בא לכם גינה מיוחדת במינה?
הכירו את אבישג גוטשטיין ויאיר פקר - הצוות שיקים לכם את הגינה הטבעית והיפיפיה שתמיד חלמתם עליה.
הכינו דף ועט כי בפרק הזה תכירו הרבה שמות של צמחים מומלצים לגינות, צמחים עמידים ומיוחדים שלא רואים בכל מקום - צמחי נטף.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/01/2023.
[מוזיקה]
רוני: שלום לכם חובבי צמחים יקרים ותודה ענקית לטטרן שהרשו לי להשתמש במוזיקה שלהם בפודקאסט. אם אתם לא מכירים אותם עדיין, אז לכו תשמעו את המוזיקה שלהם, אתם לא תתאכזבו.
והיום בפרק מיוחד במינו עם צוות המיוחדים במינם, אבישג גוטשטיין ויאיר פקר. תכף תציגו את עצמכם כמו שצריך, אבל קודם כל, אני רוצה להגיד לכם המאזינים שזה פרק שכדאי להאזין לו מול מחשב או עם דף ועט כי נקבל פה לא מעט המלצות לצמחים מיוחדים שלא ניתן למצוא בכל משתלה. בעצם אני ביקשתי מהמומחים שלנו, אבישג ויאיר, לתת ככה את הטופ 10 הלא רשמי של צמחים מומלצים לגינה. זה הולך להיות ממש מעניין ושימושי, תכינו את הדפים.
אז שלום אבישג, הבוסית שלי לשעבר ב"נטף". מה איתך? מה את עושה בימים אלה? ספרי לנו קצת.
אבישג: אהלן רוני, מה עניינים? אני אבישג, בעבר מנהלת משתלת "נטף" המיוחדים במינם. היום אני מעצבת גינות ונוף, אני שותפה עם יאיר פקר. תמיד הייתי מחוברת לטבע. אני זוכרת את עצמי עוד בקיבוץ ואחרי זה כמדריכת טיולים. הטבע הוא תמיד היה השראה עבורי ואת המושג "צמחי נטף", המוניטין של צמחי נטף התחילו עוזי ומייק אשר הקימו את משתלת "נטף" ביישוב נטף בהרי ירושלים. המשתלה קמה מתוך צורך ורצון לתת מענה לגננים, לתת גיוון של צמחייה בעיקר לגננים שהקימו גינות באזור הרי ירושלים כשתנאי האקלים באמת קרים, יובשניים, גובה של 500 מ' ומעלה וזה מתוך כבוד לנופים הטבעיים ברקע שנמצאים באזור.
עוזי ומייק אקלמו יותר מ-1000 זנים שונים של צמחייה מרחבי העולם במשתלה, כאשר האופי של הצמחייה וההשראה של סוגי הצמחים נלקחו מספרו הנהדר של אוליבר פיליפי על מי שמכיר על הגינון היובשני הים תיכוני. בעצם הספר הזה נותן איזושהי תפיסה אמיצה מאוד לגנן שמחפש, מה אני אגיד, למקסם את היופי ולמזער תחזוקה בגינה.
ובמשך 4 השנים שניהלתי את משתלת נטף זכיתי להכיר את רוני, האגרונומית המופלאה. והיא לימדה אותי באמת לדייק בשמות של הצמחים ובזנים השונים ממש מאפס. שם גם הכרתי את יאיר שביחד איתו אנחנו היום מקימים גינות ים תיכוניות עם מלאי צמחים של המיוחדים של נטף. הייחוד של הגינות שאנחנו מקימים הן גינות רב שנתיות, זאת אומרת עם צמחים רב שנתיים, עשירות מאוד בצמחייה מגוונת, צמחייה שמושכת ציפורים ופרפרים, עשירה מאוד בצמחי רפואה ותבלין. לא תראו גינה שלנו בלי לפחות סוג אחד של אזוביון, רוזמרין, אלפי סוגים של מרוות. אנחנו משלבים המון צמחי תבלין ומאכל. וצמחי כיסוי ומטפסים.
אחד הצמחים האהובים עליי הוא העכנאי, עכנאי האדום. אני זוכרת שלראשונה פגשתי פרט אדיר בגן החיות התנ"כי בירושלים, ליד תיבת נוח. והפעם השנייה זה היה במשתלה. צמח מרשים מאוד למרכז גינה, תפרחות כחולות הדורות שאי אפשר לפספס. אני מאוד אוהבת לשים אותו בגינות כצמח תופס מקום מיוחד מאוד.
הגינות של יאיר תמיד יפתיעו ותמיד אתה יכול לכל אורך השנה בעצם לעבור ממקום למקום בגינה וכל פעם יפרח משהו אחר לאורך השנה. והגינה תמיד תיראה מעניינת, פראית, זורמת. יש חשיבה מאוד מדויקת בבחירה של הצמחים. בבחירה של הצמחים, במיקום שלהם בגינה. דבר שלטווח הארוך הוא מאוד קריטי, גם לעמידות של הגינה לאורך שנים וכמובן לתחזוקה, לחשבון המים וליכולת שלנו לראות את הגינה כמכלול לאורך כל השנה.
אחד הכללים החשובים בתכנון הגינה הוא מיקום הצמחייה. יש פרמטרים שונים לשעות השמש בגינה, העמדת הצמחים לפי הגובה שלהם. הגובה שהם תופסים והמרחב שהם תופסים בגינה. ממש העמדה כמו ציור. מה מאחורה, מה מקדימה ובחירת הצמחים הם באמת מה שיתנו לנו את המופעי פריחה לאורך כל השנה. לכן גם החלוקה של הצבעים של הפרח והיכולת שלו למשוך את העין היא חשובה מאוד בהעמדה שלו בגינה.
אנחנו מאוד מקפידים לשלב בגינות שלנו אלמנטים מהטבע, טרסות של אבן שאנחנו בונים, סלעים מקומיים, פרגולות של גפנים. לפעמים גם בריכות נוי, מקור מים. הרבה דברים שבאמת יתנו לנו את הרצון הזה לצאת לגינה ולהיות שם.
רוני: כן, אני חושבת שבאמת ההבדל בין הגינות המוקפדות האלה שלפעמים אני רואה לבין הגינות בסגנון שלכם הוא שבגינות שלכם יש אשכרה חשק לשבת בחוץ. מרגישים את הטבע ולא משהו מלאכותי כזה. וחוץ מעניין התחזוקה כמו שאמרת, הגינות בסגנון שלכם בהחלט מממשות את הייעוד שלהן שזה לשבת בחוץ בטבע ולא סתם איזה שופוני.
טוב אז מה את אומרת, את יכולה לתת לנו ככה איזה 20 צמחים שאת משתמשת בהם כמעט בכל גינה שלך? שמבחינתך הם מאסט בגינות?
אבישג: וואו, לחשוב על 20 צמחים או צמחים שהם מאסט בגינה זה נורא שאלה של אופי ושל איזה גינות אתה אוהב. ואני יכולה להגיד מה אנחנו מבחינתנו מה המאסט שלנו. אז כמו שבאמת אמרתי, אנחנו, אני באמת אוהבת מרוות. אין גינה שלא תהיה בה מרווה אחת לפחות, בין 1-10, בדרך כלל זה 10. אז זה מרוות וזה מרוות קטנות עלים, זה מרווה כנרית וזה מרווה צחורה. אם זה מרוות מידנייט או אם זה מרוות דניאלס דרים או כל מיני זנים מאוד מיוחדים שהיו אצלנו. אז כמובן מרוות.
אי אפשר לפספס את האזוביונים, הלבנדרים. אני מאוד אוהבת להכניס לבנדרים גם כצמח רפואי, גם כצמח שמושך פרפרים. גם כצמח שיש לו עלווה מאוד מעניינת, אפרפרה. אזוביון כנרי. אנחנו מאוד, מאוד אהבנו, אנחנו מאוד מכניסים בגינות את האזוביון שאנחנו, היה לנו בנטף שנקרא אזוביון פלאומנס בלו. אזוביון מהסוג של המשונן הירוק. עם פריחות ועמידות מאוד, מאוד גבוהה. כמעט בכל גינה היינו שמים אזוביון פלאומנס בלו או אזוביון אחר שעוזי הביא לארץ שקראנו לו באיזשהו שם שאני לא בטוחה עדיין שזה השם הספרותי שלו, אזוביון לגונה ביץ' בעלווה אפרפרה. אז כמובן אזובניונים.
ורוזמרין, איך אפשר בלי? יש לנו את הרוזמרין הזקוף שנקרא SPICE ISLAND ויש לנו את הרוזמרינים הזוחלים שהיו לנו במשתלה שהם זוחלים ללא תחזוקה, כמו רוזמרין סברנסי או רוזמרין שנקרא פונטה דה קנאל. באמת כל מיני פריטים שאנחנו לאורך השנים מגלים בגינות שהם עושים עבודה נפלאה.
ובתוך כל זה נמצאות התגיות. התגית הקמחית והתגית הקרטית וחרצית נטף כמובן שמביאה איזה אור של צהוב בגינה ופריקנטה ופריש יפני באזור שקר בו ובאזור ההר הוא נותן פריחה של חורף נהדרת. וכמה צמחים שהם קצת יותר גדולים. אני זוכרת שאם אתם מכירים או אם שווה לכם להכיר, יש צמח שנקרא סיגרניס מלני. יש לו פריחה סגולה והוא נותן גובה של מטר וחצי, מאוד, מאוד יפה.
וואו איך אפשר באמת לדרג את כל הצמחים האלה? כי כולם מיוחדים. אבל פנסטמון נטף, פנסטמון אנה. אתם מביאים איזושהי הרגשה של חורש בגינה. אני יכולה רק לסיים ולהגיד שבאמת אחד מוואו מלכי הגינה, זה קטלב מרינה. ורוני יכולה להעיד כמה אהבנו וכמה באמת השקענו בייחורים של קטלב מרינה כי הוא באמת היה נותן לנו מראה מדהים בגינה.
רוני: טוב, כל צמח שאמרת כמעט שתול אצלי בגינה פה באשלים שבנגב. אז אני גם יכולה להעיד שהם צמחים עמידים וכמובן יפהפיים.
ויאיר, אני מעבירה את השרביט אליך, בוא ספר לנו גם קצת על עצמך וגם על הצמחים.
יאיר: היי רוני, היי אבישג. אז אני אספר איך אני הגעתי לקטע הזה של הצמחים. אחרי הצבא עשיתי, חיפשתי משהו כזה לעבוד במשהו שקרוב לטבע, לגינון והתחלתי לעבוד במשתלה בנטף. עשיתי שם עבודה מועדפת בלי להכיר בעצם שזה מקום מיוחד עם צמחים מיוחדים. לא הכרתי. עבדתי בגינות שעוזי ומייק עשו וגם במשתלה וזהו. ואז התחלתי ללמוד ביולוגיה. למדתי תואר ראשון ושני שגם קשור בעקיפין לתחום. עשיתי עבודה על השפעה של צמחייה על ציפורים בגינות בעיר.
תוך כדי הלימודים אז עבדתי בתור גנן עצמאי כל השנים. אחרי הלימודים המשכתי, המשכתי עם הגינון ועשיתי כל מיני פרויקטים בגדלים שונים. ותמיד זה היה עם הצמחים מנטף. בלי לשים לב, אני גיליתי שאני בעצם לא מסוגל או לא רוצה לעשות גינה בלי הצמחים האלה. היו אפילו כמה פעמים שניסיתי וראיתי שאני תמיד חוזר אליהם. וזהו. עבדתי ככה כמה שנים. אממ, ככה גם פגשתי את אבישג שהיא ניהלה את המשתלה בנטף באחת התקופות. וזהו.
ואז נוצר מצב שהמשתלה עברה כל מיני גלגולים והייתה צריכה להיסגר. ואז אני מצאתי את עצמי קצת בבעיה כי בעצם הרבה מהייחודיות של הגינות שאני עושה זה נובע מהצמחים ואם אין משתלה שמייצרת אותם זה בעיה. אז החלטתי שגם אני קצת רוצה לעשות שינוי מרק גינון ומצאתי את עצמי בתור שתלן. מצאתי כי החלטתי שאני מחפש מקום אחר ואני מתחיל את כל הסיפור הזה של ה, של המשתלה לבד. את הריבוי והגידול ושיווק והכל. גם מתוך עניין ורצון שלי להתעסק בזה וגם אני באמת חושב שזה, שזה חשוב ויש פה אוסף מאוד גדול שעוזי ומייק במשך שנים אקלמו והביאו לארץ. וחלק מהדברים הם צמחים נהדרים בגינה, אבל המשתלות הגדולות לא, לא מתעסקות בהם, זה לא כלכלי להם. ואין אף אחד אחר שיגדל אותם. אז אני הרגשתי שאם יש לי אופציה או להמשיך להיות גנן בלי הצמחים האלה או לעשות משתלה ולשלב את הגינון, אז אני החלטתי ללכת על הקטע של המשתלה. אממ, שבזה אני מתעסק היום. ובנוסף, אני עושה יחד עם אבישג, אנחנו מקימים ומתכננים גינות חדשות. ואני גם ממשיך קצת לתחזק אפילו גינות מהתקופה הראשונה, עוד גינות שעבדתי בהן בתור, בתור עובד חסר מושג. אז לפני 20 שנה, אז היום אני מתחזק אותן. זה מאוד נחמד לראות, אני מאוד אוהב לבקר בגינות האלה. גם זה קצת נוסטלגיה וגם יש דברים שעומדים במבחן הזמן.
אז אני אתן כמה דוגמאות לצמחים שבהחלט עומדים במבחן הזמן והם לא דברים הכי, הכי נפוצים ושאנחנו מגדלים אותם במשתלה. אנחנו מגדלים באמת מגוון מאוד, זו משתלה מאוד קטנה, אבל המגוון בה הוא אדיר, זה כמה מאות צמחים. אז רוני ביקשה לצמצם את זה ל-10 אז אני לא הצלחתי כי באמת יש המון. אז אני הולך על, רוצה לספר על כמה צמחים בכל מיני מאפיינים, תפקידים שהם ממלאים בחלל של הגינה לגננים שעובדים שמחפשים דברים שונים בגינה.
אז למשל, אם ניקח עצים, בתור דוגמא אחת זה דובדבן פעמוני. זה עץ ורדני נשיר עם פריחה ורודה בסוף חורף כזה, אפילו לפני האביב, מתי שהשקד פורח. זה עץ מאוד נחמד לגינות קטנות. הוא יכול, זה עץ קטן סך הכל, יכול לחיות איזה 15-20 שנה. לדעתי הוא שווה אפילו שהוא לא חי המון, המון שנים. הפריחה מדהימה, עץ שהוא, זה עץ שגם לא צריך לגעת בו בגיזום. כמה שתגזמו יותר זה רק יהרוס. יש לו צורה טבעית ויפה והוא גם פורח על הענפים הוותיקים. יש לו אחרי הפריחה יש לבלוב ירוק מאוד רענן כזה ויפה. בהמשך בסתיו יש שלכת יפה. הוא בעיקר מתאים לאזור ההר, אבל הוא יכול להסתדר גם עם מעט מנות קור.
באותה תקופה שהוא פורח אמרנו שזה בזמן של השקד, אז יש גם זן מיוחד של שקד שנקרא שקד איילון. עם פרחים ורודים גדולים ופריחה צפופה מאוד על העץ.
דוגמא נוספת לעץ לא נפוץ שהבעיה שתוך כדי שאני מדבר אני חושב על עוד מלא עצים. אז הדוגמא שבאתי להגיד זה המאלוס. מאלוס זה תפוח נוי. בחוץ לארץ יש המון, המון זנים. עם ענפים בחוטים, עם עלים אדומים, כל מיני כאלה. בארץ יש שני זנים שעוזי ומייק הביאו או שמצאו. מאלוס קרית יובל ומאלוס קוקסינלה שהמשמעות של זה זה אדום. אז זה עץ עם פריחה בצבע ורוד אדמדם כזה, מאריך חיים, עץ בינוני והוא נתקף קצת בסס נמר וכאלה, אבל הוא גם בלי טיפול הוא מצליח להסתדר פחות או יותר. פריחה מאוד יפה. אה, לבלוב כזה גם כן יפה. הפרחים לפני שהם נפתחים, הניצנים יש להם מן גוון של לבן עם ורוד כזה ביחד ואז הם נפתחים לוורוד. סבבה אז זה עצים.
עכשיו שיחים גדולים. אני אתן דוגמא לצמח שהוא לדעתי חובה בכל גינה, זה האריולפיס סימה נקרא. זה, עוזי סיפר לי כמה פעמים את המקור שלו. אני לא יודע אם הוא עבד עליי או שזה באמת נכון כי הרי כולם חושבים, מי שמכיר את סימה קגן מכון וולקני, כולם חושבים שזאת סימה שעל שמה הוא קרוי ואני הייתי אצל סימה ויש לה משהו מאוד דומה לאריולפיס. אריולפיס זה שם שאני חושב שעוזי המציא. אצל סימה יש צמח מאוד, מאוד דומה אבל לא זהה. יש פה דקויות לא משנה. אממ והמקור של מה שאנחנו מגדלים זה בעצם מזרעים של איזשהו שסק נוי שעוזי קיבל, נבטו כמה, הוא בחר את המוצלחים ולמה קראו לו סימה? כי בנטף הייתה עז שקראו לה סימה והיא אהבה לאכול את הצמח הזה. כל פעם היא הייתה מחסלת להם אותו. אז אני לא יודע אם הוא עבד עליי ושזה בעצם סימה ממכון וולקני או שזה סימה העז מנטף. בכל מקרה, הצמח המקורי שהעז הייתה אוכלת עדיין חי שמה, אני ראיתי אותו. אממ, זה צמח שגדל להיות שיח של איזה 2 מטר פחות או יותר. מתאים לכל התנאים. שמש, צל, הרבה השקיה, מעט השקיה, בלי השקיה לדעתי הוא גם יגדל. אה, במיכל, באדמה, באזור ההר, בשפלה. בקיצור, הצמח המושלם. נראה כמו בן עוזרר אבל יותר גדול. פריחה ורודה באביב. אממ זהו.
עכשיו ניתן עוד דוגמא למשל לצמח לא כל כך נפוץ במשתלות זה מורן כדורי, זה עוד שיח גדול של איזה סביבות 2 מטר, אולי יותר. זה צמח נשיר עם שלכת יפה ופריחה כדורית באביב.
אני סתם, אני אתן עוד דוגמא, זה קוטינוס, זה גם סוג של צמחים ממשפחת האילתיים אני חושב. מה שנקרא SMOKE TREE. זה עץ עם לבלוב על עלים בצבע בורדו. אנחנו מגדלים שני זנים. וזה מן שיח שאפשר לעצב אותו על גזע וזה יכול לתפקד בתור עץ קטן בגינה. בצבע עלווה בורדו ופריחה שכשהוא פורח זה נראה כאילו שהעץ כולו מכוסה עשן.
אם נסתכל על בני שיח קטנים אני אתן דגש על צמחים שהם מאריכי חיים שזה לאו דווקא האינטרס של המשתלה שתהיה תחלופה של כמה שיותר צמחים בגינה, אבל בתור גנן שרואה את הגינות לאורך שנים אני אתן דוגמאות לצמחים שהם טובים לגינה. אז למשל, אחד מהם דו כנף ירוק עד. זה צמח שפורח בשיא החורף, דצמבר, ינואר, פברואר בלבן בוהק. מתאים לחצי צל והכי טוב לו זה כזה לקבל שמש בחורף וקצת צל בקיץ.
עוד דוגמא לצמח קטן, נראה כזה עדין ומסכן קצת, לא מסכן אבל עדין, אבל הוא מאוד חזק, מחזיק שנים, זה פרע מצרי. עלווה ירוקה כחלחלה כזאתי קטנטנה, קטנטנה. פרחים צהובים באביב, כולו מכוסה פרחים, מגיע לאיזה 30-40 ס"מ. עוד, אנחנו מגדלים עוד כל מיני סוגים של פרע, זנים ומינים של פרע. למשל פרע בלארי. זה שיח קצת יותר גדול של בערך מטר, עלווה קטנטנה, קטנטנה עם פרחים צהובים גדולים בניגוד לעלווה. פורח כזה בטפטופים כל השנה. צמח שיחזיק בכל התנאים פחות או יותר, צריך קצת שמש, כן?
עוד דוגמא זה אזובית דיקטה. זה צמח שהוא מעולה למסלעות, לטרסות, זה בעצם סוג של זעתר מכרתים, מהר דיקטה. אפשר להשתמש בעלים שלו, עלים אפורים שעירים. פריחה ורודה בקיץ. בחורף הוא כזה חצי נעלם אבל חוזר כל שנה. מאוד מומלץ.
מה עוד אני אתן דוגמא? למשל, עוד דבר שאנחנו מנסים להכניס לגינון ובגלל שאני אוהב לעשות גינות שהן כאלה ים תיכוניות וטבעיות זה צמחי בר. למשל, אורנית מקורקפת. זה צמח מהספתניים, מה שגדל גם באזור הים תיכוני, גם במישור החוף. הוא מצוין, גדל מעולה בגינה. גם אפשר להשתמש בו כתבלין, כטימין. ומה שמיוחד בו זו הפריחה שהיא יחסית מאוחרת בטבע. ביולי אוגוסט שכמעט שום דבר לא פורח בטבע היבש אז היא פורחת ומושכת דבורים. הן גם עושות ממנה דבש מדהים, דבש כהה כזה.
אממ עוד צמחים שגם דבורים אוהבות, ציטרה וציטרנית. ציטרה ורודה היא הרבה יותר נפוצה בגינון. פורחת באביב בוורוד. אחר כך בהמשך יש לה קצת, הזרעים נראים כזה יבשים. יכולה לגדול בלי השקיה כמובן וגם עם השקיה. ציטרנית זה קרובת משפחה שלה עם עלווה יותר קטנה מחטנית כזאת, פורחת יותר מאוחר בסביבות מאי-יוני. גם אותה מאוד אוהבים פרפרים, דבורים. גם משתמשים בה כתבלין והיא מאריכת חיים.
לוע הארי בר, גם יש לנו זן מבואר סגול כהה. אורך תקופה ארוכה. זה לא בדיוק, בדיוק בר, אבל אפשר להגיד שכן. אממ ועוד צמח בר שהתחלנו לגדל ואני רואה שהוא פורח תקופה ארוכה בקיץ זה געדה מפושקת. שבתנאים של המשתלה והגינה פורחת ממש חודשים ארוכים בוורוד. גם אותה דבורים מאוד אוהבות.
עוד משהו שכדאי לתת דגש זה על זנים מצטיינים של צמחים נפוצים. למשל, אני אתן שתי דוגמאות זה המרווה נצרת. זה זן של מרווה רפואי שמה שמוצלח בה זה שהיא קומפקטית, עלים אפורים. גם היא חיה שנים ולא מתנוונת כמו שהרבה פעמים קורה עם מרווה רפואית.
ועוד דוגמא, זה אזוב עין גדי. השם המדויק הוא אחר, אבל אני נצמד לשמות שעוזי נתן, כל עוד שגל לא מכריח אותי לשנות את השמות. זה צמח שהם כנראה מצאו בעין גדי בגן הבוטני שם. גילינו שהמקור שלו זה בכרתים אבל זה לא משנה, אני עדיין אקרא לו אזוב עין גדי. שזה בעצם זן של זעתר עם ריח כזה מיוחד, סידור העלים על הגבעול הוא שונה לגמרי. זה עלים כאלה קטנטנים בקיץ, מסודרים במן צורה סימטרית כזאת יפה לאורך הגבעול. בקיץ הוא פורח בלבן. בחורף העלים, יש לו עלי חורף כאלה רחבים יותר.
זהו בגדול. אני רק אספר עוד איזה צמח שהוא סוג של קוריוז או אקזמפלר, מה שגננים אוהבים לקרוא. זה דליה אימפריאליס, שזה צמח שפעם אחת כשהסתובבתי במשתלה בנטף באחד מהחלקים, בכל משתלה יש את החלקים היחסית מוזנחים שלא מגיעים אליהם. אז שם זה היה כזה למעלה בחלק חשוף לרוח, הסתובבתי שם ופתאום אני רואה איזה מן משהו שבחיים לא ראיתי דבר כזה. זה היה גבעול כזה עבה, יבש כזה למטה בתוך השק של השתילה. כולו נפול על הצד מהרוח. ומכוסה במלא, מלא, מלא עשרות, אולי יותר פרחים ורודים ענקיים. ולא הבנתי מה זה הדבר הזה. הסתכלתי עליו, ראיתי שיש ב, יש לו כמו ניצנים כאלה ירוקים שהיה נראה לי שאפשר להשריש את זה. אז לקחתי חתיכה למטה לחממה לפנינה שהייתה שם ושאלתי אותה 'מה זה הדבר הזה?' היא אמרה לי 'זה דליה אימפריאליס נקרא'. ביקשתי אם אפשר להשריש את זה וזה באמת השריש וככה הם חזרו לגדל אותו. זה צמח שהוא, צריך לראות אותו כדי להבין. זה מן גבעולים כאלה גדלים מהר, מהר, מהר באביב. יש לו כמו פקעת כזאת באדמה, גדל בקצב מטורף באביב, מגיע ל3-4 מטר. בסתיו הוא מתחיל להתמיין לפריחה והפריחה היא מתחילה כזה נובמבר, דצמבר. יכולה להימשך אולי טיפה יותר. פרחים ענקיים ורודים, גודל של כף יד. זה לא פרח אחד או שניים, זה מלא פרחים. ורוד כזה עם צהוב באמצע. וזה משהו שנותן, אם מצליחים למצוא לו איזו פינה מוגנת ולקשור אותו מהרוח, זה משהו שנותן הופעה בנובמבר-דצמבר שזה הכוכבת של הגינה. אה זהו. נראה לי שמספיק צמחים לרשימה. מה את אומרת רוני?
רוני: אני אומרת שוואו, הפגזת ואני חייבת לקחת יום חופש ולבוא אליך לקנות את כל הצמחים האלה לגינה שלי. אני רק רוצה להגיד שהשמות האלה למי שלא מכיר נשמעים אולי משעממים, אבל הצמחים האלה, בעיקר העצים שאמרת, הם צמחים שאי אפשר להתעלם מהם. באמת, הם נדירים ביופיים. לגבי האריולפיס סימה גם לי עוזי סיפר את הסיפור הזה על העז ועכשיו אני באמת לא יודעת אם הוא עבד על כולנו אבל זה מצחיק מאוד אם כן. אוקיי, לקראת סיום רציתי לשאול אתכם אם יש לכם איזה טיפים מיוחדים או איזה מסר למאזינים.
אבישג: הטיפ שלי זה לגינה, זה בחירת הצמחים. אני חושבת שכשאנחנו יודעים לבחור את הצמחים הנכונים לגינה אז הגינה גם יודעת לעשות את העבודה בעצמה. ומה זה אומר? זה אומר בעצם כל הכבוד לדעת אם הגינה שלנו, לאיזה כיוון היא פונה. אם היא גינה צפונית, גינה דרומית, גינה מזרחית ולפי זה בעצם לבחור את קבוצת הצמחים שמתאימה לאותה גינה. כמובן בתוך הקבוצה הזאת של הצמחים אחרי שבחרנו לפי שעות השמש, האור, אנחנו גם יכולים לבחור את הצבע שאהוב עלינו. גינה צהובה, גינה לבנה, גינה עם המון פריחות, גינה שכולה צופיות ופרפרים. ובחירה נכונה של הצמחים היא תביא לנו בדיוק את הגינה שאנחנו רוצים. ואני חושבת שאם היו, אם תשאלי אותי איזה כלי אני הכי אוהבת, אז אני אוהבת את המזמרה. המזמרה היא כלי שכל אחד יכול להרשות לעצמו, היא לא עולה הרבה והיא עושה עבודה נפלאה. כי כשאתה יוצא עם מזמרה לגינה, אתה גוזם פריחות יבשות. אתה גוזם עלים יבשים, אתה גוזם ענפים שנראים לך נבולים ומאוורר את הצמח. בעצם במחי יד אתה מגנן את הגינה שלך. אז יש לך מזמרה ואתה גנן.
רוני: אחלה טיפ אבישג. אני רוצה להגיד לכם תודה רבה שהתארחתם בפודקאסט שלי. תודה רבה, למדנו המון ונשתמע, יאללה ביי.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments