כששיר אלטרנטיבי עם גרוב תימני נכנס גם לגלגלצ וגם לרדיו לב המדינה - כנראה שעשית משהו נכון. לירון עמרם מפרק את השיר שפוצץ את הבועה התל אביבית
תאריך עליית הפרק לאוויר: 14/02/2017.
[חסות]
קריין: "כאן" בהקמה עוד. להתחבר לתרבות בכל זמן שתרצו.
לירון: תקשיב, כשהוצאתי את השיר היו לי כמה חברים שאמרו לי "אחי, מה אתה מייקל ג'קסון? יעני", כאילו, בקטע של "מה, מה עפת? יעני". אמרתי לו "אל תדאג, תרגיע".
[מוזיקת הפתיחה של השיר "חלום ישן" של לירון עמרם]
ניר: היי, כאן ניר גורלי, ואתם מאזינים ל"שיר אחד". בכל פרק אנחנו לוקחים יצירה מוזיקלית, ומפרקים אותה לגורמים. הפעם נתמקד בלירון עמרם ובשיר שלו, "חלום ישן".
[קטע מהשיר "חלום ישן"]
"אנשים מדברים לא רוצה לשמוע
איך מילים נזרקות בכזאת קלות…"
לירון: אז אני לירון. עושה מוזיקה מגיל 14, 12-14 בערך.
ניר: לפני ארבע שנים התחיל לירון, היום בן 28, להופיע במועדונים בתל אביב עם להקתו, הפנתרים.
לירון: רדיו, פסאז', קונטיינר, בוקסה, רוטשילד 12. אה… כל ההיפסטרים האלה.
ניר: מרגע שהחל לנגן הקפיד לירון להטות אוזן אחת למוזיקה עכשווית ואלטרנטיבית, בעוד שהאוזן האחרת נשארה קשובה לעבר ולמסורת.
[קטע מהשיר "השחר" של לירון עמרם]
"השחר כבר עלה ולא עצמתי עין…"
[השיר ממשיך להתנגן ברקע]
ניר: כדי להבין טוב יותר את השורשים של עמרם בואו נציץ בבית שבו גדל.
[ברקע שיר של אהרון עמרם]
לירון: גדלתי במשפחה מוזיקלית, אצל אבא שלי, ששמו אהרון עמרם. מוזיקאי שעלה מתימן, מצנעא, בשנת 1950. אחד ה… חלוץ בתחומו. הוא, לדעתי, היה גם הזמר יהודי כאילו הראשון ששר בערבית בארץ.
[שיר של אהרון עמרם בערבית, השיר ממשיך להתנגן ברקע]
ניר: אהרון עמרם היה חתום בחברת התקליטים האגדית קוליפון. כתב שירים לזוהר ארגוב ולעפרה חזה, שיתף פעולה עם הכוויתים והופיע לצד שארל אזנבור.
[המשך השיר של אהרון עמרם בערבית]
כשלירון התחיל להופיע, לצד חומרים שכתב, ביצע גם שירים של אביו, אבל בעיבודים מודרניים.
[מוזיקת הפתיחה של השיר "סאפרת" של לירון עמרם, המוזיקה ממשיכה להתנגן ברקע]
לירון: כשביצעתי את השירים שלו, אז כן, אז לקחתי אותם קצת לכיוון אחר. ואני חייב לציין שכאילו, הם כן נמצאים שמה במקור. פשוט אני נתתי להם איזה סוג של update, ולהנגיש אותם קצת לקהלים שהם לא מגיעים עם רקע של מוזיקה תימנית או ערבית או ווטאבר.
ניר: בסוף 2014 ותחילת 2015 הוציא שני סינגלים כפולים בהפקת בנו הנדלר. כל אחד כלל שיר מקורי שכתב לצד עיבוד חדש לשיר של אביו.
[שורה מהשיר "סאפרת", השיר ממשיך להתנגן ברקע]
ניר: בזכות החיבור הזה בין שני העולמות הודבק לו הכינוי "היפסטר מזרחי".
לירון: "מזרח-היפסטר" אם כבר. מההופעה הראשונה שלי, השנייה שלי, כבר היה כתבות ושמו לב כאילו, שיש שם מישהו. ובעצם, כאילו, קיבלתי הרבה תשומת לב מאנשים שהם מבינים במוזיקה. אבל זה לא מתניע ברמה שאני מצפה. זה מתניע ברמה של, כאילו, של עוד פרויקט אינדי. לכן כל פעם שאומרים "אלטרנטיב", זה לא, אתם לא מבינים שהמטרה שלי פה היא אחרת? כאילו, אני מנסה לשנות פה את כללי המשחק יעני, אז אל תגידו לי אלטרנטיב. אני באתי מהאלטרנטיב בעצם, אבל יש פה משהו גדול מזה.
ניר: הרצון להמשיך ולחדש, לצד התסכול המסוים שחש, עודדו אותו להמשיך וליצור.
לירון: ואז התחלתי לכתוב חומרים חדשים שהצטברו ל… לאלבום בעצם.
ניר: הוא כתב 12 שירים. "חלום ישן" היה האחרון שבהם.
לירון: באתי, התישבתי על השולחן, כתבתי שיר וידעתי שזה השיר, יעני, שהיה חסר לי. זה היה אינטואיטיבי מאוד. כתבתי אותו ב-10 דקות, רבע שעה, את הטקסט. אני חושב על הקצב שאני צריך [שר את הקצב] ידעתי שזה יהיה וייב כזה של four-on-the-floor.
[ברקע ההתחלה של השיר "חלום ישן"]
ניר: four-on-the-floor זה כינוי למקצב של ארבעה רבעים שמאפיין להיטי דיסקו ומוזיקה אלקטרונית.
לירון: יש פה הרבה טקסט, אוקיי? אז זה צריך להיות מנגינה שהיא כאילו חצי דיבור. זה לא יכול להיות עכשיו כל מילה להתעכב עליה.
[קטע מהשיר "חלום ישן"]
"אנשים מדברים, לא רוצה לשמוע…"
[השיר ממשיך ברקע]
אז הייתי צריך להריץ אותו כזה, באיזה מנגינה קליטה וכיפית, ואז, עד שיפלו החומות כבר ידעתי שזה… [שר על רקע המוזיקה פמפם, פמפם. פהההם, פמפם] דמיינתי את החומות נופלות, פוווך, כזה יריחו, יעני, סטייל. לא יודע, הרפרנס שהיה לי תמיד בראש כזה שהוא מסתובב שבע פעמים ואז נופלות החומות. זה סיפור מטורף.
ניר: לירון מקליט סקיצה.
[הסקיצה של השיר מתנגנת]
"אנשים מדברים, לא רוצה לשמוע.
איך מילים נזרקות בכזאת קלות…"
[השיר ממשיך ברקע]
הדבר הבא שהוא צריך לעשות זה לחפש מפיק.
לירון: אני יודע שהאלבום הזה, אני צריך מפיק אחד. ברגע שהיה לי "חלום ישן" ידעתי שזה סינגל ראשון. הרגשתי שאני צריך להוציא אותו גם. הטיימינג היה לי חשוב והיה לי… וחשוב לעשות את זה מהר יחסית. זה לא היה מהר. אני מחפש מפיק. אין לי מושג מי זה. אני יודע שזה צריך להיות מישהו שיש לו אוזן חדה, מאוד מסודר, כדי שאת כל הבלאגן שלי יכניס לאיזה קונטקסט. הלכתי לבחור שקוראים לו ברונו גרייף מ"טרי פויזן".
[התחלת השיר "Smack Snack" של להקת טרי פויזן]
"טרי טרי פויזן,
טרי טרי פויזן…"
[השיר ממשיך להתנגן ברקע]
ניר: להקת אלקטרו פופ שפעלה בעשור הקודם בישראל ובאירופה וכללה שלוש זמרות ואת ברונו כמפיק.
לירון: עכשיו זה היה, על פניו, הכי לא קשור. אמרתי "בוא ננסה, אתה יודע, מה יש לי להפסיד?" הלכתי אליו, עשינו מה שעשינו, הוא בחור מוכשר. אבל הגעתי למסקנה שזה… שלא יודע אם זה זה.
[ברקע סקיצה של השיר "חלום ישן"]
לירון: אבל מה שכן, הוא עזר לי לפצח עוד איזה משהו. את הביט. במקביל אני מדבר עם עוד מישהו, מיכאל כהן.
ניר: מפיק היפ-הופ וחצי מהצמד כהן את מושון.
לירון: הייתי אצל ברונו, עשינו מה שעשינו, הגענו לאיזשהו הבנה. עכשיו אני הולך למיכאל. עכשיו מיכאל מתחיל מחדש בכלל. כאילו איתו יש לי כיוון אחד ועם מיכאל אני מתחיל משהו חדש. עכשיו מיכאל נשמה טובה. אני מת עליו, כן? חבר והכול. אבל אני אומר "וואלק זה לא זה".
ניר: במפגש עם ברונו הוא מצא את הביט. במפגש עם מיכאל הוא מבין את תפקיד הבס בשיר. אבל לירון מבין גם שהחיפוש אחר מפיק עדיין לא הושלם.
לירון: אני מדבר עם צליל דנין, והיא ידידה טובה שלי, כן. ואני יודע מי זה רועי, כאילו הוא עשה לה את השיר. [שר] Oh My Love…
[ברקע השיר "Oh My Love" של צליל דנין]
“Oh My Love
Oh My Love…”
בקיצור, היא אומרת לי "תשמע, אין, אתה חייב לנסות את רועי וזה. אתה חייב לדבר עם רועי". והרמתי אליו טלפון.
ניר: רועי זה רועי אביטל, בן 31, חבר בהרכב האלקטרוני "גארדן סיטי מובמנט" ומפיק מוזיקלי שעבד עם צליל דנין, רותם אור ואחרים.
[ברקע השיר "She's so Untouchable" של "גארדן סיטי מובמנט"]
“She's so Untouchable
She's so Untouchable…”
לירון: תבין, אני ידעתי מי זה רועי ואני מכיר את מה שהוא עושה ותמיד אהבתי את הטקסטורה. זה הדליק אותי הרעיון הזה, שכאילו להביא את הטקסטורה הזאת על השירים שלי. ידעתי שמה שרועי מביא זה משהו נדיר. אין מישהו שיכול להביא בארץ את מה שהוא מביא. חד וחלק.
רועי: אני התוודעתי אליו פעם ראשונה ששני הפרויקטים שלי עלו באינדינגב. הופענו גם עם גארדן וגם רותם העלתה את המופע שלה פעם ראשונה. ובאותו אינדינגב ראיתי פעם ראשונה את לירון. איזה?
לירון: 2014.
רועי: 2014? אני לא זוכר איזה שנה.
לירון: בעשר בבוקר.
רועי: ראיתי זמר ענק עם קול גדול שאתה לא שומע בכל יום, ואיכשהו סימנתי אותו בראש. ידעתי שאני רוצה לעבוד איתו, זה היה ברור באותו רגע. טוב, נקפוץ הרבה קדימה. אז לירון מתקשר אליי, אומר שצליל הפנתה אותו, ואני מבסוט כי אני אומר "אוקיי, המשאלה שלי התגשמה. מגניב. אני אעבוד עם לירון". והוא אומר לי "אוקיי, יש לי אלבום מוכן ואני מחפש מישהו שיפיק אותו". הקשבתי לאלבום. מאוד אהבתי אותו. כלומר, היו שם חומרים מאוד מאוד טובים בעיניי, והרגשתי שאני אני יכול לעזור לו להפוך את החומרים האלה לעוד יותר מתקשרים ממה שהם. לירון מאוד דיבר על הפקה אלקטרונית. שמעתי שם את האלקטרוניקה אבל ידעתי שאפשר לדייק אותה יותר. אפשר ל… אפשר לזקק אותה למשהו שהוא יהיה יותר 2016-17 ו… ויעזור לדבר הזה להתרומם.
ניר: גם רועי ידע ש"חלום ישן" הוא השיר הראשון שהם צריכים לעבוד עליו.
לירון: אחרי כל הרעיונות וכל הניסיונות וזה, מה שהיה לי שהייתי סגור עליו זה בייסליין וקיק, שזה כלום בעצם.
רועי: אז לירון מגיע אליי ואנחנו… אנחנו מתחילים להקשיב לזה ולירון דיבר על טקסטורות. יש אמנים שניגשים וכותבים את הטקסט או מחברים את השיר על הגיטרה. אני צריך את האווירה, אני צריך שזה יחבר אותי, אני בא מעולם של הפקה, ולשם ניגשנו. אמרנו אוקיי, בוא נגדיר את ה-rhythm section. קפץ לי ישר איזשהו עולם רפרנס שהשיר זרק אותי ואמרתי אפשר לדייק את זה יותר לשמה, להרגיש מאוד עשיר. מצד שני, להרגיש מאוד חם ונגיש וזה קייטרנדה.
[ברקע "Track Uno" של קייטרנדה]
אמן קנדי, אלקטרוני, דנס, R&B וכן הלאה.
לירון: כשבאתי לסשן הראשון, הוא השמיע לי את הדבר הזה, הבנתי את הווייב. מה אני שומע? אני שומע בעצם כאילו four-on-the-floor, דיסקו, high-hats כאלה, אבל בווייב של כאילו… כאילו ווייב כאילו חדש כזה, אלקטרוני. 2016 כזה. אהבתי את הכיוון. אמרתי לו סבבה, זה רפרנס טוב. תקשיב, סשן ראשון הוא בא, מוריד את הבייסליין, מדייקים אותו ביחד. הוא הביא את ה-fill שלו בעצם.
[ברקע סקיצה של השיר בנגינת בס]
אוקיי? עכשיו, הוא ניגן את זה על הבס, הכניס את הסטייל שלו. הורדנו ביט וגם רוקס לדעתי. והשיר, תקשיב, הבסיס שלו היה מוכן בסשן. יצאתי מהסשן הראשון [צוחק], ו… זה היה נשמע פצצה, יעני, וידעתי שזה נשמע פצצה, ככה, בלי כלום. עכשיו, אני, מבחינתי, זה היה יכול לצאת גם ככה עם שירה, אבל אני ידעתי אחרי סשן ראשון, ידעתי שרועי זה מישהו שאני צריך לעבוד איתו, ידעתי שהשיר הזה עובד, וידעתי שזה בול העיבוד ש… ש… שכאילו חיכה לי. כאילו שאלוהים, יעני, אמר לי "אני שומר לך את העיבוד, אני שומר לך אותו עוד קצת", ומשמה זה היה בעצם לא להרוס את זה ורק לצבוע את זה בצבעים הנכונים.
[ברקע סקיצה של השיר בנגינת סינטים]
רועי: הוספנו את הסינטים הנכונים. לקח לנו קצת זמן למצוא אותם…
לירון: זהו.
רועי: את הגוונים שלהם, אבל, אבל, היה חסר, היה חסר לנו פה האלקטרוניקה. הבאנו את החום, הבאנו את הגרוב, הבאנו את הבייסליין הכל קורה. היה חסר לנו האלקטרוניקה, אז הבאנו את הסינטים האלה שהם ממש, הם ממש פתחו לנו את השיר ופתרו לנו הרבה מהדבר.
לירון: הרמונית הם פתרו הרבה.
רועי: בדיוק. ולאט לאט אחר כך התווספו גיטרות סרף שמאוד מאוד אפיינו את השיר, מאוד חיברו אותו גם למזרחי.
לירון: כן.
רועי: מצד אחד נתנו לו גם הרבה סטייל.
[ברקע סקיצה של השיר בנגינת גיטרות]
לירון: אווירה של ים, surf אחי, כאילו רק הגיטרות עם ה-full reverb האלה מביאות לך את הווייב של הים. אצלי בראש הכל מכוון, והוא… והוא… אתה יודע, והוא קורא אותי אחי, אז כאילו, ואז הוא הבין, ים, זה [שר את המנגינה של הגיטרות]. עכשיו אנחנו נתקעים חודש. אני לפחות נתקעתי חודש. אני ישבתי בבית ואני יושב וזה, ואני לא מבין איך אני מביא משהו שלא הורס את השיר, יעני, כי פאקינג יש לך כבר הכל מונח: בס, קלידים, תופים, אבל הרגשתי ש-high hats היה לי כאילו סטרייטי מדי, כאילו יותר מדי אלקטרוני, ורציתי להביא משהו אחר והרגשתי גם ש… ידעתי שכינורות צריך לבוא פה.
[ברקע סקיצה של השיר בנגינת כינורות]
ניר: את עיבוד הכינורות כתב לירון בעצמו.
לירון: כאילו כתבתי אותו במידי.
ניר: אבל בשביל המיקס הסופי, הוא היה זקוק לכינורות אמיתיים אז הוא הלך להקליט…
לירון: עם אמיתי צברי. בחור… עבד עם אבא שלי בעבר, משם אני מכיר אותו. הוא גר בראש העין. הוא לא יוצא מהבית, אתה בא אליו. והבן אדם גאון. הוא מתכנת מַגברים, הוא מפיק מוזיקלי, הוא מנגן על כמ… מלא כלים, ובאתי אליו מוכן, אבל. ידעתי בדיוק מה אני רוצה [שר את המנגינה - טם טם טמטםםם טם טם טמטמם]. הכל רץ לי בראש כבר חודש. ואז המשיך הפארט הזה [שר טנטנטן טדדדהם]. באתי אליו, הקלטנו שישה ערוצים של כינורות כדי להביא לזה קצת נפח של כאילו אורקסטרה, אבל זה בן אדם אחד בעצם.
ניר: אמיתי צברי?
לירון: כן.
ניר: זה במקרה שורטי מהישראלים?
לירון: כן.
[קטע מהשיר "תזיזי ת'ישבן" של להקת "הישראלים"]
"תזיזי ת'ישבן תנענעי ת'תחת
תראי לי מתוקה איך את עלי רותחת…"
לירון: תקשיב, הבן אדם הזה, התדמית שלו הציבורית ומי שהוא באמת, זה שתי ה… שתי הקצוות הכי הפוכים שתכיר. לא, הבן אדם גאון. קודם כל, זה היה להיט, אבל החוצפה הזאתי בכלל, ששחור עושה ראפ ומדבר גסויות כמו בארצות הברית, אחי, זה הקדים את זמנו. היום הטראש הזה חוגג, אבל וואלק, הוא עשה טראש אחי לפני 20 שנים יעני.
ניר: אחרי הכינורות נשארה רק עוד הקלטה אחת.
לירון: הלכתי למתופף שלי, ברק בנצור קוראים לו, מתופף של ישי לוי וכאלה, דווקא בא מהעולם של המזרחית, אמרתי לו "תוריד לי תפקיד high hays, רק high hays, בלי קיקים בלי כלום".
[ברגע סקיצה של השיר בנגינה של תופים]
הוא מוריד לי רק high hats. באתי, לקחתי את זה למחשב, ערכתי את זה מחדש, לגמרי אבל, והעברתי לרועי.
רועי: אני מקבל את כל המרכיבים ואנחנו מתחילים לארוז אותם.
לירון: כן.
רועי: אני אוהב את זה יותר קשה, הוא אוהב את זה יותר רך.
לירון: תקשיב, אבל, אחי, זה היופי. בשיר אתה יכול ללכת לאלף כיוונים, אבל אתה צריך לבחור. ותמיד, תמיד אנחנו מסכימים בסופו של דבר.
ניר: השיר כבר מוכן. לירון מחליט לא לחכות לשאר האלבום ומשחרר אותו לרדיו. למרות הרצון המוצהר שלו להתנער מתדמית האינדי, את השיר הוא בוחר להוציא באופן עצמאי לחלוטין.
לירון: זאת אומרת לא לייבל, לא מנהל, לא יח"צ, כלום. ואמרתי הפעם אני אעשה את זה כנגד כל הסיכויים. התקשרתי לאחד המנהלים הכי, כאילו, רציניים בעיר, אמרתי לו מה אני הולך לעשות, והוא אמר לי "אתה משוגע, אחי. מה אתה? כאילו. אחי, אתה חייב יח"צ, אתה חייב זה, אתה חייב פה". אמרתי לו "לא. אין יח"צ, לא ניהול, לא רוצה כלום. רוצה להוציא את זה ככה. די, קצה נפשי. ואם זה שיר טוב הקהל יגיד, היוטיוב יגיד".
[ברקע השיר "חלום ישן" של לירון עמרם]
רועי: לי לא היה ספק בשיר, כי היה בו את האיכויות גם של השיר, וגם את האיכויות ההפקתיות, וגם היה בו איזה שהוא מכנה משותף, שהוא באמת באמת רחב.
לירון: רועי בא מהאלטרנטיב. איך אתה מסביר את זה ש-50%, 60% מהמאזינים של השיר הם אנשים שלא חובבים מזרחית? אחי, השיר הזה מושמע ב"לב המדינה" ובגלגלצ, בשתי הקצוות, הכי הרבה. לא עשיתי שום דבר כדי להתחנף לאוזן של מישהו אחר. עשיתי את הדברים שאני אוהב, הוא עשה את הדברים שהוא אוהב, וזה ההישג של השיר בעצם.
ניר: האזנתם לשיר אחד. הפקתי את התוכנית הזו עם איל שינדלר ורום אטיק. טכנאי ההקלטה היה אסף רפפורט. מוזמנים לחפש פרקים נוספים על שירים נוספים באתר ובאפליקציות הפודקאסטים השונות, אני ניר גורלי. ניפגש בפרקים הבאים.
לירון: אגב, ירון אילן פעם קרא לי היפסטר. הוא עושה לי, "תראו את זה הבן של זמר תימני מפורסם, תראו איך יצא היפסטר", משהו כזה. [צוחק]
ניר: משמיע אותך?
לירון: היה מצחיק. כן.
[השיר "חלום ישן" של לירון עמרם]
"אנשים מדברים לא רוצה לשמוע
איך מילים נזרקות בכזאת קלות
לא מוצא פתרון לא רוצה לקבוע
רק מנסה לקרוא נכון את המציאות
יש דברים נסתרים לא רוצה לדעת
השקרים לבושים במיליון צורות
את השקט שלי אם את לא שומעת
אחכה לך גם ימים וגם לילות
עד שיפלו החומות ואז תבואי אליי
תישארי לידי ואל תגידי אולי
וזכרון שהולך ובא ולא עוזב
כשאת לא כאן זה עושה לי רק יותר כואב
אז תעזבי הכל בואי נסע אל הים
לא נחשוב על זמן זה רק אני ואת לעולם
וזה חלום ישן שהולך ונעלם
השמיים קודרים מתכסים לרגע
הגלים נשברים למיליון סודות
כנורות מנגנים נשמעים ברקע
והלב שבור לאלף חתיכות
הימים משתנים והזמן נוסע
הלילות ארוכים השעות עוברות
גם עברו השנים וכבר לא יודע
כמה זמן אפשר לשבת לחכות
עד שיפלו החומות ואז תבואי אליי
תישארי לידי כי את האור בחיי
וזכרון שהולך ובא ולא עוזב
כשאת בוכה זה עושה לי רק יותר כואב
אז תעזבי הכל בואי נסע אל הים
לא נחשוב על זמן זה רק אני ואת לעולם
וזה חלום ישן שהולך ונעלם."
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments