בפרק שפותח את העונה הרביעית, אנחנו פוגשים דמות בלתי צפויה ומעניינת שטוענת שהעולם שלנו בסכנה! ומכאן, אנחנו יוצאים למסע אל מחוץ לגוף האדם כדי לנסות ולגלות למה.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/08/2023.
פרק 49 - העולם בסכנה
מסע אל גוף האדם - פודקאסט לילדים.
כותב ומגיש: ד"ר יאיר פוזניאק. משתתפים: דניאל, יואב ואילת פוזניאק.
[נחירות]
ציף ציף: יאיר! יאיר!
יאיר: מההה, מה זה זה
ציף ציף: תתעורר! העולם בסכנה!
יאיר: מה? מי אתה??
ציף ציף: אני ציף ציף.
יאיר: מה אתה? ציפור?
ציף ציף: ברור שאני ציפור. אתה מכיר עוד חיות שעושות ציף ציף?
יאיר: מה אתה רוצה? אמצע הלילה עכשיו
ציף ציף: אמרתי לך, העולם שלנו בסכנה.
יאיר: מה? למה אתה מתכוון?
ציף ציף: תסתכל מסביב. העולם סובל בגללכם, בני האדם. ואני חושב שאם נסביר לילדים שמקשיבים לנו למה זה קורה, אולי הם יוכלו לתקן אותו!
יאיר: למה העולם שלנו סובל? מה אנחנו עשינו?
ציף ציף: אני לא יכול להסביר לך בפרק אחד. שמעתי את כל העונות הקודמות של מסע אל גוף האדם, ובאמת עשיתם אחלה עבודה, אבל אני חושב שהגיע הזמן לצאת מגבולות הגוף.
יאיר: לצאת מגבולות הגוף?
ציף ציף: אני מציע שנצא יחד למסע, ונכיר את העולם החי שמסביבנו. כשנבין איך עובד עולם הטבע, נוכל להבין גם למה הוא בסכנה ואיך אפשר לעזור לו.
יאיר: טוב, טוב, בסדר. אפשר לחכות לבוקר?
ציף ציף: מה לא הבנת? אנחנו צריכים לצאת עכשיו! אתה יכול לבוא איתי, אני יכול לעוף לאן שאני רוצה בזמן ובמרחב. אתה תעשה את מה שאתה עושה הכי טוב: להסביר את כל מה שצריך לילדים שמקשיבים לנו.
יאיר: טוב. שכנעת אותי. אני קם. [קולות התמתחות]
דניאל: אבא, מה אתה עושה ער?
יאיר: מה אתה עושה ער?? אני הולך… להציל את העולם! עם… ציפור, מסתבר! [מנגינת אינדיאנה ג'ונס[
יואב: (פיהוק) תחזור בזמן לשחק פיפ"א אחרי בית ספר?
יאיר: יואב, דניאל, זאת משימת חיי. אל תחכו לי. ניפגש בצד השני! [מנגינת אינדיאנה ג'ונס]
דניאל: בצד השני של מה?
יאיר: נו, זה פשוט דבר כזה שאומרים. להתראו- [מנגינה ממשיכה]
יואב: אבא, שכחת את הטלפון, כרגיל.
יאיר: אוווווו… הנה. לקחתי גם את הטלפון. זהו? הכל טוב? יאללה. בוא ציף ציף. בואו נצא לדרך
[מוזיקה]
יאיר: אז האמת היא שלפודקאסט הזה קוראים "מסע אל גוף האדם", ולא סתם. בשלוש העונות הראשונות חקרנו את הגוף ולמדנו איך הוא מתפקד. אבל מחוץ לגוף… שם קורה קסם מסוג אחר. עולם שלם של בעלי חיים, צמחים, חיידקים ופטריות, כולם שונים ומשונים ולכולם תרומה עצומה לתפקוד של העולם שלנו. וציף ציף טוען שהעולם שלנו בסכנה. אז כדי לנסות להבין למה, אנחנו צריכים קודם כל להכיר את היצורים החיים שבו. אנחנו נכיר אותם מלמטה למעלה, ונעבור לאט לאט על כל רמות הארגון שיוצרות את העולם החי שמסביבנו. כדי להכיר אותם, נתחיל מקטן. מהכי קטן. למעשה, מהחלקיקים הקטנים ביותר של החיים עצמם.
ציף ציף, קח אותנו פנימה. [אפקטים]
[מוזיקה]
ציף ציף: לאן הגענו?
יאיר: וואו, אנחנו בתוך תא דם אדום. אבל אנחנו כל כך קטנים, הרבה יותר קטנים מהתא עצמו. תסתכל מסביב. יש כאן כל מיני כדורים מרחפים, מדי פעם מתחברים אחד לשני וגם מתנתקים. אלה החלקיקים הקטנים ביותר של החיים, ולמעשה - של כל דבר. קוראים להם אטומים. אטומים הם היסודות הבסיסיים ביותר שמהם מורכבים חומרים. האטומים נמצאים בכל מקום, כי למעשה הם מגדירים את הקיום של כל חומר. גם חומרים שאנחנו לא יכולים לראות!
הנה כמה מהאטומים המוכרים ביותר, שאולי שמעתם עליהם: חמצן. מימן. חנקן. ברזל. ואולי האטום החשוב ביותר לקיום החיים - פחמן.
כל היצורים החיים, מהחיידקים הקטנים ביותר ועד לעצים בגובה של מאה מטרים, מכילים אטומי פחמן. הסיבה שזה קורה דווקא עם פחמן, היא כי פחמן הוא אטום מאוד חברותי: הוא אוהב ליצור קשרים עם אטומים אחרים. כששני אטומים או יותר נקשרים והופכים לחברים, אנחנו קוראים לזה מולקולה. בתאים שלנו יש מולקולות קטנות מאוד, אבל גם ענקיות ממש. באופן יחסי, כן?
למשל, אם אתם זוכרים, דיברנו בעונות הקודמות על החלבונים שמתפקדים בתאים שלנו. החלבונים בנויים מיחידות קטנות יותר שנקראות חומצות אמינו. חומצת אמינו היא מולקולה. בכל חומצת אמינו יש כמה אטומים שמחוברים יחד, ויוצרים מבנה.
למשל, בחומצת האמינו גליצין יש שני אטומי פחמן, חמישה אטומי מימן, שני אטומי חמצן ואטום חנקן אחד. בחומצת אמינו אחרת, שנקראת טריפטופאן, יש [שר כמו בליל הסדר: אחד עשר פחמנים, שנים עשר מימנים, שני חנקנים, שני חמצנים, אחד אלוהינו…] נו, הבנתם.
החלבון שנוצר מחיבור חומצות האמינו גם הוא מולקולה, רק הרבה יותר גדולה. גם חומצות שומן הן מולקולות, סוכרים הן מולקולות, וגם הכרומוזומים בתא הם מולקולות. אז אתם מבינים שכשאנחנו מדברים על מולקולות, אנחנו כבר מדברים על משהו שיש לו חשיבות או תפקיד בתוך התאים. שווה להיות אטומים חברותיים!
[צליל של חשמל מצד לצד]
ציף ציף: אמאלה! מה עבר פה? זה ענקי!!!
יאיר: תרגע, ציף ציף. זו רק מיטוכונדריה. המיטוכונדריה היא אברון שמורכב מהרבה מאוד מולקולות. אברון זה כמו איבר קטן, וקוראים להם ככה כי יש להם תפקידים מאוד חשובים.
למשל: המיטכונדריה היא מפעל האנרגיה של התא, והיא מספקת לו את האנרגיה שהוא צריך לכל מיני פעולות. הגרעין, שפגשנו בעונה השנייה, הוא גם אברון, והוא מגן על הדנ"א - ספר ההפעלה של החיים. עוד אברון חשוב הוא הליזוזום, שהוא כמו פח הזבל של התא והוא מפרק כל מיני חלבונים.
ציף ציף: בכל התאים של כל היצורים יש את אותם אברונים?
יאיר: לא בדיוק. למשל, בתאים של חיידקים אין בכלל אברונים. הם מצליחים להסתדר רק עם מולקולות שצפות להם בתוך התא. בתאים של צמחים יש אברון מיוחד מאוד שנקרא כלורופלסט ומה הוא עושה - נראה בהמשך העונה שלנו.
אוקיי, הגיע הזמן לעלות רמה! בוא נמריא, ציף ציף! [קול המראה]
[מוזיקה]
ציף ציף: עכשיו אני רואה את התא שהיינו בתוכו, ולידו עוד תא ועוד תא.
יאיר: נכון. כל תאי הדם האדומים האלה, ביחד עם תאי דם לבנים של מערכת החיסון, מרכיבים רקמה שנקראת רקמת הדם. יש לנו עוד סוגים של רקמות אחרות, ולכל אחת יש מאפיינים משלה.
למשל: רקמת העור מכילה תאים קטנים קטנים וצפופים צפופים, ממש כמו חומה. התפקיד שלהם הוא לחסום כל מיני מזיקים מלחדור לגוף. רקמת המוח מכילה תאי עצב שמעבירים אחד לשני מסרים. רקמת תאי הכבד מכילה תאים שמבצעים כל מיני פעולות על חומרים שנכנסים אלינו לגוף. וכל התאים של רקמת הכבד ביחד, יוצרים את האיבר שנקרא - כבד!
דיברנו בעונות הקודמות על המון איברים: המוח, שהוא המפקד של הגוף ושולט בתפקוד שלו; הראות שדרכן נכנס חמצן לדם ויוצא פחמן דו חמצני; הלב שהוא המשאבה הגדולה שמזרימה את הדם בגוף שלנו; הקיבה שהיא השק שבו נאגר ומתפרק המזון שאנחנו אוכלים לפני שהוא מעוכל; הכליות שמסננות את הדם מחומרי פסולת, כל אלה איברים.
יש גם דברים אחרים בגוף שאנחנו קוראים להם איברים למרות שהם בעצם מורכבים מכמה סוגים של רקמות. למשל: ידיים ורגליים.
ציף ציף: אז רגע, תן לי לראות אם הבנתי: כל האיברים מורכבים מרקמות, שמורכבות מתאים, שמורכבים מאברונים, שמורכבים ממולקולות, שמורכבות מאטומים.
יאיר: נכון. ואם לוקחים את כל האיברים שקשורים לתפקיד מסוים בגוף, הם יוצרים מערכת. יש לנו עשר מערכות בגוף האדם: בואו נראה אם הקשבתם טוב לעונות הקודמות ואתם יכולים לספור את כולן! תעצרו את הפודקאסט עכשיו ותנסו, קדימה.
אז בואו נראה כמה הצלחתם: מערכת הנשימה, מערכת העיכול, מערכת ההובלה או הדם, מערכת ההגנה שלנו שמגינה מפני פולשים, מערכת העצבים, מערכת ההפרשה, מערכת ההפרשה הפנימית שאחראית להורמונים, השליחים הקטנים של הגוף, מערכת השלד והשרירים, מערכת הכסות - העור והשיער, ומערכת הרבייה. נו? הצלחתם?
ציף ציף: וכל המערכות האלה יוצרות אדם!
יאיר: נכון ציף ציף! האדם נקרא גם אורגניזם, או יצור חי. אבל בעצם כשחושבים על זה, האדם הוא לא האורגניזם היחיד בעולם, נכון? יש המוווןו יצורים חיים. וכולם מורכבים במידה זו או אחרת ממערכות, איברים, רקמות, תאים, אברונים, מולקולות ואטומים. יש יצורים מורכבים, כמו האדם, לוויתנים, דינוזאורים, כלבים, ציפורים, ולטאות. יש גם יצורים יותר פשוטים כמו חרקים, פרפרים ותולעים, ויש יצורים ממש ממש פשוטים, שמורכבים מתא אחד בלבד ואפילו בלי אברונים, ואלה החיידקים. אבל כולם יצורים חיים!
ויש עוד משהו שאולי הילדים שמקשיבים לנו לא יודעים: גם צמחים הם יצורים חיים! כל הצמחים! מהדשא שישבתם עליו בפארק ועד העצים העצומים באמריקה, גם הצמחים האלה מורכבים ממערכות, מרקמות מעניינות ומתאים שמתפקדים אחרת מהתאים של בעלי החיים! עליהם נדבר בהמשך העונה.
ציף ציף: זה מרתק! אפשר להפעיל את הכנפיים שלי ולעלות עוד קצת למעלה?
יאיר: קדימה! אנחנו עולים עכשיו גבוה באוויר. בוא נמריא לסוואנה באפריקה!
[טיסה, תופים]
יאיר: אז מה אנחנו רואים כאן? יש כאן עדרים של ג'ירפות, תאואים, פילים, אריות, זברות, נמרים, וואו!
כל קבוצה כזאת, של בעלי חיים מאותו מין, נקראת אוכלוסייה. אז יש כאן המווון אוכלוסיות של בעלי חיים שונים, גם אוכלוסיות של ציפורים, צמחים ואפילו חיידקים שאנחנו לא יכולים לראות. כולם נמצאים כאן, בסוואנה. ואם אנחנו לוקחים את כל האוכלוסיות האלה, אנחנו מקבלים את מה שנקרא חברת הסוואנה. הסוואנה עצמה היא בית גידול לכל חברת בעלי החיים, הצמחים והמיקרואורגניזמים הקטנטנים שחיים בה. בוא נמשיך ונעוף ונמצא עוד בתי גידול: הנה חוף ים, שגם הוא בית גידול להמון חברות של יצורים חיים, ג'ונגל ביערות אמריקה ומרחבי הקרח העצומים של הקוטב הצפוני. כולם בתי גידול לחברות שונות ומשונות של יצורים חיים.
ועכשיו ציף ציף, הגיע הזמן לראות מה מחבר הכל ביחד. מוכן?
[זינוק]
יאיר: זה! זה מה שרציתי שתראה! זה כדור הארץ שלנו. תראה כמה כחול, ירוק ויפה הוא. זאת הביוספרה, שמכילה את כל בתי הגידול בכל העולם ואת כל היצורים החיים, קטנים כגדולים.
ציף ציף: אתה צודק, הוא ירוק, כחול ויפה, אבל זה עלול להשתנות בקרוב. אפילו בקרוב מאוד. כבר עכשיו אתה מרגיש שמזג האוויר מתחיל להיות משוגע. לפעמים חם נורא ולפעמים קר. יש מקומות בעולם עם סופות שלגים נוראיות ואחרים עם יובש שלא נגמר. אנחנו חייבים להיעזר בילדים שמקשיבים לנו ולהציל את העולם היקר שלנו!
יאיר: אני חושב שהבנתי, ואתה צודק. אבל כדי להציל את העולם אנחנו חייבים להבין יותר טוב איך צמחו פה היצורים החיים ואיך הם משפיעים על העולם ואחד על השני. וגם עלינו. אמרת שאתה יכול לחזור אחורה בזמן, נכון?
ציף ציף: כן! לאן אתה רוצה להגיע?
יאיר: להתחלה. להתחלה של כל החיים. זה ממש מזמן. ואם הסיפורים ששמעתי נכונים, כדור הארץ היה מאוד שונה באותה תקופה.
קדימה ציפציף. קח אותנו שלושה מיליראד שנים אחורה.
ציף ציף: אוקיי, אני מקווה שלא נתחרט על זה…
[מכונת זמן, מוזיקה דרמתית, ברקים]
יאיר: וואו…
ציף ציף: וואו, איזה פחד! זה העולם שלנו?
יאיר: אמרתי לך… ילדים, בואו וחקרו איתנו את תחילתם של החיים על פני כדור הארץ. הצטרפו אלינו לפרק הבא של מסע אל גוף האדם.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments