top of page

"יחידים במינם" - פרק מספר 5: צ'ארלס באבג' – האיש שהמציא, חקר וגילה כל חייו

פזית לוי

Updated: Mar 2

צ'ארלס באבג' היה איש סקרן בצורה חריגה: הוא ניסה לגלות שיטה מדעית להימור המושלם במרוצי סוסים, חקר על גופו את השפעת החום על בני האדם, פיצח קוד בן מאתיים שנה, והמציא שלל מכשירים שונים ומשונים. אבל את ההמצאה החשובה ביותר שלו, אף אחד לא הבין בשעתו. הוא פשוט הרחיק ראות יתר על המידה.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/05/2020.

‏[מוזיקת רקע]

‏ברוכים המאזינים להסכת "יחידים במינם". שמי ניב גולדשטיין ויש לי חולשה לאנשים מיוחדים, שנויים במחלוקת וחריגים בנוף ההיסטוריה האנושית.

‏[מוזיקה דרמטית]

‏מדי פרק נפגוש דמות מרתקת, הרפתקנים פורצי דרך, כופרים בעיקר ומורדים, סופרים לא שגרתיים, שחמטאים משונים ופילוסופים יוצא דופן.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏אתם מוזמנים להצטרף למסע ולשמוע על אנשים שונים שאולי עוד לא הכרתם, אשר ראויים לכינוי [לאט, בטון דרמטי] "יחידים במינם".

‏[מוזיקה מתחלפת למוזיקה קלילה]

‏צ'ארלס בַּבֶּג' - האיש שהמציא, חקר וגילה כל חייו.

‏"הצע לאיש אנגלי עיקרון כלשהו או מכשיר כלשהו, יהיה נערץ ככל שיהיה, ותיווכח כי כל המאמץ של המוח האנגלי מכוון למצוא קושי, פגם או משהו שיצביע על כך שהדבר בלתי אפשרי. אם תספר לו על מכונה לקילוף תפוחי אדמה, הוא יכריז כי אי-אפשר לבנות אותה. אם תקלף בעזרתה תפוח אדמה אל מול עיניו, הוא יאמר כי היא לא שווה מאום, כיוון שהיא לא יכולה לחתוך אננס".

‏צ'ארלס בבג' נולד ב-26 בדצמבר 1791 בלונדון. הוא היה ילד חולני מעט וסקרן מאוד, ואביו, שהיה סוחר ובנקאי עשיר, שכר מורים פרטיים כדי שיעניקו לו חינוך משובח.

‏[צליל בודד והמוזיקה נשארת ברקע]

‏כשקיבל בבג' הצעיר מהוריו צעצוע חדש, נהג לשאול אותם מה יש בתוכו, ואז גם היה מפרק אותו כדי להבין כיצד הוא פועל. בבג' אף נהג להשכים בשלוש בבוקר כדי ללמד את עצמו אלגברה, עוד לפני שיום הלימודים הרשמי שלו החל. זה, כמובן, גורם לתהות באיזה מפעל מגדלים ילדים שכאלו, ומתי סגרו אותו סופית.

‏[כמה צלילים חדים והמוזיקה נשארת ברקע]

‏בשנת 1810 התקבל בבג' הצעיר לאוניברסיטת קיימברידג' ואז גילה שהוא יודע על מתמטיקה יותר ממה שידעו מרציו. הוא היה כל-כך מאוכזב, שהחליט להקים את "החברה האנליטית", כדי לתרגם בכוחות עצמו טקסטים מדעיים מצרפתית לאנגלית. סביר להניח שבשלב הזה גם אתם כבר בטוחים שהוא היה עוד סטודנט ישראלי חרוץ ותאב ידע, שהמבחנים הם הדבר האחרון שמעניין אותו. אבל בבג' היה בריטי לגמרי.

‏[מוזיקת רקע עליזה]

‏בשנים הבאות היה בבג' הבלתי-נלאה גם שותף להקמתו של מה שכונה "מועדון הרוח", שחבריו ביקשו לחקור התרחשויות על-טבעיות לכאורה. בבג' וחברו לתיכון הבטיחו זה לזה שמי שימות קודם יקפוץ לביקור. שלא במפתיע, למרות שחברו של בבג' מת לפניו, הוא לא טרח לעמוד בהבטחתו. סתם עשה רוח.

‏בשנת 1814 השלים בבג' את לימודיו באוניברסיטה. הוא התחתן, וברוח התקופה, מבין שמונת ילדיו שרדו שלושה בלבד. אלא שאביו של בבג' לא היה שבע רצון מהשידוך, ונישל את בנו מן ההון המשפחתי. למרבה הקנאה, לבבג' בר-המזל נותר מספיק ממון שאיפשר לו להימנע במרוצת חייו מכל עבודה בשכר. הוא גמר אומר לבחור בחיים של מלומד, והתעניין בשלל נושאים שונים ומשונים, כפי שתיכף נגלה.

‏[מוזיקה משתנה לצלילי גיטרות חשמליות]

‏בואו נדבר מעט על מחשבונים. המחשבון המכני הראשון נבנה כנראה על ידי המתמטיקאי המפורסם, בלז פסקל, בשנת 1642. אולם בשנת 1812 או 1813, בבג' המציא מחשבון קטן שיכול היה לבצע כמה חישובים מתמטיים ספציפיים, והיה הרבה יותר אמין ומשוכלל מזה של פסקל.

‏כשמונה שנים מאוחר יותר, בבג' ואסטרונום בשם ג'ון הרשל חקרו טבלאות מתמטיות להנאתם. קשה להאשים אותם, הפיתוי פשוט גדול מדי. מכל מקום, הטבלאות המתמטיות הללו שימשו כבסיס לחישובים אסטרונומיים-הנדסיים ולשם ניווט ימי, וחושבו באופן ידני. בבג' והרשל גילו שנפלו בהן אלפי שגיאות, אשר הובילו לאסונות הנדסיים וימיים כבדים. אי לכך ובהתאם לזאת, גיבור הפרק שלנו החליט לבנות מכונה שמסוגלת לחשב את הטבלאות ברמת דיוק גבוהה. בשנת 1822 הוא הכין מודל של מכונת החישוב שלו. שנה לאחר מכן, כשהממשלה החליטה לממן את בניית המכונה, הוא תכנן את "מנוע הֶפְרֵשִׁים מספר אחת", שהכיל לא פחות מ-25 אלף חלקים. אלא שבבג' המעיט בערכם של הקשיים שעמדו בפניו. רבים מן הכלים שהיה זקוק להם כדי לבנות את המכונה כלל לא היו קיימים עדיין. הוא ואנשיו נאלצו לעצב בעצמם את הכלים.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏אך מקץ כעשר שנים של מאמץ, החליט בבג' שיהיה עדיף פשוט להמציא תכנון חדש לגמרי. אז הוא החל לעבוד על "מנוע הפרשים מספר שתיים". כתוצאה מכך, הממשלה איבדה אמון במיזם כולו ונטשה אותו, אחרי שכבר השקיעה בו סכום עתק. בבג' נאלץ להפסיק את העבודה על המצאתו, ואז גם אמר את הדברים שצוטטו בתחילת הפרק.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏אלא שהפסקת העבודה על מנוע ההפרשים השני דווקא היוותה נקודת מפנה חיובית, משום שלאחריה המציא בבג' מכונה משוכללת אף יותר, שכולנו מכירים היטב. במהלך שנות ה-30 של המאה ה-19, הוא הניח את הבסיס המדעי למכונה שאותה כינה "מנוע אנליטי". המכונה הזאת אמורה הייתה לפתור מגוון בעיות מתמטיות, בהתאם להוראות שניתנו לה. היא כללה יחידת זיכרון וכרטיסי חירור. זה היה, במילים אחרות, לא פחות מאב הטיפוס של המחשב המודרני, שפועל באמצעות תכנות.

‏[מוזיקה מתגברת, מתנגנת הרבה זמן ונשארת ברקע]

‏בשנת 1835 עיצוב המכונה היה כבר מוכן, אך בבג' לא השיג מימון מהממשלה לבנייתה. כך קרה שההמצאה הגדולה ביותר שלו מעולם לא הושלמה, ואף נשכחה כליל, עד שתוכניותיה התגלו כמאה שנים מאוחר יותר, בשנת 1937.

‏[מוזיקה משתנה למוזיקה קלאסית]

‏אחד מעקרונות המפתח של הפילוסופיה העתיקה, הינו הציווי: "דע את עצמך". חישבו על זה לרגע, לפני כל היכרות חיצונית עם הזולת עלינו להתבונן קודם כל פנימה, להבין מי אנו באמת. אחרי הכל, לא משנה היכן נהיה, אנחנו תמיד נלווה את עצמנו.

‏אני שמח להזמין אתכם לסדרת הרצאות חדשה, "מסע אל טבע האדם בראי הפילוסופיה". בשמונת המפגשים, נתלווה לכמה מהוגי הדעות המבריקים ביותר, ונתוודע לתובנותיהם הנצחיות, באשר לאופי האנושי, לטוב ולרע. ההרצאות תתקיימנה במסגרת מיזם "זמן אשכול". פרטים נוספים באתר הפודקאסט "יחידים במינם".

‏כתמיד, תוכלו לתמוך בפודקאסט אם תזמינו אותי להרצות בחברה, בארגון, במועדון, או במקלט הריחני שלכם.

‏ועכשיו, בחזרה לפרק.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏בין רעיון אחד לתגלית אחרת, עלה בידי בבג' להמציא שלל דברים בדרגות מוזרוּת רבות ומגוונות. כמו דינמומטר לרכבות, מכשיר לאיתות ממגדלורים, מכשיר תמוה לסילוק פרות מדרכן של מכוניות, וכן מכשיר לבדיקת עיניים, עם שם שובר שיניים בשם: אופטולמוסקופ. [כך במקור]

‏[מוזיקה מתגברת]

‏בבג' היה גם הראשון להבין, שעובי הטבעת של גזע עץ מעיד על תנאי מזג האוויר של אותה השנה. הוא הסיק מכך, שעל-ידי בחינת עצים מבוגרים ניתן ללמוד על אקלימים קודמים. ולמרות שלפי השמועה מספר השעות ביממה מוגבל, בבג' מצא זמן לכתוב מאמרים בתחומי המתמטיקה, הפיזיקה, הדת, האסטרונומיה, הגיאולוגיה, הארכיאולוגיה, והניווט הימי.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏בדומה לרבים וטובים לפניו ואחריו, שירות הדואר הטריף את בבג'. עד לתקופתו, מחיר המכתב היה נקבע בהתאם למרחק שאליו הוא נשלח, מה שהצריך חישובים מסובכים ובזבוז זמן מיותר. גיבור הפרק שלנו הציע אז לגבות מחיר אחיד לכל מכתב, כמה פשוט. הרפורמה שלו התקבלה. חבל שהוא לא המציא משהו שמשפר את השירות של הדואר, אבל יכול להיות שזה כבר היה גדול אפילו עליו.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏מכיוון שכפי שכבר הבנתם, בבג' מאוד אהב מספרים, הוא ניסה לשלב הנאה עם עסקים. הוא אסף וחישב כל עובדה שיכול היה למצוא על סוסי המרוצים באנגליה, אבל המציאות איכזבה אותו כשלא עלתה בקנה אחד עם ההימורים המלומדים שלו.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏במסגרת מרדפו אחרי סטטיסטיקות שלא הספיקו להימלט בטרם עת, בבג' הרכיב סדרה של טבלאות תמותה שניסו לחזות באיזה גיל ימותו בעלי מקצוע שונים. אחרי שהפך בכך ליקיר סוכני-הביטוח בכל הדורות, בבג' החליט למנות את פעימות הלב של חזיר, לבדוק כמה עץ יכול אדם לנסר בזמן נתון, ופעם אחת הוא אפילו נכנס לתוך מכונת ייבוש גדולה כדי לבחון את תגובתו של הגוף האנושי לחום. בחור סקרן במקצת.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏וזה רחוק מלהיות הכל. בבג' גם התעניין בצפנים מגיל צעיר מאוד. בלונדון ידעו, שאם קיבלת הודעה בלתי מפוענחת, פנה לבבג'. בשנת 1854, [כך במקור] בבג' אפילו פיצח את צופן ויז'נר, שנותר לא מפוענח מאז המאה ה-16. בבג' תכנן גם לכתוב ספר לימוד על ניתוח צפנים, אך מעולם לא עשה זאת, כיוון שהיו לו עוד כ-300 עיסוקים בערך. הוא היה חבר בחברה המלכותית כבר בגיל 25, וכפרופסור למתמטיקה באוניברסיטת קיימברידג' סייע להקמת "החברה האסטרונומית המלכותית" ו"החברה הסטטיסטית המלכותית", ואפילו ניסה, ללא הצלחה, להצטרף לחיים הפוליטיים.

‏[מוזיקה מתגברת]

‏צ'ארלס בבג' מת ב-18 באוקטובר 1871 בלונדון. למרות שאפילו על הירח קיים מכתש שקרוי על שמו, אנשי תקופתו לא ממש הבינו עד כמה הרחיק ראות. באופן משונה - דבר מותו כמעט שלא הוזכר בעיתונות האנגלית.

‏[מוזיקה]

‏בשנת 1991 בנו מדענים בריטים בהצלחה את "מנוע ההפרשים מספר 2", בהתאם לידע שהיה קיים בתקופתו של בבג' ולפי התכנון המקורי שלו. המכונה כללה 8,000 חלקים, שקלה חמישה טונות והתפרסה על פני שלושה מטרים. אז נכון, זה מעט יותר גדול מהמחשב הנייד שלכם, אבל בבג' צדק, אחרי הכל.

‏[מוזיקה]

‏בשנת 2000 הושלמה במוזיאון המדע שבבריטניה בנייתה של המדפסת שבבג' תכנן גם כן, אך מעולם לא בנה, בגלל שהיו לו כחצי מיליארד עיסוקים אחרים. כיום מוסכם על רבים כי צ'ארלס בבג' מעורר הקנאה ראוי לכינוי שדבק בו: "אבי המחשב".

‏חייו, המצאותיו, ראיית הנולד וגאוניותו של צ'ארלס בבג': [לאט ובטון דרמטי] היו ועודם "יחידים במינם".

‏[מוזיקה]

‏[מוזיקת סיום]

‏זהו.

‏עד הפרק הבא אפשר לבקר באתר הפודקאסט www.niv-goldstein.com או בקבוצת הפייסבוק.

‏"יחידים במינם" זמין להאזנה, בחינם, בכל יישומי ההסכתים.

‏לחצו על כפתור "מעקב" ותקבלו את הפרקים החדשים עד לטלפון הנייד. אתם יותר ממוזמנים להפיץ את הבשורה ולספר לחברים, למכרים ולחתולים שלכם על הפודקאסט.

‏נשתמע בפרק הבא של [לאט ובטון דרמטי] "יחידים במינם".

‏[מוזיקה מתגברת]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

Comments


אוהבים פודטקסטים? הישארו מעודכנים!

הרשמו וקבלו עדכונים לכל תמלולי הפודקאסטים

תודה שנרשמת

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook

כל הזכויות שמורות © 

bottom of page