top of page
אלונה שפורר

הפודקאסט של מערכות - תמרון יבשתי בעידן המודרני

"אני חושב שהתמרון של צה"ל כרגע מבוצע היטב. אנחנו מתמרנים בשטח קשה, שבו כמעט כל 10 מטרים אתה נכנס לתא שטח חדש וזאת נוסף למאמץ האבטחה המתמיד, 360 מעלות, לכל מה שיכול לצוץ מתחת לקרקע או מעליה. ההישגים של חמאס בתחום הזה מוגבלים מאוד". אלוף (מיל') יאיר גולן ל"קול המערכות" על התמרון הקרקעי בעידן המודרני, ועל מה שמאפיין בכך את הפעילות של צה"ל בעזה.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 27/11/2023.

[מוזיקה]

ד"ר אמיר גילת: "כל המערכות", סדרת הפודקאסטים של "מערכות" - בית התוכן המקצועי של צה"ל לצבא ולביטחון לאומי עורך ומגיש, ד"ר אמיר גילת, מפקד מערכות

[מוזיקה]

ד"ר אמיר גילת: שלום לאלוף במילואים יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל.

אלוף במילואים יאיר גולן: שלום אמיר.

ד"ר אמיר גילת: ואיתך אנחנו צריכים לדבר על התמרון בעידן המודרני אז אחרי כמה שבועות של לחימה איך אתה מסתכל על הדברים? ומה אנחנו צריכים ללמוד על התמרון בימינו אנו?

אלוף במילואים יאיר גולן: קודם כל צריך ללמוד שצריך לתמרן, וזה לדעתי הלקח הכי חשוב.

אנחנו לא יכולים להכניע איום ללא תמרון יבשתי. תמרון היבשתי בעיניי הוזנח מאוד בעשורים האחרונים בצה"ל הוא חייב לקנות את מקום הבכורה מחדש.

אי אפשר להביס אויב רק במאמצי אש

אי אפשר להביס אויב רק במודיעין משובח, וכמו שראינו המודיעין שם הוא לא כל כך משובח

ואין מה לעשות. החיכוך הזה שמושג על ידי כוחות תוקפים היכולת לחשוף את האויב,

היכולת לפגוע בו ולחסל אותו זה דבר שהוא מרכיב חיוני ביכולת לייצר ביטחון לאזרחי ישראל. כלומר צה"ל לא יכול יותר להזניח את היכולת ההתקפית של צבא היבשה.

ואני קובע קטגורית שהיכולת הזאת הוזנחה. כוחות מילואים שכבר במשך עשרים שנה מתאמנים בדרך כלל כשבוע בשנה, זה פשוט לא מספיק.

אני יכול גם פה לקבוע קטגורית, שהיא לא שבועיים אימון שהיא כל המסגרת, לא שבוע ראשון אימון מפקדים, שבוע שני כל המסגרת, אלא שבועיים תמימיים של כל המסגרת

בלי זה, אין כשירות.

ואנחנו צריכים לומר על זה בריש גלי. כמו שיש כשירות לטייס שמי שלא טס מספיק שעות ופשוט לא כשיר ולכן יורד במדרג המשימות שיכול להוביל,

כך גם בצבא היבשה ברמה היחידתית. אם לא התאמנת שבועיים בשנה, יחידה שלך היא פשוט לא כשירה. כל העיסוק במדדי כשירות אחרים, הם פשוט קשקוש גמור. בזבוז כסף לריק, עסקנו בזה בזבזנו אנרגיה מיותרת בשנים האחרונות.

יחידה סדירה צריכה להתאמן חצי מהזמן יחידת מילואים צריכה להתאמן לפחות שבועיים בשנה כל המסגרת, בלי זה אנחנו פשוט חוטאים לאמת המקצועית.

ולכן צריך פשוט לחזור ולהתאמן כמו שצריך

ד"ר אמיר גילת: ואיך הדברים שלך מאידך מול התמרון שצה"ל מבצע בפועל?

אלוף במילואים יאיר גולן: אני מתרשם שהתמרון של צה"ל כרגע מבוצע היטב. כלומר, אנחנו מתמרנים בשטח מאוד מאוד קשה, שבו כמעט כל עשרה מטר אתה נכנס לתא שטח חדש. ושתיים,

עושים איזה איום מאמץ אבטחה מתמיד מפני ב-360 מעלות, כולל זהירות רבה לכל מה שיכול לצוץ מתחת לקרקע, ואני מתרשם שבנושא הזה ההישגים של חמאס הם מאוד מאוד מאוד מוגבלים.

ואני אומר את זה למרות שספגנו כמה וכמה אבידות שכל אחד הוא עולם ומלואו, אבל עדיין באופן יחסי למיטבות הלחימה אני מתרשם שהצעדים מבוצעים ממש טוב.

ואני חושב שאנחנו מבינים עוד דבר, שהקרב המשולב המודרני, מחייב שכוח היבשתי יש לו כל הזמן שליטה גם במימד האווירי, גם במימד התת קרקעי.

כלומר, הייתי אומר, מודעות מושגית, בעזרת רחפנים ומזל"טים, שולט כל הזמן במימד האווירי ובמה שקורה מעליך, מן הצד השני באמצעים אחרים, יודע גם מה שקורה מתחתיך ומסוגל לתת לזה מענה.

ד"ר אמיר גילת: כן, זאת אומרת מה שמאפיין את התמרון היבשתי בעידן המודרני זה הקרב המשולב יותר מכל דבר אחר?

אלוף במילואים יאיר גולן: הקרב המשולב, והחשיבות העצומה של מאמץ האבטחה 360 מעלות, זאת אומרת, אתה נע במין בתוך איזה כדור כזה שכל הזמן מאבטח את עצמו 360 מעלות, כי אני אומר את זה לא רק במישור הדו מימדי אלא בתלת מימדי, וכמובן שכדי לייצר את הכדור הזה, כדור האבטחה הזה סביב הכוחות, אתה חייב כמובן שיתוף פעולה גם צבאי גם חיילי ברמה הכי גבוהה

ד"ר אמיר גילת: כן, קודם לא ציינת את הים, אולי כדאי להוסיף גם את הים, נכון?

אלוף במילואים יאיר גולן: נכון, נכון, נכון ובכל מקום שזה רלוונטי, אז כמובן גם את הסיוע ואת היכולות שאפשר להשיג מהתווך הימי

ד"ר אמיר גילת: עכשיו, קרב, נקרא לזה תמרון בשטח בנוי בעידן המודרני מתאפיין גם בנושא של התת קרקע, גם בנושא של האוויר כמו שאמרת איך תורת הלחימה צריכה להשתנות בהתאם לדברים האלה?

אלוף במילואים יאיר גולן: אני חושב שהתורה עצמה לא צריכה להשתנות. אבל מה שצריך להשתנות זה הדגשים בתוכה. ועכשיו, גם פה אני חושב ההיבט התורתי הוא יחסית פשוט והוא קיים. אני לא חושב שאנחנו מחפשים פה משהו ברמה העקרונית אני מכיר את החומר התורתי של המארינס, למשל שהופק בעקבות הלחימה באפגניסטן ובעיראק אני חושב שהחומרים קיימים, אני לא חושב שיש פה פער בהבנה תורתית. אני חושב שהפער המרכזי הוא במישור של המיומנות המקצועית.

ופה חייב להיות חיונית ביותר זה מסכת אימונים מאוד אינטנסיבית ויכולת מאוד גבוהה של הגייסות, זה מושג כרגיל רק באימונים, אימונים ועוד אימונים.

ואם יורשה לי זה מתחבר באופן אוטומטי לנטל של הבט"ש שלמעשה הוא זה שפוגע ביכולת לקיים אימונים סדירים ולמדינת ישראל, פה ברמה הלאומית, כי אי אפשר להישאר כל הזמן ברמה הטקטית היא תצטרך להשקיע בכשירות בזרוע היבשה הרבה יותר.

ונצטרך השקעה הרבה יותר גדולה בזרוע היבשה, לכוחות היבשה, כדי שמצד אחד נעמוד בכל משימות הבט"ש,

ומצד השני נשמור על רמת כשירות ברמה גבוהה

ד"ר אמיר גילת: אלוף יאיר גולן, תודה רבה לך

אלוף במילואים יאיר גולן: תודה,

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

11 views0 comments

Comments


bottom of page