הכותרת - מצרים מתגעגעת לפרעונים | סמדר פרי
- איה קול
- Apr 28, 2024
- 10 min read
בזמן שעבור היהודים תקופת פרעה היא סימן לסמל ועבדות, במצרים מסתכלים עליה בגעגוע. כמעט בכל חנות יש סמל פרעוני והנשיא א-סיסי מקדם מאוד מוטיבים מהתקופה. האם מדובר בניסיון להסיט את הדיון מהמצב הכלכלי הקשה? ומה הסיכוי שמצרים תשוב להיות אימפריה?
תאריך עליית הפרק לאוויר: 21/04/2024.
[חסות]
קריינית: אתם מאזינים ל-"Ynet פודקסטים".
[מוזיקת רקע]
שרון: בליל הסדר אנחנו מספרים את סיפור יציאת בני ישראל ממצרים. מצרים הפרעונית ששיעבדה את בני ישראל הייתה אימפריה בעולם העתיק. מצרים של היום, מדינה אזורית חשובה, אבל רחוקה מאוד מימי האימפריה המזהירים. מעט לפני שהחג נכנס, נצלול קצת למה שקורה במצרים כיום. לשלטון האבסולוטי של א-סיסי, לאובססיה שלו עם פרעה, ליחס ליהודים כיום, ולהסכם השלום עם ישראל שמחזיק כבר ארבעה עשורים וחצי.
אני שרון כידון, וזאת "הכותרת לחג".
[מוזיקת רקע מתגברת ומסתיימת]
סמדר פרי, פרשנית Ynet וידיעות אחרונות לעולם הערבי, שלום.
סמדר: שלום.
שרון: ליל הסדר הגיע. כולנו נאסף מסביב לשולחן החג לספר את סיפור יציאת מצרים, לספר שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו. בטח ובטח בצל 7 באוקטובר והתקיפה האווירית של איראן. אפילו את ים סוף כבר אי אפשר לפתוח בגלל החות'ים. ובכל המשבר הזה, מצרים מנסה לשדר שהיא עדיין מעצמה אזורית, אבל יש מרחק רב ממצרים, האימפריה של פרעה, למצרים של היום.
סמדר: אני חושבת שמצרים היום מתמודדת עם בעיות לא פשוטות, ואני מדברת על בעיות כלכליות. רמת החיים ירדה בבת אחת, מספר העניים עלה, מספר בעלי ההכנסות הבינוניות מתרחב מאוד. זאת אומרת, הסיפור לגמרי לא פשוט בתוך מצרים. רק צריך להבין שאנחנו מדברים על 110 מיליון תושבים. זה לא, זה לא צחוק, והמספר הזה גדל וגדל, כמה שהם מנסים להכניס אמצעי מניעה ולהגביל את הילודה. מחוץ לקהיר, באזורים הכפריים, כמה שיש לך יותר ילדים, ככה יש לך יותר כוח עבודה.
שרון: אבל בכל זאת יש איזשהו ניסיון של א-סיסי במצרים הדלה והענייה, לייצר איזשהן תחושות של אימפריה, גם מבחינת המחוות שהוא עושה.
סמדר: לפני הקורונה, ולפני כל מה שקורה עכשיו בעזה, למצרים היה חלום מאוד גדול שחלקו התגשם.
[מוזיקה טקסית ברקע]
סמדר: אני עקבתי אחרי זה ממש בשקיקה, כי זה היה מאוד מאוד ויזואלי, מאוד מדהים. הם העבירו את המוזיאון הלאומי של קהיר מלב קהיר, ממש לב קהיר, אל אזור הפירמידות. הם עשו את זה בטקס רב רושם, באמת, יוצא מן הכלל, הכל היה מתוכנן ומאורגן. יצאו מכוניות או כלי מסע בסגנון ישן, וכל רכב כזה נשא על גבו או מומיה או פסל של מלך. היו 18 מלכים ו-4 מלכות. אני אזכיר שתי מלכות מאוד… שמדברות גם לקהל הישראלי, אחת זה נפרטיטי והשנייה זה קליאופטרה. המסע הזה היה אמור להימשך שעה, והם פינו את הרחובות כדי שהתנועה לא תפריע, אבל זה… בגלל הסקרנות ובגלל התמונות ובגלל היופי המרהיב של הדבר הזה, זה נמשך שעתיים.
[שירה בערבית]
סמדר: המסע הזה יצא מקהיר והגיע למתחם ליד הפירמידות, ושם, על שטח עצום, אבל מדברי, זאת אומרת, לא מיושב, הקימו קריית מוזיאון, ממש בגודל של עיר, ושם חיכה הנשיא א-סיסי, וכמובן, כל שחקני הקולנוע וכל הזמרים עשו טקס רב רושם, וזה באמת, באמת, לי זה הוציא את העיניים ממש. זה היה יוצא מן הכלל כי כל כך רציתי להיות שם ולראות, אבל אין מה לעשות, בינתיים ישראלים לא נכנסים למצרים. המסע הזה, ששודר בטלוויזיות לכל רחבי העולם, בשידור ישיר עבר ל-60 מדינות, לא רק מדינות העולם הערבי, אלא באירופה, דווקא באירופה הם מאוד התעניינו, בארצות הברית, באוסטרליה. האזרח המצרי, אני חושבת שלא כך מעניין אותו המוזיאון הזה, כי זה נראה לו כמו החלומות הגרנדיוזיים של ארמון לנשיאות, יותר מעניין אותו זה מה הוא יאכל בארוחה הבאה.
שרון: אז יכול להיות שלא-סיסי יש איזושהי אובססיה עם פרעה? הוא רוצה להיות מין פרעה?
סמדר: אני חושבת ש… זאת אומרת, אני יודעת שבתקשורת המצרית וגם בתקשורת הבינלאומית התעסקו באמת בשאלה הזאת. נדמה לי שלפי המסורת המצרית, כל נשיא משתדל לסדר לעצמו איזה צביון מיוחד. אז נאצר היה הלאומיות הערבית ומנהיג העולם הערבי, והברית בין סוריה למצרים, סאדאת זה כמובן הסכמי השלום, מובארכ זה כבר סיפור אחר לגמרי, ואחר כך היה מורסי, שזה היה האחים המוסלמים, וזה היה ממש מסוכן לישראל. ועכשיו א-סיסי דבק בעניין הפרעוני. אני לא בטוחה שזה ממש מדבר אליו, אבל זה נוח לו וטוב ליועצים שהוא ידבק בנושא הפרעוני. זה לא מתאים בכלל למצרים עם הבעיות המאוד קשות שלה, אבל נבנים בניינים, מקומות, יש סמל פרעוני בכל מיני חנויות למשל, הם יודעים שזה הטעם של הנשיא, הם הולכים אחריו.
שרון: מאיפה האובססיה הזו מגיעה?
סמדר: מפני שפרעה וכל החבורה הזאת היו במצרים. את יודעת, מהפעם הראשונה שהיינו במצרים ב-1977, התחיל ויכוח בין חברי המשלחת הישראלית לחברי המשלחת המצרית - האם בני ישראל הם אלה שבנו את הפירמידות? האם אלה… בני ישראל אלה שכל החפצים שלהם, כל החפצים הארכיאולוגיים נמצאים במוזיאון שהועבר עכשיו לפירמידות. והשאלה הזאת נשארה בלי פתרון. זאת אומרת, הישראלים אומרים "אנחנו בנינו", והמצרים אומרים "לא, אנחנו עשינו". ומה שברור, כמו בבית כנסת היהודי, אבן עזרא, שהמצרים מנכסים את הכול לעצמם, לוקחים לעצמם, והיהודים וגם הישראלים מוזמנים להסתכל מהצד.
שרון: כשהם מוזמנים, כי אני מבינה שכשפתחו את בית הכנסת לא הוזמנו היהודים.
סמדר: זה היה ממש מוזר לראות את זה בעיניים ישראליות.
[הקלטה באנגלית, מתחילה עם מחיאות כפיים]
"We start the restoration of the synagogue, and the work as you see is really well done and it's a message to the world that Egypt is preserving and restoring its heritage from all its eras either its Pharaonic, Greek, Roman, Christian, Jewish, Islamic, modern, for the mankind”.
סמדר: בית כנסת "אבן עזרא", בשכונת פוסטאט בקהיר, זה בית כנסת מאוד גדול, הוא עבר שיפוץ עצום, זאת אומרת, במסגרת השיפוץ שממשלת מצרים עושה לאתרי עתיקות, לאתרים ששייכים גם לנצרות וגם ליהדות, זה לא הבית כנסת היחיד שעבר שיפוץ, אבל הוא, מכיוון שב"אבן עזרא" הוא כל כך גדול, אז זה היה מרהיב, והיה טקס פתיחה. עכשיו, יש ראש קהילה יהודית שאומנם מונה בודדים, אבל היא לא הוזמנה בכלל לטקס הזה. זה היה מוזר עד משונה, עד מדאיג, מבחינת היחסים בין שתי המדינות.
שרון: אז הזכרת בינוי, ויש לא… לא מעט פרויקטים גרנדיוזיים, עיר בירה חדשה במקום קהיר, הרחבת תעלת סואץ, בניית דלתא חדשה לנילוס, פרויקטים בשווי מיליארדי דולרים.
סמדר: אבל הם תקועים. הם תקועים.
שרון: אז זהו, השאלה אם הכלכלה המצרית יכולה להחזיק אותם.
סמדר: יש, למשל, עיר בירה חדשה, קוראים לה "קהיר המנהלית". עכשיו, התכנון היה שכל משרדי הממשלה עוברים לשם, חלק באמת עברו, שכל השגרירויות הזרות עוברות, ויהיו שם גם בנייני מגורים. בנייני מגורים עוד לא ראיתי שם. שגרירויות, למשל, שגרירות ישראל לא עברה, אבל גם אין שגרירות היום. זאת אומרת, הבניין עומד ריק במקום אחר לגמרי, וגם השגרירות האמריקאית לא עברה, שזה סימן לכל מיני דברים אחרים. יש בעיה מאוד קשה במצרים של כסף נזיל, של הגבלת פרויקטים, של חנויות שנסגרו בבת אחת, של התמודדות יומיומית של האזרח עם מה הוא יאכל בארוחה הבאה. לכן, כמו שאמרתי, הסיפור של המוזיאון, את המצרים, לא מעניין בכלל.
שרון: השאלה אם יש ביקורת על א-סיסי, על זה שהוא מבזבז את הכסף הציבורי על כל מיני פרויקטים גרנדיוזיים במקום לדאוג לאנשים.
סמדר: אני חושבת שהכוונה שלו, באמת, תראי, המוזיאון של קהיר זה המוזיאון הגדול ביותר בעולם, בעולם. ואני חושבת שהכוונה שלו הייתה להביא תיירים. השנה הם, נדמה לי, הגיעו ל-1.3 מיליון תיירים, שזה מעט מאוד, לעומת 12, 15 ו-20 מיליון תיירים בשנה. אז הוא רוצה, מצד אחד, להגדיל את מספר התיירים. מצד שני, מחפש מקומות עבודה. ודבר נוסף שצריך לשים לב אליו זה שיש עידוד מאוד גדול בממשלת מצרים לירידה של אנשים. זאת אומרת, כל מי שמוצא עבודה מקבל את ברכת המדינה. לאחרונה, למשל, עשרת אלפים אנשי חקלאות מצרים ירדו ליוון. כמובן, מי שיש לו מזל גדול עובר לנסיכויות במפרץ, כי אז הוא מקבל הרבה מאוד כסף ותנאים טובים. יש תנועה הולכת וחוזרת ללוב, ולוב היא לא בדיוק מדינה ידידותית למצרים. אז עשרות אלפים חזרו לקהיר, אבל יוצאת עכשיו… יוצא עכשיו זרם חדש של צעירים, כי לא לעבוד בעיר הבירה, אלא לעבוד בערים האחרות, הם צריכים עכשיו רופאים ואחיות, ומכיוון שבמצרים רופא מרוויח בערך 150 דולר לחודש, ומזה הוא צריך לפרנס את המשפחה, לקנות בגדים, לדאוג לחינוך.
שרון: וזה רופא.
סמדר: וזה רופא. אחות מרוויחה פחות, כמובן, אז הם מחפשים מקומות עבודה וכל מקום טוב, טוב להם.
שרון: מה שמאוד מדאיג את א-סיסי זה האחים המוסלמים, ובעניין הזה יש לו איזושהי שותפות אינטרסים עם לא מעט מדינות.
סמדר: כולל עם ישראל.
שרון: כולל עם ישראל. איך הוא מתמודד עם האיום הזה?
סמדר: אם את עוברת על רשימת בתי הסוהר במצרים, את רואה איך הוא מתמודד עם זה. זאת אומרת, האחים המוסלמים, ה"עמך" שלהם יושב בבתי הסוהר, האנשים החשובים הועפו אל מחוץ למצרים, בדרך כלל לטורקיה. זאת אומרת, שמה הם הקימו ממש סניף גדול מאוד של האחים המוסלמים, הם משדרים, יש להם תחנות שידור וערוץ טלוויזיה שמשדר לתוך מצרים ומסית נגד א-סיסי. עכשיו, כשהיחסים עם טורקיה קצת השתפרו, אני מתארת לעצמי שסיסי ילחץ שיסגרו את הערוץ הזה. אה, אני לא חושבת שהיום הבעיה של מצרים היא האחים המוסלמים. נכון שיש עדיין והם רדומים, אבל זאת לא הבעיה. הבעיה הקשה היא הכלכלית.
[מוזיקת רקע]
שרון: אנחנו מדברים על מצרים של 2024 וקצת על מצרים של לפני הספירה, אבל כדאי אולי להזכיר שנה נוספת - 1979.
[הקלטה מתוך נאום של אנואר סאדאת מתוך טקס החתימה על הסכם השלום בין ישראל ומצרים, 1979]
"Let there be no more suffering or denial of rights. Let there be no more despair or loss of faith”.
[הקלטה מתוך נאום של מנחם בגין מתוך טקס החתימה על הסכם השלום בין ישראל ומצרים, 1979]
"No more war, no more bloodshed, no more bereavement. Peace unto you, shalom, salaam - forever".
שרון: בגלל המלחמה אולי לא ממש שמנו לב, אבל לפני פחות מחודש ציינו 45 שנה לחתימת הסכם השלום עם מצרים. האם הסכם עדיין מחזיק? ומתי כולנו נחזור לבקר בפירמידות שבני ישראל בנו?
כבר ממשיכים, אבל רגע לפני זה, אם אתם נהנים מהאזנה, תדרגו אותנו בחמישה כוכבים באפל וספוטיפיי, תשאירו תגובה מפרגנת, ככה, בשביל החג.
[מוזיקת מעבר]
שרון: טוב, בואי נלך למשהו יחסית משמח. לפני פחות מחודש ציינו 45 שנה להסכם השלום. יש כאלה שלא רואים בזה הסכם שלום, אלא רואים בזה איזשהו שלום קר. את בטח יודעת מה עומד מאחורי השלום הזה. דברי איתנו, גם תחזירי אותנו אחורה לשנים שבהם...
סמדר: אז אני אגיד...
שרון: נרקם הסכם השלום, וגם לאיך את מתייחסת אליו היום.
סמדר: להפתעתנו…
שרון: [המהום]
סמדר: מערכת היחסים בין קהיר הרשמית לבין ישראל הרשמית היא הרבה יותר טובה מאשר בתקופת מובארכ, למשל. זאת אומרת, יש הבנה בין הארמון לבין משרד ראש הממשלה, בין הצבא לבין מקביליו בישראל, בין המוסד לבין ראש המודיעין המצרי. בכלל, ראש המודיעין המצרי, עבאס כאמל, הוא צמוד סיסי. זאת אומרת, הוא היה ראש הלשכה שלו בתפקידיו הקודמים של א-סיסי, והיום, הוא התמנה, לא היום, כבר לפני כמה שנים, הוא התמנה להיות ראש המודיעין, והוא האיש מספר שתיים במצרים. אני פגשתי אותו גם. אבל לפי מה שאני שומעת מהישראלים שיושבים איתו בדיונים, אנשי הצבא והמוסד והשב"כ, הוא מצטייר כאדם מאוד מאוד מבין עניין, מאוד פתוח, מאוד ענייני, וגם מאוד נחמד. ואני חושבת שזה מכתיב גם איזושהי דרך הסתכלות ישראלית בעיניים האלה אל מצרים.
עכשיו, אם אנחנו עומדים השבוע בסיפור הזה שקטאר רוצה לברוח מניהול המשא ומתן, ואומרת שהשמיצו את קטאר, היא מתכוונת לחבר קונגרס בארצות הברית, אבל בעיקר לראש הממשלה, נתניהו, שהוא דיבר עם משפחות החטופים, ממש דיבר מילים מאוד קשות על קטאר, והם הוציאו את זה החוצה. על מצרים לא אומרים דברים כאלה. יש… אני בטוחה שיש בטן מלאה גם למצרים על ישראל וגם לישראל על מצרים, אבל בסיכומו של דבר, יש הבנה מאוד גדולה, יש כבוד מאוד גדול, ויש גם ראייה משותפת של כל העניין הזה של האחים המוסלמים, וחמאס בעזה, שהם פלג של האחים המוסלמים, ולכן רואים את זה עין בעין, כאשר מצרים שומרת על האינטרסים שלה.
שרון: הכניסה לרפיח יכולה לאיים על ההסכם הזה, שבכל זאת מחזיק את כל השנים האלה?
סמדר: אני לא חושבת ש… גם לא מזמן, לפני איזה שלושה חודשים, שר החוץ המצרי אמר במילים מאוד מפורשות - יש הסכם שלום בין ישראל למצרים, ואנחנו מתכוונים להמשיך לשמור עליו. וזה שר החוץ המצרי.
שרון: אז אני יכולה להניח מזה שדעתך אומרת ש-45 שנה להסכם השלום, הוא הוכיח את עצמו.
סמדר: הוא הוכיח את עצמו בהחלט, והוא גם הביא מדינות נוספות בעקבותיו. אחרי זה הייתה ירדן, אחרי זה היו מדינות המפרץ, מרוקו וכולי. אבל הוא הסכם מוגבל. זאת אומרת, בתקופות טובות יש טיסות של תיירים ישראלים למצרים, ולמצרים יש הרבה מאוד מה להציע בתחום התיירות, ואני חושבת שביקור במצרים, לכל ישראלי, לכל ישראלי, זה לא מסע תיירות. זה לא נסיעה לפריז, זה לא נסיעה ללונדון, זה משהו שמדבר אל כל ישראלי, נוגע בו בכל מיני תחושות, מזכיר לו.
שרון: זה ממש חלום שלי, אבל ראינו גם בפתח המלחמה, ב-7 באוקטובר, מיד אחרי זה - פיגוע. קשה.
סמדר: פיגוע באלכסנדריה.
שרון: באלכסנדריה, ואת יודעת, זה מיד מרתיע, כי חושבים שהמקום הראשון שבו יקרה משהו זה יהיה במצרים.
סמדר: אז הייתי אומרת שבגלל זה הם גם לא נותנים לישראלים, אני מאוד רוצה לנסוע למצרים, ולא נותנים לי, נקודה. בשום פנים באופן. הם אמרו לי - רק בליווי של איש ממשל ואנשי ביטחון. מה, אני השתגעתי ל… לצאת בצורה כזאת? לא, בשום פנים באופן.
שרון: גם סיני הפסידה מזה.
סמדר: אבל עדיין ישראלים נוסעים.
שרון: כן.
סמדר: סיני בהחלט הפסידה, וגם אין מגע יותר בין ישראלים למצרים, כי למצרים אין כסף, ולישראלים יש אזהרות, אז נדמה לי שיש עכשיו למעלה מ-3,000 ישראלים, ממש כשאנחנו מדברים.
שרון: לסיכום, סמדר פרי, אנחנו יכולים לראות את מצרים חוזרת למעמד שלה, ההיסטורי, כאימפריה?
[מוזיקת רקע]
סמדר: אולי אני אחתום בסיפור מלפני שנתיים. הייתי במצרים, ו… נסעתי לכמה ימים, והיה לי יום אחד שהיה פנוי לגמרי. אז דיבר איתי מישהו מקומי, שהוא חבר מאוד טוב שלי, ואני פוגשת אותו הרבה מאוד באירופה ובכל מיני מקומות, אז הוא אמר לי "בואי ניסע לאיזה מקום". אמרתי לו, "אתה יודע מה? יש מקום אחד שאני רוצה לנסוע, לפירמידות". [מוזיקת מעבר] עכשיו, זה היה בתקופה שלא היו תיירים בכלל, בתקופת הקורונה, והגענו לפירמידות, אז היה מחסום כדי שהמכוניות לא יוכלו להתקרב לאזור הפירמידות והספינקס, עצרנו את המכונית, ופתאום ראינו מכונית מגיעה, מרצדס שחורה, מבהיקה, שהיה ברור לגמרי שאישיות יושבת בתוכה, והשומר פתח לו את המחסום ונתן לו להיכנס, אז אמרתי לידיד שלי "בוא נלך ונראה מי זה".
לא… לא היה לי מושג מי זה. ואז הלכנו, המכונית נסעה לאט, אנחנו הלכנו מהר. הגענו למכונית, נפתחה הדלת ומי יצא בפנים? היה רק נוסע אחד במכונית, גמאל מובארכ, בנו של הנשיא מובארכ. עכשיו, אני מכירה טוב מאוד את גמאל, אז ניגשתי אליו. הוא הסתכל עליי בתדהמה. בהתחלה לא הבין את הקשר, מה אני עושה שם וכולי, ואז אני אמרתי לו "מה פתאום הגעת לכאן?" כי ידעתי שהוא בבית סוהר בכלל. אז הוא סיפר שהוא יצא מהבית סוהר, והוא החליט, דבר ראשון, לנקות את הראש ולסוע לפירמידות, ולשבת שם ולהרהר. היה שם איזה מין סלע כזה גדול מאוד, ישבנו העיתונאי השני ואני, וגמאל מובארכ שלוש שעות, ודיברנו על המצב במצרים.
שרון: יש לו איזה תובנות?
סמדר: הוא מאוד פעיל ברשתות החברתיות, אבל פעיל וזהיר, הייתי אומרת, כי הוא יודע שהוא נמצא על הכוונת ושלא טוב לו לעשות כל מיני מהלכים, כי הרי דיברו עליו בתור היורש בתקופת מובארכ, והוא עדיין אדם צעיר, הוא יכול לטפח חלומות, אז הוא מאוד מאוד זהיר, כי הוא כבר טעם את טעם בית הסוהר שלוש פעמים.
שרון: אבל צריך לזכור, מצרים איננה דמוקרטיה.
סמדר: והוא יודע את זה, ואני חושבת שבתחום שלו הוא מבין לגמרי שמי שרוצה לשמור על עצמו צריך להיזהר מאוד.
שרון: עשית לי חשק. מתי אנחנו, הישראלים, יוכלו לבקר שוב לדעתך במצרים?
סמדר: אני חושבת שתוך חצי שנה אפשר יהיה בזהירות ובכמויות לא גדולות, אבל צריך לחשוב על זה שכשנוסעים תיירים ישראלים בקבוצות, הם בכלל, צריך לדעת את זה, הם בכלל בכלל לא רואים מצרים. זאת אומרת, הם יכולים לראות אותם דרך האוטובוס או במרחק של עשרות מטרים, אבל הם נוסעים בקבוצה, לקבוצה יש מדריך, מצרי, יש אנשי ביטחון מצרים שמקיפים אותה, מסתובבים כל היום בקבוצה, בערב מביאים אותם למלון, הם אוכלים ארוחת ערב במלון, ואז שולחים אותם לחדרים. זאת אומרת, אין שום קשר עצמאי. אני נסעתי פעם אחת בקבוצה כזאת, וכמובן, התחפפתי אחרי יומיים, לקחתי מונית ונסעתי לאנשים, וזה, והייתי אצלם, וכשחזרתי, נכנסתי בכוונה מהכניסה האחורית למלון, ואז חיכו לי אנשי הביטחון ואמרו לי "תיזהרי, ראינו אותך".
שרון: סמדר, את מבטיחה לקחת אותי בפעם הבאה שאפשר?
סמדר: בשמחה.
שרון: [צוחקת] תודה רבה לך, סמדר פרי, חג שמח.
סמדר: חג שמח, ומה אני אגיד? שיהיה… שיהיה שמח, אם אפשר.
שרון: נכון.
[מוזיקת רקע]
ועד כאן הכותרת להפעם. אם עדיין לא נרשמתם לעקוב אחרינו באפל או בספוטיפיי, כדאי לכם. אתם מוזמנים לדרג אותנו, להגיב לנו על השאלה של הדוד, למה אוכלים ביצים בליל הסדר? לא באמת.
את "הכותרת" אפשר למצוא גם באתר Ynet או באפליקציה בנייד או ברכב, ואם אתם רוצים לשמוע עוד פרק בזמן, ככה נקיונות החמץ, אנחנו ממליצים לכם על מבחן הטיקטוק "מי ישלוט על הנדסת התודעה".
תחקיר, הפקה ועריכה, גיא סאלם ועדן דוידוב.
אני שרון כידון, חג שמח וכשר, וכמובן כולנו תפילה לחג חירות אמיתי עבור החטופים שלנו.
[מוזיקת סיום]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Комментарии