המירוץ הנוכחי לנשיאות ארה"ב לא מפסיק לייצר דרמות, ובצדן גם סיטואציות מוזרות ומפתיעות: כיצד החלו בסיליקון ואלי, מעוז הביג-טק ואחד המקומות הליברליים בארה"ב, לתמוך בנשיא לשעבר? ומנגד - כיצד נוצרה ההתלהבות הגדולה של דור ה-Z ותרבות הפופ סביב האריס, שגם הפכה לפתע לכוכבת טיקטוק? הפעם אנחנו עם עמרי ברק, יוצר ויועץ תוכן לחברות ומגיש הפודקאסט TrashTech, ועם אחינועם בר, שדרנית ועורכת מוזיקלית בגלגלצ, על התומכים הבלתי צפויים בשני המתמודדים לנשיאות ארה"ב.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 05/08/2024.
[חסות]
[מוזיקת פתיחה]
היום יום שני, חמישה באוגוסט, ואנחנו "אחד ביום" מבית N12. אני יונית לוי, ואנחנו כאן כדי להבין טוב יותר מה קורה סביבנו. סיפור אחד ביום, בכל יום.
טוב, אצלנו הכל קצת מתוח, אז בואו נברח יחד למדינה אחרת לרגע, ולסיפור על המרוץ לתפקיד החשוב ביותר בעולם, מרוץ שכל רגע בו מספק הפתעה חדשה. מעימות טלוויזיוני שכמותו לא ראינו, לניסיון התנקשות מול המצלמות שלא הצליח, לנשיא שפורש ארבעה חודשים לפני קו הגמר, לסגניתו שהייתה עד לא מזמן רחוקה מלהיות דמות סוחפת, ועכשיו היא הדבר הנוצץ הבא.
[מוזיקה]
אז היום, במערכת בחירות בלתי צפויה, נדבר על התומכים הבלתי צפויים של קמלה האריס ושל דונלד טראמפ.
עמרי ברק הוא יוצר ויועץ תוכן לחברות, מגיש הפודקאסט "טראשtech". עמרי, תודה שאתה מדבר איתנו היום.
עמרי: תודה שהזמנתם אותי. כיף להיות פה, יונית.
יונית: וכיף לדבר איתך, כי הנושא הזה הוא באמת קצת מנוגד להיגיון הבריא. זאת אומרת, זה שחברות טק גדולות, או יותר נכון המנהלים, הבעלים של החברות האלה, תומכים בדונלד טראמפ. כי הדבר המיידי להגיד הוא שסיליקון ואלי, סן-פרנסיסקו, קליפורניה, באמת המקומות הכי ליברליים באמריקה, אז איך פתאום אנחנו מדברים על התמיכה שלהם? איך זה פתאום נהיה "Big Tech for Trump"? איך זו התמיכה פתאום?
עמרי: בהחלט, ולכן זה סיפור כל כך מרתק בעיניי. כל כך התרגלנו במשך שנים שביג טק היא מייד בצד הדמוקרטי, מייד בצד של המועמדים הדמוקרטיים. עמק הסיליקון, סן-פרנסיסקו, קליפורניה, זה בעצם מעוז הליברליזם, זה בעצם המקום שהוא מאז ומתמיד הייתה מדינה כחולה, ופתאום אנחנו רואים פה תנועת נגד כל כך אגרסיבית. ואני רוצה להתחיל ברשותך בסיפור שבאמת ממחיש עד כמה ביג-טק מאוד מאוד משמעותית בבחירות הללו.
זה קורה כמה שבועות עוד לפני ניסיון ההתנקשות בעצם בטראמפ, כשעדיין לא היה לו מועמד לסגן נשיא. וקורה איזשהו אירוע בבית של דיוויד סאקס, דיוויד סאקס הוא אחד מהמשקיעים הגדולים בסיליקון ואלי, יש לו גם פודקאסט מאוד מאוד משפיע בשם "All In", ושם מארחים ארוחה מיוחדת לבכירי עולם הטק. מי שמארגן את הארוחה הוא לא אחר, מי שהיום הוא סגן הנשיא, המועמד לסגן הנשיא, ג'יי. די. ואנס, שהוא גם איש הון סיכון בעצמו, והוא בן חסות של פיטר תיל, עוד בכיר בעולם הטק, מי שהקים את פייפאל ומהמשקיעים הראשונים של פייסבוק.
אז ואנס מארגן את אותה ארוחה, תרומה לטראמפ, בבית של סאקס, כל אחד משלם שם 300 אלף דולר, ככה דמי כיס לבכירי הון סיכון הללו, 20 אנשים, באמת, מהכי משפיעים בסיליקון ואלי. טראמפ מתיישב ליד סאקס, והוא שואל את האנשים שסובבים אותו: "מי לדעתכם צריך להיות סגן הנשיא שלי?". כולם אומרים לו, פה אחד: "ג'יי. די. ואנס". כמה שבועות אחר כך, אותו ג'יי. די. ואנס נבחר להיות סגן הנשיא, עוד אם תרצי עדות להשפעה האדירה של אותם בכירי הטק על טראמפ, וכמה שהממשל הזה אולי יכול להיות מצד אחד פרו-טק, ומהצד השני, לאותם בכירי עולם הטכנולוגיה, אופציה בעצם להשפיע ולתת את האות שלהם, את הכוח שלהם, לאן שהם רוצים להשפיע בו.
יונית: כן, והאמת שזה באמת יוצא דופן, כי ג'יי. די. ואנס, אדם שדיבר בעבר נגד טראמפ לא פעם ולא פעמיים. ואדם עם האגו של טראמפ, כמו שאנחנו מכירים אותו, באמת זה מראה כמה ההשפעה הזו של הביג טק הייתה על טראמפ כדי לקחת אדם כמו ג'יי. די. ואנס. יכול להיות שהוא היה רוצה מלכתחילה אדם הרבה יותר נאמן לו. אבל בוא נדבר רגע על העניין, בוא ננסה ככה להסביר את זה. דבר אליי בשמות ובדולרים. [מחייכת] מי האנשים שתומכים בו עכשיו, מי אנחנו יודעים שעומד מאחוריו מכל הביג טק הזה?
עמרי: בדיוק אמרת את זה, זה באמת עניין של כסף. כי גם טראמפ היה זקוק לתרומות מאוד מאוד גדולות, בין אם זה בהקשר למשפט שלו, ובין אם זה בהקשר לקמפיין, והוא יודע שאם הוא יגייס את ביג טק, אז הוא גם ישיג הרבה מאוד כסף לטובת הקמפיין. ואכן, אנחנו רואים לא מעט מבכירי עולם הטק, וגם, בכלל, מבכירי הון הסיכון, מבכירי העולמות הפיננסים שתומכים בטראמפ, מביל אקמן היהודי שתומך בו גם, וגם אנשי ההון הסיכון, אנדריסן הורביץ, אולי קרן ההון הסיכון המשפיעה ביותר בעמק הסיליקון, שלא פחות, יונית, פשוט פותחים פודקאסט משותף, ומודיעים ביחד על תמיכתם בטראמפ. שניהם, אגב, היו דמוקרטיים רוב חייהם, ובן הורביץ, אחד מבכירי הקרן הזו, מי שהקים אותה, ממש נאלץ להתנצל בפני אמא שלו על עצם זה שהוא מחליט לתמוך בטראמפ, ואומר: "אני עושה את זה בשביל אמריקה".
[הקלטה]
Ben Horowitz: “The future of technology, new technology, and the future of America is literally at stake. So here we are, and for our Little Tech we think Donald Trump is actually the right choice. Sorry mom, she’s gonna be so… I know you’re gonna be mad at me for this, but, like, we had to do it…”
עמרי: ואולי החשוב ביותר, המשפיע ביותר מכל, אילון מאסק, שיצא איזשהו דיווח גם שהוא הולך לתרום 45 מיליון דולר כל חודש. אחר כך מאסק הכחיש את זה ואפילו יצא נגד טראמפ ואמר שהוא לא רוצה לקחת חלק בפולחן האישיות שלו, אבל הוא באמת עושה כל מה שהוא יכול כדי לתמוך בטראמפ.
יונית: אז בוא באמת נדבר על זה, כי זו השאלה המהותית, למה? זאת אומרת, מה מבטיח להם דונלד טראמפ, הרפובליקנים ובראשם דונלד טראמפ, שלא מבטיחים להם הדמוקרטים? מה באידיאולוגיה מדבר אליהם יותר?
עמרי: הם רוצים, סוף כל סוף, הרגשה או תחושה שיש להם השפעה על מה שהממשל האמריקני עושה. ובשנים האחרונות ראינו איך הממשל של ביידן אולי קצת יוצא נגד ביג טק, נגד בכירי עולמות הטק, נגד אנשי ההון סיכון שבעצם התעשרו מלא מעט רגולציות בעולם הטק, ועכשיו הם רוצים שיהיה שם איזה צד שיותר יתמוך בהם, שיאפשר להם, נקרא לזה אולי דה-רגולציה, הרבה פחות חקיקה שהייתה עד עכשיו. והממשל של ביידן, רגולציות כאלו ואחרות, אלו הן שמונעות מאיתנו להיות בראש, ולהיות הכי חזקים בתחום הזה.
יונית: אז בוא באמת נגיד כמה מילים על אולי מינוי אחד הכי משמעותיים של ביידן בתחום הזה, וזו לינה קאן, בחורה צעירה ונחושה מאוד, הממונה על ההגבלים, שהיא ממש, איך נאמר, אחד האנשים שממש מסמנים שהם לא רוצים, החברות האלה.
עמרי: כן, לינה קאן בשביל הרבה מאוד אנשים בעמק הסיליקון היא-היא הממשל של ביידן. ונסביר רק, למי שלא מבין, אדם שמאוד מאוד מעורב, מאוד אגרסיבי בכל מה שקשור למיזוגים ורכישות בעמק הסיליקון, כי אם עד הכהונה שלה כממונה על ההגבלים העסקיים, בעצם אמזון, אפל, פייסבוק, שהיא מטא היום, וגוגל, יכלו לעשות כמעט כל מה שהן רצו - לרכוש חברות, להתמזג עם חברות, לקנות אפילו את התחרות הכי גדולה שלהן בצורה מאוד מאוד פשוטה. פתאום, מהרגע שלינה קאן נכנסה לתפקיד, זה הפך להיות הרבה הרבה יותר קשה, לא מעט מיזוגים ורכישות כאלו בוטלו.
[הקלטה]
Journalist A: “The FTC is suing Microsoft to officially block its planned deal with Activision”.
Journalist B: “Suing to block Amgen’s deal to acquire Horizon Therapeutic”.
Journalist C: “The government is trying to block the largest grocery store merger in American history”.
עמרי: ולכן, אחת המטרות המשמעותיות ביותר של הממשל הזה, אם הוא ייכנס לתפקיד, זה יהיה להזיז אותה ממקומה ולהפוך ולהכניס קצת דה-רגולציה. עדות נוספת לכך אפשר לראות גם בכל מה שקשור לעולם הקריפטו. בעצם, אם אנחנו מסתכלים על עולם הקריפטו, נמצא בראש ה-SEC, בעצם הוועדה לניירות ערך ולבורסה, נמצא בחור בשם גארי גנסלר. הוא מתנגד לכל מה שקשור לתעשיית הקריפטו, לביטקוין, והוא בעצם האויב הגדול של הקהילה הזו. ביידן, כמובן, הוא שמינה אותו, ולא מעט מאותם בכירי הון סיכון שדיברנו עליהם קודם, הם, גם, יש להם לא מעט השקעות בתוך העולם הזה של קריפטו. טראמפ, שבעבר טען שביטקוין זה הונאה…
[הקלטה]
Trump: “Bitcoin, I… just seems like a scam. I don’t like it because it’s another currency competing against the dollar, essentially it’s a currency…”
עמרי: …היום מבין שיש פה לא מעט מצביעים על הגדר, ולכן, מהאיש שטוען שקריפטו זה הונאה, פתאום תומך גדול בביטקוין, ואפילו מדבר בכנס הביטקוין, שהתרחש רק לפני מספר שבועות.
[הקלטה]
Trump: “If crypto is going to define the future I want it to be mined, minted and made in the USA. It’s going to be, it’s not gonna be made anywhere else. And if Bitcoin is going to the moon, as we say “it’s going to the moon!”, I want America to be the nation that leads the way, and that’s what’s going to happen”.
יונית: כן, הוא גם דיבר נגד טיקטוק, נכון? זאת אומרת, טראמפ עצמו אמר, צריך לסגור את טיקטוק, אבל… בזה הוא התהפך.
עמרי: לחלוטין, לחלוטין. פה, זה שוב, אפשר לומר שזו איזושהי תגובת-נגד לביידן, שביידן כן קידם את אותה חסימה אפשרית של טיקטוק בחודשים הקרובים, וגם אופציה אולי לפנות לקהל יותר צעיר, אופציה שנייה. ואופציה שלישית, אם תרצי, שוב תגובת-נגד למי שהוא טוען שהוא אויב המדינה, מארק צוקרברג, האיש שעומד מאחורי פייסבוק, שלטענת טראמפ, שהוא קורא לו גם Zuckerschmuck…
[הקלטה]
Journalist: “…and former President Trump, now opposing a ban on TikTok, posting on Truth Social, quote: “If you get rid of TikTok, Facebook and Zuckerschmuck will double their business.””
עמרי: [מגחכים] לטענת טראמפ, הוא הבן אדם שבעצם הוביל להפסד של טראמפ בבחירות, ולמי שדאג להונות את הבחירות הקודמות.
יונית: מעניין אגב, כי צוקרברג עצמו, כשנשאל ממש לאחרונה במי הוא תומך, הוא בטח לא אמר שהוא לא תומך בטראמפ, הוא ניסה לא לענות לשאלה הזאת, אבל לדעתי הוא כן לפחות התרשם מאיך שטראמפ התנהג אחרי ניסיון ההתנקשות, והוא בטח לא אמר שהוא לא מצביע לו.
עמרי: את תאמרי 'התרשם', אני אומר אולי 'התחנף' מעט לדונלד טראמפ. [יונית מגחכת] ואולי מרגיש… ונראה לי שזה ככה משהו שחוזר כחוט השני, אצל כל האנשים האלה - רוצים להמר על הסוס המנצח, לא רוצים להיות אלו שתומכים במי שהפסיד בבחירות. אז באמת שצוקרברג נשאל, קודם כל הוא אומר: "אני לא תומך באף אחד המועמדים", ואז הוא אומר שלראות את התמונה של טראמפ עם האגרוף באוויר, עם דגל ארצות הברית, "זה אחד הדברים הכי badass שראיתי בחיי".
[הקלטה]
Mark Zuckerberg: “Seeing Donald Trump get up, after getting shot in the face, and pump his fist in the air with the American flag is one of the most badass things I’ve ever seen in my life, but…”
עמרי: ובאמת להגיד משפט כזה על דונלד טראמפ, שקורא לזרוק אותך, קורא לזרוק את צוקרברג לכלא - זה באמת אנומליה מבחינתי.
יונית: בוא, מדברים על צוקרברג, בוא נגיד עוד כמה מילים על אילון מאסק. כי הוא בדיוק ההתגלמות של העובדה שהרי לא מדובר כאן רק בתמיכה וכסף, מדובר כאן בהשפעה דרמטית. זאת אומרת, ברגע שיש לך את אילון מאסק, יש לך את, אני רוצה לומר טוויטר, אבל יש לך את X, זאת אומרת, יש לך פלטפורמה אדירה שיכולה לעזור לך.
עמרי: ואנחנו בהחלט רואים איך היא עוזרת לך, במיוחד עם אילון מאסק, הבן אדם שיש לו כמעט 200 מיליון, או יותר מ-200 מיליון עוקבים ברשת טוויטר, X היום, והוא בעצמו, רק בשבוע האחרון, ראינו איך הוא מפיץ סרטוני דיפ-פייק, אחד שבעצם רואים סרטון שפשוט מכניס לקמלה האריס מילים שהיא מעולם לא אמרה. זה כאילו סרטון פארודי, כן, שרואים ושומעים מישהי שנשמעת ממש כמו קמלה האריס, אלא שזה דמות AI, והיא קוראת לביידן "סנילי", ודברים כאלה.
[הקלטה - על רקע מוזיקה]
"Kamala Harris” [fake AI version]: “I was selected because I’m the ultimate diversity hire, I’m both a woman and a person of color, so if you criticize anything I say you’re both sexist and racist. I may not know the first thing about running the country, but remember: that’s a good thing if you’re a deep state puppet.”
עמרי: ומאסק טוען שזה סרטון מדהים. לא טוען בשום צורה שזה סרטון פארודי, לא אומר שזה דיפ-פייק, לא אומר שיש שם שימוש ב-AI, פשוט אומר שזה סרטון מדהים. עכשיו, הוא, לפי הרגולציה שהוא הכניס לתוך טוויטר, סרטון כזה צריך להיות מוסר, והבן אדם שהפיץ אותו צריך להיות מושעה מהפלטפורמה. כמובן שעל אילון מאסק זה לא קורה. שוב, זה לשחק על המשחק של כאילו זה בדיחה, של כאילו זה פארודיה, אבל ברור לכולם ההשפעה האדירה שיש לאיש הזה על הבחירות בארצות הברית.
וצריך לומר, אילון מאסק הוא לא רק טוויטר, והוא לא רק X, אילון מאסק הוא "טסלה", אילון מאסק הוא "ספייס אקס", אילון מאסק הוא "סטארלינק". בעצם בן אדם עם כוח והשפעה אדירה, עם חוזים של מיליארדים, בין היתר גם מהממשל האמריקני. זאת אומרת, השפעה שלו על מי יהיה הנשיא או מי תהיה הנשיאה, ואחר כך אם הוא יוכל ללחוש על אוזנם, יש לזה גם השפעה כלכלית אדירה על העסקים של אילון מאסק בעצמו.
יונית: יש כאן, עמרי, איזושהי אידיאולוגיה פוליטית, או שזה רק עניין כלכלי, זה רק חברות שרוצות להרוויח כסף?
עמרי: שאלה טובה. אז כן, חלק מהאנשים האלה אנחנו יכולים לראות שבעצם הביעו תמיכה, כמו פיטר תיל למשל, שנים במועמדים רפובליקניים. מצד שני, אנחנו רואים פה לא מעט אנשים שהיו דמוקרטיים כל החיים שלהם, והרגישו שפוגעים בעסקים שלהם, ולכן עכשיו הם הופכים פתאום ומשנים את עורם ותומכים בצד שהם מעולם לא תמכו בו, בצד הרפובליקני. הם רוצים פחות רגולציה על AI, הם רוצים פחות רגולציה על קריפטו, הם רוצים יותר אפשרות של מיזוגים ורכישות, כדי שהעסקים שלהם יצליחו. ולפעמים זה באמת קצת לא ברור, כי זה לפעמים מתנגש עם לא מעט עמדות שלהם, עמדות אידיאולוגיות שהם מאמינים בהם, והם תמכו בהם כל החיים.
ונשאל כך פיט בוטיג'ג', שהתמודד בעבר להיות המועמד הדמוקרטי לנשיאות, אולי הוא יהיה סגן נשיא של קמלה, היום הוא אפילו שר התחבורה, והוא התראיין אצל ביל מאהר, והוא נשאל איך הוא מסביר את הדיסוננס הזה אצל אותם בכירי הטק, והוא אמר, והסביר את זה במשפט מאוד מאוד ברור. הוא אמר: "גברים עשירים תמיד יצביעו לרפובליקנים שיעזרו לגברים עשירים".
[הקלטה]
Pete Bittigieg: “I think it’s actually… We’ve made it way too complicated, it’s super simple. These are very rich men [Maher laughs], who have decided to back the Republican party that tends to do good things for very rich men”. [applause]
יונית: אנחנו מציירים איזו תמונה, שבטח טראמפ היה שמח ממנה, כן, שהוא נורא בעד חברות הטכנולוגיה, וביידן נורא נגד חברות הטכנולוגיה. זה הרי לא בדיוק המצב, הרי התמונה היא יותר מורכבת במה ביידן או מה הממשל עשה. הוא פשוט אולי רצה יותר רגולציה, אבל בסך הכל זה לא שלא הייתה תמיכה בביג טק, נכון?
עמרי: לא, אנחנו רואים גם את ביג טק ואת המניות של ביג טק שוברות שיאים, את ה-S&P ששובר שיאים שבוע אחרי שבוע, השבוע אולי פחות, אבל שבועות קודמים כמובן, וגם קמלה האריס. היא אמנם בצד היותר שמרני בכל הקשור לרגולציה בהקשר לבינה מלאכותית, אבל בסוף גם בקרב בכירי עמק הסיליקון מרגישים שיש שם מישהו לדבר איתו, ולכן אנחנו רואים גם תמיכה של בכירי עמק הסיליקון בקמלה האריס, בין היתר ריד הופמן, האיש שהקים את לינקדאין, שמגייס המון המון תרומות ורוצה לעזור לה להיכנס לבית הלבן, שריל סנדברג, שהייתה יחסית שקטה בכל הקשור לדעות הפוליטיות שלה, ועכשיו היא מאוד תומכת בקמלה האריס. רואים גם את ריד הייסטינגס, מי שייסד את נטפליקס והודיע על 7 מיליון דולר של תרומה בקמלה האריס, וגם אחת בשם מלינדה גייטס, אשתו לשעבר של ביל גייטס, שאמרה בראיון שהיא הייתה עצמאית והצביעה לשני הצדדים, אבל אחרי ההחלטה של דונלד טראמפ לבטל את הזכות להפלות, הבינה שהיא חייבת להתייצב למען זכויות נשים, ולכן גם היא הודיעה על תמיכה בקמלה האריס.
[הקלטה]
Melinda French Gates: “I voted Republican, I voted Democrat, but in this election women’s rights, our reproductive rights, are so fundamental. I feel like Kamala… I was happy to endorse her, I worked with her before, she knows what we need in society, and she’s using her voice against those issues already on the campaign trail, and I knew she would.” [applause]
יונית: אז אתה מעביר אותנו באופן אלגנטי לצד השני, הפוליטי, וזה הדמוקרטים והטלטלה הגדולה שם אחרי ההחלטה של ביידן לא לרוץ, בעצם העברת השרביט עוד לא רשמית, אבל בכל מובן אחר, לקמלה האריס, שתהיה ככל הנראה המועמדת הדמוקרטית לנשיאות. ושם קורים דברים מאוד מעניינים.
עמרי: לגמרי. קודם כל זה מדהים, כי כל פעם שאני, ואני חובב טיקטוק, ומשתמש בטיקטוק לא מעט, פותח את הטיקטוק בימים האחרונים, אני נתקל בצורה כזו או אחרת בקמפיין תמיכה של קמלה האריס. פשוט הוא מטרגט אותי, אני לא איזשהו מצביע, אבל פשוט רואים את העוצמה שלכל סרטון כזה, יש מיליוני צפיות.
[מוזיקה]
יונית: חסות אחת ומיד נבין מי התומכים המפתיעים של קמלה האריס.
[חסות]
יונית: אנחנו רוצים להבין קצת יותר את ההייפ סביב קמלה האריס, ולשם כך גייסנו את אחינועם בֵּר, שדרנית ועורכת מוזיקלית בגלגלצ. אחינועם, תודה שאת מדברת איתנו.
אחינועם: תודה, יונית.
יונית: קודם כל, אם נסתמך על הרשתות החברתיות, נגיד בעיקר הטיקטוק, עד כמה חזק ההייפ סביב קמלה האריס?
אחינועם: בואי נגיד ש-gen Z בהיסטריה. אני לא ראיתי את הטיקטוק מדבר פוליטיקה כמו שהוא מדבר בחודש-חודשיים האחרונים. זה התחיל במלחמת ישראל-חמאס, שבאמת ראינו engagement מטורף מצד חבר'ה שבדרך כלל לא אכפת להם. וזה ממשיך באותה מגמה, בעיניי, עם האהבה האדירה והטרנד של לאהוב את קמלה האריס.
יונית: אני מרגישה צורך לשאול את השאלה הכי בומרית בשיחה הזאת, [אחינועם צוחקת] והיא אם את יכולה לעשות לנו סדר בגילאים. רק בוא נשים את זה על הטיימליין של איפה אנחנו בערך?
אחינועם: אז gen Z, הם נעצרים פחות או יותר בגיל 26-27 של היום. כלומר, אני בת 27 תכף, אני האחרונה, אני על התפר בין Z ל-Y, אוקיי? ממני מתחיל ה-Z, והוא נעצר פחות או יותר אצל אנשים שהיום הם בני 12.
יונית: אוקיי.
אחינועם: אז מתחיל האלפא. גם, חבר'ה בני 13-14, שהיום הם בני 13-14 הם גם מאוד-מאוד על התפר.
יונית: אבל הם לא מצביעים, אז זה פחות חשוב.
אחינועם: הם לא מצביעים, הם לא מצביעים, ואנחנו יודעים ש-41 מיליון gen Z's, Zeers, יצביעו, יכולים להצביע השנה. כלומר, זה נתח עצום.
יונית: עצום, כן.
אחינועם: זה נתח מטורף. 8 מיליון מהם הם מצביעים חדשים, אז לדעתי הדמוגרפיה שהיא ממש ממש מנסה לעקוץ שם…
יונית: כן.
אחינועם: זה אלה שהם gen Z, כזה אמצע gen Z, בני 20.
יונית: בוא ננסה, למי שלא עקב נורא מקרוב אחרי הדבר הזה, לשרטט את הפיכתה של קמלה האריס למלכת הטיקטוק. בואי נדבר קצת על צ'ארלי XCX, בוא נדבר על "Brat". תפרקי לנו את זה למי שלא עקב אחרי הדבר הזה.
אחינועם: אנחנו בקיץ מאוד מעניין הקיץ הזה, בעולמות הפופ האמריקאים והבריטים. יש לנו שלוש כוכבות פופ. פעם ראשונה מזה המון-המון שנים שיש לנו שלוש נשים חזקות, שעומדות בראש פירמידת הפופ. אחת זו סברינה קרפנטר, שפתאום, בום, פריחה מטאורית. אותו דבר, Chappell Roan, גם, מין דמות קווירית כזאת, חצי דראג קווין-אישה, שגם, בום. והשלישית והחדשה ביותר היא צ'ארלי XCX.
[קטע מוזיקלי]
צ'ארלי XCX הוציאה ביוני האחרון, עכשיו, אלבום שקוראים לו "Brat" ."Brat", כאילו זה באנגלית זה מפונקת כזה, פרחחית. אין לזה מילה יותר צעירה בעברית. אז היא הוציאה את האלבום הזה, ובאופן בלתי צפוי זה הפך להיות ה-אלבום של הקיץ, עד כדי כך שבטיקטוק את תראי את הביטוי "Brat summer" כל הזמן. ו-"Brat" נהיה ממש ביטוי, זה נהיה ביטוי למישהי שהיא hot mess, כאילו הפמיניסטית החדשה שהיא קצת מבולגנת וקצת לא סגורה על עצמה, ומדגישה את חוסר השלמות שלה, ומיניות מאוד מוחצנת שהיא גאה בה. זה הפמיניסטית הנכונה החדשה, זה האיט גירל, הפארטי גירל החדשה. מה לזה ולקמלה האריס? [מגחכות]
יונית: בדיוק מה שרציתי לשאול.
אחינועם: לא הרבה, אבל צ'ארלי XCX צייצה, אי שם לפני כמה שבועות: Kamala IS "Brat".
IS גדולים, גדולות. "Kamala IS "Brat, והציוץ הזה התפוצץ, כלומר היא אמרה, קמלה היא בדיוק מה שאני מנסה להעביר פה. אז כאילו זה גדל עליה, והפך להיות בממדים שהיא אמרה: "אוקיי, מגניב, בואו ניכנס לדבר הזה, למה לא?". והצוות שלה עשה את זה בצורה מדהימה, הטיקטוק שלה נצבע בירוק זוהר, כמו העטיפה של האלבום "Brat". והצוות שלה התחיל לכתוב בפונט הזה שצ'ארלי XCX משתמשת בו, וממש אימצו, ה-HQ שלה, ה-Headquarters שלה, ממש אימצו את כל האסתטיקה של "Brat", וממש פונים ללב-ליבו של הדור הזה.
וכן, זה קצת נטול קונטקסט, אבל זה היופי, זה העניין של הדור הזה. למשל, הם הוציאו ראיון של קמלה מלפני שנה, שאף אחד לא באמת היה לו אכפת ממנו, ראיון שבו היא מצטטת את אמא שלה, ואומרת, סתם, איזה ציטוט מוזר, נטול קונטקסט.
[הקלטה]
Kamala Harris: “My mother used to… she would give us a hard time sometimes and she would say to us “I don’t know what’s wrong with you young people, you think you just fell out of a coconut tree?!” [laughing] You exist in the context in all of which you live and what came before you”.
אחינועם: ואיך שהיא מגחכת, זה כאילו בצורה נורא נורא אנושית. ופתאום האינטרנט התחיל לעשות editing. אדיט בטיקטוק זה דבר. זה לקחת קטעים של בן אדם, של אושיה, ולהפוך את זה למן סרט מחווה. פתאום נהיו מלא אדיטים של קמלה האריס צוחקת.
[הקלטה - על רקע מוזיקה]
Kamala Harris: [laughing] “You think you fell out of a coconut tree?! You exist in the context…”
יונית: הסיפור של ה-coconut הוא באמת די מדהים. הרי בסך הכול היא אמרה שם משהו, תסלחי לי, כן, קצת של דודות. כי היא קצת לעגה, היא אמרה, היא ציטטה את אמא שלה, שאומרת, הדור הצעיר הוא נטול קונטקסט, ומה אתם חושבים, שנפלתם מעץ קוקוס? עכשיו, הם לקחו את זה, באמת זה להפוך את, מלימונים לימונדה, כן, הם לקחו את זה והפכו את זה למשהו מגניב. גם הסיפור של "Brat", שזה לא הדבר המיידי שהיית מדביק לה. ופתאום זה מה שזה נהיה. עכשיו השאלה היא אם זה אותנטי, או שזה מיוצר, או גם וגם.
אחינועם: אני חושבת שזה בעיקר מיוצר, ועכשיו היא תלבש את החליפה, היא לובשת את החליפה הזאת כבר בגאווה. אבל מה שיפה בטיקטוק זה שהוא נטול קונטקסט. רוב האנשים… מה זה רוב האנשים? אני בטוחה שמרבית בני דור ה-Z שראו את הציטוט הזה על ה-coconut tree, הם לא ראו את כל הראיון, הם אפילו לא ראו דקה מהראיון.
יונית: כן.
אחינועם: הם לא יודעים שמה שהיא אמרה שם בעצם זה משהו, כאמור, קצת דודתי וקצת בומרי, אבל הם לא יודעים, כי כאמור - נטול קונטקסט.
יונית: עוד לא הזכרנו, אגב, את ביונסה, נכון? וגם שם היה איזה מין, גם השיר שלה לדעתי, שגם להביע תמיכה בקמלה, זה כמובן מדבר לדור אולי קצת יותר מבוגר, ועדיין נותן לה המון רוח גבית.
אחינועם: זהו, היא כאילו רוקדת על שתי חתונות לטעמי, כי מצד אחד היא קופצת על צ'ארלי, שזה הדבר הכי חם, הכי מגניב, הכי gen Z, ומצד שני על ביונסה, שזה הדבר לא הכי חם, פשוט הכי קונצנזוסי של דור אחד מעל, של דור ה-y. ביונסה תמיד קול, היא תמיד "ביונסה".
[הקלטה - על רקע השיר "Freedom"]
Kamala Harris: “Hi! Hey Delaware!”
Audience: “Kamala! Kamala! Kamala!”
אחינועם: כן, היא קיבלה אישור להשתמש בשיר של ביונסה, "Freedom", שזה שיר שכמובן מאגד בתוכו המון-המון דברים, רק מהמילה הזו, שאישה שחורה שרה "Freedom", וככה בעצם, כמו שטראמפ לועג לה, היא במרכאות רוכבת על היותה חצי שחורה. וביונסה לא מאשרת להשתמש בשירים שלה, זה מאוד מאוד חריג, וקמלה נכנסה עם השיר הזה "Freedom", לנאום הראשון שלה כמועמדת רשמית גם, כרוח גבית כזו, השיר הזה כזה קידם אותה על הבמה, אז אני מרגישה שהצוות שלה מאוד מאוד חכם בלפנות לקולות הצעירים, בין אם זה הממש צעירים, או בין אם זה הדי צעירים.
יונית: אז עכשיו היא רוכבת על גל ההייפ. השאלה היא, האם לכל המגניבות הזאת, בשלב מסוים זה עלול להיות נטל ולא נכס?
אחינועם: מה שמפחיד אותי בטקטיקה הזו, זה שזה יתהפך עליה, דווקא אצל הדמוגרפיה שהיא פונה אליה. כי לאינטרנט, זה כאילו ממש לשבת ולאכול פופקורן, ולראות תמיד איך הטיקטוק gen Z ממליך מישהו, ואז מבטל אותו. ממליך מישהו, ומבטל אותו.
[מוזיקת רקע]
כלומר, רואים את זה ב-influencers, רואים את זה בפוליטיקאים, במוזיקאים, מספיק שייצא איזה ציוץ אחד שלה מהעבר שלא נראה טוב, גם אם זה מלפני 13 שנה, והיא צונחת שוב. ופתאום כל הדברים האלה שהיו נראים נורא נורא מגניבים, ייראו ממש דודתיים ועלובים. וזו סכנה ממש עם הדור הזה של הטיקטוק. וזה קורה להמון אנשים שהם מומלכים שם.
[מוזיקה]
יונית: אחינועם, תודה רבה.
אחינועם: תודה, יונית.
יונית: וזה היה "אחד ביום" של N12, אנחנו מחכים לכם בקבוצה שלנו בפייסבוק, חפשו "אחד ביום - הפודקאסט היומי".
העורך שלנו הוא רום אטיק, תחקיר והפקה - עדי חצרוני, דניאל שחר, שירה אראל ודני נודלמן. על הסאונד יאיר בשן שגם יצר את מוזיקת הפתיחה שלנו.
אני יונית לוי. מחר אלעד שמחיוף ישוב לכיסא המגיש.
[חסות]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Kommentit