חשבתם פעם איך זה לנהל משתלה?
דקה לפני שנולדה לי ילדה שלישית הספקתי לארח (וירטואלית) את אלון ממשתלת טפטוף
דיברנו על עבודה במשתלה, על צמחים מעניינים ועל לקוחות צבעוניים.
דיברנו גם על המותג של המשתלה TFT - שולחנות הצפה, על היתרונות של השיטה ואיך הכל התחיל.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 31/03/2022.
[מוזיקה]
רוני: שלום חובבי צמחים ושלום לאלון, מנהל המשתלה ומרכז גינון "טפטוף", המשתלה שהפכה להיות משתלת הבית שלי בבאר שבע. איזה כיף שמצאתי אתכם. למי שלא יודע, אני עברתי לא מזמן לנגב ואני מזה שמחה שמצאתי את משתלת הבית החדשה שלי. באמת אחלה משתלה, מגוון צמחים איכותיים, מלא ציוד גנני מקצועי ואחלה צוות יש לכם שם. אז חוץ מזה שאתם משתלה, אתם גם באמת די רציניים בכל העניין של הציוד הגנני וראיתי שיש לכם את המותג של השולחנות של ה-TFT עליהם נדבר עוד מעט, תספר לנו קצת על זה.
אבל קודם, אני אשמח להכיר אותך קצת יותר. אתה אלון, המנהל של המשתלה, ואתה יודע, בתקופה הקצרה שעבדתי במשתלת מכירה, זה היה איזה חודשיים לפני המון שנים. אני זוכרת שלפחות פעם אחת ביום היה לקוח או לקוחה שאמרו לי 'וואי הייתי מסוגל להעביר פה ימים שלמים ואת יודעת, תמיד רציתי לעבוד במשתלה. בקריירה הבאה שלי אני מתכוון לעבוד במשתלה', יציאות דומות. כלומר, אנשים, בעיקר אנשים שמגיעים למשתלות ממש רואים עבודה במשתלה כעבודה כיפית ונעימה. והאמת מהניסיון הקצר שלי זה באמת אחלה עבודה. אז אתה, התפקיד שלך הוא מנהל המשתלה וחשבתי שזה יהיה מעניין גם למישהו שכן יכנס לתחום איך אתה חווה את העבודה. כמובן שזה לא כל היום להסתובב וללטף צמחים, אבל מה ההתעסקות העיקרית שלך ביומיום? מה האתגרים? מה הנקודות הכיפיות שלך ביום ואיך בכלל הגעת לעסוק בזה?
אלון: רוני, שלום גם לך. אני שמח מאוד שאת מארחת אותי, שמח מאוד להיות כאן. ואני רוצה להגיד לך קודם כל, תודה. תודה על כל הדברים החמים שאת אומרת עלינו. אני שמח שהתרשמת לטובה מהמשתלה שלנו, ממרכז הגינון. ואני שמח גם בחלקי שמצאנו אחד את השנייה. אני כבר תקופה ארוכה מנסה למצוא ככה כיוונים של עוד תוכן מעשיר ללקוחות שלנו שהוא מעבר לרכישה ומפגש עם מוכר והתייעצות על כל מיני בעיות, אלא ממש העמקה בנושאים מעניינים כמו גידול של צמחים מיוחדים או טיפול נכון של צמחים וכו', דברים שאת מעבירה ואני מקווה שאת גם עתידה להעביר כמה סדנאות אצלנו.
לשאלתך, אני קודם כל אשמח, אשמח לספר איך הגעתי לעסוק בזה, איך אני בכלל עובד במשתלה. אני בעברי בכלל מגיע ממקום אחר שבכלל לא קשור לא לחקלאות ולא לגינון. אני מגיע מרקע מאוד ריאלי של הנדסת חשמל. התעסקתי בזה גם בצבא וכשהשתחררתי מהצבא החלטתי שאני רוצה ככה לנסות להתחבר קצת יותר לשורשים הציוניים שקשורים באופן ישיר לאדמה, חקלאות ולגידול. ולדאבוני לא הצלחתי למצוא מישהו שהיה מוכן להעסיק אותי, לא הצלחתי למצוא מישהו שמוכן להעסיק אותי בחקלאות, בעבודה שקשורה בחקלאות. וככה במקרה התחלתי לקרוא קצת לגבי גינון ביתי, משהו שמעולם לא התעסקתי איתו ומצאתי את עצמי יום אחד מגיע למשתלה, משתלת "טפטוף" מבלי להכיר במשתלה לא את הנפשות הפועלות ולא את המקום. אממ הגעתי כדי לקנות ציוד ומשם עלתה שאלה של אוקיי, המקום נראה מעניין, יש כאן עובדים צעירים, אווירה צעירה. אולי נוותר על חלום החקלאות כמו שדמיינתי אותו ואמצא משהו אחר, משהו קרוב. ובהחלט חיפשו שם עובדים.
מצאתי את עצמי מתחיל לעבוד יום אחרי שביקרתי שם בפעם הראשונה. ואני ככה יכול להעיד על עצמי בצניעות כמה שאפשר, כשאני נכנס לאיזשהו תחום מסוים אני נוטה להעמיק מאה אחוז, פדנט רציני, זה בא גם בעוכריי לפעמים. ומאוד מהר הצלחתי להתמקצע ולהתחיל לעבוד בעומק בתחום הזה של שתלנות. מדובר במערכות השקיה, מדובר בסוגי צמחים ובאופן גידול ותנאי גידול וחומרי דישון וחומרי הדברה. וכמו בכל מקום, ככל שהזמן עובר, אתה צובר ניסיון וככה אתה מרגיש יותר נוח ויותר בקיא בנושאים כדי גם לייעץ ללקוחות. ומשם זה התגלגל. אני, אני כרגע נמצא, נמצא במשתלה כ-5 שנים, בין העובדים הוותיקים במשתלה ומשמש כמנהל המשתלה נכון מהשנה, נכון לשנה האחרונה, כן.
אז תראי, לגבי האופן שבו אני חווה את העבודה, את ציינת שאנשים מבחוץ הם, יש להם איזושהי תשוקה כזאת, תשוקה אפילו כמו שלי הייתה לעבוד בתחום, בעיקר במשתלות. ואני מבין את זה מאוד, אני מבין את המשיכה גם לאווירה הצעירה, גם להתעסקות בצמחים. אבל מה שאנשים לא מבינים בדרך כלל ואני ככה בתור, מתוקף תפקידי רואה את זה הרבה כשאני מגייס עובדים. זה שיש תיאום ציפיות, תיאום ציפיות מעניין, נקרא לזה ככה. אנשים באמת חושבים שמה שהולכים לעשות ביומיום זה לשתול צמחים בעציצים ולרדוף אחרי פרפרים ובהחלט חלק קורה חלק מהזמן, אבל רוב הזמן העבודה היא עבודה קשה. זאת לא עבודה פשוטה בכלל. זה אמנם לא חקלאות, לא חקלאות עבודת כפיים ישירה שממש מעבדים את העבודה ועובדים קשה ועם מיכון וכו' ובוץ, אבל זו עבודה קשה. זו עבודה שכמו כל עבודה שירותית, עבודה מול אנשים. קודם כל, עבודה ברמה המנטלית מורכבת. צריך לדעת לתת מענה במקום ללקוחות בלהבין אותם וכל מה שקשור לאינטראקציה עם אנשים שזה נדבך לא קטן מהעבודה שלנו. וגם ההיבט הפיזי. ההיבט הפיזי הוא מורכב לא פחות, מאוד אינטנסיבי. אז ככה אנשים כשהם עובדים, כשאני מגייס עובדים חדשים שמגיעים, ככה לאט, לאט אנחנו מנסים להכניס אותם, להכניס אותם לעבודה ככה בעדינות שיראו לאט, לאט ושלא מה שנקרא, לא ניפול עליהם במכה.
ולמדתי עם הזמן שמי שבאמת יש לו תשוקה לתחום, יש לו, אפילו אינטליגנציה רגשית גבוהה במיוחד לאנשים. כי אנשים מתייחסים למשתלות, בעיקר אנשים מבוגרים, ככה יצא לי להבין ולראות, כמקום של פורקן, פורקן רגשי. מגיעים כדי להסתובב בין הצמחים, לחוות קצת את השקט והשלווה. וכמובן לקנות שתילים או כלים ואז לעבוד גם בבית שגם זה סוג של פעילות שמשרה קצת שקט בכל הרחש והבחש של החיים. אממ ודווקא האנשים האלה שמגיעים אלינו לעבוד אז הם האנשים מה שנקרא שורדים. הם מצליחים באמת, מוצאים את עצמם מתקדמים ולומדים, יחד עם זה שיש להם מוטיבציה גבוהה וגם מגיעים למקומות שבהם הם ממש ברי החלטה. הם יכולים ממש להשפיע על איך שאנחנו מתנהלים במשתלה מרמת היומיום ועד החלטות עסקיות מורכבות.
אז אני, ההתעסקות העיקרית שלי במשתלה מלבד זה שאני מנהל את צוות העובדים, אני מנהל אינטראקציה עם ספקים ולקוחות ובעצם כל זה גם אחראי משמרת, בעצם מנהל את היומיום. אני בעצם 50% מהזמן שלי מתעסק בתחום הזה של שולחנות הצפה שאנחנו נדבר עליו קצת בהמשך כמו שאמרת. אממ כן, זה ככה מסכם טוב את הפתיח של השיחה שלנו.
רוני: וואלה מעניין, מגניב בכלל איך הצלחת לשלב בין הנדסת חשמל לצמחים. אוקיי, תן לנו איזה טיפ מיוחד למאזינים, חובבי הצמחים איך לגדל צמחים נכון. ממה כדאי להימנע? יש טעויות נפוצות שאתה רואה שאנשים עושים?
אלון: השאלה הראשונה שאני שואל לקוחות חדשים במשתלה, כאלה שאני לא מכיר את רמת הבקיאות שלהם בתחום גידול הצמחים וטיפוח, זה מה רמת הבקיאות שלך בתחום השתלנות ובתחום הגידול והאם אתה מגדל חובב? האם זה הצמח הראשון שאתה קונה? האם אתה קונה מתנה למישהו שהוא אשף גידול צמחים או שאולי הוא לא כזה? והשאלה הזאת חשובה כי היא קודם כל מפנה אותי לכיוון של המלצה שהכי נכונה מבחינת בחירת צמחים. זה כמו שאני מניח שרוב המאזינים שלך יודעים. יש המון, המון סוגי צמחים שהם נפוצים בארץ בתור צמחי נוי, בין אם עונתיים, רב שנתיים, שיחים, עצים וכו'. וכשלקוח הוא מישהו שמגיע וקונה מתנה לחבר/חברה וכו', המשפחה, אומר לי שמקבל המתנה או מי שרוכש את הצמח אין לו ניסיון כלל, אז אני בדרך כלל מפנה לצמחים שאני קורא להם "צמחים לאנשים שהורגים צמחים". דברים כמו סנסיווריה אם מדובר בצמחי בית וזמיה קוקוס ודברים כאלה שהם בדרך כלל, בדרך כלל דורשים פחות התעסקות יומיומית. בעיקר מבחינת משתנה ההשקיה, מבחינת רמות הארה ודישון, בעיקר דישון.
בואו ניתן ככה איזו דוגמא לקיצון השני כמו לדוגמא למשל, כל סוגי הקלתיאה. מדובר בצמחי בית ששם באמת דרוש ניסיון יחסית רב כדי לנסות להבין מתי הצמח צריך את ההשקיה בזמן ואיך לדשן אותו ומה רמת ההארה הנכונה. ובמקרה הזה גם רמות לחות נכונות, רמת לחות נכונה. ונגיד אני אקח החוצה, יותר קל לי לתת דוגמא לצמחים שהם קלים לגידול לעומת קצת יותר קשים לגידול כשמדובר בצמחי בית כי רוב צמחי הגן שלנו הם צמחים שאנחנו באמת יודעים שיהיה די קל לטפח ולגדל אותם. אבל אם אני בכל זאת אתן איזו דוגמא לצמח גן. אז אם אנחנו נלך על פטל למשל, סוגי הפטלים ואוכמניות, אלה צמחים שדורשים ככה התייחסות קצת יותר מקצועית.
אז למשל, אוכמניות דורשות החמצה של הקרקע שמעדיף קרקע עם PH קצת יותר חומצי כדי שתהיה לו קליטה יותר טובה של המינרלים של הדשן שאנחנו מביאים לו. וכמובן שבאמת בגלל זה הוא גם צריך דישון נכון. לא רק עצם הדישון, אלא הדשן הנכון, הרכב נכון של חנקן. עוד בעניין הזה לגבי צמחים מהסוג הזה, גיזום זה גם דבר שהוא חשוב, גיזום בעונה הרלוונטית. אז אלה דברים שיותר מומלצים לאנשים שככה מכירים קצת יותר טוב.
איזה טיפ אני יכול לתת? בהקשר למה שאמרתי עכשיו, בדרך כלל, בדרך כלל מגדלים או גננים חובבים, גננים ביתיים שקנו עכשיו צמח וזה גם לא משנה איזה, בדרך כלל הם נוטים לפנק אותו, לפנק אותו יתר על המידה. כשאני אומר לפנק אז בוא ניתן לו עוד קצת דשן וראיתי איזשהו מזיק אז אני מיד מרסס מבלי לדעת במה מדובר כי אני מפחד שזה יהרוג לי את הצמח. ובוא ניתן לו מנה נוספת של השקיה. אז מה שאנשים לא מבינים שדווקא בעניין הזה, באמת כל המוסיף גורע. כידוע, אני מתאר לעצמי, כידוע למאזינים ובטח לך בתור אשת מקצוע, שצמחים נוטים להיות רגישים יותר דווקא לרטיבות יתר ופחות ליובש של מצע הגידול. יש איזו נטייה גם לתת כמויות מאוד גדולות של דשן לצמחים שהם בכלל לא צריכים את זה, שצריכים דישון עונתי שמספיק להם או אפילו דישון נאמר לדוגמא, שיישום הכי קל בשחרור איטי בתור גרגרים.
אז כן, מה שאני מציע באמת זה לנסות ללמוד איפה הנקודה, לנסות להכיר את הצמחים שלך או שלך ולהכיר מה הנקודה הנכונה של ההשקיה. לא לחשוב שצמח צריך יותר ממה שהוא צריך ולא לחשוב שזה יעשה יותר טוב לצמח.
ועוד נקודה שהייתי רוצה לשים עליה דגש, זה העניין הזה של הדברה. אנשים, יש איזו נטייה לבחור תמיד בחומרים כימיים ובכלל לבחור בהדברה. אני ככה בתור, בתור מישהו שמאמין דווקא בתחום הזה של הדברה ביולוגית, למרות שאנחנו פחות מתעסקים עם זה וזה גם פחות עניין רווח אצל מגדלים ביתיים. אבל תמיד אפשר למצוא דרכים שבהם אנחנו אפילו לא מגיעים לבעיה. זאת אומרת, אנחנו מנסים למנוע ולא להגיע לנקודה שבה אנחנו צריכים לטפל. זה גם נכון לצמח שלנו, זה גם יותר נכון ברמה האקולוגית ולסביבה וזה הרבה יותר גם נכון לנו כי ככה אנחנו נחשפים פחות לחומרי הדברה.
רוני: טוב חברים, אז אל תפנקו את הצמחים שלכם יותר מדי. כלומר, תפנקו אותם אבל בדרך הנכונה. ככה תסתכלו מה באמת הם צריכים וממש טיפ חשוב, להבין מה הצמח שלכם צריך לפני שאתם נותנים לו את מה שאתם חושבים שהוא צריך. האם יש לך איזה סיפור מפתיע? משעשע או מוזר על צמחים? או משהו שקרה לך בהקשר של עבודה עם צמחים, אנשים שבאו לקנות? לפעמים אנשי צמחים הם אנשים די מוזרים וקורים דברים די מצחיקים מהניסיון שלי. אז סתם אם יש לך איזה סיפור מצחיק או מוזר שקרה לך עם צמחים.
אלון: כן, האמת שהלקוחות שלנו הם אנשים מאוד צבעוניים. גם קהל הלקוחות שלנו הוא מאוד רבגוני. אנשים צעירים ומבוגרים, לקוחות חדשים שמגיעים כל יום וגם לקוחות מאוד ותיקים של אפילו מעל עשור. אבל אותי ככה אם אני חושב על זה, אותי משעשע כל פעם מחדש דווקא החבר'ה הצעירים. כשאני אומר צעירים זה יכול להיות אפילו חבר'ה מתחת לגיל 16 ומתחת לגיל 15 שמגיעים לחנות ולפי השאלות שהם שואלים אתה מבין שאין להם שום קשר לשתלנות או לגינון ביתי. ומה החבר'ה האלה רוצים? הם שמעו מאיזה חבר או באיזה פורום או קראו באיזה ספר שיש איזה צמח חוקי שמשתמשים בו ל, לא צמח ספציפי, האמת שיש הרבה צמחים כאלה שהם חוקיים, אפשר לגדל אותם, משתמשים בהם לנוי. אבל אנשים לא יודעים שיש להם פוטנציאל פסיכו-אקטיבי לדוגמא. אז אנחנו לא, לא ניתן פה ככה שמות כדי לנסות ולא, לא להכניס אנשים ככה למקומות מרתקים מדי. אני מניח שמי שמתעניין בזה יודע מה לחפש. אבל אותי זה באמת משהו שמשעשע לראות את החבר'ה הצעירים האלה מגיעים כל הזמן ומחפשים ואפילו לא יודעים להגות את שם הצמח. אז אפילו יותר משעשע.
רוני: אוי נראה לי שגם אני מכירה כמה חבר'ה כאלה, באמת אנשים מעניינים, אנשים צבעוניים נקרא להם ככה. וספר לנו באמת קצת על המותג הזה, על ה-TFT שלכם. מה זה? איך זה התחיל? למי זה טוב? מה היתרונות והחסרונות? זה מתאים גם לגנן הביתי או שזה רק יותר לחקלאים? יותר לאנשים שמתעסקים בזה בצורה מקצועית?
אלון: TFT זה למעשה מותג של חברת "טפטוף" של המשתלה שלנו. אממ המותג הזה הוא למעשה עלה מתוך צורך, צורך שלנו. למעשה זה מותג של שולחנות גידול או פלטפורמות גידול וככה נקרא לזה בצורה קצת יותר מקצועית. אנחנו תכף ניכנס לאיזה מערכות יש ונעמיק טיפה אם תרצי, אבל זה התחיל מהצורך שלנו בתור משתלה למצוא את הדרך הכי יעילה להשקות את הצמחים. אני אפילו עוד טרם הגעתי למשתלה בתור עובד. הדרך שבה השקו זה בעצם שני עובדים שמגיעים בבוקר ומשקים, עוברים עם צינור, ממש עם צינור כמו פעם. עוברים על שתיל, שתיל ומשקים צמח, צמח בצורה ידנית והדבר הזה היה כל כך, כל כך מיותר. בדיעבד כמובן אנחנו אומרים את זה, אבל כל כך מיותר. היה לוקח כל כך הרבה זמן. צריך ששני עובדים יסתובבו, ארבע שעות רק על ההשקיה של המשתלה וזה עוד לפני בכלל שעוברים על הצמחים, מסדרים, גוזמים וקצת מיפים, מדשנים אותם ועושים טיפול שבועי וכו'.
אז קודם כל, הצורך שעלה הוא חיסכון במים, חיסכון בכוח אדם לא בהיבט של לייתר עובדים, אלא בהיבט של לתעל אותם למקומות שהם יותר פרודוקטיביים. והרעיון שעלה הוא איזשהו אופן של אוטומציה. כלומר, להשקות את הצמחים בצורה אוטומטית שאין בה עניין של יד אדם. משתלה, הבעלים של המשתלה אלה שני שותפים שהם בעצם הקימו את המשתלה, התחילו בקטן בתור מרכז גינון. היו שני סניפים למשתלה ואז לאט, לאט זה התגלגל, הגיע לבאר שבע, פתחו גם פה מרכז גינון ומרכז הגינון הפך גם למשתלה והדבר צמח וצמח וצמח. ובאחד מן השנים הם החליטו שהם רוצים לטוס לראות קצת, לראות קצת איך, איך מגדלים ואיך נראה בעצם גינון שלא בארץ. הם הגיעו לתערוכה בהולנד וראו שם ביתן של חברה שמייצרת ומשווקת שולחנות הצפה. בשתי מילים, אנחנו תכף נעמיק, אבל בשתי מילים, שולחנות הצפה זה בעצם שיטת השקיה מה שנקרא BED FLOW או בעברית גאות ושפל. אנחנו למעשה מניחים צמחים באיזשהו אגן, לא משנה ממה הוא עשוי אבל נקרא לזה אמבטיה. אנחנו מציפים את האמבטיה במים והצמחים בעצם צורכים את המים מהחלק התחתון של השתילים בעגה מקצועית באופן קפילרי זה נקרא. בעצם משיכה לא אקטיבית של המים דרך השורשים מלמטה עד לתאים הכי גבוהים, העלים הכי גבוהים של הצמח. ולאחר מספר דקות בהתאם לתוכנית ההשקיה יש ריקון של השולחן ולמעשה הצמח נמצא תמיד בסביבה יבשה. מקבל מים רק כשהוא צריך. אנחנו תכף נעמיק ביתרונות ובחסרונות ותכף נדבר על העניין הזה, אבל זה הפתרון שהציעו להם בתערוכה.
הם הבינו שאופרציה כזאת של להביא דבר כזה לארץ זה מאוד מורכב ובזמנו היה רק יבואן אחד או אולי שניים בארץ שבאמת הביאו את הדברים האלה לארץ והיו זמינים, אבל לשמחתם הרבה של ערן ואסף, הבעלים של המשתלה, יכולות ה, ה, אממ היזמות שלהם גבוהות ויכולות הביצוע שלהם מאוד גבוהות. יש להם עבר טכני מאוד גבוה בתחום והם החליטו שהם מנסים לבנות אבטיפוס לבד. הם באמת עשו את זה, בנו אבטיפוס אחד של שולחן הצפה כזה ומשם בעצם כל המשתלה גדלה להיות מושקית בעצם בהצפה. עם הזמן גם הם הטמיעו מערכת השקיה אוטומטית שגם ממחזרת את המים ולמעשה הם מצאו פתרון. אז הפלא ופלא הם ראו שהדברים עובדים מצוין, יש חסכון אדיר במים, יש חסכון נהדר בדשנים. ובטח ובטח חסכון בכוח אדם והצליחו באמת לתעל את העובדים למכירה במקום להשקות 4 שעות ביום את הצמחים.
ואמרו אוקיי, בואו נראה איך אנחנו מציעים את הדבר הזה גם למשתלות אחרות. אז זה התחיל במשתלות נוספות בבאר שבע, כמו משתלת "דרויאן" ומשתלת "כדורי" וכו' שראו שיש לנו את המערכת, התעניינו, רכשו מספר שולחנות, הבינו שזה עושה את העבודה בצורה פנטסטית ובעצם גם הפכו לשיטת ההשקיה הזאת. ערן ואסף ככה מינפו את זה בעדינות, נאמר את זה ככה, זאת אומרת העברת, השקעת האנרגיה של המשתלה כעסק לתחום הזה של שולחנות היה בחיתוליו. אני כבר התחלתי לעבוד ובתור עובד ככה שעדיין הכיר את העבודה ולמד לא יכל לתרום, אבל כשכן העמקתי ולמדתי באופן עצמאי על, בכלל על כל עיסוקי המשתלה אבל גם בפרט את העניין הזה של הצפה וריקון של שולחנות והכרתי מה מתחרים מציעים, החלטתי שאני לוקח את הדברים לידיים ומנסה למנף את זה בצורה יותר אגרסיבית. באמת נתנו לי את המושכות לעשות את זה בצורה שנראית לי הכי נכונה, כמובן בשיתוף פעולה עם שאר הגורמים במשתלה. והתחלנו להפיץ את הבשורה.
קודם כל, אנחנו התחלנו להגיע למשתלות, להציע את עצמנו, להציע את המוצר. כמובן תפס ואנחנו כרגע עומדים על מאות לקוחות בארץ. אחת המטרות הגדולות שלי הייתה לפתוח את העיסוק הזה לסקטורים נוספים ולא רק למשתלות. לנסות להגיע גם לחקלאים, גם לשתלנים, לאותם מגדלים שמהם אנחנו בעיקרון גם קונים את הצמחים ומוכרים אותם. מחוות קנאביס למשל וליזמים בהייטק וסטרטאפים שצריכים פתרון נקי ויעיל של השקיה ולא כזה שיכול ליצור כל מיני בעיות. אז כן, משם זה תפס וכרגע אנחנו, יש לנו עשרות פרויקטים. גם פרויקטים של תכנון והתקנות וגם אנחנו הרחבנו את המפעל שלנו שמייצר את השולחנות. את יודעת מה, יותר מהכפלנו את השטח שבו אנחנו מייצרים שולחנות. אז הדבר הזה גדל מאוד. אנחנו רואים את זה יפה גם בהכנסות וגם בהיענות של לקוחות חדשים. וכן, כן, אני נהנה מזה מאוד. זה משהו ש, תחום נוסף מלבד חיי היומיום שלי בעבודה במשתלה בניהול העובדים וכו', כל הדברים שהזכרתי קודם. זה יוצר ככה קצת עניין, מכניס פלפל לעשייה היומיומית שלי. אז זה תחום שמאוד, מאוד מעניין אותי.
לגבי העקרונות של אופן ההשקיה, למעשה זה נותן פתרון בכל מיני תחומים. באחד התחומים הראשונים זה נותן פתרון של לעומת אלטרנטיבות למשל של התזה, של מערפלים, שזה אחד הדברים שנפוצים במשתלות, שיטת השקיה מלמעלה, השקיה עילית בהתזה. הדבר הזה בעצם יכול לגרום למחלות עלים, הרבה מחלות עלים ומשיכה של מזיקים בעקבות רקבונות של העלים. אז כמובן בגלל שאנחנו משקים מלמטה, אין לנו את העניין הזה. מחקרים מראים גם שהשקיה בגאות ושפל נותנת אחידות גבוהה יותר של התוצר. גם מדובר בהשבחה של צמחים שקונים צעירים ומשביחים ומוכרים אותם ברווח גדול יותר. גם אפשר לגדל למשל מגדלי קנאביס שמשקיעים באופן הזה שתילים צעירים ורואים בעצם גם אחידות גבוהה יותר, גם התפתחות מהירה יותר של צימוח השתילים. אממ יש לנו עוד היבטים מעניינים בתחום הזה. אנחנו חלק מהעניין הזה של השולחנות זה בעצם גם לתת אביזרים נלווים. אנחנו מציעים גם אביזרים נלווים שאנחנו מייצרים בעצמנו. בנקודה הזאת אני רוצה לציין שהכל מיוצר בארץ, שום דבר מלבד חומר ספציפי אחד שהוא חלק מהשולחנות, הוא בעצם מיובא מחו"ל, אבל כל השאר מיוצר בארץ. אנחנו מאוד גאים בזה שאנחנו היחידים שמייצרים את זה בארץ והמוצר הוא למעשה כמעט 100% כחול-לבן. אז למעשה, אלה הפתרונות, זה הפתרון האופרטיבי שאנחנו מציעים.
ואם את שואלת אותי, אני מאמין שבתוך עשור אנחנו לא נראה משתלה אחת שמגדלת בשיטות הישנות שמשקה או למעלה או בטפטפות. כולם יעברו להצפה, פשוט כולם הבינו שזה מה שנכון להם וזה מה שטוב להם ואנחנו רואים את המגמה הזאתי. אפילו, אפילו, אפילו אנשים שנמצאים בתחום הזה 30, 40 ו-50 שנה שהם אנשים ככה עקשנים מאוד והם מאמינים בדרכם הישנה והטובה בעיניהם, למרות שהם יודעים שאולי יש דרך אחרת יותר טובה, הם עדיין ככה נשארים עקביים עם מה שהם מכירים ומה שהם עושים כבר שנים. אבל אני מאמין שגם הם, אנחנו כבר עכשיו רואים את זה, עוברים ויעברו לשולחנות הצפה.
רוני: כן, בהרבה מהמשתלות גם הגידול וגם המכירה שאני מכירה, באמת צורת ההשקיה היא בשולחנות הצפה. רק עכשיו אני מבינה, אני מתארת לעצמי שזה יצור של המותג שלכם של ה-TFT. אז יפה, סחתין, תוצרת הארץ, לא ידעתי.
ולסיום, פינת הפירגון. מה הצמח האהוב עליך נכון לעכשיו? אני יודעת שזה משתנה כל הזמן, אבל נכון לעכשיו איזה צמח אתה רואה במשתלה ועושה לך טוב על הלב כשאתה ממש יכול להמליץ עליו.
אלון: אז בכנות, בגלל המגוון הגדול שיש לנו במשתלה אין לי צמח ספציפי שאני מעדיף, אני דווקא אלך לכיוון אחר. ואני כן אספר לך על אהבה גדולה שלי, אהבה בוטנית לצמח שאין לנו במשתלה כי גם אי אפשר למכור אותו. אני מדבר על הקנאביס. אני לא צרכן של קנאביס, אבל ברמה הבוטנית הוא צמח שהוא מאוד, מאוד מעניין. זה צמח שהמדע שם עליו זרקור בשני עשורים האחרונים ויש אינספור מחקרים שיוצאים שמתפרסמים וכל פעם אנחנו רואים איזה ממצא חדש, איזה חומר פעיל חדש שנמצא, פרקטיקה חדשה של גידול. חלק מההתעסקות שלי גם בתחום הזה של שולחנות ההצפה ושל הפרויקטים האלה זה הרבה, הרבה מזה הוא בנתח הזה של הסקטור של גידול הקנאביס ואני מתרועע הרבה עם אנשים מהתחום הזה. לומד ושומע על הצמח. זה באמת צמח מרתק, באמת צמח מרתק. אני ברמה האישית מקווה מאוד שאנחנו, יגיע יום ונוכל באמת גם לגדל, גם למכור אותו בצורה לגיטימית במשתלות נוי. כי אני גם חושב שזה צמח מאוד יפה. יש איזה טאבו סביב הצמח ובייחוד סביב הפריחה שלו. אבל השימושים וגם היופי שלו זה דברים שאני מעריך באופן אישי. וכן, אני אמנם לא יכול להמליץ לאף אחד, אבל ככה מקווה שנותן לך תשובה לשאלה שלך.
רוני: כן, האמת שגם אני באופן אישי לא צרכנית של קנאביס, אני יותר בן אדם של ממריצים, קפה, מקסימום גת. אבל בכל זאת, יש בצמח הזה כל כך הרבה פוטנציאל. אני גם מקווה שאני אוכל לגדל ולחקור אותו מקרוב, שיהיה כבר חוקי.
טוב אלון, אז תודה רבה לך. היה ממש מעניין, מלמד ויאללה, מקווה שאנחנו ניפגש בקרוב לעוד איזה סשן.
אלון: רוני, תודה רבה לך, אני ממש מודה לך שאירחת אותי. אני לגמרי אשמח להגיע בעוד איזושהי נקודה בזמן ולהתארח אצלך שוב. אני מאחל לך הרבה הצלחה עם הפודקאסט הזה ואני מאמין שאת תצליחי לתת תוכן נהדר למאזינים שלך וזהו. אני, שיהיה לך המשך יום נעים, להתראות.
רוני: תודה רבה לך ותודה לכם שהקשבתם ואני מקווה שהיה לכם מעניין לפחות כמו לי. ואם אתם רוצים ללמוד עוד על גידול צמחים, אז אולי זה הזמן לציין שיצא ממש לאחרונה "צמחים DIY קורס דיגיטלי". אם זה מעניין אתכם, חפשו בפייסבוק או באינסטגרם שלי, "צמחים עשו זאת בעצמכם", "PLANTS DIY" ועד הפרק הבא, יאללה ביי.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments