחד. היא כוללת המון איים. יש בה יותר מ-600 איים קטנים, לא כולם מיושבים, מפוזרים על פני שטח מאוד גדול של אוקיינוס. אז מבחינת אוכלוסייה וגם מבחינת שטח לקרקע, המדינה הזאת מאוד קטנה. אבל המרחק מהאי הכי מזרחי שלה לאי הכי מערבי שלה, הוא כמעט 3,000 ק"מ. זה כמו המרחק בין ישראל לצרפת. זה מספיק כדי שיהיה הבדל משמעותי בין מתי שהשמש זורחת בצד אחד של מיקרונזיה למתי שהיא זורחת בצד השני של מיקרונזיה. ולכן, מיקרונזיה מחולקת לשני אזורי זמן. חלק ממנה נמצא באזור זמן פלוס 10 וחלק בפלוס 11. היא המדינה הכי קטנה בעולם שיש בה יותר מאזור זמן אחד.

אז זאת, כנראה התשובה, אבל. קודם כל. אני לא לחלוטין בטוח שהתשובה הזאת נכונה, פשוט כי לא כל כך ברור לי כמה אנשים חיים במיקרונזיה. זה קצת מוזר כי יש מקורות אמינים שונים שמדווחים על מספרים שונים של מספר תושבים במיקרונזיה, וחוץ מזה יש לה תחרות, כי יש מדינה אחרת שבה המצב הוא דומה, אבל עוד יותר מוזר.

[מוזיקת מעבר]

יש מדינת איים אחרת באוקיינוס השקט, קוראים לה קיריבאטי, רק שלא אומרים את זה "קיריבאטי", אומרים את זה "קיריבס". כלומר, כותבים "קיריבאטי", אומרים "קיריבס". למה? כי בשפה המקומית את האותיות T, כלומר TI, מבטאים TH, כמו סמך. אז זה אומר שלמדינה קוראים "קיריבס", [מתרגז] אז למה לא לכתוב "קיריבס"?! למה לכתוב "קיריבאטי" אם לא אומרים "קיריבאטי"?! איך מישהו בעולם אמור לדעת ש-T מבטאים כמו ס'?! למה שלא פשוט תכתבו כמו שאתם אומרים? מה אתם מנסים להיות מיו…? אתם מנסים להיות נפאל? זה מה שקורה פה? לא יודע מה הסיפור שם, אבל אני אברר.

בכל מקרה, מבחינת שטח יבשה - קיריבס היא קצת יותר גדולה ממיקרונזיה. מבחינת מספר האנשים אני לא לחלוטין בטוח אם יש שם יותר או פחות אנשים, אבל בכל מקרה, שתיהן קטנות. ושתיהן גם דומות בזה ששתיהן מדינות שמורכבות מהרבה מאוד איים ומעט מאוד אנשים. רק שהמרחק בין האיים בקיריבס הוא עוד יותר גדול מאשר במיקרונזיה. הוא כל כך גדול, שהיא נמתחת על פני לא שני אזורי זמן, אלא שלושה. זאת מדינה קטנטנה, של טיפה יותר מ-100,000 איש, שיש בה שלושה אזורי זמן שונים. אז קודם כל, נראה לי שהיא שוברת את השיא של מיקרונזיה בתור המדינה הקטנה הכי גדולה שיש. אבל זה לא הכל. כי קיריבס לא סתם נמצאת על כמה אזורי זמן, אלא היא גם נמצאת משני הצדדים של קו התאריך.

קו התאריך הוא תוצאה של העניין הזה של אזורי זמן. ואם אתם מכירים את "מסביב לעולם ב-80 יום", אז אתם מכירים את הקטע.

עכשיו, ברור למה הוא שם, ברור למה הוא צריך להיות, אבל זה עדיין קצת דופק את המוח לחשוב על זה. מה זה אומר? תיקחו שני איים באוקיינוס השקט, שנמצאים בדיוק בצד ההפוך של העולם מלונדון, כלומר 180 מעלות מלונדון. עכשיו, הם קרובים אחד לשני, אבל אחד מהם נמצא באזור הזמן פלוס 12, והשני במינוס 12. עכשיו, [צלצול שעון] בזמן שבלונדון חצות הלילה, הביג בן [צלצול שעון] מצלצל חצות, של הלילה בין יום ראשון ליום שני. [צלצול שעון] מה השעה בשני האיים האלה? עכשיו, באי שנמצא 12 שעות לפני לונדון, פלוס 12, אז פשוט, תספרו 12 שעות קדימה מחצות, יוצא שהשעה שם היא 12 בצהריים ביום שני. עכשיו, באי השני, שנמצא 12 שעות מאחורי לונדון, השעה היא גם 12 בצהריים, אבל ביום ראשון - השעה היא אותה שעה בשניהם אבל לא באותו יום.

כלומר, כשאתם שוחים מאי אחד לאי אחר, אתם נשארים באותה שעה, אבל אתם קופצים יום שלם קדימה. או, אם אתם שוחים בכיוון השני, אתם קופצים יום שלם אחורה!

וזה הקטע שלגמרי משחק עם הראש - כי אתם זזתם אחורה בזמן…? זה אומר שאפשר להשתמש באוקיינוס השקט בתור מכונת זמן! במצבים מסוימים.

יש טיסות סדירות, שקיימות ויוצאות כל יום, שיוצאות מסידני באוסטרליה, ונוחתות בלוס אנג'לס, בארצות הברית. ומה שמעניין בטיסה הזאת - זאת טיסה מאוד ארוכה, היא לוקחת 14 שעות, והיא נוחתת לפני שהיא המריאה! זה דבר שקורה. זה אשכרה דבר שקורה. [צוחק]

עכשיו גם קו התאריך, כמו הקווים שמפרידים את יתר אזורי הזמן, זה לא שקבעו שהוא שם ואז אי אפשר להזיז אותו. לא. הקו הזה בעצם נקבע על ידי המדינות שמשני הצדדים שלו. אז למרות שהוא עובר באמצע האוקיינוס, גם הוא לא לגמרי ישר. בצפון הוא מתעקל קצת ימינה, כדי לא להפריע לרוסיה, ואז קצת שמאלה, כדי לא להפריע לכל האיים ששייכים לאלסקה. וכן, היה גם את הסיפור שכבר סיפרתי עליו, שסמואה, אמרתי לכם שסמואה תגיע לכאן מתישהו! [רוטן] שסמואה החליטה לעבור צד, מצד אחד של קו התאריך לצד השני, ולכן, שוב, הצורה שלו השתנתה קצת. למרות שסמואה האמריקאית נשארה בצד השני שלו. זאת אומרת עכשיו סמואה וסמואה האמריקאית הם שני מקומות דומים וקרובים, שבשניהם מדברים את אותה השפה, אבל יש יום שלם ביניהם.

כמה שזה בלגן להעביר יום כשאתם עוברים בין מדינות, תארו לעצמכם כמה מסובך זה יהיה אם קו התאריך היה עובר בתוך אותה מדינה. כלומר הייתם מתקשרים לחיפה ומגלים ששם עכשיו שבת. אתם נוסעים לטבריה ומגיעים אתמול. בלגן. כאב ראש.

אבל הייתה באמת מדינה אחת, קיריבס, שזה היה המצב בה. כי קו התאריך עבר בתוך המדינה. נכון שבתוך המדינה זה באמצע בין כמה איים, אבל עדיין. אההה… אפשר להבין למה בקיריבס, קיריבאטי, קיריבס, לא אהבו את זה, ולכן הם שינו את זה. ב-1995 הם הכריזו על שינוי, ועכשיו כל המדינה כולה נמצאת מאותו צד של קו התאריך. בכל המדינה היום עכשיו הוא אותו יום.

יופי.

מה שזה אומר זה שזה השאיר את כל המפות של העולם עם בליטה מאוד מוזרה וגדולה בקו התאריך. הוא הולך פחות יותר ישר ואז "בלופ"! פשוט חורג ימינה, [צוחק] יש לו מין בליטה בצורה ביזארית ואז חוזר.

אז קו התאריך עכשיו הוא ממש ממש לא ישר. וזה… מוזר מספיק בפני עצמו, אבל רגע, זה לא הסוף.

זה שקיריבס החליטו שהם מצד אחד של קו התאריך לא הפך את המדינה שלהם לקטנה יותר. היא עדיין ארוכה מספיק בשביל שלושה אזורי זמן. אז חלק מהמדינה נמצא בפלוס 12. אבל בשביל שני האזורים האחרים הם המציאו שני אזורי זמן חדשים - פלוס 13 ופלוס 14.

מה שזה אומר זה שיש יותר אזורי זמן בעולם משיש שעות ביום.

ולא, אני אפילו לא מדבר על האלה של החצי שעה וכל זה. זאת תומרת, יש אנשים שחיים ביותר שעות מ-24 שעות. יש אנשים ברגע זה בעולם שחיים לא במרווח של 24 שעות אלא 26. ו-26 שעות זה יותר מיום שלם!

אז מה זה אומר? בואו נעשה שוב תרגיל. נגיד השעה עכשיו בלונדון היא 10 ורבע בבוקר. עכשיו, בסמואה האמריקאית, שאזור הזמן שלה הוא מינוס 11, השעה עכשיו היא 11 ורבע בלילה אתמול. לעומת זאת, בקיריבס המזרחית, שם אזור הזמן הוא פלוס 14, השעה היא חצות ורבע מחר. אלה שלושה ימים שונים. כלומר, כשעשר ורבע של יום שני בלונדון, יש אנשים בעולם שבשבילם ברגע זה עכשיו יום שלישי, ויש אנשים שברגע זה בשבילם עכשיו יום ראשון. ו… [צוחק] זה אומר שהטיסה הזאת שדיברתי עליה מסידני ללוס אנג'לס? היא עוברת מעל קיריבס, בדיוק דרך מרכז כל הבלאגן הזה. אז אם חשבתם קודם שהטיסה הזאת מוזרה… אין לכם מוש… [נקטע ע"י צלצול אינטרקום]

[מדבר דרך אינטרקום] גבירותיי ורבותיי, מדבר הקברניט. אני רוצה לברך אתכם שוב על שבחרתם לטוס איתנו בטיסה fis-155 של נתיבי אוויר פישלנד מסידני ללוס אנג'לס. אנחנו המראנו בשעה 2 בצהריים ביום ראשון מנמל התעופה בסידני. חצי הדרך כבר מאחורינו ואנחנו צפויים לנחות בלוס אנג'לס בעוד כ-6 שעות, כ-4 שעות לפני שהמראנו. אנחנו נמצאים כעת מעל קיריבס. כאן השעה המקומית היא חצות ורבע ביום שני. היושבים מצד שמאל של המטוס - אם תביטו החוצה, אולי תצליחו להבחין באי בייקר, שם השעה כרגע היא 11 בלילה שלשום. בעוד מספר רגעים נחצה את קו התאריך. הנה חצינו אותו עכשיו. אנחנו כרגע מעל השטח של האי בייקר, וכעת הנוסעים בצד ימין של המטוס יכולים להבחין באיי קיריבס, שם השעה כרגע היא מחרתיים. כמו כן, מכיוון שעם מעבר קו התאריך נכנסנו ליום שבת, אני רוצה לאחל לציבור הנוסעים שבת שלום, ומכיוון שמדיניות החברה היא לא לטוס בשבת [צרחות ברקע] כיביתי זה עתה את המנועים. בשם נתיבי אוויר פישלנד אני מתנצל על אי הנוחות, אני מאחל לנוסעים שבת שלום, שבוע טוב, יום שני מוצלח, שנה טובה, ט"ו בשבט שמח ובהצלחה.

אז זאת הייתה תשובה מספר אחת. עכשיו השאלה השנייה, שזה יותר פשוט - מהי המדינה הכי גדולה בעולם שנמצאת כולה רק באזור זמן אחד? סין. זאת התשובה.

[מוזיקת רקע]

סין היא גדולה. כמו שכולם יודעים, היא אחת המדינות הכי גדולות בעולם, גם מבחינת מספר האנשים וגם מבחינת שטח. היא לא גדולה כמו רוסיה, אבל עדיין היא מאוד גדולה. אם פשוט שופכים אותה על המפה, אז סין משתרעת על שטח שהיה אמור להיות של חמישה אזורי זמן. כלומר אמור להיות הבדל של 4 שעות בין קצה אחד של סין לקצה השני של סין.

ופעם זה באמת היה המצב, היו חמישה אזורי זמן בסין, אבל סין של אז לא הייתה סין של היום. ב-1949 המפלגה הקומוניסטית של מאו השתלטה על המדינה והפכה אותה ל"סין העממית", סין הקומוניסטית, הסין שאנחנו מכירים היום. ועם ההשתלטות על המדינה היה לו מאוד חשוב שסין תהיה אחת. שהכל יהיה אחיד ומאוחד בכל המדינה. ולכן אחד הדברים שהוא עשה הוא לבטל את כל אזורי הזמן שהיו שם, ועכשיו כל סין היא אזור זמן אחד. זמן בייג'ינג. עכשיו, אזור זמן אחד למדינה שלמה זה אמור להיות הפתרון הכי פשוט בעולם, כי אין בלאגנים, אין, לא צריך לעשות התאמות, אף אחד לא חוזר לאתמול פתאום, הכל סטנדרטי, אבל זה לא… זה לא כזה פשוט. כי מה שקורה כשמתקינים אזור זמן ומתעלמים לחלוטין מדברים כמו הגיאוגרפיה של העולם, אז דברים עלולים להפוך למסובכים עוד יותר.

זמן בייג'ינג הוא נוח מאוד לאנשים שגרים בבייג'ינג. בכל האזור הזה, החוף המזרחי של סין. ורוב הסינים באמת חיים שם, כי כל הערים הכי גדולות נמצאות שם, אז להם זה בסדר גמור. אבל זה אומר שלאנשים שחיים בקצה השני של סין, בקצה המערבי, זה פחות נוח. כי הם חיים באזור זמן בייג'ינג שהוא פלוס שמונה, באזור שמבחינה אידיאלית בחלוקה הרשמית הוא היה אמור להיות פלוס 6, ובחלק ממנו אפילו פלוס 5. זה אומר שהכל שם קורה שלוש שעות מאוחר מדי. כלומר בחורף יש ימים שבהם השמש זורחת בשעה 10 בבוקר. בתשע וחצי בבוקר עוד חושך מוחלט. ובקיץ - השמש שוקעת בשעה 11 בלילה! ואם יש דבר שיותר קשה מלקום, להתעורר וללכת לעבודה בזמן שבחוץ חושך, זה לנסות להשכיב ילדים לישון כשהשעון מראה שהשעה 8 בערב אבל השמש באמצע השמיים! בני אדם פשוט לא בנויים ככה. בני אדם הם יצורים שחיים ביום. האינסטינקטים שלנו הם להתעורר כשיש שמש וללכת לישון כשחושך.

רוב האנשים, כן, אני יודע, יש אנשים שלא. כן, אני מדבר אליכם, אתם שעכשיו אמרתם "לא נכון, אני דווקא אוהב לעבוד בלילה". כן אתם נורא נורא מיוחדים. אולי תעברו לנפאל.

רוב האנשים, רוב האנשים, בנויים לפעול במשך היום ולישון בלילה, אז לחיות עם שעון שכל כך לא בסנכרון עם מה שאשכרה קורה בחוץ - זה מאוד מבלבל ומאוד קשה.

[מוזיקת מעבר ורקע]

האזור הזה של סין נקרא שינג'יאנג, וחלק גדול מהאנשים שחיים שם הם אויגורים. אויגורים הם עם ממוצא טורקי בכלל, הם לא נראים סינים כמו שאתם מתארים לעצמכם סינים. הם מוסלמים, ברובם. הם מדברים את השפה שלהם, שדומה לטורקית, וסין לא אוהבת אותם. הם מופלים לרעה לעומת הסינים בני האן, זאת אומרת הסינים הסינים. ויש הרבה דיווחים על דברים הרבה יותר גרועים שממשלת סין עושה להם. דברים כמו מחנות חינוך מחדש, עינויים… למה זה קורה? למה אפילו כשאני מנסה לדבר על נושא הכי פשוט ותמים בעולם, כמו שעות, אני מגיע לנושאים כבדים ומדכאים? בכל מקרה, היחס של המשטר הסיני לאויגורים הוא לא טוב בלשון המעטה. זה נושא הרבה יותר גדול והרבה יותר מדי רציני מכדי שאני אוכל להתייחס אליו ברצינות שהוא ראוי לה בקטע קטן מתוך פודקאסט על שעות. אם אתם רוצים לדעת על זה עוד - תחפשו. זה כדאי לדעת, אבל אני מזהיר אתכם - זה מדכא.

בכל מקרה, אנחנו נשים את זה בצד ואנחנו נעבור לדבר על נושאים יותר קלילים. האויגורים לא ממש שמחים לחיות את כל החיים שלהם באיחור של שעתיים, לכן האויגורים הקימו אזור זמן משלהם. שעון שינג'יאנג, אזור זמן שהוא פלוס 6, כלומר שעתיים אחרי בייג'ינג, שעון בייג'ינג הרשמי. עכשיו, הם הקימו את זה באופן שלא מתואם עם המשטר הסיני, אבל הרבה יותר מתואם, עם… אתם יודעים, השמש. עכשיו, מבחינת ממשלת סין, אזור הזמן הזה לא קיים. היא לא מכירה בו, וגם הסינים שחיים שם, הסינים בני האן שחיים שם, הם לא משתמשים בו. הם משתמשים בשעון בייג'ינג.

וכל זה הופך את שינג'יאנג למקום עם, כנראה, הזמן הכי מוזר בעולם. כי זה מקום שבו התשובה לשאלה "מה השעה?" לא קשורה רק לאיפה אתם נמצאים, היא קשורה למי אתם. כי בני האן משתמשים בשעון אחד והאויגורים בשעון אחר. אז אם אתם שואלים בן אדם אחד מה השעה, התשובה שהוא יתן לכם לא תהיה אותה התשובה כמו שבן אדם אחר יתן לכם. אם אתם רוצים להספיק לרכבת, שאותה הממשלה מפעילה, אז כדאי שתגיעו לשם לפי שעון בייג'ינג. אבל אם אתם הולכים למסעדה אויגורית, שעות הפתיחה שלה יהיו לפי שעון שינג'יאנג.

ערוצי הטלוויזיה הרשמיים של המדינה משודרים לפי לוח זמנים בשעון בייג'ינג, אבל ערוץ הטלוויזיה שמשדר באויגורית מפרסם לוחות זמנים לפי שעון שינג'יאנג.

אזורי הזמן האלה שניהם קיימים בו זמנית באותו מקום.

איך חיים במקום כזה?! [צוחק] בטח נורא מבלבל. חיפשתי דיווחים של אנשים שהיו שם, אנשים שגרו שם, והם מסכימים בגדול שכן, זה מאוד מבלבל. אבל יש הרבה דברים מבלבלים. גם שעון קיץ זה מבלבל. אז כן, אם אתם חיים שם, במוקדם או במאוחר יקרה לכם מצב שבו אתם תגיעו לאיזשהו מקום שעתיים מוקדם מדי או שעתיים מאוחר מדי. אי אפשר לברוח מזה, אבל ליתר ביטחון, אתם פשוט צריכים להתרגל להשתמש כל הזמן במשפט - "בייג'ינג שי…" אני לא אנסה להגיד את זה אפילו, אני פשוט אתן לגוגל תרגום להגיד את זה במקומי [הקלטה בסינית מגוגל טרנסלייט] אהה, זה, כן. אז זה אומר: "שעון בייג'ינג או שעון שינג'יאנג?", וזה דבר שאתם חייבים לוודא בכל פעם שאתם מדברים עם מישהו על משהו שקורה בשעה כלשהי.

ואם מישהו שאל אתכם: "מה השעה?" התשובה הנכונה היא: "הלו, הלו, בלי פוליטיקה".

כן, אז מה הייתה השאלה?

[מוזיקת מעבר ורקע]

מה המדינה הכי גדולה בעולם שיש בה שעון אחד, ומה המדינה הכי קטנה בעולם שיש בה אזורי זמן שונים? התשובה היא "זמן זה מסובך, אתם יודעים?!".

אוקיי, אז זאת הייתה התשובה. אבל עם כל ההתעסקות הזאת עם קו התאריך הבינלאומי, אנחנו לא דיברנו עדיין על קו התאריך היהודי.

תיכף, אחרי ההפסקה הזאת.

[מוזיקת מעבר ורקע]

אם אתם ביפן, מתי נכנסת השבת? זאת לא נשמעת כמו שאלה כל כך קשה, כי יפן היא לא קיריבס, היא לא קיימת בשני הצדדים של קו התאריך בו זמנית. אנשים ביפן יודעים איזה יום היום, אין על זה ויכוח. אבל, זה על פי קו התאריך הבינלאומי, ואם אתם שומרים שבת, קו התאריך הבינלאומי שנקבע על ידי איזו ועדה של מדינות בהנהגת בריטניה ב-1880, לא מעניין אתכם. מה שמעניין אתכם זה מה ההלכה אומרת על זה. והנושא של מתי נכנסת השבת ביפן, הוא אחד הוויכוחים ההלכתיים הכי גדולים והכי מפורסמים, שכמה מגדולי הפוסקים התווכחו עליו ולא הסכימו.

השאלה היהודית על איפה עובר קו התאריך, כלומר איפה בכדור הארץ נגמר יום אחד ומתחיל יום אחר, היא נידונה הרבה לפני שקבעו את קו התאריך הבינלאומי.

בספר הכוזרי, במאה ה-12, רבי יהודה הלוי, כבר אז הוא מתייחס לזה, כי כבר הוא ידע שכדור הארץ עגול. כלומר כשנכנסת השבת באזורים מסוימים בעולם, במקומות אחרים עדיין לא. אז חייב להיות קו דמיוני שמפריד בין יום ליום. השאלה היא איפה בדיוק הקו הזה נמצא.

ולאורך המאות שנים עלו כל מיני דעות בנושא. קודם כל, כולם מסכימים שמרכז העולם הוא לא בלונדון, הוא בירושלים. ברור. אז איפה שמים את הקו הזה - זה צריך להיות ביחס לירושלים. אבל איפה? יש כאלה שטענו שהקו הזה צריך להיות בצד ההפוך, כלומר 180 מעלות מירושלים, שזה לא בדיוק איפה שקו התאריך הבינלאומי נמצא, אבל עדיין הוא חוצה בעיקר את האוקיינוס השקט, ככה שזה לא הבדל כזה גדול. היו כאלה שטענו שלא. הקו שבו מתחיל יום צריך להיות 90 מעלות מזרחה מירושלים. למה 90 מעלות? פשוט כי בזמנו של יהודה הלוי לא ממש ידעו גיאוגרפיה כמו היום. הם ידעו שהעולם הוא כדור, כן, אבל זה היה לפני גילוי אמריקה, הם חשבו שיש יבשה רק על חצי אחד של הכדור, חצי הכדור השני כולו מים. עכשיו, ירושלים, כמובן נמצאת במרכז העולם, אז היבשת המזרחית ביותר נמצאת 90 מעלות מזרחה לירושלים, והיבשת הכי מערבית 90 מעלות מערבה לירושלים, אז היום פשוט מתחיל בקצה המזרח.

הבעיה עם התיאור הזה של העולם, זה שהוא פשוט לגמרי לא נכון, כמו שאנחנו יודעים היום. והיו דעות אחרות, שאומרות שאת המקום של קו התאריך צריך לקבוע לפי השאלה איפה בדיוק נתלתה השמש, כלומר איפה עמדה השמש בזמן שהיא נבראה. וזאת בעיה קשה, כי התנ"ך לא ממש מספק המון מידע בנושא הזה.

אז כל עוד הוויכוח הזה היה תיאורטי, זה היה פולמוס תיאורטי נחמד, אבל כשיהודים שומרי מצוות אשכרה הגיעו לצד השני, לצד הבעייתי של העולם, זאת נהייתה באמת בעיה, כי אם יהודי נמצא ביפן, לפי חלק מהרבנים הוא נמצא ממזרח לקו התאריך, ולפי חלק מהם הוא ממערב. אז או ששבת היא אותו הדבר שהיפנים קוראים לו שבת, או ששבת היא בכלל במה שהם קוראים לו יום ראשון. אז ליתר ביטחון, הרבה יהודים שם נטו לשמור שבת פעמיים. אבל… אוקיי, מילא שבת, מה עם יום כיפור? כי לשמור שבת מילא, אבל לצום יומיים רצופים זה מאתגר, וזה כבר מאוד לא בריא, והשאלה הזאת מעולם לא לגמרי נפתרה. עדיין יש ויכוח בנושא, ואם השבת ביפן היא סוגיה הלכתית מסובכת, אז מה עם השאלה מתי נכנסת השבת כשאתם נמצאים במטוס שטס מאוסטרליה לארצות הברית דרך קיריבס בשנה מעוברת?

בואו נתחיל להתווכח על זה.

[מוזיקת סיום]

זאת הייתה התשובה. תודה לרפאל מיוחס על הייעוץ בפרק.

אתם יכולים לשלוח לי שאלות ב: doronfishler.com/questions, או להתעדכן בהרצאות שלי ופרקים חדשים בעמוד הפייסבוק "דורון פישלר נגד העולם".

עורכת התוכנית - שלי נוי. חוץ מזה, אביב שם טוב - ייעוץ ותמיכה מורלית, יובל דרור העורך הראשי, רן לוי מורנו ורבנו, דני טימור המנהל העסקי. בצוות הרשת גם הילה שמש, שלי גואטה, אביגיל רוגין ומיכל לברטובסקי. אני דורון פישלר. ביי.

[צלצול אינטרקום] "גבירותיי ורבותיי, מדבר הקברניט. אני רוצה להתנצל על אי ההבנה הקלה שהייתה לנו קודם, מתברר שב-11 בלילה ביום שבת השבת כבר יצאה, וכמו כן מדיניות החברה היא לא להרוג את הנוסעים. אני מתנצל על אי הנוחות שאולי נגרמה.

ברגעים אלה אנחנו טסים במעגלים מעל האוקיינוס השקט בלי שום סיבה מיוחדת. שימו לב, עכשיו יום שני, יום שבת, יום שני, יום שבת, יום שני, יום שבת, יום ראשון.

גבירותיי ורבותיי אני רוצה לעדכן שכרגע פיטרו אותי, ובצדק.

אבל ההגה של המטוס עדיין בידיים שלי, ולכן מה אכפת לי, אני טס לסמואה!"

[צעקות ברקע וצחוק]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

15 views0 comments

Comments


bottom of page