בפרק זה אירחתי את איתמר שר והללי ברטשפיס לשיחה מרתקת על היקום.מה זה היקום?מה הגודל שלו?איך הוא נוצר?ישנן שאלות רבות, ניסינו לשוחח ולענות על חלקן.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/07/2022.
איל: אהלן אהלן ושלום לכולם. שמי איל בן-זאב, ואנחנו בפודקאסט "חלל על הזמן", פודקאסט לילדים מבית היוצר של "על חלל" ושל "סימפלסטפס". בכל פרק בפודקאסט אנחנו מדברים עם ילדים על החלל בגובה העיניים.
איתי היום באולפן הללי ברטשפיס ואיתמר שר. מה העניינים, חבר'ה?
איתמר: שלום.
הללי: היי.
איל: מה שלומכם?
איתמר: בסדר.
הללי: בסדר.
איל: יופי. ספרו לי קצת על עצמכם, בני כמה אתם, מאיפה אתם, איזה תחביבים יש לכם?
איתמר: את רוצה להתחיל?
הללי: אני הללי ברטשפיס, אני גרה באפרת, אני בת 11 וחצי, אני לומדת בבית ספר "עלומים" בכיתה ו', ו… זהו.
איתמר: אני איתמר, אני גם בן 11 וחצי, מרמת גן, אה… אני אוהב מאוד לצלם ולערוך, וגם יש לי פודקאסט שבו אני מראיין כל מיני אנשים מפורסמים, וזהו.
איל: וואו, יש לי כאן אנשים מפורסמים שמראיינים אנשים מפורסמים, ואנשים, יו… אני לא יודע מה, איך להתחיל בכלל. אז אני רוצה לשאול אתכם שאלה. כשאני אומר חלל, ואתם כמובן הגעתם פה לפודקאסט כי חלל מעניין אתכם, אבל כשאני אומר חלל, על מה… על מה אתם חושבים? מה מתחבר לכם לחלל? אלה נוש… אילו נושאים עולים לכם בראש כשמדברים על חלל?
איתמר: מה שסביבנו, מה שנמצא מחוץ לבועה שאנחנו חיים בה, מה שנקרא.
איל: הללי?
הללי: כל מה ש… שלידנו, ש… שאנחנו חלק ממנו. כל ה…
איל: תנו דוגמאות, תנו דוגמאות.
איתמר: כל הכוכבי לכת, החלל שנמצא בחוץ.
הללי: היקום, ה… מה שקיים, ושאנחנו חלק מכל הדבר הגדול הזה.
איל: אז אם כבר אמרת היקום, ובאמת היקום זה הכל, וכל הדברים שאתה ציינת הם חלק ממנו, אז חשבתי באמת לפתוח את הפרק הראשון של הפודקאסט שלנו, בלדבר קצת על היקום. אני חושב שלפני שמדברים על אסטרונאוטים ולוויינים וחייזרים וחורים שחורים, וכל הדברים המדליקים שמעניינים את רובנו בחלל, צריך קודם כל להגדיר איפה כל הדברים האלה נמצאים בכלל, ובמקרה של היקום, הכול נמצא בתוכו, כמו שאמרנו. נקודה טובה להתחיל ממנה.
[מוזיקת רקע קצבית]
אז אם היקום זה נושא השיחה שלנו, מה עולה לכם בראש כשאנחנו רוצים לדבר על היקום? איזה, אילו שאלות… אתם יכולים לחשוב עליהן שקשורות ליקום?
הללי: איך הוא נברא?
איל: איך הוא נברא, מצוין.
איתמר: מתי זה קרה?
איל: מתי הוא נוצר?
הללי: ממתי הוא פה.
איל: מתי הוא פה?
הללי: מה זה "פה", כאילו.
איל: מה זה פה, מה זה בכלל היקום, נכון? [צוחק]
איתמר: כן.
איל: מה עוד? מעניין.
הללי: מתי הוא נגמר? ומה יש אחריו?
איל: או או או, זהו, כי אמרנו מתי הוא נוצר באמת…
איתמר: מה יש אחריו?
איל: אז מתי הוא נגמר ומה יהיה אחריו? נפלא. עוד משהו?
הללי: עוד הרבה.
איתמר: יש עוד יקומים?
איל: יש עוד מלא שא… עוד יקומים! יש תיאוריות כאלה על ריבוי יקומים.
הללי: [לוקחת אוויר] מפחיד.
איתמר: אני בדיוק כותב סדרה על זה, האמת.
איל: איזה סדרה אתה כותב?
איתמר: על יקום מקביל של אה… שזה כאילו אותו עולם, רק שלא מכירים איזה דמות אחת.
איל: ד-איי! מה זאת אומרת סדרה? למה?
איתמר: אני כותב סדרות גם.
איל: למה, לטלוויזיה? לאן?
איתמר: אני, אני אחר כך מפיק אותם.
איל: [קול מתפלא] טוב, אתה אחרי זה תשלח לי קישור, אני רוצה… [איל ואיתמר צוחקים] אני רוצה להבין על מה מדובר פה. סבבה, אז בוא נתחיל לדבר רגע על מה זה בכלל היקום. מה זה היקום? ממה הוא מורכב? רעיונות?
איתמר: כוכבי לכת, החלל, אנחנו.
הללי: ריק, המון ריק.
איל: המון ריק, זה נכון. מה יש יותר? כוכבי לכת, כוכבים, ריק?
הללי: ריק.
איל: ריק. מלא מלא מלא ריק! רוב היקום זה מה שנקרא חלל.
הללי: כלום.
איל: כלום, נכון. מה עוד יש? רעיונות?
איתמר: כוכבים.
איל: כוכבים.
הללי: חייזרים.
איל: חייזרים, אולי גם נדבר על זה.
איתמר: אולי, גם תאוריה.
הללי: בוא נקווה שכן.
איל: אני מאמין שכן. אפשר לדבר על זה תיכף, ולראות אם אה… מה אתם חושבים על זה.
איתמר: כן, בתיאוריות יש גם חייזרים טובים וגם חייזרים רעים.
איל: נכון.
הללי: מה פתאום, חמודים, רק חמודים.
איל: [צוחק] יכול להיות. בתיאוריה יכול להיות גם כזה וגם כזה, יכול להיות הכל מהכל. השאלה היא, מה באמת הסיכוי או ההסתברות שקיימים חייזרים. אתם מאמינים שיש חייזרים?
איתמר: אני לא ממש.
הללי: אני מאמינה ש… שזה הגיוני, שיש מצב, לא יודעת.
איל: אז אני רוצה לדעת למה אתה לא ממש, ולמה את מאמינה שיש סיכוי.
הללי: אני אתחיל?
איל: יאללה.
הללי: אה… אני חושבת שיש סיכוי שיש חייזרים. כי בסוף אנחנו לא באמת יודעים, אנחנו רואים רק את עצמנו ואת בעלי החיים וזהו. אבל יכול להיות שיש שם איפשהו חייזרים שאומרים, 'הממ… מעניין אם יש אנשים בעולם, אם יש כאילו עוד חייזרים. מעניין איך הם נראים' [צוחקת], זה נורא מעניין אותי.
איל: זו נקודה מעניינת, כי כנראה שמי שאנחנו קוראים להם חייזרים, יושבים על הכוכב לכת שלהם ומסתכלים עלינו וחושבים שאנחנו חייזרים, נכון? [צוחק]
הללי: כן.
איתמר: אני חושב שזה לא ממש הגיוני, כי כבר חקרו כמה וכמה כוכבי לכת, ולא ממש היו סימנים להתיישבויות. אז זה לא ממש נשמע לי הגיוני, שיש. וגם אם כן, כאילו… לא יודע איפה זה יכול להיות. אם כן, אז ביקומים מקבילים, אם יש אותם. [צוחק]
איל: אני אספר לכם מה אני יודע. ובעולם החלל, אנחנו יודעים הרבה, וזה קצת מאוד. [מגחך] כאילו, יש לנו הרבה יותר שאלות מתשובות. אתם תראו שגם אנחנו פה בשיחה שלנו נעלה עוד שאלות, וככל שנקבל תשובות עליהם, יצוצו לנו עוד שאלות. בן כמה היקום, יש לכם מושג?
איתמר: כמה מיליונים, אם לא מיליארדים.
הללי: המון, המון, המון.
איל: המון, מלא מלא מלא מלא מלא. בן אדם ממוצע חי בערך 70-80 שנה. היקום קיים, לפי מה שאנחנו מבינים, 13.8 מיליארד שנים. לא 13.8 מיליון, 13 מיליארד.
הללי: ומה היה לפני זה?
איל: תיכף נדבר על מה היה לפני זה, נראה אם נספיק להגיע לזה. עכשיו, בתוך היקום הזה, שקיים 13.8 מיליארד שנים, מערכת השמש שלנו, כן? שהיא אחת קטנה, מיני מיליארדי מיליארדי מערכות שמש, אנחנו חושבים שהיא נוצרה לפני 4.5 מיליארד שנים. זאת אומרת ש-13.5 מיליארד שנים נוצר היקום, עברו איזה 8-9 שנים, 9 מיליארד שנים, ורק אז נוצרה מערכת השמש שלנו. זאת אומרת שמערכת השמש שלנו, היא יחסית צעירה ביקום. היא בשליש האחרון של היקום.
הללי: חדשה.
איל: היא חדשה יחסית. ולכן, הרבה מאוד מדענים סבורים, שאם הצ… שאם התפתחו חיים פה על כדור הארץ, אז יש סיכוי שעוד לפני זה התפתחו חיים גם במקום אחר, כי היקום היה קיים כבר כל כך הרבה זמן. אז כאילו, למה, אם התפתחו אצלנו, למה שלא יתפתחו עוד במקום אחר? כשהיקום כבר קיים כל כך הרבה זמן? אז יש הרבה מדענים שסבורים שבאמת קיימים חיים במקום אחר, ביקום. אפשר לשאול, מה זה חיים? אנחנו רגילים לחיים כמו שאנחנו מכירים. בני אדם…
הללי: חיות…
איל: חיות, חיידקים, וירוסים, שזה בכלל יצור מוזר.
איתמר: [מכחכח בגרונו] קורונה, מה?
איל: בדיוק. צמחים, פטריות, זה החיים שאנחנו מכירים פה. הם מבוססים על מים, הם מבוססים… זאת אומרת, אנחנו חייבים מים, נכון? כל מה שחי על כדור הארץ חייב מים, פחות או יותר.
איתמר: ברור.
איל: מים, אה… על פחמן דו חמצני, על חמצן, ככה אנחנו מתקיימים. מימן. יכול להיות שיצורים במקום אחר בכלל קיימים בצורות אחרות ומסתמכים על דברים אחרים, ולא על מים ועל מימן, חמצן ופחמן דו חמצני, כן? או פחמן.
איתמר: נכון.
איל: אז יש הרבה אנשים שחושבים שקיימים חייזרים. מהסיבה הזאת, אני חושב שקיימים חייזרים. עכשיו אפשר לשאול גם, מה זה חייזרים? חייזרים יכולים להיות יצורים תבוניים, שיש להם שכל, נכון? כמונו, כמוכם, כמו דולפין, לא יודע. ויכול להיות גם יצורים בלי שכל, כמו נמלה, כמו חיידק.
הללי: מי אמר שאין לנמלה שכל? דווקא נראית מאוד חכמה.
איל: נמלה, זה נקודה מעניינת שלא נרחיב עליה, כי היא פחות קשורה לחלל [צוחקים], אבל נמלה היא חיה שכמעט ולא יכולה לחיות לבד. היא חיה כקבוצה גדולה, וכקבוצה גדולה הם עושים הרבה מאוד דברים ביחד. לבד היא, אני חושב, פחות… לא אגיד שהיא לא חכמה, אבל…
הללי: פחות.
איל: פחות מסוגלת, כן.
איתמר: לגבי החייזרים שדיברנו מקודם, יש כל מיני תיאוריות מוזרות לגביהם. אחת מהם זה שהם חזרו בזמן… הגיעו קדימה בזמן מתקופות אחרות.
איל: נכון. אפשר…
הללי: מה?
איל: אפשר… מה שאפשר להגיד זה שיכול להיות שבאמת חייזרים קיימים לפנינו, לפני שנוצרו בני אדם פה על כדור הארץ, ואז יכול להיות שהם הגיעו כבר וצפו בנו, יכול להיות שלא, אנחנו לא יודעים, יש כל מיני…
הללי: יכול להיות שהם ברחו כשהגענו.
איל: יכול להיות שהם ברחו כשהגענו, יכול להיות שהם בשקט פה, כי הם לא רוצים להפריע לנו. יכול להיות כל מיני דברים. צופים בנו, כמו שאנחנו צופים בחיות, בגן חיות. יש תיאוריה כזאת לגבי חייזרים, שנקראת "תיאוריית גן החיות". שהם נמצאים פה וצופים בנו, בדיוק כמו שאנחנו צופים בבבון, בגן חיות או בספארי. אוקיי? אני רוצה לחזור… צעד אחורה, לשיחה שלנו על היקום, כן? ולהגיד, אוקיי, אז דיברנו על זה שהיקום מורכב מחלל ומכוכבים ומכוכבי לכת, נכון? שבעברית זה קצת מבלבל, כוכב וכוכב לכת. אנחנו אולי נדבר על זה קצת, אני יודע שבפרק הבא אני מתכוון לדבר על הנושא הזה של מערכת השמש שלנו. באנגלית זה יותר קל, כוכב זה… איך אומרים כוכב באנגלית, אתם יודעים?
הללי ואיתמר: Star.
איל: Star, וכוכב לכת, אתם יודעים איך אומרים באנגלית? Planet.
איתמר: אה, נכון.
איל: אז זה לא נשמע בכלל אותו דבר, זה לא מבלבל, אצלנו זה קצת מבלבל. אז יש את זה, ויש עוד כל מיני גרמי שמיים אחרים, ירחים…
הללי: שמשות.
איל: שמשות, שזה כוכבים.
איתמר: מטאורידים.
איל: מטאורים, נכון, שביטים, יש כל מיני דברים בשמיים. בחלל, יותר נכון. מה עוד יש בחלל?
איתמר: כלום. [מגחך]
איל: כלום, הרבה מאוד כלום, נכון? והמרחב הזה, היקום הרי מורכב ממשהו, ממעין מרחב שעליו נמצא החלל, ובתוכו שקועים כוכבי הלכת והכוכבים והכל, בתוך הדבר הזה שנקרא מרחב, יש גם מימד שאנחנו קוראים לו זמן. נכון?
איתמר: נכון.
איל: הזמן עובר, אנחנו התחלנו את הפודקאסט לפני עשר דקות. כן, עברו עשר דקות מאז שהתחלנו.
איתמר: No way.
איל: אתם יודעים… אתם יודעים איך הזמן והמרחב קשורים אחד לשני? זה קטע קצת משוגע.
איתמר: תצפו ב"חזרה לעתיד" ותדעו. סתם. [צוחק]
איל: או! את השם איינשטיין שמעתם?
הללי: כן.
איל: רצית להגיד משהו?
הללי: רציתי להגיד שאני לא יודעת מה הקשר, אבל כשאני מנסה לחשוב על זה, זה כזה עושה לי כאב ראש, אני לא… לא מצליחה לגלות.
איל: נכון? זה מטורף, כי אנחנו מתייחסים לזמן לא כמשהו מוחשי שאפשר להחזיק ביד, נכון? זה משהו ש… פשוט עובר [צוחק]. זה המאורעות שעוברים. אבל מסתבר, לפחות לפי תיאוריה של איינשטיין, שהזמן והמרחב מחוברים אחד לשני. מה זה אומר? זה אומר שאם אני עכשיו יוצא, עזבו אותי, אם אנחנו עכשיו יוצאים בחללית מכדור הארץ וטסים אל החלל, ומתרחקים מכדור הארץ ומהשמש, שיש להם אה… השפעה עלינו ביום-יום, הזמן לגבינו זז יותר לאט מאשר לגבי מי שנשאר על כדור הארץ. זה ממש מוזר. זה אומר שאם אנחנו נצא לטיול ונחזור בעוד 20 שנה, לפה, ההורים שלכם ואשתי והילדים שלי, כולם יהיו בני 20 שנה יותר מבוגרים, ואנחנו נהיה רק בני 10 שנים יותר מבוגרים. הזמן יזוז שונה לגבינו, בגלל שאנחנו נענו במרחב והתרחקנו מכל מיני גורמים שגורמים לזמן להיות כמו שהוא פה על כדור הארץ, כמו השמש שלנו, שיש לה כח כבידה…
איתמר: שזה כאילו מאריך את תוחלת החיים. [צוחק]
איל, וכולי וכולי. זה כאילו מאריך לנו את תוחלת החיים אם אנחנו טסים לחלל, אוקיי?
הללי: יאללה, בוא נעשה את זה כל איזה שלוש שנים.
איל: אני בעד. תגידו, בחלל קר או חם?
הללי: זה משתנה.
איל: במה זה תלוי?
הללי: בשמש.
איתמר: אם אתה קרוב לשמש או רחוק מהשמש.
איל: או! אז קודם כל זה תלוי באמת בקרבה שלך לשמש או לכוכב כלשהו, נכון? השמש היא בסך הכל כוכב, נכון? ב', זה גם תלוי אם משהו מסתיר ממך את השמש. זאת אומרת, אם אנחנו היינו עכשיו על הירח, כן? והירח הרי מסתובב סביב כדור הארץ, והשמש הייתה מאירה עלינו עכשיו כשאנחנו על הירח, היה לנו חם מאוד. מאוד מאוד מאוד חם. היינו מרגישים את כל החום של השמש בצורה מאוד רצינית. אם הירח היה מסתובב, ועכשיו אנחנו היינו בצד האפל של הירח, שלא מקבל אור של שמש, היינו קופאים למוות. היינו שם באיזה מינוס 200 ומשהו מעלות, אוקיי? אז השמש יש לה באמת השפעה מאוד מאוד רצינית, והחלל הוא בטמפרטורה מאוד מאוד מאוד מאוד מאוד נמוכה. מינוס 200, בערך מינוס 270 מעלות.
איתמר: יוו.
איל: תחשבו, בפריזר יש לכם, לא יודע, מינוס 18 מעלות? זה מינוס 273 מעלות! מאוד מאוד מאוד קר. אוקיי? עכשיו הזכרתם את השמש, מה זה שמש בכלל? [שתיקה ארוכה] רעיונות?
הללי: צרצרים. אין לי מושג.
איל: נכון? אמרתי לכם שאנחנו נשאל שאלות ופתאום יצוצו עוד ועוד שאלות. כי לפעמים אנחנו מתייחסים לדברים כמובן מאליו ביום-יום, ואנחנו לא צריכים תמיד לחשוב מה זה בעצם. מה זה השמש?
איתמר: אולי כוכב לכת שמוציא אנרגיית חום?
איתמר: אז אתה בכיוון, כמעט.
הללי: זה כוכב בכלל?
איל: זה כוכב, השמש היא כוכב, היא לא כוכב לכת. ההבדל בין כוכב לבין כוכב לכת…
הללי: כוכב לכת זז ומסתובב, ו…
איל: אוי, זה נכון, נקרא כוכב לכת כי הוא הולך כאילו סביב השמש, נכון? הוא מסתובב סביב השמש.
איתמר: מהמילה כאילו ללכת.
איל: נכון, והשמש היא כוכב שבת כי היא יושבת כאילו, [מגחך] ולא עושה כלום, אבל זה לא באמת נכון. גם השמש מסתובבת. היא גם מסתובבת סביב עצמה, יש לה ציר והיא מסתובבת סביב עצמה, והיא גם מסתובבת בתוך הגלקסיה שלנו סביב איזשהו אזור. בדרך כלל כל השמשות או כל הכוכבים מסתובבים סביב מרכז הגלקסיה. בדיוק כמו שכוכב, כוכבי הלכת שלנו מסתובבים סביב השמש. ההבדלים המהותיים בין שמש, או בין כוכב, לבין כוכב לכת, שכוכב זה כמו שאת אמרת, כמו ששניכם אמרתם, זה גוש גדול שפולט הרבה מאוד חום ואור. אוקיי?
כוכב לכת הוא קטן יותר, הוא לא פולט אור וחום, הוא פולט חום, יש לו בגרעין שלו, הגרעין שלו מאוד מאוד חם, אז יוצא ממנו חום, אז הוא פולט חום. חלק מהחום שאתם מרגישים כשאתם עומדים בחוץ, זה גם חום שנפלט מכדור הארץ, לא הכל זה חום מהשמש. הוא פולט חום. אבל לא כמו השמש. השמש, או כוכב, פולט כמויות אדירות של חום ושל אור, כל הזמן הוא מאיר, כוכבי הלכת שלנו לא מאירים. אם אתם תעמדו עכשיו בחוץ, בלילה, ותסתכלו על השמיים, אתם תראו הרבה נקודות, נכון? חלק מהם זה כוכבים, כמו השמש שלנו. חלק מהם זה גלקסיות, שזה ממש מלא מלא מלא מיליארדי כוכבים ביחד, אבל רק שהם כל כך רחוקים, זה נראה לנו כמו נקודת אור אחת, וחלק מהם זה כוכבי הלכת שלנו.
איתמר: וגם… זבל מכל מיני פעולות מבצעיות, שהיו בחלל. [צוחק]
איל: אפשר לדבר על זה, אני רק רוצה להשלים את הנקודה שהכוכבי לכת שלנו, כשאנחנו רואים אותם, כנקודה זוהרת בשמיים, ואפשר לראות אותם נעים בשמיים, אם לאורך הלילה תסתכלו עליהם, תראו אותם זזים, כן? הכוכבי לכת האלה לא מאירים באמת, הם רק מחזירים את האור של השמש. האור של השמש פוגע בהם, למשל… איזה כוכבי לכת אתם מכירים?
איתמר: פלוטו.
הללי: מאדים.
איתמר: נוגה.
איל: מאדים, פלוטו, אפשר לדבר עליו אם הוא כוכב לכת.
הללי: צדק.
איל: נוגה, צדק. זה עם הטבעות?
איתמר: כדור הארץ, שבתאי.
איל: שבתאי [מבטא במלעיל], בדיוק עם הטבעות. כל הכוכבי הלכת האלה, שאתם בלילה יכולים לראות אותם בשמיים, אתם לא רואים אותם בגלל שהם מאירים, אתם רואים אותם בגלל שהאור של השמש פוגע בהם וחוזר אליכם לעיניים. אוקיי? בניגוד לכוכבים אמיתיים כמו השמש, שפשוט פולטים מלא מלא מלא אור. [נאנח] איזה מסובך זה, אה?
הללי: מאוד.
איתמר: מאוד.
איל: זה מלא מלא מלא מלא דברים. עכשיו, דיברנו קצת על השמש ואמרנו שזה כזה כוכב גדול שפולט אור וחום, ואתם הזכרתם כוכבי לכת, נכון? כמה כוכבי לכת יש לנו, אתם יודעים?
הללי: לא.
איל: במערכת השמש שלנו?
איתמר: לא במדויק. בסביבות ה… שמונה?
איל: בסביבות הבול שמונה. בול אבל!
איתמר: [מופתע] באמת?
איל: כן. בוא נספור. יש לנו את השמש, אוקיי? זה הכוכב הגדול.
איתמר: נוגה.
איל: רגע. ליד השמש, מה השם הנוסף של השמש?
איתמר: חמה. אז יש גם את חמה.
איל: יש את כוכב חמה.
איתמר: נכון.
איל: שהוא כוכב לכת הכי קרוב לשמש. מה הבא בתור?
איתמר: נוגה.
איל: נוגה. מה הבא בתור?
איתמר: ארץ.
איל: נכון, אנחנו. מה אחרינו?
הללי: הירח זה גם כוכב לכת? או שזה פשוט…
איל: הירח הוא לא כוכב לכת…
איתמר: הוא זורח.
הללי: אבל הוא גם זז.
איל: הוא גם זז, הירח שלנו זז סביבנו, וגם לכוכבי לכת אחרים יש ירחים שזזים, מסתובבים סביבם.
איתמר: יש את אירופה, יש… יש הרבה.
איל: אז בוא נסיים עם הכוכבי לכת. אמרנו, יש אותנו, אחרינו יש את הכוכב האדום.
הללי ואיתמר: מאדים.
איל: מאדים. אחרי זה יש את הכוכב לכת הכי גדול במערכת השמש שלנו.
איתמר: שבתאי?
הללי: צדק?
איל: צדק.
איתמר: לא, צדק, נכון.
איל: אחריו חבר שלו שבתאי.
איתמר: ואז… אורנוס או נפטון?
איל: אורנוס ונפטון.
הללי: ואז… אה רגע, פלוטו זה גם נחשב… למרות ש…
איתמר: זה ננס.
איל: זהו, אז אמרנו פלוטו מקודם, אז פלוטו…
הללי: הוא פיצי.
איל: עד לפני כמה שנים באמת נחשב כוכב לכת, אבל לפני כמה שנים החליטו שהוא כבר לא כוכב לכת.
הללי: הוא ננס משהו, כן.
איל: הוא כוכב לכת ננסי, כן, אנחנו נדבר על זה בהמשך. אז אלה כוכבי לכת שיש לנו, והם מרכיבים יחד עם השמש ויחד עם עוד כל מיני גרמי שמיים, את מערכת השמש. כן? ומערכת השמש שלנו היא אחת מיני מיליארדי מערכות שמש בגלקסיית שביל החלב, נכון? ראיתם, עמדתם פעם בחוץ ואמרו לכם, הנה, תסתכלו, הנה שביל החלב, ראיתם פס של כוכבים בשמיים, יצא לך לראות כזה דבר?
איתמר: כן.
הללי: לא יצא. [צוחקת]
איל: לא יצא, תודה רבה על הכנות. אז יצא, אנחנו מתישהו אנחנו ניסע למדבר, קשה מהעיר לראות את זה.
איתמר: אני הייתי במצפה פעם אחת…
איל: או.
איתמר: במדבר, בטיול של יומיים, והיה שם כאלה… כאילו, איך קוראים לזה? אה…
איל: טלסקופ?
איתמר: טלסקופים ענקיים כאלה.
איל: כן.
איתמר: וממש ראינו את הכוכבי לכת בתוך המסך שהיה שם.
איל: יפה. אז בשביל לראות, דרך אגב, את שביל החלב, לא צריך אפילו טלסקופ, צריכים לעמוד בחוץ.
איתמר: נכון.
איל: נסתכל ורואים פשוט פס לבן בשמיים, זה שביל החלב, זה בעצם חלק מהגלקסיה שאנחנו נמצאים בה, אוקיי? הגלקסיה שלנו היא ספירלית, היא כמו ספירלה, ואנחנו, כשאנחנו רואים את הדבר הזה, אנחנו רואים את אחת מהזרועות של הספירלה.
אז מערכת שמש, בתוך גלקסיה, בתוך מצבור של גלקסיות, שכולם ביחד הם חלק מהיקום, שמורכב מחלל, אמרנו, הרבה מאד ריק, וכוכבים, וכוכבי לכת, וירחים, נכון? ואסטרואידים, והרבה אנרגיה, יש הרבה אנרגיה בחלל. ואז נשאלת השאלה באמת, אפשר לשאול גם את השאלה, איך כל הדבר הזה נוצר, איך נוצר היקום, ואנחנו נסיים אולי בלשאול מתי הוא ימות, כן? אם הוא נוצר…
הללי: בתקווה שהוא לא ימות.
איל: בתקווה שהוא לא ימות, יכול להיות.
איתמר: לפחות לא בזמן הקרוב. [צוחק]
איל: אז סיפרתי לכם שהוא נוצר לפני איזה 13.8 מיליארד שנים, נכון? איך הוא נוצר? יש לכם מושג?
איתמר: כוכב שביט כלשהו… שהתנגש בכוכב אחר?
איל: מעניין, מה שאתה מספר עכשיו קורה באמת ביקום שלנו.
איתמר: כן. ככה נוצרים כוכבים וכוכבי לכת.
איל: התאו… חלק מזה, התיאוריה של איך נוצר היקום כולו, שהיקום זה הכל, זאת אומרת, היקום מכיל בתוכו את כל אותם כוכבים וכוכבי לכת שנוצרו.
איתמר: הוא מכיל כאילו אותנו, בקטנה כזה, ועוד הרבה מאוד דברים.
איל: נכון. אז התיאוריה, אני בטוח ששמעתם את השם הזה, נקראת "המפץ הגדול". שמעתם את השם הזה, "המפץ הגדול"?
איתמר: אני כן.
הללי: כן.
איל: המפץ הגדול מספר סיפור שפעם, לפני 13.8 מיליארד שנים, פתאום, מנקודה מאוד מאוד מאוד מאוד קטנה, התחיל להתנפח היקום. ומה זה להתנפח? אם תחשבו על בלון שאתם מנפחים, ומנפחים, והוא גדל וגדל וגדל, ואם נגיד ניפחתם את הבלון קצת, ואז ציירתם עליו עם טוש שתי נקודות, ואז המשכתם לנפח את הבלון, נכון ששתי נקודות התרחקו אחת מהשנייה? כי הבלון מתנפח לאט לאט?
הללי ואיתמר: כן.
איל: ככה מתנפח היקום, וככה גם הגלקסיות שלנו מתרחקות אחת מהשנייה. ככה אנחנו יודעים מתי נוצר היקום, כי אנחנו יודעים לחשב מה המהירות שבה גלקסיות אחרות מתרחקות מאיתנו, ואז אנחנו סופרים אחורנית, מתי כולם נפגשו בנקודה מסוימת. ומגלים שהכל היה בנקודה אחת ספציפית לפני 13.8 מיליארד שנים.
הללי: רגע.
איל: כן?
הללי: אז אם זה כמו בלון שמתנפח, מה יש מחוץ לבלון?
איל: או! איזה שאלה נפלאה! כלום. [צוחק] וזה מאוד מאוד מאוד קשה לתפוס. אבל היקום זה הבלון. אין שום… ואז שואלים, אבל בתוך מה הוא מתנפח, נכון? הוא מתנפח בתוך חלל מסוים. לא. לא. התיאוריה אומרת שהיקום זה…
איתמר: אחת התיאוריות.
איל: נכון. תאוריית… תראה…
איתמר: יש תיאוריות, כמו שדיברנו בהתחלה, על יקומים מקבילים.
איל: אז אפשר גם לדבר אולי בהזדמנות אחרת על יקומים מקבילים, כי אנחנו, זמננו הולך ותם.
איתמר: כן.
איל: יש תיאוריות כאלה של ריבוי יקומים, באמת. אבל התיאוריה הרווחת של היקום שבו אנחנו חיים, ולא רק איך הוא נוצר, אלא מה הוא, אומרת שזה הכל, ואין שום דבר אחר מחוץ אליו, כאילו, לא קיים מחוץ אליו. צריך פשוט לקבל את ה… לקבל את זה שככה זה. כי אחרת קשה מאוד לתפוס את זה. זה ממש מוזר, נכון? ואז אנחנו נסיים ב… אוקיי, אז מתי היקום ימות? האם הוא ימות? ואיך הוא ימות? רעיונות?
איתמר: כל זאת ועוד בפרק… סתם. [צוחק]
איל: הוא מתנפח, ומתנפח, ומתנפח. מה יכול לקרות לו בסוף?
הללי: להתפוצץ.
איל: וואי, וואי, וואי, וואי. יכול להתפוצץ, זה סופו של כל בלון, נכון? יש סיפור כזה. מה עוד יכול לקרות?
איתמר: שהוא פשוט איכשהו יום אחד, פצצת אטום תפגע בכל היקום, והוא יעלם.
איל: [צוחק] אני מקווה שאנחנו לא נגיע לזה.
איתמר: כן.
איל: נכון.
הללי: או שהוא ימשיך להתנפח ולהתנפח עד אין סוף, והוא לא ימות.
איל: או, אז תיאוריה אחת, יפה, תיאוריה אחת מדברת על זה שהוא ימשיך להתנפח ולהתנפח, ופשוט יקרע בסוף. הכל מרוב התנפחות יקרע. תיאוריה אחת… כל התיאוריות האלה דרך אגב, הם רעיונות של אנשים. אין שם… אין שם הרבה הרבה הרבה הוכחות. קשה להוכיח את הדברים, כי לא יודעים באמת מה יקרה.
תיאוריה שנייה, זה שהוא ימשיך להתפשט ולהתפשט ולהתפשט, והכל יקפא, כי המרחק בין הכוכבים יהיה כל כך גדול כבר, שפשוט הכל יקפא. תיאוריה שלישית, שממש השבוע דיברו עליה חוקרים ב… לא זוכר כבר איפה, אז אני לא אַטעה ולא אגיד סתם, היא שבשלב מסוים ההתפשטות תעצור, ואז הוא יתחיל להתכווץ. להתכווץ להתכווץ להתכווץ להתכווץ להתכווץ.
הללי: עד מתי?
איל: עד מתי? למה הוא יהפוך בסוף?
איתמר: לכדור, לגוש שהחל הכל.
הללי: לאותה נקודה?
איל: לאותה נקודה שממנה אולי יום אחד, "פק", יהיה מפץ גדול ויווצר יקום חדש. ובגלל זה יש הרבה אנשים שמאמינים בתיאוריה הזאת.
הללי: או, תיאוריה אופטימית.
איל: [צוחק] בדיוק. ובזה, כמו שאומרים באנגלית, with this happy note, עם התיאוריה האופטימית הזו, אנחנו נסיים להיום.
[מוזיקת רקע קצבית]
הללי ואיתמר, אני רוצה להודות לכם מאוד מאוד מאוד מאוד. נעמתם לי מאוד, עם השיחה שלנו על חלל. נהנתם?
הללי ואיתמר: מאוד.
איל: היה מעניין?
הללי ואיתמר: כן.
איל: אני שמח מאוד. שמתם לב, אני מקווה ש… יש כאן כל כך הרבה מה ללמוד על התחום הזה…
איתמר: נכון.
איל: וככל שלומדים יותר ויודעים יותר, צצים יותר סימני שאלה. ואני רוצה להודות לכם מאוד על השיחה המרתקת הזו. אני רוצה גם להודות לאביעד מן הסופרמן על עריכת הקול, ותודה גדולה ליוני לביא ונועם חומש מאולפני רדיו "קול השפלה". אני הייתי איל בן-זאב, ואנחנו ניפגש בפרקים הבאים של "חלל על הזמן".
[מוזיקת רקע מסתיימת]
הללי: אה, רגע, אתה תשלח לנו את הפרק לפני שתעלה אותו?
איל: מה פתאום?
הללי: למה לא?
איל: למה כן?
הללי: כדי שאני אראה אם השארת שם את הפאדיחות שלי.
איל: [צוחק] אל תדאגי, לא יהיו לך פאדיחות.
הללי: טוב, אוקיי.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments