top of page

הכותרת - מי יכול להחליף את ג׳ו ביידן?

נגה שטרן

אני לא מוותר. אני ממשיך לרוץ. הנשיא המכהן ג׳ו ביידן לא נותן להופעה הקשה בעימות הנשיאותי לעצור אותו, למורת רוחם של רבים במפלגה שלו. למה כל כך קשה להחליף אותו? האם סגנית הנשיא קמלה האריס תוכל להיכנס לנעליו? ומי היורשים המפתיעים שמחכים על הקווים?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 09/07/2024.

[פרסומת]

[מוזיקת פתיחה]

קריינית: אתם מאזינים ל-"Ynet פודקאסטים".

[הקלטה]

Joe Biden: “Folks, let me close with this - I know I’m not a young man [laughter], to state the obvious. Well, I know. [applause] I don’t walk as easy as I used to, I don’t speak as smoothly as I used to, I don’t debate as well as I used to. But I know what I do know: I know how to tell the truth!” [applause]

שרון: מאז העימות הטלוויזיוני הגרוע של ביידן, הוא עושה מאמצים רבים להוכיח כי הוא כשיר והוא הולך עד הסוף. בינתיים יש עוד מספר שבועות עד ההכרזה הרשמית בשיקגו על המועמד הדמוקרטי לנשיאות. בזמן הזה מנסים גורמים במפלגה הדמוקרטית לבחון מחדש את המועמדות שלו. האם יש מנגנון טכני להחלפת המועמדות של ביידן? מיהו המועמד היהודי העשיר שמוזכר כמחליף אפשרי? ומה הסיכוי של קמלה האריס להתמודד ראש בראש מול טראמפ?

אני שרון כידון, וזאת "הכותרת".

[הקלטה]

Joe Biden: “Folks, I give you my word as a Biden, I would not be running again if I didn’t believe with all my heart and soul I can do this job [applause]. Because quite frankly, the stakes are too high. [chants of “Yes, you can!”] The stakes are too high.”

שרון: שלום לעידו דמבין, מומחה לפוליטיקה אמריקאית ובעל הבלוג "מר דמבין הולך לוושינגטון".

עידו: היי, מה נשמע?

שרון: בסדר, אבל בנקודת הזמן שבה אנחנו מדברים, ביידן סוג של מתבצר במועמדות שלו.

עידו: כן.

שרון: למרות שבאופן רשמי יש זמן של למעלה מחודש עד ה-19 באוגוסט של הוועידה הדמוקרטית בשיקגו, ושם בעצם צריך להכריז מי המועמד של המפלגה, אבל בימים האחרונים לפחות זה לא נראה שהוא הולך להזיז את עצמו מהתפקיד. [צוחקים]

עידו: כן, היה איזה… הייתה תחושה בערב הדיבייט שהוא… זה נגמר, הכותרת בפוליטיקה הייתה "Biden is toast". אבל נראה לי שמאז, אני לא רוצה להגיד שדברים נרגעו כי זה לא יהיה נכון לגמרי להגיד, אבל ביידן הבהיר שאין לו שום כוונה ללכת. זאת אומרת, יש קריאות נגדו, אבל בסוף כשהוא התייצב לראיון ב-ABC ונשאל "אם אתה תראה שאתה מפסיד האם תלך?" אז הוא אמר "If the Lord Almighty says".

[הקלטה]

George Stephanopoulos: “If you can be convinced that you cannot defeat Donald Trump, will you stand down?”

Joe Biden: “If the Lord almighty comes down and tells me that I might do that.”

עידו: את יודעת…

שרון: כן.

עידו: הקדוש ברוך הוא זה רף גבוה לעבור.

שרון: רף גבוה מאוד. הוא הצליח לתקן את הרושם הרע מהעימות גם בראיון ב-ABC, בראיונות רדיו מוכתבים מראש שהוא ערך, זה בכל זאת הצליח לגשר על הפער הזה של הקוגניציה?

עידו: כן ולא, אני חושב.

שרון: לא?

עידו: אני לא חושב שמי שצפה בראיון ב-ABC יצא ממנו רגוע לחלוטין. מצד אחד הוא ענה, זאת אומרת הוא כן היה לעניין, הוא לא נראה ממלמל ומנותק ולוחש, מצד שני רוב הראיון עסק בגיל שלו, לא בסוגיות של מדיניות והוא לא הצליח כל כך להתחמק מזה, לא משנה מה הוא נשאל זה תמיד היה סביב הגיל והתשובה שלו תמיד הייתה "אני עשיתי ככה ועשיתי ככה", "אני הנשיא שהביא את החוק הזה והחוק האחר", ובכל זאת העיסוק עדיין היה סביב הגיל. ושוב הוא לא הצליח לתת תשובה רצינית, האם תפרוש, או באיזה סיטואציה תפרוש. עם כל הכבוד ל"כשאלוהים יגיד לי", זאת לא תשובה רצינית.

שרון: נכון אבל גם ה… ראיונות הרדיו שבהם היועצים שלו ניסו להכתיב מראש את השאלות…

עידו: נכון.

שרון: עשו לו נזק, כי אנדריאה לופול סנדרס מ-WURD, מהרדיו, נאלצת להתפטר בעקבות תחקיר שלמעשה חושף את העובדה שהשאלות מוכתבות.

[הקלטה]

Journalist: “A WURD radio host is leaving the station after a controversial interview with President Biden. Andrea Lawful Sanders admitted to asking questions provided beforehand by Biden’s campaign.”

עידו: כן, זה מסוג הדברים שקמפיין עושה ואז אחר כך מישהו משלם את המחיר, וזה בדרך כלל לא מישהו מהקמפיין. אבל אחרי זה הם אמרו "טוב, מעכשיו לא נכתיב יותר שאלות לרדיו", אבל הנזק כבר נעשה.

אבל ביידן מנסה לשקם את התדמית, סוג של, בעצרות פומביות. הוא עשה את זה בעצרת בצפון קרוליינה יום אחרי העימות, ששם הוא דווקא נראה היה טוב, אם כי קרא מטלפרומפטר. הוא בילה את סוף השבוע בקמפיינינג בפילדלפיה ובמדינות המערב התיכון, מעלה תוכן ל-social media של עצמו, מבקר ב-וואפל האוס וקונה גלידה, ובאינטראקציה כזה יומיומית עם הבוחרים, הלך לכנסייה בפנסילבניה, ששם הוא, הושיבו אותו ליד הבישוף של הכנסייה שהוא בן תשעים ואחד, מה שבאופן יחסי גורם לביידן להראות טוב. [צוחקים]

שרון: הכל יחסי אתה אומר.

עידו: אבל כל זה עדיין לא מסיר את העננה, לתחושתי, והעובדה היא שנכון להיום עדיין יש כמה שמות במפלגה הדמוקרטית שקוראים לו לפרוש, וגם עוד אנשים שאמורים להיפגש היום, סנאטורים, בקפיטול, כדי לדבר על האפשרות של לדחוק בו לעזוב.

שרון: אם נכנס לפסיכולוגיה של ביידן, זה איש שעבר לא מעט טרגדיות ונאלץ להתמודד איתן.

עידו: כן.

שרון: קם מחדש, המציא את עצמו מחדש. יכול להיות שזו הפסיכולוגיה שגורמת לו להיאבק שוב, או חוסר מודעות עצמית, אדם שמגיע לגיל שבה הוא לא רואה את עצמו כבר?

עידו: Why not both?

[צוחקים]

שרון: כן.

עידו: אני חושב שזה נורא נכון. ביידן יש לו מין מיתולוגיה כמעט סביבו של ה-comeback kid, נכון? זה ש… אני חושב שגם דיברנו על זה בפעם הקודמת, הוא נבחר, ורגע אחרי שהוא נבחר לסנאט בגיל 29, אשתו והילדים… והילדות [כך במקור] נהרגים בתאונת דרכים. שני הילדים האחרים שלו שורדים, אבל אחד מהם הופך למכור לסמים, השני מת מסרטן. לאורך השנים ביידן איכשהו שורד את כל זה, רץ לנשיאות שלוש פעמים עד שהוא מנצח בסוף. זה סיפור של קאמבקים של עוף החול כזה, ויש מצב טוב שהוא שכנע את עצמו במיתוס הזה מצד אחד, ומצד שני אנחנו יודעים שהאנשים המקורבים אליו, בעיקר אשתו ג'יל ביידן, לא רוצים שהוא יפרוש. ואני מניח שזה מזין לתוך הנרטיב הזה שלו, של "אני אתגבר, אני אקום", כמו שהוא אמר בצפון קרוליינה, "אבא שלי לימד אותי שכשאתה נופל אתה קם".

[הקלטה]

Joe Biden: “I know like millions of Americans know - when you get knocked down you get back up!” [applause]

עידו: וברגע שמו את צ'מבוומבה עושה את "I get knocked down and I get up again", וזה יצא סרטון מצוין.

שרון: יצא מדויק. טוב, אבל אם נסתכל, ביידן יכול גם להסתכל על ההיסטוריה, ולמעשה מעולם, בטח לא בטווח הזמן הזה, הזיזו מועמד, לא אצל הרפובליקנים, וגם לא אצל הדמוקרטים, אם נחזור ל-2016, להילרי קלינטון מול טראמפ, כשהיא מתמוטטת, ויש גם שם מי שמדבר אולי על ההחלפה שלה.

עידו: נכון. אני חושב שזה דבר שחשוב לנו להבין, כי זה בלתי נתפס לאוזן הישראלית שארבעה חודשים זה לא מספיק זמן בשביל להחליף מועמד. בישראל בחודש אפשר לפרק ולהרכיב רשימות, להחליף את המועמד, לעשות הכל. אבל זו לא אותה מערכת בחירות, זה לא אותם סכומים של כסף שמעורבים, אנחנו מדברים פה על מאות מיליוני דולרים שכבר גויסו לקמפיין. אנחנו מדברים על מצב שבו ביידן כבר ניצח את הפריימריז. היו פריימריז, אף אחד לא רצה לרוץ נגדו חוץ מדין פיליפס, שהוא חבר בית נבחרים לא ידוע, שגם לא הצליח לעשות אימפקט, ביידן ניצח, הוא כבר זכה. ועכשיו בעצם יש את הטקסיות.

שרון: גם ברוב גדול.

עידו: כן.

שרון: כך שהוא מחזיק במרבית הצירים, כך שיש לו… יש מאחוריו כוח.

עידו: כן, זה לא שיש איזה מישהו עם כמות צירים סבירה שיכול לאיים עליו. מה שאמור לקרות זה שביידן אמור להגיע לוועידה באוגוסט, כפי שציינת, בשיקגו, ושם הוועידה אמורה בעצם להכתיר אותו, סוג של. תמיד רגע השיא של הוועידה, שזה כמה ימים של נאומים וכל מיני בכירים במפלגה, ככה ברק אובמה פרץ עם נאום מפורסם בוועידה ב-2004, בסוף ביידן אמור לעלות לבמה, להגיד "I accept your nomination", וזהו. ופתאום עכשיו, יש איזשהו שיח על דבר מה שלא קרה מעולם, שזה אחד משתיים: או ביידן פורש עוד לפני הוועידה ואז ממנים את קמלה האריס בעצם, מכוח האינרציה, הזמן שנשאר וכולי, או אופציה ב' שכבר עלתה קצת וזה לעשות מיני פריימריז מזורז, שזה חלומו של כל פרשן פוליטי אבל סיוט לוגיסטי מטורף ולא מבטיח כלום.

שרון: כן. אבל אין מנגנון כרגע…

עידו: לא.

שרון: כפי שהוא קיים אין מנגנון חוקי לעשות את ההחלפה הזו.

עידו: כי הוא נבחר בעצם.

שרון: נכון.

עידו: אז צריך להמציא עכשיו מחדש.

שרון: גם אי אפשר להדיח אותו אלא הוא צריך להדיח את עצמו.

עידו: נכון.

שרון: לא רק להדיח, להודיע שהוא פורש.

עידו: כן, הוא קיבל את כמות הצירים, אין שום עילה חוקית בגדול להדיח אותו. אלא אם כן הוא, את יודעת, סעיף 25 לחוקה, שאומר שנשיא לא כשיר יותר, מופעל, מה שלא קרה אי פעם.

שרון: ועדיין אם הנשיא לא כשיר או אם הוא פורש אוטומטית, מי שהופכת להיות נשיאה זו קמלה האריס.

עידו: נכון.

שרון: היא עדיין, אבל זה לא מבטיח את המועמדות שלה…

עידו: נכון.

שרון: להיות המועמדת של המפלגה הדמוקרטית.

עידו: נכון. אבל אני מניח בזהירות שקמלה האריס היא המועמדת הכמעט מובטחת במקרה שבו ביידן… שוב, במקרה הדרמטי שבו ביידן לא רץ, זאת תהיה כנראה האריס, ואם זה לא האריס אז צריך לבנות מנגנון בזמן אפס כדי לאפשר לציבור הדמוקרטי לבחור מישהו אחר.

שרון: אז תכף נדבר על האפשרויות האחרות אבל בוא נדבר על קמלה. ראינו את הזלזול של טראמפ כשהוא באמצע המשחק גולף שלו מתבטא לעברה. צריך להגיד, במהלך הקדנציה ה-approval rate שלה היה… הפופולריות שלה הייתה די נמוכה אבל היא קצת מתחזקת. ועדיין מדובר באישה שחורה, צריך להגיד את זה.

עידו: נכון.

שרון: נשואה ליהודי.

עידו: אישה שחורה נשואה ליהודי, יש לה מוצא מעורב אסיאתי גם. כאילו, את יודעת, כמו שברק אובמה אמר על עצמו פעם, "a strange kid with a funny name", גם קמלה האריס היא קצת "a strange kid with a funny name".

יש לה את ה-credentials, הקורות חיים שלה הם קורות חיים כמעט קלאסיים לנשיא לעתיד, כן? תובעת, כמובן שיש לה השכלה משפטית, הייתה תובעת גם בסן פרנסיסקו וגם בקליפורניה, סנאטורית, סגנית נשיא, זה כאילו הצעד המתבקש הבא זה… זה התקרת זכוכית שלה, נכון? זה הנשיאות. או ככה אנחנו רוצים לקוות עבור אישה ב-2024. אבל כמו שאמרת, היא לא הייתה סגנית פופולרית, היא לא הייתה סגנית משפיעה. אם נלך אחורה, למשל, לדיק צ'ייני, שהיה הסגן של ג'ורג' וו. בוש, הוא היה כל כך משפיע שלפעמים אמרו שהוא הנשיא האמיתי.

שרון: נכון, גם ביידן בעצמו היה סגן נשיא די בולט.

עידו: נכון. ולעומת זאת, האריס לא.

שרון: זוכרים את אל גור. כן, היו סגני נשיא בולטים, כן.

עידו: ואני חושב שזו החולשה של האריס. חולשה כפולה, כי א', היא גם קיבלה מביידן, צריך להגיד, דברים לא טובים לעשות. זאת אומרת, היא מונתה להיות אחראית על המשבר בגבול. שזה א', חתיכת דבר ושגיאה לדעתי מלכתחילה לשים את הסגנית שלך על זה. אבל ברגע שזה קרה והמשבר בגבול לא נפתר זה מוציא אותה חלשה.

שרון: זה גם הנושא שטראמפ דוחף הכי חזק.

עידו: נכון. עכשיו, מצד שני, כן יש לה יכולות אחרות שלביידן אין היום. היא מתקשרת, כנראה, טוב יותר ממנו, שוב, זה רף נמוך. אבל עדיין, היא מתקשרת טוב יותר, היא צעירה יותר. זאת אומרת, אם, תיאורטית, האריס הופכת למועמדת מחר, אז יש לך מצד אחד את טראמפ, שהופך להיות הזקן, המוזר, הדוד המוזר, נכון? מהארוחות הערב. שהוא מושחת, והוא עבריין, והוא כזה שיטות של מאפיה וכזה מצ'יזמו, מאוד כזה גבריות מיושנת, נכון? ואגרסיבית. ומצד שני יש לך אישה, צעירה יותר ממנו, במונחים של פוליטיקה היא יחסית צעירה, היא כן באה מרקע פוליטי, בניגוד אליו, היא סגנית נשיא מכהנת, יש לה ניסיון, היא תובעת כאמור, וזה שהיא אישה זה אקסטרה חשוב בשנה שבה הזכות להפלה היא אולי הדבר של הדמוקרטים. ויש לך פתאום מין איזון כזה דרמטי שלביידן אין כל כך.

שרון: בעבר, כשהילרי קלינטון התמודדה מול אובמה בפריימריז של הדמוקרטים, אני זוכרת עיתונאי אמריקני שאמר לי "הם יעדיפו אפילו גבר שחור על פני אישה", וכך, דרך אגב, היה. אז אישה שחורה, זה בהחלט מהלך קיצוני עבור האמריקנים, אז מי הם אותם אנשים שיכולים להחליף את הנשיא במרוץ לנשיאות, חוץ מקמלה האריס?

כבר ממשיכים עם זה, בינתיים אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לעמוד שלנו ביוטיוב, ספוטיפיי ואפל פודקאסט, ללחוץ על מעקב או follow, ולדרג אותנו חמישה כוכבים.

[הקלטה - עיתונאים מדברים במקביל, מנסים לשאול שאלות]

Journalist 1: “If you’re asked, would you replace Joe Biden?”

Journalist 2: “Governor, Governor!”

Journalist 1: “If you’re asked, would you replace Joe Biden?”

[הקלטה]

Journalist: “Kamala Harris, Gavin Newsom and Gretchen Whitmer are just some of the names that are being tossed around as possible alternatives.”

שרון: בוא נדבר באמת על השמות הבולטים שעלו על מי ומי מדברים בתור פוטנציאל להחלפת ביידן, אם שמנו את הבעיות הטכניות בצד.

עידו: אז קודם כל זה באמת… אני חושב שזה קצת כיף, בואי נגיד את האמת, לשחק במועמדים, אבל רוב השמות שמדברים עליהם היום הם בעצם אותם שמות שדיברו עליהם לקראת 2028 בהקדמה משמעותית של לוח הזמנים, בגלל "המצב" במרכאות. ואני חושב שיש כמה שמות, כמעט לכולם יש את ההכשרה נקרא לזה, זאת אומרת הקורות חיים של future president, אבל רקעים מאוד מאוד שונים, אינדיבידואליים ומבחינת האידיאולוגיה שלהם וכן הלאה.

שרון: אדם שנראה, לפחות בלוק שלו, מתאים להיות נשיא אמריקני [עידו צוחק], אבל יש מי שמפקפק ביכולות הניהול שלו בגלל איך שהוא ניהל את המדינות שבהן הוא משל, גווין ניוסם, היום הוא מושל קליפורניה אבל מי שהיה בסן פרנסיסקו ולא נחל שם הצלחה גדולה, אנחנו רואים את המצב של סן פרנסיסקו והאמריקנים לא גאים במה שקורה שם, הוא תומך כעת בביידן, הוא יכול להיות מועמד?

עידו: תיאורטית כן. בערב העימות עצמו גם ראינו את זה ב-spin room, שזה מקום אמיתי, זה רק נשמע כמו זה, אבל ב-spin room שזה החדר שאליו הולכים כל ה… אנשי התקשורת מיד אחרי וגם תוך כדי הדיבייט כדי לדבר על How they're gonna spin it.

הנציג הבולט ביותר של המפלגה הדמוקרטית היה באמת גווין ניוסם, שהוא בן ברית של ביידן כבר… מי שמנוי לרשימת הניוזלטרים של ביידן גם מקבל אחת לכמה זמן מייל עם הכותרת, את יודעת, פנייה מגווין ניוסם. בדרך כלל כתוב שם משהו כמו "נפגשתי עם הנשיא, הוא חד ובכושר ונהדר ומעולה". אבל ניוסם עצמו, בתור דובר מאוד רהוט, יש לו את הלוק, הוא גבוה, הוא שחקן כדורסל לשעבר, הוא כאמור ראש עיריית סן פרנסיסקו ומושל קליפורניה…

שרון: קול נכון.

עידו: יש לו את הקול הנכון, קול כזה מחוספס קצת, קצת לבן בשיער, בדיוק כמו שצריך. הוא נראה כמו מועמד מאוד מאוד רציני, בוודאי חזק בבורסת השמות. שוב, הכל ב… את יודעת, במגבלות של האם בכלל 2028 זה… 2024, סליחה, זה מישהו שאינו קמלה האריס, אבל אם זה היה מישהו שאינו היא, הוא כנראה יהיה מועמד מאוד חזק.

שרון: גם מושל פנסילבניה, ג'וש שפירו, גם השם שלו מוזכר.

עידו: נכון. ג'וש שפירו הוא דמות מרתקת בעיניי. א', הוא מושל טרי סך הכל, הוא ניצח בבחירות האמצע האחרונות את המועמד ההזוי של טראמפ. ושפירו הוא א'…

שרון: יהודי. [צוחקת]

עידו: יהודי, השם קצת כזה מסגיר [צוחקים]. אבל הוא דובר מאוד מאוד רהוט, אנשים אומרים שהוא מזכיר את אובמה, שזה מעניין, גבר יהודי מזכיר את הגבר השחור. אבל זה נכון, מי ששומע אותו יכול לשמוע את הגוון הזה של הרטוריקה של אובמה.

[הקלטה]

Josh Shapiro: “Tonight, you, the good people of Pennsylvania, you won. Opportunity won. A woman’s right to choose won!” [applause]

עידו: והוא, עד עכשיו עוד לא היה לו הזדמנות לפשל, צריך להגיד, הוא לא מושל המון זמן, ובמעט הזמן שהוא מושל הוא עושה עבודה טובה. והוא לא מפחד להתבטא על הנושאים החזקים ביותר והוא מגיע מפנסילבניה. אז אם ניוסם מגיע ממדינה שהיא דמוקרטית לעילא ולא בחרה נשיא רפובליקני מאז רייגן, שפירו מגיע ממדינה שטראמפ ניצח בה לפני לא מעט זמן… לא המון זמן, סליחה, ב-2016, וגם עכשיו הוא כנראה מוביל בה בסקרים. ושפירו הוא מועמד מאוד פופולרי שם ומישהו שהדמוקרטים עשויים בהחלט ללטוש ככה עיניים למועמדות שלו, אני משער שגם הוא לוטש עיניים למועמדות שלו, הוא בטוח יעלה, האם יעלה עכשיו זו שאלה טובה.

שרון: כן, בוא נדבר על עוד יהודי, זה נשמע מוזר להגיד את זה, אבל זה גם ככה, כן.

עידו: יש מלא יהודים!

שרון: ג'יי בי פריצקר, מושל אילינוי, אדם שמגיע ממשפחה יהודית עשירה.

עידו: אז פריצקר זה סיפור מעניין, כי א', הוא גם יהודי, כאמור, ואפשר לדבר על יהודים, אבל אני חייב להגיד שאני נחשפתי אליו פעם ראשונה כשעבדתי בארגון אמריקאי שעובד בכזה law schools בארה"ב, והגעתי לבקר ב-Pritzker school of law ב-Northwestern ואמרתי, אה, מי זה משפחת פריצקר? וזה אותו פריצקר, אותה משפחה, הבעלים של רשת המלונות הייאט, בין היתר. פריצקר נולד לתוך העושר הזה, אבל גם עשה כסף משלו ב-private equity וכולי. והוא מושל אילינוי כבר זמן מה, ניצח מועמד רפובליקני, אגב, והשם שלו עלה לא מעט גם כדובר לא רע, כאדם עם הרבה מאוד אמצעים, וטראמפ לא יוכל להגיד עליו כאילו "אני המיליונר פה", כי לפריצקר לא חסר משלו. ושוב, יהודי. היתרון והחיסרון שלו זה שהוא מגיע משיקגו, שזו עיר שהיא מאוד דמוקרטית מצד אחד, בה גם תאריך הוועידה באוגוסט, מצד שני, בניגוד לשפירו ובדומה לניוסם, זה מקום מאוד דמוקרטי, שמצביע לדמוקרטים. אז את הערך המוסף הזה הוא לא מביא, אבל הוא כן מביא כסף ותדמית ושפשוף רציני בפוליטיקה.

שרון: אוקיי, אז נעבור למועמדים שהשמות שלהם מוזכרים אבל הם פחות רלוונטיים, אוקיי? אבל נזכיר אותם.

בוא נזכיר ביחד את שרוד בראון, סנטור מאוהיו, ודין פיליפס, שהתמודד בעבר מול ביידן. שרוד בראון בן 71…

עידו: כן.

שרון: אז כך ששוב הגיל יהיה אישיו, ודין פיליפס שהוא לא ממש, כפי שאמרת קודם, מועמד.

עידו: נכון.

שרון: בוא נשים אותם על השולחן.

עידו: יש את שרוד בראון באמת שהוא, אולי הדבר הכי דרמטי שיש להגיד עליו חוץ מהגיל שלו, זה שהוא פרוגרסיבי. הוא בן אדם…

שרון: קיצוני קצת יותר.

עידו: הרבה יותר שמאלה מביידן עצמו, אם כי ביידן היה נשיא סך הכל מאוד אפקטיבי עבור הפרוגרסיבים, קצת שוכחים לו את זה על רקע עזה וכולי, אבל… מועמד פופולרי שנחשב באיזשהו שלב ליורש של ברני סנדרס, זה פשוט לא כל כך הסתדר, בן היתר כי ברני לא כל כך עזב.

יש גם את רפאל וורנוק מג'ורג'יה, שהוא סנאטור פופולרי. הוא כומר, אז הוא בניגוד… הוא לא יהודי, בהחלט. אבל הוא מאוד אהוד ונחשב למועמד מאוד חזק רטורית שיכול לעשות קמפיין נהדר.

יש את פיט בוטיג'ג', כמובן, שר התחבורה, שהסיבה היחידה שאני לא מתעדף אותו על גרטשן וויטמר זה א', הוא צעיר, יש לו עוד זמן, וב', כמו שהיה ב-2020 גם עכשיו הוא עדיין גיי, ו… לא שזה דבר שיכול להשתנות.

שרון: וזה קשה לעיכול עבורם.

עידו: כן.

שרון: ואנחנו מדברים על המפלגה הדמוקרטית, אבל אם מסתכלים על נשיאות בוודאי.

עידו: [צוחק] אז מה עדיף, אישה שחורה, אישה לבנה, גבר יהודי או גבר גיי?

שרון: כן, כן. אז בוא נדבר על שתי נשים, לבנה ושחורה, שמוזכרות, אבל שהן פחות רלוונטיות. מישל אובמה, שזה שם שהוזכר רבות, היא הפגינה את חוסר רצונה בעניין אבל מדברים על פופולריות ועשו סקרים וראו שהיא יכולה לנצח את טראמפ.

עידו: כן.

שרון: למה בעצם היא לא רלוונטית?

עידו: היא לא רלוונטית, ואני חושב שצריך להגיד את זה כדי לנפץ איזושהי בועה, היא לא רלוונטית כי היא לא רוצה. מישל אובמה סולדת ברמה האישית מאוד מפוליטיקה, היא מאוד לא נהנתה, גם להיות בבית הלבן, גם כתבה על זה בהרחבה בשני הספרים שהיא הוציאה מאז, ששניהם ספרים על תקווה אבל כשמגיעים לחלק שבו היא מדברת על ה… על תקופתה כפירסט ליידי זה כבר פחות כזה ורוד, והרבה יותר מעייף וקשה ו"רבתי עם ברק אובמה על זה", והם כמעט התגרשו על רקע הדבר הזה והשאיפות שלו. זה לא משהו שהיא חפצה לעשות, באופן הכי פשוט. ואני משער בזהירות שאלמלא הילרי קלינטון, שהייתה פירסט ליידי שהפכה למועמדת לנשיאות, אם היא לא הייתה עושה את זה, לא היו באמת מדברים על מישל. כי זה לא, זה לא שדיברו על אלינור רוזוולט כמועמדת לרשת את FDR.

שרון: טוב, זה היו זמנים אחרים.

עידו: כן.

שרון: בפועל, היא הייתה גם לא מעט נשיאה, חלק מהזמן.

עידו: [צוחק] היא לא הייתה צריכה לרשת אותו כשהיא הנשיאה.

שרון: כן, אבל גם אין לה ניסיון ניהולי בעצם, למישל אובמה, היא לא ניהלה דבר.

עידו: נכון. היא עורכת דין בהשכלתה, היא הייתה זאת שבעצם… ככה היא הכירה את ברק אובמה, הוא הגיע להתמחות אצלה, כמו פרק ב-suits, אבל היא לא ניהלה. היא ניהלה דברים שמנהלת האישה הראשונה, שלוקחת כל מיני פרויקטים ומנסה לעשות אותם, שזה דבר נהדר, אבל א', זה לא קרוב לדברים שעשו נשים כמו אלינור רוזוולט, או אשתו של וודרו ווילסון שבילה את רוב הקדנציה השנייה שלו במיטה.

שרון: כלומר, הן לא רק בוחרות את הסט צלחות שצריך.

עידו: [צוחק] כן, רחוק מזה.

שרון: רחוק. טוב, הילרי קלינטון, אולי מישהי שמאוד רוצה, בניגוד למישל אובמה, אבל זה פשוט לא הולך לה, זה לא הולך לה, ובינתיים היא גם התבגרה.

עידו: כן, זה מצחיק, מישל לא רוצה אבל יכולה, והילרי אני בטוח שמאוד רוצה אבל היא פשוט לא יכולה, היא כבר עברה את השלב הזה, she shot her shot, ניסתה, היא הפסידה, בדיעבד הפסד שאני חושב שהרבה אנשים מצטערים עליו היום לא רק בגלל הילרי, אלא בגלל מה שהמשמעות הייתה. כלומר, העלייה של טראמפ, העובדה שטראמפ מינה שלושה שופטים לבית המשפט העליון, כל מיני דברים שהיו יכולים להימנע. אבל הילרי היא במידה רבה has been, היא לא דמות בלתי חשובה, היא עדיין אישה נערצת בארצות הברית, ואני חושב שהיא עדיין צעירה יותר מביידן ומטראמפ, אבל שוב, רף נמוך.

שרון: כן.

עידו: אז אין באמת סיכוי אמיתי שהיא תרוץ.

שרון: אז לסיכום, מר דמבין, יש לנו שישה שבועות לערך שבהם נדע סופית מי המועמד הדמוקרטי או המועמדת. הימור שלך, ביידן, או אחד מהרשימה? אתה יכול להמר מי שאתה רוצה.

עידו: זה נורא מתנדנד, אני חייב להגיד. בערב הדיבייט אמרתי שזה… שיש פתאום 20% סיכוי שביידן בכל זאת יפרוש, מאז זה עלה ל-50%. אבל ביידן עדיין כאן, והוא מסרב לפרוש, ויש סקר טרי של Morning Consult, שזה לא הסוקר הכי טוב בארצות הברית אבל לא סוקר גרוע ולא סוקר מפלגתי, שנותן לו יתרון גם במישיגן וגם בויסקונסין, זינוק של 4% בשתיהן. אם אלה הסקרים, אין שום סיכוי שהוא ילך.

אם ובמידה והוא ילך, שאני מעריך את זה בקצת פחות מ-50% סיכוי כרגע, זו חייבת להיות האריס. כל בחירה אחרת, מעבר לזה שהיא מסובכת לוגיסטית, מדובר בעצם בא' להחליף את כל הטיקט, הנשיא והסגנית, שזה חסר תקדים, וב' להחליף אישה שחורה בכל דבר אחר, שאינו אישה שחורה אחרת, ייראה רע מאוד עבור הדמוקרטים, בוודאי במפלגה שנשענת על קואליציה שהמצביעים השחורים הם חלק דרמטי בה, זה חסר סיכוי.

שרון: עידו דמבין, תודה רבה לך.

עידו: תודה לכם.

שרון: ועד כאן "הכותרת" להפעם. אם עדיין לא נרשמתם לעקוב אחרינו באפל, ספוטיפיי או יוטיוב, כדאי לכם. אתם מוזמנים לדרג אותנו, להגיב לנו, האם אתם חושבים שביידן צריך לפרוש. את "הכותרת", אפשר למצוא גם באתר Ynet, או באפליקציה, בנייד או ברכב, ואם כבר דיברנו על נשיאי ארצות הברית, אנחנו מזמינים אתכם להאזין לפרק נוסף שלנו על הבנים שלהם, ובכלל על השערוריות שלהם, חפשו את הפרק "הצרות והפרשיות של בני הנשיאים".

תחקיר הפקה ועריכה גיא סאלם ועדן דוידוב.

אני שרון כידון, שמרו על עצמכם.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

Commenti


אוהבים פודטקסטים? הישארו מעודכנים!

הרשמו וקבלו עדכונים לכל תמלולי הפודקאסטים

תודה שנרשמת

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook

כל הזכויות שמורות © 

bottom of page