top of page

פה גדול - שקשוקה- חלק א

מרסק או עם עגבניות טריות, עם או בלי בצל, ומתי להוסיף את הביצים? לייזה פאנלים עם המתכון לשקשוקה המושלמת - ולמה זו מנה שדווקא גברים אוהבים להכין?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/01/2021.

ריטה: שלום האיש והמסכה נדב בורנשטיין.

נדב: שלום האישה שאין לה מסכה ריטה גולדשטיין. מה שלומך?

ריטה: אני בסדר גמור תודה. ואני מברכת את צופינו ומאזינינו, שתכף נסביר להם מדוע אתה עם מסכה, שהצטרפו אלינו השבוע שוב ל"פה גדול", הווידאו-קאסט של נדב ושלי, בו אנחנו מארחים בכל שבוע את אחד מאנשי האוכל הבולטים בארץ, וגם האהובים עלינו, לשיחה על מנה מקומית שאנחנו או-ה-בים, כדי להבין את המקורות שלה, ולקבל טיפים איך להכין אותה בבית.

נדב: והפעם היא כבר על השולחן, אני אנסה לאכול אותה מהר, כי כל אחד יודע ששקשוקה צריך לאכול כשהיא מוכנה, כשהיא יוצאת מהאש, ולא הרבה זמן אחר כך. אז היום אנחנו עם השקשוקה, שיש שאומרים "צ'קצ'וקה".

ריטה: כך צריך לקרוא לה - "צ'קצ'וקה".

נדב: [בניגון] צ'קצ'וקה…

ריטה: אנחנו נלמד מה הנקודות הכי חשובות לשים אליהן לב כאשר מכינים את המנה הזו, שהיא לכאורה הכי פשוטה שיש. אבל הרבה מאוד בלאגן, ומי תלמד אותנו את כל הטיפים הללו?

נדב: [מחקה צליל של תיפוף]

ריטה: האישה, האגדה, "לייזה פאנלים", הלוא היא חגית ביליה חברתי, שאגב…

נדב: שלום חגית.

ריטה: …שונאת, שונאת, שונאת, שונאת להביא איתה דברים. שונאת, היא עשתה לי את המוות והביאה מחבת.

[צוחקים]

נדב: אני לא מכבד את זה בכלל, אני חושב שכשבאים צריך גם לטעום, וזה מעלה ומשדרג, ואני שמח מאוד שאנחנו הולכים לטעום.

ריטה: לא, היא עשתה מאמץ, ואנחנו חושבים שהשקשוקה הזו נראית מדהים.

חגית: [מהמהמת]

נדב: יש, אה… יש לך את אחד המתכונים המפוארים לשקשוקה דווקא של תרד.

חגית: כן.

נדב: שהיא… שכולם מכינים אותה, כולם אוהבים אותה, אבל אנחנו הולכים היום על הקלאסית, ואפשר אחר כך לדבר על הווריאנטים. אוקי, את מסכימה.

ריטה: ברור שנדבר. אה, אבל באמת, נדב, אנחנו חושבים שנסכים כולנו שיש… לא הרבה מנות שיש סביבן כל כך הרבה רגש.

נדב: כל כך הרבה רגש…

ריטה: בישראל.

נדב: …גם כל כך הרבה קונצנזוס, ארוחת בוקר ישראלית…

ריטה: גם ארוחת ערב, גם ברנאץ'.

נדב: נכון, נכון, בכל יום ובכל שעה. אבל ארוחת בוקר ישראלית היא… היא שקשוקה. כפיר ואני נגיד, תמיד כשאנחנו הולכים אנחנו חולקים, גם בתקופת קורונה. אנחנו אוכלים, אני מזמין שקשוקה, והוא מזמין, אה… נגיד, ארוחת בוקר ישראלית עם הביצים המקושקשות וכל זה, ואנחנו עושים חצי חצי, כל אחד אוכל.

ריטה: אתה מדבר פה על היסטוריה נושנה, לפני איזה… שנה עשיתם את זה.

חגית: כן. מתי עשיתם את זה לאחרונה?

נדב: קודם כל נכון, תזרי לי מלח על פצעים, נכון, אבל אה… זה, הדרך האידיאלית לאכול שקשוקה, כי אני לא, לא יכול לאכול מחבת שלמה, נגיד. אני לא יכול. אני יכול לאכול… ביצה וחצי, עם לחם, כמו שצריך, לא יותר מזה.

ריטה: אני דווקא חושבת ששקשוקה זה, זה משהו כזה ש… אה, הוא… באמת כיף מאוד לאכול אותו. אבל אצלי בבית, אני מתעצלת להכין אותו בבוקר. כי, נכון? שקשוקה זה עסק שלוקח זמן ואתה צריך ממש להקדיש לזה הרבה.

חגית: הרבה.

ריטה: ו…

נדב: לא, וגם…

ריטה: כשאנחנו קמים בבוקר אנחנו כזה: "אוקיי, בוא נאכל כאילו…"

חגית: ביצה, מקושקשת…

ריטה: אין לי זמן לדבר הזה.

חגית: כאילו ס…

נדב: אתה גם לא תכין רק לעצמך שקשוקה. כאילו זה, נגיד אתה מארח איזה מישהו בבוקר או שיש משפחה גדולה, אתה כבר תשקיע את ההשקעה נגיד בשבתות, שצריך…

ריטה: נכון, בדיוק.

נדב: …אתה לא תכין לעצמך שקשוקה בבוקר. גם למי יש כוח? 40 דקות ומעלה, בשביל שייצא הכי "פיין" שיש.

חגית: אצלנו, אבא שלי, הדבר היחיד שהוא היה מכין זה שקשוקה.

ריטה: זה תמיד מאכל שגברים מסכימים להכין.

חגית: גברים…

ריטה: מעניין מאד.

חגית: …שבת בבוקר. עכשיו, הוא היה מתחיל אותה בשמונה לדעתי ומסיים אותה בערך באחת… [צוחקים] בצהריים והיינו גוועים. אבל הוא חולט עגבניות [מושכת כל מילה באיטיות], ומקלף, ויש לו זמן. ועד שהוא ככה קוצץ את השום. ויש איזה תכונה בשקשוקה, יש לה את הקצב, למרות שקוראים לה "שקשוקה", שזה… נורא כזה "תקתקי"…

ריטה: שזה, יעני, "בוא נערבב הכל תיק-תק".

חגית: כן, זה לא.

נדב: אבל יש גם סיבה, כי שקשוקה זה אחד המאכלים היחידים שאתה יכול מאוד לחפף בו…

חגית: נכון, נכון.

נדב: …ויוצאת לך מאוד מהר שקשוקה.

חגית: נכון, נכון.

נדב: אתה יכול מאוד להשקיע בו. הרסק עגבניות במקום…

חגית: נכון.

נדב: …העגבניות החלוטות, הזמן של ההכנה, מתי אתה מכניס…

ריטה: אאוץ'.

נדב: …את הביצים, וזה גם כל ההבדל, ונדבר על זה - איך מעלים אותה לדרגת מנה מעולה, ולא יותר מאיזה משהו שסוגר פינה.

ריטה: לא, גם השאלה האם כמשהו שסוגר פינה, האם כוהנת הבישול הביתי מאשרת לי לעשות שימוש ברסק עגבניות, נכון? אנחנו נדבר על זה…

נדב: מיד נשמע, מיד נשמע.

ריטה: …ממש תכף. אז… תגידי, מה המוצא שלך?

חגית: חצי חצי.

ריטה: חצי מה, חצי מה?

חגית: חצי מרוקאית…

ריטה: [מהמהמת]

חגית: חצי גרמניה.

ריטה: מה את אומרת? [בפליאה]

נדב: [צוחק] אז השקשוקה…

חגית: אמא שלי מגרמניה, אבא שלי ממרוקו.

נדב: השקשוקה לא הגיעה מגרמניה.

ריטה: אז שתדע לך שיש הרבה דיבור על זה שהשקשוקה, יש מצב שהיא הגיעה ממרוקו דווקא.

חגית: בבקשה.

ריטה: והרבה פעמים מייחסים…

חגית: אבא שלי…

נדב: יבוא, יבוא מוצלח.

ריטה: הרבה פעמים מייחסים את השקשוקה, כמובן בעידן שלנו, לטריפולי, לוב, ובראש ובראשונה למטבח התוניסאי.

חגית: למה?

ריטה: כי תוניסאים, א', הם אשפי ביצים…

חגית: אבל הם עושים את זה, מערבבים את הביצים עם ה…

ריטה: לא-לא, יש גם מנה כזו, ואנחנו תכף נדבר עליה, על המנה שמערבבת…

נדב: סבתא שלי, בדיוק, מכינה… נכון.

ריטה: …את הביצה בתוך השקשוקה. אבל אה… אבל כמו שאמרתי, אז יש סברה שאומרת שהשקשוקה מקורה במרוקו. ויש סברה שאומרת שהשקשוקה היא בכלל מתימן, שם הגישו מין מאכל דומה, במובן מסוים, עם סחוג וביצים קשות.

נדב: אבל שם זה היה סוג של מנה…

חגית: ג'חנונה, ג'חנונה.

נדב: …לא בשר טחון אבל, נכון? היה…

ריטה: זה…

נדב: …שזה היה ממש מנה עיקרית, אני זוכר שאיתן כבל, שהוא בשלן תימני בחסד וזה, ככה הוא מכין שקשוקה.

ריטה: נכון, עם בשר וסחוג. ובאימפריה העות'מאנית, שאיכשהו הכל תמיד קשור לאימפריה העות'מאנית…

נדב: [מצחקק]

ריטה: …יש מנה שנקראת "סקסוקה"…

נדב: סקסוקה.

ריטה: …והיא מבוססת על תבשיל ירקות, שזה כמובן לא בהכרח אומר עגבניות, שגם מכינים עם בשר טחון, ואז הוא ככה נפוץ, אה, לכל רחבי האימפריה…

נדב: אבל מתי…

ריטה: …והמזרח, המזרח התיכון.

נדב: ומתי קורה ה-shift הזה ממנה שהיא בשרית, שגם בשר הוא חומר גלם יקר, אז אני מניח שמכינים גם לעיתים יותר רחוקות, למנה שהיא יותר יומיומית, שמשלבת גם ביצים?

ריטה: אז הרעיון, כאילו, בשקשוקה, כמו הרבה מאוד מנות, זה הֵכַנְתְּ, למשל, תבשיל בשר, נשאר לך מלא רוטב, נכון? סיימת את הבשר…

נדב: השאריות, חגיגת השאריות.

ריטה: כן.

חגית: שירת השאריות.

ריטה: בדיוק, אז כאילו, זה קורה באמת, אין מטבח, אה, ברחבי העולם שאין מנות כאלה. שבעצם נשאר לך משהו, ואז מה אתה עושה? אתה שם בפנים כמה ביצים, יש'ך מנה חדשה. לוקח לחם, ונגמר הסיפור. וזאת… וזה כאילו המקור של השקשוקה, כמנה שמנצלת, בעצם, את המשהו המאוד מאוד טעים הזה. שרוטב זה דבר נורא נורא טעים, בטח אם יש בו למשל מיץ בשר, או איזה נוזלים כאלה שהם כאילו וואו…

נדב: במיוחד אחרי שעבדת עליו הרבה, וכבר יש לך את הרוטב והציר…

ריטה: בדיוק.

נדב: …וכל מה שקשור לזה.

ריטה: ואין לך מה, מה לעשות עם זה. עכשיו…

נדב: הרבה פעמים מנות שאנחנו מאוד אוהבים היום, ואפילו מתייחסים אליהם כארוחה ממש, נולדו מזה שהיו את השאריות האלה, ולא היה מה לעשות איתם, אנחנו מכירים את זה…

ריטה: נכון.

נדב: …ואני מדבר גם, נקדיש פרק לשטרודל. שגם שם זה בדיוק אותו סיפור, זה נשאר בשר מאתמול, נשאר משהו, מגלגלים בתוך בצק פילו. חותכים לילדים או למשפחה ואוכלים. במקרה של השקשוקה זה לקח את זה דרגה אחת למעלה, כי גם קוראים למנה על סמך הקונספט הזה, השקשוקה, ה… סלמאת הזה, מערבבים את הכול ומאלתרים…

ריטה: אז השם הזה, שהמשמעות שלו הוא באמת "לערבב את הכול"…

חגית: זה סמטוחה.

ריטה: כן. לקוח משפה שאני לא הכרתי, השפה האמ… האמזיגית.

נדב: הו, הגזמת, אני דובר אמזיגית שוטף.

חגית: [צוחקת]

ריטה: הבנתי, אז…

נדב: מיד נשוחח.

ריטה: אז זה סוג של, אה, התושבים הקדומים ביותר של אזור צפון אפריקה, שטוענים שהם גם צאצאי הפלישתים, אם חשבנו שזה מנה שסופר משויכת רק ליהדות, אז ממש ממש לא.

נדב: בעצם אויבינו הגדולים המציאו את השקשוקה?

ריטה: אה… [בהסתייגות]

נדב: יש פה סיפור של ניכוס תרבותי?

חגית: [מצחקקת]

ריטה: יש ניכוס תרבותי, זה בטוח. אה, כי אצלנו…

נדב: כמו כמעט כל דבר, כן.

ריטה: כי אצלנו ובכלל בעולם זה מאכל, אתם יודעים, [במבטא אמריקאי] "The Israeli Shakshuoka".

נדב: נכון.

ריטה: זה מה זה לא "Israeli".

[צוחקים]

ריטה: כאילו, אנחנו מבחינתנו זה "Israeli", אבל זה ממש לא, ובטוניסאית אומרים "צ'וקצ'וקה".

נדב: צ'קצ'וקה.

ריטה: ובאלג'יראית אומרים "טוקטוקה".

נדב: טוקטוקה.

ריטה: שזה חמוד מאוד. תגידי בבקשה "טוקטוקה".

חגית: טוקטוקה.

נדב: טוקטוקה.

ריטה: איך הייתה לך הטוקטוקה היום?

חגית: הטוקטוקה הייתה לי סבבה, שקשוקה, שיקשקה.

נדב: אה…

חגית: אני, אני מחבבת שקשוקה.

ריטה: בעיניי…

נדב: אני הכי חיבבתי "סקסוקה". "סקסוקה" זה משהו כזה…

חגית: "סקסוקה" זה נורא סקסי. [צוחקת]

נדב: נכון, אני רוצה לאכול בבוקר את ה"סקסוקה" שלי.

ריטה: ויש, יש כמובן המון מנות בעולם, שהם ככה גלגול של הדבר הזה שהתחיל.

נדב: אני זוכר שבאיטליה הגישו לנו ארוחת בוקר באיזו מסעדה, הגענו לצלם שם בכלל ארוחת צהריים במסעדת מישלן, והגישו ארוחת בוקר כזאתי שמכינים לעובדים, ו…

ריטה: "ארוחת צוות".

נדב: "ארוחת צוות", תודה על התיקון, ריטה ג'.

ריטה: לא, למה תיקון, אני רק אומרת, "ארוחת צוות".

נדב: אה, המונח. מדברת במונחים המקצועיים. אמזיגית, דבר איתי אמזיגית.

ריטה: נו, דבר איתי באמזיגית, כן. [משועשעת]

נדב: אז ה… אז הצוות, כולם הכינו את ה… אה, מה שהיה נקרא "Eggs of hell", "Hell eggs". זה היה התרגום, באיטלקית זה בטח נשמע אחרת, "ביצי הגיהנום". וכולנו עמדנו שם, היינו איזה שמונה [מגמגם], "ביצי הגיהנום לארוחת בוקר? לא נראה לנו שאנחנו רוצים לאכול".

ריטה: כן.

נדב: אבל בסופו של דבר זה היה די דומה לשקשוקה…

ריטה: זה מאוד דומה.

נדב: …זה היה עם ביצים ורוטב עגבניות ובזיליקום.

חגית: לא, אותו דבר.

ריטה: וצ'וריסו.

נדב: והיה צ'וריסו, כן, שזה גם, אגב, תוספת מקובלת מאוד במסעדות כאן בישראל, למנה.

ריטה: ו… את זוכרת שהזכרת את המנה שהיא דומה לשקשוקה, אבל למעשה הביצה היא סוג של מקושקשת מבפנים…

חגית: נכון.

ריטה: אז יש מנה שנקראת "מֶנמֶן", "מֶנמֶן", טורקית.

נדב: "מֶנֶמֶן".

ריטה: זה לא גם טריפוליטאי?

חגית: "מֶנֶמֶן".

נדב: כן, כן, כן.

חגית: ו…

נדב: כפיר הוא חצי טריפוליטאי…

ריטה: וזה גם שם?

נדב: …וסבתו מכינה מנמן.

חגית: הם ככה, הם ככה מכינים.

ריטה: עם נענע, אה, מכינים את זה.

חגית: נענע?

ריטה: כן, בטורקיה, ו… ואורגנו…

נדב: בטריפוליטאי לא, אין נענע.

חגית: לא. הם שוב…

ריטה וחגית: …מקשקשים…

ריטה: …את הביצים עם העגבניות.

נדב: כן. ויש עניין עם פלפלים, כן או לא, כלומר…

חגית: כן, נכון, תמיד יש.

ריטה: יש עניין עם פלפלים כן או לא…

נדב: נכון, לא…

ריטה: בצל כן או לא…

נדב: אבל בטריפוליטאי יש פלפלים, ו…

ריטה: אני מוכרחה להגיד, אני נגד זה.

נדב: מה, בשקשוקה באופן כללי?

ריטה: ב… לא, נגד אה, נגד… אני לא יכולה…

נדב: פלפלים באופן כללי?

ריטה: …פלפלים, אני לא יכולה…

נדב: תראי…

ריטה: … אני לא יכולה פלפלים בשקשוקה.

נדב: …בשקשוקה טעמם מאוד…

ריטה: קשה לי עם זה.

חגית: חריף…

נדב: …הוא מאוד משתלט.

ריטה: חריף זה בסדר, אבל כאילו, יש את הנטייה לעשות…

חגית: אני לא שמה בשקשוקה שלי.

נדב: לא. הפלפל הרגיל נותן המון מתיקות, והוא מאוד משתלט על טעמים אם שמים אותו יותר…

חגית: אבל במטבוחה, ששקשוקה ומטבוחה זה דומה…

ריטה: נכון.

חגית: אה… יש פלפלים. את חייבת.

ריטה: אני חייבת להגיד לך…

חגית: כן?

ריטה: בחי… כשאני מכינה שקשוקה, אני לעולם לא אשים בה פלפל.

חגית: ברור.

נדב: אגב, שוחחתי…

חגית: ברור. גם אבא שלי.

נדב: …שוחחתי עם אמא שלי…

חגית: סתם שתדעי…

נדב: חגית…

חגית: …בתור מרוקאי שהגיע מקזבלנקה, זה בלי.

נדב: חגית לא יודעת שאנחנו משתמשים ב"פה גדול" כדי לסגור חשבונות עם ילדות קולינרית עשוקה של אימי. שהיא בעצמה…

חגית: שהיא פולניה?

נדב: שהיא פולניה, כמובן.

ריטה: אהבתי "שאנחנו משתמשים"…

נדב: מה, סליחה? זה זעק כל כך? זה צעק כל כך?

חגית: לא יודעת, שמתחילים ככה משפט, ברור שזה יסתיים בפולניה.

ריטה: לא, אבל שמת לב "שאנחנו משתמשים" בזה כדי לנקום באימא שלו.

חגית: [צוחקת]

נדב: לא, לא, לא, לא, "נקמה" היא מילה לא נכונה…

[צוחקות]

נדב: …"לסגור חשבון", יש בה משהו יותר עדין.

ריטה: אוקיי, אז מה?

נדב: וגם אימי יודעת שהיא מצטיינת בהכנת שניצלים וזהו, וזה בסדר.

ריטה: אז מה היא עשתה לך?

נדב: אז לא, אז… אז שאלתי אותה: "תגידי, אף פעם לא הכנת שקשוקה כשהייתי ילד. למה לא?" אני הכנתי ראשון כשעברתי כבר לגור עם כפיר, והוא חשף אותי… לא משנה… לטעמים אחרים, נגיד. הוא לא עושה שקשוקה כל כך טובה, אבל בסדר… אני אבחר את מי שאני סוגר איתו חשבון. אה… בקיצור, אז אימא שלי אמרה שיש ביידיש גם סוג של, אה, שקשוקה, שמכינים אותה, הכינו אותה בשלושים, והיא אמרה שזה, אף פעם היא לא הרגישה שהטעמים… הטעמים היו עזים מדי בשבילה.

ריטה: אז תראה, זה דבר… א', אימא שלך צודקת. הייתה שקשוקה…

חגית: כן?

ריטה: …גם בפולין, הרבה לפני קום המדינה. אני מצאתי תיעוד בספר ביידיש, בשם "די יידישע קוך", שזה "המטבח"… אה, לא "די ידישע"… "המטבח היהודי", ובעצם כבר אז היה תרגום לשקשוקה המזרחית, שגם בפולניה היו מכינים אותה. מה את אומרת על זה? שאני משערת שהיא הייתה קצת מעודנת, אחרת בטעמיה, כמו שנדב מתאר…

נדב: אני…

ריטה: …כמו שאצלנו בבית, אם ההורים שלי היו מכינים שקשוקה, שזה מנה שהם כמובן לא הכירו, הם היו מגררים פנימה גזר. איך אני איתך?

חגית: וסוכר.

ריטה: לא.

חגית: לא סוכר?

ריטה: לא סוכר.

נדב: סלק לא? סלק לא? סלק לא היה מוצא את עצמו שם?

ריטה: שק-שו-קה.

נדב: שקשוקסלק.

[צוחקים]

נדב: סקסוקסלק…

ריטה: לא, אבל…

נדב: …סקסוקסלק…

חגית: קצת סוכר לא היו שמים?

ריטה: לא, אבל גזר. [צוחקת]

נדב: אבל אם אנחנו מדברים על ההבדל בין תוניסאי למרוקאי, אז אמרנו… בסוף זה עם בצל או בלי בצל בשקשוקה.

ריטה: נכון.

חגית: אנחנו בלי.

נדב: בלי?

חגית: בלי.

נדב: כי מה?

חגית: אבא שלי, כאילו, שוב - רק שום, עגבניות חלוטות, זהו.

ריטה: אז זה הבסיס: שום, ביצים ועגבניות. זה… זה כאילו הבסיס שיש עליו את ההסכמה הכי רחבה, ואני חושבת שהוא נותן משהו בטקסטורה, ש… הקרמית, שאפשר להגיע, שעם בצל זה לא קורה.

חגית: זה לא קורה. וגם עם פלפלים, לדעתי, לא קורה.

ריטה: בבקשה, אז את מצדיקה אותי.

חגית: אני מצדיקה, אני מצדיקה.

נדב: …האחוות… שנאת הפלפלים הזאתי…

חגית: לא, לא, לא שונאים…

נדב: …אינה מקובלת.

חגית: …אין שנאה…

ריטה: למה?

חגית: …במטבח אין שנאה…

נדב: אה…

ריטה: אתה בעד?

חגית: …יש הרגלים.

נדב: אני פשוט חושב שהיא… במידה… חריף, קודם כל חריף אני מאוד בעד, אנחנו… אני… קודם כל מדברים עליו…

ריטה: חריף זה יכול לבוא גם בתצורה של צ'ילי יבש, זה יכול לבוא בתצורה של איזה אריסה טובה.

נדב: לא, אני אוהב בשקשוקה פלפל שלם, שמים…

חגית: אתה יודע, יש כאלה שלוקחים את המטבוחה, שוברים ביצים, וזה השקשוקה.

נדב: נכון, נכון.

ריטה: שזה גאוני.

נדב: אה…

חגית: כן, זה מה שאת עושה הרבה פעמים, קצת מוהלת אותה, וקדימה.

נדב: עכשיו, באיזשהו שלב השקשוקה הפכה להיות גם לא רק מנה שמכינים בבית, אלא גם מנה שמקובל להכין במסעדות. ולא רק מסעדות ארוחת הבוקר, "הבנדיקט" ו…

ריטה: באיזשהו שלב…

נדב: אז זהו, אז בואו נדבר על בינו [מצחקק] ועל "ד"ר שקשוקה"…

ריטה: הדוקטור.

נדב: אגב, בעיניי, אני מאוד אוהב את בינו. בעיניי, לא השקשוקה הכי טובה שיש.

ריטה: האם אתה…

חגית: איפה השקשוקה הכי טובה?

ריטה: רגע, רגע, רגע, רגע. רגע. טעמת פעם שקשוקה שבינו הכין לך מול הפנים?

נדב: לא, אבל זה… אבל ריטה, זה לא נחשב.

ריטה: זה נחשב.

נדב: זה לא, זה לא נחשב, כי הרבה מאוד מאפים והרבה מאוד דברים, ברגע שמכינים אותם, ואתה טועם אותם טריים, טריים, טריים, טריים, הם מאוד טעימים. אבל בסוף… בינו לא מכין לכל אחד שמגיע אליו את השקשוקה ב… במטבח.

ריטה: נכון, אבל הבן אדם אשף…

חגית: אבל זה… כן.

ריטה: הוא אשף שקשוקה, והוא…

חגית: לא סתם דוקטור…

ריטה: …במידה, במידה רבה אחראי לזה שעכשיו בארצות הברית מגישים שקשוקה, ועכשיו במסעדות שף מגישים וריאציות על שקשוקה. כשבינו פתח את השקשוקה שלו, שגם הוא אגב למד מאבא שלו, הוא פתח אותה בשנת 93', לא היה דבר כזה.

חגית: איזה מוצא הוא בינו, דרך אגב?

ריטה: הוא מלוב, אני חושבת שהוא מלוב.

חגית: אה, אוקיי.

ריטה: ו… ואני חושבת שהוא היה הראשון, שהעמיד תורים של אנשים, בשביל לאכול שקשוקה.

חגית: הוא ה"אייל שָׁנִי" הראשון של בפיתה לשים דברים מוזרים.

נדב: אה…

ריטה: [צוחקת]

חגית: זה נכון או לא?

נדב: יש שאלה אם…

ריטה: אני זוכרת שאת השקשוקה על יד לחם, אני לא בטוחה שפיתה, אבל…

חגית: אה, לא פיתה?

נדב: כן, אני גם זוכר שהיית טובל…

ריטה: אני חושבת שזה מין לחם גדול כזה, לחם ענק.

נדב: אה… אבל מה שיפה אצל "ד"ר שקשוקה", וזה כן נאמר לזכותו, שהוא מקפיד על קטנה כגדולה, ונדבר על זה גם מיד עם חגית. החיתוך מאוד מדויק, יש טכניקה נכונה לחתוך את העגבניה כדי שהיא תתרכך, יש פרוסות עבות, אבל לא מדי קטנות…

ריטה: הוא טוען שהכול, יש לו משקל, ולהכול יש משמעות. וכשאתה חושב על, למשל, לחתוך את העגבניה בצורה כזו, שהיא פשוט תהיה באותו העובי לכל ה… לכל האורך שלה, וככה אתה יכול לתת לה איזושהי מידת צלייה אופטימלית ונכונה, זה כאילו, וואו. זה לקח את זה לדרגה, בעיניי, שהיא… שהיא של אומנות. אני לא בטוחה שזה חובה.

חגית: לא, זה לא…

נדב: אה [מגמגם], עוד שנייה נדבר על זה…

חגית: אני לא עושה את זה.

נדב: יש דברים שעושים הבדל.

חגית: כן.

נדב: יש דברים שעושים הבדל. אני לא בטוח ש… נדבר על זה עוד רגע, אבל יש משהו… ישראלים הרבה פעמים שהם נוסעים לחו"ל, אה, נגיד בעיקר מזרח אירופה, שכבר יש שם מסעדות של אוכל ב… "ישראלי" מה שנקרא, ישראלים שפתחו וזה. הם מזמינים שם שקשוקה, ומתאכזבים ברמות פסיכיות. הכל שם מרגיש להם לא טעים, לא נכון…

ריטה: אבל זה בערך… זה בערך דומה לכל דבר שאם תלך ותאכל…

נדב: חומוס גם.

ריטה: חומוס…

נדב: נכון.

ריטה: …בניו יורק…

נדב: נכון.

ריטה: …אז הוא לא יהיה.

נדב: אבל…

חגית: חוץ מזה אנחנו אוהבים להתאכזב.

נדב: [צוחק]

חגית: זה אחד הדברים שעוד מענגים אותנו, זה…

נדב: לא, אבל…

חגית: …אחוות האכזוב.

נדב: אבל למה אנחנו…

ריטה: [צוחקת]

חגית: לא?

נדב: …מתאכזבים משקשוקה?

ריטה: לדעתי זה כי, כי, זה משהו שכל אחד מכין בבית שלו והוא אוהב, כאילו.

חגית: כן. זה…

נדב: אבל זה… למה אנחנו מתאכזבים משקשוקה במסעדות? גם בעולם, אבל גם מישראל…

חגית: גם בישראל אנחנו מתאכזבים.

נדב: אם ננסה להגיד, אנחנו לא נחשוב על איזו מסעדה, שבסופו של דבר, דרך ההכנה במרבית המסעדות, היא ציר שהוא כבר מוכן מראש והוא קר. ששופכים אותו למחבת ברגע ההזמנה, מוסיפים את הביצים…

ריטה: כן, כאילו הראגו עגבניות הזה.

נדב: כן. מוסיפים את הביצים, ולכן אין באמת, ואולי בגלל זה את אומרת שבינו, כשהוא מכין לך את זה מול העיניים, זה באמת מגיע לדרגת אלוהות. אין את השקשוקה הזאת, שכל מרכיב שבה היה את הזמן המדויק. יש רוטב ששמו על מחבת שהזמנת, שמו שתי ביצים, ולפי מידת העשייה שלך שלחו… זרקו לשולחן.

ריטה: אבל זה מאוד מעניין מה שאתה אומר, כי זה גם מאוד נכון לגבי שקשוקה, שאיכשהו מדובר במנה שכמעט אף פעם, אה… טמפרטורה ותצורת הרכיבים בה…

[צוחקים]

נדב: נכון.

ריטה: …לא תואמת.

נדב: נכון, נכון.

ריטה: זה כאילו יש מין בִּיצָּה כזו של העגבניות…

נדב: נכון. נכון.

ריטה: …הבֵּיצָה חצי כאן, חצי שם…

נדב: [צוחק]

ריטה: …וזה כאילו, מין, אתה יכול לטבול את הלחם, ולקבל חוויית טמפרטורה מאוד רחבה [מגחכת], מנעד על אותה בֵּיצָה.

נדב: שאגב, חגית, מה את אומרת למי שאוהבים את השקשוקה שלהם, שהביצים הוא וול-דאן, שזה בכלל חרפת… חרדת קודש? אה…

חגית: אני אומרת - מה שאתה אוהב זה מה שטעים לך, לך על זה… אין, אין אצלי חרפות.

נדב: אבל זה עוד דוגמה למנה שהיא משתנה מאוד, כשהביצה היא רכה…

חגית: אני בשוק רק…

נדב: …והשאר…

חגית: …אלה ששמים אבקת מרק עוף גם בשקשוקה…

נדב: [מגחך]

חגית: …וגיליתי כאלה. חוץ מזה…

נדב: בסדר, זה… על זה רות סירקיס אחראית. בכל דבר תזרקי…

חגית: כן.

נדב: …אבקת עוף, וזה…

חגית: כן.

נדב: …ככה גדלים אנשים, כן.

ריטה: חגית, תספרי לי רגע, אהמ… קודם כול…

חגית: קודם כל תטעמו את השקשוקה, תראו שהיא עוברת…

ריטה: לא, אנחנו עוד שנ… אנחנו חייבות…

חגית: היא כבר קרה בוודאי…

ריטה: אנחנו חייבים לטעום אותה, ואנחנו נטעם אותה אחרי שתסבירי לנו קודם כל, מה הטקס שלך? כשאת מכינה שקשוקה…

חגית: קודם כל אין טקס.

ריטה: …למשפחה.

חגית: אין טקס, אצלי זה על הדרך, אין טקסים.

ריטה: נו?

חגית: אבל לפני שבאתי היום, הכנתי ארוחת צהריים, תוך כדי חלטתי ת'עגבניות.

נדב: שקשוקה מתחילה בחליטת העגבניה?

חגית: חליטת עגבניות. Definitely.

נדב: כמה זה?

ריטה: שלמות.

חגית: עכשיו, כשאני… היום חלטתי, בדרך כלל אני מכניסה אותם למג'ימיקס עם שום, ואני כאילו, פשוט בלי חליטה.

נדב: טוב, אנחנו לא רוצים קיצורי דרך עכשיו, חגית [מרים את הקול כאילו הוא כועס]. אנחנו…

חגית: שאלת? עניתי.

נדב: …רוצים את המתכון של אבא שלך.

ריטה: למה? אני אהבתי.

חגית: של אבא שלי…

נדב: שהיה לוקח…

חגית: של אבא שלי…

נדב: שהיה לוקח חמש שעות. אבל…

חגית: אבא שלי חולט, וזה מה שעשיתי היום. אָמַרְתְּ את רוצה ת'קלאסית, אז הלכתי על שום, מעט פפריקה, כאילו, התבלינים צריכים להרגיש שהם המריאו מעל…

נדב: רגע, אחרי החליטה.

חגית: …שהם לא…

נדב: קודם את חולטת במים…

חגית: … כבדים בתוכו.

נדב: קודם את חולטת במים את העגבניות.

חגית: נכון.

נדב: מקלפת, לא מקלפת?

חגית: ברור שמקלפת, למה חולטים?

נדב: אוקיי, אחרי זה…

חגית: כדי לקלף.

נדב: אז שנייה…

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

5 views0 comments

Comments


bottom of page