top of page

היסטוריה לילדים - המוות השחור

לפני כשבע מאות שנה התרחש באירופה אחד האסונות הגדולים בַּהיסטוריה. המוות השחור. והוא פגע ביהודים בצורה נוראית. בפרק תכירו גם את חולדי וירסי, חיות המחמד שלי.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 20/06/2019.

כאן, עוד. להתחבר לידע, בכל זמן שתרצו.

[מנגינת פתיחה]

היסטוריה לילדים עם יובל מלחי.

המוות השחור.

בשנת 1347, לפני כ-700 שנה, הייתה אירופה במצב כלכלי מצוין. שנים של אקלים חמים ונוח והתפתחויות בתחום החקלאות, הביאו לגידול של ממש ביבול ולעלייה בתוחלת החיים. אנשים האריכו ימים יותר. באותן שנים היה המזון בשפע, והאירופים יכלו להביא יותר ילדים לעולם, לגדל אותם ולהאכיל אותם.

האוכלוסייה גדלה, אנשים עברו מהכפר, אל העיר, ודרכי המסחר התפתחו בין אירופה לאפריקה ולאסיה.

[מוזיקה]

ברחבי אירופה היה אפשר לקנות מוצרים שהובאו באוניות, מאסיה ומאפריקה. איש לא חשב שהשגשוג הכלכלי הזה יסתיים בתוך זמן קצר, ויהיה לאסון הגדול בהיסטוריה.

האסון הזה כונה: "המוות השחור".

[מוזיקה]

בשנת 1096, לפני כאלף שנים, יצאו האירופים למסעי צלב, וכבשו את ארץ ישראל. בדרכים ובמפגשים עם אוכלוסיות חדשות, הם צברו ידע רב.

האירופים למדו לשרטט מפות באופן מדויק יותר. לבנות כלי נשק מתקדמים ולשפר את ספינותיהם, שיכלו עתה להפליג מהר יותר ורחוק יותר, ולשאת מטען גדול יותר.

[מוזיקה]

במאה ה-13, המסתיימת בשנת 1300, עשו את דרכם לוחמים מונגולים, ממונגוליה ומסין, אל עבר יבשת אירופה.

הם שיפרו את הדרכים היבשתיות ברשת דרכים שנקראה "דרך המשי". הדרך הזאת, או הדרכים הללו, אפשרו לסוחרים סינים להוביל סחורה למרכז אסיה. משם היו סוחרים מובילים את הסחורה עד לדרומה של רוסיה, וכך היו הסחורות מגיעות לאירופה.

במאה ה-14 שלטו ערי הנמל האיטלקיות, ונציה וגנואה, בסחר הימי בים התיכון. היו לערי הנמל האלה ציים מתקדמים, ואוניותיהן הובילו סחורות ואנשים בין אסיה לאירופה.

הכל היה נפלא.

האירופים זכו להכיר חרסינה. [צליל שקשוק חרסינה] אוּ!

משי. [צליל שפשוף בד] ממ…!

תה. [קול שתיית תה ואנחת שביעות רצון] נהדר!

ועוד דברים רבים שהם לא הכירו.

האירופים התלהבו כל כך שהם לא שמו לב לשמועות.

[מוזיקה]

השמועות אמרו כי במדינות רבות במרכז אסיה חלו אנשים במחלה נוראה וקטלנית. השנה הייתה 1346.

השמועות לא היו רחוקות מהאמת. מיליוני סינים, מונגולים, ועמים אסיאתים נוספים, נדבקו במחלה מוזרה שהחלה בסין ואולי בסיביר הסמוכה. איש לא ידע כיצד לרפא אותה. המחלה החלה בכתמים שחורים גדולים והסתיימה במוות מהיר.

עד מהרה היא הגיעה גם אל הלוחמים המונגולים, שעמדו בשערי העיר כֵּפֶא, בדרום רוסיה.

[מוזיקה]

לוחם מונגולי: או, תראו יש לי עיגול שחור על היד! אוו…[קול חניקה ונפילה] או זה היה מהיר!

המונגולים שצרו על העיר כפא נדבקו גם הם במחלה, והחלו לאבד חיילים רבים. הם איבדו עניין במצור, אבל רגע לפני שהסתלקו, הם השליכו אל תוך העיר גופות מצחינות של מונגולים שחלו ומתו.

הגופות הללו, חוסר המזון, התברואה הירודה, או חוסר הניקיון וההיגיינה, היו קרקע פוריה להתפשטות המחלה המוזרה.

[קול זריקה של גופה]

תושב העיר כפא: אוף, עוד פעם המונגולים זורקים עלינו גופות מסריחות. פי, איזה ריח! מה זה הריח הזה? [מדבר באף סתום] או, יופי, עכשיו הריח הזה נכנס ישר לתוך האוטו של הילדים שמאזינים לתוכנית. ממש, זרקתם פה גופות, חבורה של מונגולים. תראו את הילדים באוטו. לא יכולים לנשום! [קולות גועל]

מלחים איטלקיים מגנואה, ששהו בכפא, נסו מהעיר, והפליגו בחזרה לבתיהם, בלי לדעת שהם נושאים את המחלה בעצמם.

[מוזיקה]

חולדות נגועות במחלה שהסתתרו על הספינה נשאו גם הן את החיידק הקטלני.

באותם ימים איש מהם לא יכול היה לדעת אם הוא נושא או לא נושא חיידק קטלני במיוחד. עוד לא היו מכשירים או מיקרוסקופ בו אפשר לראות חיידקים.

המסחר בין סין לאירופה, דרך הסוחרים והמדינות במרכז אסיה, המשיך לפעול. סחורות הגיעו גם לחופי טורקיה של ימינו ומשם ספינות איטלקיות נשאו את הסחורות לאיטליה ולערים נוספות באירופה. על האוניות הללו היו נוסעים סמויים, או חולדות שהיו מכוסות בפרעושים.

הפרעושים הללו נשאו את החיידק הקטלני שגרם למחלת דֶּבֶר קטלנית בעצמה. מחלת הדבר היא מחלה מדבקת הנגרמת על ידי חיידק ולעיתים הופכת למגפה.

מגפה היא התפרצות פתאומית של מחלה המתפשטת במהירות, ופוגעת בחלק גדול מהאוכלוסייה.

אחח… מה זה? התחיל לגרד לי נורא, מגרד לי…

אתם יודעים מה, זה זמן מצוין להכיר לכם את חולדי.

חולדי, [קולות של מכרסם] בוא שנייה. חולדי זה חולדת המחמד שלי.

חולדי תעזור לי, אני לא רואה כלום מאחורה, אבל אתה רואה, יש לי פה נקודות שחורות כאלה? אחח… מגרד לי חולדי! תגרד לי שם. חולדי אוי, זה טוב, חולדי כן, תגרד לי שם עם הציפורנים. איזה חולדת מחמד מתוקה אתה! קוצ'י קוצ'י!

המחלה שהייתה שמועה בלבד הפכה לפתע לדבר אמיתי מאוד. רבים מאנשי הערים האיטלקיות חלו במחלה המוזרה. סימני המחלה הראשונים לא היו קשים. משהו שדומה לשפעת חום גבוה וצמרמורות. אולם בתוך זמן קצר העור של החולדה היה מתכסה פצעים שחורים. זו הייתה תופעה חדשה לגמרי. והרופאים לא ידעו מהי המחלה ואיך אפשר להתמודד איתה. איש לא ציפה להתפשטות מהירה כל כך של המחלה.

בתוך יום אחד נדבקו ערים שלמות. נדמה היה שדי להסתכל על אדם שחלה, כדי להידבק. זו הייתה מגפה. היו מגפות דומות קודם לכן אבל זו הייתה המגפה הקטלנית ביותר שידע העולם.

[מוזיקה]

סוחר: [מבטא אמריקאי] הלו! מי אמר מגפה ולא קיבל? יש לי מגפה יפה יפה. מי ירצה את זה? מי ירצה? ראשון, מי ירצה מגפה?

יובל: תגיד, אתה השתגעת?

סוחר: למה? תראה איזה מגפה נהדרת יש לי. תראה, תראה את המגפה הזאת. וואו, זה מעור המגפה הזאת. זה נהדר!

יובל: מה זה מגפה מעור?

סוחר: הנה, הנה, בוא תראה, אני יוציא מקופסה. הנה, אתה רואה את זה? זה המגפה. תראה.

יובל: אוי, מבולבל אחד. זה לא מגפה, זה מגף!

סוחר: אה, מגף. אתה רוצה מגף? זה מגף איטלקי. אתה רוצה מגף איטלקי? אתה רוצה?

יובל: לא, תודה.

בעזרת האמצעים שמעמיד לרשותנו המדע היום, אנחנו יכולים לשער מה בדיוק קרה באירופה לפני כמה מאות שנים. החיידק יֵרְסִינְיָה פֶּסְטִיס היה ככל הנראה הגורם למחלה. ואם תדעו לומר את השם הזה, תשמעו חכמים מאוד.

יֵרְסִינְיָה פֶּסְטִיס.

אותו חיידק נצמד לפרעושים שבילו להם על גבי חולדות ועכברושים. אותם עכברושים חיפשו מזון ומצאו כל מיני ארגזים שריחם נעם להם. הם נכנסו לתוכם [מדבר תוך כדי לעיסה] והתחילו לאכול.

הארגזים הללו הועמסו על ספינות, וכך הגיעה המחלה מסין לאירופה.

[המוזיקה מסתיימת בבת אחת]

אז פגשתם כבר את חולדי, אבל הבאתי עוד מישהו. הבאתי את חיידק המחמד שלי לאולפן, ואל תדאגו, הוא חיידק מאולף.

[מוזיקה]

ירסי, בוא לאבא. בוא הנה. בוא הנה.

מי חיידק טוב? מי חיידק טוב? [מחקה דיבור לכלב]

אח! אי! למה אתה עוקץ?

אח! אמרתי לך שאסור לעקוץ, נכון?

עכשיו אבא לא מרגיש טוב. ווי מה זה? יש לי חום וצמרמות.

ירסי, אל תהיה עצוב. ירסי, אל תהיה עצוב.

מי חיידק של אבא? מי חיידק של אבא? אה-קוצ'י-קוצ'י-קוצ'י! אה-קוצ'י-קוצ'י-קוצ'י!

אוי, למה אתה עוקץ? די!

המחלה המוזרה החלה להתפשט במהירות מבהילה בכל רחבי אירופה. החיידקים הלכו והתרבו, ופרעושים העבירו אותם, מחולדות לבני אדם. בני האדם חלו, ובתוך ימים אחדים, מתו.

בניסיון לעצור את התפשטות המגיפה בנמלי ים רבים, אסרו על הימיים לרדת מהאוניות במשך ארבעים יום, מרגע הגעתם לנמל, כדי לוודא שהם לא מפתחים את תסמיני המחלה.

אבל שום דבר לא עזר. המחלה עשתה את דרכה הלאה, ועברה מאיטליה לשכנתה צרפת, משם לפורטוגל ולאנגליה, משם לנסיכויות הגרמניות, סקנדינביה, פינלנד, ולצפונה של רוסיה.

בתוך ארבע שנים בלבד, המחלה הגיעה לכל מדינות אירופה. כל היבשת הייתה נגועה במחלה, שלא מצאו לה שום תרופה.

[מוזיקה מתגברת ומסתיימת]

לפני מאות שנים, מדע הרפואה לא היה מפותח כמו היום. אז עוד לא ידעו על קיומם של חיידקים, ולכן הרופאים לא יכלו להסביר מה גורם למחלה, איך למנוע אותה, או איך לרפא את החולים.

רופא: הבא בתור! [קול דלת נפתחת]

מטופלת: דוקטור, אני חושבת שהבן שלי נדבק במחלת הדבר. דוקטור, לאן אתה רץ? [קול נקישת עקבים בריצה] דוקטור, למה אתה בורח? דוקטור, למה אתה קופץ החוצה מהחלון? [קול זינוק]. איזה דוקטור מוזר זה! דוקטור, למה אתה רץ כל כך מהר? מה, מה יש לו לדוקטור הזה? אף פעם לא ראיתי דוקטור בורח ככה מהר. מה כבר אמרתי? דבר?

לכנסייה הנוצרית הייתה השפעה רבה ביבשת אירופה, ורוב האנשים חיו באמונה שהמחלה היא עונש מאלוהים, על התנהגותם הלא מוסרית.

רבים מהם התפללו בכנסיות וביקשו את עזרת האל, אך דבר לא קרה. גם אנשים שחיו בחטא, על פי המדדים של הכנסייה, גם הנוצרים האדוקים ביותר, מתו מהמחלה.

חוסר הוודאות והפחד מהמחלה, הפכו את אירופה למקום מנוכר ואכזר. כמרים סרבו להגיע לבתי הגוססים, לשמוע וידוי אחרון, ולערוך להם טקסי השכבה, והורים נטשו את ילדיהם החולים.

האירופים התחילו להאמין ששום דבר לא יכול להציל אותם. הם ראו במו עיניהם כיצד העולם מגיע אל קיצו.

המגפה הנוראה השתוללה באירופה שש שנים תמימות. מעריכים כי בשנים הללו, כי שליש עד חצי מכל תושבי אירופה מתו במגפה. שליש עד חצי!

תארו לכם ערים שלמות נטושות, שדות עצומים לא מעובדים. הכל נראה כמו סרט רע, רק שאז עוד לא היו סרטים. תארו לכם שאחד מכל שלושה אנשים שאתם מכירים, פשוט נעלם. זה היה ממש מפחיד.

[מוזיקה מתגברת ומסתיימת]

מלך צרפת, פיליפ השלישי, ביקש את עזרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת פריז בגילוי הסיבה למגיפה. החוקרים באוניברסיטה בדקו ובדקו ולבסוף הסכימו פה אחד. הם טענו כי תזוזתם של כוכבים מסוימים היא ככל הנראה הגורם למגפה.

[מוזיקה]

עובד הפקולטה לרפואה באוניברסיטת פריז: [מבטא צרפתי] אתה רואה את הכוכב הזה? הוא חוסם את הכוכב הזה, אה? הכוכב ההוא חוסם את הכוכב הזה. וזה חוסם את ההוא. הוא זז, הוא כוכב, הוא פה, הוא שם. הבנת?

מלך צרפת: [מבטא צרפתי] אה, ווי, ווי, כן, כן. בגלל זה כולם מתים?

עובד הפקולטה לרפואה באוניברסיטת פריז: אה, ווי, ווי, כן, בגלל זה. הכוכב, הוא זז.

מלך צרפת: אה, פנטסטיק. תודה רבה, מרסי.

בהעדר מדע מתקדם, בעולם של אמונות טפלות ושמועות, לפתע צץ רעיון. נוצרים אנטישמים ששנאו יהודים סיפרו כי בקהילות היהודיות, פחות אנשים, מתו מהמחלה.

הדבר נשמע לנו אולי הגיוני, בעיקר מפני שביהדות יש חוקים לשמירה על היגיינה. כמו למשל, שטיפת ידיים לפני אכילה, לאחר יציאה מהשירותים, ולאחר מגע אינטימי.

אך למעשה, שיעור התמותה מדבר בקרב יהודים, היה כפי הנראה שווה לשיעור התמותה של הנוצרים. וכמובן, שטיפת ידיים אינה מפחיתה את הסיכון להידבק במחלה. כיוון שהיא מועברת בעקיצת פרעוש.

נוצרים החלו לענות יהודים, עד שלבסוף יהודים שעונו בעיירה בשוויץ, הודו כי שפכו רעל לתוך בארות מי השתייה, כדי להרוג נוצרים. הודאתם נרשמה והופצה לקהילות אחרות באירופה. כפי שהמחלה התפשטה במהירות, כך התפשטו האשמות נגד היהודים.

הם הואשמו בפיזור אבקה רעילה בבארות ואפילו בנהרות. כדי להשמיד את העולם הנוצרי. כדי לעצור את התפשטות המגפה ולעצור את קללת האל, החלו אנשי אירופה לפגוע ביהודים ולהרוג אותם. קהילות יהודיות שלמות ברחבי גרמניה ומדינות מערב אירופה הושמדו עד היסוד.

בכתבים ההיסטוריים נכתב כך: "ובארץ אשכנז העלילו על היהודים ואמרו השליכו מוות בבארות. וייסרום בשוטים ובעקרבים, וישרפום באש. ותלהט האש את בתיהם ואת הקרובים אליהם".

האפיפיור קלמנס השישי גינה את הרציחות, והוציא שני מכתבים פומביים האוסרים מעשה מסוג זה. למרות זאת המוות השחור ומעשי האלימות נגד היהודים חיסלו את קהילות יהדות מערב אירופה כמעט לחלוטין.

והיו גם מקומות שאליהם לא הגיעה המחלה. קהילות שחיו בהרי האלפים או באזורים מבודדים, בספרד, בהולנד ובבלגיה, ולא היה להם מסחר ישיר עם סוחרים ממדינות זרות, לא נדבקו במחלה.

[מוזיקה]

המחלה הגיעה גם לאזור שלנו, למזרח התיכון, למצרים ומשם, לעזה, אשקלון, ירושלים ועכו. היא הפילה חללים רבים, אך איננו יודעים כמה בדיוק.

המחלה המשיכה להתפשט צפונה, לערים בסוריה ובלבנון של ימינו, לבגדד ולמכה. וחוקרים מעריכים כי כשליש מכלל האנשים שחיו אז במזרח התיכון, מתו ממחלת הדבר.

בשל התוצאות הקשות שלה, ובשל הפצעים השחורים בעור, כונתה המחלה, "המוות השחור".

המחלה הנוראה ותוצאותיה הביאו לשינויים מרחיקי לכת באירופה. רבים החלו להכין את עצמם ואת עירם למגפות עתידיות. הם חוקקו חוקים באשר להסגרים, היגיינה ציבורית וניקיון האזורים הציבוריים.

האירופים תרו עכשיו אחר הסבר הגיוני למחלה. ופנו אל עולם המדע. הם כבר לא הסתפקו בהסברים על עונשים משמיים. באותה מהירות שבה פרצה המחלה והתפשטה, כך היא גם נעלמה.

אירופה נחלצה מהמשבר בשן ועין. כלומר, היא ספגה מכה קשה מאוד, אבל שרדה. מגפות נוספות התפרצו באירופה בשנים הבאות. אך, אף לא אחת מהן הייתה חמורה כמגפה שהשמידה קרוב לחצי מאוכלוסיית היבשת.

[מוזיקה מסתיימת]

מאז אותן שנים התקדמנו. כיום האנושות יודעת למנוע מגפות ולהתגבר על מחלות שבעבר נחשבו קטלניות. אבל אין זה אומר שאנחנו יודעים להתגבר על כל המגפות ועל כל המחלות.

[מוזיקה]

בשנים האחרונות יותר ויותר חיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה. עולם המדע צריך להמשיך לעבוד קשה. לחקור ולערוך ניסויים כדי להתגבר על החיידקים הללו.

החיידקים יודעים להשתנות, ולהפוך לחיידקים שיכולים לנצח את האנטיביוטיקה. מה שאנחנו יכולים לעשות הוא לשמור על אורח חיים בריא. לאכול לא רק שטויות, אלא גם ירקות. לישון היטב כדי שהגוף יוכל לייצר כדוריות דם לבנות. לשטוף את הידיים וממש לשפשף יד ביד תחת מים חמים והרבה סבון. לכסות את הפה כשמשתעלים. ואם חולים לא הולכים לגן או לבית ספר. רק ככה אולי ננצח במלחמה הבאה נגד החיידקים.

[מוזיקה]

אבל לא כל החיידקים רעים. תראו את ירסי שלי. ירסי אל תהיה עצוב. תראה להם שאתה חיידק מאולף, מוכן?

קפוץ.

שנה צורה.

איזו קפיצה מדהימה, איזה חיידק גאון. נסיך, אלוף של אבא. [מחקה דיבור לילד קטן]

רגע איפה אתה?

ירסי?

ירסי?

אה, הנה הוא על היד שלכם! זהירות!

[מוזיקת סיום]

תודה לדוקטור קרן לנדסמן על הייעוץ המקצועי לפרק. דוקטור לנדסמן היא רופאה מומחית באפידמיולוגיה ובריאות הציבור והיא חברת עמותת "מדעת".

מחקר כתיבה והרעלת בארות - תומר שלוש.

עריכה וקריינות - יובל מלחי.

עריכת לשון ואילוף חיידקים - רות אלמגור-רמון ודוקטור סמדר כהן.

מיקס, אפקטים והשלכת גופות מסריחות - אסף רפפורט.

הפקה ופינוי חולדות - רני שחר ואיל שינדלר.

אני יובל מלחי.

היסטוריה לילדים.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

13 views0 comments

댓글


bottom of page