top of page
ענת פרי

חיות כיס - כיסון חירום 16: איך להשקיע נכון

אלון אמיצי חזר ממילואים ארוכים, ותוהה מה לעשות עם הכסף ממילואים שהצטבר לו. שאול אמסטרדמסקי מסביר לו מה צריך לעשות כדי להשקיע בצורה נבונה בשוק ההון, כדי שלא ימשיך לאכול טוסטים כל החיים. *כל מה שנאמר בפרק זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות מקצועי.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 20/02/2024.

קריינית: אתם מאזינות ואתם מאזינים לכאן הסכתים. כאן הסכתים. הפודקאסטים של תאגיד השידור הישראלי.

אלון: הלו, יש פה מישהו.

שאול: אמיצי? Is that you?

אלון: זה אני.

שאול: זה באמת אתה, אמיצי? אני לא חולם.

אלון: זה אני באמת. חזרתי, חזרתי מהמילואים.

שאול: לתמיד?

אלון: אה, לא לתמיד כי יש עוד מעט מילואים שוב, אבל לבינתיים חזרתי.

שאול: אבל אני רוצה שתחזור לתמיד.

אלון: אני אחזור לתמיד בסוף. בינתיים, שאול, מישהו צריך להגן על המדינה. אל תהיה עצוב. אנחנו אוהבים את המדינה.

שאול: אבל אני אוהב גם אותך, אמיצי, לא רק את המדינה.

אלון: תודה, שאול, לא ידעתי שמערכת היחסים שלנו עברה כבר לשלב הבא. אבל אל תדאג, אני אשמור על עצמי.

שאול: תבטיח לי, אמיצי.

אלון: אני מבטיח. אל תדאג לי.

שאול: טוב.

אלון: אז לענייננו, היום אני רוצה להכיר לך חבר טוב, מיכאל.

מיכאל: אני מיכאל חיים, בן 26, סטודנט לגיאולוגיה ומדעי הסביבה, פה בבן גוריון, בבאר שבע. די.ג'יי. הייתי עכשיו במילואים 117 יום. היום זה ממש היום שנגמר הצו שמונה שלנו.

שאול: הוא די.ג'יי?

אלון: כן, הוא די.ג'יי. אתה כתב כלכלי, אני רוקסטאר, לכל אחד יש מקצוע, הוא די.ג'יי.

שאול: יאללה, מגניב, שירתתם יחד?

אלון: לא, האמת שאנחנו מכירים מהטוויטר. אנחנו חופרים אחד לשני על מוזיקה, על היפ הופ ישראלי. נסעתי לאוניברסיטת בן גוריון לפגוש אותו, שם הוא עובד בתחנת הרדיו של האוניברסיטה. אולפנים ממש יפים, שאול, אפילו יותר יפים משל התאגיד.

שאול: שמע, זה לא ממש קשה. בכל אופן, אתה נסעת לדבר עם מיכאל, כי למיכאל יש בעיה. המילואים שינו את המציאות הכלכלית שלו.

אלון: כן, אבל לא באופן שאולי היית חושב.

מיכאל: כשאני חוזר, המציאות הכלכלית שלי, היא הרבה יותר טובה מלפני.

שאול: לא הבנתי. כל היום אנחנו שומעים על מילואימניקים שהם עצמאיים ויש להם עסק, והמילואים חירבו להם את העסק. איך מיכאל הצליח לשפר את מצבו הכלכלי בזמן המילואים?

אלון: זה נכון. מילואימניקים שהם עצמאיים, או בעלי עסקים, באמת נפגעו קשה. ויש גם לא מעט מילואימניקים שכירים, שחזרו וגילו שמקום העבודה שלהם המשיך בלעדיהם. אבל, יש גם מילואימניקים שמצבם אחר. גם מיכאל, וגם אני, וגם עוד כל מיני חיילי מילואים שהיו במצב לא אופטימלי מבחינת משכורת והכנסות לפני המלחמה, בין אם הם היו בין עבודות, או שהיו בחלטורות וחצאי משרות, פתאום מצאו את עצמם מרוויחים יותר טוב משהם הרוויחו לפני, וגם עם הרבה פחות הוצאות.

מיכאל: אני עובד במשרה של 100 שעות חודשיות, כאילו.

אלון: והוא שילם לך לפי חישוב של...

מיכאל: לפי חישוב של משרה מלאה, של ה-300 שקל יומי, שאני קיבלתי כאילו אני עושה 8,000 שקל בחודש. שזה, לא יודע, פי שלוש מהמשכורת הרגילה שלי, אולי אפילו קצת… כן, באזור הפי שלוש מהמשכורת שאני רגיל להתקיים עליה. אז קיבלתי פי שלוש מהמשכורת שאני רגיל להתקיים עליה, ארבעה חודשים, שכמעט ולא היה לי הוצאות, אוקיי, אז החודש יצאתי למסע בזבוזים וקניות כדי לפנק את עצמי, ועדיין, המון. ופתאום אני חוזר כאילו למציאות כלכלית של… בוא'נה, יש לי כסף בחשבון בנק, מה זה? לפני שנסעתי היה לי כזה, אתה יודע, מינוס עלוב של סטודנט כזה, זה מינוס 600 שקל כאילו, ועכשיו אני עם כסף. זה הזוי.

אלון: שנייה, זה לא נגמר פה. זה לא מסתכם רק במשכורת שקיבלנו מהמילואים. אנחנו המילואימניקים, קיבלנו כמה מענקים במהלך המילואים, ואנחנו צפויים לקבל מענק די גדול בסביבות יום העצמאות.

מיכאל: זהו, זה החלק השורט, אז יש לי כסף, ועכשיו אמרו לי, יש איזה מחשבון כזה, שהם פרסמו לפני כמה ימים… אני הולך לקבל כמעט את כל מה שקיבלתי עד עכשיו, מענק במאי. בגלל זה… בגלל זה כאילו ההתלבטות הזו אמיתית, כי אתה יודע, אפילו אם זה היה פולס אחד של כסף, הייתי אומר סבבה, יש לי פולס אחד. אבל אם הולך להיות פה עוד הזרקה, כאילו חייב לעשות עם זה משהו. אי אפשר להכחיש את זה.

שאול: נו, מעולה. אז למיכאל יש עכשיו כסף פנוי, שיקנה לעצמו איזה רכב, או לא יודע מה קונים היום. ווסט קרמי, לא יודע. שיוציא את זה על משהו שעושה לו טוב.

אלון: אני המלצתי למיכאל לקנות סוני או משקפי VR, אבל זה עדיין יהיה סכום די קטן מתוך כל הכסף שהוא קיבל. ומיכאל הוא לא שטחי כמונו. שאול, הוא רוצה לחשוב לטווח הארוך. הוא רוצה לבנות לעצמו עתיד.

מיכאל: יותר בגלל שלא מבין בזה כלום, לשים אותו באיזשהו, לא יודע מה המילה, מכשיר, מכשיר כלכלי או ווטאבר, שהכסף הזה לא סתם ישב, שיהיה איזשהו חיסכון, שאני יכול לסמוך עליו, שאני יודע שהוא שם, שאולי יצטבר במהלך השנים. אני יכול להגיע בחיסכון לכמעט 30 אלף שקל, אני יכול לסגור בשתי הזרקות. כן? השאלה לאן? 30 אלף שקל, אתה… בעיניי זה הכי הרבה כסף שאי פעם היה לי בחיים, אין לי בעיה להודות בזה, אבל כשאתה מדבר על זה, כשאתה חושב על בית השקעות, כאילו מה זה 30 אלף שקל? זה כלום. אנשים, אתה יודע, משקיעים מאות אלפי שקלים ו… אז יש פה איזו שאלה, זה שווה בכלל? לא יודע להגיד, לא יודע, אין לי מושג, לא מבין בזה.

שאול: האמת? סחטיין על מיכאל. ועוד האמת, מיכאל לא לבד. שמעתי מלא מעט אנשים, חלקם מילואימניקים, וחלקם אפילו מפונים, שכבר ארבעה חודשים שמצד אחד כמעט שאין להם הוצאות, ומצד שני המדינה משלמת להם לא מעט כסף, ועוד תשלם להם לא מעט כסף בהמשך, לחלק מהם יצטברו כמה עשרות אלפי שקלים בעובר ושב, לפעמים אפילו יותר.

אלון: אז השבוע בחיות כיס.

שאול: תּוֹדֶה שהתגעגעת להגיד את זה?

אלון: אז השבוע בחיות כיס.

שאול: נו, תּוֹדֶה!

אלון: תגיד לי, אתה נטשת כל סטנדרט מקצועי מאז שיצאתי למילואים?

שאול: בסדר, אמיצי, אתה לא חייב כזה מגעיל.

אלון: אז השבוע בחיות כיס, הצטברו לכם כמה עשרות אלפי שקלים בעובר ושב? מה עושים עם הכסף?

שאול: מה, אנחנו יועצי השקעות, אמיצי?

אלון: טוב ששאלת, אנחנו לא! אנחנו רק עיתונאים, ולכן כל מה שיאמר בפרק הזה לא מהווה תחליף לייעוץ השקעות מקצועי. אבל, אנחנו כן יכולים לתת קצת עצות כלליות על מה כדאי ומה לא כדאי לעשות עם הכסף שלכם.

(מוזיקה)

שאול: השלב הראשון, אמיצי, הוא לנסות להבין כמה כסף אתה הולך לצבור. מיכאל ידע להגיד, בערך שלושים אלף שקלים. מה לגביך?

אלון: האמת שאני עוד לא יודע בדיוק, אבל אני יכול לחשב בערך. בשביל זה אני צריך להיכנס למחשבון המענקים של משרד הביטחון.

שאול: יאללה, כנס, אני ממתין.

אלון: אוי ואבוי, זה כל כך מסובך. עובד ששירת במילואים 26 ימים רצופים וזכאי לתגמול בסך 300 שקלים ליום, התקופה ששירת נחלקת לשלוש כפולות של שבעה ימים, סוגריים 21 יום, ועוד יתרה של חמישה ימים. היות שתגמול עבור חמישה ימים מחושב כמו תגמול עבור שבעה ימים, העובד יהיה זכאי לסכום התגמול ליום כפול 28 ימים, סוגריים 21 פלוס 7. אוקיי, תודה לאל שיש מחשבון. טוב, אני אכניס את הפרטים שלי (מקליד). סך הכל, קצת פחות מ-20 אלף שקל רק המענק במאי.

שאול: יפה, לא רע בכלל.

אלון: כן, וזה לא כולל עוד כמה מענקים שקיבלתי במהלך המילואים עצמם, מה ששם אותי פחות או יותר עם מיכאל, באזור ה-30 אלף. רק שבניגוד למיכאל, את חלק מהמענקים שקיבלתי כבר די בזבזתי.

שאול: לא סתם קוראים לך אלון אמיצי. אז נגיד שאתה נשאר עם 20 אלף סדר גודל?

אלון: כן, משהו כזה.

שאול: יפה. ועכשיו נשאלת השאלה הכי הכי חשובה שאנחנו צריכים לשאול תמיד לפני שאנחנו מחליטים מה לעשות עם הכסף שלנו, למתי אתה צריך אותו? מיכאל אמר בעצמו, הוא לא צריך את הכסף הזה בקרוב. הוא יכול פשוט לחזור לרמת החיים הקודמת שלו. מה איתך?

אלון: תשמע, זה כמובן מאוד תלוי באיך תראה השנה הקרובה. אם אני אמשיך להיות הרבה במילואים ואוציא מעט מאוד כסף, אז אני לא אצטרך את הכסף הזה עד לפחות שנה הבאה. אבל אם המלחמה תיגמר סופית ואני אחזור לחיים בתל אביב וליוקר מחייה הולך וגובר, אני אולי לא אצטרך את כל הסכום הזה, אבל אני גם לא אשקיע את כל ה-20 אלף.

שאול: למה?

אלון: כי עוד כמה אלפים זה טוב שיהיה. זה בלת"מים, זה לתקן פתאום משהו ברכב. אולי אני גם ארצה לעשות איזה חופשה קטנה כשכל זה ייגמר. אמיצי של היום ממש רוצה את הכסף הזה, ויהיה לו קשה לוותר על כולו לטובת אמיצי של מחר.

שאול: מעולה. כל מה שאמרת עכשיו הם שיקולים מאוד מאוד רלוונטיים כשאנחנו באים להחליט מה לעשות עם הכסף שלנו. עד כמה אנחנו מעדיפים את ההווה על פני העתיד? ועד כמה אנחנו יודעים שיש לנו הוצאות צפויות בתקופה הקרובה? ועד כמה אנחנו פוחדים מההוצאות הבלתי צפויות בתקופה הקרובה? הזכרנו קודם שחלק מהמפונים מוצאים את עצמם עכשיו עם לא מעט כסף בעו״ש, אבל ייתכן מאוד שהם יצטרכו חלק גדול מהכסף הזה כשהם יחזרו הביתה. מתי שזה לא יהיה. או אם הם יחליטו לשכור דירה במקום אחר, עד שהמדינה תחליט מה לעשות איתם. וזה אומר שאולי הם יצטרכו לקנות כסף לרהיטים, או להוציא על עלויות מעבר. בקיצור, הכסף שאתה רוצה לשמור בצד להוצאות בלתי צפויות, הוא מאוד מאוד חשוב. בשביל שלא תבזבז אותו בטעות, אתה יכול לסגור אותו בפיקדון בבנק, אבל אז זה אומר שאתה לא צריך להסתפק בריבית שהבנק מציע, אלא שאתה צריך להתמקח עם הבנק ולבקש ריבית גבוהה יותר. או, שלחילופין, אתה יכול פשוט לקנות עם הכסף הזה קרן כספית.

אלון: הו! הקרן הכספית נשמע טוב. תן לי עוד מהקרן הכספית הזו. רגע, מה זה בעצם?

(מוזיקה ברקע)

שאול: קרן כספית זו בעצם כמו קבוצת רכישה של פיקדונות. כשאתה מחליט לסגור סכום קטן של כסף בפיקדון בבנק, אז הבנק מסתכל עליך ואומר לעצמו, זה כולה אלון אמיצי, ואז הוא מציע לך ריבית לא משהו. נגיד, שלושה אחוזים, שזה לא מדהים כשאנחנו בתקופה של אינפלציה ששוחקת עוד את ערך הכסף. אבל, אם תיתן את הכסף שלך לקרן כספית, ועוד אנשים יעשו את זה, ממש הרבה אנשים, אז בקרן הכספית יצטבר סכום די גדול של כסף. ואז, כשהקרן תלך לבנק, ותבקש לדעת מה הריבית שהוא מציע לה על כל הסכום לפיקדון, אז הבנק יציע ריבית הרבה יותר טובה, שתהיה קרובה מאוד לריבית בנק ישראל. שזה כבר נייס.

אלון: אה, זה באמת נייס הקרן הכספית הזו. אז איך אני קונה את זה? כלומר, אני עושה את זה דרך איזושהי חברת השקעה או משהו? או שאני פשוט כותב סטורי? היי, אחים שלי, מי רוצה להיכנס איתי? קרן כספית, דברו איתי ב dm, נפתח קבוצת וואטסאפ.

שאול: א', אחי זה רעיון של מיליון דולר, אחי. וב', אתה פשוט נכנס לאפליקציה שדרכה אתה משקיע בבורסה.

אלון: אה, כן, האפליקציה שדרכה אני משקיע בבורסה, נכון. (בטון ציני) תוכל להזכיר לי עם איזה אפליקציה אני משקיע את כל התיק העצום, מניות שלי?

שאול: זו יכולה להיות אפליקציית מסחר של אחד מבתי השקעות שמציעים כזו, והאמת שזו יכולה להיות פשוט האפליקציה של הבנק. כי, בניגוד למניות וקרנות נאמנות וכאלה, כשאתה קונה קרן כספית, אין עמלות. אין עמלת קנייה, אין עמלת מכירה, אין עמלת דמי משמרת, שזה שם אחר לדמי ניהול, פשוט אין. ולכן את זה אפשר לעשות דרך הבנק.

אלון: וואלה, טוב, את האפליקציה של הבנק אני כבר מכיר, אני נכנס לשם פעם בחודש כדי לבכות.

שאול: אז נגיד שבאמת תעשה את זה דרך האפליקציה של הבנק, מה שנוח לך, אתה פשוט נכנס, בוחר איזו קרן כספית שבא לך, וקונה אותו בסכום שבא לך.

אלון: בוחר באיזה קרן כספית שבא לי? יש יותר מאחת?

שאול: אה, יש הרבה, כי כל בית השקעות מציע כמה, וזה באמת לוקח רגע למצוא את מה שאתה רוצה. אבל בינינו, כל עוד אנחנו מדברים על קרנות כספיות שקליות, ולא דולריות נגיד, אין המון הבדל ביניהן. יש כאלה שגובות דמי ניהול יותר יקרים, אז אתה יכול פשוט לבדוק ולבחור את זו עם דמי הניהול הנמוכים יותר. אבל בתכלס, בסכומים שאתה מדבר עליהם, זה לא עד כדי כך חשוב. העיקר שהכסף יהיה בצד, יניב לך טיפה ריבית, ויהיה נזיל לך בכל רגע. כלומר שאתה יכול למכור את הקרן הכספית מתי שבא לך, והכסף ייכנס לעובר ושב, ויהיה זמין לך למה שאתה צריך.

אלון: כלומר שאם מחר אני לוקח את הרכב שלי למוסך, ומתחילים להמציא לי שיש בעיה בפוטנציומטר, (מילה מומצאת במקור) אני יכול פשוט להיכנס לאפליקציה ולהגיד, היה כיף, תנו את הכסף.

שאול: אגב, במילים האלה ממש, זו הסיסמה הסודית.

אלון: אוקיי, אז זה מה שאני עושה עם הסכום שאני רוצה להשאיר לי זמין, נגיד חצי, עשרת אלפים שקלים. מה אני עושה עם עשרת אלפים השקלים האחרים, האלו שאין לי עכשיו בעיה לשים אותם בצד לטווח יותר ארוך. כמו שמיכאל אמר, זה בכלל כסף עשרת אלפים שקלים, בשוק שבו אנשים משקיעים מאות אלפי שקלים, אם לא יותר. יש באמת משהו שווה שסכום כזה קטן יכול לעשות?

שאול: אז התשובה היא כן, ובשביל לשכנע אותך בזה, אני רוצה להראות לך משהו.

אלון: להשמיע לי משהו, שאול, אנחנו בפורמט אודיופוני.

שאול: אל תהיה קטנוני.

אלון: טוב, אז שלחת לי אתר שהכותרת שלו, שכבר נוזפת בי, אומרת ״למה כדאי להשקיע בגיל צעיר״.

שאול: זו אנימציה, תלחץ פליי.

אלון: אוקיי. טוב, אז כדי שטומטומים כמוני יבינו, יש כאן שתי גרפיקות ששתיהן ממחישות את אותה פואנטה. איזה אחוז מהכסף שהצטבר לי בחיסכון עד גיל 65, מקורו יהיה בכסף שהשקעתי בגילאי ה-20? אז אני אתאר לכל מאזיננו בפשטות, הרוב! הרוב, יותר מחצי.

שאול: שזה די מדהים, לא? כלומר, אם תתחיל לחסוך בגיל 20 סכום מסוים, נניח אלף שקלים בחודש, או שבגיל 30 תתחיל לחסוך את אותו סכום, או אפילו פי שלושה, שלושת אלפים שקל בחודש, עדיין יצטברו לך הרבה יותר שקלים בחשבון, אם תתחיל מוקדם יותר.

אלון: בהתחשב בזה שאני בן 31, אני מסוגל לבכות עכשיו.

שאול: אמיצי, אני מעודד אותך לעשות את זה קדימה, come to papa.

אלון: מה היה לי דחוף בגיל 21, לטוס לאיזה טיול מדהים בחו"ל, כשיכולתי פשוט לקחת את הכסף הזה, ולהשקיע אותו בבורסה? טיפש, טיפש!

שאול: אמיצי, אם זה מנחם אותך, גם אני לא עשיתי את זה בגיל מספיק מוקדם, אבל אני מכיר שתיים שכן, את תמר ואת אגם שרייבר.

(מוזיקה)

שאול: משפחת שרייבר גרה באזור השרון. שני ההורים הייטקיסטים, אגם היא מלש״בית, כלומר מועמדת לשירות ביטחון, עוד מעט היא תתגייס לחיל הים להיות בקרית שליטה, ואחותה הקטנה תמר היא בת 12, ואתה תתפלא, אבל כבר יש לה עסק משלה.

אלון: וואלה, של מה?

שאול: של מה אתה חושב?

אלון: צמידים וכאלה?

שאול: לא.

אלון: דוכן לימונדה?

שאול: אתה מאוד קלישאתי, לא. אתה מוכן? לק ג'ל!

תמר: לפני שנה, ביומולדת 11, אני ביקשתי מההורים שיקנו לי למתנה ליום הולדת את הדברים הבסיסיים כזה… ואז למדתי מהאינטרנט, למדתי בעצמי, ואז הילדים מכירים, ובאו לקוחות.

אלון: אוקיי, זה חמוד. מה זה קשור למילואים שלי?

שאול: אז זהו, שבמשפחת שרייבר מתייחסים לכסף בכובד ראש, ותמר אומנם מרוויחה יפה מהלק ג'ל שלה, אבל היא לא לוקחת את כל הכסף וקונה איתו דברים אמיצי, רק חלק. ואת היתר, היא משקיעה בשוק ההון.

תמר: אני השארתי לי אלף ומשהו שקלים בבנק אבא, (צוחקת) שאני אשתמש בהם לדברים שאני רוצה, ואת כל השאר, אז שמתי בחשבון השקעות, ואבא הוסיף לי מתנה של עשרת אלפים שקל. אז עכשיו יש לי 17 אלף שקל שם וקניתי אתמול את ה-S&P הראשון.

אלון: בא לי לשבור את המיקרופון מהדבר הזה! אני אבוד, אין לי מילים. היא הרוויחה את אותו סכום כסף שאני הרווחתי ממלחמה, על זה שהייתה חכמה מספיק לפתוח עסק לק ג'ל בחטיבה.

שאול: תראה, גם העובדה שיש לה שני ההורים הייטקיסטים, שיכולים להרשות לעצמם לתת לה מתנה של עשרת אלפים שקלים, זה גם עוזר, אבל אנחנו לא פה בשביל לקנא, אנחנו פה בשביל לקחת דוגמה ממשפחת שרייבר. כשמתחילים להשקיע בגיל מאוד צעיר, אפשר להגיע לסכומים אדירים של כסף, אחרי מספיק זמן.

תמר: 1.8 מיליון בגיל הפרישה. אם אני שמה 200 שקל בחודש, זה מה שאני מרוויחה בלק ג׳ל כל חודש.

אלון: שאול, אתה רוצה לשמוע איזה עסק אני ניהלתי בתיכון, וכמה רחוק הייתי מלחסוך מיליון נקודה שמונה?

שאול: תן לי את זה.

אלון: הייתי לוקח הזמנות מכל מיני חברים בתיכון שרצו משהו מהקיוסק ולא היה להם כוח ללכת לעמוד בתור בהפסקה, והייתי גובה מהם עמלה. בסוף היום היו לי כמה שקלים בודדים, וגם בהם השתמשתי כדי לקנות טוסט. לא מיליון נקודה שמונה, אכלתי טוסט.

שאול: אני מאוד מקווה שהטוסט הזה היה לך טעים, אמיצי. ממש טעים. לא רוצה שתרגיש גרוע, גם אני לא קיבלתי חינוך פיננסי, ובתכלס גם רוב הישראלים לא. הנה אבא של תמר ואגם, גיא שרייבר.

גיא: אנחנו לא למדנו מההורים שלנו שום דבר, ולא היה פייסבוק, ולא היה את ״הסולידית״, ולא היו מקורות מידע זמינים. בגלל זה רק בגיל 34 התחלתי להבין משהו, ובגיל 41 באמת באמת להשקיע.

שאול: גיא שרייבר החליט לתת לבנות שלו את החינוך הפיננסי שהוא עצמו לא קיבל, ובעיניי זה מדהים. כניסה מבוקרת ומודרכת לבורסה בגיל צעיר, תחשוף אותן לכל הצדדים של עולם ההשקעות, גם לדברים היותר טובים, כלומר שהכסף שלהן יכול לעשות לא מעט כסף מעצמו, וגם לדברים הפחות טובים, שלפעמים הן ינסו לעשות קיצורי דרך, ואז הן תפסידנה כסף. ככל שהן ילמדו את זה בגיל צעיר יותר, כך הן יוכלו ללמוד שיעור מאוד מאוד חשוב, כשאין להן עדיין יותר מדי כסף לאבד. אז עדיף שהיית לומד את זה בגיל 12 אמיצי, אבל בתכלס גם בגיל שלך, 31, זה עדיין גיל מספיק צעיר בשביל להתחיל להשקיע בשוק ההון. ואם תתמיד, אתה אולי לא תגיע לסכומים שתמר תגיע אליהם, כי יש לה פור של 20 שנה עליך, אבל עדיין אתה תוכל לעשות לא מעט.

אלון: אני לא מבין, אתה אומר לי לפתוח עסק ללק ג'ל?

שאול: למה לא? אתה לא בטוח בגבריות שלך?

אלון: אני אשקול את העניין. בינתיים, ספר לי מה פילוסופיית ההשקעה של תמר בבקשה, אני רושם.

שאול: תמר וגם אחותה גם עושות משהו מאוד פשוט. הן לוקחות את הסכומים שיש להן להשקיע, וזה לא משנה אם זה 200 שקלים בחודש, או 10,000 שקלים בבום אחד, זה פשוט, קונות איתן סנופי.

אלון: אוקיי, אז זה החלק שבו אתה חשבת, שאתה תתקיל אותי, ואני לא אדע מה זה סנופי, ואני אהיה כזה (מעוות את הקול שלו ובטון ילדותי), מה שאול, הן קונות את הכלב הקטן של צ'רלי בראון? בפרצוף שלך! אני כן יודע מה זה סנופי, זה כינוי למדד S&P.

שאול: שמה זה מדד S&P? אתה יודע מה ראשי התיבות?

אלון: Smith & Prosper… אוקיי, אני לא יודע מה ראשי התיבות, אבל זה 500 החברות הגדולות, נכון? 500? 100?

שאול: בוא נפרק את זה שנייה, כי זה באמת לא כזה מפחיד.

(מוזיקה ברקע)

כשאתה משקיע בבורסה, אתה יכול לקנות מניה של חברה ספציפית, אבל בשביל שזה לא יהיה סתם הימור, כי השקעות הן לא קזינו, או לא אמורות להיות, אתה צריך לדעת את המניות של איזה חברות כדאי לך לקנות באמת. כלומר, איזה חברות הולכות להיות החברות הכי מובילות בעוד 10, 15, 20 שנה, שזה טווח הזמן שאני רוצה שתשקיע בו, כי זה טווח הזמן שבסיכוי מאוד סביר יניב לך לא מעט כסף.

אלון: אוקיי.

שאול: רוצה לנחש? מי יהיו החברות המובילות בעוד 15, 20 שנה?

אלון: אמזון, גוגל, ׳נערף, טיק טוק? כל מי שעושה את החיים שלנו נוחים.

שאול: טיק טוק עושה את החיים שלך יותר נוחים?

אלון: קצת, כן.

שאול: תשמע, אולי הן תהיינה מובילות בעוד 20 שנה, ואולי לא. אולי בדיוק עכשיו, אמיצי, מקימים את החברה שתשיק מוצר הרבה יותר טוב משל כל אלה ותעקוף אותן בסיבוב. אני אתן לך דוגמה. הסלולרי הראשון שהיה לך, של איזה חברה הוא היה?

אלון: נוקיה. היה שם סנייק מעולה.

שאול: בדיוק, גם שלי. נוקיה שלטה לחלוטין בשוק הסלולרים העולמי, שזה מדהים. ואז, ב-2007, אפל השיק את האייפון הראשון, ותוך חמש שנים נוקיה הייתה מחוץ לביזנס לחלוטין, שזה עוד יותר מדהים.

אלון: כלומר שהסיכוי שאני אצליח להעריך נכון מי יהיו החברות המובילות בעולם בתוך 15 עד 20 שנה הוא די קלוש בעצם.

שאול: בדיוק. ולכן, במקום לנסות ולהמר, אתה יכול לקנות את המניות של כל החברות הכי גדולות בעולם. וכאן בדיוק נכנסה S&P 500 לתמונה, או בשם החיבה האווילי משהו שהמציאו לו בישראל, הסנופי. כשאתה קונה קרן סל שמשקיעה במדד הזה, הקרן הזו כל הזמן קונה את המניות של החברות שנמצאות במדד, החברות הכי גדולות בארצות הברית. כשחברה גדלה ונהיית יותר מובילה, אז הקרן מוכרת קצת מניות של חברות שנעשו קטנות יותר. וכך אתה מבטיח לעצמך שכל עוד תחזיק במדד הזה, נגיד 20 שנה, תמיד תמיד יהיה לך חלק בחברות הכי מובילות בעולם.

אלון: וזה למה הוא כל כך פופולרי, כי אי אפשר להפסיד איתו.

שאול: קודם כל, זו הסיבה שבגללה הוא לא סתם פופולרי, הוא המדד הכי פופולרי בעולם! נכון לרגע זה בערך 7 טריליון דולר מושקעים בקרנות סל על מדד ה-S&P 500, יותר מכל מדד אחר. וב׳, בהחלט אפשר להפסיד איתו, כמו עם כל השקעה אחרת, ואפילו די הרבה. קח שתי דוגמאות אקטואליות. אתה זוכר מתי לאחרונה הבורסות בעולם התרסקו?

אלון: ב-2020 כזה, תחילת הקורונה?

שאול: בדיוק. בין אמצע פברואר לסוף מרץ 2020, מדד ה-S&P 500 התרסק ואיבד שליש מהערך שלו! שליש. זה אומר שאם היו לך שם מיליון שקלים, אתה היית מאבד בתוך חודש 300 אלף שקלים. וזה לא צחוק בכלל.

אלון: מה זה? זה כמעט כל עסק הלק ג׳ל שלי קורס לגמרי.

שאול: לגמרי ככה. וזו לא הייתה הפעם האחרונה שהבורסה קרסה. כי אחרי שהיא התאוששה מתחילת הקורונה, היא עלתה ועלתה ועלתה, ואז היא שוב התרסקה. בין סוף 2021 לבין סוף 2022, המדד הזה נחתך ב-20 אחוז. זה המון.

אלון: אוקיי, אני מבין. זה לא fail proof, אבל נשמע שזה יותר תלוי בתזמון, במתי אתה צריך את הכסף.

שאול: ולכן אמרנו בהתחלה, אם יש כסף שאתה זקוק לו בטווח זמן קצר, נגיד כמה חודשים, אל תשקיע אותו במניות. זה מאוד מסוכן, ואתה עלול לאבד חלק משמעותי מהכסף שלך. אבל לעומת זאת, אם אתה משקיע לטווח ארוך, ומתמיד להשקיע גם כשהבורסה יורדת, אתה תמצא את עצמך בסוף בהסתברות די גבוהה, לא ודאית, אבל די גבוהה, עם הרבה יותר ממה שהתחלת. למשל, אם אני הייתי מתחיל להשקיע ב-S&P 500 כשהייתי בגילך אמיצי, כלומר בשנת 2011, אז עד היום כבר הייתי משלש את הכסף שלי. זאת המשמעות של השקעה לטווח ארוך. ולכן, מאחר שאתה רק בן 31, אם תתחיל להשקיע עכשיו, ותתמיד להשקיע, אז עד שתגיע לגיל הפרישה, או אפילו עד גיל 50, כבר יהיה לך לא מעט כסף. כנראה.

אלון: טוב, שאול, אז שכנעת אותי. אני הולך לקחת את 10,000 השקלים הדנדשים שלי, שיגיעו בחודש מאי, or else משרד הביטחון, שיגיעו בחודש מאי! ואני הולך לנעול אותם במשהו כזה טוב, כמו שאמרת, בסנופי כזה. ואז אני אולי אוכל לעשות לימונדה מהלימונים שהחיים נתנו לי, ולקחת את הקצת כסף שקיבלתי במלחמה הזו, כדי לנסות לשפר את העתיד הכלכלי שלי.

שאול: אוי ואבוי י לך, אמיצי.

אלון: מה? מה עשיתי?

שאול: אני לא יכול להמליץ לך לשים את הכסף שלך על מדד מסוים, ואתה לא צריך לקבל את ההחלטות האלה סתם ככה כי שמעת את זה בפודקאסט. אנחנו רק עיתונאים, וזה לא מהווה תחליף לייעוץ השקעות מקצועי.

אלון: אז מה עושים, שאול? מה עושים עם כל הכסף? אני אומר לך, אני אקנה שטויות אם זה יישאר אצלי, אני אקנה טוסט.

שאול: אמיצי, זו הנקודה שבה אני רוצה לגלות לך את הסוד שהחבאתי ממך עד עכשיו, כי רציתי שתבוא איתי למסע הזה, והוא שאנחנו עוד לא בסופו. אתה עוד לא גילית מה לעשות עם הכסף וזהו, אתה בעצם בשלב הראשון של תהליך, שבסופו אתה תצליח לעשות דברים עם הכסף שלך, ולא רק עם המענק הזה שעכשיו אתה מקבל במילואים, אלא גם עם המענק הבא, או עם איזה צ'ק בונוס שתקבל בעתיד.

אלון: התחילו לחלק בונוסים בתאגיד?

שאול: לא.

אלון: אה.

שאול: ואגב, זה לא חייב להיות סכום חד פעמי. אתה יכול להתחיל להשקיע באופן קבוע, חלק קטן מההכנסות שלך כל חודש. אבל זה לא הולך להיות כל כך קל כמו לשמוע המלצה בפודקאסט, ואז לשים על זה את כל הכסף. זה לא עובד ככה. אנחנו לא השרלטנים האלה מהטיק טוק.

אלון: אוקיי, אז מה זה כולל?

שאול: ובכן…

(מוזיקה)

בשביל להבין, אמיצי, איפה אתה רוצה להשקיע את הכסף שלך, אתה חייב לעשות קצת שיעורי בית. אין ברירה, אי אפשר להתחמק מזה, עם כל כמה שאתה לא אוהב שיעורי בית. אתה צריך לקרוא קצת, איזה מדדים קיימים? מה היתרונות והחסרונות של כל מדד? מה מדד הסיכון שלהם? דברים כאלה.

אלון: וואלה, שאול, אני אהיה איתך אמיתי, זה נשמע סופר משעמם, וזה משהו שאין לי כוח לעשות.

שאול: אמיצי, האם אתה רוצה לאכול טוסט כל החיים שלך?

אלון: אוף, לא. איפה אני מוציא את כל המידע הזה? וכמה זמן זה ייקח לי? אני צריך כזה כל בוקר, כמו אבא שלי, לפתוח עיתון ולראות כל מיני גרפים של מניות?

שאול: ממש לא, ואני מבטיח לך שזה גם לא יותר מדי מסובך. אם הצלחת ללמוד ערבית, ועוד בגיל די מתקדם, זה יותר פשוט מזה. אתה פשוט צריך להשקיע ערב או שניים, גג שלושה, ובגדול זהו, מבטיח לך. יש באינטרנט לא מעט מקורות מידע טובים בעניין הזה. באתר של ״חתול פיננסי״, נגיד, יש לא מעט מדריכים טובים למשקיעים מתחילים, וגם באתר של ״הסולידית״, ויש עוד כמה, אבל שני אלה אני ממליץ באופן אישי.

אלון: אז ללמוד בערך אותו זמן שהייתי לומד לבוחן אמצע באוניברסיטה, ואז יש אותי לנצח? או שאני צריך כל הזמן לעקוב אחרי ביצועים של מדדים וחברות? כלומר, זה חד פעמי להשקעה הלימודית הזו, או שאני אצטרך עכשיו להיות כזה stock bro, ולהקדיש את החיים שלי לדבר הזה?

שאול: שמע, אני לא יודע מה עושה לך את זה בחיים, אבל לדעתי, אחרי שתיכנס לזה קצת ותשקיע, זה גם יתחיל לעניין אותך יותר. זה מה שקרה לאגם ולתמר שרייבר. יותר מזה, אגם אפילו סיפרה לי שמרוב שהיא דיברה על זה עם חברות שלה, גם אחת מהן הצליחה להיכנס לזה, ושכנעה את ההורים שלה. שזה די מגניב. ושמע, בתקופות טובות, כשההשקעה שלך תניב פירות, אתה תהיה מרוצה מעצמך ואתה תרצה עוד, כי זה כסף שעושה כסף מעצמו בלי שאתה צריך לעבוד. ובתקופות שבעין ההשקעה שלך תיחתך, אתה תזיע ולא תישן בלילה! אבל גם זה בסדר, כי ככה תלמד על בשרך מה מידת הסיכון שאתה מוכן לקחת באמת ולא רק בתיאוריה.

אלון: יותר כסף, יותר דאגות. אני כבר שמעתי את זה בעבר, ואני מוכן לזה.

שאול: אנחנו נגלה שזה יקרה. בינתיים, לך תקרא, ותחליט איפה להשקיע. ושתדע מראש, הכי חשוב זה לקבל החלטה. כי אני כבר עברתי את התהליך הזה שעשינו עכשיו עם כל מיני אנשים שקרובים אליי, והם התלבטו, והתלבטו, והתלבטו מאה שנה, ופיספסו הזדמנויות. עדיף לא לקחת את הזמן יותר מדי, אלא לקרוא, ללמוד, ולהחליט. פשוט ללכת על זה. בסכומים קטנים, גם אם תפסיד, זה לא יהיה כל כך נורא. עדיף להתחיל, ולתקן תוך כדי כל מיני טעויות שעשית. בכל אופן, זו דעתי.

אלון: מעולה. אז בוא רק רגע נסכם שאני אבין אם אני הבנתי את השיעורים שלך ושל השרייבריות. אני לוקח את הכסף שאני רוצה לשים בצד, לוקח איזה ערב פנוי פה ושם, קורא בלוגים כספיים על מדדים וקרנות, מקבל החלטה, שזה חשוב לקבל החלטה. מקבל החלטה מה אני עושה, ואז נכנס לאפליקציה של הבנק שוב, כמו שעשיתי עם הקרן הכספית שאמרת לי בהתחלה, אולי לאפליקציה של איזה בית השקעות?

שאול: אז זהו, תשמע, בשביל לקנות קרן כספית, את זה אתה יכול לעשות דרך הבנק כי לא יהיו לך על זה עמלות. אבל, אם אתה תרצה לקנות קרנות סל על מדדים מסוימים, או מניות ספציפיות, אז אתה תגלה שאתה משלם המון המון עמלות. ואני בעד שאתה תתמקח על העמלות האלה. אבל האמת היא, שאם אתה רק בתחילת דרכך, ואתה בא להשקיע דרך הבנק סכומים די קטנים, אז סביר להניח שהם ישחטו אותך בעמלות, ולא יזוזו לכיוונך, כי אתה פשוט לא מעניין אותם יותר מדי.

אלון: אז מה עושים?

שאול: יש לך אפשרויות אחרות. האפשרות הכי קלה, היא לבחור את אחד מארבעת בתי השקעות, שמציעים אפליקציות מסחר, ולהשקיע דרכם. כולם מפרסמים אגב באינטרנט מה העמלות שלהם, ואפשר גם למצוא באינטרנט כל מיני משפיעני רשת שיתנו לך קוד קופון שאפילו ייטיב את העמלות האלה, ולמשל יתן לך פטור מדמי טיפול חודשיים למשך שנתיים. דברים כאלה. פשוט חפש באחת הקבוצות הפיננסיות החביבות עליך בפייסבוק.

אלון: אתה מוסיף לי דברים לעשות, שאול. אני נכנסתי לזה במחשבה שאני הולך להיות פה פסיבי. פסיבי, שאול!

שאול: אני הכי בעד שתהיה פסיבי, וכן חלק מהמאזינים שלנו צוחקים עכשיו, אבל בשביל להיות פסיבי, לפעמים אתה צריך להיות אקטיבי.

אלון: גם עכשיו אני צוחק.

שאול: תתרכז אמיצי, זה בסך הכל לבחור בית השקעות, להחליט מה הסכום הראשוני שאתה משקיע, לעשות הוראת קבע חודשית בסכום הזה, וזה לא משנה אם זה 100 שקל, או 200 שקל בחודש, או אלף, מה שנוח לך, וזהו. מפה זה בעיקר סבלנות וזמן. אחת לשנה, אתה יכול להיכנס לחשבון, לראות מה העניינים שם, להחליט אם אתה צריך לתקן משהו, להחליף אולי לאיזה קרן סל אחרת, אולי לקנות קרן סל חדשה, נוסף למה שהצטבר לך כי קיבלת העלאת שכר, ולהמשיך הלאה בחייך.

אלון: עם איך שאני מכיר את עצמי, יש מצב שאני לא אבדוק שם מה העניינים במשך הרבהההה זמן, אבל היי, כפי שאתה אמרת, זה לא כזה דחוף לעשות כל הזמן שינויים שם.

שאול: להפך, כמה שפחות יותר טוב. זה החלק של הפסיבי. רק שים לב, לא להשקיע סכום שיותר גדול ממה שאתה מוכן לאבד. ולחשוב, איזה נתח מהכסף שלך אתה צריך לטווח הקצר, אפילו המיידי, כי את הכסף הזה, אני לא מרשה לך לסכן במניות בשום פנים באופן! לא לך, לא למיכאל המילואימניק וה-30 אלף שקל שלו, ולא למפונים שהצטברו להם כמה עשרות אלפי שקלים. בקרוב מאוד יהיו להם הוצאות גדולות, או מה שזה לא יהיה, ולכן את הכסף הזה מותר לשמור בפיקדון או בקרן כספית. אבל את הכסף שאתה כן מוכן להשקיע, לטווח ארוך, וגם את הוראת הקבע שתעשה לעצמך לטובת העניין הזה, את זה בהחלט כדאי להשקיע בשוק ההון, בסיכון יחסית גבוה, כלומר במניות, או במדדים של מניות, כי סיכוי סביר מאוד שאחרי תקופה מספיק ארוכה, זה יצטבר ויגדל ללא מעט כסף.

אלון: קיבלתי. ועכשיו רק נותר לקחת את כל מה שאמרנו פה, ולשלוח למיכאל ושהוא יחליט מה הוא עושה עם הכסף שלו.

מיכאל: היי אלון, היי שאול, קודם כל תודה רבה. מה שאני החלטתי לעשות זה דבר ראשון גם לסגור עשרת אלפים שקלים בקרן כספית, זה חיפוש זריז בגוגל ומצאתי אתר מעולה שמשווה בין כל הקרנות הכספיות, ותוך שתי שניות מצאתי את הקרן שבחרתי, עם דמי הניהול הכי נמוכים באפליקציה של הבנק, ממש בדקה וחצי עשיתי את זה. אחר כך הלכתי לעשות קצת שיעורי בית, וחיפשתי קצת המלצות בפייסבוק ובבלוגים, ומצאתי את בית ההשקעות שמציע את התנאים הכי טובים למצטרפים חדשים, יש בו מינימום של 20 אלף שקל, ולכן החלטתי לחכות עד השני במאי, אחרי שאני אקבל את ההזרקה השנייה של הכסף, עד אז אני אעשה את השיעורי בית שלי, אני אחליט איזה קרן בדיוק אני רוצה להשקיע בה, איזה סל, ובשני למאי אני הולך לפתוח שם חשבון, ולסגור 20 אלף שקל באחת מהקרנות. אחרי שאני אעשה את זה, אלון, אני מתקשר אליך לוודא שעשית את זה גם.

שאול: אמיצי, יש לי שאלה, ואני רוצה שתענה עליה בכנות, בסדר?

אלון: כנות זהו שמי השני.

שאול: הפרק הזה תכף נגמר, ועוד שנייה יגיעו הקרדיטים, מה הסיכוי שאתה באמת תעשה את מה שאמרנו עם הכסף שלך?

אלון: אוקיי, אז אני מרגיש שבגלל המעמד, ובגלל שאני לא יכול לצאת צבוע מולך ומול המאזינים שלנו, אז אני ממש הולך לקחת חצי מהמענק ביום העצמאות ואני הולך באמת, באמת, באמת להשקיע אותו. ואני הולך באמת, באמת, באמת להתעצבן עליך, אם אני אפסיד אפילו שקל.

שאול: אז אני מוכן לתת לך שירות ייחודי, רק בגלל שאתה אלון אמיצי. אני מוכן שנקבע תאריך, נגיד, עוד שבועיים מהיום, בינתיים, אתה תעשה את שיעורי הבית שלך, ותחזור עם החלטות. ואז, בתאריך שנקבע את הדייט הפיננסי שלנו, אנחנו נשב מול המחשב ואני אסתכל עליך משקיע את הכסף, וככה לא תהיה לך ברירה. מתאים?

אלון: חייב להגיד שלא הייתי מוכן לתהפוכות שמערכת היחסים שלנו הולכת לעבור לאורך כל הפרק הזה, אבל כן, מתאים. שבועיים זה אחלה, בהנחה שלא יקראו לי למילואים שוב, כי היי, זה לגמרי יכול לקרות.

שאול: בוא נגיד ככה, אם יקראו לך בחזרה למילואים, או לחילופין אם נגיע לדייט הפיננסי שלנו בזמן, ואני אראה אותך אשכרה משקיע את הכסף שלך בפעם הראשונה בחייך, אני מבטיח לך שהטוסט הבא שלך עליי.

אלון: דיל.

שאול: אתם האזנתם והאזנתם ל… אתה יודע מה? אתה לא היית פה הרבה זמן, תן אתה את הקרדיטים.

אלון: עוד חלום שמתגשם! אתם האזנתם והאזנתן ל״חיות כיס״, הפודקאסט הכלכלי של כאן, שכל מה שנאמר בו לא היווה שום תחליף לייעוץ השקעות מקצועי.

עורך ״חיות כיס״ הוא תומר מיכלזון, המפיקה שלנו היא ליהיא צדוק, עורכת הסאונד שלנו היא רותם דויטשר. במערכת ״חיות כיס״ תמצאו גם את צליל אברהם.

שאול: הפרק הזה הוא גם מצולם, כלומר שהוא גם הצפט, שזה פיילוט חדש שאנחנו עושים לכיסונים שלנו. אתם יכולים למצוא אותו בערוץ היוטיוב של ״כאן״, או באתר של ״כאן״. אז בצוות שאחראי על גרסת ההצפט יהיו: בועז פרמדר וכרמל אבון ודפנה אקסל ומתן צמח ובטי פייברג. תודה רבה אלון אמיצי, אני מאוד שמחתי שאתה חזרת מהמילואים!

אלון: תודה רבה שאול אמסטרדמסקי, תודה שעזרת לי להפוך את החזרה לנעימה יותר, כי זה הבן אדם שאתה, טוב ומיטיב, זכיתי בך.

שאול: מי אמר לך להגיד דברים כאלה? (אמיצי צוחק) ותודה רבה לכם שהאזנתם.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

57 views0 comments

Comments


bottom of page