top of page

הכותרת - הפצצה בחודיידה: האם ישראל נגררה למלכודת החות'ית?

תקיפת חיל האוויר הישראלי בנמל חודיידה בתימן מסמנת שלב חדש במאבק נגד החות'ים. מה צפויה להיות תגובת ארגון הטרור התימני? למה ארה"ב נכשלה בטיפול באיום החות'י? ומה תפקידה של איראן במשוואה? ד"ר אלי כרמון, מומחה טרור מבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, אוניברסיטת רייכמן, מתארח בפרק חדש ומנתח את המצב הנפיץ בים האדום ואת ההשלכות על ישראל ועל האזור כולו.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 22/07/2024.

[חסות]

קריינית: אתם מאזינים ל-"Ynet פודקאסטים".

[הקלטה, דוברים בערבית מהללים את אללה]

[הקלטה]

News Reporter: “The strikes came in the early evening with Israeli fighter jets hitting the Yemeni city port of Hudaydah. large fires are still burning after an oil refinery and military sites were targeted”.

שרון: הפיצוצים ולהבות האש שנשמעו ונראו בשבת בנמל חודידה בתימן, פרי תקיפת חיל האוויר הישראלי, היו הצעד הראשון במשך תשעת החודשים האחרונים, בו ישראל פועלת בתגובה על אדמת תימן.

[הקלטה] ראש הממשלה בנימין נתניהו: "הנמל שתקפנו איננו נמל תמים. הוא שימש למטרות צבאיות, הוא שימש כנקודת כניסה לנשק קטלני שסופק לחות'ים על ידי איראן. אני מברך את צה"ל ואת חיל האוויר על פעולה נחושה, מדויקת, מוצלחת."

שרון: לאורך כל חודשי הלחימה העדיפה ישראל לפעול מול זירת הדרום והצפון, ולהתמודד רק בהגנה מפני האיום השיעי מתימן. אבל לא עוד. החל משיגור הכטב''ם לעבר תל אביב, ישראל החליטה לפעול במישרין מול האויב בים האדום. איך צברו החות'ים יכולות צבאיות המשתוות לאלו של חיזבאללה, כיצד יפעלו בתגובה לתקיפה הישראלית, והאם ישראל יכולה לעמוד מולם לבדה? אני שרון כידון, וזאת "הכותרת".

[הקלטה בערבית]

שרון: ד"ר אלי כרמון, חוקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור, מרצה באוניברסיטת רייכמן הרצליה, שלום לך.

ד"ר כרמון: שלום וברכה.

שרון: אפשר לשאול האם הופתעת מהמהלך האחרון של החות'ים שחרג מהלוחמה שהם נקטו כל המלחמה? והערכה שלך, מה עומד מאחורי המהלך הזה?

ד"ר כרמון: לא, לא הופתעתי. הם כבר דיברו לפני כמה שבועות, אפילו לפני איזה חודשיים, שהם ירו על תל אביב ואפילו על חיפה, בשיתוף פעולה עם גורמים פרו איראניים בעיראק. זה שזה לא הצליח להם, זה לא אומר שלא היו כוונות כאלה. ואנחנו יודעים גם שבמשך החודשים האחרונים, הם ירו לפחות 200 כטב"מים וטילים בליסטים נגד ישראל, כולל באותו לילה המפורסם של 14 באפריל, ולכן לא הייתה הפתעה. ההפתעה הייתה שזה הצליח להם ממש באמצע תל אביב, קרוב לשגרירות האמריקאית, אני חושב שזו הייתה באמת המטרה, מפני שהם כל הזמן מאשימים את ארצות הברית שתוקפת אותם בשירות ישראל.

שרון: ישראל הייתה צריכה להגיב קודם או רק כאשר מגיע כטב''ם לחופי תל אביב, אז למעשה היא מגיבה ומשקמת את ההרתעה שלה?

ד"ר כרמון: כבר מתחילת הפעילות שלהם נגד ישראל, כאשר חטפו אוניה בבעלות ישראלית, אמנם לא בעלות כזו גלויה, ואפילו שבו איזה 28 ימאים, לא ישראלים, שעד היום לא שוחררו, אני אמרתי שישראל צריכה להגיב בכוח. למה? מפני שזה עניין של הרתעה. לגבי חופש הפעולה שלנו בים סוף ומעבר לים סוף, אנחנו… ישראל עשתה שתי מלחמות, ב-1956, ב-1967, בגלל חופש הפעולה ב-באב אל-מנדב ובטיראן, ולא יכול להיות שגורם כמו החות'ים יפסיקו למעשה את הפעילות שלנו המסחרית, יעלה את המחירים, ולאט לאט, אגב, לא רק של ישראל, גם של מדינות אחרות, ויחייב אותנו לעשות מעקפים דרך האמירויות, דרך סעודיה וכך הלאה. אז לכן, הנושא היה נושא מרכזי, חופש השיט, והרתעה, בגלל שני הנושאים האלה, לדעתי, היינו צריכים לפעול כבר מזמן.

שרון: אז בוא ננסה ככה להרחיב את היריעה, התייחסנו בתחילת הלחימה לחות'ים כמעין קוריוז, אבל בוא ננסה להבין איך הם צברו כוח משבט נודד בארץ ענייה, להיות גורם שהאיראנים מספקים לו נשק כנגד סעודיה, גורם צבאי שמשפיע על הכלכלה העולמית ופוגע בנתיבי סחר בינלאומיים, צבא ששואף להקים אימפריה מוסלמית בתימן.

ד"ר כרמון: צריך להבין שהשבט הזה של החות'ים, זה חלק מהעדה הזיידית. זו עדה שיעית שלא בדיוק דומה לעדה השיעית של איראן, והם… הזיידים שלטו בתימן במשך 1,000 שנה, עד 1962.

[הקלטה ישנה]

News Reporter: “The royalist troops are largely made up of tribal irregulars, with these forces, prince Hassan's younger brother, Abdulla. further reports speak of bitter fighting. The royalist final objective is the recapture of the capital, Sana'a, and complete destruction of the revolutionary.”

ד"ר כרמון: כאשר קצינים חופשיים, כמו במצרים, לקחו את השלטון לידיהם, הייתה מלחמת אזרחים במשך 7, 8 שנים. אגב, מצרים שלחה כוחות לתוך תימן כדי להילחם נגד האימאמת, נגד הזיידים, וישראל, בשיתוף פעולה עם בריטניה, עזרה למלוכנים. לאט לאט הזיידים איבדו את כוחם, לא רק פוליטית, אלא גם כלכלית וחברתית בתוך החברה התימנית, ולמעשה, במשך, אני אומר, 30-40 שנה, לא היה להם מעמד כמו שהיה מעמד בזמנו כשהם היו ראשי האימאמת. ולכן אנחנו רואים, החל משנת 2000 למעשה, אחרי הפעולה של אל-קאעידה בארה"ב, יש תחייה מחדש של הזיידים בהנהגה של משפחה שנקראת אל-חות'ים. אבא של המשפחה, בדר א-דין אל-חות'י, היה איש דת ידוע מאוד בעדה הזיידית. יש לו שלושה אחים, האח הבכור, חוסיין, נרצח ב-2004, ולקח את מקומו עבד אל-מלכ אל-חות'י, שהוא היום מנהיג את הארגון, והם הצליחו להשתלט, לאט לאט, על החברה השבטית המאוד מפולגת והמאוד לוחמנית בתימן.

שרון: אז איך המשפחה הזו, משפחת אל-חות'י, מצליחה להשתלט על חברה שהיא כולה מורכבת משבטים בתימן?

ד"ר כרמון: אכן, יש בתימן כ-200, יש כאלה שאומרים 400 שבטים, החות'ים זה רק אחד מהם. חוסיין אל-חות'י הקים תנועת נוער, הנוער המאמין, שזה למעשה הבסיס להקמת מסגרת חברתית, כלכלית ואידיאולוגית, שגייס בעיקר אנשים צעירים, ולאט לאט גרם לרדיקליזציה באותה קבוצה. זה בצד ה… בוא נגיד, האידיאולוגי והארגוני, מצד שני, בהיבט הפוליטי-מדיני בתוך תימן, הם עשו בהתחלה ברית עם הנשיא, שאחר כך הודח, עבדאללה אל-סאלח, ובאיזשהו שלב, עבדאללה אל-סאלח רצה להיפטר מהם והוא חיסל את חוסיין אל-חות'י. אבל עבד אל-מלכ אל-חות'י, שכבר היה כנראה סוג של גאון צבאי, הצליח להשתלט על השבטים בכך שעשה כל מיני בריתות אד-הוק, וכל פעם שהברית הצליחה, הוא חיסל את מנהיגי השבט שאיתו היה בברית, וכ-40 מנהיגי שבטים נרצחו על ידי החות'ים בהנהגה של עבד אל-מלכ, וככה הוא למעשה נטרל את ההשפעה השבטית, ובצד שני, הוא גם הצליח לארגן את הכוחות מבחינה צבאית, כדי להילחם גם נגד הסעודים והאמירטים, וגם נגד הכוחות התימנים, הסונים, וחלק מהזיידים שהתנגדו לחות'ים.

[מוזיקה]

[הקלטה בערבית]

שרון: אז הזכרת את עבד אל-מלכ אל-חות'י, מה השאיפות הפוליטיות שלו?

ד"ר כרמון: אז זה בדיוק מה שמסביר את ההתנהגות הנוכחית. עד 2023 בערך, או נגיד לפני מלחמת עזה, עבד אל-מלכ אל-חות'י היה גרופי של נסראללה. קודם כל, חיזבאללה סייע להם גם בהיבט הצבאי, אימונים גם בתוך תימן וגם בתוך לבנון, הם החזיקו אפילו את תחנת הטלוויזיה החות'ית עד לפני שנתיים בביירות, ומבחינת עבד אל-מלכ, נסראללה היה סוג של דוגמה, אפילו הוא חיקה אותו בנאומים שלו ובג'סטות שלו. קראתי לארגון חיזבאללה ב'. זאת אומרת שהם היו חלק מציר ההתנגדות האיראנית. אגב, גם הדגל שלהם הוא בדיוק כמו הדגל של משמרות המהפכה ושל חיזבאללה, שבו רואים גלובוס, האסלאם צריך להשתלט על הגלובוס באמצעות מאבק מזוין, באמצעות הקלצ'ניקוב. השינוי הגדול החל כנראה אחרי המלחמה. ברגע שנכנס הנושא הזה של חופש השיט, והם מצליחים לעצור לא רק את התנועה לישראל, ולמעשה במסחר העולמי, אפילו נגד סין ונגד רוסיה, וזה נתן כנראה פוש רציני מאוד לעבד אל-מלכ, שפתאום הוא הופיע, כמו סוג של צ'ה גווארה, בכל המזרח התיכון, התמונות שלו מופצות באמצעי התקשורת ובמדיה, ולכן הוא רואה את עצמו אולי הרבה יותר יעיל, אפילו, מאשר האיראנים.

בהיבט האידיאולוגי, חוסיין אל-חות'י, הייתה לו תורה מאוד מפורטת, שפרסם בספר של 2,000 עמודים, שקראו לו "מלזים", או "תשלומים", שלמעשה זה מורה דרך איך להקים מחדש את האימאמת. אימאמת כמונרכיה דתית, מונרכיה-דיקטטורה.

שרון: כמו הח'ליפות האסלאמית שמדברים עליה.

ד"ר כרמון: זה קצת שונה מפני שזה מבוסס על ההיסטוריה השיעית, הזיידית, בתימן עצמה. אמרתי, 1,000 שנה הם שלטו שם. ולכן חוסיין ניסה לעשות מין סוג של revival, של החייאה מחדש, ועבד אל-מלכ הוא זה שמממש את זה. כאשר הוא ראה שהוא למעשה יותר חזק מאשר חלק גדול מהמעצמות, למרות ההפצצות והפעולות של ארה"ב, בריטניה, צרפת, וחלק ממדינות אירופה היותר קטנות, לא מצליחים לעצור את הפעילות שלהם, הם לאט לאט התחילו לנהל משא ומתן, או דיאלוג, עם רוסיה וסין, מעל הראש של האיראנים. כי ברגע שהם פגעו באונייה סינית, למרות ההבטחה שזה לא יקרה, הסינים פנו לאיראנים ואמרו "אתם צריכים להפסיק את הפעילות הזו, זה גורם לנו נזק כלכלי עצום". אז האיראנים פנו, אבל זה לא כל כך עזר. ולכן התחיל משא ומתן ישיר בין החות'ים, הרוסים והסינים. הם אפילו נתנו לאוניות שלהם סוג של ציוד מתוחכם שאמור לעזור לאתר את האוניות שלהם, כדי שלא יפגעו כטב"מים וטילים של החות'ים, וצריך להזכיר גם שסין הייתה למעשה השושבין של ההסדר בין סעודיה ואיראן במרץ שנה שעברה.

[הקלטה]

DW News Anchor: “Iran and Saudi Arabia have agreed to re-establish diplomatic relations and re-open embassies within Two months, after years of tensions. The surprise agreement was brokered by China which hailed it as a victory for dialogue and peace”.

ד"ר כרמון: עכשיו, הסעודים האמינו שההסדר כולל גם הרגעה של החות'ים, סוף המלחמה, מלחמת האזרחים, וסוף הסכסוך. אבל החות'ים החליטו שממשיכים במלחמה נגד הסעודים, הם לא הסכימו להפסקת אש או לשלום, ויש עדיין, היום, משא ומתן עם הסעודים. אגב, הסעודים, וגם המצרים, לא שייכים לקואליציה הימית של ארצות הברית, בריטניה, ועוד כמה מדינות, כולל אגב, בחריין, במידה מסוימת גם האמירויות, כדי לפעול נגד החות'ים, כי הסעודים חוששים מאוד. ב-2019, זוכרים שהיה פיגוע גדול מאוד במחסני…

שרון: "עראמקו", כן.

ד"ר כרמון: ב"עראמקו", כן, שחלק כנראה בא מאיראן, אומרים שגם החות'ים היו שותפים למבצע הזה, וארצות הברית לא עשתה שום דבר. הנשיא טראמפ לא עשה שום דבר כדי לעזור לסעודיה.

שרון: אז מיד ניכנס לתגובות, אבל אני רוצה קודם להבין את הגיאוגרפיה. כשאנחנו מסתכלים על החות'ים מבחינת שליטה בתימן, על מה אנחנו מדברים?

ד"ר כרמון: הם שולטים על כ-30% מהשטח, אבל על 70% מהאוכלוסייה, ושולטים על חלק גדול מהאזור שלמעשה כניסה דרך באב אל-מנדב לים האדום, וגם יש להם יכולת, וכבר הן הוכיחו את זה, לפעול גם באוקיינוס ההודי, לכיוון הודו עצמה, או לכיוון עומאן והגבול של איראן עם האמירויות והמפרץ. ולכן היכולת שלהם להשפיע על המסחר העולמי גדלה בצורה משמעותית, וכפי שאמרתי נדמה לי בהתחלה, הם איימו שירו גם בים התיכון, והתרברבו, לפחות פעם-פעמיים, שפגעו יחד עם העיראקים בנמל חיפה. מה שלא קרה, אבל זה לא אומר שלא יכול לקרות.

[מוזיקה]

[הקלטה]

DW News Anchor: “Israel says it is investigating how its defenses failed to prevent a drone strike in central Tel Aviv. Houthi rebels in Yemen claimed responsibility for the attack which killed one person and injured at least 10 others”.

שרון: אז עד כה הפגיעה המשמעותית ביותר של החות'ים בישראל הייתה באמצעות הכטב''ם המתאבד שפגע בתל אביב וגבה את חייו של יבגני פרדר. אבל השאיפות שלהם כוללות גם כוחות קרקעיים במערכה צפונית עתידית נגד ישראל. כמה חיילים חות'ים מחכים ליום פקודה? למה ההתנצחויות בין טראמפ לביידן תרמו להתחזקותם? ואיך הכל מתנקז לנמל חודיידה שהיה יעד התקיפה הישראלית העיקרי?

כבר ממשיכים עם זה. בינתיים אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לעמוד שלנו ביוטיוב, ספוטיפיי ואפל פודקאסט, ללחוץ על מעקב או follow, ולדרג אותנו 5 כוכבים.

[הקלטה]

News Reporter: “Some of the world's biggest shipping and oil companies are now rerouting their vessels away from the red sea. After brazen attacks like this one by Iranian backed Houthis rebels, a dozen ships attacked in just the past month. The Navy destroyer, USS Carney, has been shooting down drones and missiles launched from Houthis control territory in Yemen in support of Palestinians in the Gaza war”.

שרון: בואו נדבר על היכולת הצבאית שלהם. איזה נשק יש בידם? מי הספק העיקרי שלהם? ובאמת, באיזה סוג של… אנחנו מדברים על חיל טילים בעיקר, כטב"מים וצבא, צבא יבשה, על מה אנחנו מדברים?

ד"ר כרמון: קודם כל יש להם צבא של כ-100,000 לוחמים. לא אולי הכי מודרני, אבל כמה שבועות לפני ה-7 באוקטובר הם עשו מפגן כוח עצום, מאוד מרשים, מאוד מסודר, ושם הציגו חלק גדול למעשה מהארסנל שלהם, ארסנל של למעשה כולל בעיקר נשק איראני, מכל הסוגים. גם יותר פשוטים, מה שאנחנו רואים שחיזבאללה יורה בצפון, אבל גם הרבה יותר מתוחכמים, כמו טילים לטווח ארוך, כמו כטב"מים לטווח ארוך. כנראה שהם עשו גם כמה שינויים טכנולוגיים, למשל הם טוענים שהכטב''ם שנורה לתל אביב, יש לו יכולת חמקנית מצד אחד, וגם יכולת תמרון שמאפשר לו לחדור כפי שחדר. לפני כחודש הציגו סירת מירוץ מאוד מתוחכמת, שמסוגלת להגיע ל-1,500 ק"מ, עם חומר נפץ של כ-150 קילו, שהופכת למעשה לסירה מתאבדת.

[הקלטה]

Al Jazzera Anchor: ”Drones effect to Saudi Arabia “Aramco” oil facilities triggering large explosions. Yemen's Houthi rebels have claimed responsibility. The attacks comes just days after the kingdom said the state owned oil giants much-anticipated stop listing…”

שרון: הזכרת את המתקפה המשמעותית ב-2019 בסעודיה נגד מתקני "עראמקו", אז למעשה הבעיה של מי הם? של סעודיה או של ארה"ב שרואה את הציר המתרקם שם, ואיך הממשלים האמריקנים התייחסו, הזכרת, בקצרה, את ממשל טראמפ, אבל בוא באמת נייחס גם לטראמפ וגם לממשל ביידן את ההתמודדות, איך הם התמודדו עם האיום החות'י?

ד"ר כרמון: אז אני כתבתי בשנת 2017 את המאמר הראשון שלי בנושא החות'י והתרעתי בפני האיום הזה, אמרתי "חיזבאללה ב'", שלמעשה תהיה כלי בידי איראן. אבל התווכחתי במחקר שלי עם שתי חוקרות אמריקאיות. מתברר שהמומחיות לנושא תימן, שניהם השפיעו על ממשל טראמפ. ועובדה היא שטראמפ, לא רק שלא סייע לסעודיה ב-2019, אלא כנראה בהשפעה של אותם חוקרים, שטענו שאפשר להסתדר עם החות'ים, אפשר לנהל משא ומתן, הוא לא הכניס אותם לרשימה של ארגוני הטרור. רק בחודש האחרון של כהונתו, ותחת לחץ של מייק פומפאו, שאז היה, נדמה לי, שר החוץ שלו, הוא החליט לעשות את זה. ומה שקרה זה, שחודש אחרי זה, כשביידן נכנס לשלטון, הוא החליט שהחות'ים הם לא ארגון טרור, הוציאו אותם מהרשימה, ושוב אנחנו חזרנו למצב שאמריקאים למעשה לא נותנים גב לבעלי הברית הסעודים, ובמילה מסוימת גם לישראל.

שרון: כשאנחנו שומעים על המכתב שמוציא הגנרל קורילה, ממש בסוף השבוע, לשר ההגנה האמריקני לויד אוסטין, ושם הוא מדבר על כך שהאמריקה לא יצרה הרתעה מול החות'ים. הוא צודק בעיניך?

ד"ר כרמון: בהחלט. זו גם הסיבה שישראל הייתה צריכה לתקוף עכשיו. זאת אומרת, ישראל נתנה פסק זמן, בוא נגיד, לקואליציה אמריקאית. לדעתי, מההתחלה זה היה מקרטע בגלל שסעודיה ומצרים לא היו חלק מאותה קואליציה. זה היה חשוב מאוד, המצרים מפסידים המון כסף בגלל ההפסדים בתעלת סואץ, למשל. ואפילו כשפעם ראשונה, נדמה לי, הפלנו כטב''ם של החות'ים מעל שטח מצרים, הם באו בטענות אלינו, ולא לחות'ים. הסיפור הזה של המדיניות האמריקאית, הם פגעו בחלק מהיכולות הרדארים, טילים, אבל לא הלכו all out נגד הכח החות'י.

שרון: אז כשאנחנו מדברים על מדינה כל כך ענייה, עם תושבים שסובלים מרעב ומשבר הומניטרי, החות'ים בינתיים מתעצמים, מתעשרים, למרות המגבלות שיש עליהם. אז אולי זה נקודה של פגיעות? באיזו דרך ישראל יכולה לפעול על מנת להפיל אותם או לפגוע בהם?

ד"ר כרמון: לדעתי, כבר מההתחלה, היינו צריכים לפעול בנמל חודיידה, שזה למעשה השער, לא רק של ההגעת הסיוע האיראני, אלא גם הסיוע ההומניטרי שהם טוענים שתימן צריכה אותו. אבל הקהילה הבינלאומית, האו"ם, החליט לתת להם 2.5 מיליארד דולר, 2.5 מיליארד דולר לפני כמה חודשים. אבל ברור שהכסף הזה הוא לא ילך לרעבים, הוא ילך להתעצמות של החות'ים. דבר שני זה הנפט. אין להם נפט, הם מקבלים אותו בצינור שמגיע מהאזור של האופוזיציה או של אלה שנחשבים כממשל הלגיטימי. כך שפגיעה, לא רק בחודיידה, צריכה להיות, לדעתי, גם בצינור הנפט שלמעשה משרת את החות'ים, וישרת, ברגע שאין להם כרגע, את חודיידה.

צריך לזכור, למשל, שלפני כמה שבועות, הבנק המרכזי של תימן, שהוא נמצא בשליטה ב-עדן, בשליטה של האופוזיציה לחות'ים, לא מרשה לחות'ים להשתמש ביכולות שלה כדי לייבא סחורות או כדי להשתמש במטבעי החוץ, ולחות'ים יש בעיה פיננסית, מעבר לבעיה הכלכלית של קבלת הנפט מאותו אזור. והסעודים כרגע די מפחדים. די מפחדים מהחות'ים, הם אפילו הציעו להם 600 מיליון דולר כדי לשלם משכורות לכל הפקידות התימנית, לא רק אצל החות'ים אלא בכל תימן, רק כדי שיפסיקו את הלחימה, והחות'ים לא הסכימו.

שרון: הם, דרך אגב, שלחו גם עכשיו אזהרה מפורשת למצרים ולסעודיה, כמי שאולי שיתפו פעולה עם ישראל, ולכן הסעודים מאוד חוששים מהם.

ד"ר כרמון: עבד אל-מלכ אל-חות'י, לדעתי, שמעתי, היה גרופי של נסראללה, פתאום רואה את עצמו כגיבור על של הערבים בכל האזור, שיש לו יכולת לחנוק את המסחר העולמי, שלא חושש מאבדות בנפש, מבחינתו אין בעיה. ולדעתי, אגב, ה… אפשרות התגובה לאחר מה שאנחנו עשינו, ואולי נעשה עוד פעם-פעמיים, זה לשלוח לוחמים. אנחנו רואים שבחודשים האחרונים הם פרסמו סרטונים על תמרונים איך לכבוש מוצב של צה"ל בעזה. זאת אומרת, הם כאילו יבואו פה להילחם בעזה. הם לא יבואו לעזה, אבל הם כן יכולים ללכת לסוריה וללבנון. אנחנו שומעים יותר ויותר שיש גורמים פרו-איראניים שרוצים להתגייס כדי לסייע לחיזבאללה, וזה אגב, זה לא רק עיראקים ולא רק סורים, זה גם אפגנים ופקיסטנים. ולכן חות'ים יכולים להיות בשר תותחים לאיזה שהוא מהלך כזה, לנסות לשלוח לוחמים לתוך סוריה ומשם ללבנון.

שרון: לסיכום, ד"ר אלי כרמון, נוכח המתקפה הישראלית, אנחנו נראה להערכתך תקיפה משמעותית או עוד מאותו הדבר?

ד"ר כרמון: אני חושב שעוד מאותו דבר. מה שהם שלחו בליל 14 באפריל, כמה עשרות כטב"מים וטילים, זה מה שהם יכולים לעשות. אגב, גם במקרה כזה, זה לא רק אנחנו שמגינים על האזור הזה, זה גם האמריקאים וגם הסעודים. למרות שהסעודים לא מודים שהם שותפים לכך, אבל אנחנו יודעים שחלק מהטילים, כמו ה"פטריוט" וגם המכ''מים, נמצאים בשטח סעודיה ומופעלים על ידי האמריקאים ואולי גם על ידי סעודים. וראינו את זה שוב, ב-14 לאפריל. ככה שיכול להיות שהם ינסו לשלוח, בוא נגיד, כמה עשרות טילים או כטב"מים בבת אחת. חלק גדול בוודאי ייעצר. אני מקווה שלא יצליחו להצלחה נוספת, כפי שקרה בתל אביב.

שרון: ד"ר אלי כרמון, תודה רבה לך על השיחה.

ד"ר כרמון: תודה לכם.

[מוזיקה]

שרון: ועד כאן "הכותרת" להפעם. אם עדיין לא נרשמתם לעקוב אחרינו באפל, ספוטיפיי או יוטיוב, כדאי לכם. אתם מוזמנים לדרג אותנו 5 כוכבים, או פחות, ולהגיב לנו מה חשבתם על הפרק. את "הכותרת" אפשר למצוא גם באתר Ynet או באפליקציה, בנייד או ברכב.

ואם כבר הזכרנו את האיום של החות'ים על ים סוף ונתיבי הסחר עולמים, אנחנו מזמינים לכם להאזין לפרק הקודם שלנו שעסק בדיוק בנושא הזה. חפשו את הפרק "הפיראטים של הים האדום, החות'ים עלו שלב במלחמה".

תחקיר, הפקה ועריכה - גיא סאלם ועדן דוידוב.

אני שרון כידון, שימרו על עצמכם.

[מוזיקה]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

Comments


אוהבים פודטקסטים? הישארו מעודכנים!

הרשמו וקבלו עדכונים לכל תמלולי הפודקאסטים

תודה שנרשמת

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook

כל הזכויות שמורות © 

bottom of page