מדריך מישלן האדום הומצא לפני למעלה ממאה שנים, אבל שיטת הדירוג שלו שכוללת את דירוג שלושת הכוכבים היוקרתי, נותרה רלוונטית מאוד בעיני מסעדנים/ות וחובבי אוכל. אז מה הקשר של כל זה לצמיגים?
תאריך עליית הפרק לאוויר: 13/09/2019.
[מוזיקת פתיחה]
היי, ברוכים הבאים וברוכות הבאות לעוד פרק של "דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר" - הפודקאסט שהפרקים שלו קצרים יותר מהשם שלו. מבטיחה. בכל פרק נחשוף בפניכם נושא, סיפור או תיאוריה שאולי פיספסתם.
והפעם, מדריך מישלן.
מתי בפעם האחרונה ביקרתם במסעדת מישלן? טוב, אני מעולם לא ביקרתי באחת כזו, אבל נראה שהכוכבים הללו של מישלן מצליחים להיות מושא שאיפתם של מסעדנים רבים. אבל מי זה אותו מישלן, ואיך כל זה קשור למכוניות?
דירוג מישלן הומצא בתחילת המאה העשרים על ידי אנדרה ואדוארד מישלן, בתור מדריך עבור כמה מאות נהגי המכוניות שהיו קיימים בצרפת באותה התקופה.
המטרה, אתם שואלים? להגדיל את הדרישה למכוניות, אבל בעיקר לצמיגים שלהן. [קול התנעה של מכונית]
[מוזיקת רקע צרפתית - נגינה על אקורדיון]
מדובר היה במדריך מקיף שכלל מסעדות, אבל גם מפות, מלונות, והנחיות מפורטות כיצד לתקן ולהחליף צמיגים. כל זה, כפי שאתם ודאי מבינים, טריק שיווקי. חברת הצמיגים מישלן, בבעלות האחים מישלן, יצרה את מדריך מישלן כדי לגרום לאנשים לקנות צמיגים ומכוניות.
ב-1926, אחרי שחברת הצמיגים גדלה והתרחבה, החליטו האחים להרחיב גם את המדריך, והוא החל לכלול גם תחום חשוב במיוחד - אוכל גורמה [צליל]. שלוש שנים מאוחר יותר, הוצג לעולם הדירוג היוקרתי של שלושת הכוכבים, ועטיפת המדריך הוחלפה מכחול לאדום. על פי דירוג זה - כוכב אחד מייצג מסעדה שנחשבת טובה מאוד בקטגוריה שלה, שני כוכבים מייצגים בישול מושלם ששווה ביקור על הדרך, ושלושה כוכבים מייצגים אוכל יוצא מן הכלל, אליו כדאי לנסוע במיוחד.
בשנת 1944, במהלך מלחמת העולם השנייה, מדריך מישלן פורסם בוושינגטון הבירה עם מפות עירוניות מעודכנות, מה שהקל מאוד על ההתמצאות, והוא הופץ בקרב צבאות בעלות הברית שנחתו בנורמנדי.
רוב המדריכים הללו אבדו או הושמדו בהפצצות, אך המעטים ששרדו נלקחו בחזרה לאמריקה.
כיום ישנן 133 מסעדות בעלות שלושה כוכבי מישלן, אף אחת בישראל, אגב. המדינה עם הכי הרבה מסעדות כאלה היא יפן, אחריה צרפת, לאחר מכן ארה"ב, ספרד וגרמניה.
ונסיים בכמה מילים על הנשים במדריך האדום הזה.
כשהחלו לדרג מסעדות בשלושה כוכבים ב-1933, היו שתי שפיות שזכו בכבוד - יוג'ין ברייזר [כך במקור] ומארי בורז'ואה. לימים, ברייזר זכתה בשלושה כוכבים עבור שתי המסעדות שלה בצרפת. היא החזיקה בשלושת הכוכבים הללו במשך 20 שנה, שיא שנשבר רק ב-1988. זה נחשב לשיא של כוכבי מישלן עבור שפית אישה, שנשבר גם הוא על ידי קארמה רוסקלדה [כך במקור], שזכתה בשבעה כוכבים במספר מסעדות בבעלותה.
אז לפני הביקור הבא שלכם בחו"ל, שימו ידכם על איזה מדריך מישלן. אף פעם אין לדעת מתי תהיו מאוד, מאוד רעבים או בזבזנים או שפשוט יהיה לכם תקר בגלגל.
[מוזיקת סיום]
זה היה עוד פרק של "דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר". תודה רבה שהאזנתם, מקווה שלמדתם משהו חדש. אשמח לקבל רעיונות והצעות לפרקים הבאים כי די בטוח שיש דברים שאנחנו פספסנו ואתם דווקא לא. אם אתם עוד לא עוקבים אחרינו בפייסבוק, זה הזמן. מעלים לשם את הפרקים ועוד כל מיני הפתעות נחמדות, אז שווה לעשות לייק.
אני מיכל פורת, נתראה בפרק הבא.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments