לכל מנהיג ניצבת הבחירה בין דרכי מלחמה לשלום, הפעם נפגוש את המלך שצעד בהצלחה בדרך הראשונה, ואז שינה את דעתו ופנה לדרך השנייה.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/03/2019.
[מוזיקת פתיחה]
תום: שלום ילדים וילדים שגדלו. אני תום בייקין-אוחיון, ואת הסיפורים האלה כתבתי בשבילכם.
לפני הארוחה צריך לרחוץ ידיים. ואם רוצים לחצות את הכביש מותר רק במעבר חצייה. לכל מקום יש חוקים משלו. אבל מי קובע את החוקים? למה?
האגדה שלנו היום תיקח אותנו להודו, המקום בו ישנם אלף אלים, מיליארד אנשים והמון מסורות שנוצרו במשך אלפי שנים. למשל, יש אנשים שאסור לגעת בהם, או חוק שאומר שאוכלים רק ביד ימין. או למשל, אם תרצו לעבור את הכביש בין המון מכוניות וצפירות, תגלו לפעמים שפרה עומדת באמצע ואף אחד לא מזיז אותה.
בהודו תוכלו למצוא מקדש בכל פינת רחוב - כל מקדש לאל אחר. אוקיינוס של ריח ורוח.
הודו היא אחת המדינות הרוחניות ביותר בעולם. אבל גם במדינה כזו היו מלחמות, וגם במקום בו אנשים מתרכזים, עוצמים עיניים ומרחפים, יש חוקים - חוקים של מה מותר ומה אסור.
איך מסתדרים כל כך הרבה אנשים שמאמינים כל אחד באמונה קצת אחרת? איך שומרים אפילו על נמלים מכל רע?
את המסורת הזו התחיל דווקא שליט אכזר אחד. שמו היה אשוקה.
[מוזיקה מסתיימת בצליל פעמונים]
יעל: כאשר למלך בן דוסרה, השליט הגדול של האימפריה המאורית שחלשה על חלק גדול מדרום אסיה, נולד בנו אשוקה, איש לא חשב שהתינוק הקטן הזה נועד לגדולות.
[מוזיקה]
הוא לא היה תינוק מיוחד משאר התינוקות, והיו לו אחים רבים שנועדו לרשת את כס אביהם לפניו.
אבל כשאשוקה גדל, הוא החל להראות סימנים שאיימו על אחיו. למרות גילו הצעיר, הוא התגלה כצייד אמיץ וחסר רחמים, כמיומן ביותר בחרב ובקשת, וכתלמיד מצוין, שתאוותו לספרים ולידע הייתה גדולה לא פחות מתאוותו למשחקי מלחמה.
אחיו הגדולים, שהחלו לחוש מאוימים מאחיהם הקטן, החליטו לגרש אותו מעליהם, ושכנעו את אביהם לשלוח את אשוקה הצעיר לשרת בצבא, בגבולות האימפריה המאורית, אי שם בדרום הודו, בארץ בשם קלינגה.
אין לדעת מה יעשה שירות צבאי לנפשו הפרועה של ילד. המשמעת הנוקשה עלולה לשבור אותו, או לרסן אותו. העבודה הקשה עלולה להתיש אותו, או לחסן אותו. במקרה של אשוקה, השנים שבילה עם צבא הממלכה הפכו אותו מנער צעיר ופרוע למכונת מלחמה משומנת ולמנהיג אמיתי.
כאשר אביהם עזב את העולם, החלו האחים להילחם זה בזה על הזכות לרשת את מקומו. לאחר שנתיים ארוכות של לחימה, אשוקה הוא שהתיישב על כיסא השליט.
בסדרה של כיבושים אדירים, הפך את הממלכה המאורית לאימפריה ענקית, שכללה לא רק את ארצות הודו, אלא אפילו את אדמות אינדונזיה, פקיסטן ואפגניסטן, והשתרעה עד גבולות האימפריה הפרסית.
רק ממלכה קטנה אחת הצליחה להתנגד לצבאו של אשוקה - ממלכת קלינגה, שם חי בצעירותו.
בלי להתחשב בהכנסת האורחים שהממלכה הקטנה הזו העניקה לו, הוא גייס את הצבא הגדול ביותר שצעד אי פעם על אדמת הודו, ויצא לכבוש אותה.
תושבי קלינגה נלחמו בעוז ובאומץ רב. כדי להתמודד עם צבאו האדיר של אשוקה, הם גייסו למלחמה אפילו את נשותיהם ואת ילדיהם. אבל למרות הכל, אשוקה האכזרי הצליח לכבוש את הממלכה, ולאחד את כל הודו תחת שלטונו.
מרוצה מניצחונו, אשוקה החליט לצאת אל קלינגה, לחזות במו עיניו בממלכה שכבש, ולבקר במקומות שהכיר בצעירותו. שום דבר לא יכול היה להכין אותו למה שמצא.
[רחש להבות]
השדות הירוקים שבהם ביקר בצעירותו הפכו לשדות קרב. הכפרים שפתחו לו את דלתותיהם הפכו לחורבות בוערות, ומשפחות שהכיר איבדו את יקיריהן במלחמה.
אשוקה לא יכול היה להאמין שכך נראית מלחמה, כאשר עומדים מולה פנים אל פנים. הוא חשב תמיד שמלחמה זה דבר נאצל ומכובד, אבל לא היה שום דבר מכובד בהפיכת ילדים ליתומים.
באותו הרגע אשוקה נשבע שמדינתו לא תכבוש עוד לעולם אדמות, ולא תצא עוד למלחמה.
הוא המיר את דתו לבודהיזם, והפך למלך הבודהיסטי הראשון בהיסטוריה. הוא החליט לחיות לפי החוק הנוקשה של האהימסה, כלומר - אי האלימות המוחלטת. הוא הפסיק לאכול בשר, דרש להפסיק את מנהג העלאת הקורבנות בארמונו, ואפילו הפסיק לנעול נעליים כדי שלא ידרוך בטעות על חרק בלי לשים לב. הוא גם ויתר על מסעות הציד המסורתיים, ובמקומם יצא פעם בשנה לטייל בממלכתו ולפגוש את נתיניו פנים אל פנים.
במקום להרוס את הארץ במלחמה, הוא החליט לבנות אותה.
[קריאת תרנגול ודפיקות פטיש]
הוא בנה דרכים חדשות שאיחדו את הארץ, בתי חולים שהיו נגישים לכל, ובתי הארחה למטיילים עייפים. הוא שתל עצים שיטילו צל על היגע, וגני פרחים רבים לכל מי שמצא פנאי ורצה לראות קצת יופי.
[קריאה של בעל כנף]
הוא בנה מקדשים בודהיסטיים בכל הממלכה, אבל במקום לדרוש מכל האזרחים להיות בודהיסטים כמוהו, דבר שבהחלט יכול היה לעשות כשליט היחיד שמילתו היא החוק, הכריז שמדינתו תהיה פתוחה לכל הדתות והעמים.
[דפיקות אזמל]
הוא פרסם את חוקתו על גבי עמודים מיוחדים שפיזר בכל מקום בממלכה, והחוקה הפצירה באזרחים לחיות חיים טובים של סובלנות.
זהו המקום הראשון בהיסטוריה שבו אנו פוגשים את רעיון הסובלנות, ולפיו לכל אדם יש זכות לאמונתו, ואין לאדם כלשהו זכות לכפות את דתו על אחרים.
יעברו עוד אלפיים שנה אחרי אשוקה, עד שהרעיון הזה יגיע אל המערב.
במשך שנים רבות, האגדה על אשוקה עברה מדור לדור, כסמל לשלטון מוסרי וטוב, אבל כולם האמינו שמדובר רק באגדה ישנה. רק ב-1915 ארכיאולוגים מצאו בחפירותיהם אחד מהעמודים המפורסמים שלו. כך גילו שאשוקה לא היה רק אגדה - הוא היה אגדה אמיתית.
[מוזיקה מסתיימת בצליל פעמונים]
תום: לאחר שראה את מחיר המלחמה, אשוקה בחר לשנות את דרכו. הוא ביקש מנתיניו להיות סובלניים, לכבד איש את רעהו ואת כל מי שחי סביבם.
כשליט, הוא היה יכול לדרוש זאת ולא רק לבקש.
למה הוא לא הכריח את נתיניו לכבד אחד את השני?
האם אפשר בכלל להכריח אנשים להיות נחמדים זה אל זה?
מלבד האגדה הזו, עוד אגדות שהיו באמת תוכלו למצוא בפודקאסט שלנו - "אגדות אמיתיות". למשל, אגדה על הילדה שלימדה את עצמה להיות מורה ולבסוף נכנסה לכלא, אבל… מסיבות טובות. או על מלכה אמיצה שהחליטה להגן על תושביה ולהילחם באימפריה הרומית.
אם אהבתם את האגדות שלנו ונשארתם עם טעם של עוד, אתם מוזמנים להיכנס לאתר של הוצאת "פנק" ולרכוש לכם עותק של הספר הראשון של "אגדות אמיתיות".
הפודקאסט נולד ונערך ברשת הפודקאסטים העצמאית "שלג". את האגדה הזו קראה עבורכם יעל בר דרור וביים עומרי בן דור. טכנאית ההקלטה שלנו הייתה נטע כהן. אני תום בייקין-אוחיון.
אני רוצה להזמין אתכם להירשם לפודקאסט שלנו כאן באפליקציה, לשלוח אלינו תגובה או לעקוב אחרינו בדף הפייסבוק. ככה נוכל לעדכן אתכם בכל פעם שתצא אגדה חדשה.
ואם רק תסתכלו טוב טוב, תראו שכל אחת ואחד מכם הוא כבר גיבור של אגדה.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments