סורי, מה זה מוֹנְטֶסוֹרִי? - פרק מבוא | מה זה מונטסורי?
- איריס הררי
- Jun 7
- 8 min read
אז.. סורי, מה זה מונטסורי? בפרק הזה אנחנו מדברות בדיוק על זה! את הפרק נתחיל עם הסבר קטן על - מה פתאום פודקאסט?! מאיפה הגיע הרעיון שלנו ליצור את הפלטפורמה הזאת לתאוריית מונטסורי? נמשיך למיתוסים הגדולים ביותר: מונטסורי זה רק לעשירים, זה הדבר הזה עם הרהיטים היפים, זה רק לילדים שקטים וכו׳. וכמובן שנענה על השאלה הנשאלת מכל - סורי, מה זה מונטסורי? נסביר קצת על היתרונות של הגישה, וההבדלים בינה לבין הגישה המסורתית.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 22/07/2024.
שירי: היי, עדן.
עדן: היי, שירי.
שירי: איזה כיף להקליט את הפרק הראשון, את פרק המבוא. יואו, אני מתרגשת.
עדן: אני ממש מתרגשת. נגיד Welcome לכל המאזינים והמאזינות שלנו, כיף שהצטרפתם אלינו. שירי, רוצה לספר איך התחלנו את הפודקאסט? מאיפה הרעיון?
שירי: מה פתאום פודקאסט?
עדן: מה פתאום פודקאסט?
שירי: אממ, בזמן שאנחנו עומלות על ה"מובייל גובי" שלנו - כרגע זה לא אומר הרבה, אבל בהמשך זה יגיד הרבה - חיפשנו למה להאזין, לאיזשהו פודקאסט. ולא מצאנו פודקאסט מונטסורי, ככה, מעמיק ושמדבר את הגישה ממש.
עדן: נספר שהיינו פה ב-"Milla", בכפר הירוק. אנחנו, יש לנו המון-המון פרויקטים, אנחנו עדיין בעיצומם של הלימודים. ובזמן שהיינו ב… באמצע פרויקט והכנו את ה"גובי", אז א…
שירי: אז עדן. [עדן מצחקקת] עדן זרקה לאוויר פתאום: "וואי, יש לי רעיון, בואי נעשה פודקאסט מונטסורי". אנחנו לומדות, כאילו, במוסד הכי שווה והכי מפואר והכי מעמיק…
עדן: מהימן.
שירי: מהימן, שייסדה מריה מונ… דוקטור מריה מונטסורי. "בואי נעשה את זה". והיא הדליקה אותי. אותי בקלות אפשר להדליק על רעיונות, בטח כאלה. [עדן צוחקת קלות] והנה אנחנו מקליטות את פרק המבוא, לא לקח הרבה זמן.
עדן: איזה מטורף.
שירי: זה לא לקח הרבה זמן. אז זהו, אז כיף לנו, כיף לנו מאוד. אנחנו משתפות אתכם, שאנחנו ממש-ממש מתרגשות.
עדן: נשתף ש…
שירי: מה המטרה.
עדן: אחת המטרות שלנו פה, זה להכניס את הגישה המונטסורית לכמה שיותר בתים בישראל. ולספק כלים נגישים ופרקטיים לכל הורה ולכל איש חינוך. ובכל פרק אנחנו נעמיק בנושא אחר, שקשור לגישה ולעולם הילדים, בהתבסס על תיאוריית מונטסורי.
שירי: כן, הכל יהיה פה כמובן ב… עם ביסוס, ועם… הכל פה מדעי, תכלס, תאוריה מאוד-מאוד מדעית. יהיה מעניין.
עדן: אז אנחנו לא נרבה במילים, אנחנו עכשיו נזרוק אותכם לפתיח שלנו, ונתראה מיד אחריו.
[מוזיקת רקע]
שירי: היי, ברוכים וברוכות הבאים לפודקאסט "סורי, מה זה מוֹנְטֶסוֹרִי?" המקום שבו נצלול לעומקה של הגישה החינוכית, המונטסורית.
עדן: אנחנו עדן ושירי, בדרך להיות מדריכות מונטסורי AMI לגילאי לידה עד שלוש, במוסד הרשמי שהקימה דוקטור מריה מונטסורי. בפודקאסט שלנו, נגלה איך הגישה המונטסורית משנה את הדרך שבה ילדים לומדים, מתפתחים וגדלים.
שירי: אז אם אתם סקרנים לגלות מה הופך את הגישה המונטסורית לכל-כך מיוחדת, ולמה היא צוברת פופולריות ברחבי העולם, הגעתם למקום הנכון.
עדן: שבו לכם בנוחות, והצטרפו אלינו למסע מרתק של למידה וגילויים.
[מוזיקה מתגברת ומסתיימת בבת אחת]
תגידי, מונטסורי זה הדבר הזה עם הרהיטים היפים, נכון?
שירי: ומה הקטע עם כל החופש הזה, שנותנים לילדים לבחור לעשות מה שבא להם?
עדן: שמעתי גם שמונטסורי מתאים רק לילדים שקטים, רגועים, מחוננים, ולהורים עשירים.
שירי: שלא נדבר על זה שזה רק במרכז. מה עם הפריפריה?
עדן: אז כמו שהבנתם, יש הרבה מאוד מיתוסים סביב עולם המונטסורי, והחלטנו שהפרק הראשון שלנו יתמקד - איך לא? - בניפוצם של המיתוסים הגדולים ביותר.
שירי: אוקיי עדן, אז בואי נדבר על ארבע מיתוסים עיקריים. המיתוס הראשון: מונטסורי זה הדבר הזה עם הרהיטים היפים. נכון?
עדן: כן, אתם יודעים על מה אנחנו מדברות, אותם רהיטים מעץ יקר, מסודרים באופן מושלם, כמו תמונה מ-Pinterest. אז נכון, הרהיטים במונטסורי הם באמת מדהימים והם יפים, אבל זה רק קצה הקרחון. הרהיטים במונטסורי מעוצבים ומסודרים בצורה מאוד מוקפדת, כדי לעודד עצמאות וסדר עצמי אצל הילדים. הסיבה לכך היא שהסביבה הפיזית, היא חלק בלתי נפרד מהלמידה. כשהכל נגיש ומסודר, הילדים יכולים למצוא בקלות את החומרים שהם צריכים, ולהחזיר אותם למקום בתום השימוש. וזה מפתח אצלם תחושת אחריות וסדר.
שירי: יש לילד גם, יש לו משיכה לסביבה, שהיא מאוד אסתטית. ומינימלית.
עדן: נכון, בדיוק כמו, בדיוק כמו לנו, המבוגרים. כשהכל מסודר ונגיש, אז יש לנו הרבה יותר חשק ללמוד, ולפתח את היצירתיות שלנו.
שירי: מקסים.
עדן: מיתוס מספר שתיים: במונטסורי הילדים עושים מה שבא להם, כל היום. [מצחקקת]
שירי: איזה כיף! אז המיתוס הזה, הוא מעיד על הרעיון, שבמונטסורי אין כללים ואין סדר ויש חופש מוחלט לעשות מה שהילדים רוצים. אין גבולות ואין שום הנחיות. אז זה לא בדיוק. במונטסורי יש באמת הרבה חופש, זה נכון, אבל זה חופש בתוך גבולות. הילדים יכולים לבחור את הפעילות שלהם, אבל הם צריכים לעמוד בכללי המסגרת. מה זה אומר? זה אומר שיש להם חופש לביטוי ולמידה, בתוך סביבה מכוּונת. יש שלושה גבולות ברורים כשאנחנו פעלים בתוך סביבה מונטסורית, והם: "כל עוד אני לא פוגעת באחר, בעצמי או בסביבה, אני רשאית לפעול".
עדן: פשוט, אלה גבולות עיקריים שהם באמת…
שירי: גבולות מנחים.
עדן: גבולות מנחים, כן.
שירי: כן. אז המיתוס השלישי: מונטסורי זה רק לעשירים.
עדן: טוב, באמת שומעים את זה הרבה, שמונטסורי, זה מותאם רק לאוכלוסייה מאוד ספציפית שיש להם כסף. ובאנו לנפץ את המיתוס הזה, כי הוא אחד הנפוצים, והוא לא מדויק. אז נכון, יש בתי-ספר מונטסוריים פרטיים ויקרים, אבל עקרונות המונטסורי ניתנים ליישום בכל מסגרת. וכמובן בבית. חינוך מונטסורי, הוא מיועד להיות נגיש לכל הילדים. נגיש לכל הילדים, ללא תלות במעמד הכלכלי של המשפחה. אפשר להשתמש בחומרי יצירה פשוטים, כמו נייר, וצבעים ודבק. ולתת לילדים להשתתף אפילו בהכנת מאכלים, עם ההורים ביחד, או ליצור ביחד כלי נגינה מחומרים ביתיים. וכל הפעילויות האלה הם פשוט מעודדות יצירתיות ופיתוח כישורים ומיומנויות, והנאה מחומרים זמינים, [לאט ובהדגשה] שיש - בכל - בית. זה ממש-ממש חשוב שנבין שבאמת, זה ממש נגיש לכל האוכלוסיות, ואפשר ליצור יש מיש. מיתוס מספר ארבע: חינוך מונטסורי זה רק לילדים שקטים, רגועים, מחוננים ולילדים מאוד-מאוד ספציפיים.
שירי: אוקיי, אז אחד מהעקרונות המרכזיים של המונטסורי הוא, שכל ילד יכול להצליח. זה לא מיועד רק לילדים עם יכולות מיוחדות, אלא לכל ילד, זה ממש עיקרון מנחה. חשוב להגיד גם, שלכל ילד, בכל רמה, עם תמיכה ועידוד מתאימים. בסוף המטרה היא לעזור לילדים לפתח את הפוטנציאל שלהם, בקצב שלהם ובדרך שלהם. אבל הגישה המונטסורית היא גישה מותאמת לכל ילד.
עדן: לכל ילד, בכל העולם.
שירי: לכל ילד, בכל העולם.
עדן: משהו אוניבר…
שירי: כל הילדים בכל העולם, מתפתחים אותו דבר.
עדן: זה אוניברסלי. גם על זה נדבר בהמשך. אז אחרי שניפצנו קצת מיתוסים, בואו נדבר על - למה דווקא מונטסורי, ומה זה בכלל? מה זה בכלל מונטסורי? הפודקאסט שלנו נקרא "סורי, מה זה מוֹנְטֶסוֹרִי?", בואי נדבר על זה.
אז שירי, תספרי לנו קצת על החינוך המונטסורי. [צוחקת קלות]
שירי: אוקיי. אז החינוך המונטסורי הוא פותח על ידי דוקטור מריה מונטסורי. בא לי להגיד, "האגדית"…
עדן: ממש אגדית.
שירי: אממ, שהייתה רופאה איטלקיה. מריה מונטסורי תצפתה וחקרה ילדים מכל העולם, ומתוך כך נולדה הפדגוגיה המונטסורית.
עדן: חשוב להדגיש, שהיא לא התכוונה ליצור פדגוגיה, זה קרה תוך כדי תנועה. היא פשוט תצפתה על ילדים תוך כדי העבודה שלה, בכלל כרופאה.
שירי: נפרט על זה בהמשך. יהיה פרק של…
עדן: כן, כן.
שירי: …יהיה פרק על חייה של מריה מונטסורי. [עדן מהמהמת] אז למעשה זו פדגוגיה מדעית, והיא מבוססת על עקרונות של כבוד להתפתחות הטבעית של הילד, למידה באמצעות התנסות עצמאית, וסביבה לימודית שהיא מותאמת אישית.
עדן: מה זאת אומרת מותאמת אישית?
שירי: עכשיו, למה באמת מותאמת אישית? כי התצפיות שאנחנו עורכים על הילדים, הם עוזרות לנו להבין בדיוק איפה הילדים נמצאים, ברגע הזה. הם עוזרות לנו לראות מה מעניין אותם, איזה מיומנויות הם מנסים לרכוש, אולי מופיע איזה שינוי התפתחותי, ומתי, וגם לפעמים, עדן, להתערב לצורך של הצבת גבול, או עזרה.
עדן: זה, זה אחד הכלים הכי-הכי חזקים שיש לנו, המבוגרים, בסביבה של הילדים שלנו.
שירי: התצפיות.
עדן: כן. יש, יש הבדל בין הגישה המונטסורית לבין הגישה המסורתית שכולנו מכירים. ואחד ההבדלים הכי ברורים זה, שבגי… במונטסורי מתקיימים יחסים דינמיים בין הילד, המבוגר והסביבה. זה מן, מעין משולש כזה. נגיד, בגישה המסורתית אנחנו רגילים שהמבוגר פשוט מעביר ידע לילד. אז במונטסורי ממש יש כבוד למשולש. ביחד, הלמידה נעשית. זאת אומרת, הילד אחראי על הלמידה של עצמו, והוא עושה את זה בתמיכת המבוגר והסביבה. למה דווקא…
שירי: בכל זאת…
עדן: כן, בכל זאת, למה דווקא מונטסורי?
שירי: למה דווקא מונטסורי? כי מונטסורי בהכרח עובד. זה מדעי וזה עובדתי. זה מבוסס על תצפיות, וזה בהכרח עובד. ובנוסף, עקרונות הגישה, עוזרים לילד לממש את מלוא הפוטנציאל שלו, שזה וואו, ממש.
עדן: ממש וואו. לחינוך מונטסורי יש המון יתרונות.
שירי: אוקיי.
עדן: אמנם יש המון, אבל אנחנו נתמקד כרגע בשישה מרכזיים.
שירי: אוקיי. אז בואי נדבר על עידוד עצמאות: אז בגישה הזו באמת, הילדים לומדים להיות עצמאים, כבר מגיל לידה. הם ממש לומדים לבצע פעולות יומיומיות בעצמם. נגיד, כמו להתלבש, לאכול, לנקות אחרי עצמם. נכון זה החלום של כל אמא? לאכול ולנקות אחרי עצמם.
עוד יתרון שאנחנו רוצות לדבר עליו, זה על קידום סקרנות ולמידה טבעית. במונטסורי אנחנו נותנים לילד ללמוד דברים בעצמו. אנחנו מספקים לילד סביבת לימוד עשירה, ואנחנו גם נותנים לו מספיק זמן לחקור אותה. לילדים האלה יש דחף פנימי לגלות ולחקור, והגישה ממש-ממש תומכת בזה.
עדן: נכון, מונטסורי קראה לדחף הפנימי הזה, "Horme". אנחנו עוד נדבר על זה בהמשך.
שירי: זה טבעי והוא אצל כל הילדים. הוא קיים.
עדן: וזה ממש מושך אותם, ממש מושך אותם…
שירי: זה ממש…
עדן: …באופן בלתי רצוני ולא מודע, לחקור.
שירי: טוב, אוקיי.
עדן: יתרון נוסף: סביבה מכבדת ותומכת. בהכנת המרחב ובסביבה המונטסורית, מושקעת המון-המון-המון מחשבה על צרכי הילדים. וכשהסביבה מכבדת את הילד, הילד באופן טבעי, מכבד אותה. זה ממש מדהים לראות את זה בגנים מונטסוריים, ברחבי העולם וגם בארץ. הסביבה כל-כך מסודרת, כל-כך מאורגנת והילדים כל-כך מכבדים. למשל, הגננת - ראיתי שהגננת מסבירה לילדים מה קורה כשהם מותחים את המפה, נגיד באגרסיביות, איך היא יכולה להיקרע, או הספר, איך הספר יכול להתקלקל ולהיקרע, אם לא מתייחסים אליו בכבוד, והילדים מאוד רוצים לשמור על הסביבה.
שירי: זה ממש כמו העיקרון…
עדן: כשאנחנו מתייחסים לזה בכבוד, הילד מתייחס לזה בכבוד.
שירי: נכון. זה ממש כמו העיקרון שדיברת, שיש יחסים הדדיים בין המבוגר, הסביבה והילד.
עדן: בול. נכון.
שירי: אוקיי, אז יתרון נוסף, הכנה לחיים האמיתיים. הילדים לומדים מיומנויות חשובות לחיים, והם מתמודדים בכל מיני אתגרים יומיומיים, והם מפתחים יכולות להתמודדות וביטחון עצמי. למשל, ילד שממש-ממש רוצה תרגיל מסוים, והתרגיל לא פנוי כרגע, אבל הוא רוצה את התרגיל. וזה חתיכת אתגר לילד עכשיו, לדחות את הרצון שלו. יתרון נוסף: פיתוח מוטוריקה עדינה וגסה. הסביבה המונטסורית מצוידת בכלים ובמשחקים, שהם תוכננו במיוחד לפיתוח המיומנויות המוטוריות של הילד. וזה ממש עוזר להם לפתח שליטה וכוח בידיים ו-ברגליים.
עדן: נציין רגע, למי שככה לא בטוח מה זה מוטוריקה עדינה וגסה. מוטוריקה גסה זה ריצה, הליכה, קפיצה, כל מה ש… כל התנועות הגסות של הגוף. ומוטוריקה עדינה זה שימוש בידיים. למשל, אחיזת פינצטה, השחלת חרוזים, וזה… כל הדקויות הקטנות. אז באמת, כל מה שציינו פה, כל היתרונות שציינו פה, הם עתידים לבנות אצל הילד את תחושת המסוגלות שלו, ומעלים את הערך העצמי שלו, ומשפרים את הביטחון העצמי. זה ממש חשוב לאדם שהוא יהיה.
שירי: אז כשמדברים על מונטסורי, אי-אפשר שלא לדבר על עקרונות הגישה, ועל מונחים כמו: "המוח הסופג", "נטיות טבעיות", "תקופות רגישות", "חופש וגבולות", "שלבי התפתחות", "תהליך האדפטציה", "תצפיות", ועוד כל מיני מונחים שהם באמת מאסט - זה הז'רגון המונטסורי. זה ממש, אנחנו נדב… כל מונח כזה יקבל פרק או שניים בפני עצמו, כי זה עולם ומלואו וזה…
עדן: בדיוק. אמנם עכשיו זה אולי נשמע קצת סינית, אבל אנחנו באמת נשתדל להפוך את זה לכמה שיותר פשוט, ולהוריד לקרקע, ולתת באמת כלים פרקטיים, כדי שכל אחד מאיתנו יוכל לעזור לילדים הקטנים והמתוקים לגדול ולממש את הפוטנציאל שלהם.
[מוזיקת רקע]
בפרקים הבאים נדון בהרחבה בכל אחד מהעקרונות האלה, נבחן את הכלים והטכניקות המיוחדות שמאפיינות את הגישה, ונשמע גם סיפורים מהשטח - ממורים, מהורים, מאנשי חינוך, שעושים מונטסורי, במרחב שלהם.
שירי: איך אני מתרגשת, עדן.
עדן: זה מרגש אותי בטירוף.
שירי: אני סקרנית מהבאות, ממש.
עדן: נגיד לכם תודה רבה-רבה שהצטרפתם אלינו לפרק הראשון, ואנחנו מצפות לראות אתכם בפרק הבא. ותודה רבה, שירי.
שירי: תודה רבה, עדן.
עדן: שותפה שלי למסע המרתק הזה, ש…
שירי: היה לי מקסים.
עדן: ממש מעניין מה הוא עוד יביא איתו. ונתראה בפרק הבא ביי.
שירי: ביי.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments