top of page
ליאת קמחי

הפסיכולוגיה של הכסף עם ניצה יניב - פרק 3 | נשים ואמהות: חסמי הכסף שמונעים מנשים להצליח

האם את חושבת שאת אמא טובה? הלחץ להיות כל מה שמצפים מאיתנו - אמא מושלמת, בית מסודר, קריירה מצליחה - יכול להרגיש כמו משימה בלתי אפשרית. בין כל הכובעים שאנחנו עוטות על עצמנו, לפעמים אנחנו שוכחות את הצורך הבסיסי ביותר: לדאוג לעצמנו. לזה נוסיף את המסרים שקיבלנו מגיל צעיר על כסף ונשים. המסרים האלה, שכסף הוא 'עניין של גברים' וש'נשים לא טובות עם מספרים', חלחלו עמוק לתת-המודע שלנו והשפיעו על הדרך שבה אנחנו חושבות על כסף ומנהלות אותו. בפרק הזה נגלה יחד אילו חסמים נפוצים מונעים מאיתנו להגיע לביטחון כלכלי, ונלמד כיצד לשחרר אותם ולהתחיל לבנות את העתיד הפיננסי שאנחנו רוצות. הפרק הזה הוא בשבילך אם מוכנה לשחרר את החסמים ולפתוח את הדלת לשפע  

 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 16/08/2022.

[פתיח]

הכל בראש הפסיכולוגיה של הכסף עם ניצה יניב עושה לי טוויסט כלכלי

[מוזיקה]

ניצה: ברוכים הבאים לפרק נוסף בפודקאסט הפסיכולוגיה של הכסף עם ניצה יניב. גם היום אנחנו הולכים לעשות טוויסט בחשיבה, לדבר על מערכת היחסים שלנו עם כסף ועל חסמי כסף וגם לגלות איך תת המודע שלנו מנהל אותנו ואיך ליצור הצלחה כלכלית. הישארו איתי מיד מתחילים.

[מוזיקה]

הפינה הזאת נקראת ריץ' ביץ', או ליידי ריץ', כמו שאני קראתי לה שזה ליידי עשירה. וזאת פינה שהולכת לדבר כולה על נשים וכסף והתנהלות של נשים עם כסף, ובוא נגיד נוגע בבטן הרכה שלנו כנשים. איך גדלתי? איזה דברים שמעתי כאישה על מה אפשר לעשות עם כסף ומה אי אפשר לעשות עם כסף? ובכל פעם אנחנו נדבר על איזושהי אמירה ששמענו כנשים לאורך החיים שהפכה להיות אמת שלנו ומנהלת אותנו.

והיום אני רוצה לדבר על משהו שאני מאמינה שאני אכנס לזה אז אני… אתם תראו אותי בתשוקה, כי זה משהו שאני שומעת הרבה ומכעיס אותי באמת והוא שנשים לא טובות עם מספרים. מגיל מאוד צעיר בכל מקום שאנחנו הולכות אליו, בכל מסגרת שאנחנו נמצאות בה, אגב שימו לב בכל המסגרות, נקרא להם של תיכונים, כל הנושא של מדעים מדויקים תמיד תמיד יש כמו חמש עשרה בנים וארבע בנות בלימודי פיזיקה ומתמטיקה. ברוב בתי הספר זאת התמונה. וכמובן שאפשר לפתוח דיון שלם על האם זה משהו תורשתי או סביבתי.

אני היום באמת רוצה לדבר על החסמים שמעצבים אותנו אחר כך כנשים, אבל זה מתחיל מגיל צעיר שבו אנחנו רואות את זה במסגרות שאנחנו נמצאות כנשים. זה ממשיך עם זה שגם, נקרא לזה בלימודים הגבוהים, גם באוניברסיטאות, אנחנו רואות את זה, זה מאוד נוכח. ויש שם איזה שיחה שמתחילה מגיל צעיר בבית, בדרך כלל אם יש בן בכור אז הרבה פעמים אותו משתפים בכל הקשור לכסף ולניהול הכספים, ונשים פחות. מדברים איתם הרבה על לנהל את הבית, מדברים איתם הרבה על להיות ילדה טובה. יש שיח מאוד חזק עם נשים של 'תהיי ילדה טובה'. בנים מלמדים לנצח, נשים להיות מצוינות, שימו לב להבדל - זה כאילו נשמע הבדל בקטנה. זה לא. אם אומרים לבנים 'אתם צריכים לנצח', למה עם בנות מדברים על מצוינות? גם הן צריכות לנצח, לא? או שיש הבדל שם. ואז מהמקום הזה שמדבר מצוינות, וגם אבל באותה נשימה, כי זה תמיד מסרים כפולים כאלה, מצד אחד תהיי מצוינת, וכן אנחנו רוצים שתצטייני בלימודים, ומצד שני גם יש שיחה על תהיי ילדה טובה, למה את מתחצפת, למה את עושה דברים, למה את לא הולכת בתלם.

ולהרבה מאוד נשים שפגשתי לאורך השנים יש משאת לב אחת. להיות אישה טובה. ואישה טובה זה קונספט כזה גדול, להיות רעיה טובה, שהילדים יהיו מתוקתקים ומסודרים, שנרגיש… הבית יהיה מסודר, הבית יהיה נקי, הכיור יהיה נקי, היא תבשל אוכל. מעט מאוד בתים אם בכלל, גם בהרבה מאלה שדיברו וגידלו את הנשים להיות, או את הילדות, הבנות להיות מצוינות, מדברים איתם קדימה על הקריירה. חושבים איתם קדימה על מה הם יעשו ואיך הם יעשו. לא. ואומרים להם 'את צריכה ללמוד, תלמדי לבשל, תלמדי לסדר'. והשיח הזה הוא שיח שמלווה נשים גם אם זה לא היה בבית שלכם באופן ספציפי אישי. זה משהו שאנחנו רואים ושומעים בסביבה. והמקום הזה מלווה אותנו בהתנהלות שלנו.

ואז מה קורה? קורה… אני פוגשת אחרי שנים נשים שאומרות לי, 'תשמעי, גם אם אני רוצה להתגרש עכשיו אני לא יכולה, אני לא באמת יודעת מה המצב בחשבון הבנק שלנו, אני לא מנהלת את החשבון בנק ואת המספרים.' והגברים אומרים, 'היא שרת התרבות. אנחנו מתעסקים בכסף.'

ויש חלוקה כזו אצל הרבה הרבה זוגות, שהיא אחראית על, נקרא לזה, עולם הבידור, היציאות, הבילויים, לפעמים גם הנסיעות, והוא אחראי על הניהול השוטף של הכסף. ומהמקום הזה נשים מגיעות הרבה פעמים לבנק ומתחילים לדבר איתם ונשים אומרות לי 'ניצה, תאמיני לי, אני יושבת מולו והוא מדבר, מכירה את זה שאת רואה את השפתיים זזות ואת שומעת, מבינה שהוא אומר לך משהו, אבל לא מבינה מה הוא אומר? לא נקלט לי, לא נקלט לי,'

ואני אומרת לה, 'ולמה לדעתך את לא מצליחה להבין, להפנים מה שהוא אומר?'

והיא אומרת לי, 'תקשיבי, אני לא טובה במספרים. אני אף פעם לא הייתי טובה במספרים. איך אני אמורה להבין את מה שהוא מסביר לי?'

והאמירה החזקה הזאת, שהופכת להיות אחר כך שיחה פנימית של בנות, של נשים, של אימהות מלווה אותנו בין אם אנחנו יוצאות והופכות להיות בעלות עסקים ובין אם אנחנו שכירות. ואחד הדברים המאוד מעניינים שאני שומעת מסביבי כל הזמן זה על השיח הזה של נשים מצליחות. איך אישה מצליחה נהיית גברית. אני לא רוצה להיות אישה גברית כי איזה אישה אתן מכירות שקמה בבוקר ואומרת, 'וואו. מה הכי בא לי היום להיות? אישה גברית. מעולה, אז אני אהיה אישה גברית, אבל גם אני אהיה אישה מצליחה ממש.'

לא. רוב הנשים אומרות לעצמן, 'אני רוצה להיות נשית. אני גם רוצה להצליח. גם אמרו לי בבית שחשוב לי להיות ילדה טובה.' וילדה טובה זה עוד מלווה שנים. וגם אם לא נוסיף לכל המקרא הזה, הערבוב הזה, את השיחה הפנימית שאומרת 'אני לא טובה במספרים, או עם מספרים'.

וכשאנחנו מסתכלים על כל זה אנחנו מבינים איך קורה שלימים, כשנכנסים לזוגיות קל לאישה להגיד, 'טוב, תטפל במה שצריך בכל מה שקשור לבנק. וטוב, תבדוק מה קורה עם הכסף,' למרות שאני אגיד, יש הרבה נשים שכן מנהלות את חשבון הבנק וכן נראות… כן, כמובן, אנחנו בשביל להסביר איזה שהוא נושא צריך קצת שנייה לדבר בהכללות. כמובן שזה לא חל על כולם, אבל אתם מבינים פה את הכוונה. והדבר הזה משפיע על היכולת של נשים להשתכר. כי מה יגידו לכם, מה תגיד לכם הסטטיסטיקה? הגברים משתכרים יותר מנשים. ואני אגיד זה די הגיוני. אם נשים גדלו שהן לא טובות עם מספרים, שעדיף להן להיות טובות ומצוינות, אה, ועוד משהו שנשים הרבה אומרים להם זה 'להיות בעבודת צוות' ואז אישה מגיעה למעמד בכיר ואומרים לה 'חשוב עבודת צוות'. לגברים אומרים 'אתה צריך לנצח, אתה צריך להיות אלפא, אתה צריך להיות במקום הראשון,' שוב, כל בית והמסרים שלו, אבל זו שיחה מאוד חזקה שמתקיימת שם בחוץ. ואז הנשים האלה כשהן מגיעות לתפקידים בכירים הן ילדות טובות, הן לא מבקשות העלאה בשכר. הן ילדות טובות. יש להם צוות והן דואגות לצוות שלהם, קצת כמו אמא. ואם לא אז יגידו עליה, 'פשש היא מה זה גברית. לא מעניין אותה בכלל מהצוות, רק מההצלחה שלה.'

עכשיו אין פה נכון לא נכון אנחנו פה מעלים את כל הדברים האלה שמנהלים אותנו, את כל השיחות התרבותיות שאנחנו צועדים ביום יום וחווים. ואני אומרת דבר כזה פשוט, אישה יכולה להיות טובה עם מספרים בדיוק כפי שגבר יכול. וכל דבר או כל נושא או כל תחום זה משהו שאנחנו צריכים ללמוד. אחרי שלמדנו אותו, אחרי שהתמקצענו בו, אנחנו יכולים לנהל אותו, ולנהל אותו חכם. ואין לזה קשר למגדר שלנו, למי שאנחנו, אם יש לנו הפרעת קשב או לא. כל אחד, כל אחד יכול. מה שנדרש שם זה השקעה וזמן.

אבל לפני הכל מה שנדרש זה להבין שיש לנו בפנים סיפור פנימי, אני קוראת לזה הסיפור הפנימי שלנו על כסף. סיפור פנימי על כסף שמגדיר לנו גבולות גזרה, 'כזה את יכולה להיות, לא, כזה את לא יכולה להיות.' ואני אומרת מי החליט? אף אחד לא אוהב שמחליטים עליו. אז מי החליט מה אנחנו יכולים או לא יכולים להיות?

אז זה המקום באמת להגיד לכם כל השיחות הפנימיות האלה אחרי השיחה הזאת, תהיו ערים להם, תהיו קשובים להם, תשמעו איזה שיחות רצות בפלייבק של הראש שלכם. ואת אלה שאתם לא אוהבים תתפסו אותם כמו שתופסים עם פינצטה משהו שרוצים להוציא אותו ותגידו, 'די אני מחליטה על עצמי. אני טובה עם כסף. אני טובה עם מספרים. אני טובה עם לנהל כסף. אני טובה עם כל מה שאני רוצה. למה? כי החלטתי.'

אז זה לא משהו שאנחנו נעשה אותו פעם אחת ובום כמו קסם זה יקרה, לא. תהיה לנו שם עבודה ואנחנו נצטרך לעשות את זה הרבה יותר מפעם אחת כי גם ה… נקרא לזה צריבות, החסמים האלה כמו נצרבו בנו כמו שצורבים על דיסק שוב ושוב ושוב ושוב, אז גם כאן אנחנו נצטרך לעשות את זה. אבל זה לגמרי אפשרי והתהליך תמיד מתחיל בצד הראשון והוא לזהות מה הראש שלי מספר לי, לשאול את עצמי בא לי לקיים את הסיפור הזה? בא לי להמשיך ולהזין את הסיפור הזה? ואם כן, להשאיר אותו. ואם לא להגיד לא. לא בא לי להזין את הזאב הזה. הזאב הזה בסוף יטרוף אותי ולא מתאים לי.

[מוזיקה]

אם אהבתם את הפרק שתפו אותי למה התחברתם ממש מעניין אותי לשמוע.

אם בא לכם ללמוד עוד על הפסיכולוגיה של הכסף הנה המקומות שאתם יכולים להתחיל בהם באתר ניצה יניב נקודה קום תוכלו להזין לתוכנית הרדיו השבועית שלי שנקראת 'הכל בראש' וגם להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלי 'הפסיכולוגיה של הכסף עם ניצה יניב'.

אם אתם עדיין לא עוקבים אחריי בפייסבוק, באינסטגרם או ביוטיוב זה בדיוק הזמן לעשות את זה.

אלה מכם שרוצים להעמיק, אתם יכולים לפגוש אותי אחת לחודש במפגשים הקבוצתיים לאימון בלייב או להצטרף לקורס המקיף לשחרור חסמי כסף.

תמיד תזכרו השינוי שלכם עם כסף מתחיל כאן, במקום שבו כסף ותודעה נפגשים ניפגש בפרק הבא.

[מוזיקה]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

3 views0 comments

Коментарі


bottom of page