אבא למה - למה אין עכברים בקוטב?
- מיקי שטופלמן
- Oct 2
- 5 min read
בפרק זה נסקור תופעות הקשורות לחום, קור, איבוד חום והקשר בין נפח, שטח פנים וחום.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 28/06/2018.
[חסות]
ג'ינגל: "חינוכית".
קריין: הופק על ידי "פודקאסט ישראל מדיה בע"מ".
[מוזיקת פתיחה]
קריין ילד: "אבא למה", אורן פרבר וביתו.
[ברקע - קולות בעלי חיים]
הבת: אבא אבא, בוא בוא תראה איתי את הסרט.
אורן: וואו, תראי איך הדובים שוחים במים הקפואים.
הבת: איך הם לא מתים מקור? זה בזכות הפרווה שלהם, נכון?
אורן: נכון, אבל בעיקר בזכות הגודל.
הבת: גודל? מה זאת אומרת?
אורן: ליונקים גדולים, קר פחות מאשר לקטנים.
הבת: אבא, מה הקשר?
אורן: שנייה, אני רק מוזג לי תה. [מזיגה] תגידי, זאת הסדרה של ה-BBC על החיים בקוטב, נכון?
הבת: כן, סדרה ממש מעניינת. אני כבר רואה את הפרק הרביעי.
אורן: אלו חיות הספקת לראות?
הבת: אממ… בוא נראה. היו שועלים, איילים, כלבי ים ועכשיו דובים.
אורן: ומה עם עכברים? היו?
הבת: עכברים? לא, אני לא זוכרת שראיתי עכברים.
אורן: אולי יונקים בגודל של עכברים?
הבת: עכשיו שאתה שואל, באמת כל היונקים בקוטב די גדולים.
אורן: [מגחך] זה נכון. ואת יודעת למה?
הבת: ברור, זה עניין של ביולוגיה.
אורן: לדעתי בעיקר עניין של מתמטיקה.
הבת: הגזמת, אבא, מה הקשר בין מתמטיקה ודובים?
אורן: תראי, זה… זה קצת חפירה. את לא רוצה לחזור לדובים?
הבת: דווקא עכשיו בא לי לדעת. בוא נשמע.
אורן: טוב. בואי נדבר רגע על משהו שנקרא מאזן חֹם.
הבת: מה הכוונה?
אורן: זה כמו מאזן של כסף. כמה אתה מרוויח לעומת מה שאתה מבזבז, אבל עם אנרגיה.
הבת: אה, אתה מתכוון כמה אנרגיה הגוף שלך מרוויח וכמה הוא מבזבז.
אורן: כן, רק הייתי אומר - כמה אנרגיה הגוף שלך מייצר וכמה הוא מאבד לסביבה.
הבת: ולמה זה צריך לעניין אותנו?
אורן: כי זה מה שקובע אם נרגיש חום או קור.
הבת: מה? אם נגיד, אתה מאבד חום יותר מאשר מייצר חום, אז קר לך?
אורן: בדיוק. ואם קר לך יותר מדי?
הבת: אז צריך סוודר?
אורן: התכוונתי, אם אתה חי בקוטב וממש ממש קר לך.
הבת: אז… אהה… אתה לא יכול לשרוד.
אורן: נכון. עכשיו, במה לדעתך תלוי קצב ייצור החום של הגוף?
הבת: וואי אבא, עכשיו אני מרגישה שזה מתחיל להסתבך.
אורן: עוד קצת, זה דווקא לא כל כך מורכב. איך את חושבת שהגוף שלנו מייצר חום?
הבת: מאיפה לי לדעת? מה, יש איבר בגוף שמייצר חום?
אורן: לא איבר מסוים, כל תא בגוף מייצר קצת חום.
הבת: אה, אז ככל שיש יותר תאים, הגוף מייצר יותר חום?
אורן: נכון. עכשיו, במה מספר התאים שבגוף תלוי?
הבת: אני מתחילה להבין. נראה לי שזה תלוי בגודל של החיה. גוף גדול עם הרבה תאים ייצר יותר חום מאשר גוף קטן.
אורן: נכון מאוד. לכן, אפשר לומר שקצב ייצור החום תלוי בגודל או בנפח של החיה.
הבת: אוקיי, אז גם הקצב של איבוד החום תלוי בנפח?
אורן: אממ… לא.
הבת: אממ… אז במה הוא תלוי, אתה יודע?
אורן: שימי לב, הוא תלוי במשהו שנקרא - שטח פנים.
הבת: מה, הכוונה לשטח של הפרצוף של החיה?
אורן: [מגחך] לא, לא. הכוונה לשטח של כל הגוף שלה.
הבת: אה, אתה מתכוון לשטח של העור שעוטף אותה.
אורן: כן, כל מה שחשוף לאוויר.
הבת: רגע, אני מבינה. ככל שהחיה חשופה יותר לסביבה, כך היא מאבדת יותר חום.
אורן: [בחיוך] בדיוק. עכשיו אנחנו מוכנים לקצת מתמטיקה.
הבת: אבא, כשאתה אומר את זה, זה נשמע קצת משעמם.
אורן: אל תדאגי, זה ממש פשוט ויפה. אבל אם לא בא לך, את… את באמת יכולה לחזור לסרט עם הדובים.
הבת: אוקיי, אוקיי. בעצם בא לי לשמוע קצת מתמטיקה. זה מתחיל להיות מעניין כל השטח והנפח שלך.
אורן: אוקיי. אז בואי נאמר שגוף של חיה קטנה מיוצג על ידי קובייה קטנה שאורך הצלע שלה הוא סנטימטר אחד. [צליל] נקרא לחיה הזאת עכבר.
הבת: קוביית עכבר, בסדר אבא.
אורן: ונניח שגוף של חיה גדולה מיוצג על ידי קובייה שהצלע שלה 10 סנטימטרים. [צליל]
הבת: רגע, תן לי לנחש. לקובייה הזאת אתה רוצה לקרוא דוב.
אורן: בדיוק. עכשיו תגידי לי, מהו קצב ייצור החום של הדוב?
הבת: אמרנו הרגע שקצב ייצור החום תלוי בנפח, נכון?
אורן: נכון.
הבת: אז הנפח של הקובייה הוא 10 כפול 10 כפול 10, כלומר 1000 סמ"ק.
אורן: מעולה. ומה לדעתך קצב איבוד החום?
הבת: קצב איבוד החום? אהה… אמרנו שזה כמו השטח שעוטף את החיה, כלומר את הקובייה.
אורן: בדיוק. אז כמה זה יוצא?
הבת: היי, היה לי בדיוק תרגיל כזה במבחן. זה הולך ככה: יש שש דופנות לקובייה. ושטח כל דופן הוא 100 סמ"ר. זה נותן לנו 6 כפול 100, כלומר 600 סמ"ר. [דנדון פעמוני רוח]
אורן: אלופה. עכשיו תאמרי לי, מה גדול יותר כאן? ייצור חום או איבוד חום?
הבת: יש ייצור חום של 1000 לעומת איבוד חום של 600. כלומר, מייצרים יותר חום מאשר מאבדים.
אורן: נכון. זה אצל הדוב. עכשיו נעבור לקוביית העכבר.
הבת: זה לא אותו דבר בדיוק?
אורן: בואי נבדוק.
הבת: כאן קצב ייצור החום יהיה כמו הנפח של הקובייה. זאת אומרת, 1 כפול 1 כפול 1, וזה כידוע לך שווה 1.
אורן: וקצב איבוד החום?
הבת: כמו שטח פנים. שישה צדדים של סנטימטר על סנטימטר נותנים שישה סנטימטרים מרובעים.
אורן: את מבינה מה קורה פה?
הבת: לא. שנייה, בוא נראה. העכבר המסכן שלנו [צפצוף עכבר] מאבד שש יחידות אנרגיה, אבל מייצר רק אחת. [צליל]
אורן: והדוב?
הבת: הדוב, הדוב הגדול דווקא מייצר חום יותר ממה שהוא מאבד. [צליל]
אורן: אז מה את מבינה מזה?
הבת: רגע, רגע. נראה לי שעלינו על משהו. אבא, כאשר קר בחוץ, עדיף להיות גדול יותר.
אורן: כי אתה מייצר יותר חום מאשר מאבד. וזו בדיוק הסיבה שככל שאתה גדול יותר…
הבת: ככה אתה יכול לשרוד באזורים קרים יותר. וואו! [דנדון פעמוני רוח]
אורן: את זוכרת ששאלתי אותך אם יש עכברים או יונקים קטנים בקוטב?
הבת: אין. אין ולא יהיו, כי המתמטיקה עובדת נגדם.
אורן: עובדת חזק נגדם. אבל באזורים חמים זה דווקא הפוך. יותר טוב להיות קטן. כי שם צריך לשחרר חום ולא לאגור אותו. באקולוגיה דרך אגב קוראים להיגיון הזה "כלל ברגמן".
הבת: היי אבא, תשתה תשתה, מרוב דיבורים התה שלך מתקרר.
אורן: תודה. [שקשוק כפית] אגב, את יודעת, כל מה שדיברנו עליו קשור גם לתה.
הבת: מה, גם דובים שותים תה?
אורן: לא. שמת לב שהתה בכוס מתקרר מהר יותר מאשר בקנקן?
הבת: וואלה, באמת אף פעם לא הבנתי למה.
אורן: אכפת לך אם נקרא לכוס עכבר ולקנקן נקרא דוב?
הבת: הבנתי אותך. שטח הפנים של הכוס גדול מהנפח שלה. ולכן היא מאבדת חום מהר יותר. זה מגניב! [דנדון פעמוני רוח]
אורן: נכון. אפשר גם לחשוב על זה ככה: בקנקן רוב התה לא נמצא במגע עם הזכוכית, ולכן הוא מאבד חום בקצב איטי יותר. בכוס לעומת זאת, יותר נוזל חם קרוב לדפנות ולכן ההתקררות מהירה יותר.
הבת: כן, זה בעצם אותו רעיון של שטח ונפח. רגע, רגע, עכשיו אני אשאל אותך חידה.
אורן: אני שומע.
הבת: קבל. מה ייאפה מהר יותר בתנור? לחמניות או לחם?
אורן: את מתכוונת בצק בצורת עכברים או בצק בצורת דוב?
הבת: ברור, לחמניות עכברים. יותר שטח מנפח. אוי אבא, אתה זוכר את הקטע הזה מ"שרק"?
אורן: איזה?
הבת: נו, ששרק מכין לנסיכה פיונה שיפוד עם עכברים. זה היה מצחיק, לא?
אורן: אבל הסוף היה דוב, אה, כלומר טוב.
הבת: בדיחה לא משהו.
אורן: תשימי, תשימי שוב את הקטע של הדובים.
הבת: תראה אבא, הם ממש חמודים.
[מוזיקת סיום]
ג'ינגל: "חינוכית".
קריין: הופק על ידי "פודקאסט ישראל מדיה בע"מ."
[חסות]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה




Comments