top of page

ידע שווה כסף - הפודקאסט - פרק 4 - למה חשוב להגדיר מטרות פיננסיות ואיך עושים את זה נכון?

בפרק הזה אנחנו מדברים על מטרות פיננסיות - אחד הצעדים החשובים ביותר שיבטיחו שההשקעות שלנו יובילו אותנו ליעד הכלכלי שלנו. זה לא משנה אם מדובר על לייצר הכנסה פאסיבית דרך השקעות. לקנות את דירת החלומות או לפרוש בגיל צעיר. כדי להגשים את המטרות הפיננסיות שלנו אנחנו צריכים קודם כל להגדיר אותן, ולהגדיר אותן בצורה נכונה!

 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 24/03/2021.

קריין: ברוכים הבאים לפודקאסט של קהילת הפיננסים "ידע שווה כסף". בכל פרק נדבר על נושא שונה בעולם הפיננסים ונפרק אותו בצורה שכל ילד יכול להבין.

בר: אהלן, חברים! פרק 4 של הפודקאסט שלנו, של "ידע שווה כסף". שי בדיחי, מה קורה?

שי: אהלן, בר נעמני, מה העניינים? איזה כיף.

בר: אני מצוין, אני מצוין. הכל טוב? הכל רגוע?

שי: הכל מעולה. יש לי שאלה אליך.

בר: דבר אליי.

שי: קרה לך פעם שנכנסת לאוטו? בטוח נכנסת לאוטו.

בר: כנראה שכן.

שי: השאלה האם כשנכנסת לאוטו פשוט נסעת בלי לשים שום דבר בווייז?

בר: [מגחך] אני לא דוגמה כל כך טובה, אני חושב. לפעמים אני, זה קורה לי בלי לשים ווייז, אבל זה רק אם אני יודע בדיוק לאן אני רוצה ללכת, מה שנקרא, ואני יודע בדיוק מה הדרך. אבל גם שם אני לפעמים שם ווייז כדי… מה שנקרא, להתחמק מפקקים או לוודא שאין משהו מיוחד בדרך.

שי: או… זו נקודה חשובה שאני רוצה רגע להתעכב עליה. כשאנחנו נכנסים לאוטו, רובנו כבר על אוטומט שמים ת'ווייז, כי זה… סוג של הרגל. אבל אם אנחנו לא שמים ת'ווייז, אנחנו בדרך כלל יודעים בדיוק לאן אנחנו רוצים להגיע. ולא רק שאנחנו יודעים בדיוק לאן אנחנו רוצים להגיע, אנחנו גם יודעים באיזה דרך אנחנו רוצים להגיע, ולפעמים אפילו יותר מדרך אחת. אבל כשאנחנו רוצים להגיע למקום חדש, שאנחנו לא יודעים ת'דרך אליו, אנחנו חייבים להפעיל ת'ווייז, חייבים לדעת איך להגיע לשם. אני אגיד יותר מזה, אם אתם תיכנסו לאוטו ולא תשימו בווייז ולא תדעו לאן אתם רוצים להגיע, אתם תיסעו לאנשהו. בטוח תגיעו לאנשהו, אבל לא בטוח שתגיעו לאן שרציתם להגיע. ועל זה אנחנו הולכים לדבר היום בפרק שלנו, להציב מטרות ויעדים ברורים.

בר: בדיוק. אז אם איכשהו עדיין לא הבנתם את כל האנלוגיה של שי לגבי ווייז, לדעתי, אגב, אנלוגיה מעולה. ואני אמרתי לך, אני, אגב, השתמשתי בה באיזה פוסט ונתתי לך שם קרדיט. אנלוגיה מעולה, ובאמת זה משהו שהוא מאוד מאוד מאוד חשוב להבין אותו. כלומר, העניין הזה של המטרות פיננסיות, ולמה חשוב להגדיר מטרות פיננסיות.

אז החלטנו להקדיש לזה, מה שנקרא, פרק שלם. כי, אני אגיד לך מה העניין, הרבה פעמים בקבוצה אנשים שואלים, "יש לי כסף ככה וככה, מה לעשות איתו?" ואז כאילו, הם לרוב מצפים לתשובה של… לא יודע מה, "תשים 20% בקופת גמל להשקעה, 50% בשוק ההון, ו-30% בהלוואות חברתיות". סתם, אני זורק פה איזה משהו רנדומלי. כאילו, הם מצפים לתשובה מאוד ברורה מה הכי כדאי לעשות. עכשיו, העניין הוא שאין מה לעשות. בשביל לתת תשובה, מה שנקרא מושכלת והגיונית, אנחנו צריכים להבין הרבה הרבה מאוד דברים. אחד מהדברים האלה זה… זה להציב ת'מטרות, לדעת להציב ת'מטרות בצורה נכונה. וכשאני אומר את זה, כאילו חבר, בוא, תציב רגע, תבין מה המטרות שלך, מה פה, מה שם, אז… אז מתחילים כזה… לא יודע, אני יש לי בראש ת'עניין הזה, טוב, מה הוא חופר עכשיו להציב מטרות וזה, אין לי כוח עכשיו ל… בוא דבר איתי תכלס מה אנחנו רוצים, מה אני רוצה, יש לי כסף, מה לעשות איתו?

אז אני מצטער שאנחנו ככה לפעמים מעשיים כזה, אבל אני באמת מאמין בזה, ואני בטוח שגם שי איתי, שאנחנו, אי אפשר… אי אפשר לקבל החלטות מושכלות ברמה הפיננסית בלי להציב מטרות. ואנחנו הולכים לדבר על זה היום באמת בפודקאסט.

שי: אגב, זה לא רק ברמה הפיננסית, זה גם יכול להיות מטרות במציאת בן או בת זוג, זה יכול להיות מטרות בלרדת במשקל, זה יכול להיות מטרות בלצלוח את הכנרת, או בכל דבר בחיים.

בר: לגמרי.

שי: להציב מטרות.

בר: לגמרי. אגב, אני לגמרי מסכים איתך, אה… ובוא… בוא שנייה אז נדבר על זה. למה, קודם כל, למה זה בכלל חשוב להציב מטרות פיננסיות? בעיניך, למה אתה חושב שזה באמת חשוב להציב מטרות פיננסיות?

שי: בסופו של דבר כולנו, בין אם אנחנו עצמאים, בין אם אנחנו שכירים, בין אם אנחנו גם עצמאים וגם שכירים, אנחנו עובדים למחייתנו כדי לקבל איזשהו כסף, ועם הכסף הזה לרכוש כל מיני דברים. קודם כל ת'דברים הבסיסיים, שזה מחייה, שזה קורת גג, שלא יהיה לנו קר בלילה, שיהיה לנו איפה לישון, שזה אוכל. וגם קצת פינוקים, אוקיי, אם אנחנו רוצים, לא יודע, לראות טלוויזיה, או לטוס לחו"ל, או להתפנק ברכב, או כל אחד מה שעושה לו את זה.

יש כל כך… לכל הדברים האלה צריך כסף. אבל האמת היא שאנחנו יכולים לתכנן מראש. שוב, זה לא על השקל, אבל סדר גודל כמה כסף זה, אנחנו צריכים. זאת אומרת, אנחנו יודעים כמה אנחנו מוציאים, אפשר להסתכל אחורה, אנחנו לא נולדנו אתמול, כנראה. ואפשר להסתכל אחורה, חמישה חודשים, שנה, כמה שאתם רוצים. אפשר גם לתכנן קדימה, כמה כסף אתם זקוקים בחודש. ולפי הסכום הזה אפשר לתכנן. זאת אומרת, לתכנן מה המטרות שלכם? מה היעדים שלכם? לאן אתם רוצים להגיע. אוקיי?

אז, אז אם לא תתכננו לאן אתם רוצים להגיע, בדיוק כמו בווייז, אתם תגיעו לאנשהו, בטוח. אלא אם כן, חס ושלום, יקרה משהו בחיים. אז אתם תגיעו לאנשהו בטוח, אבל לא בטוח לאן שאתם רוצים להגיע. ורק אתם יכולים לשרטט, מה שנקרא, את החיים של עצמכם, להיות הבמאי של הסרט שאתם… לא רוצה להגיד הסרט שאתם חיים בו, אבל…

בר: [צוחק]

שי: של הסרט שלכם, אוקיי?

בר: אני, אני, אני לגמרי מסכים, אני לגמרי מסכים. ואני אתן זווית, מה שנקרא טיפה יותר… אתה דיברת על באמת התנהלות של מטרה, והתנהלות כלכלית כזה, ואני, אני הולך דווקא לקטע, לא יודע אם לקרוא לזה יותר פרקטי, אבל לקטע של ההשקעות, סבבה?

אני שוב אחזור לדוגמה קודם. בן אדם בא, אומר לי, אני רוצה להשקיע, או משהו כזה. הרבה פעמים זה גם קורה לי חברים ש… אתה יודע, חברים מהבית, או מה שנקרא ברמה האישית, ואז אני בא ונותן לו את ההרצאה הזאתי, של למה צריך להציב מטרה. ומה שאני בא ואומר, כמעט תמיד זה, בלי מטרה מוגדרת אי אפשר לקבל החלטה מושכלת איפה להשקיע ת'כסף, סבבה?

עכשיו, אני אגיד למה אני מתכוון. כלומר, אנחנו לא נדע מה הסיכון שאנחנו יכולים לקחת, או שאנחנו רוצים לקחת, בלי מטרה. כלומר, אם אני לא אדע מתי אני צריך את הכסף, אוקיי? והאם הוא חייב להיות נזיל או לא נזיל, והאם אני יכול לסכן את הכסף או לא לסכן את הכסף, אני לא יודע… אני לא יכול לדעת באיזה מוצר להשקיע, בנדל"ן או בשוק ההון, או בשוק ההון באיזה צורה, או בנדל"ן באיזה צורה, בהלוואות חברתיות, כן? לא? למה? כאילו, הרבה דברים שאנחנו צריכים להבין, מה מטרת הכסף, אוקיי?

כי, לצורך העניין, נגיד יש לי כסף עכשיו, סכום של, לא יודע, 300 אלף שקל, אבל אני צריך את הכסף הזה לעוד חצי שנה לדירה, סבבה? זו המטרה שלו, הוא עוד חצי שנה לוקח את הכסף הזה וקונים איתו דירה, 300 אלף שקל. זה, כנראה שאני לא אשקיע איתו כלום, ולא אעשה אותו שום דבר, ולא אסכן אותו, אוקיי? ואני אשים אותו במשהו מאוד מאוד סולידי.

לעומת זאת, 300 אלף שקל, שמיועדים ל… לא יודע מה, נניח לפרישה מתישהו, ל… לא יודע מה, לצאת לעצמאות כלכלית. יכול להיות שאת הכסף הזה אני יותר ארצה לסכן, אוקיי? ואת הכסף הזה, שמיועד לעוד X שנים, והוא לא צריך להיות נזיל, אז האפשרויות הן לגמרי שונות, בסדר? וזה המטרה, וזה הכיוון, וזה הראש שאני מנסה כאילו להיכנס אליו. זה הזווית שלי לפחות, ללמה באמת חשוב להגדיר את המטרה ברמה הפרקטית, אוקיי?

שי: אני רוצה, אני רוצה לחדד משהו שבאמת עולה המון בקבוצה, וגם אנשים שפונים אליי, גם בפרטי, גם מהקבוצה, גם לא בקבוצה. אז אחד הדברים שאני באמת שואל אנשים, מה המטרה ולכמה זמן צריך את הכסף, אז הרבה אומרים לי, כמה שיותר. וזה אחת הטעויות הכי גדולות של רוב האנשים. כי כמה שיותר, זה מטרה לא טובה, אוקיי? זה מטרה שהיא לא מדידה.

בר: אז שנייה, שנייה. אתה גולש לי לאיך מציבים את המטרה בצורה הנכונה, ואני שנייה רוצה להתעכב על עוד נקודה קטנה לפני שאנחנו מגיעים לשמה. אז, סורי שאני עוצר אותך. אבל משהו נוסף וקטן, לפני שאיך אנחנו באמת מציבים את המטרות בצורה הנכונה, ואיך אנחנו עושים את זה.

זה מה שנקרא מעבר לרמה הפרקטית, שאמרנו, אוקיי, אנחנו חייבים להציב מטרה בשביל לקבל החלטה מושכלת ולהבין איפה אנחנו יכולים להשקיע את הכסף. זה גם ברמה המנטלית. כלומר, נניח שיש לנו עכשיו מטרה שהצבנו, ואנחנו תכף נדבר על זה שמטרה צריכה להיות, מה שנקרא הישגית והכל, ומטרה שוואלה, קשה לנו להשיג אותה. כי אם זה מטרה שהיא קלה להשגה, אז אין פה שום אתגר וכנראה שהיא לא… אנחנו יכולים להגיע בתכלס ליותר מזה.

אבל בשורה התחתונה, מה שאני בא להגיד, מטרה כנראה יהיה לנו קשה להשיג אותה, ויהיו לנו משברים בדרך, אנחנו או שנתאמץ בלקצץ את ההוצאות, או שנתאמץ בלהגדיל הכנסות, אוקיי? לא משנה מה, או שאנחנו עושים ויתורים בצד אחד, או שאנחנו מתאמצים ועושים איזה שהם פעולות בשביל להגדיל את ההכנסות שלנו בצד השני. ככה או ככה, כנראה שאחד הדברים שנעשה, לא משנה, גם אם נעשה את שניהם במקביל, יהיו קשיים בדרך, אוקיי?

נניח, תרצו להגדיל הכנסה ותנסו להקים חנות באמזון, ובדרך יהיו קשיים. או שתנסו להגדיל הכנסה ולקחתם עבודה שנייה. וואלה, זה לא קל לקחת עוד עבודה על עצמכם. לא משנה מה, יהיו זמנים קשים כנראה בדרך. וכשיש מטרה ברורה מול העיניים, אנחנו יודעים למה אנחנו עושים את זה, הרבה יותר קל להבין. כלומר, אם יש לנו מטרה אמורפית, ושי התחיל לגעת בזה, מטרה אמורפית שאני רוצה הרבה כסף, אז לא בטוח שאתה באמת תרצה להתמיד בַּעוֹד עבודה הזאתי. או כשיש קושי בחנות באמזון שאתה רוצה להקים, או לא משנה מה אתה עושה, כנראה שיהיה לך מאוד קשה להתמיד בזה. אבל כשיש לך מטרה ברורה מול העיניים, וואלה, זה כסף שאני יודע שאני רוצה ל…

אני רואה את זה הרבה בגיל שלי, לטיול אחרי צבא. אנשים שמשתחררים מהצבא, ובואנ'ה הם נכנסים לראבק של עבודה. עכשיו קורונה והכל, אבל קצת פחות, בדרך כלל, אין ממש לאן לטוס. אבל בדרך כלל טסים… משתחררים מהצבא, ובראבק של עבודה, ומשמרות כפולות וזה, ומלצרות בשביל לחסוך את ה-30, 40, 50, 80, 100 אלף שקל, לא משנה כמה, בשביל שיהיה להם לטיול בתאריך מסוים, שהם רוצים לטוס עם החברים שהם קבעו. אז הם בראבק, והם יתאבדו על זה, ולא משנה מה.

כלומר, המטרה הזאתי נותנת לך גם עניין של מוטיבציה, מה שנקרא, שלדעתי זה לא פחות חשוב, אגב.

שי: אני, בהקשר הזה, לא רק שזה לא פחות חשוב, זה מאוד מאוד חשוב. ואני אתן כמה דוגמאות, ממש מהחיים. שהם חלקן טיפה ציוריות, אבל חלקן באמת עוזרות להבין את זה. בן אדם שקם כל יום בבוקר, ורואה את המטרה למול עיניו. מה זה אומר, רואה את המטרה למול עיניו? פיזית, אוקיי? הוא פותח את הארון, ורואה שלט גדול עם המטרה, אוקיי? לא יודע, אם הוא רוצה מכונית חדשה, הוא רואה צילום של המכונית. ממש, הוא לא מדמיין את זה, הוא רואה את זה בעיניים, הוא מפעיל… כמה שאתה מפעיל יותר חושים, גם ראייה, גם שמיעה, אוקיי? גם מישוש, אם אפשר, גם ריח לפעמים, לא משנה, תלוי מה המטרה. זה עוזר להפעיל את כל המערכות בגוף, כדי להגיד, אוקיי, מה היום אני עושה, בשביל להגשים את המטרה.

זאת אומרת, כשאני קם בבוקר, אני פותח את הפנקס שלי, או מי שעובד עם סמארטפון, או אחד עובד עם תוכנה במחשב, לא משנה מה הדרך, ואני מתכנן לי את היום. אני יודע איזה צעדים היום אני עושה, כדי להגשים את המטרה שלי, שתהיה מתישהו בעתיד. זה אנחנו נדבר אחר כך. אבל אני… איזה מטרה, מה אני עושה היום, בשביל העתיד שלי. אז איך בעצם אנחנו מציבים מטרה נכונה?

בר: אז יפה, בדיוק. אז קיבלתם פה ככה טיפ על הדרך, משי, משהו שיעזור לנו ככה להגשים את המטרות. אבל לפני שלהגשים את המטרות, איך אנחנו בכלל מציבים מטרה בצורה נכונה? אני מקווה שעד עכשיו הצלחנו להבהיר לכם למה בכלל זה חשוב. עכשיו, איך אנחנו מציבים מטרה בצורה נכונה?

אני אתן פה שתי דוגמאות. דוגמה אחת, של מטרה שבעינינו היא לא כל כך טובה. הדוגמה השנייה, למטרה שהיא טובה. ואז אנחנו נדבר שנייה על המאפיינים ואיך אנחנו בונים אותם, אוקיי?

אז מטרה שלדעתי היא לא כל כך טובה, והיא לא מוגדרת בצורה נכונה, שהיא די נפוצה, זה "אני רוצה לקנות בית". שזה סבבה, זה אחלה, זה מגניב, אבל כאילו, אוקיי, מה? איזה בית? איפה? מתי? למה? כמה? קצת קשה לעבוד עם זה, מה שנקרא, ולפרוט את זה למשימות. סבבה? אז אנחנו לוקחים את אותה מטרה ומגדירים אותה בצורה טובה, אוקיי?

מה זה צורה טובה? אני רוצה לקנות בית, באשדוד, בסדר? סתם אשדוד, לא משנה, קחו איזה עיר, זה יכול להיות, לא משנה באיזה עיר, בגבעתיים, תל אביב, ראשון, אילת. לא באמת משנה איפה.

אני רוצה לקנות בית באשדוד, שעולה 2 מיליון שקלים, בעוד 7 שנים. סבבה? המטרה הזאת היא כבר, מה שנקרא, יש הרבה, הרבה מה לעבוד איתה, הרבה יותר מה לעבוד איתה, ויש הרבה יותר משחקים, ואנחנו כבר ניגע איך בדיוק.

שי: אני רוצה להוסיף על זה שגם בעיניי, העובדה שציינת כרגע, היא עדיין לא מספיק טובה לטעמי. למה? כי כשאני אומר, אני רוצה לקנות בית באשדוד, שעולה 2 מיליון שקלים, בעוד 7 שנים, אז כל הזמן יהיה לי עוד 7 שנים. אבל אם אני אומר, מפרט את זה, אנחנו מקליטים את הפודקאסט בסוף ינואר 2021, אז אם אני רוצה בעוד 7 שנים, אני אגדיר לי בדיוק בעוד 7 שנים, זה ב-2028, אוקיי? ואז כל הזמן אני יודע כמה זמן נשאר לי. כי ב-2022 נשאר לי 6 שנים, ב-2025 נשאר לי 3 שנים. ואם אני כל פעם אני אומר עוד 7 שנים, במוח שלי קשה לי, כל הזמן יהיה לי 7 שנים בראש. אוקיי? זה משהו מנטלי.

זה אותה משמעות בדיוק, אבל שימו לב, איך רק שיניתי טיפה את המלל, נהיה לי יותר קל לעקוב אחרי המטרה ולראות את ה-progress, לראות את ההתקדמות שלי לעבר המטרה. וזה מאוד מאוד חשוב לראות שאתם מתקדמים. כי אם אתם עושים פעולות ואתם לא רואים שאתם מתקדמים, מתישהו, לא משנה מי אתם, לא משנה מה אתם, כנראה שאתם תתייאשו ותפסיקו.

בר: לגמרי מסכים, לגמרי נכון. והעניין הזה, אם זה עוזר לכם לשים מה שנקרא, לדקור נקודה, ולדקור מה שנקרא תאריך מדויק, אז זה לגמרי עוד איזשהו טריק פסיכולוגי, שאנחנו כזה עם עצמנו, כל אחד שמכיר טיפת את עצמו. אחלה טיפ.

אז מה בעצם אמרנו פה, אוקיי? לקחנו מטרה, שאמרנו שהיא לא כל כך טובה, שזה אני רוצה לקנות בית, לעומת מטרה שהיא מוגדרת יותר טוב, שאני רוצה לקנות בית באשדוד, שעולה 2 מיליון שקלים בינואר 2028, ב-31 לינואר 2028, סתם אני אומר. סבבה? מה בעצם עשינו לצורך העניין? בסופו של דבר, לקחנו את אותה מטרה, אבל הוספנו לה מה שנקרא כמה משתנים. מה המשתנים? קודם כל תחמנו אותה בזמן, שמנו דדליין, שבע שנים, אנחנו יודעים שאנחנו צריכים לעמוד במטרה עד שבע שנים. יש לנו זמן. כי אם אנחנו נקנה בית, אבל שזה יהיה עוד 30 שנה, אז לא בטוח שזה סבבה לנו, בסדר? אז קודם כל תחומה בזמן, זה דבר ראשון.

דבר שני, מדידה, אוקיי? אנחנו יודעים בדיוק כמה עולה בית, לא בית ש… בית… אני יכול לקנות בית באשדוד שעולה, לא יודע, מיליון שקלים, 2 מיליון שקלים… מיליון או מיליון וחצי, או 2 מיליון, או יש גם בתים באשדוד, אני מניח, ב-7, ב-8, ב-10 מיליון, אני לא באמת יודע. אז אנחנו צריכים שהמטרה תהיה מדידה.

והצד השלישי הוא לא כל כך רלוונטי, ספציפית למטרה ולדוגמה הזאתי, אבל מטרה צריכה להיות בעיניי ריאלית מצד אחד, אבל שאפתנית מצד שני. סבבה? אז אני אסביר מה זה אומר, מה זה אומר ריאלית ושאפתנית? ריאלית זה אומר שבסופו של דבר, בואו... אנחנו לא קוסמים, ומחר בבוקר כנראה לא יהיה לנו 10 מיליארד שקל, ולא משנה מה נעשה, אוקיי? אלה אם כן, לא יודע, נשדוד איזה בנק מאוד גדול, גם שם כנראה לא יהיה 10 מיליון שקל. אבל הכוונה היא ש… כלומר, מצד אחד היא צריכה להיות ריאלית ומחוברת למציאות, אבל, וזה אבל מאוד מאוד חשוב, ואני נכנס פה כזה לעולם אולי טיפה יותר כזה רוחני, לא להתקבע ולא ללכת למטרות קלות מדי. כלומר, אם זה מטרה, אם זאת מטרה שהיא קלה מדי, אז מה שנקרא… אנחנו לא מגשימים את הפוטנציאל שלנו, מה שנקרא, סבבה? אנחנו לא מגיעים ל… לאן שאנחנו באמת יכולים להגיע, בסדר? ולדעתי זה חבל.

ואני מאוד ממליץ לקרוא ספר בנושא שאני מאוד אוהב, שנקרא "חָשׁוֹב והתעשר". ספר בעיניי מעולה, והוא מדבר על… הוא טיפה יותר רוחני, אולי. הוא ספר מאוד ישן. אבל בעיניי זה אחד מהספרים הכי טובים בכל מה שקשור לכסף. תבואו עם ראש פתוח, מה שנקרא. והקטע של ליצור, מה שנקרא, ולדבר על מטרות שהן שאפתניות, זה משהו שמאוד מאוד חשוב. ומטרה אפילו, לא זוכר מי אמר לי פעם, היא צריכה להיות מה שנקרא, אפילו בפעם הראשונה, שאתה חושב אותה עם עצמך, היא צריכה להעלות לך חיוך כזה של... זה אפילו לא הגיוני, זה אפילו לא ריאלי. ואתה תראה שלאט לאט עם הזמן, אתה… המוח שלך לאט לאט יתכוונן למקומות האלה.

זה ממש בכללי. אם אני אנסה לסכם את זה ל-3 נקודות, 3 נקודות, זה: תחומה בזמן, מדידה וריאלית. מדידה, סליחה, וריאלית אך שאפתנית.

שי: אני רוצה להוסיף על מה שאמרת, "חָשׁוֹב והתעשר", זה קודם כל זה ספר לא קל.

בר: ממש לא קל.

שי: אז יכול להיות שחלקכם, אם לא… גם זה צריך להיות מטרה, לסיים "חשוב והתעשר". זה לא פשוט לכל אחד, לא בטוח שכולכם תתחברו. אבל מי שיתחבר לספר, כדאי, כדאי שיבין קצת יותר רקע על מה מדובר. מדוע בעצם על… בעצם ראיינו מספר גדול של אנשים עשירים בעולם, ולראות איך הם הגיעו לעושר הזה, עושר בעין, אוקיי?

יש איזשהו משהו משותף בדרך, בשיטה, במחשבה, בהלך רוח. אז ככה בעצם מפרטים את זה, וזה מאוד מאוד מעניין. שוב, ספר ארוך ולא קל, אבל בהחלט מומלץ למי שרוצה להעמיק.

בר: לגמרי. לגמרי צריך לבוא, כמו שאמרתי, עם ראש פתוח גם. הוא ספר כזה שדורש רוחניות, לא יודע איך להגדיר את זה. אני בן אדם יחסית ריאלי, והיה לי קצת קשה להתחבר, אבל אני מאוד אהבתי. ואגב, אני שמתי לעצמי אותו ברשימת הספרים לקרוא אותו שוב.

שי: [צוחק קלות] לגמרי. וגם אפשר לקרוא אותו גם כמה פעמים, לבוא בראש חדש, עם יותר ניסיון, עם יותר ידע. אז אני רוצה, אני מאוד מתחבר למה שאמרת, בר, שמטרה צריכה להיות מה שנקרא תחומה בזמן מדידה וריאלית, אך לא שאפתנית. אך שאפתנית, סליחה. אבל אני אקח את זה עוד צעד קדימה.

יש מודל מאוד מפורסם, שכמובן לא אנחנו המצאנו, שנקרא SMART, אוקיי? SMART Goal. זה מודל ש… SMART זה ראשי תיבות, שאני רוצה שנעבור עליהם, כדי שנבין. אוקיי?

בר: אוקיי, מה הכוונה בדיוק ב-SMART?

שי: SMART זה Specific. עוד מעט נדבר על מה זה. משהו ספציפי.

Measurable, אוקיי? משהו שהוא מדיד.

Achievable, אוקיי? ניתן להשגה.

Realistic, משהו שהוא ריאלי. אוקיי?

ו-Timely, זאת אומרת כמו שאמרנו, תחום בזמן. [הטעויות במקור]

אז בואו קצת נתעכב על כל אחד מהסעיפים ונבין איך הם עוזרים לנו להשיג את המטרה.

בר: אוקיי.

שי: אז אם אמרנו ש-SMART, ה-S זה משהו ספציפי. אז מה שאני מאוד אוהב זה, תשאלו את עצמכם, בואו נחזור קצת לכיתה ד', אי שם בשיעור אנגלית, מה שנקרא WH questions. אוקיי? אז בואו, בואו נראה מה אפשר לשאול, אוקיי?

אז קודם כל תשאלו את עצמכם, מי? מי שותף למטרה שלנו, אוקיי? מה אני רוצה להשיג? איפה זה יהיה? תדמיינו איפה זה קורה, המטרה שלכם, אוקיי? האם זה במקום פיזי? האם זה משהו רוחני? מתי זה קורה? וכמובן, איך זה קורה? מאוד מאוד חשוב גם לחשוב על איך.

אגב, מאוד מאוד… זה, מאוד חשוב בדברים האלה, בהתחלה אתם לא יודעים את האיך. אתם מציבים מטרה, שכמו שבר אמר, היא ריאלית אך שאפתנית. זאת אומרת, משהו שאתם לא יודעים מחר בבוקר איך לעשות אותו. אבל קודם תציבו את זה. אתם יודעים מה? אני אלך איתכם עוד צעד קדימה. מה זה אומר להציב את זה? אני בעד אפילו לכתוב את זה ממש על דף. בכוונה אני אומר על דף ולא באיזה סמארטפון, למרות שכולנו כל היום בסמארטפון. כי כשאתם כותבים את זה על דף, שוב אני מדבר על החושים, כל החושים משתתפים. ותחתמו על זה למטה. תעשו הסכם, מעין חוזה עם עצמכם, שאתם משיגים את המטרה, ויהי מה. אתם קמים בבוקר ויש לכם חוזה מול העיניים. אתם חייבים להשיג את המטרה. וכמו שאתם לא מפרים את החוזה בעבודה, לא מפרים את החוזה מול חברת הביטוח וכולי וכולי.

בר: [מהמהם] אני, אגב, מאוד מתחבר לזה. והעניין של לא לדעת איך להגשים את המטרה בהתחלה, זה לגמרי משהו שהוא שם. כלומר, אם אתה יודע איך להגשים את המטרה, אז כנראה שהיא לא כל כך שאפתנית. כאילו, היא יותר מדי ריאלית. שזה נחמד, זה סבבה, אבל שוב, אתה לא באמת מממש את הפוטנציאל. עכשיו, אני שוב חוזר לעולם הרוחני, אבל אני באמת מאמין בזה, שאם אתה הולך למטרה שהיא… כרגע אתה לא יודע איך להשיג אותה, אז עם הזמן, אתה תמצא. מה שנקרא, אם אתה באמת מחויב למטרה שלך, אתה תמצא דרכים להגשים את המטרה שלך. סבבה? ואם זה ברמה הכספית, אז אתה כנראה תמצא דרכים להגדיל את ההכנסה. סבבה? או לקצץ את ההוצאות, אבל גם לקצץ את ההוצאות יש גבול מסוים, כמה אנחנו יכולים לקצץ.

אני באמת, באמת, מאמין בזה, ואני בטוח שכל מי שקרא את "חשוב והתעשר", מבין על מה אני מדבר, ואם לא, אז כדאי שתקראו את הספר. זה לגמרי שם. אז היינו ב-Specific, אוקיי? דיברנו על מטרה ספציפית. Measurable, אוקיי? מטרה מדידה, נכון?

שי: כן, אז פה זה, זה שאלות כמותיות שאתם צריכים לשאול את עצמכם. כמה יהיה לכם? אולי זה מטרה שהיא קורית כמה פעמים, או שהיא תלויה בכמה דברים. יכול להיות שיש כל מיני מטרות ביניים. איך אתם תשיגו את זה, אוקיי, את המטרה שלכם? והכי חשוב זה איזה סממן, איזה אינדיקטור בדרך, יראה לכם שהתקדמתם לעבר המטרה, אוקיי? משהו כמותי שיראה לכם. סתם דוגמה: נגיד, אני רוצה להשיג… סתם, אני אלך על משהו קטן. אני רוצה להשיג, לא יודע, 10 תפוזים. סתם, נניח, זה המטרה שלי. אז יכול להיות שכדי להשיג 10 תפוזים, אני מתי שהוא אצטרך להשיג 3 תפוזים. אז בכמותי, אוקיי, אני יודע ש-3 תפוזים זה חלק מ-10 תפוזים. אז אני בדרך למטרה היותר גדולה. אוקיי?

Achievable, אוקיי?

בר: אני חושב שה-Achievable ו-Realistic זה מה שדיברנו עליו עד עכשיו בקטע של מה שנקרא ריאלי או רציונלי, אבל מצד שני כאילו ריאליסטי הגיוני. כלומר, משהו שאפשר להשיג אותו והוא לא… זה. זאת אומרת, זה שילוב של שני הדברים האלה ביחד.

אני אישית שוב, אני אומר, להשתדל לא להציב מטרות קלות מדי. אני יודע שזה מפחיד ואני יודע הרבה פעמים, כאילו אני בתור בן אדם שמתחייב לעצמי ואומר, אני חייב להשיג את זה. אני אומר, בוא'נה, איך אני אעמוד במטרה הזאתי? אבל, אבל אין מה לעשות. בסוף אני מתחייב להשיג ואני אומר, במקרה הכי הכי הכי גרוע, גם אם לא עמדתי במטרה… שוב, זה מטרה שאני מציב לעצמי, כנראה שהגעתי הרבה יותר גבוה ממה שהייתי מגיע אליו, אם לא הייתי מציב את המטרה הזאת. בסדר?

ואם אני סתם, אני אלך לדוגמאות, אני מציב לעצמי יעד לחסוך 100 אלף שקל בשנה. בסדר? וזה יכול להישמע לבן אדם המון המון המון כסף והוא בכלל לא יודע איך הוא ישיג את זה, והוא אומר, אני בחיים לא אצליח להשיג את זה, אבל הוא שם את זה בתור מטרה. ואז הוא בא ומתחיל ובאמת עושה ופועל ומגדיל הכנסה. ובסוף הגיע לסתם, אני אומר, 85 אלף, 90 אלף שקל. בסדר?

אז וואלה…הוא לא הגיע למטרה מצד אחד, שזה קצת באסה. אבל מצד שני, כנראה שזה הרבה יותר ממה שהוא היה משיג, אם הוא לא היה מציב לעצמו את המטרה הזאת, והיה מציב לעצמו מטרה ריאלית של, לא יודע, 20 או 30 אלף שקל. אם הוא היה מציב לעצמו מטרה של 20-30 אלף שקל, בחיים הוא לא היה מגיע לחיסכון כזה של 85-90. וזה שוב איזשהו עניין כזה בראש. אז Achievable Realistic, שוב, אני לא אומר עכשיו להגזים ולהגיד אני הולך לחסוך מיליארד שקל כל שנה, לא. אבל מצד שני, כן מטרה שהיא שאפתנית, ומשהו שהוא כזה דוחק אתכם לקצה.

שי: אוקיי, ה-T של של הסמארט מודל זה: Timely. אוקיי? כמו שאמרנו, תחום בזמן. אני רוצה שנייה להתעכב על זה. זה בעיניי הדבר הכי הכי הכי חשוב. אוקיי? מכל מה שדיברנו עד עכשיו, זה התחימה בזמן. מה שנקרא להציב דדליינים, אוקיי?

אני רוצה להזכיר פה איזשהו בחור, שראיתי הרבה מאוד סרטונים שלו. בחור שנקרא נאס דיילי, אם אתם לא מכירים, אתם מוזמנים לחפש אותו אחר כך בגוגל. אותו בחור הציב לעצמו דדליין, אוקיי? דדליין שעשה פעם ביום, ביום הוא חייב להוציא סרטון של דקה אחת. זה כל מה שהוא הציב לעצמו. כל יום, יש לו 24 שעות לייצר סרטון של דקה. והוא הצליח לייצר ב-3 שנים, בערך, אל תתפסו אותי במילה, 1,000 סרטונים של דקה. מה שהפך אותו למאוד מאוד מפורסם, עם מיליונים אנשים שעוקבים אחריו. והסרטונים שלו השתפרו כל יום, והוא גם מאוד התעשר מזה, ומטייל בכל העולם.

אז בזכות זה שהוא הציב לעצמו, זה מה שהוא מספר, גם אחד הסרטונים מספר את זה, זה שהוא הציב לעצמו מטרה של דדליין, תחום בזמן, יום אחד, כל יום, לעשות סרטון של דקה, זה מה שעזר לו להצליח.

בר: אני מסכים איתך. אגב, שמעתי אותו בפודקאסט פעם, והוא אמר שהוא היה… מתישהו באמצע הדרך, לא יודע, אחרי… ביום ה-100, 200, 50, לא יודע מתי, הוא היה, הוא עשה איזה טיול, והגיע לאיזה פסגה של הר. והוא רצה לעשות את הסרטון, ולהעלות את הסרטון, והוא אמר, אני חייב להעלות אותו היום, כי התחייבתי.

והוא היה… הגיע לפסגה של הר, והוא היה סחוט וגמור מכל העלייה, בגובה גבוה, וטראק מאוד מאוד קשה. ואז הוא אמר שלא הייתה לו קליטה, והוא לא ידע מה לעשות. הוא אומר, אני חייב כאילו, זה. והוא אמר שהוא הפך עולמות, אני לא זוכר בדיוק מה הוא עשה, אבל שורה תחתונה, הוא פרסם את הסרטון בזמן. והוא הצליח לעשות את זה, ולפרסם את הסרטון בזמן. והוא עמד ביעד, ובדדליין שהוא הציב לעצמו. ואני בטוח שהוא לא היה מצליח לעשות את זה, אם הוא לא היה עומד בזמן שלו.

שי: מעניין, לא הכרתי את זה.

בר אז כן, שמעתי את זה באיזה פודקאסט. אגב, פודקאסטים. אז שמעתי את זה באיזה פודקאסט, אני לא בטוח באיזה, אבל שראיינו את נאס דיילי. אז אני, מה אתה אומר?

שי: אני רוצה להוסיף עוד משהו למודל הזה. עוד ככה משהו מהניסיון האישי שלי. אמרנו שיש את המטרה, המטרה הסופית שלנו, מטרת העל, וכדי להגיע אל מטרת העל, צריך להציב כל מיני יעדי ביניים. אז מה שמאוד חשוב, וגם בר ואני מכירים את זה מאוד טוב מהמטרות והיעדים שאנחנו קובעים לעצמנו, זה לחגוג ניצחונות קטנים. אוקיי? הישגתם משהו? מה שנקרא Achievable. השגתם משהו? תחגגו את זה!

לחגוג את זה, אפשר לצרוח בבית, או אפשר לנשק את בן או בת הזוג, אפשר להתפרע ולהזמין ארוחה הכל כלול. לא יודע מה, מה שעושה לכם. אפשר לשמוע מוזיקה, אפשר לקחת יום חופש מהעבודה. לא יודע, מה שעושה לכם טוב, תחגגו את זה! תחגגו ניצחונות קטנים. לאורך זמן, זה יעזור לכם להתמיד ולהגיע למטרת העל שלכם.

בר: אז, אני לגמרי מסכים, ואתה כבר גולש, מה שנקרא, לטיפים, ליישום, אוקיי? אנחנו מדברים על… דיברנו, התחלנו בלמה להציב בכלל מטרות, אחר כך אמרנו איך מציבים מטרות בצורה נכונה, ועכשיו אנחנו רוצים לתת לכם באמת כמה טיפים של איך ליישם אותם. סבבה? איך ליישם את המטרות האלה? אז אתה… שי, ככה נתן לכם ספוילרים, מה שנקרא. אבל באמת הנקודה הראשונה, לפחות בעיניי, שצריך להתייחס אליה, זה העניין של לקחת את המטרה הגדולה, בסדר?

בדרך כלל, יהיו כמה מטרות, אגב. בסדר? זה יכול להיות גם לא רק מטרות כספיות. גם מטרות כספיות יכולות להיות להיות כמה. זה יכול להיות, לחסוך 80 אלף שקל לבר-מצווה של הילד, לחסוך 20 אלף שקל לטיול בחו"ל, לחסוך לקנות דירה בשווי של 2 מיליון שקלים, או ככה וככה. כמובן, בהתאם למה שדיברנו. תחום בזמן והכל. אבל לקחת את המטרה הגדולה, ולגזור ממנה יעדים ומשימות לטווחים יותר קצרים, סבבה?

זה יכול להיות לקחת מטרה של שנה, אוקיי? ואת השנה הזאת לחלק, מה אני אמור לעשות כל חודש, בשביל להגיע למטרה הזאתי. ומחודש להגיע לרמת השבוע, אוקיי? בחודש הזה, איך בחודש הזה אני אמור להשלים את המטרה של החודש, את היעד של החודש. ומשם אני יורד לרמת השבוע. מה אני עושה כל שבוע, כדי להגיע למטרה הזאתי ובשבוע אני יורד לרמת היום. ומשמה מי שרוצה יכול גם לרדת לרמת השעות, וממש איזה משימות יומיומיות הוא עושה. כלומר, לקחת את המטרה הגדולה, ולפרט אותה בסוף ליעדי ביניים, ולמשימות ממש, של מה אנחנו צריכים לעשות.

עכשיו, once יש לנו דבר כזה, זה כמובן אם יש לנו מה שנקרא כבר את הדרך. ואם לא, אז חלק מהדרך, זה גם הללמוד, זה גם הלהכיר, זה גם הלחשוב, זה גם הלתכנן. זה גם חלק מהמשימות וחלק מהדרך. זה גם סבבה וזה גם בסדר גמור, של לתת לזה זמן, זה סבבה לגמרי. אוקיי?

אז אחד הדברים של הטיפים של היישום זה מה שנקרא, איך אנחנו גוזרים אחורה. פיננסית זה לפעמים די קל, סבבה? כי אם אנחנו צריכים לחסוך, סתם, אני אומר, 100 אלף שקלים תוך שנתיים, אנחנו יכולים לגזור כל חודש כמה אנחנו יכולים, כמה אנחנו צריכים לחסוך. סבבה?

יכול להיות, שאגב, טעות מאוד גדולה שאנשים עושים, שהם אומרים, וואי זה סכום מאוד מאוד גדול. איך אני אחסוך ככה כל חודש? אז, אז יכול להיות שאתם תגידו, שוואלה אני רוצה להגדיל. תגיעו למסקנה שאתם צריכים להגדיל את ההכנסה. עכשיו, להגדיל הכנסה זה לא קורה ביום ביומיים, בשלוש. יכול להיות שאתם בונים איזה משהו ויקח לנו קצת זמן. אז זה לא חייב להיות לינארי. זה לא חייב להיות שכל חודש אני אחסוך 1,500, 1,500, 1,500, 1,500 ובסוף אני אגיע ליעד. יכול להיות שבהתחלה לא נחסוך, ואחרי זה נחסוך 2,000 או 2,500 או 3,000, סבבה? זה גם סבבה. פשוט צריך להבין ולשחק עם זה משחקים.

עוד שני טיפים קטנים, מה שנקרא, ששי כבר נתן אותם במהלך הפודקאסט. זה אחד, לחגוג ניצחונות קטנים. באמת חשוב. מה שנקרא נותן לנו את המוטיבציה להמשיך. ניצחונות קטנים זה לא חייב עכשיו להיות איזה משהו ענק, משהו גדול. סיימתם, הגעתם לאיזשהו יעד מסוים, סיימתם משימה קשה, סיימתם משהו כזה. תפרגנו לעצמכם בכל דרך שהיא. מה שזורם לכם. שי נתן כמה דוגמאות קודם.

ומשהו שלישי, שבעיניי מאוד מאוד חשוב, גם שי דיבר עליו קודם, לשים את המטרה מול העיניים. זה יכול להיות, לא יודע בטלפון, זה יכול להיות סטיקר על המחשב, יכול להיות מדבקה שאתה שם על המראה בחדר או על הארון, מעל המיטה… משהו שאתה תמיד, זה יושב לך כזה בראש. ככה אתה, גם כשקשה, מה שנקרא, וגם כשאתה ברגעי משבר, אתה יודע שאתה שמה. אתה יודע בשביל מה אתה עושה את זה, מה שנקרא.

שי: בוא, בוא, בוא נהיה תכלסים רגע. אתה רוצה לספר לנו על איזושהי מטרה או יעד שהצבת לעצמך והצלחת להשיג?

בר: כן, האמת שכן. בוא נהיה, מה שנקרא, בוא, אנחנו walk the talk, מה שנקרא. אנחנו מדברים על הצבת מטרות, אז בוא נדבר שנייה על מטרות שאנחנו, מה שנקרא, הצבנו לעצמנו. אז סיפור מצחיק ומשעשע דווקא שקשור לקבוצה, סבבה? אני בינואר 2019 הייתי בברזיל, תחילת השנה האזרחית החדשה. וכזה ישבתי וכתבתי לעצמי מטרות והגעתי לעניין של הקבוצה, וחשבתי מה אני רוצה ואיך, כאילו, איך… היו כמה יעדים.

אחד היעדים היה, הצבתי לעצמי, אז בקבוצה היינו, לא יודע, כמה אלפים. לדעתי 2,000, 3,000 בערך. שהרבה מהם היו עדיין חברים במעגל כזה אישי שלי, כי הקבוצה עדיין לא הגיעה לתפוצה מאוד גדולה. וגם לא הצטרפו הרבה אנשים כל יום. כמה בודדים, אולי 10, 20 בימים רגילים. והיעד שהצבתי לעצמי היה להגיע ל-10 אלף חברים בסוף שנות 2020. ובשבילי, זה היה, באותו רגע היה נשמע דמיוני. כלומר, לפי קצב ההצטרפות ולפי מה שהיה לי הגיוני, אמרתי, אם נגיע ל-5,000 עד סוף שנה זה יהיה יפה, זה יהיה מגניב, זה יהיה מרשים. 6,000 זה כבר הישג לא רע בכלל. אבל 10 אלף היה נשמע לי מספר מאוד מאוד גדול.

עכשיו הקהילה עומדת על 68,000, נראה לי, אז זה נראה אולי מצחיק. אבל כשהיינו קטנים באמת, קצב ההצטרפות היה מאוד מאוד קטן והצטרפו כמה בודדים ביום. היו ימים בכלל שלא הצטרפו אנשים. 10 אלף היה נשמע לי מאוד מאוד גדול. ובסופו של דבר מה שנקרא, הצלחנו ושברנו את היעד הזה. לא עשיתי את זה לבד, אגב, אני מודה. אבל הצלחתי, הצלחנו לשבור את היעד הזה, אני ואתה ושאר המנהלים בקבוצה. ואני לא זוכר בדיוק מתי, אבל בסוף 2020 לדעתי היינו כבר מעל 12, 13, 14 אלף אנשים, שזה היה מבחינתי הישג מאוד מאוד מגניב. ואני כזה, הייתי מבסוט שהצלחנו לעשות את זה.

מה איתך? יש לך איזושהי מטרה שאתה רוצה לשתף אותנו?

שי: יש הרבה. בוא נבחר משהו שאני מאוד מתחבר אליו. לפני כמה שנים רציתי לצלוח ריצת 10 קילומטרים במרתון תל אביב, וזו הייתה המטרה שלי. כל מה שרציתי זה להצליח לרוץ במרתון תל אביב, לסיים את קו הסיום של 10 קילומטר. אבל, זו הייתה המטרה הראשונה שלי. וכאשר ראיתי שבזמן האימונים אני מצליח לרוץ 10 קילומטר, ראיתי שאני מצליח לסיים את זה במעל 60 דקות. ואז החלטתי שאני עושה מטרה, מאתגר את עצמי מה שנקרא. בדיוק כמו שאמרנו. משהו שנראה לי לא הגיוני, כי אני עושה את זה מעל 60 דקות, אז איך אני אעשה מתחת. המטרה שלי הייתה להגיע מתחת ל-60 דקות, שזה כבר היה יותר מאתגר עבורי. וזה צריכים, אני… לא רק לרוץ 10 קילומטרים אלא, לעשות קצת אירובי תוך כדי. שאימון כזה, שאתה רץ ריצה קלילה ואז נותן ספרינט קטן, רץ ריצה קלילה, נותן ספרינט קטן. מאתגר את הגוף שהוא עייף.

בר: אינטרוולים.

שי: כן, יש לזה שם… ברח לי כרגע, לא קריטי. שורה תחתונה, קניתי ספרים על ריצה, למדתי עם אולטרה, Ultra Marathons, נרשמתי לקבוצת ריצה, כדי שתהייה לי תמיכה, שתהיה סביבה תומכת. ולא רק שהצלחתי, בסוף הצלחתי להגיע ל-50 דקות במרתון תל אביב.

בר: פששש…

שי: בשבילי זה היה הישג מטורף, אוקיי?

ואגב, זה משהו שלא השגתי. מחוץ למרתון לא הצלחתי להגיע לתוצאה הזאת. האנרגיה, האנדרלנין [הטעות במקור] של הלהקות, של התופים, של כולם ביחד, שרצים. שיש מישהו לפני שאני יודע שאני חייב לעקוף אותו. אין לי אוויר, אין לי כוח לא יכול יותר, אבל הוא לפני ו… ותוך כדי, תוך כדי המרתון תל אביב, 10 קילומטרים, כל הזמן הצבתי לעצמי יעדים קטנים, יעדים קטנים ש… את הבחור עם החולצה הכחולה, אני עוקף אותו ויהי מה. אחר כך את הבחורה עם החולצה הורודה, אני עוקף אותה ויהי מה. אוקיי? למרות שלרובם הייתה את אותה חולצה. [צוחק] אז… ושימו לב, גם במהלך הריצה עשיתי חגיגה של ניצחונות קטנים. כי כל פעם שעקפתי מישהו, חגגתי עם עצמי. שמחתי בתוך תוכי. אז זה ככה, מסכם לנו את הכל ביחד.

בר: אז, קודם כל מגניב ותודה על השיתוף. והאמת שזה, לרוץ 10 קילומטר ב-50 דקות, קצב לא רע בכלל.

אז בואו נגיד, שסיכמנו את החלק הזה בפודקאסט. ואני מקווה שהצלחתם להבין מה שנקרא, קודם כל, למה חשוב להציב מטרות ואיך עושים את זה בצורה טובה, מה שנקרא. אני אחזור ממש ממש ממש בקצרה. דיברנו על להציב מטרה שהיא תחומה בזמן, מדידה ריאלית אך שאפתנית. ודיברנו על מודל SMART, שהיא צריכה להיות ספציפית, מדידה, שזה די דומה וחוזר על עצמו שבמילים אחרות, Achievable, Realistic ו-Timely, מה שנקרא. נתנו כמה טיפים על איך באמת להגיע למטרות.

ועכשיו אני רוצה לתת איזושהי פינה כזאת קטנה, שאנחנו מדברים עליה בדרך כלל בסוף הפודקאסט. אנחנו לוקחים שאלה מהקבוצה שלנו. לפני הפודקאסט העלנו שאלה לחברי הקהילה, ואמרנו להם שזה הנושא הפודקאסט, ומה אתם רוצים לדבר עליו.

אז הפעם אנחנו מעלים תגובה, שאלה של יוני. יוני שילדויץ, אני מקווה שאני אומר את זה נכון, יוני, ואם לא אז תסלח לי. אגב, יוני זה יוני שאנחנו מכירים, שי. היה… לפני הקורונה היינו עושים המון הרצאות, היה מגיע לכל ההרצאות שהיינו עושים. היינו מה שנקרא כבר חברים. אפילו היה מגיע לדעתי להרצאות כמה פעמים. אז באמת מה שנקרא, אני מקווה שנוכל לחזור ולהיפגש במציאות בפיזיות, במציאות הפיזית.

שי: דוגמא מופלאה לאחד שיודע להציב יעדים. יש לו ממש מחברת, במקרה אני ראיתי אותה פיזית באחת הרצאות שלנו. יש לו מחברת שממש מפרטת מה המטרות שלו ואיך הוא מפרק את זה להרבה יעדים קטנים, שהם בדרך למטרת העל.

בר: כן, לגמרי. אז השאלה של יוני האמת מורכבת מכמה שלבים, שדי דיברנו על כולם, אז אני לא אחזור על זה. אבל יש לו סעיף שרציתי דווקא כן להתעכב עליו. והוא מדבר על… והוא אומר מה החשיבות של בעלי המקצוע בתהליך ובדרך, אוקיי? כשאנחנו מדברים על מטרות פיננסיות. אז יש לך כמה מילים לתת על זה, שי?

שי: בטח. ניקח אפילו מהדוגמה שאמרתי קודם, בתחום שהוא לא פיננסי רגע. כשרציתי לרוץ במרתון תל אביב, הרי לרוץ זה משהו שנולדנו איתו, נכון? אחרי שלמדנו ללכת אנחנו יודעים לרוץ. מה אני צריך בעל מקצוע? אבל בעצם, שנעזרתי בקבוצת ריצה, שהייתה שם מאמנת ריצה מאוד מקצועית, שאמרה לי מה לאכול לפני האימון, מה לאכול אחרי האימון, מה לאכול ביום של הריצה, מה לאכול יום לפני הריצה. הדברים האלה מאוד מאוד חשובים, כי הניסיון הזה… זאת אומרת, אם הייתי אוכל לא נכון סביב האירוע, אוקיי, הייתי יכול להקיא חלילה. יכול להיות שלא היה לי מספיק אנרגיה בכלל לצלוח את הריצה, אוקיי? יכול להיות שלא הייתי מצליח להגיע ל-50 דקות, כי היא אמרה לי כמה לרוץ ובאיזה אנרגיה ו… זאת אומרת, זה, זה מה שנקרא בעלי מקצוע או מישהו שמבין, מישהו שיש לו ניסיון וכבר עשה את זה לפני יותר מפעם אחת. ואותו דבר בתחום פיננסי.

בר: ואם אנחנו הולכים לעולם הפיננסי דווקא?

שי: אני היום מתכנן פיננסי ואנשים מגיעים אליי, שיכול להיות שיש להם הרבה ידע, אוקיי, אבל הם צריכים הכוונה. כי אני ראיתי כבר הרבה הרבה אנשים מסוגם, בין אם זה באותו שכבת גיל, בין אם זה באותו מקצוע, בין אם זה עם אותו הון, בין אם זה עם אותם מטרות. וראיתי כבר הרבה מאוד דברים וגם הניסיון האישי שלי וגם מה שלמדתי וגם מכל מה שאני חווה, יש לי המון רעיונות, איך לשפר להם את המצב הפיננסי, ואיך לעזור להם להגיע ליעד שלהם בזמן שהם רצו.

אגב, אחד הדברים שהכי קשה לאנשים, זה להגדיר מטרות. כי הם בכלל לא מבינים מה זה, מה זה מטרה. כל מה שדיברנו בפודקאסט הזה. אז באמצעות זה שאנחנו מגדירים מטרות ביחד, אחר כך להגשים אותם, זה משהו די טכני. זה משהו שאני כבר חי ונושם אותו

בר: אז אם אני אסכם, בשורה התחתונה בעלי מקצוע באמת יכולים לתת לנו את הפוש ולהכווין אותנו ולעזור לנו, מה שנקרא, לסלול את הדרך מצד אחד, במיוחד בעולם הפיננסים. כלומר, יכול להיות שאם אנחנו קונים דירה, אז יעזור לנו מאוד יועץ משכנתא. או שיועץ השקעות, אם אנחנו רוצים להשקיע את הכסף במתכנן פיננסי, שיגדיר לנו ויספר לנו הזדמנויות השקעה או דברים כאלה. בעלי מקצוע יכולים לעזור לנו ולהכווין לנו את הדרך ולחסוך מאיתנו זמן וידע, ולתרום לנו מהידע שלהם, ולחסוך מאיתנו, מה שנקרא, זמן וכסף יקרים מאוד.

אז נראה לי שדיברנו מספיק, מה שנקרא, בפודקאסט הזה. אני חושב שזה היה אחלה. אני מקווה, חברים, שאתם נהנתם. תמשיכו לעקוב אחרינו בקבוצה, בפודקאסט, בכל הפלטפורמות שנפרסם אותו. כנסו לאתר, חברים…

שי: רגע, אני רוצה לסיים במשפט באמת אחרון. אני לא זוכר מי אמר אותו, לכן אני לא יודע למי לתת קרדיט, אז אני מתנצל מראש, אבל זה משפט שמסכם את כל מה שאמרנו והוא הולך ככה: "מי שלא יקבע לעצמו מטרות, בסוף ישמש כלי למטרות של אנשים אחרים." אז אם אתם לא רוצים להיות במשחק השחמט שחקנים של מישהו אחר, תציבו לעצמכם מטרות ותכננו לעצמכם את החיים.

תודה רבה נתראה בפרקים הבאים.

בר: נראה לי שבזה זה מסתכם. ביי, חברים. להתראות נתראה בפרקים הבאים. ביי.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

17 views0 comments

Comments


bottom of page