ישראל נערכת לתגובה איראנית לאחר חיסול בכירי חמאס וחיזבאללה. מי יעמוד לצד ישראל במקרה של מתקפה? כיצד תיראה הקואליציה הבינלאומית? ומה הלקחים מהתקיפה האיראנית באפריל? אלוף במיל' עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, מנתח את ההיערכות הבינלאומית ומסביר כיצד מדיניות הממשלה עלולה להשפיע על התמיכה בישראל.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 05/08/2024.
קריינית: אתם מאזינים ל-"Ynet פודקאסטים".
[מוזיקת רקע]
[הקלטה] דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי: "אנחנו תקפנו ביום שלישי, בלילה, בלבנון, וחיסלנו את פואד שוכר בתקיפה אווירית מדויקת. אני רוצה להדגיש, לא הייתה תקיפה אווירית נוספת. לא טיל, ולא כלי טייס בלתי מאויש ישראלי, בכל המזרח התיכון, באותו לילה, ויותר מכך אני לא מתייחס."
שרון: שני החיסולים הדרמטיים בשבוע שעבר העלו את רף המתח לשיא.
חיסולו של רמטכ"ל חיזבאללה, פואד שוכר, והחיסול המיוחס לישראל של ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, הביאו את איראן וחיזבאללה לאיים במתקפה משולבת עם עוד מדינות עוינות לישראל, כבר בימים הקרובים.
[הקלטה] ראש הממשלה בנימין נתניהו: "ישראל נערכת לאפשרות של תקיפה ישירה מאיראן. מערכות ההגנה שלנו פרוסות. אנחנו ערוכים לכל תרחיש, הן בהגנה והן בהתקפה."
שרון: אבל כבר היינו בתסריט הזה ב-14 באפריל, במתקפת הכטב"מים והטילים האיראנית על ישראל. שם הפגינו בעלות הברית ביחד עם צה"ל, הגנה כמעט הרמטית על אזרחי ישראל.
[הקלטה] שר הביטחון יואב גלנט: "מדינת ישראל עמדה הלילה בהתקפה של מאות טילים וכלי טייס בלתי מאוישים. צה"ל בלם את ההתקפה הזאת בצורה מרשימה ביותר, יחד עם השותפים שלנו, האמריקאים והאחרים, הצלחנו להביא לתוצאה של פגיעה מועטת ביותר."
שרון: איך תראה הפעם ההגנה של ארצות הברית ובנות בריתה באזור?
האם המתח בין ממשלת נתניהו לביידן יורגש?
וכיצד ינהגו מדינות רגישות כמו קטאר וסעודיה?
אני שרון כידון, וזאת "הכותרת".
[פרסומת]
שרון: שלום לאלוף במילואים עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון.
אלוף במיל' גלעד: שלום.
שרון: מהו תסריט התקיפה האפשרי שעל פיו מתרחשים את ההגנה הישראלית וההגנה הבינלאומית?
אלוף במיל' גלעד: מניסיון העבר וממה שקרה ב-14 באפריל, אפשר להעלות על הדעת שהאיראנים ינסו להלום באמצעות טילים, מטוסים ללא טייס, מטוסים תוקפים. בקיצור, את כל מה שיש להם במערכת הבליסטית, מהלומה הרבה יותר רחבה. כמובן שהם צריכים לקחת בחשבון את התגובה הישראלית, וגם החיזבאללה נמצא פה ברקע, שהוא בעצמו בעל יכולות, וגם הוא הבטיח לנקום, בראייתם. האם הם יעשו את זה במתואם, במדורג, זה אנחנו לא יודעים.
שרון: הזכרת את ה-14 באפריל, מה למדנו מליל התקיפה האיראנית באפריל?
אלוף במיל' גלעד: מה שלמדנו בזה שהתעשיות הביטחוניות הצליחו לפתח פה יכולות יירוט מדהימות. באמת, זה הישג בינלאומי, זה "כיפת ברזל", וזה "קלע דוד". כל השמות האלה זה בעצם שכבות שונות בטווחים שונים של טילים, אפילו תעשייה אווירית, צריכה לפתח את ה"חץ 3", שיירט טילים שבאו מתימן, שזה 1,700 ק"מ. מה שקרה ב-14 לאפריל, זה שירו מאות טילים, מטוסים ללא טייס, טילי שיוט, וכיוצא בזה, במטרה לפגוע במטרה צבאית אסטרטגית, הם נכשלו משלוש סיבות:
אחת, היכולות המופלאות של ישראל, של חיל האוויר, ההגנה אווירית שהוא חלק מחיל האוויר. שתיים, יכולות האמריקאיות ומדינות אירופיות כמו בריטניה. ושלוש, מדברים על זה, כדאי לא להרחיב, זה מדינות האזור, שגם היו חלק, למעשה, מעין ברית לא רשמית של הגנה אווירית, שישראל התגאתה… זאת אומרת, לא ישראל, כולם צריכים להתגאות בזה. זה רק מראה את החשיבות האדירה של שיתוף פעולה אזורי, והיחסים המיוחדים עם ארצות הברית של אמריקה. מדי פעם אני שומע כסיל כזה או אחר, שמדבר רק על מה אנחנו צריכים אותם וכולי. ארצות הברית זה כיפת פלדה של ישראל, לא כיפת ברזל, והיא עמוד תווך מרכזי בביטחון הלאומי. קרי, בלעדיה, אין לנו ביטחון.
שרון: אז זהו, השאלה אם מערכת היחסים המתוחה בין ממשל ביידן לממשלת נתניהו ישפיע על הסיוע? אנחנו נראה סיוע דומה לזה שראינו במתקפת אפריל?
אלוף במיל' גלעד: שאלה מה היקף המתקפה האיראנית שאני לא יודע מהו. אבל הסיוע האמריקאי, הנשיא ה… הנשיא של ארצות הברית, שהוא גם המפקד, לפי החוקה האמריקאית, העליון של כל הכוחות המזוינים של ארצות הברית. ושר ההגנה נתן לזה ביטוי בראיון שנתן.
[הקלטה]
United States Secretary of Defense, Lloyd Austin: “If Israel is attacked we certainly will help defend Israel. I don't think war is inevitable. I maintain that. I think there's always room and opportunities for… for diplomacy, and I'd like to see parties pursue those opportunities.”
אלוף במיל' גלעד: הורו… שר ההגנה האמריקאי של ארצות הברית, מזכיר ההגנה קוראים לזה רשמית, הורה, לקדם להיערך לאפשרות כזאת של התקפה איראנית וחיזבאללה. ואנחנו רואים נושאות מטוסים מגיעות לאזור. כל נושאת מטוסים, "לינקולן" או "רוזוולט", כל נושאת מטוסים זה מערכת אדירה. יש על סיפונה 75 מטוסי קרב, זה שלוש טייסות, עם מערכות הגנה נוספות, עם 20 ספינות או 30 ספינות שמקיפות אותה, עם מכונות הגנה ויירוט, והם מחוברים למערכת הלווינית המשוכללת של ארצות הברית. בקיצור, זה עוצמה אדירה. אני מניח שהאיראנים לוקחים את זה בחשבון, אבל לפי מה שהם אומרים, הם חייבים בראייתם לנקום על מה שהם מייחסים לישראל, שלא לקחה אחריות על מותו של הנייה.
[הקלטה]
News Anchor: “According to media reports, during the phone conversation on Thursday, Biden realized that Netanyahu lied to him about the deal, and used strong words against the Israeli Prime Minister. Reports also say that the outburst came after Netanyahu told Biden that Israel was moving forward with negotiations with Hamas, and would soon send a delegation to resume talks. During the conversation Biden also reportedly said “don't take the President for granted”.”
שרון: אנחנו רואים את הציטוטים שנאמרים בין ביידן לנתניהו, או "don't bullshit me" בהקשר של עסקת החטופים והכעס שיש, מה דעתך על זה כשאנחנו רואים את היקף הסיוע האמריקני?
אלוף במיל' גלעד: לדעתי לראש הממשלה אין מדיניות בכלל, חוץ מ"הניצחון המוחלט" שזה בעצם סיסמה שלא אומרת כלום, אין מאחוריה כלום, חוץ מדימום. מה שאמריקאים מציעים לנו זה תוכנית אסטרטגית. צה"ל, גבורתו האדירה, אומץ הלב של החיילים וההישגים בשטח, בעזה, הם מדהימים, גם בלבנון. אבל אתה חייב לחבר לזה מעשה מדיני. מעשה מדיני, הכוונה היא בראש ובראשונה, ראש הממשלה צריך להביא להחזרתם בחיים של החטופות והחטופים שעוברים שם עינויי תופת, ועל ידי כך גם לפתוח מערכת שלמה של הרגעה אזורית, שתאפשר לנו להתעצם, להשתקם, לבנות בריתות אזוריות. האמריקאים מציעים לנו את סעודיה שהייתה מולדת הוואהביה, ש… התנועה הקיצונית ביותר האסלאמית, מוכנה לנרמל את היחסים עם ישראל, שזה משמעויות אדירות על ישראל. כמובן שצריך לעשות סדר בכל מה שקשור לגיוס ונשיאה בנטל. בקיצור, נדרש פה שידוד מערכות כללי.
במקום זה הוא משקיע אותנו בכל מיני סיסמאות ריקות, שהצפון, התוצאה שלהם, שאנחנו לאט לאט נגררים לשליטה ישירה בעזה, זה נטל נורא. ביהודה ושומרון יש מדיניות של סמוטריץ' מול [מילה לא ברורה] הסיכול, שהופך את השליטה שלנו למאוד מאוד קשה. בצפון, חשוב ביותר, הכי חשוב כרגע, הצפון ריק מתושביו, ומישהו היה אומר לי שהייתי צעיר, שישראל תסכים לכך שצפון המדינה ירוקן מאוכלוסייתה, לא הייתי מאמין. אין שום תוצאה… גם הפעולה המדהימה, שהיא שילוב של מודיעין ויכולת מבצעית, שבה פואד שוכר, איש מספר 2 לצד נסראללה, נהרג, אבל זה לא משפיע על המצב בשטח. רק מעשה מדיני אדיר עם ארצות הברית, ויש לנו הזדמנות של בריתות עם ארצות הברית, ועם מדינות ערב, מול הקואליציה חיזבאללה-איראן.
שרון: אבל להבנתי… להבנתי מדבריך, כלומר, יש פער גדול באמת בין מערכת היחסים, בין הממשל לבין ישראל, אבל מצד שני, הם עדיין עומדים לצידנו באותה מידה, באותה עצימות.
אלוף במיל' גלעד: כן, מול המתקפה.
שרון: כן.
אלוף במיל' גלעד: כן, אבל לעתיד זה ישפיע. אנחנו לפני בחירות, אחרי חמישה לנובמבר יהיה נשיא או נשיאה אחרים, אולי נתניהו סומך על טראמפ, אבל טראמפ השתמש בביטויים באנגלית כלפיו, קשים מאוד, שמביעים חוסר אמון וסלידה.
[הקלטה]
News Anchor: “…new reporting this morning that reveals Donald Trump and Benjamin Netanyahu no longer allies, at least not now. The former President confirmed that he doesn't even speak to the Israeli Prime Minister, adding “f*** him”.
Trump: “I'll never forget that Bibi Netanyahu let us down. That was a very terrible thing. I will say that”.
אלוף במיל' גלעד: נכון שעכשיו, לקראת הבחירות, הוא היה נחמד כשהוא אירח אותם, אבל אני לא בטוח שאפשר לסמוך עליו, אם אנחנו נהיה פושטי רגל. ואני לא רואה לאן ראש הממשלה מוביל אותנו. גבורתו של צה"ל הצילה אותנו מאבדון, אבל בסוף יש לנו את האיום האיראני. איראן היא מדינת סף גרעין, זאת אומרת היא יכולה להפוך למדינה עם נשק גרעיני. אנחנו נסתבך פה בעימות אזורי. צריך להכין את המדינה, צריך לראות שהמשאבים מוכנים, צריך לראות שהממ"דים מוכנים, שהאזרחים מוכנים. כלום אין, אתה לא יודע כלום. הציבור לא מקבל שום הסבר, חוץ מדובר צה"ל, שמופיע כמסביר היחיד, אין שום הסברה מצד המדינה, הם כאילו לא קיימים.
[מוזיקת רקע]
שרון: נכון, ומצד שני אנחנו שומעים את ארצות הברית וגם בריטניה, מורות לאזרחיהן לעזוב את לבנון ולא את ישראל, אז אולי זה מעיד שהם פחות מודאגים ממה שיאונה לאזרחים שלהם כאן, אלא מה שיקרה בלבנון?
אלוף במיל' גלעד: לא, אני לא יודע מה זה מעיד, זה לא מעיד כלום. זה אזהרות אוטומטיות שיוצאות מהערכות מצב מקצועיות של משרדי החוץ. אני לא חושב… לא הייתי ממליץ להסיק מזה מסקנות בכלל.
[הקלטה]
IDF Spokesperson, Rear Admiral Daniel Hagari: “Over the weekend Iran launched a large scale attack on Israel. Across the skies of the Middle East, a coalition was activated to counter this attack. The Israel Defence Forces together with the United States Central Command, the British and the French Armed Forces and other partners, operated together in real time in the air, on the ground, and at sea.”
שרון: חוץ משיתוף הפעולה ההדוק עם האמריקאים שמגיע למרות היחסים המתוחים, ישנה הקואליציה של מדינות אירופאיות בגלוי, ומדינות ערב המתונות בחסוי. לאיזו עזרה אפשר לצפות מהן, ואיך גם כאן, יחסי החוץ העכורים באים לידי ביטוי. מה החשיבות של תעשיית הנשק הישראלית למטריית ההגנה?
כבר ממשיכים עם זה, בינתיים אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לעמוד שלנו ביוטיוב, ספוטיפיי ואפל פודקאסט, ללחוץ על מעקב או follow, ולדרג אותנו חמישה כוכבים.
[פרסומת]
[הקלטה]
Foreign Secretary of the United Kingdom, David Lammy: “Let's be clear that the time has come for the United Kingdom to reconnect. I want to get back to a balanced position on Israel-Gaza. We've been very clear that we want to see a ceasefire, and we have been calling for that since the end of last year.”
שרון: טוב. בואו נדבר על עוד בעלות ברית שיכולות לעזור. בפעם הקודמת ראינו את בריטניה, אבל מאז מערכת היחסים מעט התערערה בין בריטניה לישראל. היא תשתתף בהגנה על ישראל?
אלוף במיל' גלעד: לא בדיוק התערערה, שר ההגנה הבריטי זה דבר נדיר ביותר שהוא בא לפה. הרמטכ"ל הבריטי, גם בעבר הוא בא, אבל שניהם באו ביחד. הם שכם אל שכם איתנו, הם סולדים מהמדיניות שלנו כי לא מבינים מהי. איש לא מבין מהי, כיוון שאין מדיניות. שאתה יוצא לעימותים גדולים, אתה חייב לסמן מטרה. המטרה היא נניח להביא לשקט עכשיו, להתייצב, לסכל את האיום האיראני, להחזיר את התושבים לצפון. אם אתה רוצה להביס את החמאס, ואני כל כך בעד זה, צריך לסלק אותם מעזה, אבל אתה יכול לעשות את זה על ידי פעילות צבאית ועל ידי יצירת חלופה אזרחית. אם עזה תשקע בביצה ואנחנו איתה בשליטה ישירה, זה גם בזבוז משאבים, וגם אנחנו מפסידים את המטרה. אין פה חשיבה בכלל מדינית, אסטרטגית, שזה מילים מנופחות למציאות שבעצם אומרת, לכל מהלך צבאי חייבים להיות פירות לשלום. אחרי עשרה חודשים, הגיע הזמן לעצור. יש לנו הישגים מדהימים בעזה, צריך למצוא חלופות, להתחבר לצירים אסטרטגיים, כי אנחנו יכולים להחמיץ את כל ההזדמנויות. בראש ובראשונה את החטופות והחטופים שעליהם חל שעון חול, שהולך ואוזל בעודם בעינויים נוראיים, ואחר כך כמובן בשאר הגזרות.
שרון: מה לגבי מדינות אחרות באירופה? צרפת, שגם קצת אווירה מתוחה בינה לבין ישראל, וגרמניה שעומדת תמיד לצידנו?
אלוף במיל' גלעד: קודם כל, היחסים האסטרטגיים עם גרמניה, במיוחד מנהיגת אירופה, אולי לא רשמית, אבל מעשית, צרפת, בריטניה ודאי, הם יחסים מאוד חשובים בהרבה מאוד מישורים, שהם ממשיכים להיות בתוקף בלי לפרט אותם.
[מוזיקה]
קודם כל, גרמניה רוכשת מישראל את ה"חץ 3".
[הקלטה] ראש הממשלה בנימין נתניהו: "היום עשינו עוד רגע היסטורי. ישראל חתמה על העסקה הביטחונית הגדולה בתולדותיה, אבל זה לא סתם עסקה ביטחונית. ישראל מוכרת לגרמניה את הטיל המשוכלל "חץ 3"".
אלוף במיל' גלעד: זה מקור מימון אדיר לתעשייה האווירית וגם הכרה מצד מעצמה אירופית מובילה בערך של… הקאנצלר שולץ החליט שרק המערכת של תעשייה אווירית "חץ 3" תהיה ההגנה של גרמניה מול כל אויב אפשרי של גרמניה. יש מעצמות שמייצרות מערכות הגנה. זה תעודת הוקרה, הערכה ושבח לתעשייה האווירית, במקרה הזה, לצד התעשיות הביטחוניות המדהימות שיש לנו, כמו "אלביט", כמו "רפאל", אחרים. וזה מקור לגאווה עצומה. זאת אומרת, אם גרמניה רוכשת מאיתנו, זה רב חשיבות. אם גרמניה נותנת לנו תמיכה מדינית, זה חשוב. כנ"ל בריטניה וכנ"ל צרפת. הנה הצרפתים אסרו עלינו להשתתף בתערוכה הצבאית השנייה בחשיבותה בעולם, ה"יורוסאטורי", זה נזק עצום, כמובן, עד שבית משפט שינה את זה.
לנו יש אינטרס אדיר. לא נדבר על זה שהאיחוד האירופי תומך פה במיזמי מדע מדהימים בישראל, שזה ערך ביטחון לאומי עליון. לנו יש כל הסיבות בעולם, אולי זה לא מובן להרבה ישראלים, לקיים עם האירופאים קשרים הדוקים, בהא, ולא בשום אופן להיכנס אתם לעמותים. בטח לא על דברים שנוגעים לערכים בסיסיים כמו כיבוש ישיר שהוא לא חוקי, או פסיקות של בתי דין בינלאומיים. להפך, אנחנו צריכים לחזק את מעמדנו.
אני לא מבין את המנהיגות של ראש הממשלה שהוא מאפשר כזאת התדרדרות אפשרית ביחסים בינינו. לנו חשוב להיות חלק מהעולם המערבי אם אנחנו נמשיך במדינות של סמוטריץ' ביהודה ושומרון ונרחיב אותה לעזה, או ההפך, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בבתי דין בינלאומיים. הנזק שיכולים לגרום לישראל נוראי, והיחסים עם מדינות אירופה יכולות להיפגע, כמו שממשלת הלייבור, החדשה של בריטניה, זאת ממשלת בריטניה, החליטה לא להתנגד למעצר, להליכים שעלולים להביא למעצר של ראש ממשלה, צווי מעצר. אני לא רוצה לראות, אפילו בדמיוני בסיוט, לראות את ראש הממשלה של ישראל נעצר אי פעם באיזשהו מקום. חייבים להילחם בזה, זה איום כמו איום צבאי. ולכן אנחנו חלק מהעולם החופשי וכדאי שנתאים את הסטנדרטים שלנו ואת המדיניות לתופעה החשובה הזאת.
שרון: בוא נדבר על הרגישות של מדינות כמו מצרים, ירדן, סעודיה, האם יוכלו לעזור בצורה גלויה או כפי שאנחנו יודעים, כמו במתקפת אפריל, הם יסייעו, אבל הם לא יודיעו בראש חוצות?
אלוף במיל' גלעד: מדינות ערב הם ברגישות לכן לא כדאי לדבר עליהם, אבל מה זה משנה מבחינה ביטחונית אם הוא מסייע לי בחשאי או בגלוי? אין לזה שום משמעות, העיקר שהוא מסייע, או לא מסייע.
שרון: אבל זה יקרה גם הפעם? אנחנו נראה את זה קורה גם הפעם?
אלוף במיל' גלעד: זה תלוי, אנחנו מעמידים אותם באתגרים בלתי רגילים, אנחנו צריכים גם להיות ערים לזה שלשותפות שלנו הערביות, יש להם רגישויות פנימיות. כשאתה רואה הפגנות ברבת עמון, עמאן, בירת ירדן, כשאתה רואה שהאיראנים עושים כל מאמץ לערער את המשטר ההאשמי בירדן, ושאתה רואה את הרגישויות במצרים, אנחנו… ושאתה רואה שאנחנו לא מתקדמים עם סעודיה, אלה הדברים שצריכים לעניין אותנו. האם הם יצט… יעמדו לצידנו או לא, זה עוד נראה, לא חושב שכדאי להתייחס לזה.
שרון: ואיך זה שקטאר מצד אחד נתנה בית להנייה והביעה כעס על חיסולו, מצד שני מאפשרת לחיל האוויר האמריקני לרכז כוחות על אדמתה כדי להגן על ישראל?
אלוף במיל' גלעד: קטאר מדינה קטנה, יש לה 300-350 אלף אזרחים, עושר דמיוני שיש רק באגדות, והם גם עזרו לכוחות האפלים ביותר, האחים המוסלמים במצרים, לערער את המזרח התיכון. ומצד שני, הם גם שותף אסטרטגי של ארצות הברית, הבסיס הגדול ביותר של חיל האוויר האמריקאי הוא נמצא בקטאר, יש בו מעל עשרת אלפים אנשי צבא, זה בסיס ענק. והיחסים האלה זה יחסים אסטרטגיים בין קטאר לארצות הברית, כחלק מחישובים אחרים.
אתה צריך את קטאר לצורך פשוט, קודם כל שיתווכו כדי לשחרר את החטופות והחטופים. אני מזכיר שב… ראש המוסד שהוא היה בקטאר באחת השליחויות, פתאום ראש הממשלה הודיע שהוא… צריך לחסל שם את כל אנשי החמאס. אז אם אתה רוצה להעזר בקטאר, אז מה, בשביל מה, לכאורה, אני אומר שוב, אין הוכחה… אין הודעה רשמית, באלף או בעין, שישראל עומדת מאחורי החיסול, אבל האיראנים מאשימים אותנו. אז לכאורה, ישאל השואל, מה, מה ההגיון פה? כלומר…
שרון: זו הייתה השאלה שלי. [צוחקת]
אלוף במיל' גלעד: אבל זה לא מפריע למה שאת אמרת, שזה יחסים בילטרליים, אסטרטגיים, בין ארצות הברית לקטאר. אין לזה קשר לחיסול המיוחס לישראל, שישראל לא לוקחת עליו אחריות.
שרון: הם יודעים לייצר את ההפרדה הזו בין הכעס שלהם על החיסול שמיוחס לישראל?
אלוף במיל' גלעד: וודאי. אני לא יודע מה זה כעס, כעס זה רפלקס אמוציונלי. מדובר פה על שיקולים כבדי משקל, אבל לא זה מה שמונע. למרות הכעס שאת מדברת עליו, שאני לא יודע מה מידתו, הם, כל השליטים האלה ניחנים בקור רוח יוצא דופן. גם בקטאר זה אותו דבר. אבל אם ישראל תלך, ואם ראש הממשלה יהיה כן בכוונותיו, ולא כמו שיוצא בתקשורת, שזה מזעזע, עד עמקי הנפש. אני לא יודע איך הכל פה מתקבל באדישות, שצמרת הביטחון של ישראל כולה אומרת לראש הממשלה, אפשר ללכת לעסקה, חייבים ללכת לעסקה, חייבים לשחרר את החטופות והחטופים עכשיו, והוא עומד בעקשנותו שאי אפשר להבין אותה, על איזה ניצחון מוחלט, איזה שיקולים פוליטיים. כל הדברים האלה לא קשורים למה שאמרת, לברית בין… האסטרטגית בין קטאר לבין ארצות הברית.
שרון: כן, אז למעשה מה שאתה אומר, היא יותר גדולה כנראה מהאישים שמנהלים אותה, היא ברית אסטרטגית, מלאת אינטרסים אזוריים. ולמעשה אנחנו רואים כאן, כבר בחודשים האחרונים מתהווה לה אותה ברית הגנה, מול ציר ההתנגדות, שלמעשה מסתדרות בו המדינות, גם בהקשר של אוקראינה-רוסיה מעט זה קרה, אבל בהחלט זה קורה בצורה מובהקת כאן.
אלוף במיל' גלעד: לא, אבל הם לא מסתדרות, כי הברית נעצרה.
שרון: אז…
אלוף במיל' גלעד: הברית לא בתהליכי הקמה. יש לנו את כל השיתופי פעולה שמדי פעם מדברים עליהם בתקשורת. על מדינות ערב, אני בדרך כלל לא נכנס לדברים האלה, כי הם רגישים מדי. אבל אתה יכול להגיע לבריתות רשמיות, שזה רב חשיבות לישראל. ישראל "עם לבדד ישכון", זה מתאים למדינה כמו סין, עם מיליארד ארבע מאות מיליון, לא למדינה שיש בה אפילו עשרה מיליון תושבים. לכן אנחנו צריכים את הברית עם ארצות הברית, שזה נס, תנ"כי בכלל, שהמדינה הזאת, למרות שאני שומע לפעמים אנשים ברשת שאומרים: "אנחנו לא צריכים את ארצות הברית, היא צריכה אותנו." אז זה שטויות במיץ עגבניות, ארצות הברית תתקיים עם ישראל, בלי ישראל. ישראל לא תתקיים בלי ארצות הברית. והבריתות האלה, מול מדינות קשות כמו טורקיה, איראן, זה דבר אדיר, שצריכים לנצל אותו בתבונה. העוצמה שלנו בנויה על עוצמה צבאית ועל תבונה אסטרטגית.
שרון: לסיכום, אזרחי ישראל יכולים להיות רגועים שאנחנו לא לבד, "לא אלמן ישראל"?
אלוף במיל' גלעד: לא, אזרחי ישראל לא צריכים להיות רגועים בכלל. הברית האסטרטגית עם ארצות הברית, שעוד פעם עובדת במבחן, מוכיחה שהידידות הזאת היא עמוקה. אבל אני חושב שהמדיניות של ראש הממשלה מכרסמת בה. זה יכול לבוא לידי ביטוי אצל הנשיא הבא או הנשיאה הבאה. אני חושב ששניהם הם מאתגרים, בניגוד אולי למחשבה שיבוא טראמפ הוא יציל אותנו. אני לא יודע על מה זה מבוסס. זה לא מבוסס על נתונים בוודאות. אצל טראמפ, הנשיא טראמפ, לשעבר, הוא לא אוהב לוזרים, הוא לא אוהב מי שלא נאמן לו. אנחנו פה יודעים, אנחנו מכירים אותו. לגבי קמלה האריס, היא ידידת ישראל, אבל אם אנחנו נמשיך להשמיץ אותה וכולי, לא בטוח שהידידות המופלאה של ביידן תמשיך.
ביידן… יש שני מועדים, זה חמישה נובמבר זה הבחירות, ואחר כך שהוא מסיים בעשרים בינואר. אנחנו כן יכולים להיות בטוחים, שיש לנו יכולות ועוצמות להתמודד עם האיום האיראני, השאלה אם זה היה נכון להגיע בכלל, עם שניהם, למימדי איום כאלה, וזה שארצות הברית תתמוך בנו, זה יכול להפחית את הנזקים, אבל לא בהכרח למנוע אותם.
[מוזיקת רקע]
שרון: האלוף במילואים עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון. תודה רבה לך על השיחה.
אלוף במיל' גלעד: שלום, תודה.
שרון: ועד כאן "הכותרת" להפעם.
אם עדיין לא נרשמתם לעקוב אחרינו באפל, ספוטיפיי או יוטיוב, כדאי לכם. אתם מוזמנים לדרג אותנו חמישה כוכבים ולהגיב לנו מה חשבתם על הפרק שלנו. את "הכותרת" אפשר למצוא גם באתר Ynet או באפליקציה בנייד וברכב.
ואם כבר הגעתם עד כאן, אתם מוזמנים להאזין לפרק נוסף שלנו על אירוע דרמטי אחר, שאולי כבר שכחתם ממנו, הנקמה הישראלית בחות'ים. חפשו את הפרק: "הפצצה בחודיידה, האם ישראל נגררה למלכודת החות'ית".
תחקיר, הפקה ועריכה - עדן דוידוב וגיא סאלם.
אני שרון כידון, שמרו על עצמכם.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments