top of page

הכותרת - בית החולים בעזה שהפך לסמל

שקד סגל

כבר יותר משבועיים שכוחות צה"ל פועלים בבית החולים שיפא, אותו מקום שבו גילו לפני מספר חודשים מפקדה גדולה של חמאס. איך המחבלים חזרו אל המקום אחרי הפשיטה הקודמת? מה זה אומר על המשך הלחימה? והאם יהיו פשיטות חוזרות על בתי החולים ברצועה?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/04/2024.

קריינית: אתם מאזינים ל-Ynet פודקאסטים.

[מוזיקת פתיחה]

[הקלטה] תת-אלוף דניאל הגרי, דובר צה"ל: "המבצע בבית החולים "שיפא" נמשך. זה המבצע עם ריכוז המחבלים הגדול ביותר שתפסנו מאז תחילת המלחמה".

שרון: זה לא סוד שצה"ל העריך שבית החולים "שיפא" יהווה מוקד טרור משמעותי ברצועה. החמאס ידוע כמי שאוהב למקם את הפעילות שלו במוסדות חינוך ומוסדות רפואיים, כדי ליהנות מחסינות. אבל החסינות הזו נעלמה בתחילת התמרון הקרקעי בנובמבר, כשצה"ל גילה מחבלים, אמל"ח וחדרים ששימשו להחזקת חטופים, בין חדרי הניתוח וחדרי ה-MRI. לאחר מכן התמרון הקרקעי התקדם ליתר הרצועה, ובשבועיים האחרונים חזר צה"ל למתחם בית החולים הסבוך, באמצעות פעילות ממוקדת וכוחות מיוחדים.

לפעילות החוזרת יש לא מעט הישגים: יותר מ-200 מחבלים נהרגו, ומאות מחבלים מהג'יהאד האסלאמי וחמאס נעצרו.

מדוע צה"ל נדרש לחזור לבית החולים לאחר שהמקום טוהר בתחילת התמרון? מה למדנו מהצורך לחזור ל"שיפא" לגבי המשך הלחימה? איך נלחמים בבית חולים פעיל אך שורץ מחבלים? וכיצד דואגים שתסריט "שיפא" לא יחזור בכל המקומות שצה"ל תמרן בו?

אני שרון כידון, וזאת "הכותרת".

[מוזיקת רקע]

כתבנו הצבאי יואב זיתון, בוא נתחיל מהשאלה הגדולה והראשונה; מדוע צה"ל חוזר בעצם לבית החולים "שיפא", לאחר שהוא סיים את הפעילות שם?

יואב: זה למעשה הביטוי הממוקד והמדויק ביותר לשלב ג' של הלחימה, אותו שלב של פשיטות על אזורים שבהם צה"ל כבר תמרן ברצועת עזה, בשלב ב' בשלב העיקרי של הלחימה, מה שקרה בסביבות נובמבר ודצמבר. מתוך הבנה שכל גדוד או כל חטיבה כזו של חמאס, מכריעים אותה, פוגעים בה, מוציאים את היכולת שלה להוציא התקפות על צה"ל או פיגועים בעוטף, באמצעות פגיעה או השמדה של כ-70% מכל מסגרת כזו, מכל גדוד או חטיבה של חמאס, כמו שיש למשל בעיר עזה. אבל נותרים עוד כ-30% פחות או יותר, וב-30% הנוספים פועלים או תוקפים או מנסים להשמיד, באמצעות אותן פשיטות חוזרות. במקומות שבהם צה"ל או יותר נכון חמאס צובר מחדש, או מנסה להשתקם ולהרכיב מחדש את אותם 30% שפזורים בשטח. ואחד המקומות העיקריים, שאותם 30% ממה שנשאר לחמאס בעיר עזה, בחטיבות של העיר עזה, התרכזו מחדש בתוך בית החולים "שיפא". ולכן שם בוצעה פשיטה מאוד ממוקדת, עדיין מתנהלת, על מתחם בית החולים.

שרון: מה חיכה לצה"ל כשהוא חוזר לבית החולים?

יואב: חיכו לצה"ל סדר גודל של כאלף מחבלים, לפי הערכות שב"כ וצה"ל, הערכות של הצבא, כאלף מחבלים. פחות או יותר כ-100 עד 150 מהם מוגדרים כמפקדים, בין מפקדי גדודים לבין בכירים אף יותר מהעשירייה הראשונה, חלקם, של חמאס. אחד מהם ראאד תאבת חוסל בפעילות הזו.

[הקלטה] תת-אלוף דניאל הגרי, דובר צה"ל: "בכיר החמאס שחיסלנו הוא ראאד תאבת. תאבת שימש כראש חיל ההספקה וכוח האדם של הזרוע הצבאית של החמאס. בעבר…".

יואב: והם פשוט מצאו בתוך בית החולים מסתור, מתוך הנחה שצה"ל לא יתקוף מוסד רפואי פעיל שיש בו אלפי חולים, מאושפזים, אזרחים, צוותים רפואיים, אחים ורופאים. בטח לאור התגברות הלחץ הבינלאומי על ישראל. ולכן בשיא התמרון רבים מאותם פעילים, מחבלים, וגם מפקדים בחמאס ובג'יהאד האסלאמי, ברחו לתוך בית החולים אחרי שצה"ל עזב אותו. עוד פעם התערבבו בתוך המחלקות, בתוך האגפים של בית החולים, חלקם גם התחפשו לצוותים רפואיים או למאושפזים, בתקווה שבאמת צה"ל לא יחזור לשם. אבל גם התארגנו שם מחדש להוציא פיגועים והתקפות על צה"ל, בין אם בצליפה או במתווה של נ"ט, בעיקר נגד הכוחות שעוד פועלים בתוך רצועת עזה, וניסו להפוך ממש את בית החולים "שיפא" בחודשיים האחרונים גם למפקדה חדשה, עם אבטחה מאוד גדולה ממש סביב בית החולים.

ברחובות שסביב בית החולים במערב העיר עזה, פיטרלו מאבטחים של חמאס, חמושים, בצורה מוסווית כמובן, התמקמו בעמדות צליפה על הגגות בבניינים שסביב בית החולים כדי לאבטח את אותה מפקדת טרור שחמאס ניסה להקים בתוכו מחדש. ולמעשה זה היה מוקד הפעילות העיקרי של חמאס בצפון הרצועה אחרי התמרון.

שרון: אני רוצה לחזור איתך אחורה, אפילו לפני התמרון. איזה מודיעין היה לנו לגבי בית החולים "שיפא"?

יואב: היה מודיעין מאוד חלקי, בטח לאור מה שהתברר בדיעבד אחרי שיחידת "שלדג" וחטיבה 401 פשטו עליו בשיא התמרון. ידעו שיש תשתית תת קרקעית ענפה מתחת לבית החולים, כולל רשתות של מנהרות שמצד אחד נכנסות ללב של בית החולים, ומצד שני יוצאות באזורים מסוימים חשובים מאוד לחמאס בעיר עזה, כולל במפקדה הראשית בכיכר פלסטין, ובבסיסים ומוצבים גדולים נוספים של חמאס ברחבי העיר עזה. ידעו שזה בהחלט מוקד שמהווה גם שכפ"ץ לבכירי הארגון בשעת חירום, אבל לא ידעו באמת עד כמה חמאס גם מקים שמה עמדות ירי וצובר אמצעי לחימה רבים, ומפקיד שם גם מודיעין רב, כולל לפטופים ומסמכים צבאיים רבים. את זה גילו בעיקר במהלך התמרון והפשיטה הגדולה בשיא התמרון על בית החולים. גילו גם שהוכנו שם מבעוד מועד תשתיות להחזיק בני ערובה שבויים, חטופים, כפי שבאמת התגלה בזמן שצה"ל פשט על בית החולים, אותם סימנים שאכן הוחזקו בבית החולים וגם קיבלו טיפולים ראשוניים חטופים מהשבעה באוקטובר. ובסך הכל העריכו שזה אכן ישמש כמוקד, כי צה"ל רגיש מאוד בתקיפות או בפעילויות שלו נגד מקומות כמו מוסדות רפואיים, מרפאות, בטח בית חולים כזה גדול, ולכן צה"ל נערך בהתאם.

[הקלטה] סא”ל א’ מפקד פלגת לוחמים בשייטת 13: "בלילה שבין ראשון לשני, בפעילות מיוחדת וממוקדת של צק"ח 401 ויחידה שייטת 13, פשטנו על בית החולים "שיפא" שבעזה. המבצע יצא לדרך לאחר שהתקבל מידע מודיעיני מדויק…".

יואב: מצד אחד הגיע לשם עם כוחות מיוחדים, מאומנים, מיומנים, גם בתמרון וגם בפשיטה החוזרת. אבל מצד שני הגיע גם עם ציוד רפואי, עם ציוד הומניטרי, כדי לדייק כמה שיותר את הפעולה, לתעד אותה ולהעניק סיוע לבית החולים. כולל סיוע לוגיסטי עם גנרטורים, אמצעי חשמל, במידת הצורך, כדי לאפשר את המשך הפעילות בתוך בית החולים. כל זה תוך הפקת לקחים רבים ולמידה מוקדמת של דפוסי הפעילות בבית החולים, ובעיקר ברמדאן. הכוחות ידעו בדיוק מתי כדאי לפשוט על בית החולים, מתי המאבטחים של חמאס שמפטרלים סביב בית החולים פחות ערניים סביב צום הרמדאן. ולכן השעה שנבחרה לתקוף ולפשוט עם שייטת 13 על בית החולים, הייתה שעת לילה סביב השעה אחת. פשיטה מהירה חשאית, כיתור ראשוני יעיל, כיתור שני רועש כבד יותר של טנקי חטיבת 401 ונמרי "גבעתי", וסגירה מוחלטת כדי שלא יברחו מבית החולים המחבלים שעדיין מסתתרים בתוכו.

שרון: התחושה הייתה לפחות לפני התמרון, ש"שיפא" מהווה בעצם המטה, מרכז הכובד של חמאס. האם התחושה הזו התבטאה כשנכנסו בפעם השנייה? כמה מהמודיעין התברר כנכון?

יואב: תראי, המודיעין התברר כנכון תוך כדי תנועה. כי כמו במשימות אחרות בתמרון של צה"ל ברחבי רצועת עזה, הרבה מהמודיעין הגיע בזכות התמרון, בזכות הכניסה של החיילים, של לוחמי השריון, החי"ר והנדסה לשטח, ואיסוף אמש"ט, אותו חומר מודיעיני, שיצר מטרות, ואפשר פשיטות חוזרות, והתקפות חוזרות על יעדים תוך כדי הפעולה. זה מודיעין שלא היה קודם, לפני שצה"ל נכנס לרצועת עזה. רק אחרי הכניסה הקרקעית הבינו בצה"ל את סדר הגודל של חמאס: כיצד הוא פועל, היכן הוא נפרס, מהן מתודות ושיטות הפעולה שלו, מה זה למעשה גדוד של חמאס, כיצד הוא מתקדם, איך הוא מנסה להוציא התקפות, איך הוא מפעיל את החיילים שלו, מסתיר את הנשקים שלו, וחושב ופועל קדימה. אותו דבר גם לגבי בית החולים "שיפא". לפני השבעה באוקטובר, ידעו מעט, והכניסה לתוך רצועת עזה, בטח לעיר עזה, למקומות הכי עמוקים של חמאס, מקומות שבהם לא דרכה כף רגל של חייל צה"ל, מזה 30-40 שנים אפילו, הרבה לפני ההתנתקות ב-2005, רק זה מה שהביא את המודיעין ואת ההבנה מה קורה בתוך בית החולים "שיפא". כיצד על המחשבים שכביכול משמשים את הרופאים שם, למעשה מתנהל… מתנהלת הלחימה או המפקדה של חמאס מתוך "שיפא". וזה באמת איפשר בפשיטה החוזרת לדייק את הפעולה עוד יותר ולעשות את ההבחנה הזו בין הצוותים הרפואיים לבין המחבלים שנמצאים בבית החולים.

[הקלטה] סא”ל א’ מפקד פלגת לוחמים בשייטת 13: "במהלך הפעילות הכירורגית הפרדנו בין החולים והחוסים לבין המחבלים. את המחבלים הרגנו, ורבים מאוד מהם שבינו."

יואב: נגיד שיש ערך מאוד מאוד גדול למחבלים שהם בחיים שם. לכן צה"ל לוקח קצת את הזמן, לכן הפשיטה החוזרת הזו מתארכת כבר למעלה משבועיים, כדי לנסות ולהשיג בחיים את אותם מחבלים. על מנת ששוב ישפכו אור ומודיעין על המטרות הבאות, על היעדים הבאים בלחימה, משימות שעדיין לא נגמרו, ולכן העדיפות היא להגיע אליהם בחיים, ולא בהכרח לחסל אותם.

[מוזיקת רקע]

שרון: אז האם מדובר בהקדמה למה שיקרה גם בצפון הרצועה? ומהי הטקטיקה בה משתמשים החמאס על מנת לעבור ממקום למקום מבלי להיתפס? כבר ממשיכים. אבל לפני זה יש לנו המלצה חמה עבורכם לעקוב אחרינו, לדרג אותנו, ולהגיב לנו בספוטיפיי ואפל-פודקאסט.

[הקלטה] יואב זיתון: "זהו הסֵנֶף הראשון של המנהרה מתחת ל"שיפא", מנהרות מבוטנות עם בטון מזוין. כל זה קורה כשמעל יש מחלקת טראומה, מחלקה אונקולוגית וחדר המיון שממש קרוב אלינו."

שרון: יצא לך להיכנס ל"שיפא", אפילו סיירת במנהרות מתחת לבית החולים. עד כמה בית החולים הזה גדול וסבוך גם מבחינת החלק מעל פני הקרקע וגם בתת קרקע?

יואב: תראי מבחינת שטח הוא מאוד גדול. יש בו אגפים שמחולקים לבניינים שונים, זה ממש קרייה רפואית, אם תרצי, כמו "רמב"ם" או כמו "שיבא" בישראל, ולכן זה מורכב מאוד. זה לא בית החולים הכי גדול ברצועה. "נאצר" שבח'אן יונס, שגם כעת אליו מתקרבים כוחות צה"ל בפשיטה חוזרת משכונת אל-עמל במערב ח'אן יונס, גם שם צפויה פעולה. אבל הוא בהחלט גדול. הוא נמצא בתוך שכונת מגורים יחסית צפופה, ולכן זה מאתגר יותר. אבל השליטה המבצעית של צה"ל בהגעה אליו, בפשיטה חוזרת לתוך בית החולים "שיפא", הייתה כל כך גבוהה, שמסלול או נסיעה שלקחה בשיא התמרון כמה שעות טובות, למעלה משמונה שעות, הפעם ארכה פחות משעתיים, כולל טנקים ואיתנים של סיירת הנח"ל שהובילו את לוחמי שייטת 13 במהירות של 100 קמ"ש אפילו, לפי מה שמדווחים לנו הכוחות שפועלים שם. אפשרו הגעה מהירה מאוד לתוך בית החולים "שיפא" בפשיטה החוזרת, לילית, כמובן בחסות אווירית, וסגירה מאוד מאוד יעילה של בית החולים, חיסול של אותם מאבטחים. ושהגיעו לתוך בית החולים, הלוחמים כבר ביממה ראשונה, הם זיהו תופעה מאוד מעניינת בין מחבלי הג'יהאד האסלאמי חלקם ברחו לשם משכונות רחוקות יותר כמו סג'עיה במזרח העיר עזה לתוך "שיפא", לבין מחבלי החמאס.

דווקא אלה שבג'יהאד האסלאמי רובם ככולם, אלה שהגיעו ל"שיפא" והסתתרו בתוכו, הרימו ידיים. נכנעו, לא נלחמו, לא השתמשו בנשק שלהם, וכמובן מיד נחקרו על ידי השב"כ ו-504 של אמ"ן. ומקרב מחבלי החמאס, כמחציתם, פחות או יותר, כמחציתם מאלה שהסתתרו ב"שיפא" גם נכנעו והעדיפו להישאר בחיים ולהיחקר. אבל כמחצית אחרת בתוך "שיפא" כן נלחמו, כולל בתוך בית החולים עצמו. רק בימים האחרונים לוחמי סיירת הנח"ל פגעו וזיהו בתוך מסדרונות בית החולים, במחלקת היולדות, פגעו וחיסלו שם שלושה מחבלים של חמאס שפתחו באש לעברם. כך שלמעשה בתוך בית החולים יש הוראות פתיחה באש מאוד מדויקות, ולכן לשם, לתוך המבנה עצמו מעבר למה שקורה מסביב, נשלחים הלוחמים המיומנים ביותר שהתאמנו לכך, גם סיירת נח"ל גם שייטת 13, גם דובדבן. יש שמה מספר צוותים מדובדבן שפועלים בתוך מרחב בית החולים. נשאר עוד זמן לסרוק אותו, אבל עדיין יש פחות או יותר כ-20 מחבלים שמתבצרים בחלק מהמבנים. לצה"ל יש זמן, בסופו של דבר יגיעו גם אליהם.

שרון: תגיד איך הם בכלל חזרו לבית החולים? הרי צה"ל לא השאיר איזושהי, בוא נגיד, בקרה היקפית מסוימת?

יואב: התנועה של המחבלים של חמאס, ויש רבים מהם, כמה עשרות אלפים רשומים, ידועים, מוכרים, גילתה שיטה שצה"ל הבין אותה די מהר, כיצד חמאס נערך למלחמה כוללת עם ישראל, לתמרון קרקעי של צה"ל בתוך הרצועה, וזה לנוע ללא נשק. זאת אומרת, פעילי חמאס שנערכו בהגנה לתמרון הצה"לי, נעו ברחובות בלי נשק, בטח אחרי התמרון. ואמצעי הלחימה שלהם, רקטות ה-RPG, עמדות הנ"ט, הקלצ'ניקובים שלהם, הרימונים והכל, פשוט חיכו להם במקומות מסתור ידועים מראש, בין אם בתוך בתים כחלק מההערכות, שאליהם הם היו צריכים להגיע בשעה מסוימת, ביום מסוים, לרחוב או לכתובת מסוימת, והנשק והציוד חיכה להם בתוך הבית הזה ללחימה. ובין אם בתוך הפירים, בתוך המנהרות, בגדודים של חמאס. גדוד של חמאס זה גדוד מרחבי לרוב, זאת אומרת, זה גדוד ששייך לשכונה מסוימת, עם זיקה גיאוגרפית באזור נתון. וכך גם הייתה התנועה של המחבלים אחרי התמרון, אחרי שהתמרון נגמר והסתיים, ורוב החטיבות של צה"ל יצאו משטח הרצועה. גם אז, התנועה של המחבלים, כולל ל"שיפא", הייתה ללא נשק, ככה שהאחיזה של המזל"טים ושל הכטמ"מים של צה"ל, גם אם היא ראתה מחבלים נעים בשטח, הם לא היו חמושים. היה יותר קשה להפליל אותם ולחסל אותם מהאוויר, בטח על ידי הכוחות שעדיין נשארו חלקם הקטן בתוך שטח הרצועה, בעיקר בפרוזדור "נצרים". ולהגיע בחסות גם אוכלוסייה, או למחסות של העקורים הרבים, כשלוש מאות אלף מהם נותרו בצפון הרצועה, או ל… באמת למוקדים רגישים כאלה, כמו בית החולים "שיפא", ללא נשק עליהם. ושם בתוך המסתור של בית החולים "שיפא", הוסתרו להם מאגרים של אמצעי לחימה, של נשקים, כולל רקטות RPG בתוך בית החולים.

נזכיר, בית החולים גדול. בשיא התמרון צה"ל לא יכל לסרוק את כולו, לפשוט על כולו במסגרת הזמן שהייתה לו. וחלק מהמחבלים הסתתרו שם עם אותם נשקים שהטמינו להם מבעוד מועד, בתוך קירות אקוסטיות [כך במקור], בתוך תעלות תקשורת של כבלים, כולל במחסנים של ציוד רפואי, כחלק מהיערכות לאפשרות שצה"ל אכן יחזור לבית החולים.

[מוזיקת רקע]

שרון: הזכרת את הלוחמים המיומנים שהם אלה שלוחמים בתוך בית החולים, ואנחנו מבינים את הרגישות. למרות שכבר העולם הבין שבית חולים יכול להיות מטה טרור. אבל עדיין, איך זה מתנהל עם החולים? הרי יש שם… עדיין מפנים לשם חולים, הלוחמים נכנסים, תתאר לנו קצת איך זה נראה.

יואב: צה"ל עשה נוהל קרב של למעלה מחודש של הכנות לפעולה הזו בבית החולים "שיפא". לא רק את אותו תכנון ואותה פשיטה אל היעד, מהירה ומדויקת עם המון תחבולות והונאות מוצלחות, אלא גם באמצעות הכנות לאפשרות הזו.

חלק גדול מהלוחמים הם חובשים, ואפילו גם רופאים, פרמדיקים, שמסייעים להנהלת בית החולים, לשמור על הרציפות התפקודית של המוסד הרפואי הזה, מתוך הבנה שזה מקום רגיש, ולא רוצים בצה"ל לחסל את הלגיטימציה לפעולה הזו, בין אם באמצעות ביקורת בינלאומית, או בין אם באמצעות סרטונים מביכים שיצאו מבית החולים על פגיעה במטופלים. למרות שידעו והעריכו ואכן גילו, שחלק מהמחבלים ממש שמו על עצמם מסכות חמצן, או לבשו מדים רפואיים של הרופאים והאחיות, והתחזו לנפגעים.

הכוחות נערכו לכך גם באמצעים טכנולוגיים שונים, שאפשרו זהוי של המחבלים, ופרשו נקזים או עמדות ביקורת בתוך בית החולים, שדרכם סיננו את הצוותים הרפואיים, בלי לשבש או להפריע, או להפסיק את שגרת עבודתם, ושל המטופלים, כדי לזהות ולהבחין מי מהם מחבל ומי מהם באמת מאושפז או חולה או מטופל בבית החולים.

השימוש בטכנולוגיות האלה ובנקזים, באותן עמדות בידוק שצה"ל פרש בפאתים של בית החולים, הוכיחו את עצמם. יש למעלה מ-900 חשודים, רובם ככולם מחבלים, שעוכבו עם נתיבי יציאה מהירה ועמדות חקירה זריזות של חוקרי 504 בשטח, הבנה מהירה יחסית מי חשוד ומי לא. חלק מהמקרים היה קשה, או לקח זמן לצה"ל ולשב"כ לזהות מי באמת מחבל. וגם מי שחשדו בו, לקח אפילו ימים ארוכים לזהות את האימות, גם שם חמאס נערך וניסה לעשות מניפולציות והטעיות.

אבל בסופו של דבר, האחיזה של צה"ל והתפוקות שרצו להוציא מהפעולה הזו ב"שיפא" הוכיחו את עצמם, לפחות עד עכשיו עם מספרים מאוד גדולים, ובעיקר עם מחבלים ששופכים מודיעין ומסייעים לצה"ל להשלים את המשימה, עוזרים לו לחבר עוד חלקים בפאזל. גם במשימת איתור החטופים, גם אם הם לא נמצאים במרחב "שיפא" ואפילו הוברחו דרומה לאזור ח'אן יונס ודרומה משם.

שרון: תגיד יואב, אבל כשאנחנו נמצאים בוויכוח הזה מול הקהילה הבינלאומית, וגם במסגרת המשא ומתן להחזרת החטופים בעניין חזרת העזתים לצפון הרצועה, בעיקר הגברים, האם האירוע הזה הוא לא אירוע שאנחנו בעצם אומרים, הנה זה התסריט שיקרה בצפון הרצועה?

יואב: במידה מסוימת כן. אבל צה"ל עם הזמן השתנה והתפתח ונמצא במקומות שהוא לא חשב שהוא יהיה בהם לפני 4-5 חודשים, מבחינת הפקת לקחים ושיפור יכולות, הקמה של יכולות חדשות. לדוגמה אותם נקזים שתיארנו בתוך בית החולים, מוכיחים את עצמם גם בפעילויות מסוימות בח'אן יונס, בטח בפשיטות במערב ח'אן יונס, אבל גם במחסומים שהוקמו בפרוזדור "נצרים", גם נקז החוף וגם הנקז בציר טנצ'ר סלאח א-דין, במרכז פרוזדור "נצרים".

יש שם הרבה יכולות, תחת אבטחה, שמאפשרים את אותו סינון מהיר יחסית של אנשים שעוברים דרומה, עדיין מי שרוצה לעזוב את צפון הרצועה כמובן יכול לעבור לדרומה. זה יכול להוכיח את עצמו גם אם תתאפשר חזרה של מאות אלפי עזתים לעיר עזה מדרום הרצועה, תחת סינון, תחת יכולת לעצור, לעכב, ולהעביר לארץ אם צריך מי שחשוד כמחבל מתוך אלה שיחזרו לצפון הרצועה.

שרון: לסיכום יואב, איך באמת אנחנו רואים שהפעילות ב"שיפא" לימדה אותנו על פתרון 'היום שאחרי', מעבר לטקטיקות כפי שציינת של צה"ל. איך התמונה הכוללת, העובדה שחזרנו למקום וראינו מה קורה שם, תשפיע על החלטות לגבי היום שאחרי?

יואב: תראי בסופו של דבר בית החולים "שיפא" כפוף לרגולטור כלשהו. והרגולטור או הגורם שמעל היה משרד הבריאות הפלסטיני של חמאס ברצועת עזה. וכל עוד המשרד הזה קיים לפחות על הנייר, ויוכל להיות מאויש בגורמים שמזוהים עם חמאס כפי שהיה לפני השבעה באוקטובר, אז בית החולים "שיפא" כמוסד רפואי אמנם, אבל כזה שלכל הפחות בקריצה או בעצימת עין נותן חסות לגורמי טרור בשגרה או בחירום כמו לחמאס, זה מה שנראה גם אחרי שצה"ל יעזוב את הרצועה.

ולכן יש מאמץ להעביר, או רצון לפחות, להעביר את האחריות, את הרגולטור, על מוסדות רפואיים שהם יהיו בסופו של דבר השכפ"ץ או המגן העיקרי על חמאס או על כל גורם טרור אחר, אם וכאשר יקום מחדש ברצועת עזה ביום שאחרי, להעביר את זה למי שלא עויין את ישראל, או מי שיכול להיות פייטר או לתת איזשהו מאבק לחמאס בדיוק כמו ביהודה ושומרון. ולכן הדיבור הוא שגם את האחריות, או גם לנסות להעביר את האחריות על מוסדות רפואיים כמו "שיפא" לגורם אחר, שלטוני, אמנם פלסטיני, שהוא לא חמאס. מתוך הבנה שחמאס, כל עוד אין גורם אחר כזה ברצועה, ינסה שוב ושוב להשתלט על "שיפא". ולכן אומרים לנו מפקדים שאחראים על הפעולה הזו, קצינים שמפקדים על הפעולה ב"שיפא", שייתכן מאוד שללא תסריט, ללא תרחיש אחר - הפשיטה הזו על "שיפא" היא לא תהיה הפשיטה האחרונה בחודשים הקרובים, אולי אפילו בשנים הבאות.

[מוזיקת סיום]

שרון: יואב זיתון, תודה רבה לך.

יואב: תודה.

שרון: ועד כאן הכותרת להפעם. אם עדיין לא נרשמתם לעקוב אחרינו באפל או בספוטיפיי כדאי לכם. אתם מוזמנים לדרג אותנו ולהגיב לנו, אנחנו נשמח לקרוא. את הכותרת אפשר למצוא גם באתר Ynet או באפליקציה בנייד וברכב.

בואו להאזין לפרק נוסף שלנו על אזור אחר בעזה, ציר "פילדלפי". חפשו את הפרק ציר הדמים שישראל רוצה לחזור לשלוט בו.

תחקיר הפקה ועריכה - גיא סאלם ועדן דוידוב.

אני שרון כידון, שמרו על עצמכם.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

Comments


אוהבים פודטקסטים? הישארו מעודכנים!

הרשמו וקבלו עדכונים לכל תמלולי הפודקאסטים

תודה שנרשמת

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook

כל הזכויות שמורות © 

bottom of page