top of page
מיכל כץ

גורי כיס - פרק 1: למה אנחנו כל כך מפחדים לדבר על כסף

שאול אמסטרדמסקי וצליל אברהם ("חיות כיס") עונים על שאלות אמיתיות של ילדים שרוצים להבין איך העולם עובד. פודקאסט חדש על כלכלה לילדים - וגם להורים שלהם


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 10/02/2022.

קריין: אתם מאזינות ואתם מאזינים ל"כאן הסכתים", הפודקאסטים של תאגיד השידור הישראלי.

שאול: היי אני שאול אמסטרדמסקי ואתם מאזינים ל"גורי כיס" - הפודקאסט של "כאן חינוכית" על כלכלה.

[מעברון מוזיקלי]

שני הילדים שלי שואלים אותי כל הזמן שאלות על כסף, המון שאלות על כסף. בעיקר הבן הגדול שלי אלון. הוא תכף בן 12 וכסף מאוד מעניין אותו.

לשני הילדים שלי אין דמי כיס. מדי פעם כשנשאר לי עודף אחרי הקניות בשוק או משהו, אז אני פשוט נותן להם והם שמים את זה בקופת החיסכון שלהם וצוברים.

ולפעמים, בעיקר בחגים גם הסבים והסבתות שלהם נותנים להם כסף והם שמים אותו בקופה וצוברים. והאמת היא שהצטבר להם שם כבר לא מעט כסף. ובחופשה האחרונה שלנו בחו"ל הם אפילו השתמשו בכסף הזה בשביל לקנות עכבר חדש למחשב וגם מקלדת משוכללת. ולא רק הילדים שלי עושים את זה, יש עוד הרבה ילדים אחרים שחוסכים כסף.

[מעברון מוזיקלי]

"אבא שלי וסבא שלי מכניסים לי כמות כסף כל חודש-חודשיים כזה לבנק וכשאני אהיה בת 18 אני אוכל להתחיל למשוך את הכסף הזה אבל עדיף לשמור אותו."

"יש לי כזה כאילו כספת, כאילו משהו כזה קטן של ילדים ששם כאילו אני שומר את הכסף שלי."

שאול: אז לכבוד כל הילדים והילדות שמאזינים לנו ומתעניינים בכלכלה ובכסף, הפודקאסט הזה הוא בשבילכם. איתי באולפן נמצאת צליל אברהם.

צליל: היי שאול.

שאול: בכל פרק אנחנו ננסה לענות כאן על שאלה או שתיים או שלוש שאלות אמיתיות ששאלו אותנו ילדים וילדות אמיתיים שרוצים להבין איך העולם עובד.

"לי יש שאלה אחת שמה זה היצע וביקוש?"

"מה זה משכנתא? דיברו על זה קצת בכיתה שלי, אבל לא בדיוק הבנתי."

"מעסיק אותי גם לדעת למה צריך לשלם כסף? כאילו למה זה נוצר וכל זה?"

צליל: והיום בפרק הראשון שלנו תנו לנו להכיר לכם את עומר.

עומר: אני עומר פיינהולץ, בן עשר וחצי מקרית אונו.

צליל: תספר לי מה אתה מחזיק ביד.

עומר: שני דפי שאלות.

צליל: וכמה שאלות יש פה בערך?

עומר: בואי נספור אחת, שתיים, שלוש.

צליל: אנחנו התכוננו לשאלות על מושגים כלכליים שאנחנו חושבים שאנחנו מבינים כמו מה זה משכנתא או מה זה היצע וביקוש, אבל עומר שאל אותנו שאלה שלא היינו מוכנים אליה.

עומר: שאלה מספר 1 - למה ההורים שלי לא מגלים לי כמה הם מרוויחים?

צליל: למה זה מעניין אותך?

עומר: לא יודע, אני שואל זה כל הזמן והם לא מוכנים לגלות פשוט.

צליל: אתה חושב שחברים שלך יודעים כמה ההורים שלהם מרוויחים?

עומר: לא.

שאול: שאלה טובה, לא?

צליל: שאלה מעולה, יש לך מושג מה התשובה?

שאול: יש לי כמה ניחושים, אבל לפני זה תני לי לשאול אותך משהו, את יודעת כמה אני מרוויח?

צליל: לא, אתה רוצה להגיד לי?

שאול: לא ממש, לא. את סיפרת למישהו כמה את מרוויחה?

צליל: לבן הזוג שלי, כמה חודשים אחרי שהכרנו ולשתי חברות ממש ממש קרובות.

שאול: למה את לא מספרת את זה ליותר אנשים?

צליל: קודם כל, כי הם פשוט לא שואלים, זה כאילו גס לדבר על זה. אבל גם כי שום דבר טוב לא יוצא מהשיחות האלה. תמיד מישהו מתבאס, בדרך כלל שהוא מרוויח מעט מדי. אז יותר נוח פשוט לא לדבר על זה. למה אתה לא מספר לאנשים כמה אתה מרוויח?

שאול: כי נדמה לי שאם אני אלך ואני אספר לאנשים כמה אני מרוויח, אז מאותו הרגע הם יחשבו רק על זה. אם הם יחשבו שאני מרוויח יותר מדי, אז זה יפריע להם שאני מרוויח יותר מדי, או יותר מהם. ואם הם מרוויחים יותר ממני, אז הם יחשבו שאני מעפן כי אני מרוויח פחות מהם. נראה לי שזה העניין. כלומר, אם אתה מרוויח הרבה, אז אתה מתבייש, ואם אתה מרוויח מעט, אתה גם מתבייש.

צליל: בדיוק, שום דבר טוב לא יצא מזה.

שאול: וחוץ מזה, נדמה לי שיש פה משהו קצת יותר בסיסי. הנה מה שסיפרה לנו ד"ר יעל הדס.

ד"ר הדס: כאן ד"ר יעל הדס, ראשת התוכנית לכלכלה במרכז הבינתחומי הרצליה, שהיום קוראים לו אוניברסיטת רייכמן, ובעלת אתר האינטרנט "כלכלה לכל", שזה אתר שמטרתו להנגיש את הידע הכלכלי לציבור.

צליל: תאמינו או לא, אבל גם ההורים של יעל לא דיברו איתה על השכר שלהם.

ד"ר הדס: כשהייתי שואלת את ההורים שלי, 'כמה כסף אתם מרוויחים?', הם היו אומרים לי שהם לא רוצים לספר לי, זה לא עניין לילדים, זה עניין למבוגרים.

צליל: לפי יעל, אנחנו פוחדים שהילדים ילכו ויספרו לחברים שלהם והם יספרו לחברים שלהם, ובסוף כל העולם ידע כמה אנחנו מרוויחים, בלי שהתכוונו.

שאול: אבל זה לא רק בגלל זה. לפי יעל, אנחנו נמנעים מדבר עם הילדים שלנו על המשכורת שלנו, מאותה סיבה שאנחנו לא כל כך אוהבים לדבר על המשכורת שלנו באופן כללי, גם עם אנשים אחרים בעבודה ואפילו עם החברים שלנו.

ד"ר הדס: אני חושבת שכסף, אחד הדברים המאוד הייתי אומרת, אפילו אכזריים שבו, זה שמספר הוא משהו שמאוד קל להשוות. כלומר, אם אני מרוויחה סכום מסוים ומישהו אחר מרוויח סכום אחר, ייתכן שאני אחשוב שמישהו שמרוויח יותר, הוא יותר מוצלח. ואנשים לא רוצים שהילדים שלהם יתחילו לדרג אותם יחסית לאנשים אחרים. זה לא תחושה נעימה, זה לא תחושה של משהו שמישהו היה מאחל לעצמו, ואני חושבת שזאת הסיבה גם, שאנשים לא ששים לספר לחברים שלהם כמה הם מרוויחים.

שאול: תראי מה זה צליל, אנשים לא רוצים שאנשים אחרים ימדדו אותם לפי הערך הכלכלי שלהם, אלא רק לפי הערך הפנימי שלהם כבני אדם. היית מאמינה?

צליל: מדהים הא? האמת היא שהשיטה הזאת עובדת בעיקר לטובת המעסיקים. אם כל העובדים והעובדות היו יודעים בדיוק כמה כל אחד מקבל, והיו רואים שעובד אחד מקבל הרבה יותר מהשני או שהמנהלת מקבלת הרבה הרבה יותר מהעובדים שלה, אז אולי העובדים היו מתחילים לעשות בעיות להנהלה, עדיף שאף אחד לא ידע.

[מעברון מוזיקלי]

שאול: אוקיי, אז אנחנו לא אוהבים לדבר באופן כללי על כמה אנחנו מרוויחים, אבל האמת היא שעומר צודק. כי בנוסף על זה, בתור הורים, חלק גדול מאיתנו ממש נמנעים מלספר לילדים שלנו כמה אנחנו מרוויחים וזה לא בגלל שהם לא שואלים, הם שואלים מלא.

צליל: כשביררנו מסביב אם יש הורים שכן מספרים לילדים שלהם כמה הם מרוויחים, גילינו שרוב מוחלט של ההורים ששאלנו, אמרו בצורה מאוד ברורה, 'ממש לא, אין שום סיכוי שנגיד לילדים שלנו כמה אנחנו מרוויחים.' שאול, למה אתה ובת זוגך לא מספרים לילדים שלכם כמה אתם מרוויחים?

שאול: אנחנו לא מספרים להם בעיקר כי אנחנו באמת פוחדים שאם נספר להם, אז הם יספרו את זה לחברים שלהם או לאנשים אחרים, וזה לא משהו שהיינו רוצים שיקרה. ואנחנו גם לא רוצים שהם יתחילו להשוות עם החברים שלהם כמה כסף כל ההורים מרוויחים, פשוט כי ילדים לא אמורים להשוות את עצמם לפי כמה כסף יש לכל אחד.

צליל: למרות שילדים משווים את עצמם בכל מקרה.

שאול: כן, האמת שהם לגמרי עושים את זה, אבל אנחנו לא חושבים שאנחנו צריכים לעודד את זה. וזה בדיוק העניין. בכל ההמלצות של חינוך פיננסי לילדים, ההמלצה המרכזית היא כן לדבר עם הילדים על כסף, אבל לאו דווקא להכניס אותם לחשבון הבנק של ההורים. כלומר, כן ללמד את הילדים מה זה כסף ואיך מרוויחים כסף ואיך חוסכים כסף וכאלה, אבל לא בהכרח לשתף את הילדים ממש בתלוש השכר של אמא ואבא.

זה די דומה לזה שאנחנו לא מדברים עם הילדים שלנו גם על המצב הרפואי שלנו. כלומר, אם יש לנו כל מיני מחלות או משהו כזה, אנחנו לא רוצים שהילדים שלנו ידאגו, זה הכל.

צליל: אבל האמת היא שגם זה לא לגמרי מדויק. כי יש הורים שכן מדברים על כמה הם מרוויחים עם הילדים שלהם. והרבה פעמים ההורים האלה, הם בדיוק במשפחות שבהן מרוויחים פחות וצריכים את העזרה של הילדים.

שאול: והאמת שגם זה קצת דומה לעניין הזה עם הבריאות. כל עוד אנחנו יחסית בריאים, אנחנו לא נשתף את הילדים שלנו במצב הרפואי שלנו. למה שהם ידאגו? אז בערך אותו הדבר עם כסף, נראה לי. כל עוד המצב הכלכלי של ההורים בסדר, אולי אפילו ממש בסדר, הם לא רואים סיבה לשתף את הילדים. אם חלילה המצב הכלכלי של המשפחה מידרדר, אז פשוט כבר אין ברירה.

[מעברון מוזיקלי]

צליל: ועכשיו אנחנו מגיעים לחלק הכי מעניין בשאלה של עומר - למה הוא בכלל רוצה לדעת כמה ההורים שלו מרוויחים?

שאול: ילדים זה עם סקרן, הם רוצים לדעת הכל, לא?

צליל: כן, אבל לעומר הייתה סיבה מאוד מסוימת. למה זה חשוב?

עומר: לא יודע, שאני אדע כמה אני ארוויח בעתיד.

צליל: אוקיי, כי אתה חושב שאתה תרוויח מה שההורים שלך מרוויחים?

עומר: פחות או יותר.

צליל: ההורים שלך עושים מה שסבא וסבתא עשו?

עומר: אני לא ממש בטוח מה סבא וסבתא עשו, אבל אני חושב שלא.

שאול: האם ילדים ירוויחו יום אחד פחות או יותר את מה שההורים שלהם ירוויחו? אז מהבטן התשובה שלי היא לא. כי כמו שעומר אמר בעצמו, ההורים שלו לא עובדים באותן עבודות שההורים שלהם עבדו, כלומר הסבאים והסבתות שלו. ואם אלה לא אותן עבודות, אז למה שירוויחו פחות או יותר את אותו הדבר?

צליל: עומר בעצם משער השערה בנושא מאוד מעניין בכלכלה. מה המוביליות החברתית או הניידות החברתית בישראל? זה אומר, מה הסיכוי של ילד להורים שמרוויחים מעט, להרוויח הרבה, או להפך?

ההשערה של עומר היא מאוד פסימית. היא אומרת שכל אחד ירוויח פחות או יותר כמו ההורים שלו. אבל המציאות טובה יותר. המוביליות החברתית בישראל גבוהה יחסית ולילד עני יש סיכוי להרוויח הרבה יותר מההורים שלו. אבל לכלל הזה יש שני יוצאים מן הכלל.

קודם כל, יש משהו שנקרא רצפה דביקה. זה נשמע די מגעיל וזה באמת לא משהו. זה אומר שלילדים הכי עניים יהיה באמת קשה מאוד להרוויח יותר מההורים שלהם וסביר להניח שהם ירוויחו דומה להם. היוצא מן הכלל השני הוא שאנחנו מדברים פה על כמה הילד ירוויח כשהוא יהיה גדול. אנחנו לא מדברים על האם הוא יהיה עשיר או עני. כי ילד של הורים עשירים, גם אם הוא ירוויח מעט, הוא כנראה ישאר עשיר כי יהיו לו את כל הכסף והרכוש שההורים שלו צברו.

אז לסיכום, עומר או כל ילד אחר, לא בהכרח ירוויחו דומה למה שההורים שלהם הרוויחו. זה יכול להיות יותר או פחות. אבל בהחלט יש קשר בין כמה כסף יש להורים, לכמה כסף יש לילדים.

[מעברון מוזיקלי]

שאול: לפני שנסיים, בשביל לא להשאיר את ההורים והילדים שמקשיבים לנו בלי כלום, הנה בכל זאת שני טיפים להורים שכן רוצים לדבר עם הילדים שלהם על משכורות, אבל לא בהכרח לשתף אותם במשכורת המדויקת שלהם.

צליל: אז הנה שוב ד"ר יעל הדס, ראש התוכנית לכלכלה במרכז הבינתחומי להרצליה, והנה הטיפ שלה, לאיך הורים כן יכולים לדבר עם הילדים שלהם על שכר ומשכורות.

ד"ר הדס: הנתון הכי פשוט שאפשר לספר לילדים זה מה השכר הממוצע במשק.

שאול: השכר הממוצע במשק הוא קצת יותר מ-11 אלף שקלים בחודש.

ד"ר הדס: אפשר לספר לילדים שיש אנשים שמרוויחים הרבה יותר ויש אנשים שמרוויחים הרבה פחות, אפשר לספר מהו שכר המינימום.

צליל: שכר המינימום הוא 5,300 שקל בחודש והוא צפוי לעלות ל-6,000 שקל בחודש תוך כמה שנים. וגם כמובן אפשר לעשות חיפוש בגוגל. יש כל מיני אתרים שנותנים מידע על שכר במקצועות שונים. גם זה שיח מצוין עם הילדים שכמובן יכול לתת לילדים גם איזשהו מושג על כמה ההורים באמת מרוויחים, אם הם משייכים את המקצוע לשכר, אבל בכל אופן זה דבר מצוין שילדים יבינו איפה הם חיים, איזה משכורות וכולי.

שאול: אז עומר, אנחנו מאוד מקווים שענינו על השאלה שלך, אנחנו בטוחים שתמשיך לשגע את ההורים שלך שיגלו לך כמה הם מרוויחים, אבל אם הם לא מגלים לך, אז תדע שזה אומר שהכל בסדר אצלכם במשפחה.

[מעברון מוזיקלי]

צליל: אתם האזנתם והאזנתן ל"גורי כיס", הפודקאסט של "כאן חינוכית" על כלכלה לילדים וגם להורים שלהם. את כל הפרקים שלנו אפשר למצוא באפליקציה של החינוכית או באינטרנט. אם אהבתם את הפרק הזה, נשמח שתשלחו אותו גם לילדות ולילדים אחרים, בשביל שכמה יותר ילדים יוכלו לקבל תשובות לשאלות שלהם.

שאול: ואם גם לכם יש שאלות על כלכלה, אל תשמרו אותן בבטן. אתם יכולים לשלוח לנו את השאלות שלכם דרך עמוד הפייסבוק של כאן חינוכית.

צליל: את כל הראיונות עם הילדים והילדות בסדרה הזו ערכה דנה פרנק. את התחקיר ערכה אפרת שייר, ועל ההפקה הייתה עדי סאלם. כל הראיונות הוקלטו בבית אריאלה באדיבות אגף התרבות בעיריית תל אביב.

שאול: תודה רבה לעורכת שלנו, נועה בן אגאי.

צליל: תודה לאסף רפפורט ולרחל רפאלי שערכו את הסאונד לכל הפרקים בסדרה.

שאול: תודה רבה צליל אברהם.

צליל: תודה רבה שאול אמסטרדמסקי.

שאול: ותודה רבה לכם שהאזנתם.

[סגיר מוזיקלי]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

23 views0 comments

Comments


bottom of page