top of page

איך העולם עובד - איך מייצרים אבקת שוקו?

אבקת שוקו עשויה מקקאו ומסוכר, לכן היא מתוקה ועל כן טעים לשתות אותה. בפרק זה, נדבר על איך מפיקים את הקקאו.


תאריך עליית הפרק לאוויר: 28/06/2018.

‏[חסות]

‏אות מוזיקלי: "חינוכית".

‏[מוזיקת פתיחה]

‏קריין: "איך העולם עובד?" עם ארנון זמיר.

‏[מוזיקת רקע]

‏כולם יודעים שקפה הוא משקה של הורים, שוקו הוא משקה לילדים ותה [מזיגת משקה], טוב, אף אחד לא אוהב תה. בעצם, אני אולי עושה פה הכללה מוגזמת קצת. שמעתי שאיפשהו באנגליה, מסביב למלכה, בשעות אחר הצהריים יש כמה אנשים ששותים תה. ואולי כשחולים, ויש כמה ילדים ששותים תה צמחים בבוקר, ואני מאחל לכולם שירגישו טוב במהרה.

‏אצלנו בבית, מי שלא הורה, שותה שוקו [לגימה רועשת של משקה]. שמים כפית אבקת שוקו בכוס, מוסיפים חלב ובוחשים עד שהגושים נעלמים. אפשר לנער ואפשר לחמם, למרות שאני אישית אוהב את השוקו קר. אבל כל זה די פשוט. אבקה, חלב והופ [ערבוב כפית בכוס והנחת כפית], שוקו.

‏כמו תמיד, הדברים הפשוטים ביותר מספרים את הסיפורים המעניינים ביותר, ואני, מה לעשות, אוהב לחפש אותם.

‏אז בואו נניח רגע לשאלה מאיפה בא החלב? [געיית פרה] מהפרה, זה מאיפה.

‏ואיך מייצרים כוסות? [ערבוב כפית בכוס] ואפילו את השאלה למה כפית היא בדיוק בגודל של כפית ולא נניח של כפית וחצי, אני מוכן לעזוב עכשיו. [כפית מתכת פוגעת במשטח]

‏אבל מה זו האבקה הזאת ומאיפה היא באה? באיזה מקום בעולם יש מכרה שוקו? או אולי בכלל קוצרים את שיבולי השוקו בשדות העמק טוחנים את הגרגירים לאבקה. [קול מכשיר טוחן]

‏בפרק של היום נלך לאחור בשרשרת הייצור ונראה איפה זה מתחיל, ואיך עושים שוקו.

‏אם תסתכלו על אריזה של אבקת שוקו [רשרוש שקית], תגלו שאחד המרכיבים העיקריים הוא קקאו. האמת היא שיש סיכוי שאבא שלכם, אולי סבא שלכם, קורא למשקה עצמו קקאו. די קל להתבלבל במראה. קקאו, כזה שמשתמשים בו להכנת עוגות, יש לכם בארון אחר במטבח והוא מאוד מאוד דומה [קול סגירת ארון]. זאת אבקה חומה דקיקה.

‏אבל קשה מאוד להתבלבל בטעם. שוקו הוא מתקתק וקקאו… תנסו לטעום, אבל ממש ממש טיפה בקצה האצבע. זה מר, זה לא טעים ואפילו שזה נראה דומה, זה לא שוקולד ובטח לא שוקו. [קול נגעל]

‏אבקת שוקו עשויה מקקאו ומסוכר. לכן היא מתוקה ולכן טעים לשתות אותה. על סוכר אולי עוד נעשה פעם פרק שלם. תסמכו עליי, תהליך ההפקה הוא לא פחות ממרתק, ויש בו 17 שלבים שונים. היום נדבר על הרכיב המבלבל יותר, הקקאו.

‏באמריקה הדרומית ובאפריקה יש מדינות ששוכנות קרוב לקו המשווה. מזג האוויר בהן הוא ממש מוזר. חם, אבל גשום [קולות גשם ורעם]. רוב השנה הלחות גבוהה ויורד גשם, אבל אף פעם אף פעם לא קר. זה בדיוק האקלים שאהוב על עץ הקקאו שבו מתחיל הסיפור שמסתיים בשוקו של הבוקר.

‏עץ הקקאו משתייך למשפחה של צמחים שאליהם משתייכים גם עץ הקולה, שמהפירות שלו מכינים את אחד המרכיבים ב… קולה. ושני חברים נוספים במשפחה, הם שיח הכותנה שממנו מייצרים בדים, וחלמית או חוביזה, שפעם בחוג טבע עשיתם ממנה קציצות. תודו שלא ציפיתם לאילן יוחסין מפואר כזה.

‏עצי קקאו גדלים בפרו, בברזיל, ברפובליקה הדומיניקנית ובעוד כמה מדינות, והם כמובן מצמיחים פירות.

‏אבל פרי הקקאו לא דומה לאבקת הקקאו והיא גם לא נמצאת בתוכו. צבע הפרי ירוק, הוא מאורך, בערך בגודל של מלון קטן, ומבפנים הוא לבן. כשפרי הקקאו מבשיל, קוטפים אותו ומרוקנים אותו ממה שיש בפנים. ומה יש בפנים? המון גרגרים לבנים ורטובים. דמיינו שנייה גרגרים של רימון. דמיינתם? עכשיו נניח שכל גרעין היה בגודל של זית בערך ולבן במקום סגול אדום. הגרעינים האלה הם פולי קקאו והם יוצאים מתוך הפרי רטובים מאוד. העובדים פורטים אותם, מפרידים בין הגרעינים, ומניחים אותם בקופסת עץ גדולה שנשארת במחסן [הנחת קופסת עץ] ואז הולכים [צעדים מתרחקים]. וחוזרים אחרי חמישה ימים.

‏מה שקורה במשך הימים האלו הוא שפולי קקאו עוברים תסיסה [קול גזים קופצים]. חיידקים טבעיים הנמצאים על הגרעינים, מתחילים לאכול את הסוכר שבפולים. חיידקים מאוד אוהבים סוכר והם גומרים כמעט את כולו בתוך חמישה ימים.

‏אגב, זה אולי נשמע לכם מוזר, אבל תסיסה כזאת עושים למאכלים רבים בתהליך ההכנה שלהם. זה מה שהופך מיץ ענבים ליין, זה מה שהופך חלב לגבינה ומלפפונים למלפפונים חמוצים. התסיסה עושה שלושה דברים חשובים. דבר ראשון היא הופכת את פולי קקאו מלבנים לחומים. דבר שני, היא משנה את הטעם שלהם והם מתחילים להריח קצת כמו שוקולד. עוד לא ממש אבל בהחלט בכיוון הנכון. ודבר שלישי, פולי קקאו הם הזרעים של עץ הקקאו. ואם ניתן להם הזדמנות, הם עלולים לנסות לנבוט ולהתחיל להצמיח עץ קקאו חדש. התסיסה מוציאה להם את הרעיונות האלה מהראש. [קול צמח יוצא מהאדמה]

‏אחרי חמישה ימים חוזרים ומוציאים את פולי הקקאו לשמש. פורשים [קול הכאה] אותם על מרבדים גדולים ויושבים לידם. כל כמה שעות ניגש מישהו אל הפולים ומערבב אותם באת חפירה כדי שהם יחשפו לשמש מכל הכיוונים [את חפירה דופק על משטח]. ככה, לאט לאט, הפולים מתייבשים והם הופכים מתערובת רטובה כזאת כמו הבפנים של מלון, לגרעינים קשוחים, חומים ויבשים, שנראים בערך כמו שקדים שקונים לט"ו בשבט. [קול פיצוח]

‏את הפולים היבשים אורזים בשקים במשקל של 50 קילו כל אחד [קול פתיחת שק]. זה כמו המשקל של שני ילדים בני שמונה. או של עשרה חתולים ממש שמנים, או של… [יללת חתול] לא חשוב, הבנתם, זה כבד. את השקים האלה שמים על משאית ושולחים למפעלי הקקאו. [קול מנוע רכב כבד]

‏במפעל קולים את פולי הקקאו. מחממים אותם תוך כדי בחישה וזה מייבש אותם, ועושה מהם טוסט פולי קקאו. [קול ערבוב פולים] אחרי הקלייה, קליפת הפולים נפרדת מהם בקלות רבה וזאת הזדמנות טובה להיפטר ממנה. מכונות הקילוף מרעידות את פולי הקקאו ומשבי אוויר מעיפים את הקליפות, שהן קלות יותר, בעוד שהפולים עצמם, שהם כבדים בהרבה, הם נשארים במקום וממשיכים על סרט נע לתחנה הבאה.

‏כאן מחממים שוב את פולי הקקאו וטוחנים אותם לנוזל שנקרא ליקר שוקולד. הוא נראה ממש כמו שוקולד מותך אבל אל תתבלבלו, זה עדיין ממש לא טעים. ליקר השוקולד הוא חום מאוד והמרקם שלו הוא כמו של בוץ, סמיך אבל זורם. עכשיו תחשבו רגע על בוץ. אם אתם לוקחים חופן בוץ ביד [קול לחיצה על חומר רטוב] ולוחצים עליו חזק חזק. מה קורה? קודם כל, בין האצבעות שלכם יזרמו מים, שיצאו מתוך הבוץ, ובתוך היד יישאר לכם גוש של בוץ יבש או של גרגרי חול שנדבקו זה לזה. זה בדיוק מה שעושים עם ליקר השוקולד. מזרימים אותו אל תוך תבנית עגולה ומכבש חזק לוחץ עליה מלמעלה [קול מכסה כבד נסגר]. הנוזלים שבתוכו נפלטו החוצה, זה חומר שנקרא חמאת קקאו ומשתמשים בו לייצור שוקולד ועוד כמה דברים, למשל סבון. מה שנשאר בתוך התבנית הוא גוש יבש של… סוף סוף, קקאו. [קול אפקט הצלחה במשחק]

‏הגוש הזה או עוגת הקקאו, הוא יבש ודחוס אבל הוא הקקאו שלו פיללנו. מכונה גדולה נוספת מרעידה אותו, מפוררת, טוחנת והופכת אותו לאבקה, שהיא אבקת הקקאו שאתם מכירים. זה, דרך אגב, הקקאו של העוגות, זה שאם מנסים לשתות אותו, מגלים שהוא די מר והוא מאוד מאוד אבקתי.

‏השלב האחרון הוא הכנת אבקת השוקו ועושים אותו בדרך כלל במפעל אחר. מערבבים את אבקת הקקאו עם סוכר, עם תמצית וניל ועם עוד כמה חומרים שעוזרים לתת לשוקו מרקם חלק ונעים יותר לשתייה. מה שמתקבל, זו אבקת שוקו. כל מה שנותר הוא לארוז אותו בקופסה, לשלוח לחנויות ולשים בכל בוקר כפית אחת בכוס חלב.

‏טוב, שתי כפיות. [כפית מונחת על משטח]

‏כרגיל, מאחורי דברים שנראים פשוטים כל כך, מסתתר סיפור כל כך מעניין. מהמטעים ועד לשולחן, הקקאו עובר מסע של לפחות שלושה מפעלים, וחוצה לפחות פעמיים את הים. הוא עובר עשרות עובדים והמון המון סוגים של מכונות ובסוף הוא מגיע אליכם, אל הכפית.

‏אגב, סיפרתי לכם פעם למה כפית היא בדיוק בגודל של כפית?

‏אות מוזיקלי: "חינוכית".

‏[מוזיקת סיום]

‏קריין: הופק על ידי "פודקאסט ישראל מדיה בע"מ".

‏[חסות]

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

Comments


אוהבים פודטקסטים? הישארו מעודכנים!

הרשמו וקבלו עדכונים לכל תמלולי הפודקאסטים

תודה שנרשמת

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook

כל הזכויות שמורות © 

bottom of page