ההסברה לדעת הקהל הסינית היא לא פשוטה בכלל - אבל אם עובדים נכון אפשר להשפיע. אתם יכולים לעזור. בלינק כאן יש תיקיה של חומרים מוכנים לשיתוף - וגם תיקיה ריקה שאליה אתם יכולים להעלות סרטונים של חברים סינים שמסבירים בסינית מה היה - זה הכי טוב. בנוסף אפשר להעלות עדויות וסיפורים אישיים בעברית - שנתרגם.
יתעדכנו בהמשך כאן ובלינקים למטה - כל הלינקים הרלוונטיים, באופן שוטף עם חומרים והנחיות נוספות. בינתיים, אם אתם רוצים להשתתף במאמץ - אתם מוזמנים לעקוב אחרי בטוויטר או אחרי להבין את סין בקבוצת הפייסבוק או ערוץ הטלגרם - אדאג לעדכן שם בכל מה שאפשר.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 12/10/2023.
יובל: שלום, ניהאו 你好, חברים.
ברוכים הבאים ל"להבין את ישראל".
כן, אנחנו משנים עמדה בשבוע האחרון, מאז המתקפות הנפשעות והרצחניות של ארגון הטרור המתועב חמאס בדרום המדינה. אנחנו מתמקדים בהסברה של ישראל לסין.
ומה שאנחנו רוצים בפרק הזה זה לנסות לעזור לכל המאמצים שקורים עכשיו בכל מיני חזיתות, דרך השגרירויות והקונסוליות בסין, דרך מאמצים מדהימים של חברות ואנשים ישראלים בסין, הרבה מאוד אנשים פה בארץ שקשורים לסין, עבדו בסין, גרו בסין, ומנסים עכשיו לעזור.
זה מאבק חשוב מאוד, אבל ממש ממש לא קל ובגלל זה אני בעצם מקליט את הפרק הזה בשביל קצת לעזור לעשות סדר בדברים ומי שרוצה לדעת איך כן אפשר לעזור למרות הקשיים. וגם בשביל לאפשר לכל מי שרוצה לתרום, להתחבר למאמצים הכלליים שקורים עכשיו.
אז אני אנסה לעשות קצת סדר בדברים, ואני מקווה שהכל יהיה ברור. אני אשאיר את פרטי קשר האישיים שלי גם בהערות של הפרק ועוד לינקים לכל מיני דברים רלוונטיים, חומרים, קבוצות, כל מיני דרכים שבהם אפשר לעזור ואני אשמח מאוד אם כל אחד ואחת מכן שיכולים לעזור, יעזרו.
אז ככה.
דבר ראשון, אני מניח שלא צריך להסביר יותר מדי למה כל כך חשוב לנו להעביר את הנקודות של ישראל לסין.
סין, מעבר לזה שהיא המעצמה השנייה בעולם, גורם מאוד משפיע גם על כמובן מיליארד וחצי סינים שחיים בתוך סין, גם על הרבה מהדרום הגלובלי ומקומות שבהם מסורתית יותר קשה לנו, בוא נגיד, מבחינת הסברה.
סוכנויות הידיעות הסיניות מסורתית לא לוקחות את הצד של ישראל, בטח לא בסכסוך מול הפלסטינים, ובשנים האחרונות הנושא הזה החריף.
כי אתם בטח מכירים את זה שהממשל אומנם רשמית סין בעצם מאז שהיא קמה, למרות שישראל הייתה בין המדינות הראשונות בעולם להכיר בסין העממית, ההכרה הסינית בישראל לא קרתה בעצם עד תחילת שנות ה-90 ולמעשה הסינים תמיד היו בצד הפלסטיני בסיפור הזה.
אבל בשנים האחרונות חלה איזושהי החרפה, כי תמיד הממשל, זו הייתה העמדה הרשמית שלו, בעיקר כי הוא רוצה למצוא חן בעיני מיליארד ומשהו מוסלמים ועשרות מדינות מוסלמיות שמצביעות באו"ם, יותר מאשר מדינת יהודים אחת ו-15 מיליון יהודים בעולם.
שיקולים אינטרסנטים, ציניים, קרים, אני מניח שזה לא מפתיע אתכם שזה מה שהסינים עבדו לפיו. אבל צריך להגיד שבמקביל, בסוף לישראל ולסין היו יחסים מאוד טובים בהרבה מישורים אחרים, עדיין יש במישורים מסוימים. ויותר מזה, כל מי שביקר בסין מספיק זמן, בטח מי שעובד מול הסינים, מכיר את זה שלסיני הממוצע יש דעה מאוד חיובית על ישראל, במיוחד על היהודים. אפילו מה שפעם הייתי מגדיר כאנטישמיות טובה, אם אפשר לקרוא לזה ככה, אבל האנטישמיות הזאת הולכת גם לצד השני, במיוחד בשנים האחרונות, בעיקר אחרי ההידרדרות ביחסים בין סין לארה"ב, ישראל שנתפסת כפרוקסי אמריקאי מבחינת הסינים, וכגורם מאוד משפיע על ארה"ב, גם כבעצם מין מעין שלוחה של ארה"ב.
וזה משפיע כמובן גם על דעת הקהל, גם ברחוב, במיוחד ברשתות החברתיות, שם אפשר לראות את זה באופן מובהק, ושם אנחנו צריכים להרכז את ההסברה שלנו. אז אנחנו ממש בטריטוריה עוינת בחלק מהמקרים ולא מפרגנת ברוב המקרים. אבל לצד זה חייבים להגיד שאני קיבלתי ערמות של תמיכה מחברים סינים ביום שבת וביום ראשון, וגם אחרי, ויש עם מי לעבוד ואנחנו כן יכולים לעשות דברים שמשפיעים. אבל כמו בסין, כמו בכל דבר בסין, זה יותר מסובך מאשר מה שאנחנו עושים במדינות המערביות, באירופה, בארה"ב, ובפרק, או יותר נכון, בהודעה הזאת, אני אנסה ככה קצת לעשות סדר במה עשינו עד עכשיו, מה עובד ובעיקר מה לא עובד וכתוצאה מזה להבין מה כן אפשר לעשות.
אז בואו נתחיל, נעשה קצת סדר.
דבר ראשון, העמדה הרשמית של סין היא ניטרליות.
עכשיו, זה ניטרליות שמטריפה לי את הדעת, כי קצת בדומה לניטרליות שלהם בסוגיה האוקראינית, אז אי אפשר להיות ניטרליים, כי זה אומר שמשהו במוסר שלכם מאוד מאוד פגום.
זה היה מאוד ברור כשראינו את התמיכה המדהימה שהגיעה מארה"ב בעיקר ומאוד הרבה מדינות, שחשוב לציין, לא רק ארה"ב, זה אולי מובן מאליו, אבל גם אנגליה וגרמניה וצרפת ואיטליה וגם מדינות שאולי פחות ברור שהן יקחו צד מובהק, כמו למשל הודו.
חשוב לציין גם את טייוואן, שבאופן מאוד ברור גינתה את ההתקפות של הטרוריסטים מהחמאס, ובגלל זה הניטרליות הזאת של סין היא מרתיחה.
עכשיו, זה כן חשוב להבין את העמדה הזאתי כי בסין, כמו בסין, אין פה בעצם עניין של לעשות מה שצודק.
אם אנחנו נהיה צודקים, אנחנו נפסיד בהסברה בסין.
בסין יש כללים מאוד ברורים לאיך אפשר לפעול ברשתות החברתיות, בעיקר בהקשר של מול העמדה הרשמית של הממשל, חייבים לעבוד בהתאם לדברים האלה.
זה נכון גם בהקשר של העמדה הפוליטית של הממשל, וזה נכון גם בהקשר של כל מיני הנחיות כלליות של מה מותר ואסור להראות במדיה חברתית בסין, שאגב, האכיפה שלהם לפעמים היא מאוד בררנית, אבל ברגע שאנחנו לא עומדים בסטנדרטים האלה, יש להם כביכול תירוץ מושלם שקשה מאוד להתווכח איתו על למה הסרטונים שלנו או ההסברה שלנו, לא מקבלים חשיפה, או מורדים, או דברים כאלה.
אז דבר ראשון, בואו נדבר רגע על העניין הזה.
עד היום, המון אנשים מאוד טובים עבדו על, בעיקר, לתרגם את חומרי ההסברה שעשינו למדינות המערב, בראש ובראשונה, גם למדינות באסיה שהן, בוא נגיד, יותר ידידותיות לנו, כמו יפן וקוריאה. ומה שעובד במדינות האלה, לא בהכרח יעבוד בסין כמו שהוא.
יותר מזה, בדיוק כמו שאתם מכירים, אם עשיתם עסקים עם סין, אתם לא יכולים לקחת את הפרקטיקה שעבדה לכם כל כך טוב בשוק האמריקאי, או בשוק האירופאי, ולעשות copy-paste, לתרגם את המצגות לסינית, ולעבוד עכשיו בדיוק באותה צורה בסין.
זה לא עובד.
אותו דבר לא עובד גם בענייני ההסברה ודעת הקהל.
אז כשאנחנו לקחנו בעצם את כל החומרים המוכנים, ותרגמנו אותם לסינית, הפצנו אותם ברשתות החברתיות הסיניות, וקרה אחד משני דברים, ואני אומר את זה באופן כמעט מוחלט.
או שסרטונים ממש הורדו בגלל שהם לא עמדו בכללי הקהילה, כביכול.
הדברים האלה קרו בעיקר כשאנחנו מראים דברים גרפיים מאוד בוטים, דם, סצנות של גופות או דברים כאלה, פשוט לא עובד.
רוב הסיכויים שהורידו את הסרטון הזה, והסכנה יכולה להיות גם שממש יחסמו את היוזר שהעלה אותו.
אז זה דבר ראשון אי אפשר לעשות.
אגב, רק אגיד בצורה מאוד מעצבנת, שזה לא שאין חומרים כאלה בסין.
אפשר לראות אותם, אבל רואים אותם כשזה מתאים לאיזושהי אג'נדה שהם מוכנים ורוצים לקדם.
ואת האג'נדה שלנו לא רוצים לקדם.
אז אנחנו צריכים להיות זהירים שבעתיים, לא לשחק לידיים שלהם בהקשר הזה, אלא להבין מה כן אנחנו הולכים להראות.
דבר נוסף שצריך לשים לב אליו בסרטונים, זה לא לבקר את הממשל הסיני באופן ישיר. לא לחשוף את הצביעות, לא להיות צודקים ולהראות שיש פה דו פרצופיות או משהו כזה.
לא, לא עובד.
לא עובד, ומה שקורה עם הדברים האלה זה שכאן או שהורידו את זה או שמה שקרה עם כמעט כל החומרים שאני שיתפתי והרבה חברים שבדקתי איתם שיתפו, עושים לנו מה שנקרא shadow banning.
אם אתם לא מכירים את המושג, ב-wechat מאוד חזקים בדבר הזה וגם בפלטפורמות אחרות. הם יודעים בעצם להשאיר את הסרטון שלך חי, כביכול לא הורידו לך אותו כי הוא לא באמת מפר רשמית כלל של הקהילה.
אבל הוא לא מתאים לאג'נדה, ובגלל זה דואגים שלא תהיה לו חשיפה.
ברוב המקרים, בתחושה שלי, אין לי לצערי כלים לאנליטיקות אמיתיות מדויקות של הדברים האלה, אבל בדקתי עם חברים סינים, בדקתי עם חברים ישראלים אחרים ששיתפו, הדברים האלה פשוט לא קיבלו חשיפה.
אנשים לא רואים אותם, הם לא מגיעים לאן שאנחנו רוצים.
זה נכון לסרטונים שהאלגוריתם כביכול מזהה שהם לא באים טוב בעין של מי שקובע, וזה נכון שבעתיים לסרטונים שגם מצליחים לקבל איזשהו אפקט.
כלומר, גם כאלה שהם נעשו בצורה יותר מתוחכמת, ולא מעבירים ביקורת ישירה, אבל ברור מהם לכל בר דעת שיש פה ביקורת, אז אם הוא זוכה לכמה אלפי לייקים או דברים כאלה, שבסין להזכירכם זה לא כל כך הרבה, אז זה כנראה יעבור מתחת לרדאר.
אם משהו התפוצץ והפך לויראלי, הוא פשוט ירד.
גם אם הוא לא עבר על שום כלל, גם אם אין בו ביקורת ישירה, אז אנחנו צריכים להיות חכמים.
מה זה אומר להיות חכמים?
מה כן אפשר לעשות?
אפשר לעשות כמה דברים.
יש דברים שכן עובדים.
מה שעובד וזוכה לחשיפה, הם בעיקר סרטונים שלא מריחים כביכול מהסברה, אלא שהם מספרים את הסיפור על ידי סינים. זה הדבר הכי חזק שאנחנו יכולים לעשות.
למצוא חבר'ה סינים שמסבירים בשפה עם הניואנסים הנכונים, לדעת להעביר את המסר בצורה שהיא לא מתלהמת והיא לא פרובוקטיבית, אלא פשוט מספרת את האמת בצורה מאוד ברורה ואינפורמטיבית. בלי לנסות לנגן על הרגש יותר מדי.
אנחנו לא צריכים, חברים, מה שקרה בשביעי ובשמיני לאוקטובר הם דברים כל כך נוראיים, שגם אם נספר אותם בצורה הכי היבשה והכי אינפורמטיבית ובלי לחפש סנסציות, הם מזעזעים מספיק ולשם אנחנו צריכים לשאוף.
זה לדעתי, ולדעת עוד אנשים חכמים ומקצוענים שאני בקשר איתם, גם בתוך סין, גם חבר'ה פה בישראל שמכירים את המטריה היטב, זה דברים שיכולים לעבוד מאוד טוב.
זה אחד.
הדבר השני שאנחנו רוצים לעשות, זה להביא סיפורים אישיים.
שוב, לא הסיפורים הנוראיים ששמענו, כי אותם אולי גם ננסה להביא, אבל הסיכוי שלהם לעבור את הרף הוא מאוד נמוך, אלא סיפורים הקטנים של אנשים שהתחבאו בממ"ד והגנו על הילדים שלהם. של אנשים שקמו ועשו מעשה גבורה, לא חיילים, זה עובד פחות טוב לצערנו.
יש המון חיילים גיבורים שקיפחו את חייהם, או שהצילו חיים ומגיע להם שישמעו את הסיפור שלהם, אבל וואלה, לצערנו כנראה שבסין הסיכוי שהדברים האלה יעבדו הוא הרבה הרבה יותר נמוך.
כן, סיפורים אזרחיים.
כן, לנסות למצוא סיפורים של אנשים שנחטפו, שהמשפחה שלהם נקרעה, שעשו את הדברים האלה, לא להיכנס עוד פעם לתיאורים הגרפים הסופר קשים, לתאר את זה בצורה אינפורמטיבית, יבשה, מרגשת, אבל לא מתוך מטרה של לזעזע במקסימום, אלא להעביר את הסיפור, להעביר את האמת.
זה הדברים שכן יכולים לעבוד.
אנחנו יכולים כמובן להמשיך ולנסות להפיץ גם דברים אחרים.
כל מי שיש לו רעיון טוב, שרוצה להעביר משהו, אתם מוזמנים לתרום.
אני כאמור אצרף את כל הלינקים הרלוונטיים בסוף, אתם גם מוזמנים לפנות אליי באופן ישיר ואישי, אבל אנחנו חייבים להבין דבר אחד.
המטרה שלנו היא להישאר באוויר, ברשת הסינית, כמה שיותר זמן, עם כמה שיותר סרטונים וכמה שיותר אפקט.
זה דבר אחד.
הדבר השני שאנחנו רוצים לעשות הוא להילחם בהמון המון מיס-אינפורמציה ודיס-אינפורמציה שקיימת ברשת הסינית, חלקה מפומפמת על ידי גורמים רשמיים בסין, לצערנו.
זה יותר קשה, אבל הרבה מאוד ממנה מופצת על ידי מי שלפחות על פניו, הם לא גורמים רשמיים.
אנחנו יכולים לעשות מאמץ גדול לסמן את הדברים האלה, ואם אנחנו מוכיחים שמדובר בדיס אינפורמציה, על פניו לפי הכללים, מספיק פניות כאלה, והסרטונים האלה ירדו, ואולי אפילו היוזרים האלה ייחסמו או יושעו.
זה עוד מאבק שאנחנו רוצים לעשות.
יש חבר'ה מדהימים שאני לא יודע אם הם רוצים שאני אגיד את שמם פה בצ'נגדו, שמרכזים את כל הפעילות של החברה שלהם בימים האלה מעניינים מסחריים, למלחמה בדברים האלה בדיוק.
אז אנחנו נעזר ביכולת והמקצועיות שלהם בשביל לעשות את הדברים האלה, לסמן את הדברים נכון, אבל אנחנו צריכים את כוח ההמון, שאתם יודעים, מול סין זה עדיין טיפה בים, אבל זה בכל זאת יכול לעשות הבדל, אם יהיה מספיק אנשים. מבין חברי הקהילה פה, מבין המאזינים, מבין חברי הקבוצה, או מי שעוקב אחריי בטוויטר, כל מי שישמע את הדבר הזה, אני מאוד אודה לכם, אם אתם תירתמו למאמץ הזה, כל מה שאתם צריכים בעצם זה חשבון ברשתות החברתיות הסיניות.
אני יודע שלהרבה אנשים אין באמת חשבונות בכל הרשתות, אבל בוויצ'ט, אני חושב שיש לה הרבה מאוד אנשים חשבון, בואו תעזרו לנו עם הדבר הזה.
זהו בעצם בגדול מה שאנחנו כן יכולים לעשות, להעביר סרטונים מהסוג הנכון ולהעביר דיווחים על כל מי שמפיץ דיס-אינפורמציה נגדנו.
אני מודה לכם מאוד ששמעתם אותי חופר לכם על זה עכשיו כמעט 20 דקות.
בסוף הפרק הזה, בהערות של הפרק, בפלטפורמה שבה אתם שומעים אותו, יהיו לינקים גם עם פרטי הקשר שלי, אתם מוזמנים לפנות אליי וגם לכמה, כנראה נמשיך לעדכן את זה כל הזמן, אבל לכמה ריסורסים או קבוצות שאפשר להיעזר בהם בשביל להבין מה אפשר לעשות, מה פחות אפשר לעשות.
מה שאתם יכולים לעשות זה להצטרף למקומות האלה, לעקוב אחרי הפרסומים, לראות מה צריך ומה אפשר, לדאוג להפיץ את הסרטונים האלה, לתת להם רוח גבית, לייקים, שיירים, כל מה שאפשר.
אנחנו נרכז גם את הסרטונים שכן אנחנו מוצאים של סינים שמיוזמתם, בלי שום דחיפה מהצד שלנו, כן פירסמו דברים שהרבה יותר משקפים את המצב האמיתי. ננסה להיעזר בכם ובעוד גורמים בשביל לתת להם רוח גבית, לתת להם לייקים ושיתופים, ולהגביר את הנוכחות שלהם באלגוריתם, שוב, מתוך הבנה שכנראה אף אחד מהם לא באמת יתפוצץ לויראליות כזאת, שתשים אותם בסכנה מיידית של להיות מורדים, למרות שהם לא פוגעים בשום כלל, וזה מה שאנחנו הולכים להתמקד בו.
אז תודה רבה לכם על ההקשבה, נודה לכם מאוד אם תירתמו לעניין. וגם כמו שאמרתי, מי שיש לו חברים בסין, מכרים סינים פה בארץ, כל מי שיכול בסינית עם הניואנסים הנכונים, לספר את מה שקרה פה, דווקא פרצופים סינים ולא ישראלים, יעשו כנראה עבודה יותר טובה בהקשר הזה, גם אם הסינית שלכם ממש ממש טובה, זה יהיה נהדר, ואנחנו מאוד מאוד נודה לכם.
ודבר אחרון, אגב, ששכחתי, יש צוותים, צוותי תקשורת פה בארץ, סינים, שרצו להגיע לעוטף, רצו לסקר חלק מהדברים, מהקיבוצים בעוטף, לדבר עם שבויים ונעדרים. כמו בהרבה דברים, לצערי, במלחמה הזאת שאנחנו רואים במובהק, קשה מאוד למצוא גורמים רשמיים שיודעים לעבוד ולנצל את ההזדמנויות האלה.
המתנדבים האזרחיים דואגים פה כמעט להכל, אז כל מי שיש לו קשר לאנשים מתאימים בלשכת העיתונות הממשלתית, בדובר צה"ל, במרכז השבויים והנעדרים, בקרב הקיבוצים, כל מי שיכול לעזור, כמובן לקיבוצים של העוטף, או בשדרות, או באופקים, כל מי שיכול לעזור עם הדברים האלה ולכוון אותנו, אנחנו ננסה ליצור מאגר ידע גם של אנשי הקשר הרלוונטיים, וננסה לחבר אנשי תקשורת סינים לאנשים האלה בשביל שיצא מזה משהו.
תודה רבה לכם על ההקשבה, תודה רבה על העזרה.
אנחנו אולי במקום הכי מסובך, הסברתית, מבין מי שיש לנו קשרים דיפלומטיים איתו, אבל אנחנו לא נוותר.
והדרך להצליח בזה, היא באמת דרך הרתמות של כולנו, אז אני מקווה שתוכלו לעזור במה שאפשר.
תודה רבה לכם, וביחד ננצח.
זאי ג'יין 再见.
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments