top of page
עדן בר

דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר - בשר מתורבת ותעשיית הפודטק בישראל

שלוש מאות ושלושים אלף דולרים למנה של מאה וארבעים גרם - זה מה שהייתם צריכים לשלם על ההמבורגר המתורבת הראשון שיוצר אי פעם בשנת 2013. מאז עברו כמה שנים והטכנולוגיה התפתחה בקצב שמאפשר לנו ליהנות מתחליפי בשר במחיר שמתאים לכל כיס. לתעשיית הפודטק הישראלית יש מקום חשוב בהתפתחות הזו, עם מספר גדול מאוד של סטרטאפים, שהמוצרים שלהן יהוו חלק עיקרי בתזונה שלנו כבר בעתיד הקרוב.

 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 21/11/2022.

[מוזיקת פתיחה]

היי, אתם ואתן על "דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר". בכל פעם נשתף כאן בתיאוריה, סיפור, או אנקדוטה שאולי פספסתם. והפעם בשר מתורבת ותעשיית הפודטק בישראל.

330 אלף דולר למנה של 140 גרם, זה מה שהייתם צריכים לשלם על ההמבורגר המתורבת הראשון שיוצר אי פעם בשנת 2013. אבל מאז עברו כמה שנים, והטכנולוגיה התפתחה בקצב שמאפשר לנו ליהנות מתחליפי בשר במחיר שמתאים לכל כיס, בעיקר הודות למספר ההולך והגדל של חברות שמפתחות מוצרי בשר מתורבת.

נתחיל בנתון לא מפתיע. ארצות הברית ממוקמת במקום הראשון בשיעור צריכת הבשר לנפש.

וישראל? היא נמצאת רק מעט אחריה, במקום הרביעי.

המודעות ההולכת והגוברת להשפעות של תעשיית החלבון מן החי על כדור הארץ מביאה לחיפוש אחר פתרונות שונים בתחומי החקלאות והמזון. אחד הפתרונות, עליו בטח שמעתם לאחרונה בחדשות או במוספים הכלכליים, הוא הבשר המתורבת. כן, לא בשר שהולך לאופרה וקורא מוסף הארץ, אלא כזה שנוצר מתרבית.

[מוזיקת מעבר]

בשר מתורבת נוצר במטרה לספק תחליף איכותי לבשר מן החי, תוך שאיפה שיהיה דומה ככל הניתן לדבר האמיתי. מבחינת ערכים תזונתיים, טעם, מראה ומרקם. משימה לא קלה בכלל.

במסגרת התהליך נלקחים תאים מן החי ומועברים לגידול במעבדה.

התאים עוברים תהליכי חלוקה, המאפשרים להם ליצור מבנה שיוביל בסופו של דבר, להפקת חומר הדומה לבשר טחון או קציצה.

גם בתחום הזה, הסטארט-אפ-ניישן נותן פייט רציני.

תעשיית הבשר המתורבת בישראל צומחת בשנים האחרונות, ובין החברות המובילות נמצאת חברת "Future Meat", המוכרת כיום "Believer Meats", שרק לפני שנה גייסה 347 מיליון דולר בסבב B, הגיוס הגדול ביותר אי פעם להשקעה בתחום הבשר המתורבת.

אבל בשר הוא ממש לא המאכל היחיד שזוכה לתשומת לב בקרב הסטארט-אפים הישראליים.

חברת "Remilk" מפיקה חלבוני חלב אשר זהים מבחינה כימית לאלה הקיימים בחלב פרה.

[מוזיקה נפסקת]

החלב של "Remilk" מופק באמצעות תהליך תסיסה, והוא נקי מלקטוז, כולסטרול והורמונים, ואף צפוי להיות משווק לציבור הרחב בעוד שנה, אז יש למה לצפות.

ואם כבר חלב, אז איך אפשר בלי דבש?

נתון מדאיג מראה כי שליש מאוכלוסיית הדבורים בעולם נכחדה ב-20 השנים האחרונות.

חברת "ביו דבש" הישראלית משתמשת בצמחים אורגניים ובתהליך תסיסה מדויקת במטרה להפיק את הנקטר המשמש את הדבורים ליצור דבש.

לאחר תהליך מורכב, הכולל הפקת חלבונים, מתקבל דבש נקי מכימיקלים ואנטיביוטיקה. התוצר הסופי הוא בעל טעם ומרקם זהים לדבש הדבורים, וכל זאת מבלי להפריע לדבורים במלאכתן.

עכשיו, מה הלאה, אתם שואלים?

ישראל נמצאת כיום במקום החמישי בעולם בתחום הפודטק, ובמקום השלישי בעולם בתחום הבשר המתורבת. כ-400 חברות בישראל מפתחות כיום מוצרי מזון חדשניים, אשר עתידים לשנות את הדרך שבה צורכים מזון.

[מוזיקת מעבר]

ב-2017, אולי אתם זוכרים, פורסם שהעולם צפוי לסבול ממחסור עולמי בוניל. בשל סופת טייפון שתקפה את מדגסקר, יצואנית הוניל המובילה בעולם. ההערכות עמדו אז על שבע שנים לשיקום הייצוא. אבל אל דאגה, הטכנולוגיה מציעה פתרון גם לצרה הזו. חברת "Vanilla Vida", למשל, עובדת על פתרון למחסור הקיים בוניל. איכות הוניל וזמינותו משתנים לעיתים תכופות בעקבות שינויי האקלים, ובזכות פיתוחי החברה, הוניל גדל בחממות כאן בארץ, הרחק מארצות המוצא שלו.

ומהיבשה אל הים. בניסיון להילחם בנזקים הנגרמים על ידי תעשיית הדייג, חברת "פלנטיש" מייצרת נתחי סלמון שלמים, המבוססים על הצומח בלבד, ובעלי ערכים תזונתיים זהים לנתח סלמון רגיל. כן, כן, אפילו אומגה 3.

[מוזיקה נחלשת]

תחום הפודטק הישראלי, ובכלל, בא לעזור לנו לשמור קצת על כדור הארץ, לשנות הרגלי תזונה וצריכה, ולעזור לנו לשרוד עוד כמה שנים על הכדור הזה.

הטכנולוגיה אכן מופלאה והפיתוחים מרתקים, אבל נותר לקוות שבקרוב מאוד המוצרים הללו יהיו זמינים בכל מקרר ומסעדה, ואפילו במחיר שפוי ומשתלם.

[מוזיקת סיום]

זה היה עוד פרק של "דברים שפספסתי בשיעור של 8:30 בבוקר" שכתבה תמר פורת.

תודה רבה תמר, ותודה לכם שהאזנתם, מקווה שלמדתם משהו חדש.

אתם מוזמנים לעקוב אחרי הפודקאסט, לדרג אותנו, ולעקוב גם אחרי עמוד הפייסבוק שלנו.

תמיד נשמח לרעיונות לפרקים נוספים.

אני מיכל פורת, להתראות בפרק הבא.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

5 views0 comments

Comments


bottom of page