top of page

גורי כיס - פרק 11: באמת אפשר לחיות מהכנסה פסיבית?

להתעשר בקלות? ליהנות מהכנסה קבועה ויפה בלי לעבוד באמת? הטיקטוק מלא בסרטונים שמבטיחים לכם בדיוק את זה. אבל מה באמת עומד מאחוריהם? ממה צריך להיזהר ולמי אסור להאמין?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 12/08/2024.

[חסות]

קריינית: אתן מאזינות ואתם מאזינים ל"כאן הסכתים", הפודקאסטים של תאגיד השידור הישראלי.

שאול: היי, אתן מאזינות ואתם מאזינים ל"גורי כיס", הפודקאסט שלנו לילדות ולילדים סקרנים שרוצים לדעת איך העולם עובד. אני שאול אמסטרדמסקי.

צליל: אני צליל אברהם.

שאול: ועל ההתחלה, צליל, יש לי וידוי, אני מכור לטיק טוק.

צליל: מה, איך הגעת לזה בכלל? אתה זקן.

שאול: זה בגלל שאני זקן. רציתי לדעת מה הילדים שלי עושים בטיק טוק כל היום. אז הורדתי את האפליקציה, ודי מהר התמכרתי בעצמי, יותר מהם. עד כדי כך שגיליתי שכל יום אני מבזבז בקלות, לפחות איזה שעתיים-שלוש בטיק טוק.

צליל: מעניין, איזה סרטונים אתה אוהב לראות בטיק טוק?

שאול: כל מיני עניינים שקשורים לכושר ואימוני ריצה, והאמת שלא נעים לי להגיד, אבל יש כל מיני סרטונים כאלה של רופאים שמטפלים בבעיות ציפורניים ברגליים, משהו מחריד.

צליל: די, שאול, אני מתחרטת ששאלתי.

שאול: כן, סליחה, אני לא יודע למה אני אוהב את זה, אבל חוץ מהסרטונים האלה, קפצו לי בפור-יו המון המון סרטונים אחרים. סרטונים בסגנון הזה.

[הקלטה] אישה: "ב-48 שעות האחרונות עשיתי יותר מ-20,000 שקל, והדבר הזה לא ריגש אותי בכלל".

[הקלטה] אישה: "אז איך קונים דירה ב-450 אלף שקל, עם ארבע וחצי שקל בכיס?"

[הקלטה] גבר: "שלוש דרכים שלא הכרתם לעשות מלא כסף בקריפטו".

[הקלטה] גבר: "מומלץ, כדאי, צריך וחייב לקנות דירה ב-100% מימון, גם אם אין לך הון עצמי".

[הקלטה] אישה: "הנה הדרך להרוויח 500 אלף שקל בחצי שנה בלבד".

[הקלטה] גבר: "וכן, כל אחד יכול לעשות את זה, אז תקשיבו לי".

[הקלטה] גבר: "איך הגעתי לפנסיה לפני גיל 30?"

צליל: אה, בטח, הסרטונים האלה של אנשים שמציעים לך להשקיע בכל מיני דברים ולהפוך להיות עשיר. אתה לא היחיד שמקבל את הסרטונים האלה לפור-יו. גם עומרי גוזמן קיבל אותם.

עומרי: בטיק טוק אני רואה כל מיני אנשים שאומרים, בוא, אתה, תקום מהספה ותשקיע. או תשב על הספה ותשקיע. ואני לא יודע מה הם רוצים מהחיים שלי.

צליל: עומרי גוזמן הוא בן 14 והוא גר בתל אביב. הוא לומד ב"גימנסיה הרצליה", הוא אוהב לנגן בפסנתר ולשחק כדורסל, והוא גם במגמת הרדיו בבית הספר שלו, שזה מגניב.

עומרי: אנחנו שם עושים סיפורים, כל מיני פודקאסטים מדברים על החיים, מה שעולה לנו.

שאול: אז גם עומרי, וגם אני, מקבלים בטיק טוק את כל הסרטונים האלה של אנשים שקוראים לכם לעשות משהו עם הכסף שלכם ולהשקיע אותו. חלק אומרים לכם, תקנו דירות, חלק אומרים תשקיעו בבורסה, חלק בכלל אומרים תעשו דרופשיפינג או תקימו עסק דיגיטלי ותשווקו אותו דיגיטלית.

צליל: האמת שזה לא כל כך חשוב במה הם מציעים לכם להשקיע, יש משהו אחד שמשותף לכולם. כולם, כולם מבטיחים לכם, שאם תקשיבו להם, תצליחו לעשות מכה. ואז תוכלו לחיות על הכנסה פסיבית.

[הקלטה] אישה: "אין פה שום רווחים פסיביים בכל הסיפור הזה, לא בתור עצמאי ולא בתור שכיר. אז מה עושים? עושים מה שאני עושה".

[הלקטה] גבר: "אתה חייב לייצר עבורך מקורות הכנסה פסיביים שיודעים לייצר לך הכנסה מסוימת בכל חודש, שלא תלויות בזמן העבודה שלך או בפעולות שוטפות שאתה צריך לייצר אותם".

[הקלטה]

גבר: "אתם לא חייבים להגיע לתאילנד או להיות כמונו כרגע בספא באמצע היער, בשביל לחיות חיים של חופש כלכלי."

אישה: "אבל, כן חשוב…"

גבר: "ריבוי מקורות הכנסה…"

אישה: "והכנסות פסיביות."

שאול: וכאן נכנסת לתמונה השאלה של עומרי.

עומרי: אני רוצה לדעת האם אני יכול להסתמך על השקעות כפרנסה לחיים שלי, כמשהו שאני יכול לקנות ממנו אוכל? אני יכול להסתדר איתו בחיים? האם זה יכול להביא לי כסף שאני יכול להשתמש בו?

שאול: עומרי רוצה בעצם לדעת, האם יש דרך שבה אני יכול איכשהו לחיות על הכסף שלי? שבמקום לעבוד, אני יכול שהכסף שלי יעבוד בשבילי, ואני אחיה מפירות העבודה של הכסף. זאת המשמעות של הכנסה פסיבית. אתם פסיביים, לא עושים שום דבר, ובכל זאת, כל חודש יש לכם הכנסה.

צליל: ובשתי מילים, התשובה היא ש… זה אפשרי!

[מוזיקה מהירה]

שאול: ייי! מדהים! אני גם רוצה הכנסה פסיבית! תראי לי איפה נרשמים.

צליל: רגע, שנייה, לפני שאתה מתלהב, זו הייתה התשובה בשתי מילים. בקצת יותר מילים, התשובה היא שזה אפשרי, אבל בשביל שתוכל להיות פסיבי, ולחיות רק על הכסף שהכסף שלך עושה, אתה צריך להיות מאוד מאוד עשיר מלכתחילה. ועד שתהיה מאוד מאוד עשיר, זה… זה בעצם לא אפשרי.

[מוזיקה איטית יותר ויותר]

שאול: אההה. באמת? אז… הם כולם משקרים לי בסרטונים בטיק טוק?

צליל: האמת היא שחלקם ממש משקרים לך, כן. חלקם לא, לא בדיוק. ובשביל שתוכל לזהות לבד מי שקרן ומי לא, צריך להבין קודם איך בכלל עובד המנגנון של הכנסה פסיבית.

[מוזיקה ברקע]

כשאתה משקיע את הכסף שלך, אתה מצפה ממנו לעשות יותר כסף בעתיד. אחרת לא היית משקיע אותו בכלל, אלא פשוט קונה איתו דברים שאתה רוצה לקנות. פלייסטיישן, או מכונית, או מכונה שעושה פסטה לבד.

שאול: ובגדול, יש שתי דרכים לעשות כסף מכסף. הדרך הראשונה היא להשקיע במשהו, לחכות שהמחיר שלו יעלה, ואז למכור אותו במחיר יותר גבוה ממה שקניתם.

צליל: נגיד לקנות דירה, לגור בה כמה שנים, ואז למכור במחיר כפול ממה שקניתם. כך יהיה לכם רווח יפה ביד, ותוכלו לעשות איתו כל מה שתרצו.

שאול: הדרך השנייה לעשות כסף מכסף, היא להשקיע במשהו, ולקבל כסף שוטף מההשקעה שלכם.

צליל: למשל, אתם יכולים לקנות דירה, אבל לא לגור בה, אלא להשכיר אותה למישהו אחר. נגיד שהשכרתם את הדירה לאיזו משפחה, והיא משלמת לכם כל חודש שכירות בגובה מסוים. וככה, בלי קשר לאם תמכרו את הדירה הזאת מתי שהוא או לא, כבר עכשיו אתם יכולים ליהנות מהכסף שהדירה הזאת מייצרת לכם. הכסף הזה מהשכירות, זו ההכנסה הפסיבית שלכם. אתם לא עובדים, ובסוף החודש מגיע לכם כסף, בכל מקרה.

[מוזיקה ברקע]

שאול: אגב, זו לא חייבת להיות השקעה בדירה. אתם יכולים להשקיע את הכסף שלכם בבורסה, בשוק ההון, בכל אחת משתי הדרכים האלה. או שתחכו שהמחיר של מה שהשקעתם בו יעלה, ואז תמכרו את ההשקעה ותעשו רווח, או שההשקעה שלכם תשלם לכם כסף באופן שוטף.

[מוזיקה מסתיימת]

צליל: אם אתם רוצים לשמוע יותר על מה זו בורסה ואיך משקיעים בה, אנחנו מזמינים אתכם להקשיב לפרק 10 של "גורי כיס": "איך משקיעים בבורסה". אבל אם אתם כבר כאן, אז נגיד שמי שמשקיע בבורסה ורוצה לחיות על הכסף באופן שוטף, מחפש להשקיע בחברות שמשלמות משהו שנקרא דיבידנד. שזו מילה שגם חלק מהמבוגרים לא מבינים עד הסוף מה היא אומרת.

שאול: דיבידנד הוא תשלום שחברות משלמות לבעלי המניות שלהם, פעם בכמה זמן. זה יכול להיות פעם בשנה או פעם בכמה חודשים, לא כל החברות עושות את זה ולא כל הזמן, ובעיקר רק בשנים שהן מרוויחות מספיק כסף. אבל באופן כללי, אם תקנו הרבה מניות של חברה שמשלמת דיבידנד, ככה תקבלו ממנה יותר כסף בכל פעם שהיא תעשה את זה.

צליל: ואז זאת תהיה הכנסה פסיבית שלכם דרך השקעה בבורסה.

שאול: אוקיי, אז בשורה התחתונה, יש דבר כזה הכנסה פסיבית, זה לא שקר.

צליל: נכון, ולכן עניתי לך שזה אפשרי.

שאול: אז למה אמרת שקודם כל אני צריך שיהיה לי המון כסף, בשביל שהוא באמת יוכל לייצר לי הכנסה פסיבית?

צליל: בשביל לענות לך, אני צריכה לתת לך דוגמה אמיתית.

[מוזיקה]

בוא נגיד שחסכת אלף שקל, סבבה?

שאול: סבבה.

צליל: עם אלף שקל אתה לא יכול לקנות דירה, כי דירות עולות הרבה, הרבה יותר מאלף שקל.

שאול: אוקיי.

צליל: אבל אתה כן יכול להשקיע את הסכום הזה בבורסה. עם אלף שקל, תוכל למשל לקנות חמש מניות של "רמי לוי".

שאול: "רמי לוי"?

צליל: "רמי לוי", רשת הסופרים. "רמי לוי" היא חברה שאפשר להשקיע בה בבורסה ולקנות מניות שלה. כל מניה עולה קצת יותר מ-200 שקל. אז עם 1,000 שקל אתה יכול לקנות בערך 5 מניות.

שאול: סבבה, אבל מה אני אעשה עם 5 מניות של "רמי לוי"?

צליל: הו! אתה יכול לחכות, ולקוות שהמחיר של כל מניה כזאת יעלה, ואם הוא יעלה, אתה תוכל למכור את המניות האלה, ולקבל בחזרה יותר מ-1,000 שקל. כל סכום שתקבל יותר מ-1,000 שקל, זה יהיה הרווח שלך.

שאול: אוקיי, מגניב.

צליל: אפשרות אחרת היא לחכות ש"רמי לוי", החברה, תשלם דיבידנד לכל מי שמחזיק במניות שלה. אם תסתכל בהיסטוריה שלה, תגלה שכל כמה חודשים, 3-4 חודשים, חברת "רמי לוי" משלמת כסף, דיבידנדים, לכל מי שמחזיקים במניות שלה. הפעם האחרונה שהיא עשתה את זה הייתה בתחילת הקיץ, וסביר להניח שהיא תעשה את זה שוב בסוף הקיץ ובסוף השנה, ואחרי זה עוד ועוד. ככל שתמשיך להחזיק במניות של "רמי לוי", תקבל ממנה כסף.

שאול: יופי, את האפשרות הזאת אני רוצה. הכנסה פסיבית!

צליל: מעולה, תבלה.

שאול: רגע, אבל כמה כסף אני אקבל?

צליל: זה קשה להגיד בדיוק מראש, אבל איפשהו בין… [מקישה על מחשבון] בין עשרה שקלים ל-25 שקלים.

שאול: מה? זה הכול?

צליל: זה מה שיקבל מי שיחזיק 5 מניות של "רמי לוי". אמרתי לך קודם, ככל שתחזיק יותר מניות, ככה תקבל יותר. אם לא היו לך רק 5 מניות, אלא 5,000 מניות של "רמי לוי", אז החברה לא הייתה משלמת לך רק עשרה שקלים, אלא בין 10,000 ל-25,000 שקלים בכל פעם שהיא הייתה מחלקת דיבידנד.

שאול: הופה! זה כבר הרבה יותר טוב. זו כבר הכנסה פסיבית רצינית. את זה אני רוצה.

צליל: אין בעיה, אבל בשביל זה צריך להשקיע יותר כסף. לך היו 1,000 שקל, והם הספיקו בשביל לקנות רק 5 מניות של "רמי לוי". בשביל לקנות 5,000 מניות, אתה צריך להשקיע… [מקישה על מחשבון], מיליון שקל.

שאול: מה?! אבל אין לי מיליון שקל! איך יהיו לי מיליון שקל?! בדיוק בשביל זה אני רוצה להשקיע, בשביל שיהיו לי מיליון שקל!! אני תקוע!! [נגינת חצוצרה עצובה]

צליל: וזו בדיוק השורה התחתונה והקצת מבאסת. זה אפשרי לייצר הכנסה פסיבית, כלומר, שהכסף שלך יעבוד בשבילך. אבל אם יש לך קצת כסף, ההכנסה פסיבית הזאת תהיה מאוד קטנה, לא משהו שבאמת תוכל לחיות ממנו. בשביל לייצר הכנסה פסיבית משמעותית, של עשרות אלפי שקלים כל חודש, אתה צריך שמלכתחילה יהיה לך הרבה כסף פנוי להשקיע. מיליון שקל, אולי שני מיליון שקל, אפילו חמישה מיליון שקלים. תלוי כמה הכנסה פסיבית אתה רוצה כל חודש, וכמה אתה מוכן לסכן את הכסף שלך.

שאול: אבל איך מגיעים לסכומים כאלה?

צליל: בשביל זה, תצטרך לעבוד. לא פסיבית, אקטיבית! לעבוד ממש, ולחסוך כסף, ולהשקיע בכל פעם את המעט שיש לך. ובסוף, אחרי מספיק זמן, יצטבר לך מספיק כסף, שאיתו באמת תוכל לייצר הכנסה פסיבית משמעותית, ואולי לעבוד פחות, אם זה מה שבא לך.

שאול: אז למה כל האנשים האלה בטיקטוק מבטיחים לי הכנסה פסיבית כבר עכשיו?

צליל: כי הם רוצים למכור לך משהו בעצמם. [תופים ברקע] חוץ מהמילים הכנסה פסיבית, שמת לב לעוד משהו שחוזר בהרבה מהסרטונים האלה בטיקטוק?

שאול: כן, הם כולם עושים את עצמם כאילו הם מדברים באיזה פודקאסט, למרות שלא נראה לי שזה באמת פודקאסטים אמיתיים.

צליל: נכון. [צוחקת] אבל חוץ מזה, חלק גדול מהאנשים האלה בסוף מזמינים אותך לעשות משהו.

[הקלטה] אישה: "אז אם גם אתם רוצים לשבת בבית או בכל מקום אחר, אבל לבחור אם לעבוד היום שעה, שעתיים או שלוש, ולהרוויח עדיין כמו במשרה מלאה, כנסו לקישור למטה ותעשו את זה כמוני."

[הקלטה]

גבר: "יש לי קורסים שמלמדים איך להרוויח כסף באינטרנט, ויש לי מעל 15 אלף תלמידים, מרוצים. טוב, לא קשה להיות מרוצים כשהם קונים קורס ב-250 שקל ועושים 40 אלף שקל!"

אישה: "מה?! אני גם רוצה, איפה לומדים?"

גבר: "אה, מה הבעיה, כנסי לפרופיל שלי, יש שם קישור בביו לקורס הדיגיטלי שלי."

[הקלטה] גבר: "מי שרוצה ללמוד איך עושים את זה, ומוכן לעבוד עכשיו ולהשקיע בעתיד שלו, בשביל שעוד כמה שנים הוא יוכל לשבת רגל על רגל וליהנות מהאימפריה שהוא בנה לעצמו, מוזמן להשאיר פרטים ולקבל ממני מיני קורס, ללא עלות, שייתן לו הצצה ראשונית לעולם הדרופשיפינג."

צליל: קורסים, חלק גדול מהאנשים האלה בעצם מוכרים קורסים או פגישות ייעוץ או משהו כזה. הם בעצם רוצים שתקנה מהם את השירות שלהם, והם, לכאורה, ילמדו אותך את כל מה שצריך לדעת על השקעות. אולי הם ימצאו לך דירה להשקעה, אולי הם ילמדו אותך איך לסחור בבורסה, אולי הם יעזרו לך להיכנס לעולם הדרופשיפינג או לעשות שיווק דיגיטלי לעסק הדיגיטלי שתקים. מה שזה לא יהיה, בסוף מה שהאנשים האלה עושים, זה מוכרים לך שירות שיכול להעלות לך כמה אלפי שקלים טובים בחודש, אולי אפילו יותר.

שאול: איך אני יכול לדעת מי מהם סתם מבלבל לי את השכל ומוכר לי אשליות, ומי באמת מנסה לעזור לי?

צליל: אז הנה כמה כללי אצבע שלימד אותנו ספי זינגר, שהוא יושב ראש רשות ניירות ערך, שזה הגוף הממשלתי שאמור לשמור על כל המשקיעים בישראל.

שאול: אוקיי, אני רושם.

[מוזיקה]

ספי: השאלה הראשונה שאתה צריך לשאול את עצמך זה - מי מציע לך?

צליל: כשאתה מסתכל בסרטון הזה, מי האנשים שמוכרים לך את הסיפור הזה על ההשקעות? מה אתה יודע עליהם? מה הרקע שלהם? הם נראים לך אנשים רציניים? הם באמת נראים לך מומחים להשקעות? או שאלה ילדים שהתלבשו יפה ועושים קולות כאילו הם מומחים להשקעות? אם נראה לך שאנשים שמוכרים לך את הסיפור הזה הם באמת בעלי מקצוע, אולי שווה להקשיב למה שהם אומרים. אם הם רק עושים כאילו, כנראה שעדיף להתרחק.

[מוזיקה]

ספי: השאלה השנייה זה - למה הוא פונה אליך?

צליל: אנשי מקצוע שבאמת רוצים לעזור לאנשים להשקיע את הכסף שלהם, יחפשו לרוב אנשים שיש להם הרבה כסף, שבאמת יכולים להשקיע אותו ולייצר על עצמם הכנסה פסיבית, או הרבה מאוד רווח. אם האנשים בסרטונים פונים דווקא אליך או לילדים בני 14, 15, 16, הם יודעים שאלה חבר'ה שאין להם עדיין הרבה כסף, אז למה הם פונים דווקא אליהם? התשובה היא שלרוב הם פשוט ינסו למכור להם קורסים ולא באמת יעזרו להם להשקיע, וזה צריך לעורר בך הרבה מאוד חשד.

[מוזיקה]

ספי: אתה צריך לשאול את עצמך - מה מציעים לך?

צליל: אחת הדרכים הטובות בשביל להבין אם מה שמציעים לך הוא רציני או לא, ואם אתה יכול לסמוך על זה או לא, הוא לנסות לראות אם אתה בעצמך הבנת עד הסוף מה הם מנסים להציע לך או למכור לך? והדרך הכי נוחה לעשות את זה, היא לספר את זה לחבר או חברה. אם החבר ישאל אתכם שאלות לגבי זה ולא תדעו לענות לו, או שמלכתחילה לא תדעו להסביר כל כך טוב מה בעצם מכרו לכם בסרטון הזה, זה סימן לא רע שבעצם בלבלו לכם את המוח, ולא מכרו לך משהו אמיתי. זה גם דרך טובה להתכונן למבחן.

שאול: אוקיי, רשמתי הכל. יש עוד טיפים?

צליל: כן, אחד אחרון וחשוב במיוחד.

ספי: ובסוף, שאלה לא פחות חשובה זה - איך משווקים לך אותה? ככל שההשקעה שמשווקת לך היא יותר אגרסיבית, ככה אתה צריך יותר להיזהר. אם קוראים לך ואומרים לך יש לך הזדמנות חד פעמית, אתה צריך להחליט עד סוף היום, משהו פה לא בסדר. אם משווקים לך את זה דרך משרדים מפוארים, דרך אנשים עם מכוניות מפוארות, זה לא צריך לעורר בך "איזה יופי, איזה אנשים מוצלחים", זה צריך לעורר בך את השאלה ההפוכה. אם הדרך לשווק לך את ההשקעה היא לא באמצעות ההשקעה, אלא באמצעות המשווקים שלה, אז אולי משהו פה חסר.

שאול: באמת, בכל הסרטונים האלה, אנשים תמיד לובשים בגדים נורא יפים ויש להם משרדים מאוד מפוארים. את רוצה להגיד שכל זה, זה הצגה בשביל לגרום לי לחשוב שהם אמינים ורציניים ומבינים מה הם עושים?

צליל: בדיוק ככה. שתדע לך שיש הרבה פעמים שגם מבוגרים נופלים בזה. הם נותנים את הכסף שלהם לכל מיני נוכלים שעובדים עליהם. ואחת הדרכים שהם משתכנעים לתת להם את הכסף, זה בגלל שאותם נוכלים מתלבשים יפה, ונוסעים במכונית מאוד יקרה, ויש להם משרדים מאוד מפוארים, ואז אנשים פשוט חושבים לעצמם, "אוקיי, הם ממש עשירים, הם כנראה באמת מבינים מה הם עושים, ויוכלו לעזור לי לעשות יותר כסף מהכסף שלי". וככה בדיוק הם נופלים.

שאול: אוקיי, אז אני רוצה שנייה לראות אם הבנתי הכל. כשעולים לי כל מיני סרטוני השקעה בטיקטוק, אני צריך לשאול את עצמי ארבע שאלות: מי האנשים שמנסים למכור לי עכשיו משהו? למה הם פונים דווקא אליי? כלומר, מה הם מנסים למכור לי באמת? והאם אני מבין עד הסוף מה הם מציעים לי, או שזה בעצם גיבוב של שטויות? ובסוף, האם הם מנסים לדחוף אותי לפינה ולעשות עליי רושם בכל מיני בגדים נוצצים?

צליל: יפה, קלטת הכל. ואגב, זה נכון גם להרבה סרטונים אחרים שמציעים לך לקנות מאנשים כל מיני דברים, לא רק השקעות.

שאול: שנייה לפני שהפרק הזה נגמר, לעומרי הייתה עוד שאלה לגבי הסיפור הזה, הנה.

עומרי: אני רוצה לדעת מה אני יכול לעשות? אם זה יעזור לי, אם זה יהווה חלק משמעותי בחיים שלי, השקעות.

צליל: אני אוהבת את השאלה הזאת, כי לדעתי התשובה צריכה להיות, כן. כן, השקעות יכולות, וכדאי שיהיו חלק משמעותי בחיים שלך, עומרי, ובתכל'ס, בחיים של כולנו. מי שמשקיע את הכסף שלו בצורה נבונה, יכול להבטיח לעצמו עתיד הרבה יותר טוב. אבל זה משהו שצריך לעשות בסבלנות ויכולת להתאפק, ולא לצפות להתעשרות מהירה בין לילה. וחוץ מזה, גם כדאי להתחיל בגיל צעיר, כי זה דורש הרבה זמן להגיע לסכומים גדולים. הגיל של עומרי, 14, זה אחלה גיל להתחיל בו. זה אולי ידרוש מעומרי ללמוד על זה דבר או שניים, אבל בטווח הארוך זה יהיה לו מאוד מאוד משתלם.

שאול: זה משהו שבדור של ההורים שלנו, צליל, לא כל כך עשו, ודי חבל. אבל אני חייב להגיד לך שבכל פעם שאני פוגש צעירים כמו עומרי, או טיפה יותר גדולים ממנו, אני מאוד מופתע, וגם שמח, לגלות עד כמה היום ילדים וילדות בתיכון ממש רוצים להכיר את עולם ההשקעות ולהבין איך הם משתלבים בו. זה אומר שהסיכוי שלהם להיות מבוגרים עם יחסית הרבה כסף, הוא הרבה יותר גדול.

צליל: הם רק צריכים לוודא שהם עושים את זה כמו שצריך, ונעזרים באנשים הנכונים, ולא בסתם נוכלים מהטיק טוק. והם מבינים במה הם משקיעים את הכסף שלהם. זה ממש בסדר לעשות טעויות, וגם להפסיד כסף בדרך, ככה לומדים. אבל מנוכלים, מהם עדיף להימנע.

[מוזיקה]

צליל: אנחנו מקווים שנתנו לכם קצת כלים להבין איך עושים את זה יותר טוב.

שאול: וגם ממי כדאי לכם להיזהר.

צליל: אתם האזנתם, ואתן האזנתן לעוד פרק של "גורי כיס", הסדרה שלנו לילדות ולילדים שרוצים לדעת איך העולם עובד. אם אתם רוצים לשמוע פרקים נוספים, תוכלו למצוא אותם באתר החינוכית, או באפליקציה של "כאן", או בעצם בכל אפליקציית פודקאסטים שאתם אוהבים.

שאול: את "גורי כיס" עורך יונתן כיתאין, שזה אומר שהוא מחליט איזה פרקים יהיו בסדרה הזאת, באיזה סדר, ומה יהיה בהם. המפיקה שלנו היא ליהיא צדוק, והיא זו שבזכותה הצלחנו להקליט את כל הילדות והילדים, והיא גם מי שדאגה שכל הפרקים האלה באמת יקרו.

צליל: עורכת הסאונד שלנו היא רותם דויטשר, ובזכותה אתם שומעים מוזיקה בפרקים. רותם הופכת את הפרקים לנעימים להאזנה. תודה גם לחבר מערכת "חיות כיס", אלון אמיצי, שראיין את עומרי גוזמן.

שאול: תודה רבה, צליל אברהם.

צליל: תודה רבה, שאול אמסטרדמסקי.

שאול: ותודה רבה לכם שהאזנתם, ניפגש בפרק הבא של "גורי כיס".

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

20 views0 comments

Kommentare


bottom of page