top of page

דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר - האו״ם

לכבוד פתיחת העצרת ה-74 של האסיפה הכללית וה"ויכוח הכללי" של האומות המאוחדות, החלטנו להנגיש לכם מורה נבוכים פודקאסטי על הארגון שבתוכו יש כל כך הרבה ראשי תיבות שאפילו דיפלומטים מצטיינים שוכחים מה זה מה.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 21/09/2019.

[מוזיקת פתיחה]

ברוכים הבאים וברוכות הבאות לעוד פרק של "דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר" - הפודקאסט שהפרקים שלו קצרים יותר מהשם שלו.

הפעם, החלטנו ללכת על משהו אקטואלי במיוחד, ולהביא לכם פרק שיתן רקע לאחד הנושאים החמים בתקשורת העולמית - לא, לא הבחירות בישראל, אלא דווקא עצרת האו"ם.

אז הנה פרק 15 - האומות המאוחדות.

לכבוד פתיחת העצרת ה-74 של האסיפה הכללית והוויכוח הכללי של האומות המאוחדות, החלטנו להנגיש לכם מורה נבוכים פודקאסטי על הארגון שבתוכו יש כל כך הרבה ראשי תיבות, שאפילו דיפלומטים מצטיינים שוכחים מה זה מה.

עובדות מעניינות וממתקים בין השורות, אז הישארו עמנו.

[מוזיקת רקע]

האו"ם לא תמיד היה או"ם.

גלגולו הקודם התחיל כארגון שהוקם ב-1920 לאחר מלחמת העולם הראשונה, בשם "ליגת האומות". "ליגת האומות" הוקם בשביל לשמור על השלום והביטחון בקהילה הבינלאומית, אבל כולנו יודעים מה קרה פחות משני עשורים לאחר מכן: עוד מלחמת עולם גדולה, עליית הנאצים באירופה, וכמובן השואה. הארגון זכה לביקורות חריפות, והוכרז כלא יעיל בעליל, בגלל שנכשל במשימתו העיקרית - לשמר את השלום.

חוקרי היחב"ל טוענים שאחת הסיבות היא שארה"ב לא הייתה חלק מהארגון, ולא הייתה מוכנה לקחת את מקום ההגמון ב"ליגת האומות", דבר שהשתנה לאחר מלחמת העולם השנייה.

ה"אומות המאוחדות", אם כך, גלגול של "ליגת האומות". שינוי השם, הסמלים והמבנה קרה על מנת לזכות מחדש באמון המדינות ואזרחי העולם וכארגון חדש לגמרי, אשר יקיים את מטרות העל של הארגון הקודם לו - לשמור על השלום והאחווה בעולם.

אמנת האו"ם מתחילה במילים "We are the people", ואמרה זו חוזרת על עצמה בנאומים וטקסים רשמיים של האו"ם, על מנת להזכיר לכל המדינות החברות שהאו"ם הינו ארגון "בשביל ולמען האנשים והאזרחים".

[מוזיקת רקע]

האו"ם כפי שאנו מכירים אותו הוקם רשמית ב-1945 ביוזמת ארה"ב ובעיקר של הנשיא רוזוולט, ואמנתו נחתמה בסן פרנסיסקו, ארה"ב.

עד להקמת האו"ם, הארגון הבינלאומי המשמעותי היחידי שכלל התערבות מסוימת בריבונותה [כך במקור] של מדינות, היה הצלב האדום.

כיום, האו"ם הינו הארגון הבינלאומי המסועף, המורכב והגדול ביותר בעולם. בתחילה, האו"ם כלל רק כ-51 מדינות. לשם ההשוואה, כיום כמעט כל המדינות הריבוניות שאנו מכירים חברות בו, כ-193 מדינות.

לאו"ם יש שש שפות רשמיות, בהן הנציגים יכולים להתבטא בחופשיות בדיונים - רוסית, ערבית, אנגלית, מנדרינית, צרפתית וספרדית. ולכן, בכל חדר דיונים ואסיפה יושבים עשרות מתורגמנים.

האו"ם הוקם על בסיס "קול אחד, קול שווה והצבעה שווה" לכל המדינות, ללא קשר לגודלן, כלכלתן, עוצמתן הצבאית וכדומה.

האמנם?

אחד הגופים החשובים ביותר של האו"ם הינו מועצת הביטחון, אשר לה חמש חברות קבועות ועוד עשר שמתחלפות כל שנתיים ברוטציה, לפי בלוקים רגיונליים. מועצת הביטחון מיישמת את המנדט העיקרי שלשמו הוקם האו"ם - שמירת השלום. החברות הקבועות של מועצת הביטחון הן למעשה המנצחות של מלחמת העולם השנייה ומקימות האו"ם: ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין.

יש להן גם כוח על - כוח הווטו. זה אומר שאם הן רוצות והן יכולות, הן יטרפדו החלטות במועצת הביטחון, בלי שום עוררין. אמנם השימוש בווטו יחסית נדיר, אך זה קורה. פאן פקט - שיאנית הווטו-אים נכון להיום היא רוסיה, עם 141 פעמים, לעומת סין, שהשתמשה בזכות הווטו שלה רק 14 פעמים.

אז, חזרה לאקטואליה.

מה בעצם קורה בפתיחת העצרת הכללית, ומהו הוויכוח הכללי?

השנה העצרת הכללית תחגוג יום הולדת 74. מזל טוב. האג'נדה והנושאים עליהם יתדיינו ויצביעו במהלך השנה הקרובה נקבעת ממש עכשיו, בימים אלו. התמה של העצרת השנה נוגעת למיגור עוני, חינוך שווה לכולם, וההתחממות הגלובלית.

במהלך פתיחת העצרת והוויכוח הכללי מגיעים ראשי מדינות, שרי חוץ ואח"מים מכל הממשלות בעולם, על מנת לנאום בעצרת. כל הנאומים של ביבי, עם הברווזים, הפצצה האיראנית ושאר הפרופס שהוא נוהג להשתמש בהם, על הרקע הירוק הלא אופנתי, אז זה בדיוק שם.

נאומי ראשי המדינות ושרי החוץ של כל 193 המדינות נפרשים על פני שבוע שלם, כאשר במקביל מתקיימות בערך חמש פסגות על נושאים של פיתוח בר-קיימא, טכנולוגיות, ביטוח בריאות אוניברסלי, כנס פיתוח איים קטנים, ועוד.

בזמן השבוע הכאוטי הזה, מתקיימים מעל ל-140 אירועי צד לרגל פתיחת העצרת.

כן, גם המדינות המשקיפות נואמות בזמן העצרת. באו"ם יש שתי מדינות משקיפות, הוותיקן ופלסטין, אשר קיבלו מעמד של מדינה משקיפה ב-2012, ניצחון דיפלומטי לפלסטינים לכל הדעות. שתי המדינות המשקיפות בדרך כלל יושבות בשולי האולם מאחורה. מיקומן של שאר המדינות החברות בעצרת הוא לפי הא'-ב', אך מושבן הפיזי משתנה כל שנה בהגרלה. השנה, ישראל קיבלה מושב בשורה השנייה בצד ימין, ככה שקיבלנו אחלה נוף שמשקיף לכל מנהיגי העולם שינאמו בעצרת.

אז שיהיה שבוע עצרת שמח!

[מוזיקת סיום]

זה היה עוד פרק של "דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר" שכתבה אילת אביב המוכשרת, שהיא בוגרת החוג ליחסים בינלאומיים ומדע המדינה באוניברסיטה העברית, יו"ר מועדון מודל האו"ם לשעבר באוניברסיטה, וכיום דווחית, או רפורטרית אם תרצו, במשלחת הישראלית לאו"ם לתקופת העצרת הכללית.

אני מיכל פורת, להתראות בפרק הבא.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

4 views0 comments

Comentários


bottom of page