סיפורה של המלכה אליזבת' השנייה שהייתה גם נהגת משאית, חברת "מסדר הפיל" ו"מסדר הנמר", וחובבת מושבעת של כריכים עם ריבה. זה סיפור על מלכה. מלכת אנגליה.
אתם מאזינות ואתם מאזינים לכאן הסכתים, הפודקאסטים של תאגיד השידור הישראלי.
היסטוריה לילדים עם יובל מלחי.
המלכה אליזבת השנייה.
יובל: שלום ילדות, שלום ילדים.
גיבורת הפרק שלנו היום הייתה ראש השבטים העליונה של איי פיג'י, חברת 'מסדר הפיל' ו'מסדר הנמר', המושלת העליונה של הכנסייה האנגליקנית העולמית, נהגת משאית, וחובבת מושבעת של כריכים עם ריבה. בלי הקשה.
איך היא יכלה להיות כל הדברים האלה ביחד?
זה כי היא הייתה מלכה.
מלכת אנגליה.
[צלצולי פעמונים]
לפעמים, ולא רק באגדות, כבר כשתינוקת באה לעולם, יודעים שיום אחד היא כנראה תהיה מלכה. כשאליזבת' אלכסנדרה מרי ווינדזור נולדה בלונדון בשנת 1926, היה קשה לזכור את השם שלה, אבל לא, לא, היא נולדה לדוכס מיורק, בנו של מלך אנגליה. היא הוכתרה כ'הוד מעלתה המלכותית, הנסיכה אליזבת מיורק'. הציבור הבריטי בכלל לא התרגש.
כן, זה נחמד שנולדה למלך ג'ורג' החמישי נכדה, וכן, היא באמת חמודה מאוד, וזה מצחיק שהיא לא מצליחה להגיד אליזבת וקוראת לעצמה ליליבט. וזה כל כך חמוד שהיא קוראת לסבא שלה, המלך, סבא אנגליה. אבל שהילדה הזאת תהיה מלכה, היא?
מה פתאום? אין סיכוי.
בבריטניה של אותם שנים, ובכלל, בעולם של פעם, התפיסה הרווחת הייתה שיש עדיפות לגברים במלוכה. מסיבה זו, סדר היורשים של המלך ג'ורג' החמישי נראה כך:
ראשון בתור היה דודה של אליזבת, בנו הבכור של המלך. [היי!]
שני בתור היה אבא של אליזבת. [אהמ אהמ.. היי!]
ובמקום השלישי, המרוחק, אליזבת עצמה, הנכדה הבכורה של המלך. [היי!]
אבל כולם ידעו שברגע שיוולד למלך נכד זכר, הוא מיד יעקוף את אליזבת בתור למלוכה.
כי ככה זה. מה, כל כך מורכב, תכף יוולד נכד זכר...? אבל זה לא קרה. לא נולד אף נכד זכר.
וגם דודה של אליזבת החליט לוותר על המלוכה, כדי להתחתן עם אהובתו, אישה אמריקאית שהייתה גרושה. חוקי הממלכה באותם ימים לא אפשרו לו לשאת אותה לאישה, והוא החליט לוותר על המלוכה לגמרי.
אביה של אליזבת, ג'ורג' השישי, הפך לפתע למלך. אבל, פתאום, אליזבת התקרבה צעד אחד קרוב יותר למלוכה. כיוון שלאליזבת ולאחותה הצעירה מרגרט לא היו אחים נוספים, הציבור החל להבין שליליבט כנראה תהיה המלכה הבאה.
בהיסטוריה של אנגליה היו מלכות בעבר, אבל מעטות:
במאה ה-16 המלכה הראשונה של אנגליה, מרי הראשונה, ואחריה אליזבת הראשונה.
במאה ה-18 המלכה אן, ובמאה ה-19, שמסתיימת בשנת… 1900? יפה. המלכה ויקטוריה, שמלכה במשך 63 שנים וחצי, והשאירה אחריה מורשת מפוארת.
פיצקי: אז מה עשו עם זה?
יובל: או, שלום פיצקי.
פיצקי: נו, אז מי קיבל את זה?
יובל: את מה?
פיצקי: את הכרכרה של המורשת. [קולות של פרסות סוסים]
יובל: לא, לא. מורשת זו לא כרכרה.
פיצקי: אה, נכון. זה אוטו מפואר בצבע אדום כזה גדול. נו, מי קיבל אותו?
יובל: לא, לא, פיצקי. מורשת זה מה שאנחנו משאירים לדורות הבאים. זו יכולה להיות נהגות מסוימת, מנהגים, או כל דבר שאנחנו משאירים מאחור.
פיצקי: נו, אז אם יש לה אוטו מהיר, היא נוסעת מהר מהר, משאירה את כולם מאחור.
יובל: לא, לא. פיצקי, נגיד שאתה מנהל בית-ספר, ואתה עושה כל מיני דברים, ואחרי הרבה שנים אתה עובר לתפקיד אחר. אז מה שיצרת, ובנית, והדרך שלך, זו- המורשת שלך.
פיצקי: אה, כמו המורה שלי שאול.
יובל: אה, באמת? מה הוא, מה הוא השאיר?
פיצקי: הוא היה מורה לכדורשת. קראנו לו מורשת. [חה חה חה קולות צחוק]
יובל: נו, פיצקי, באמת.
פיצקי: סתם, סתם, בצחוק. רגע, אז היא נהייתה מלכה או לא? לא… לא סיימת את הסיפור.
יובל: אני… ממשיך, ממשיך.
מספרים שכבר מילדות לאליזבת היה את זה: רצינות, חיבה לסדר ולמשמעת, הדרת כבוד, היגיון בריא, וחינוך טוב. סיפרו עליה, שהייתה סמכותית כבר בגיל שנתיים.
אליזבת התינוקת במבטא בריטי: אני רוצה לאכול דייסה.
אמא, נדמה לי שהייתי די ברורה. רוצה אני דייסה.
דייסה רוצה אני.
בלי אבל, בלי אבל.
אומר זאת שוב, ובפעם אחרונה:
אני רוצה דייסה.
דייסה, דייסה.
אמא של אליזבת: לא, אליזבת כבר אכלת דייסה.
אבל אליזבת, אבל אליז...
אבל… אבל את רק בת שנתיים.
אם ככה זה עכשיו, מה יהיה בעוד כמה שנים?
אוי, ואבוי לנו.
אוקיי, אוקיי, בסדר, בסדר.
קבלי דייסה.
אוי ואבוי לנו אוי אוי אוי אוי אוי.
יובל: אז מה אתם אומרים? כיף להיות נסיכה? אני לא בטוח.
הילדות של אליזבת לא הייתה דומה לזו שלכם או שלי. אליזבת ואחותה לא הלכו לבית הספר, אלא חונכו בבית על ידי אמא שלהן ומורה פרטית, מריון קרופורד, שכונתה גם קרופי. היא לימדה אותן מוזיקה וספרות, צרפתית, גרמנית, והיסטוריה. קרופי סיפרה, שיותר מכל דבר אחר, האחיות השתוקקו לצאת ולהכיר ילדים וילדות בגילן. אבל זה פשוט לא התאפשר. אז הן שיחקו זו עם זו, עם המשרתים, ועם סוסים וכלבים.
[מוסיקה דרמטית]
בשנת 1939 פרצה מלחמת העולם השנייה. אליזבת הייתה בת 13, ואחותה מרגרט בת 9. גרמניה הנאצית הפציצה את לונדון, והוצע לשלוח את אליזבת ואחותה הרחק מקו האש עד לקנדה. אבל אמא שלהן הודיעה בנחרצות: "הבנות לא יעזבו אם אני לא אעזוב. אני לא אעזוב אם בעלי המלך לא יעזוב. והמלך- הוא לא יעזוב לעולם".
בשנת 1940, כשהיא בת 14 בלבד, נאמה אליזבת לראשונה ברדיו, ופנתה לכל הילדים בבריטניה שחיו בפחד תחת ההפצצות: "אנחנו מנסים לעשות כל שביכולתנו כדי לעזור למלחים, לחיילים שעל הקרקע ולאנשי חיל האוויר האמיצים שלנו. וגם אנחנו, מנסים לשאת את חלקנו בסכנות המלחמה ובעצב שהיא מביאה עימה. אבל אנחנו יודעים, כל אחד מאיתנו, שבסופו של דבר, הכל יהיה בסדר".
יובל: איזה יופי!
[קטע מקורי באנגלית מסוף הנאום של אליזבת: "מרגרט עומדת כאן לצידי, ושתינו נאמר לכם לילה טוב עכשיו. בואי מרגרט! לילה טוב, ילדים, לילה טוב ובהצלחה לכולכם!"]
יובל: בשנת 1945, אליזבת בת ה-18 רצתה לקחת חלק במלחמה. היא הוכשרה כמכונאית ונהגת משאית, ושירתה בחיל העזר לנשים. וכך היא הייתה האישה הראשונה בהיסטוריה של בית המלוכה הבריטי, ששירתה בצבא. רק שתדעו שעד היום יש חוק בבריטניה שאומר שהמלכה לא צריכה רישיון כדי לנהוג.
[קולות של מכונית חורקת על הכביש בנסיעה]
כשהמלחמה הסתיימה, אליזבת ואחותה התחפשו, ויצאו לחגוג ברחובות יחד עם כל האנשים. היא סיפרה כי הן נסחפו יחד עם כל האנשים בגל של אושר והקלה.
והייתה גם אהבה.
עוד בצעירותה, הכירה אליזבת בחור צעיר בשם פיליפ. הוא היה בן למשפחת אצולה, גדל ביוון, והיה קשור למשפחת המלוכה בדנמרק. הוא היה חייל, ימאי, והיא התאהבה בו. הם שמרו על קשר ושלחו זה לזו מכתבים בזמן שהוא שירת בצי המלכותי. כשאליזבת הייתה בת 21, הם התארסו בחשאי. אבל כמו באגדות, הוריה של הנסיכה חשבו שהוא לא ראוי לה. הם אמרו עליו שהוא זר מדי, שהוא עני מדי, שהוא נסיך בלי ארץ ובלי ממלכה. אבל אליזבת המאוהבת לא ויתרה, ומשפחתה השתכנעה. והיא ופיליפ התחתנו בשנת 1947.
[תרועת חצוצרה וכינורות]
לאחר מלחמת העולם השנייה, הונהג בבריטניה משטר קיצוב: כל אדם קיבל מספר מוגבל של תווי קנייה לרכישת מזון ובגדים. אליזבת השתמשה בתלושי קצבת הביגוד שקיבלה, כדי לרכוש את שמלת הכלולות שלה.
בשנת 1950 פרסמה המורה הפרטית של אליזבת ומרגרט ספר בשם "הנסיכות הקטנות". היא גידלה אותן במשך 16 שנים ורצתה לספר על חוויותיה. היא קיבלה אישור לכך, ממשפחת המלוכה. אך לאחר פרסום הספר, המלכה חשבה שהספר פגע בפרטיות המשפחה וניתקה עמה קשרים. משפחת המלוכה מעולם לא החליפה מילה נוספת עם קרופי.
עוד כנסיכה, אליזבת החלה למלא יותר ויותר תפקידים מלכותיים. בגיל 18 היא הוגדרה כ"יועצת המדינה", ונקבע כי ביכולתה למלא מטלות של אביה המלך כשהוא לא באנגליה, או כשהוא לא מסוגל למלאן. ובאמת, בשנת 1951 החלה בריאותו של אביה להידרדר, והיא נסעה במקומו לשלל ביקורים ברחבי העולם, מארצות הברית ועד לאוסטרליה.
כשהייתה בדרך לביקור בקניה של אפריקה, תפסה אותה בשורה:
עוזר המלכה: אליזבת, יש לנו חדשות טובות וחדשות רעות.
אליזבת: אוקיי? מה החדשות הרעות?
עוזר המלכה: אבא שלך לא מרגיש טוב והלך לעולמו.
אליזבת: אוי, זה נורא! איך יכול להיות חדשות טובות?
עוזר המלכה: את המלכה.
אליזבת: אה? אני המלכה? וואו וואו וואו, מה אתה אומר? מה זה? חדשות חמוץ מתוק? חריף מלוח? טוב אוכל אנגלי, זה לא הרבה טעם.
יובל: אליזבת הוכתרה למלכה כשהייתה רק בת 25. אם לשני פעוטות- הנסיך צ'ארלס והנסיכה אן. טקס ההכתרה שלה אורגן במשך שנה שלמה, ונמשך יום שלם. הוא כלל טקס דתי, משתתפים שהגיעו מכל רחבי העולם, סעודות, משרתים ומצעדים.
אפילו מתכון מיוחד הומצא בעבורו: עוף ההכתרה. סלט עוף מתובל שאוכלים בבריטניה עד היום.
את העוף מתבלים בפטרוזיליה, טימין, עלי דפנה, כמון, כורכום, ג'ינג'ר, וגרגירי פלפל, מערבבים מיונז או שמנת, ואוכלים אותו קר עם סלט או סנדוויץ'. נסו בעצמכם, זה לא כזה מורכב.
פיצקי: אממ, יאמי.
יובל: אבל מה בעצם העבודה של המלכה? מה היא עושה?
תפקיד המלך או המלכה בבריטניה הוא בעיקר טקסי. מלכת אנגליה אומנם הוגדרה כראש חבר העמים הבריטי, כמפקדת העליונה של הצבא הבריטי, וכמושלת העליונה של הכנסייה האנגליקנית העולמית- זרם של נצרות שקיים בבריטניה.
אבל למרות כל התארים הגדולים, בפועל תפקידה היה סמלי בעיקרו. באחריותה להקריא את נאום ראש הממשלה בפתיחת כל מושב של הפרלמנט, לברך את האומה בכל חג מולד [אליזבת באנגלית: "אני מאחלת לכם חג מולד שמח!"], ולהעניק תארי אצולה לאנשים שתרמו לממלכה.
למרות זאת, אליזבת הייתה מעורה היטב בפוליטיקה הבריטית, והקדישה שלוש שעות בכל יום לעידכונים. היא נפגשה עם ראש הממשלה מדי שבוע, וסיפרו עליה שהיא בקיאה, חדה, עניינית, ומעודכנת היטב.
כמי שמחזיקה בתפקיד סמלי, היה לאליזבת יכולת מוגבלת להביע את דעותיה. אבל אליזבת, הצליחה להעביר עמדה גם בדרכים סמויות: המלכה התנגדה נחרצות למשטר האפרטהייד הגזעני בדרום אפריקה, שהפלה שחורים, ואסר על קשרים בין שחורים ולבנים. כשרקדה עם שליט גאנה השחור, לעיני מצלמות כל העולם, הביעה המלכה עמדה ברורה נגד גזענות, גם בלי שניסחה אותה במילים.
המלכה נסעה למקומות רבים, בבריטניה ומחוצה לה. לישראל אגב, היא מעולם לא הגיעה. ובכל מקרה, לו הייתה מבקרת בישראל- ההכנות היו מסובכות להחריד. כשראש הממשלה ונשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס, נשאל על כך- הוא אמר שההכנות לביקור כזה היו אורכות שנתיים.
שנתיים!
אולי יצא לכם לראות תמונות של המלכה, לובשת חליפה בצבע בולט וחובשת כובע גדול. מסתבר, שלבחירה שלה בצבעים חזקים הייתה סיבה: אליזבת רצתה לבלוט בשטח, כדי שלא יהיו אנשים שיתאכזבו, שהם הגיעו לאירוע בנוכחות המלכה, אבל לא הצליחו לראות אותה.
ובאמת, ההערכה היא שיותר משליש מתושבי בריטניה, זכו לראות את המלכה בעיניהם ממש, או אפילו לפגוש אותה אישית. אם הייתם פוגשים את המלכה אליזבת, ורוצים לפנות אליה בתוארה המלא, הייתם צריכים לומר כך:
פיצקי: רגע, רגע, אני יכול?
יובל: אה, פיצקי חזרת. כן, מה תרצה?
פיצקי: אני רוצה להגיד את השם המלא של המלכה. בטח זה מלכה, הוד מלכותה, משהו כזה פשוט, לא?
יובל: בוא תנסה.
פיצקי: בוא נראה, בוא נראה. "אליזבת השנייה. בחסד האל, של הממלכה המאוחדת, של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד, ושל שאר נחלותיה ואדמותיה. מלכה, ראש חבר העמים, מגנת האמונה". אוי, כמה… טוב, אני אגיד הוד מלכותה, וזהו. אולי גבירתי זה ארוך, קצת מסובך.
יובל: אז רגע, פיצקי, תדע שהמלכה לא רק חילקה תארי אצולה, היא גם זכתה בעצמה לעשרות ולמאות אותות כבוד ממדינות וארגונים שונים.
פיצקי: מה, אני לא מקריא עכשיו מאות אותות כבוד, מה פתאום?
יובל: לא, בוא, תקריא רק חלק.
פיצקי: חלק בסדר, בוא נראה.
"ראש השבטים העליונה של איי פיג'י, אבירת הצלב הגדול של האריה ההולנדי, חברה ב'מסדר הפיל', חברה ב'מסדר הנמר', חברה ב'מסדר האריה הלבן', ב'מסדר העיט האצטקי', חברת 'מסדר הנילוס', חברת 'מסדר השמש העליונה', 'מסדר החרצית', 'מסדר הלב המוזהב של קניה', ויש עוד שש… שש מאות?!" וואי וואי וואי וואי, איזה מזל שאני לא הולך להקריא את כולם.
יובל: נישואיה של המלכה היו מאושרים. היא ופיליפ חיו ביחד יותר מ-70 שנה, עד לפטירתו בשנת 2021 בגיל 99. בגלל מגבלות מגפת הקורונה באותה התקופה, אליזבת ישבה לבדה בטקס ההלוויה שלו, תמונה שעוררה אהדה רבה בציבור. כשהספידה אותו, דיברה על הזיק השובב והסקרני שבעיניו, שנותר שם כל חייו, מהרגע שבו ראתה אותו לראשונה ועד ליום מותו.
לבני הזוג המלכותי היו ארבעה ילדים: צ'ארלס, אן, אנדרו ואדוארד, וגם שמונה נכדים, ושלושה עשר נינים. לאורך השנים, כמה מילדיה ומנכדיה של אליזבת היו מעורבים בשערוריות שונות ומשונות. וכיוון שעיתוני הרכילות הבריטיים, חשבו שכל דבר שבני משפחת המלוכה מעורבים בו, הוא סיפור מרתק- שמוכר הרבה עיתונים- הם פרסמו כל פרט שיכלו על חייהם של בני משפחת המלוכה.
אז מה אתם אומרים?
הייתם רוצים להיות בני מלוכה?
אליזבת אהבה כלבים וסוסים מילדותה, והמשיכה לאהוב אותם גם כמבוגרת. הכלב האהוב עליה היה מזן קורגי, ולאורך חייה גידלה יותר מ-30 כלבים כאלה. אני ממליץ לכם לחפש בגוגל "מלכת אנגליה וקורגי". מצפות לכם כמה תמונות, חמדמודות במיוחד.
למשפחת המלוכה הבריטית יש כמה וכמה ארמונות. המוכר שבהם הוא ארמון בקינגהאם בלונדון, ויש בו 775 חדרים.
775!
מתוקף חוק נושן, כל הברבורים בבריטניה שייכים גם הם לבית המלוכה, ומי שפוגע בברבור נחשב כאילו עשה פשע נגד הממלכה.
יודעים גם איך נשמע השעון המעורר של המלכה אליזבת?
ככה: [חמת חלילים מנגן]
נגן חמת חלילים משלה שניגן לה נעימות בכל בוקר.
ולא תאמינו, המלכה חגגה יום הולדת פעמיים בשנה.
פעם בתאריך האמיתי שלה, בחודש אפריל, ופעם בתאריך רשמי שנקבע לפני מאות שנים, בראשית חודש יוני. במסגרת התאריך הרשמי הזה התקיים מצעד של אלפי חיילים, פרשים על סוסים ותזמורות.
אבל לצד כל השפע המסחרר הזה, המלכה הקפידה למחזר ניירות עטיפה, והשתמשה באותה מזוודה במשך שבעים שנה.
המלכה גם תמיד החזיקה ביד תיק קטן.
[שיר] "כל אחת סוחבת איתה תיק קטן… תיק קטן, תיק קטן"
בתיק היו מראה קטנה, ליפסטיק, משקפי קריאה וסוכריות מנטה. אבל הוא שימש לעוד מטרה: כדרך לתקשר עם העוזרים הרבים שלה. אם היא ישבה בשיחה משעממת, היא הייתה מניחה את התיק על הרצפה, ומישהו מהצוות שלה היה נחלץ לעזרתה-
עוזר המלכה: "אליזבת, בואי, חייבים ללכת, יש דברים חשובים, בואי, בואי."
יובל: אם הייתה מסובבת את טבעת הנישואים שלה, זה היה סימן לכך שהיא מוכנה לסיום האירוע.
עוזר המלכה: "אוקיי, האירוע הסתיים, האירוע… אה, גרדת, אה, לא, לא, האירוע ממשיך, אירוע ממשיך, כן."
יובל: בסעודות בנוכחות המלכה, הכלל היה שכולם חייבים להפסיק לאכול, ברגע שהיא מסיימת לאכול. וידוע שצריך לשמור על נימוסים טובים. אחד האיומים שכל הילדים הבריטים מכירים הוא: "תאכל יפה, אחרת איך ניקח אותך לסעודה אצל המלכה?!".
ויש עוד כללים.
ידעתם למשל שלפי כללי הפרוטוקול אסור לאיש לגעת במלכה? כשראש ממשלת אוסטרליה הניח פעם את ידו על כתפה, נוצרה שערורייה של ממש.
[אנגלית: "הו, לא!"]
אליזבת שימשה כמלכה במשך 70 שנה, תקופת הכהונה הארוכה ביותר בהיסטוריה של בריטניה. למעשה, תקופת הכהונה של אליזבת, ארוכה יותר משל כל ארבעת המלכים שקדמו לה יחד. בכל ההיסטוריה, רק המלך הצרפתי לואי ה-14, שלט יותר זמן ממנה.
אליזבת היא גם ראש המדינה שקיים את מספר הנסיעות הממלכתיות הגבוה בהיסטוריה, מאה וחמישים ביקורים שונים, שלארגן כל אחד מהם היה מסובך מאוד. שיא נוסף- המנהיגה שפניה הופיעו על הכי הרבה שטרות כסף, ב-35 מדינות שונות.
כל כך הרבה קרה בשנות כהונתה. מעמדה של בריטניה בעולם השתנה: אם בתחילה היא שלטה על 32 מדינות שונות, בכל יבשות כדור הארץ, הרי שעם התפרקות האימפריה הבריטית ומתן עצמאות למדינות רבות שהיו חלק ממנה, הממלכה הצטמצמה. ובסוף כהונתה, רק 14 מדינות עדיין היו חלק מבריטניה. חלקן הגדול איים מרוחקים.
בזמן שהיא כיהנה בתפקיד, התחלפו בבריטניה 15 ראשי ממשלה.
המלכה זכתה להיפגש עם 5 אפיפיורים שונים, ו-14 נשיאי ארה"ב.
העולם השתנה סביבה, שינה את פניו, והיא- נשארה אי של יציבות. משפחות המלוכה נוהגות להזמין ציירים לצייר אותם, ואליזבת צוירה בידי אמנים שונים, כבר מגיל צעיר. במהלך חייה, היא ישבה ל-200 דיוקנאות שונים.
אליזבת זכתה להתייחסויות רבות בתרבות הפופולרית: הביטלס התייחסו אליה באחד מתקליטם, ולהקות אחרות גם להם היה מה להגיד על המלכה, אך הם בעיקר התייחסו למוסד המלוכה, שחשבו שאין בו צורך.
המלכה אליזבת כיכבה גם בספרי ילדים. בספר "סעודה אצל המלכה" של רותו מודן הישראלית, ילדה עם נימוסי שולחן קלוקלים נלקחת במטוס לסעודה חגיגית עם המלכה. אבל במקום ללמוד נימוסים, היא מלמדת את המלכה כמה כיף לאכול עם הידיים.
בשנת 2012 התקיימו בלונדון המשחקים האולימפיים. הבריטים התרגשו מאוד, ובטקס הפתיחה החגיגי הייתה גם משתתפת מיוחדת, המלכה. היא הצטלמה לסרטון יחד עם שחקן ששיחק את דמות המרגל- ג'יימס בונד, וכפיל שלה צנח ממטוס מחופש למלכה. בהתחלה, אנשים היו בטוחים שזו באמת היא!
סרטון מפורסם אחר בכיכובה צולם לפני כשנתיים, בחגיגות ה-70 להכתרתה.
המלכה ישבה לשתות תה, עם לא אחר מהדוב פדינגטון, גיבור ספרי הילדים והסרטים הבריטי האהוב. הסתבר שפדינגטון והמלכה חולקים חיבה מיוחדת לאותו מאכל, כריכים עם ריבה. אנשי צוותה של המלכה סיפרו, שאחד המאכלים האהובים עליה, הוא כריך מלחם שחתכו לו את הקשה, מרוח בשכבה של ריבת תות. עוד מאכל אהוב עליה במיוחד הוא שוקולד מריר. בננות היא אוכלת אך ורק בסכין ובמזלג, לשם הנימוס, ושלא תעזו להגיש לה שום ובצל.
בספטמבר 2022, כשהיא בת 96, הלכה המלכה אליזבת השנייה לעולמה. בנה הבכור צ'ארלס הפך סוף-סוף למלך. יותר מרבע מיליון בריטים עמדו בתור יותר מיממה, כדי לחלוף על ארון הקבורה שלה, ולהביע כבוד אחרון. בשיאו, התור הגיע לאורך 16 ק"מ, כמו המרחק מתל אביב לראשון לציון.
לכל אורך חייה הייתה אליזבת פופולרית מאוד, והבריטים אהבו אותה. כיום אנשים רבים שואלים האם באמת בית המלוכה הוא דבר נחוץ. הוא סמלי, ויכול להיות מקור לחיזוק בזמנים קשים, אך הוא גם עולה הרבה מאוד כסף. אנשים רבים סבורים שמוסד המלוכה באנגליה מיותר, ושיש לפרקו. אחרים מאמינים, שמוסד המלוכה חשוב, והרבה אחרים חושבים שהאמת היא אי שם באמצע. גם אם בית המלוכה לא כזה חשוב, הרי שמדובר באטרקציה תיירותית אדירה, שמושכת מיליוני תיירים ללונדון. ובמשפחה שכיף לעקוב אחר עלילותיה. ובאמת, משהו במשפחת המלוכה מרתק אנשים, ולא רק בבריטניה. אולי זה כי אנחנו אוהבים רכילות, אולי זה כי אנחנו אוהבים אגדות, איפה עוד אפשר לפגוש מלך ומלכה ובית מלוכה עם סיפורים רבים כל כך? ואולי זה בכלל משהו אחר.
אז אחרי ששמעתם את הפרק, מה אתם אומרים?
הייתם רוצים להיות נסיך ונסיכה?
או… שעדיף להיות ילדים רגילים, לאכול בננה ביד, שום, בצל, ושאנשים ישימו לך יד על הכתף מדי פעם? נראה לי, שבסופו של דבר, הרבה יותר כיף להיות ילדים וילדות רגילים. מעניין.
מחקר, כתיבה, והוכתרה למלכה ליום אחד: תמר נויגרטן-פולגר.
עריכה קריינות, והכי אוהב להגיד- "פיליפ, פיליפ, פיליפ": יובל מלחי.
עריכת תוכן ולשון, ואוהבת ברבורים מלכותיים: דינה בר-מנחם.
עיצוב פסקול, מיקס, ואבירת מסדר נשר השמע ולביאת הדציבלים: חן עוז, שמחליפה את רחל רפאלי שיצאה לחופשת לידה. בשעה טובה, רחל!
הפקה, והאנשים שהגישו מועמדות להיות מלכת אנגליה הבאה: אייל שינדלר, טל ניסן ורני שחר. מעניין מי מהם יזכה!
אני יובל מלחי, היסטוריה למלכים ומלכות.
פיצקי: רגע לפני שאתם הולכים, אני מקווה שנהנתם מהפרק. וואו, כבר עונה עשירית.
נשמח מאוד אם תדרגו אותנו באפל ובספוטיפיי, ואפילו כתבו משהו קצר על הפודקאסט. זה עוזר לנו מאוד. נשמח לראות אתכם בקבוצת הטלגרם שלנו, "היסטוריה לילדים", ואתם מוזמנים להאזין לפרקים נוספים של "היסטוריה לילדים" בכל יישומוני ההסכתים, יישומון 'כאן', ו'כאן לרכב'.
תודה.
יובל: היי פיצקי, מה אתה עושה? זה התפקיד שלי! טוב, עשית את זה כל כך יפה. נשאיר, נשאיר.
Comments