top of page

היסטוריה לילדים - מסעותיו של מרקו פולו

לפני שהפך למגלה ארצות אגדי, הוא היה נער סקרן שרצה להגיע לסין. משחזר סיפר סיפורים כה מדהימים, שאנשים התקשו להאמין להם. מי אתה מרקו פולו?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 22/08/2023.

[מוזיקת פתיחה]

קריין: כאן עוד. להתחבר לידע. בכל זמן שתרצו.

יובל: היסטוריה לילדים עם יובל מלחי. מרקו פולו.

שלום ילדים. היום אני רוצה לספר לכם על מרקו פולו. הבאתי אותו איתי לאולפן, אבל הוא נעלם לי. רגע, אני מחפש אותו. סליחה, אולי ראיתם את מרקו?

ילד: פולו.

[קטע מוזיקלי קצר שמרמז על חיפוש]

יובל: אה, לא פה, אוקיי. סליחה, אתם אולי ראיתם את מרקו?

ילד: פולו.

יובל: גם פה לא…. אז אולי במחסן. מרקו?

ילד: פולו.

ילד אחר: פולו.

יובל: מה זה? בכל מקום שאני מחפש את מרקו, צועקים "פה לא". אז איפה הוא כן? רגע, רגע, רגע, רגע, רגע. אולי אתם חושבים שאנחנו משחקים את המשחק "מרקו פולו"? אז זהו, שהיום אני עומד לספר לכם סיפור על איש מיוחד בשם מרקו.

ילד: פולו!

יובל: [חסר סבלנות] אררר… די כבר!

חוץ משם של משחק חיפושים פופולרי, מרקו פולו היה, כפי הנראה, שם של אדם אמיתי. מגלה ארצות איטלקי, שחי לפני כ-800 שנה. בתקופה שחי, תושבי אירופה ידעו מעט מאוד על יבשת אסיה הרחוקה. מרקו פולו הסקרן החליט לשוט, ללכת ולנסות להגיע רחוק ככל האפשר. במסעותיו הוא הגיע לסין ושרת את השליט המונגולי קובלאי חאן במשך שנים רבות.

[מוזיקה]

בתקופת שהותו בסין נחשף לתרבויות שלא היו מוכרות לעולם המערבי. כשחזר לאיטליה הוא סיפר לאנשים על חוויותיו, אבל הן היו פנטסטיות, מדהימות ומשונות כל כך, שרבים חשדו שהוא המציא את הכל. אז הנה לפניכם סיפור על איש שסיפור הרפתקאותיו חיבר בין מזרח למערב. איש שעזר לשנות את העולם.

מרקו פולו נולד בוונציה בשנת 1254. מכירים את ונציה? שמעתם עליה פעם? העיר ונציה מפורסמת בתעלות המים שבה. כדי להגיע ממקום למקום בעיר, צריך להשתמש בסירה, הקרויה גּוֹנְדּוֹלָה. האיש המשיט את הגונדולה הוא גּוֹנְדּוֹלְיֵר. בעת החתירה בתעלות ונציה, הגונדולייר שר שירים ומספר סיפורים לשטים בגונדולה.

[קול של מנוע]

דמיינו שאתם עולים לאוטובוס, והנהג מתחיל לשיר לכם שירים.

[יובל שר במבטא איטלקי וברקע מוזיקה של כלי מיתר] או סולו מיה, נגמר לך כסף ברב קו.

[רעש צפירות מכוניות]

העיר ונציה, השוכנת בצפון איטליה, מוכרת היום כעיר ציורית ויפה מאוד. אבל לפני כ-800 שנה, היא הייתה הרבה יותר מכך. היא הייתה מדינה של ממש.

[מוזיקה איטלקית עליזה וקצבית]

באותה תקופה, איטליה לא הייתה המדינה שאנחנו מכירים היום. היא הייתה מפוצלת לכמה ערי מדינה, שלעיתים התחרו זו בזו, ולעיתים שיתפו פעולה ביניהן, בקשרי מסחר ובריתות צבאיות. ונציה הייתה לעיר נמל חשובה, וחלק גדול מהסחר בין אירופה לאסיה עבר דרכה. באמצעות הצי הוונציאני, ונציה רקמה קשרי מסחר עם ערים אחרות מסביב לים התיכון, והייתה למעצמה אירופית. אבל היא לא הייתה המעצמה היחידה בעולם.

[קולות תופים]

האירופים ידעו על קיומה של אסיה, ועל האימפריה המונגולית, שחלשה על שטחים עצומים, מסין ועד טורקיה של ימינו. אולם לא הרבה היה ידוע על תרבויות המזרח הרחוק. כיצד נראית סין? מהם המנהגים הייחודיים לסינים? במה הם מאמינים? כל מה שהיה מחוץ לאירופה, היה בגדר תעלומה.

בשנת 1260, לפני 800 שנה כמעט, כשמרקו היה רק בן שש, אביו ודודו התגוררו בעיר קונסטנטינופול, בטורקיה של ימינו. הם החלו במסע מערבה [הטעות במקור], ועד מהרה הגיעו לאזור ששלטו בו המונגולים. את סיפורם של המונגולים תוכלו לשמוע בפרק על ג'ינג'יס חאן, ששודר בעונה הראשונה של ההסכת שלנו.

[מוזיקת רקע]

באחד הימים, קיבלו השניים, אביו ודודו של מרקו פולו, הזמנה לבוא לארמונו של השליט המונגולי קובלאי חאן, נכדו של ג'ינג'יס חאן, מייסד האימפריה המונגולית. כשהגיעו לארמונו, קיבל אותם קובלאי חאן בהתלהבות, וגילה בהם עניין רב, משום שמעולם לא פגש באדם אירופי. הם סיפרו לו על יבשת אירופה, על מנהגי האירופים, ובמיוחד על הדת הנוצרית. קובלאי חאן התרשם עמוקות, וביקש מהם לחזור עם משלחת גדולה.

לפני 800 שנה לא היה אפשר לטוס ממקום למקום, כי עדיין לא המציאו את המטוס. הדרך הכי מהירה לגמוא מרחקים ארוכים היתה רכיבה על סוס בדרך היבשה, או שיט בספינת מפרש בדרך הים. המסע של האחים פולו מאירופה לאסיה ובחזרה נמשך 3 או 4 שנים. בדרכם הם אף שהו בעכו שלנו. כשחזרו לונציה, פגשו את מרקו, שהיה כבר נער בן 15 או 16. ואל תחשבו שלא שמעתי את ה"פולו" הזה שלכם. ארררר……

[מוזיקת רקע שקטה]

בשנות היעדרותם של אביו ודודו, נפטרה אמו של מרקו. הוא עבר להתגורר עם אחד מדודיו, והיה לימאי. כשאביו ודודו חזרו מהמסע, הוא שמע את סיפוריהם המרתקים, והיה להוט להצטרף למסעם הבא ליבשת אסיה. במשך שנתיים הם התארגנו למסע, אספו ציוד, וגם ניסו לגייס אנשים נוספים שיבואו איתם. מעטים הסכימו להצטרף אליהם, משום שסיפוריהם על האימפריה המונגולית ועל התרבות הסינית נשמעו כהמצאות, פרי דמיונם הקודח. פשוט לא האמינו להם.

[מוזיקה עליזה]

ונציאני: אתה שומע מה אומר המרקו פולו הזה? שיש אנשים בעלי עיניים מלוכסנות, ואין להם מטבעות זהב, אלא חתיכות נייר, שהם קוראים להם כסף. איזה שטויות! נו באמת, שאני אאמין לדברים מוזרים שכאלה?! אנשים עם עיניים מלוכסנות? כסף מנייר? או מאמא מיה. שטויותֶּה ברוטב עגבניותֶּה!

יובל: כשהיה בן 17, יצאו מרקו פולו, אביו ודודו, למסע, ועלו לאונייה שהפליגה מזרחה. מטרתם הייתה להגיע שוב לארמונו של קובלאי חאן, שליט האימפריה המונגולית. בדרכם, עגנו כאן, בארץ ישראל. הם עלו לירושלים, כדי לקחת כד, ובו מים קדושים מירושלים. עד מהרה, הם החלו במסע היבשתי.

[מוזיקה אסיאתית שקטה]

היה עליהם לעבור דרך ארוכה, דרך המשי. זו הייתה למעשה, רשת של דרכים, שחיברה בין מזרח למערב. והיא זכתה לשמה בשל בד המשי, המוצר הכי יוקרתי שהעבירו דרכה מסין לאירופה. הסוחרים, שהשתמשו בדרך המשי, לא הלכו בדרך מקצה לקצה, אלא רק קטע מסוים. כמו מרוץ שליחים, שבו רץ אחד מעביר את המקל לרץ הבא, כך גם הסוחרים בדרך המשי, היו מעבירים את הסחורות מיד ליד ומתחנה לתחנה.

זו הסיבה שהאירופים לא הכירו אנשים שהתגוררו בסין. על אף שהיו ביניהם קשרי מסחר, האנשים בשתי הארצות בקושי הכירו אלה את אלה. מרקו פולו, אביו ודודו, היו מהסוחרים הראשונים שעשו את הדרך כולה, מאירופה עד סין.

[מוזיקה סינית]

מרקו פולו, אביו ודודו, ידעו שהמסע לא יהיה קל. הם חצו מדבריות, טיפסו על הרים, והתגברו על כל תלאות המסע. מה שהיום אפשר לעשות בטיסה של כמה שעות, ארך אז ארבע שנים. כשהגיעו סוף סוף לצפון מזרח סין, הם הגיעו לארמון המפואר זאנאדו, ארמון הקיץ של קובלאי חאן. מרקו פולו נדהם לגלות עד כמה מפואר ארמונו של השליט המונגולי.

וכך הוא סיפר: "ארמון עצום, עשוי שיש, שהחדרים והאולמות בו מצופים זהב. החומה שמסביב מקיפה גנים רחבי ידיים, המושקים במי מעיינות ונחלים". קובלאי חאן קיבל את הכד שמרקו פולו, אביו ודודו סחבו איתם כל הדרך מירושלים. זו הייתה תחילתה של ידידות מופלאה. קובלאי חאן הבין שמדובר בסוחרים רציניים, שאינם פוחדים מאתגרים, והחליט לצרף אותם לחצר הארמון.

קובלאי חאן מינה את מרקו פולו להיות שליח מיוחד מטעמו. רק בן 21, החל הסוחר הצעיר לנדוד ברחבי סין ובערים רבות באסיה. בכל אשר הלך, מרקו פולו הציג מדליה, שנתן לו קובלאי חאן, ואישרה את זהותו כשליח מיוחד של השליט המונגולי. המדליה הזאת הגנה עליו ואפשרה לו להגיע לכל פינה של האימפריה בלי חשש. אף אירופי לפניו לא זכה להכיר מקרוב את עמי אסיה. במהלך שירותו כשליח מיוחד, הוא למד ארבע שפות מקומיות, בהן פרסית ומונגולית, וצפה בסקרנות במנהגי המקומיים.

השליט המונגולי חלש כמעט על כל אסיה, שטחים עצומים שהיו בהם מיליוני תושבים. נגיד שהוא היה צריך להודיע למפקדי הצבא להזיז כוחות, או להורות לפקידיו בעיר מרוחקת לגבות יותר מסים. איך הוא היה עושה את זה? לרשותו עמדה רשת תקשורת, שהרשימה מאוד את מרקו פולו. לא תקשורת כמו שאנחנו מכירים כיום טלפונים ניידים… וואטסאפ!

[צליל הקלדה והודעת וואטסאפ]

ברחבי האימפריה היו פרוסות תחנות דואר במרחקים לא גדולים זו מזו.

[מוזיקה]

שליחים רשמיים, שיצאו לדרך כדי למסור הודעה ליעד מרוחק, היו מגיעים אל התחנות הללו, מעבירים את הידיעה למי שהיה בהן, ומשם רוכב וסוס רעננים אחרים יצאו לדרכם אל עבר התחנה הבאה. מרקו פולו סיפר: "בכל תחנות הדואר הללו יחד, יש יותר משלוש מאות אלף סוסים, המטופחים במיוחד לשירות השליחים. והתחנות, מספרן עולה על עשרת אלפים".

כמו כל האירופים בתקופתו, מרקו פולו לא חשב שיש תרבויות מתקדמות מחוץ לאירופה, ולכן הוא הופתע והתרשם כל כך מהקידמה הטכנולוגית שנמצאה באסיה. הוא נחשף לחייהם של תושבי הערים הסיניות, שנבנו בצורה מתוחכמת כדי לספק רמת חיים גבוהה למיליוני אנשים. ונחשף גם לחייהם של שבטים נידחים בעלי מנהגים ואמונות טפלות שהפתיעו אותו.

במסעותיו פגש מרקו פולו גם יהודים רבים. הוא סיפר על יהודים עשירים המתגוררים בסין ועל קהילה יהודית שמדברת בשפה עתיקה, ומתגוררת בדרום מערב הודו. על פי תאוריו, באותה תקופה עסקו יהודים במסחר וגרו בסביבה נוחה ובטוחה בשטחי האימפריה המונגולית.

לאחר 17 שנים בשירותו של קובלאי חאן, ביקשה משפחת פולו לחזור הביתה, לונציה. בלב כבד הסכים השליט המונגולי לשחררם מהשירות, ונתן להם משימה אחת אחרונה: ללוות נסיכה מונגולית, לחתונתה עם נסיך פרסי. המסע היה קשה ביותר, אבל הם עמדו במשימה, ובסופה הפליגו בחזרה הביתה, לונציה.

[מוזיקה]

החזרה לא הייתה קלה. אחרי שנים כה רבות בארץ זרה, מרקו פולו, אביו ודודו התקשו להסתגל בחזרה לתרבות הוונציאנית. מרקו פולו לא יכול היה להיות בלי הרפתקאות, והוא התגייס לצי הוונציאני, ואף השתתף בקרב ימי נגד הספינות של עיר מדינה אחרת באיטליה, גֵ'נוֹבָה, או גֵּנוֹאָה. מרקו פולו נפל בשבי, והושלך לכלא.

[שקשוק שלשלאות ומנעול]

אך לעתים, דברים רעים מתבררים כטובים בסופו של דבר. אנחנו לא יכולים לראות את זה באותו רגע. אבל זמן מה לאחר מכן, כמו שאמר סטיב ג'ובס, הנקודות מתחברות. מרקו פולו אולי נפל בשבי ונשלח לכלא, אבל דווקא שם הוא פגש את האיש שיעזור לו להפוך לאחד ממגלי הארצות המפורסמים ביותר בהיסטוריה העולמית.

[מוזיקה]

בבית הכלא פגש מרקו פולו את רוסטיקלו דה פיזה [Rustichello da Pisa], שהיה סופר. הוא כתב סיפורים ששבו את דמיון קוראיו, ותיאר בהם גיבורים נערצים, מקומות אקזוטיים, וגם הרבה להגזים בתיאוריו. היום אולי היינו קוראים לו "סופר מדע בדיוני". רוסטיקלו שמע את סיפוריו של מרקו פולו, והחל להעלות אותם על הכתב. הוא כתב על פגישתו של מרקו פולו עם קובלאי חאן, על מסעותיו הרבים ברחבי האימפריה המונגולית, על הרמה הטכנולוגית הגבוהה והתרבות המתקדמת של הסינים, על יצירת ברזל, שימוש בפחם, שהוא כינה "אבנים שחורות שבוערות כמו עץ" ועוד.

כל התיאורים של מרקו פולו נשמעו לרוסטיקלו דמיוניים. הוא כתב וכתב, ולאחר ששוחרר מהכלא, התפרסם ספרו, היה לפופולרי מאוד ותורגם לשפות רבות. הספר, "מסעותיו של מרקו פולו", חשף תמונת עולם מדהימה. באירופה לא יכלו לדמיין שבאסיה יש תרבויות מתקדמות ועשירות כל כך. הספר של מרקו פולו הביא את המזרח אל דלת ביתם של אנשי המערב. אפילו משרטטי מפות נעזרו בתיאורים מתוך הספר, כדי לתקן את מפת העולם שהכירו באותם ימים.

אבל לא כולם הצליחו לעכל את הספר בתקופה שבה פורסם. רבים מהתיאורים נשמעו מוגזמים, והיו מי שחשבו שהוא רק שמע ואסף סיפורים של סוחרים בדרך המשי, ומעולם לא הגיע לסין בעצמו. הם כינו את מרקו פולו "מרקו מיליונים", על שום מיליון השקרים שלו.

[מוזיקה]

רק מאות שנים אחר כך הגיעו החוקרים למסקנה כי סיפוריו של מרקו פולו היו, כפי הנראה, אמיתיים. הוא אולי טעה בכמה מסיפוריו, מפני שסיפר אותם מזכרונו. וייתכן כי רוסטיקלו הוסיף פרטים והגזים, ואולי אף השמיט חלק מהסיפורים האחרים. אך רוב החוקרים מאמינים, כי לא יכול היה לספר את הסיפורים הללו בלי להיות בסין.

אחת ההוכחות של החוקרים, שמדובר בסיפורים אמיתיים, היא הצורה שמרקו פולו תיאר את שטרי הכסף. הוא סיפר כי במזרח מתנהל המסחר באמצעות ניירות רשמיים, שמוטבע עליהם חותם השליט המונגולי. בהיותו סוחר סקרן, הוא גם תיעד באופן מדוקדק את התהליך שבו יוצרו שטרי הכסף. בימינו קל להבין את השימוש בשטרי כסף. אבל באירופה של לפני 800 שנה לא עלה על הדעת, שחתיכות נייר, שעליהן ציורים ומספרים, יחשבו כסף של ממש.

לאחר שחרורו מהכלא שב מרקו פולו לוונציה, כדי להקים משפחה. נולדו למרקו 3 בנות, והוא בחר להישאר בקרבתן ולהמשיך בעסקיו בונציה. מספרים כי בערוב ימיו, כשהוא שוכב על ערש דווי, שאל אותו הכומר אם הוא יכול להישבע שכל מה שסיפר קרה באמת. "לא סיפרתי אפילו חצי ממה שראו עיניי", השיב לו מרקו פולו. הוא מת בן 70 בעיר הולדתו, ונציה.

[מוזיקה]

ספר המסעות של מרקו פולו היה השראה למגלי הארצות שבאו אחריו. אפילו כריסטופר קולומבוס לקח איתו עותק של הספר למסעו לגילוי יבשת אמריקה. צעירים רבים, ששמעו את סיפוריו של מרקו פולו, רצו גם הם להיות מגלי ארצות ולפגוש תרבויות חדשות. ואכן באותם ימים, רבים הפכו ליורדי ים, נווטים ומגלי ארצות חשובים. מרקו השפיע לא רק עליהם אלא על העולם כולו.

[מוזיקה]

אז עכשיו בואו נשחק "מרקו פולו". מרקו! אני שומע אתכם. מרקו! מרקו! הנה אני מאחוריכם. מה, באמת הסתובבתם? [צוחק] אויש, אתם מצחיקים.

אז מה אתם אומרים? היה כזה איש, מרקו פולו? ואם הייתם יכולים, לאיזה מסע הייתם יוצאים?

מחקר, כתיבה ונהג גמל של מרקו פולו, תומר שלוש.

עריכה וקריינות, יובל מלחי.

עריכת לשון וניווט, סמדר כהן.

מיקס ותרגום ממונגולית, אסף רפפורט.

הפקה ואלופי ישראל ב"מרקו פולו", רני שחר ואייל שינדלר.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

40 views0 comments

Comments


bottom of page