top of page

הכותרת - קמלה נגד דונלד: הקרב על הבית הלבן

Updated: Aug 4

קמלה האריס, סגנית נשיא ארה"ב, צפויה להיות המועמדת הדמוקרטית לנשיאות אחרי פרישת ביידן. האם יש לה סיכוי מול טראמפ? מה הן עמדותיה ותפיסת עולמה? ואיך היא מתכוונת להתגבר על הפיגור בסקרים? עו"ד עידו דמבין (הבלוג "מר דמבין הולך לוושינגטון") מנתח בפרק החדש את סיכוייה של האישה שעשויה להיות הנשיאה הראשונה של ארה"ב.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 23/07/2024.

קריינית: אתם מאזינים ל-"Ynet פודקאסטים".

[מוזיקה]

[הקלטה]

News Reporter: “…And we're hearing Rachel from Vice President Kamala Harris, and I want to make sure that we get to this entire statement but I'm going to read to you first the most important part here, that she says- 'I'm honored to have the president's endorsement and my intention is to earn and win this nomination', she is very clearly in this race, as we have seen…”

שרון: כשג'ו ביידן הנשיא היה סנטור, קמלה האריס הייתה תלמידה בבית הספר בדרום ברקלי. כשהוא התנגד לאינטגרציה, שהוא נגע בהסעות המיוחדות של תלמידים לבתי ספר באזורים מבוססים יותר בקליפורניה, היא נהנתה מהן והתקדמה בזכותן.

[הקלטה]

Joe Biden: “My fellow Americans, now let me introduce to you for the first time, your next Vice President of the United States, Kamala Harris. Kamala, the floor is yours.”

שרון: בהמשך ביידן בוחר בהאריס להיות סגנית הנשיא שלו וכעת מעביר לה את המושכות.

[הקלטה]

Kamala Harris: “Thank you Joe, I am incredibly honored by this responsibility and I'm ready to get to work, I am ready to get to work!”

שרון: מי היא קמלה האריס וכיצד הילדות שלה עיצבה את הפוליטיקאית שהיא היום? איך משפיעים על השקפת עולמה מוצאה, צבע עורה והעובדה שנישאה ליהודי? והאם יש סיכוי שבבית הלבן תשב בינואר נשיאה ראשונה? אני שרון כידון, וזאת "הכותרת".

[מוזיקה מסתיימת]

[הקלטה]

Kamala Harris: “I wanted to say a few words about our President, Joe Biden's legacy of accomplishments over the past 3 years is unmatched in modern history. In one term he has already… yes you may clap…” [היא צוחקת וברקע מחיאות כפיים סוערות]

שרון: שלום לעורך הדין עידו דמבין, בעל הבלוג "מר דמבין הולך לוושינגטון".

עו"ד דמבין: אהלן, מה נשמע?

שרון: בסדר, אנחנו הולכים לדבר היום על קמלה, אז קודם כל נתחיל ונאמר איך הוגים נכון את השם שלה, "קמאלה" או "קאמלה"?

עו"ד דמבין: היא הוגה את זה "קמאלה", ככל שאני יודע להבחין, אבל אני חושב שאף אחד לא יתבע אותנו לדין אם מדי פעם יפלט איזה "קאמלה" או "קמאלה" או ביטוי כזה. האמת היא שצריך פשוט לקרוא לה מעכשיו סגנית הנשיא האריס.

שרון: אמהמ. עם הטייטל ואולי בעתיד יותר מזה, אז בוא נתחיל מאיפה קמלה הייתה בעת שהודעת הפרישה של ביידן יצאה, היא הייתה בסוד העניינים?

עו"ד דמבין: האמת שזו שאלה, אני משער בזהירות רבה שכן, מן הסתם לא יודיעו לנו במפורש שביידן והאריס ישבו ביחד בחדר ורקחו מזימות, כן ידוע שההחלטה של ביידן, או בעצם העדכון לגבי ההחלטה של ביידן, יצא לצוות הקמפיין זמן די קצר, דקות לפני שזה עלה אונליין, אבל המהירות שבה המפלגה, כולל הקמפיין, הפכו מקמפיין ביידן, או קמפיין ביידן-האריס, לקמפיין האריס, מעוררת בי לפחות את התחושה שהיא ידעה שזה בא.

שרון: טכנית למעשה ביידן לא פורש לפני תום הקדנציה, כך שהיא לא הופכת להיות נשיאה, הייתה התלבטות לדעתך האם בעצם לעשות לה אינדורסמנט עוד יותר משמעותי כאשר היא הופכת להיות נשיאה, היא זקוקה לאמון המפלגה בעת שהיא רצה כך כסגנית נשיא?

עו"ד דמבין: אני מעריך שהיה לחץ כלפי ביידן ואפילו יכול להיות שנראה עוד, או אם לא נראה אז יהיה מאחורי הקלעים לחץ, לפרוש מהנשיאות עצמה כדי לאפשר לה להגיע לבחירות האלה מעמדת כוח כאמור, כי אחד הדברים שהציבור האמריקאי צריך אולי להתרגל אליו זה לראות אותה כנשיאה, משהו שכרגע הוא לא דבר ברור מאליו, לצערי, וזה נובע מהרבה דברים, חלקם פוליטיים, חלקם יותר קשורים לגזע שלה, למגדר שלה וכו'. אבל אני משער בזהירות שביידן לא באמת רצה את זה ולא באמת שקל את זה.

[הקלטה]

Joe Biden: “We had a little debate last week, can't say it was my best performance… [the audience shout “we love you Joe”] whatever I said, there's been a lot of speculation, what's Joe going to do? Is he going to stay in the race? [the crowd cheers] Is he going to drop out? What's he going to do? So here is my answer - I am running and going to win again! [The crowd cheers and shouts]”

עו"ד דמבין: מדובר באדם גאה מאוד, שרץ לנשיאות שלוש פעמים בעבר, פעם השלישית רק זה עבד, שהוא בן 81 ובעצם משמעות של פרישה עבורו כרגע זה סוף הקריירה והרלוונטיות שלו, ואני מניח שהוא היה רוצה בכל זאת עוד קצת זמן, להשלים את המשימה ככל שהוא רואה לנכון. זה גם היה… זה הייתה אמורה להיות סיסמת הקמפיין שלו: "finish the job".

[הקלטה]

Joe Biden: “We now have to finish the job and there's more to do. It's time to finish the job! finish the job!” [מחיאות כפיים ברקע]

עו"ד דמבין: אז עכשיו התקופה שבה הוא יכול "to finish the job" התקצרה בארבע שנים, וקשה לי להאמין שהוא היה מוכן לפרוש, לפחות בשלב זה, הוא גם אמר בהודעה שבה הוא הודיע על פרישה, שהוא ירכז את מאמציו מעכשיו בלסיים את הקדנציה הזאת בצורה טובה ביותר. אז אני מניח שביידן לא מעוניין לפרוש, ואני לא כל כך רואה סיבה עבורו לעשות את זה כרגע.

[הקלטה]

Speaker: “Joe Biden was a fighter for the little guy. Kamala Harris is equally strong and determined to work and fight for the everyday American or middle class, and so she's at the very top of my list.”

שרון: מי אנחנו יודעים כבר שתומך ועומד מאחורי קמלה?

עו"ד דמבין: האמת שזה דבר די מפתיע. בפיד טוויטר הדמוקרטי, אני חושב שאנשים מצד אחד שמחים מאוד על ההתגייסות מאחוריה, מצד שני כמעט מופתעים ממנה. ראינו… מעבר לביידן שכמובן הביע בה תמיכה די זריז, היה שם איזה חמש דקות בין המכתב שבו הודיע שהוא פורש, שבו לא היה כתוב שהוא indorces קמלה, ואז עברו עוד חמש עשר דקות והוא נתן הודעה נפרדת שבה הוא אמר את זה, אז הספק הזה ירד, ואז ראינו את ראש הסיעה הדמוקרטית-הפרוגרסיבית בקונגרס מביעה תמיכה, גם כן בהאריס, ומאז התחיל תהליך של התאגדות מאחורי הדגל מה שנקרא. ראינו שורה של מועמדים פוטנציאליים לנצח אותה, מתגייסים, אנשים כמו פיט בוטיג'ג', כמו ג'ו שפירו מפנסילבניה, דמויות אחרות שבעצם מיהרו לצאת ולהגיד - "אנחנו גם כן תומכים בהאריס". זה הגיע לרמה שבה המפלגה הדמוקרטית בחלק מהמדינות, שבהן כבר ביידן נבחר, התחילה להעביר את הצירים שנבחרו לביידן, ישר אליה. למשל טנסי התחילה ועשתה את זה. הדבר שמעניין אולי זה מי לא הביע תמיכה בהאריס, אז הפרוגרסיבים כן, למרות שהם תמכו בביידן, והרבה אנשים שנחשבים מועמדים פוטנציאליים לסגן נשיא של האריס הביעו בה תמיכה, ואנשים שנחשבים למועמדים נגדה, במידה והיה פה פריימריז תחרותי, גם כן התייצבו מאחוריה. מי שעד עכשיו לא הביע תמיכה רשמית היו ברק אובמה, שככל שידוע לנו היה מעורב מאוד בהחלטה של ביידן לא לרוץ שוב, וכנ"ל גם ההנהגה הדמוקרטית בקונגרס, כלומר צ'אק שומר וקים ג'פריס עוד לא הודיעו רשמית שהם תומכים בהאריס. אם כי אני חייב להגיד שלפי הקצב שבו זה מתקדם, אני לא רואה עבורם דרך לפריימריז מחודש או ועידה תחרותית באמת, ולדעתי הם ימצאו את עצמם מהר מאוד נאלצים לתמוך בה ולו בגלל הסחף.

שרון: נזכיר בהקשר הזה את הילרי קלינטון, שהייתה מועמדת לנשיאות, האישה הקודמת, היא כבר כן הביעה תמיכה.

עו"ד דמבין: נכון, הקלינטונים הביעו תמיכה ביחד, זה מצחיק [צוחק] אנחנו מזכירים את הילרי אבל לא את ביל קלינטון, שהוא נשיא לשעבר שעדיין בחיים, ואפילו צעיר יותר מג'ו ביידן, הם הוציאו ביחד הודעה מתואמת של שניהם שבה הם מביעים… גם הם מברכים את ביידן על, את יודעת, על היותו נשיא נהדר שעשה את הדבר הנכון, וגם הם מביעים תמיכה חד משמעית בהאריס. אני חושב שהמהירות שבה זה קרה היא מרשימה. איך כתב פרשן פוליטיקה אמריקאית אחר? יפתח דיין, פרשן מצוין - "טראמפ הלך אתמול לישון עם מפלגה דמוקרטית מפולגת ומיואשת, והתעורר עם מפלגה מאוחדת ונלהבת", וזה מעניין, ובלתי צפוי.

שרון: כן, אבל יש לה עוד לא מעט מהמורות לפניה. אנחנו, כשאנחנו מסתכלים על הקדנציה שלה כסגנית נשיא, היא אמנם הייתה סגנית הנשיא הראשונה בהיסטוריה של ארצות הברית שאינה לבנה, אבל אי אפשר להגיד שהיא הותירה חותם, הייתה המון ביקורת גם על איך שהיא ניהלה בכלל את הלשכה שלה, וגם על ההתמודדות עם הנושא אולי [צוחקת] המורכב ביותר, שהוא ההגירה.

[הקלטה]

Kamala Harris: “I will tell you something, one of our highest priorities is to ensure that we have a secure border. When we first came in as an administration, our first bill was to get congress to put in the resources that we need, to make sure we have a fair and humane immigration system, that includes putting resources at the border to strengthen all that we need to do.”

עו"ד דמבין: האריס הייתה סגנית, צריך להגיד בכנות, לא משהו. יש שאלה מה היקף הסמכות האמיתי של סגן נשיא בכלל? יש סגני נשיאים שהיו מאוד מאוד משפיעים בעבר, הדוגמה העדכנית ביותר שעולה לי בראש היא כמובן דיק צ'ייני, שהיה סגן של בוש והיה כל כך משפיע שבתקופות מסוימות טענו שהוא הנשיא בפועל, אם כי זה גם קשור בתדמית של בוש, צריך להגיד. האריס כסגנית, מלכתחילה לא קיבלה הרבה תחומי אחריות, התפקיד שלה בעיקר היה באמת להיות שם ליום שבו ביידן לא יוכל להיות שם יותר, וכן קיבלה נושא אחד, שלפחות פומבית הוטל על כתפיה, וזה ניהול משבר ההגירה בגבול. בשלב די מוקדם אני חושב גם נהיה ברור שאין לה את ה-capacity בשביל להתמודד עם זה, לפחות כסגנית נשיא, לא לגמרי ברור עדיין מה היא תוכל לעשות כנשיאה, אם וכאשר, אבל ברור שהיא לא הצליחה להתמודד עם זה.

ביידן בעצמו ספג ביקורות על כך שהוא, כביכול, מטיל את זה עליה, למרות שזה נושא קריטי ובוער שהנשיא עצמו צריך להתעסק בו, ובשלב מסוים אני חושב שהוא גם הפנים את זה והתחיל לעסוק בזה יותר, הוא הגיע פיזית לגבול, אפילו שבר ימינה חזק מאוד, בעצם לכיוון של הרפובליקנים, כדי לגרום לזה שהרפובליקנים יובכו בזה שהם יצביעו נגד התוכנית שלו. אבל כל המעורבות הזו שלו עשויה להיתפס, ואני משער שהרפובליקנים ילחצו על הנקודה הזאת, כהוכחה לכך שהיא הייתה בלתי אפקטיבית בנושא הזה. הדמוקרטים יצטרכו לעבוד פה כדי להנגיש אותה כמועמדת בהרבה מאוד מובנים, במובן הזה כדי להראות למה זה לא אשמתה, או לפחות למה היא לא הייתה יכולה ועכשיו היא תוכל, כנשיאה, וגם יצטרכו להנגיש הרבה מאוד היבטים אחרים בה, כי כמו שאמרת, הנתיב שלה, אנחנו מדברים פה על אירוע היסטורי ועל התלהבות וכולי, אבל, כל זה לא אומר שהיא הולכת לנצח. יש לה הרבה מאוד מהמורות בדרך, ויש לה בערך מאה ימים כדי להפוך את עצמה מסגנית הנשיא, הלא מאוד משפיעה, למועמדת לגיטימית, ואף מובילה לנשיאות.

שרון: כן. תחום שהיא כן בלטה בו וצריך להגיד את זה, תחום הזכות להפלה, אנחנו מדברים על ארצות הברית של אחרי ביטול הזכות להפלה, והיא מופיעה בלא מעט מדינות ומייצגת את הזכות להפלה, ואולי עם זה היא ככה יכולה לרתום יותר נשים למאבק שלה.

[הקלטה]

Kamala Harris: “How dare these elected leaders believe they are in a better position to tell women what they need? to tell women what is in their best interest? We have to be a nation that trusts women…”

עו"ד דמבין: נכון, בכמה סוגיות יש daylight בעמדה הפוליטית בין האריס לבין ביידן, הם לא 100% רואים את הכל עין בעין, העניין המעניין הוא שהאריס נחשבה קצת יותר שמאלה מביידן על הרבה סוגיות חברתיות, גם על הפלה. ביידן בתור קתולי מאמין, תמיד אמר שזה דבר שהוא לא רוצה, אבל מאמין שצריך לאפשר לנשים את הזכות להחליט לגביו. שזה אגב עמדה שהרבה אמריקאים חולקים בסך הכל. האריס היא קצת יותר רחוקה ממנו, היא אפילו הציעה בזמנו כמועמדת לנשיאות, את האפשרות שהממשל הפדרלי ימנע ממדינות לחוקק חוקים שאוסרים על הפלה. היא נבדלת ממנו גם בנושאים כמו משבר האקלים, הוא הציע תכנית מאוד מאוד מרשימה בעלות טריליון דולר להתמודד עם משבר האקלים, היא כמועמדת לנשיאות הציעה תכנית בשווי עשרה טריליון דולר, אז כן יש פערים ביניהם. אם כי אני חייב להגיד שיש גם נושאים שבהם היא פחות שמאלה ממנו, למשל בכל מה שקשור למחילה על חובות סטודנטים, היא הציעה תכנית יותר צנועה ממה שהוא עשה בפועל, כך שזה לא לגמרי ברור שהיא בהכרח שמאלה ממנו, לפחות בנושאים חברתיים כנראה שברוב הזמן כן.

[מוזיקה]

[הקלטה]

Kamala Harris: “Everything is in context, my mother used to… she would give us a hard time sometimes and she would say to us: ‘I don't know what's wrong with you young people, you think you just fell out of a coconut tree?! [laughs a big laugh] You exist in the context of all in which you live and what came before you’.”

שרון: המדיניות השונה שלה מהנשיא המכהן לעת עתה, ג'ו ביידן, באה בעקבות העבר הייחודי שלה, המוצא יוצא הדופן שלה והקריירה הפוליטית הענפה, אם לצטט אותה בעצמה, היא קיימת גם בתוך הקונטקסט של כל מה שהיא חיה בתוכו וכל אלה שבאו לפניה. אז איך קמלה סללה את דרכה לסגנית הנשיא ומועמדת לנשיאות? האם היא אופורטוניסטית או בעלת מזל? ועד כמה בעלה היהודי הוא סמל ליחסיה עם ישראל? כבר ממשיכים עם זה, בינתיים אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לעמוד שלנו ביוטיוב, לספוטיפיי ואפל פודקאסט, ללחוץ על מעקב או follow ולדרג אותנו חמישה כוכבים.

[מוזיקה מסתיימת]

שרון: אז אנחנו הולכים אחורה, אנחנו מדברים על אישה שהיא עוד לא בת שישים, היא גדלה במשפחה משכילה, למרות הרקע של המוצא שלה, אבא שלה היה פרופסור לכלכלה, האם הייתה חוקרת סרטן, אבל כן יש משמעות למוצא ולצבע עור בהיסטוריה הפרטית שלה.

עו"ד דמבין: כן, האריס היא… קודם כל אפשר, לפי השם שלה, קמלה דבי האריס, זה לא בדיוק השם האנגלו קלאסי נקרא לזה, זה לא ג'ו ביידן, נכון שזה שם מאוד אמריקאי. האריס, כמו שציינת, מגיעה מרקע מאוד מגוון, שני ההורים שלה הם אקדמאים, אבל יש גם להם רקע מורכב. אבא שלה זה דונאלד האריס, הוא מהגר מג'מייקה, הגיע בשנות ה-60, אמא שלה היא הודית, שיאמלה גופלאן, זה לא ממש שם שעובר קליל בגרון האמריקאי, אבל האריס עצמה נולדה כבר בארצות הברית, וגדלה בארצות הברית, היא אשת ה-west coast, היא מורשת אישית שהיא שילוב של שחור עם דרום אסיה, והדבר הזה מעצב את התודעה הפוליטית שלה, מעצב את האופן שבו היא נוהגת. גם לעתים מקרב אותה דווקא לצד היותר מרכזי של המפלגה הדמוקרטית, בניסיון להיות שייכת. אחת הטענות נגדה זה שכשהיא הייתה תובעת, בקליפורניה, בסן פרנסיסקו ואז בקליפורניה כ-סטייט, היא הייתה מצליחה מדי, כלומר היא הרשיעה סביב ה-95% מהאנשים שהגישה נגדם כתב אישום, ורבים מהצעירים האלה היו דווקא צעירים שחורים, שהורשעו בעבירות קלות יחסית כמו צריכת מריחואנה, שזה משהו שהיא ניסתה לתקן אחר כך בקמפיין שלה לנשיאות ב-2020, היא אמרה שהיא האזינה לטופאק, ועישנה תוך כדי, זה לא כל כך מסתדר, אבל זה היה ניסיון מעט בוסרי וקצת שלומיאלי לתקן את ה-over תיקון שהיא עשתה כצעירה יותר, שבו ניסתה לרצות אולי את המרכז הפוליטי.

שרון: זהו, כי המוצא שלה בכל זאת משחק תפקיד, כשהיא ילדה צעירה היא כן גדֶלה בתקופה שבה יש אינטגרציה בבתי הספר, כלומר אין את הסגרגציה שהכירו רבים לפניה, היא מצליחה להגיע מהאזור שלה בדרום ברקלי כן לבתי ספר יותר יוקרתיים. השאלה אם היא לוקחת את זה איתה להמשך? כי כשג'ו ביידן בוחר בה כסגנית נשיא, צריך לזכור זה גם על רקע אירועי ג'ורג' פלויד, כלומר הייתה משמעות לעובדה שאנחנו מדברים על סגנית נשיא אפרו-אמריקאית, דרום אסיאתית ראשונה.

עו"ד דמבין: כן להכל [שרון צוחקת]. אני חושב שכמו שתיארת, מדובר במישהי שהיא לא הגיעה מעוני במובן העמוק, כן? היא לא גדלה ב-slums וב-south side של שיקגו ודבר כזה, שני הורים אקדמיים וכולי, אבל בכל זאת בת של מהגרים, שהייתה צריכה לצלוח לימודי משפטים ב-Hastings, בקליפורניה, ועוד לפני זה הלכה לעשות את התואר הראשון שלה באוניברסיטת Howard, לא לבלבל עם Harvard…

שרון: Howard לא זה… Howard צריך להגיד זה בוושינגטון, Harvard בקיימברידג', מסצ'וסטס, כן. משהו אחר לגמרי.

עו"ד דמבין: חשוב מזה אפילו, מעבר להבדל הפיזי, Howard זו אוניברסיטה שמזוהה עם הציבור השחור בארצות הברית, היא נחשבת להיסטורית שחורה, כי זה בחירה שמעמידה אותה בנקודה מאוד ספציפית, היא מבהירה שהיא רואה את עצמה כשחורה ומזדהה עם הקהילה השחורה, וזה חלק מאוד חשוב בבסיס הפריחה של הדמוקרטים. ואני משער שזה עזר מאוד לביידן לבחור בה. צריך לזכור שהיום זה נראה לנו כמעט ברור, כי אנחנו לא מכירים המון נשים שחורות שבעמדות פוליטיות מאוד גבוהות בארצות הברית, אבל כשהאריס נבחרה היא לאו דווקא הייתה המועמדת היחידה לתפקיד, היו אז נשים כמו סטייסי אברמס והיו ראשות ערים, זה לא היה ברור לחלוטין שהיא תהיה מועמדת, עד שזה כן נהיה ברור.

שרון: אז קצת על הקריירה שלה כסנטורית מטעם קליפורניה והתובעת הכללית של קליפורניה.

עו"ד דמבין: אז אני אלך כרונולוגית, ב-2004 עד ל-2011 היא משמשת כתובעת המחוזית של אזור סן פרנסיסקו, מ-2011 עד 2017 היא הופכת ל-Attorney General, לתובעת הכללית של קליפורניה, שהיא המדינה הגדולה ביותר בארצות הברית ומכורתה, ואז ב-2016-2017 בערך היא הופכת לסנטורית, סנטורית זוטרה, יחסית צעירה גם, שלצידה סנטורית הותיקה דיאן פיינסטיין, שהלכה לעולמה, לפני כשנה בסך הכל, בגיל 90, וגם כן ספגה הרבה מאוד ביקורות בזמנו על כך שהיא ממשיכה לכהן למרות בעיות בריאותיות, אז יכול להיות שהאריס [מצחקק] נמשכת פוליטית לאנשים שעתידם הפוליטי קצר, זה כמעט נשמע רע, אני לא חושב שהיא מתכוונת לזה, אבל כך זה יצא. אבל צריך להגיד, היא נחשבה גם לתובעת מצוינת, ולאחר מכן גם לסנטורית מאוד חזקה, לא בכדי היא הפכה מועמדת לנשיאות תוך זמן די קצר.

שרון: יכול להיות שדווקא העובדה שה… לפחות הרקורד של קמלה האריס מזכיר את בנו שנפטר של ביידן, הפכה אותה למעין בת טיפוחים שלו?

עו"ד דמבין: האמת שזו שאלה מאוד מעניינת, אני חייב להודות, בעצמי לא חשבתי על זה עד לפני שנייה, עד ששאלת את זה. מצד אחד יש באמת דמיון מסוים, בו ביידן ז"ל היה תובע כללי, הוא היה נחשב ל… לא רק לבן של ביידן, אלא לבן המועדף, והוא נחשב היה למי שאמור להגיע לגבהים פוליטיים. ובמובן הזה יכול להיות שמבחינה פוליטית באמת ביידן ראה בה איזשהי דמות בת, לפחות בשנים האחרונות, אבל, צריך להודות שהיחסים ביניהם לאו דווקא תמיד היו כאלה טובים. ביידן והאריס לא הסתדרו כמועמדים לנשיאות במפלגה הדמוקרטית.

[הקלטה]

Kamala Harris: “I do not believe you are racist, but I also believe, and it is personal and it was actually, it was hurt full, you know there was a little girl in Californai who was part of the second class to integrate her public schools, and she was bused to school every day, and that little girl was me.”

עו"ד דמבין: למעשה הרגע הכי חזק שלה, כמועמדת ב-2020, היה כשהיא תקפה אותו, על במת הדיבייט הדמוקרטי, והיה איזה רגע, שבגלל המתקפה הזאת, שנועדה, לא סתם, אלא נועדה להוציא אותו פחות טוב לשחורים.

[הקלטה]

Joe Biden: “I do not praise racists, that is not true.”

Kamala Harris: “Do you agree today that you were wrong to oppose bussing in America, do you agree?”

Joe Biden: “No! I did not oppose! I did not!”

Kamala Harris: “It's a failure of states to integrate public schools in America, I was part of the second class…”

עו"ד דמבין: בין היתר היא נשענה על הצבעות עבר שלו מלפני 20-30 שנה, כי ככה זה כשאתה סנטור 50 שנה, אני מניח שמטה ביידן מאוד כעס עליה, ולכן גם הבחירה בה הייתה מאוד מעניינת בשעתו, כי בעצם זה היה לא רק סמל לבחירה של ביידן במישהו שדומה לבן שלו, אלא במישהי שיכולה לאחד את המפלגה, והעובדה שהם רצים ביחד, היא מסר של אחדות פנים מפלגתית. קמפיין ביידן מאוד מאוד הדגיש את העובדה שמדובר בקמפיין ביידן-האריס, היא עצמה התייצבה מאחוריו באופן מאוד מאוד נאמן, היא לא שחררה אפילו פיפס על זה שהיא תהיה מועמדת במידה והוא לא יוכל לרוץ. אני לא יודע כמה הוא ישחק תפקיד בקמפיין מכאן ואילך.

שרון: כי לא בטוח שהוא לא נכס, ייתכן שהוא נטל אפילו.

עו"ד דמבין: זהו.

שרון: כן.

עו"ד דמבין: אני חושב שעבור הדמוקרטים ברגע זה, ביידן שיקם את מעמדו באחת. כאילו ברגע שהוא בחר לא לרוץ, הוא בעצם נתן… [צוחק] צריך להגיד, ההיסטוריה לא תזכור שזה הגיע אחרי קמפיין דרמטי של לחץ של אנשים כמו ננסי פלוסי. מה שההיסטוריה תזכור כנראה, זה שהיה פה נשיא מכהן, שבחר בשלב מאוד מאוחר בקמפיין לפרוש ולהעביר את המושכות לסגניתו, בשלב מאוחר היסטורית ותקדימית לעשות את זה. וכבר אתמול ראינו גם את האנשים שקראו לביידן לפרוש, כמו עזרא קליין מה"ניו יורק טיימס", ואנשים אחרים ממהרים להתייצב מאחוריו, לקרוא לו legend ו-hero וכולי, כך שבאיזשהו מקום, האריס גם מאפשרת לביידן לנקות טיפה את התדמית הציבורית שלו לעת פרישה.

[הקלטה]

News Reporter: “We just spent time one on one with Vice President elect, Kamala Harris, time to meet her significant other, Doug Emhoff will be making history as the first husband of the Vice President.”

Kamala Harris: “So yes, my best friend set us up on a blind date and she said 'just trust me, just trust me, just go on'.” [צוחקת צחוק גדול]

שרון: טוב, היא נשואה, לעורך דין דגלאס אמהוף, יהודי. היא אמא חורגת, אין לה ילדים ביולוגיים משלה. ספר לנו קצת על הבית שלהם, עד כמה היהדות נוכחת? על העובדה שהיא למעשה לא הרתה ולא ילדה ילדים משלה, יש לזה משמעות? מדברים על זה באמריקה?

עו"ד דמבין: דיברו על זה בעבר, העובדה שכאמור הילדים שלהם הם לא ילדים שלה, הם מכנים אותה… זה מאוד חשוב לה להדגיש שהם מכנים אותה "מומאלה", במקום קמלה, זה גם היה כתוב בביו שלה בטוויטר. אני חושב שהזהות שלה כזוגתו של אמהוף וכאמא של שני ילדים היא כן חשובה לה, מאוד. התא המשפחתי של ההריס'ז נקרא לזה, הוא מאוד חשוב לשניהם, התמיכה שלו כ-סקנד ג'נטלמן הייתה קריטית עבורה, ונחשב לסך הכל דמות אהודה מאוד, ובעיקר אהודה בקרב הקהילה היהודית, שזה לא דבר בלתי חשוב, כשמדובר פה על נשיאת ארצות הברית פוטנציאלית, היותו היהודי הראשון אי פעם, או בכלל הבן זוג היהודי הראשון של נשיא או סגן נשיא מכהן, זה חשוב, וזה משחק תפקיד בתדמית הציבורית שלה.

שרון: השאלה אם היהדות משחקת תפקיד בבית שלהם, עד כמה זה באמת נוכח?

עו"ד דמבין: אמהוף עד עכשיו היה אחד הפרצופים הבולטים במאבק נגד האנטישמיות, צריך להגיד, הוא הוציא, בין אם זה הודעות או שולחנות עגולים על אנטישמיות אחרי שדונלד טראמפ נפגש עם קניה ווסט ועם ניק פואנטס, שהוא מנהיג קיצוני, אמהוף עצמו ביקר באושוויץ ב-2023, וצעד שם, והוא היה חלק מהיוזמה של כל הבית הלבן, הייתה… נקראה U.S. National Strategy to Counter Anti-Semitism. הדבר האחד שצריך להיות אולי קצת מעניין, או פיקנטי מסוים, נקרא לזה, זה אחרי שהתחילה המלחמה בין ישראל לחמאס בשביעי באוקטובר, הוא הדגיש את הפער המסוים שיש בין זהות יהודית לבין פועלה של ממשלת ישראל, שיצר עלייה מסוימת בפשעים ובשנאה נגד יהודים, והוא ניסה להבחין ביניהם, זאת אומרת, להגיד ממשלת ישראל היא לא העם היהודי כולו, וליהודים לא מגיע שנרדוף אותם בגלל שממשלת ישראל עושה דברים שלא מצליחים איתם. [כך במקור]

שרון: וזו נקודת התורפה שלה בין לא מעט ישראלים, העובדה… למרות שהיא מייצגת המפלגה הדמוקרטית, שהיא מפלגה שתומכת ישראל ומזוהה עם היהדות, ההתבטאויות שלה בהקשר למלחמה בעזה היו הרבה פחות חמות ותומכות מאשר התבטאויותיו של הנשיא.

[הקלטה]

Kamala Harris: “The threat of Hamas poses to the people of Israel must be eliminated, and given the immense scale of suffering in Gaza, there must be an immediate ceasefire.” [קריאות הסכמה ברקע]

עו"ד דמבין: נכון, מצד אחד, בהתחלת המלחמה היא בסך הכל נשארה נאמנה לקו של ביידן, והיא אמרה שהממשל לא יתנה את הסיוע לישראל וכולי, אבל עם הזמן… זה היה בנובמבר, במרץ האחרון היא כבר ביקרה את ישראל והיא אמרה שה… סדר הגודל של הסבל בעזה הוא דרמטי, וחייבים לחתור להפסקת אש מיידית, שתוציא את החטופים הישראלים אחורה ותאפשר להרבה מאוד סיוע להיכנס. צריך להגיד את האמת, האריס היא יותר מועמדת דמוקרטית סטנדרטית במובן הזה, ג'ו ביידן הוא מועמד הרבה יותר ציוני והרבה יותר פרו-ישראלי מאיפה שרוב המפלגה הדמוקרטית נמצאת היום, לדעתי. זה לא שהמפלגה הדמוקרטית היא אנטי-ישראלית, אבל ההתרחקות בין ישראל לבינה, וההתקרבות בין ממשלות ישראל בעשור האחרון לבין טראמפ והימין, לא עזרו לנו. והיום האריס בעצם נמצאת בנקודה שבה היא מצד אחד יורשת את המדיניות של ביידן, מצד שני, אם זה היה תלוי בה, כל ההתנהלות הייתה קצת שונה, והסיוע לישראל לא היה כל כך ברור מאליו.

[הקלטה]

Donald Trump: “From the moment we take back the White House from crooked Joe Biden and Kamala, I call her laughing Kamala [crowd laughs], have you ever watched her laugh? She's crazy. [crowd laughs] You know you can tell alot by a laugh, no, she's crazy, she's nuts. [crowd laughs] She's not as crazy as Nancy Pelosi…”

שרון: אנחנו כבר ראינו שטראמפ מתחיל ללגלג עליה, "קמלה צוחקת" והתחיל לדבר על השפיות שלה ולהתייחס לכל מיני מאפיינים שלה. זו רק תחילתו של הקמפיין של טראמפ נגד קמלה, אנחנו מצפים לקמפיין ממש מבזה ומשפיל?

עו"ד דמבין: אני חושב שכן, אנחנו רואים פרשנים רפובליקניים, בעצם מרגע שהיא הפכה להיות המועמדת המסתברת, לא רק מבקרים אותה על דברים שבעצם הביקורת היא "למה את אישה?" אלא אנחנו רואים הרבה פעמים ניסיון להגן על זה, הם אומרים דברים כמו "אה, טוב, אז מעכשיו כל דבר שנגיד אתם תגידו עליו שהוא סקסיסטי ומיזוגני וגזעני". ובדרך כלל הסיבה שהם אומרים את זה זה לא בגלל שזה לא נכון, אלא כדי לנסות למנוע מלכתחילה את זה שהביקורת עליהם תהיה כזו. אבל בפועל זו כנראה תהיה הביקורת, זאת אומרת אנחנו נראה את האריס חוטפת הרבה פעמים על עמדותיה הליברליות, על זה שהיא מוגזמת ומוקצנת, מן הסתם יציירו אותה כקיצונית ומסוכנת ממה שהיא בפועל. עוד מלפני שביידן פרש למעשה, במתקפות של טראמפ ושל שותפיו על האריס, אפשר לראות גוון מסוים שבו למשל הם אף פעם לא יקחו תמונה מחמיאה שלה, התמונה תמיד תהיה תמונה לא טובה, בלי איפור, או עם איפור שהתפקשש בסוף היום, או איזה משהו כזה, המטרה תמיד תהיה ללעוג לה ולהקטין אותה ולהציג אותה כלא נשיאותית. ואצל הרבה אמריקאים נשיאותי פירושו גבר, בעיקר אצל הרבה רפובליקנים.

שרון: אז אם צריך לסיים עם ההימור שלך, האם אמריקה מוכנה לאישה שחורה נשיאה?

עו"ד דמבין: ההימור המיליארד דולר, לא? אני חושב, אומר זאת בדיפלומטיות, אני חושב שאמריקה מוכנה יותר היום משהיא הייתה מוכנה ב-2016, לאו דווקא בגלל over אהבה להאריס, אלא בגלל באמת החשש מטראמפ, ואני חושב שאולי האריס נותנת למצביעים מתלבטים סולם לרדת עליו, מהעץ. מצד שני, היא נכנסת לקמפיין הזה כשטראמפ הוא עדיין המועמד המוביל, היא פחות מוכרת, היא פחות ידועה, וככל שהיא ידועה, היא לא מאוד פופולרית, ותצטרך לעבוד מאוד קשה. אבל כפי שאמרתי כבר בעצם מרגע שהעימות שקע, אני חושב שלביידן הייתה רצפה נמוכה שהלכה ונָמכה, והתקרה הפוטנציאלית שלו של מצביעים הלכה וקרסה עליו, ככל שזמן עבר מאז העימות. אם הוא היה מועמד של 45 עד 55 אחוז, הוא הפך בשבועות האחרונים למועמד של 30 עד 40 אחוז, שהציבור פשוט לא מאמין שהוא יכול להיות נשיא. אצל האריס ככל שהצליחו לבנות את התדמית שלה כנשיאה, או לפחות כמישהי שהיא competent, ושהיא צעירה והיא תובעת, לעומת טראמפ, שפתאום הפך למועמד הזקן בהיסטוריה, ועבריין מורשע וכולי, זה יעזור לה. ככל שהדמוקרטים יצליחו להתרחק מהעיסוק ב"היא אישה", ויותר להישען על הדברים הרעים של טראמפ ולבנות אותה כמין antidote לטראמפ, זה יעבוד לטובתם.

שרון: עידו דמבין, תודה רבה על השיחה.

עו"ד דמבין: תודה רבה לך.

[מוזיקה]

שרון: ועד כאן "הכותרת" להפעם. אם עדיין לא נרשמתם לעקוב אחרינו באפל, ספוטיפיי או יוטיוב, כדאי לכם. אתם מוזמנים לדרג אותנו חמישה כוכבים או פחות, ולהגיב לנו - האם אתם חושבים שאמריקה מוכנה לנשיאה אישה שחורה?

את "הכותרת" אפשר למצוא גם באתר Ynet או באפליקציה, בנייד וברכב. ואם כבר הזכרנו את טראמפ, בואו להאזין לפרק שלנו על ניסיון החיסול שהוא שרד, רק למקרה שזה עבר לכם ליד האוזן. חפשו את הפרק: "על הכוונת, מי רצה לרצוח את טראמפ?".

תחקיר הפקה ועריכה, גיא סאלם ועדן דוידוב.

אני שרון כידון, שמרו על עצמכם.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

18 views0 comments

Comments


bottom of page