top of page

צמחים DIY - פרק 8 - כל מה שרציתם לדעת על פקעות - ראיון עם מנהל משתלת יודפת, גל לוי

לכבוד השנה החדשה תפסתי את גל לוי, מנהל משתלת יודפת, לשיחה על פקעות ובצלים. קיבלנו טיפים חשובים, הפכרנו מיתוסים ישנים ובעיקר נהננו מהידע הרחב והמקצועי של גל.  היה מעניין מאוד...

 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 15/09/2022.

רוני: טוב אז דבר ראשון ולפני הכל, אני רוצה להגיד תודה ענקית ללהקת טטראן האגדיים שאישרו לי להשתמש במוזיקה שלהם. עכשיו רק נשאר לי אישור מלנון ומקרטני ואנחנו מסודרים. אז קדימה פתיח.

[מוזיקה]

רוני: שלום חובבי צמחים, בכל תחילת שנה אני חוגגת את תחילת הסתיו עם פקעות ובצלים שישר עושים לי מצב רוח טוב. אז לקראת השנה החדשה המתקרבת אלינו פניתי לגל לוי, המנכ"ל של משתלת "יודפת" שידבר איתי קצת על הפקעות והבצלים והוא הסכים להתארח, איזה כיף לנו. אז מי שלא מכיר, משתלת "יודפת" היא בין המשתלות הגדולות בארץ לפקעות ובצלי פרחים ואני כמו כל עם ישראל בערך קונה כמעט כל שנה את מארז הפקעות שלהם.

אז היי גל, מה שלומך בימים אלו? בטח הרבה עבודה. אז בוא תספר לנו קצת על המשתלה, איך התחלתם ומה העיסוק העיקרי שלכם היום?

גל: משתלת "יודפת" הוקמה לפני יותר מ-40 שנה במושב יודפת. ומתמחה בטיפוח וגידול של בצלי, אה, פרחים ובצלי פרחים. יש לנו כמה מוצרים שאנחנו בלעדיים בהם אפילו בעולם ויש לנו זנים, זני פטנט שלנו, של כלניות, של נרקיסים, רקפות שאותם אנחנו מתחילים והם מבוססים על הבר הארץ-ישראלי. ובזכות הבר שלנו פה בארץ, הדם של הבר, הצמחים האלה מאוד, מאוד מיוחדים ומאוד, מאוד עמידים ויש להם הצלחה בכל העולם. ואנחנו מטפחים אותם ואנחנו גם מוכרים אותם לגינון. יש שקונים פקעות לשתול בגינה בבית ונהנים פה מאיכות נהדרת של מגדלי פרחים. בכלל אנחנו מתמחים בייצור ומכירה של בצלים ופקעות שהם ארצישראליים שהם בעצם צמחי בר שגדלים אצלנו בארץ.

למשל, יש לנו חצבים שזו עכשיו עונת הפריחה שלהם. החצב פורח עכשיו, הוא צמח מאוד, מאוד מיוחד. הוא פורח בלי עלים, בלי מים, פתאום יוצא לו ככה מהאדמה פרח שבעצם מסמן לנו את בוא הסתיו ואחר כך הוא מוציא עלים, אחרי שהוא מסיים לפרוח, אחרי שיורד גשם הוא מוציא עלים וגדל והוא נשאר צמח ירוק כל החורף וזה בעצם משהו מאוד, מאוד מיוחד, כי הוא מתנהג הפוך מרוב הבצלים. בדרך כלל בצלים אחרי ששותלים אותם הם מוציאים קודם כל עלים, הם מתחילים לגדול ורק אחרי זה מוציאים את הפרח. והחצב מתנהג ממש, ממש הפוך מרוב הצמחים האלה.

ויש גם הרבה מאוד סיפורים על החצבים האלה. החצב הוא צמח, הבצל שלו רעיל ואף חיה לא רוצה לאכול אותו והשתמשו בו בעבר הרבה לסמן גבולות של חלקות שבעצם החיות לא מוציאות אותו מהאדמה, אף אחד לא רוצה לגעת בו וככה זה באמת מסמן את הגבול של החלקה ואפשר לראות את זה עם הפרחים שלו, בדרך כלל בתקופה שמעבדים את השטחים. כל אחד יודע איפה השדה שלו וזה צמח בר ישראלי שאפשר לראות כמעט בכל מקום והוא מסמל גם את חילופי העונות. אנחנו מוכרים אותו.

יש לנו גם בן חצב יקינטוני שהוא מאוד דומה לחצב מבחינת הפריחה אבל הוא בצבע כחול. הפריחה שלו קצת יותר רחבה ויפה. יש לנו רקפות שבעצם הרקפות שלנו מבוססות על רקפות בר. נכון שהפקעות מאוד יקרות, אבל צריך לזכור שלקח לנו לפחות 3 או 4 שנים לגדל אותן עד שהם מגיעים אליכם הביתה לגינה. והן יכולות להישאר בקרקע ולהמשיך לגדול אחרי זה עוד 20 שנה, 50 שנה, אולי אפילו 100 שנה.

יש לנו פקעות שהן ממש בגודל של אבטיח שההערכה שלנו שהן בנות יותר מ-50 שנה ואם החולדים לא אוכלים אותן בגינה, הן יכולות להמשיך לגדול ככה אולי לעד אפילו. גם הכלניות שלנו מבוססות עם דם של צמחי בר ארצישראלי והן יכולות להחזיק בגינה המון זמן.

טיפ קטן לגבי כלניות, אפשר לשתול אותן בדשא. בחורף אנחנו לא מכסחים את הדשא, הדשא מצהיב והוא לא כל כך יפה והכלניות מבצבצות מהדשא ופורחות ועם בוא האביב אפשר לכסח אותן ולהתחיל לכסח את הדשא ומה שיפה שנכון שהבצלים והפקעות, אסור להשקות אותם בקיץ אבל ברגע שזה שתול בדשא, הדשא שותה כל כך הרבה מים שהפקעות האלה זה לא משפיע עליהן והן יכולות להמשיך לפרוח כל שנה בתוך הדשא ואפשר לשתול אותם ככה בתוך הדשא והם יפרחו כל שנה מחדש.

רוני: טוב, אז דבר ראשון, לא ידעתי שהגידולים שלכם מבוססים על הבר הארצישראלי שזה מגניב בפני עצמו. ודבר שני, אני כל הזמן מתפלאה על היצירתיות שאפשר לעשות עם מה שקיים סביבך. שאולי היום קצת איבדנו מזה, אבל לסמן חלקות עם חצבים, מי חשב על זה? נשמע לי הרבה יותר כיף מפשוט להציב שם גדר תיל או משהו כזה. ובאמת אחלה טיפ לשתול כלניות בדשא כי זו באמת שאלה שעולה הרבה, איפה אפשר לשמור את הפקעות, אז פתרון יפה. וגם האלמנט ההפתעה שפתאום יצוצו לנו כלניות שם, זה בכלל כיף.

טוב בכלל אופן הגידול של פקעות ובצלים די מעניין, כי בעצם בפקעת יש את המזון הדרוש ליצירת הפרח והעלים, אז קל לגדל אותם. לא צריכים יותר מדי השקיה. מצד שני, הבנתי שהשקעה בעונה הנוכחית תביא לפקעת גדולה יותר ופורייה יותר בשנה הבאה. בעצם מן יחסי השקעה-רווח מעניינים כאלה עם הרבה אמונה בעתיד.

אז איזה טיפים אתה יכול לתת לנו? טיפים למתחילים, למתקדמים, מי שרוצה באמת פריחה ממושכת ויפה.

גל: ככה, המלצה כללית למתחילים, יש צמחים שמבצלים ופקעות שיותר קל להצליח איתם ויש צמחים שהם קצת יותר מסובכים או יותר מפונקים אפשר להגדיר אותם. אני מציע למי שרוצה להתחיל פעם ראשונה כדי ללמוד את העניין ללכת על הדברים הפשוטים יותר. בדרך כלל הדברים הפשוטים שיפרחו בצורה פשוטה בלי קירור, בלי יותר מדי טיפולים. כלניות, נוריות, נרקיס סיני או נרקיס הביצה, נרקיס גליל, רקפות, קאלות, אלה צמחים שמאוד, מאוד קל ולא צריך כמעט לעשות שום דבר כדי להצליח איתם.

לכאלה שרוצים קצת יותר לפנק את הצמחים שלהם ולהתאמץ, אז יש לנו חבצלת החוף, יש לנו אמריליס, שושן בכל מיני צבעים, קאלות צבעוניות, אלה כבר צמחים שככה דורשים טיפול קצת יותר מסור ויותר מיוחד והם צריכים להיות קצת יותר בצל אולי וצריך לפנק אותם קצת יותר. הם צמחים יותר מפונקים.

יש סוגים מסוימים של פרחים שאי אפשר לגדל אותם בארץ בגלל תנאי מזג האוויר החם שלנו הים תיכוני. למשל, את הצבעוניים, את היקינטונים, נרקיסי החצוצרה, אלה הם צמחים שמגיעים מאירופה והם חייבים מנות קור הרבה, הרבה יותר גדולות ממה שיש לנו בארץ. ולכן גם כששותלים אותם צריך לקרר אותם לפני ששותלים אותם. בעיקר את הצבעונים והיקינטונים. הנרקיסי חצוצרה יודעים לפרוח גם בלי קירור ואפשר לטמון אותם ישירות בקרקע. אבל צבעונים ויקינטונים, אם לא שמים אותם בין 4 ל-8 שבועות במקרר, הם לא יפרחו לנו ואם הם כבר בכל זאת יפרחו, אז הם יפרחו מאוד, מאוד קצרים. הפרח יהיה פשוט קצר, יפרח ממש בתוך העלים. אז רצוי לקנות את הפקעות של הצבעוני או היקינטון עכשיו ולשמור אותם במקרר לפחות 4 שבועות ועדיף גם 8 שבועות.

רוני: טוב, אני חייבת לשאול אותך, שמעתי לא מעט פעמים את הטענה שבעצם מהנדסים את הפקעות כך שהם לא יוכלו לפרוח בשנה הבאה כדי שימשיכו לקנות קצת מהיצרן. בוא תנפץ לנו את המיתוס הזה.

גל: לגבי הנדוס הפקעות, טענה באמת מופרכת שלא קיימת. כמו שאמרתי קודם לגבי הנרקיסים, הבצלים, זה צמח, הוא גדל בגינה וצריך מדי פעם להוציא אותו מהאדמה ולהפריד את הבצלים הקטנים שנמצאים ליד הבצל הגדול כדי שיוכל להמשיך לפרוח. אנחנו לא מתעסקים בהנדסה גנטית ובוודאי לא רוצים שהצמחים האלה יפסיקו לפרוח, אבל בגלל שהם בגינה לא תמיד גדלים בסביבה הטבעית שלהם, יכול להיות שהם יפרחו קצת פחות טוב בשנה השנייה או השלישית, אבל בעזרת טיפול נכון אפשר להפריח אותם כל שנה או לפחות שיפרחו שנה כן ושנה לא. אפשר גם לראות לגבי זה פרטים אצלנו באתר ובדרך כלל, אם יש להם מספיק מקום ומוציאים אותם בקיץ, מפרידים את הבצלים הקטנים מהגדולים ושותלים אותם שוב אחרי זה בסתיו, אז זה מבטיח שזה יפרח שוב.

רוני: וואלה. סך הכל נשמע הגיוני, אני באמת אף פעם כמעט לא מפרידה את הפקעות הקטנטנות שנוצרות לי ליד הפקעת ששתלתי. אז אני אעשה את זה ואני מקווה לפריחה יותר גדולה בשנה הבאה, יותר משמעותית. ולסיום, תספר לנו קצת על מוצרים מיוחדים שלכם, על מה אתם עובדים עכשיו ונראה עוד מעט במשתלות?

גל: צמחים מאוד מיוחדים שיש לנו הם אמריליס. אמריליס זה פרח מאוד, מאוד גדול ומרשים שהוא בעצם ירוק כל השנה. העלים שלו ירוקים כל השנה. צריך גם להשקות אותו כל השנה. והוא יודע לפרוח פעמיים בשנה אם יש מזל בגינה. אה צריך לשתול אותו, אפשר לשתול אותו גם בעציצים או ממש בגינה והוא מוציא פרח גדול ומרשים. יש לנו אותו באדום, בוורוד, בלבן ובעוד כמה צבעים חדשים ומיוחדים. אפשר לראות אצלנו באתר.

טיפים לגבי אמריליס, הרבה אנשים שואלים ורוצים לדעת. אז האמריליס פורח במשך כמה שנים ואחרי כמה שנים פתאום אנשים אומרים 'וואלה הפסיק לפרוח לי האמריליס'. אז מה שצריך לעשות זה בעצם להוציא את הבצל מהקרקע או מהעציץ אחרי שהוא פרח ואז רואים שבעצם על יד הבצל נוצרו הרבה מאוד בצלצולים קטנים שמוציאים רק עלים. צריך להפריד אותם ולשתול את הבצל הגדול לבד. אם הם נמצאים מסביב לבצל זה יפריע לו לפרוח ויוציא רק עלים. הדבר הזה נכון דרך אגב, גם לנרקיסים, שהרבה פעמים הם מוציאים המון, המון עלים ולא פורחים אחרי שהם פרחו נורא יפה בגינה במשך הרבה שנים. אז בעצם הבצלים האלה מתרבים בריבוי וגיטטיבי. צריך להפריד את הבצלים הקטנים מהבצלים הגדולים, לשתול את הקטנים לבד במרווחים גדולים, לחכות לפחות לאמריליס 4 שנים עד שזה יהיה בצל גדול או בנרקיסים עוד שנתיים. ואחרי זה הם יפרחו שוב. הבצל הגדול תמיד ימשיך לפרוח אם הוא נשאר מספיק גדול.

בכל מקרה, שתילה של בצלים ופקעות בסתיו שמביאה איתה פריחה בחורף או באביב זו חוויה נהדרת שהופכת כל גינה לצבעונית ויפה. ועצם החוויה של לטמון משהו בקרקע בתקופה יבשה וחמה ואחרי זה פתאום כל היופי הזה יוצא, זו חוויה שקשה להסביר אותה במילים כמה היא כיפית. ואני מציע לכל אחד לנסות.

תודה רבה לכולם.

רוני: וואי, אני כל כך מסכימה איתך. באמת, זה אחד הדברים שעושים לי את החורף ואני בן אדם של קיץ בכלל. איזה כיף שיש את המשתלה הזאת. איזה כיף שיש את הפקעות האלה. תמשיכו לייצר פקעות מדהימות ותודה רבה, רבה שהתארחת. שתהיה לכולנו שנה טובה ופריחה ממושכת, המון תודה, יאללה ביי.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

21 views0 comments

Comments


bottom of page