top of page
שרית ברעם

דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר - אימוג׳יז

הם צבעוניים, מצחיקים, מוזרים ומדויקים, והם חלק מהדרך שבה אנחנו מתקשרים עם אנשים סביבנו. אני כמובן מדברת על האימוג׳יז, ששינו את האופן שבו אנחנו מתכתבים והשתלטו על חיינו גם בתיקים, כריות ושלל מרצ׳נדייז. אבל מתי ואיפה תועד האימוג׳י הראשון, אילו גלגולים הוא עבר ומה האימוג׳יז הכי פופולריים של השנה?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 13/06/2023.

[מוזיקת פתיחה]

היי, ברוכים הבאים וברוכות הבאות ל"דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר". עבר זמן מאז הפרק האחרון אבל החלטתי לחזור לרשימת הנושאים שלי ולשתף איתכם פרקים חדשים ומעניינים. כרגיל בכל פרק נדבר על נושא, תאוריה, או סיפור שאולי פספסתם. והפעם, אימוג'יז.

בואו נדבר על אימוג'יז. אנחנו רגילים לשלוח אותם, לתאר אותם, להתחפש אליהם, ואם אנחנו כרמל שאמה הכהן, גם לדחוף אותם לכל פוסט שלנו. אבל איך התחילה התופעה הזו? ומתי התחלנו להחליף מילים בפרצופים צהובים?

[מוזיקת רקע]

בואו נלך אחורה בזמן, ממש אחורה. נגיד ל-1700 לפני הספירה. אז צורה של מה שאנחנו קוראים לו היום סמיילי, הופיעה על כד שנמצא בטורקיה. או למאה ה-19 ולחתימה של הנזיר הבוהמייני ברנרד הֶנֶט, שלצד שמו צוייר פרצוף מחייך. גם האימוג'י של אצבע מורה או מצביעה היה בשימוש נרחב בימי הביניים ותחילת התקופה המודרנית במערב, בכתבי יד וספרים מודפסים. השימוש באצבע נועד כדי לסמן פסקאות טקסט עם חשיבות יוצאת דופן. קצת כמו כשאנחנו מצביעים, במרכאות, על הודעה בוואטסאפ.

ב-1648 המשורר רוברט הריק כתב: "הפל אותי מטה ואני אשב על חורבותיי, עדיין מחייך". המילים "עדיין מחייך" כתובות בתוך סוגריים, כשאת הסוגריים השניים מקדימות נקודתיים. הבנתם, פרצוף מחייך. למעשה, עבודתו של הריק הקדימה כל שימוש מתועד אחר בסוגריים כסמיילי בכ-200 שנה. עם זאת, מומחים ניסו להבין מאז האם הכללת הנקודתיים בשיר הייתה מכוונת והאם היא בכלל נועדה לייצג סמיילי. אבל כשמסתכלים פשוט רואים את זה, זה סמיילי.

מי שלקח את העניין צעד אחד קדימה היה סקוט פלמן, שנחשב לאבי האמוטיקון המחייך. כן, לפני שנקראו אימוג'יז הם נקראו אמוטיקונים. פלמן יצר את האימוג'י המחייך והעצוב כדי לעזור לאנשים באוניברסיטה בה עבד להבדיל בין הודעה רצינית לבדיחה בלוח ההודעות של האוניברסיטה.

ב-19 בספטמבר 1982 הוא כתב: [סאונד של מכונת כתיבה] "אני מציע את רצף התווים הבא בשביל לסמן בדיחה. קראו את זה מהצד. למעשה, אולי יהיה נוח יותר לסמן דברים שאינם בדיחה, בהתחשב בטרנדים הנוכחיים. עבור זה, השתמשו ברצף הזה". כשבעצם הוא מציג בהתחלה רצף של נקודתיים, קו מפריד וסוגריים, ושוב נקודתיים, קו מפריד וסוגריים הפוכים.

כעשור לאחר מכן הוצגו לראשונה האימוג'יז. בשנות ה-90 ביפן, שיגטאקה קוריטה, מעצב בחברת טלפונים סלולריים יפנית, יוצר את האימוג'יז הראשונים עבור הטלפון הסלולרי של החברה, שנקרא אז J-PHONE. קוריטה הושפע ממאנגה ורצה לאפשר לאנשים להביע את עצמם בקלות יותר באמצעות הודעות טקסט. כן, לפני עידן וואטסאפ והטלגרם. הסט המקורי כלל 176 אימוג'יז וביניהם פרצופים, אוכל, חיות וחפצים דוממים למיניהם. הם היו בשחור ולבן וגודלם היה 2 פיקסלים לגובה ו-10 פיקסלים לרוחב.

אבל מה שהוביל להפצה המאסיבית של האימוג'יז היו הופעתם של הסמארטפונים, שהפכו אותם לנגישים ומגוונים יותר. בשנת 2013 התווספה המילה אימוג'י למילון אוקספורד לשפה האנגלית, ובשנת 2016 נוסד מוסד פרסי האימוג'י הבינלאומי. מאז, בכל שנה ניתן הפרס לאימוג'יז הכי טובים של השנה.

כל אחת יכולה לגלות בקלות מה האימוג'יז הפופולריים ביותר במקלדת שלה, אבל מה לגבי האימוג'יז הפופולריים ביותר בעולם? בניתוח של יותר מ-463 מיליון ציוצים בטוויטר ב-2022, קטף את המקום הראשון האימוג'י החדש יחסית, של פרצוף שעוצר את הדמעות שלו. מיד אחר כך, במקום השני, נמצא האימוג'י שעושה לב עם הידיים, במקום השלישי אימוג'י של פרצוף נמס. במקום הרביעי אימוג'י שמכסה את העיניים בבהלה, ובמקום החמישי אימוג'י מצדיע. אשים לכם את כולם בתיאור של הפרק כדי שתהיו בטוחים למה התכוונתי.

אז זה לא משנה אם אתם אנשים של לב אדום, צהוב, או בכלל לב עם הידיים. קשה מאוד להתחמק היום מאימוג'יז. נראה שהם כאן כדי להישאר, להתפתח, וכמו שגילינו בדקות האחרונות, הם תמיד היו סביבנו. סמיילי קורץ.

[מוזיקת סיום]

זה היה עוד פרק של "דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר". מקווה שנהנתם.

מוזמנים לעקוב אחרי הפודקאסט ולהמשיך ליהנות מפרקים נוספים.

אני מיכל פורת, להתראות בפרק הבא.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

10 views0 comments

Comments


bottom of page