top of page
ויקי אלעמארי

מה אם - מה אם לא תהיה אינטליגנציה מלאכותית? אסף הנעמן הלל

זה פרק בונוס מיוחד כי הוא לא מדבר על היסטוריה אלא על אקטואליה ועל הנושא הכי חם בעולם הטכנולוגיה - אינטליגנציה מלאכותית , ואם לדייק אינטליגנציה מלאכותית יוצרת כמו ChatGPT. בכל מקום ניתן לקרוא על איך הדבר הזה ישנה את החיים שלנו, אז הפעם ניסיתי לחשוב יחד עם האורח שלי אסף הנעמן הלל איך יהיה העתיד אם המהפכה הזו לא תתרחש כפי שמצפים ממנה? אסף הוא המנכ״ל של נסיקה עסקית ויוזם פרוייקט כנפיים המכשיר אנשים ללא רקע טכנולוגי להשתמש ב-ChatGPT כדי להיכנס לעולמות הדיגיטל.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 01/03/2024.

רותם: היי, רגע לפני שמתחילים את הפרק, רק קצת אגיד איזה משהו קצר, אז הפרק הזה באמת הוא קצת בונוס, כי הוא שונה, כי הוא לא מדבר על מה אם לא היה, אלא מה אם לא יהיה, ולכן זה לא בדיוק בפורמט הרגיל, או בדיונים הרגילים, זה פשוט לדבר על משהו מאוד מעניין אותי, ונראה לי גם הרבה מהקהל. אבל אחרי שהקלטתי את הפרק, נזכרתי במשהו שבסרט חולית, שהשבוע עלה החלק השני שלו, הם חיים בעולם בו אין אינטליגנציה מלאכותית, בעצם אסור לפתח ולקדם טכנולוגיה עד רף מסוים, וזה סרט שהוא עתידני, ויש בו הרבה דברים מאוד שאין אצלנו, אבל אינטליגנציה מלאכותית אין, זאת אומרת כל מיני דברים שאנחנו רואים בסרטים, כמו מחשבים שיודעים לעשות, אנחנו בשנת ה-10,000 לספירה, או משהו כזה, אין את זה שם, זה הכל, במובן הזה זה מאוד פרימיטיבי, אז זה מאוד מעניין לראות איך נראה עולם כזה, שיש לו דברים מסוימים, אבל אין אינטליגנציה מלאכותית. אז לא דיברתי על זה בפרק כי לא זכרתי את זה, כי הקלטתי לפני, אבל אני מציע לכם לראות את הסרט, כי הוא סרט מאוד מעניין ומוצלח, כדאי לראות את החלק אחד לפני, אז תהנו מהפרק.

פתיח מוזיקלי: אתם מאזינים ל"מה אם, פודקאסט על היסטוריה אלטרנטיבית", רותם יפעת.

רותם: שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של "מה אם, סיפורים מהיסטוריה אלטרנטיבית", והיום, כמו הרבה דברים בעונה הזאת, אנחנו במשהו קצת שונה, הולכים לדבר על משהו שהוא בהתהוותו, לא יודע אם הוא בשיאו, תכף נוכל לדבר על זה, משהו שקורה עכשיו, שכולם, באמת אני רוצה להאמין שכל מי שמאזין לפרק, שמע על הדבר הזה, מה אם לא הייתה אינטליגנציה מלאכותית? אולי אני אדייק את זה, מה אם לא הייתה אינטליגנציה מלאכותית יוצרת, שזה תרגום עברי, שאני לא חושב שמישהו משתמש בו, בעצם בינה מלאכותית יוצרת, אלא מה אם לא הייתה אינטליגנציה מלאכותית ג'נרטיבית Generative AI, Generative Artificial intelligence, כלים שהגיעו לעולם, הרבה… לתודעה, בזכות OpenAI ו-Chat GPT, וכדי לדבר על זה גם הבאתי מישהו קצת שונה. דווקא פחות מעניין אותי, לפחות לשמוע על ההיסטוריה של איך הוקם הדבר הזה, והטכנולוגיה מאחורי זה, יותר לשימושיות, ובשביל זה הבאתי את אסף הנעמן הלל, יזם של פרויקט "כנפיים", שעוד נשמע על זה קצת בהמשך תכף, שלום אסף, ברוך הבא.

אסף: שלום וברכה, איזה כיף להיות פה.

רותם: אז אסף, אולי באמת ככה, תן שתי מילים עליך, וככה מה זה פרויקט "כנפיים", רק שנבין באמת את ההקשר, ואז נצלול איתך ונדבר קצת על הדבר הזה.

אסף: בשמחה, בגדול מאוד, אני המנכ״ל של חברת "נסיקה עסקית", זאת חברת ייעוץ עסקי במקור, שכבר אנחנו עובדים בדיגיטל כבר מאז שהדיגיטל נולד פחות או יותר, וצמחנו איתו וגדלנו איתו, בשנות… בקורונה, שלוש, ארבע שנים בערך עברנו מאז?

רותם: ארבע שנים, תכף, בול ארבע שנים.

אסף: ארבע שנים.

רותם: אנחנו מקליטים בסוף פברואר, ומרץ 2020, זה קרה, מדהים.

אסף: נכון, ארבע שנים, זה איך הזמן טס, אז בקורונה, כשהיו מיליון מובטלים במשק, החלטנו לעזור גם לשכירים מבינינו, לא רק לבעלי עסקים, בתור חברת ייעוץ עסקי, ובנינו בעצם פרויקט שנקרא "כנפיים" שעוזר לאנשים בעצם לשבת בבית, ליד המחשב, ובעצם לקחת את המיומנות שלהם, ולהתפרנס ממנה. אנחנו נדבר על זה אולי קצת אחר כך, אבל זה משהו שאני תמיד אומר, זה זכות גדולה שיש לנו, שלהורים שלנו לא הייתה, נדבר על זה בהמשך. (צוחק)

רותם: כן, ואפשר גם לדבר אולי איפה הילדים שלנו יהיו עם זה, אפרופו.

אסף: (צוחק) נכון.

רותם: זה גם מאוד מעניין, אני רואה את זה על הבן שלי, שהוא תכף, כשהפרק הזה ייצא הוא כבר יהיה לפחות בן שנתיים, אז כן. טוב, אז בוא נדבר על קודם כל, באמת ככה קצת, באמת ניתן קצת רקע, למרות שאני חושב שבאמת, אני אתפלא אם מישהו פה שמאזין לפודקאסט הזה, לא שמע על המושג הזה. בוא נתחיל אולי להבחין שכאילו, אז אנחנו נדבר על בינה מלאכותית יוצרת, כי בינה מלאכותית זה משהו שקיים כבר 60 שנה, 70 שנה, והוא גם משהו שהוא מאוד, איך קוראים לזה, אבסטרקטי. זאת אומרת, זה קיים באקדמיה משנות ה-50, זאת אומרת, כבר 70 שנה. אבל זה בסך הכל דרך לתאר איך מחשבים עובדים. מחשבים עובדים בדרך כלל בפקודות, תמיד, נכון? ובאינטליגנציה מלאכותית, אנחנו אומרים למחשב, תחשוב כמו בן אדם, נכון? איזה יישומים, כאילו, היה לזה בהתחלה, ככה שאתה יכול, חוץ ממה שאנחנו מכירים היום?

אסף: איזה מה? סליחה, לא שמעתי טוב.

רותם: איזה יישומים זאת אומרת, היו לאינטליגנציה מלאכותית, לפני כל הג'נרטיב, לפני שהגענו לעידן שלנו? זאת אומרת, הפרֶה...

אסף: תראה, אני מסתכל תמיד על מה שקראו לו המהפכה התעשייתית, שהתחילו לעבוד עם מכונות ועם דברים ומפה באמת הצורך הזה נולד. אז אפשר להגיד במרכאות, כן, שבינה מלאכותית הייתה בתוך התעשייה למעשה. זאת אומרת, כשאתה לוקח ובונה מכונה שיודעת לעשות למעלה ולמטה, והיא תופרת לך איזה שטיח כתוצאה מהפעולה הזאת, זה סוג של בינה מלאכותית, כן, תעשייתית, אבל זה סוג של. המכונה עושה את הפעולה ויוצרת לך משהו שלא היה קיים לפני זה, בעצם.

רותם: עכשיו, זה נראה לנו כאילו, כאילו אנחנו אומרים על זה, מה פתאום, זה משהו מאוד מכני ורפטטיבי, אבל לפני שלא היה משהו מכני רפטטיבי, זה היה הדבר החדש הזה, אבל כבר אז עולה הבעיה, שאני חושב, שהיא תצוץ לנו פה בהמשך הפרק, של אנשים שפחדו שהמכונות האלה, החכמות, שוב, אנחנו רואים את זה בעיניים של היום, אבל כולנו מכירים היום את הפחד הזה, שוב, אם אני אומר כולנו, אני מצטער אם מישהו שלא, אבל התודעה של הרבה אנשים, של יוצרים וכאלה, שמפחדים שהמכונות יקחו להם את הפרנסה. כשהתחילו המכונות הרפטטיביות האלה, אנשים פחדו שיקח להם את הפרנסה. הבנתי, מה שנקרא, שממש אנשים שהתנגדו ופגעו במכונות, אז זה נכון, באמת אינטליגנציה מלאכותית זה בסך הכל, התפיסה אולי של כל המכונות, של כל הדיגיטליה האלקטרוניקה וכדומה. וזה באמת התחיל אז, ובמחשבים באמת, שוב, עד שהגענו לדיגיטליה, זה תפס יותר תאוצה, וכמובן אני חושב, אפרופו מכונות, אז אני בא מרקע של קולנוע, אז הרבה פעמים אני מביא דוגמאות, אז צ'רלי צ'אפלין, ב"זמנים מודרניים" כמובן, הוא הביא בדיוק את הפחד הזה, של המכונה שבולעת אותו וכדומה, זה סרט נפלא, מומלץ לראות גם היום, קרוב לתכף 100 שנה, 90 שנה מאז שהסרט יצא, מומלץ. אבל גם באמת, אינטליגנציה מלאכותית, תמיד קולנוע… מקדימה גם הרבה פעמים את הדבר, ונגיד אינטליגנציה מלאכותית בקולנוע, הרבה סרטי מדע בדיוני עסקו בזה, באמת, "2001: אודיסאה בחלל", אולי אחת הקלאסיקות הראשונות, אבל אחרי זה, דברים כמו גם "מטריקס", "שליחות קטלנית", קצת דברים יותר בני זמננו…

אסף: נכון, נכון.

רותם: אז באמת, האינטליגנציה מלאכותית בעצם, היא שם תמיד הייתה, אפשר לומר, אבל אנחנו באמת בשנים האחרונות, למה בשנים? בשנה וחצי האחרונות, אנחנו חווים את זה בפיצוץ, אולי בעצם לפני, אולי בעצם כבר האינטרנט, נכון, כל החיפוש, זאת אומרת, כל העניין של חיפוש ויוטיוב, וכל הדברים האלה, כבר התחילו לפעול, על משהו הרבה יותר נרחב, בעצם משתמש במודלים מתמטיים, מה שנקרא, Deep Learning, Machine Learning כדי לחשוב יותר, כשהמכונה כבר, כשאתה לא יודע מה אתה מזין, אלא זה עושה את זה בעצמו, נכון? זה בעצם העיקרון של אינטליגנציה מלאכותית, מה שכן מפריד אותו, נגיד, באמת, עם התפיסה הרחבה, שהצגת מקודם, ההבדל של בינה מלאכותית, שאנחנו כן מתייחסים אליה היום, שהג'נרטיבית היא הכי מייצג שלה זה, כי אתה לא יודע מה היא תעשה, נכון?

אסף: נכון, נכון, בעצם, בחלוף השנים, אנחנו רואים שהמכונות, so called, הגענו מהעידן של המכונות, יודעות בעצם לחשוב בעצמם, אז אני אתן דוגמה, אם הבינה המלאכותית הייתה במהפכה התעשייתית, אז אותו מכשיר שדיברנו עליו, שעושה לי את השטיח, תחשוב שהייתי יכול לבוא אליו ולהגיד לו: "עכשיו, תתפור לי בבקשה, אההה כיסוי ל… לדבר הזה", והוא, ברגע שהייתי אומר, הוא היה יכול, המכונה הייתה יכולה, לעשות פעולה של חשיבה כמו בן אדם ובמקום לתפור שטיח לתפור כיסוי לדבר הזה, בסדר? זה בעצם, אם אני משווה את זה לאז... הת... בעצם, היכולת חשיבה של המכונות, הולכת ועולה כל הזמן, כמובן שעם פריצת האינטרנט, הדבר הזה יכול להיות כבר כמעט בלתי מוגבל, כי באינטרנט אין לנו הגבלה, כמות הידע שרצה באינטרנט, היא בעצם, אין סופית ובכל שנה, היא מכפילה, משלשת, מחמשת, או… או הזמנים רצים, היכולות שלנו, רצות יותר מהר, ממה שהם רצו במהפכה התעשייתית. וזה בעצם, אולי הפחד הגדול, העתיד מגיע יותר מהר ממה שחשבנו שהוא יגיע, אולי פה טמון הנקודה הזאת של החשש.

רותם: אני באמת אגיד איזה משהו, ואחר כך שוב נחזור אליו גם, שאני קראתי בטוויטר לפני כמה ימים מישהו אמר, הרי, אולי בוא ניתן רגע הסבר מה זה באמת, בוא נדבר על זה, אנחנו נקח כמקרה מייצג הכי, הכי באמת, כי הוא הפורץ של הכל, זה Chat GPT, של חברת OpenAI ששווה כבר טריליונים, ורוצה לגייס עכשיו טריליונים כדי לייצר חומרה, אולי תכף, ניתן גם איזשהו רקע, אבל, רק כדי שאני לא אשכח, אז Chat GPT זה בסך הכל ממשק טקסט שכותב לו שאלה והוא יודע לענות לך, עכשיו, כמו שאמרת, מאיפה הוא יודע את התשובה? הוא סורק את האינטרנט, הוא יודע לסרוק ולהביא תשובות, יש הרבה בעיות עם התשובות האלה, כן גם הוא לא מושלם, כמובן כמו שבני אדם לא מושלמים, זה היופי, זה אנושי לגמרי, ואז מישהו אמר האם יש דברים ש... האם הוא לומד רק מהאינטרנט? האם יש דברים שלא קיימים באינטרנט שהוא לא יודע עליהם? זאת אומרת, לדוגמא, אתה יודע, כאילו היום יש טיקטוקים על כל דבר, אנשים שמכינים טיק טוק על איך להכין תה, אז כנראה שבגלל זה Chat GPT או דומיו, כן, ‏Gemini ו-Bard של המתחרים, ידעו להסביר לך איך להכין תה, אבל האם יש משהו כל כך בסיסי שלא קיים באינטרנט, זה מעניין, זה סתם נקודה למחשבה, אין לי אפילו מה ככה, אני לא חושב שיש לי איזו תשובה על זה, אבל זה בדיוק זה, שהכל שם, האם באמת הכל שם? זה מאוד מעניין הדבר הזה. אולי באמת ניתן, גם אמרת באמת האינטרנט זה דבר טוב, כי באמת יש המון ידע באינטרנט וזה סיבה אחת לכך שיש לנו עכשיו את ההתפוצצות הזאת, אז Chat GPT של openAI הוא הכי גדול, Bard או Berd של מיקרוסופט הוא מתחרה, Gemini של גוגל הוא השלישי אני חושב, יש לו גם מנוע Midjourney של תמונות, ויש לנו מייצרי וידאו והכל, מוזיקה כמובן, הכל באמת, כל אחד גם אוהב להכניס AI לכל דבר, נכון? למרות שלא צריך, אוהבים להגיד את זה, אבל בוא גם נגיד שזה עלה גם משתי סיבות טכניות. אחת התפתחויות של מודלים מתמטיים של באמת מה שנקרא, Deep Learning ורשתות נוירונים, שבאמת לא אני ואני חושב ולא אתה מספיק מומחים, וגם לא חושב שזה, זה יותר מדי מורכב כדי להסביר, אבל התפתחות כן תיאורטית, אולי כדי רק להגיד למה זה קורה, כי זה מענה של התפתחות תיאורטית, ויש התפתחות חומרתית של ממש, אנחנו בימים אלו, היה בדיוק התפוצצות של חברת נב… אינב… אני אף פעם לא יודע איך אומרים את השם. נבידה?

אסף: דה וינצ'י?

רותם: לא. אנבידיה (NVidia), החברת שבבים, שיוצרת שבבים של בעצם את המאיצים הגרפיים שמאפשרים את הכוח חישוב, כי באמת אם יש כל כך הרבה מידע, כדי לקרות, הוא צריך המון כוח מחשוב, וזה עושה החברה הזאת, חברת חומרה.

אוסף: אוקיי.

רותם: כאילו כולם רוצים להשקיע חומרה, זה עכשיו הסיפור, ויש בזה גם השלכות של אני חושב, איכות סביבה, של חשמל וכדומה, כמו שהיה עם ביטקוין למי שמכיר, אבל זה גם לא ניגע. (אסף צוחק) אהה, אז זה ככה המצב שאנחנו נמצאים בו היום.

אסף: נכון.

רותם: ובעצם ככה היום משתמשים בזה, באמת זה אולי הנקודה, אוקיי, אז אוקי כאילו אמרתי, מה הכלים שיוצרים טקסט, כלים שיוצרים, אבל איך זה בא לביטוי בפועל היום? זאת אומרת, איך אנשים משתמשים בזה כבר ביום יום שלהם?

אסף: תראה, אני תמיד אוהב להסתכל קצת אחורה על ההיסטוריה לראות מה קרה בנקודות דומות ולהבין פחות או יותר את התשובות ל… אתה יודע, להיות הכי קרוב לחזות את העתיד.

רותם: בגלל זה אנחנו פודקאסט היסטוריה. (צוחק)

אסף: (צוחק) לגמרי. אז אתה יודע, מה שקורה עם הבינה המלאכותית, מאוד מזכיר לי את מה שהיה כאן לפני 20 שנה, כשהאינטרנט פרץ לחיינו. בעצם, הייתה את אותה בהלה. אנשים אמרו האינטרנט ייקח לנו את מקומות העבודה, אנשים לא יקראו יותר ספרים, כי כל הידע נמצא פתאום בזה. אמרו כל מיני דברים על האינטרנט שאומרים גם היום על הבינה המלאכותית. בסופו של דבר, אני אוהב תמיד להסתכל על הדברים הטובים יותר, כן? והאינטרנט שינה את החיים שלנו, לטובה, בטוטאל, בסך הכל, כן? אותו דבר עם הבינה המלאכותית, קצת קשה לנו לאכול אותה עכשיו או להבין בדיוק מה, אבל בסופו של דבר יש כאן כלי עבודה שנועד לשפר את החיים שלך ואת החיים שלי. עכשיו אני אתן דוגמה. אתה ציינת קודם את OpenAI, OpenAI השבוע השיקו את Sora, אתה בטח ב… למי שבקולנוע, Sora, זה בעצם מנוע כמו Chat GPT שמאפשר לנו לכתוב טקסט, ו-Sora מתרגם את זה לוידאו, אבל ברמה… וואלה, יותר טוב מהקולנוע. אני ראיתי את הדברים שזה עושה, באמת לא ציפיתי, לא ציפיתי, זה נראה יותר טוב מקולנוע, מרוב שזה וואו. כי בינה מלאכותית, שיש מאחורה, יכולה לחשב בעצמה את אופן הזווית שבה אתה מצלם אובייקט. זה משהו שצלם צריך ללמוד 30-40 שנה ולא תמיד הוא מגיע לתוצאה. בינה מלאכותית עושה את זה ככה, כי היא כבר יודעת את הניואנס על המילימטר של מאיפה, והאיכות של הדבר הזה היא באמת ברמה מאוד מאוד גבוהה. כלי עבודה, אז אני פתאום אומר לעצמי, רגע, אז למה אני צריך עכשיו לצאת ליום צילום ולצלם וזה? אני יכול הרבה דברים לעשות, בעזרת הדבר הזה, ובסופו של דבר זה כלי עבודה שעוזר לי בעצם להתקדם. אז סליחה אולי טיפה חרגתי מהשאלה, אבל הנקודה היא, שבדיוק כמו עם האינטרנט, אנחנו לאט לאט נלמד לשלב את הבינה המלאכותית ואת היכולות שלה בחיי היום יום שלנו כמו שלמדנו לעשות את זה עם האינטרנט. אם אתה לפני 20 שנה היית רוצה לעשות פודקאסט, זה היה בלתי אפשרי, לא הייתה תעבורה שמאפשרת בכלל לך ולי לדבר בוידאו ולעשות פודקאסט כשאתה יושב בבית שלך ואני במשרד שלי. זה כאילו… זה דברים מדהימים. אנחנו צריכים לדעת איך לשלב את זה בחיים שלנו ולגרום לזה, מה שנקרא, לעבוד עבורנו, בשאיפה שהדה טרמינטור לא יגיע, והמכונות באמת בסוף ישתלטו עלינו. (צוחק)

רותם: (צוחק) זה בדיוק שלא "מטריקס" או "טרמינטור" יקרה לנו כאלה, סרטים שאני מאוד אוהב.

אסף: גם אני, איך, זה סרטים שישר דיברו אלינו, לבני האדם, כי במיוחד אנשים כמוך שהם, אתה יודע שהם בעניינים, והם מבינים את ה… זה מיד פותח לנו את הדמיון ל... אני מאוד מתרגש מזה, אני לא יודע למה זה מרגש אותי הדברים האלה.

רותם: זה מאוד יפה גם שהם יודעים לזהות את… אני חושב שבסרט שהוא לא כזה נחשב טוב, שהוא גם בגלל שהוא גם מסרטים של הנוקמים, אבל גם בתוך הסרטים של הנוקמים של מארוול יש את "עידן אולטרון", שאחד הסרטים שאני הכי אוהב שלהם, הנבל הוא רובוט שהם יצרו והוא קם לתחייה פשוט יום אחד, כאילו קם פשוט שהוא מתעורר, הוא מפעיל את עצמו, והוא סורק את כל האינטרנט.

אסף: נכון.

רותם: והוא מסתכל על האנושות, והוא אומר, אוקיי, ראיתי שאתם אלה שיצרתם אותי, אתם הסכנה הכי גדולה ולכן אני אהרוג אותם.

(אסף צוחק)

רותם: זה בדיוק העניין, אחת, כאילו הבעיות אבל גם לא בעיות עם בינה מלאכותית כזאת, שאתה לא יודע מה היא תעשה, כי אתה אומר לה, תעשה א', אוקיי, אתה מבין את א' אחרת, הוא מבין אותו, אתה מבין את א', מה זה טוב, כן, מה זה רע, מה זה יפה, ולכן גם כאילו נכון, אנחנו צריכים ללמוד להיעזר בו, ולכן אני לא חושב שהוא כל כך מהר יחליף אותנו, כי אני לא יודע מי פה התנסה, כאילו מהמאזינים, אתה בטוח התנסית ותכף אולי גם נביא דוגמאות, זה לא כזה קל להוציא תוצאות טובות מכל הכלים האלה…

אסף: נכון, נכון.

רותם: אתה צריך לדייק אותו, ולשפשף אותו, ולעשות עוד ועוד, אבל אני אומר, אני נגיד נעזר בו בשביל תחקירים לפודקאסט וזה מאוד קשה, הוא לא מביא לי תשובות בקלות, הוא לא מבין אותך.

אסף: אתה… דרך אגב, יש הבדל גם בין לעבוד בעברית ואנגלית, כן, באנגלית הוא יותר, כי האינטרנט…

רותם: לא, אני עובד באנגלית כדי, באמת, כי אני יודע ש...

אסף: לא, לא, ברור, ברור לי, אני מדבר לאנשים שמקשיבים לנו, ברור, יש גם את ההבדלים האלה, ומה שאתה אומר זה מאוד נכון, היום עדיין אנחנו במקום כזה, שהבינה המלאכותית עוד ממש בהתפתחות ובתאוצה, עדיין לא תפרו את כל הפינות, היא עדיין לא הרובוטים האלה שאנחנו רואים ב"טרמינטור". אני גם לא יודע אם זה יגיע לשם, כי בסופו של דבר, כרגע לפחות, יש לנו את השליטה המלאה על הדברים האלה. כל מה שאתה מדבר, זה נושא שעולה היום בממשלות בכל העולם, במדינות בכל העולם, זאת אומרת, גם המדינות היום, גם ברמה, לדוגמה נאט"ו וברמה האירופאית, עדיין לא כל כך יודעים איך לאכול את זה, זאת אומרת, הם עדיין בשלבי חקיקה לגבי כל מה שקשור לבינה מלאכותית, והם לא יודעים עדיין איך לאכול את זה. מה לאפשר? מה לא לאפשר? כמה? זה עדיין כל הנושא הזה בדיונים, אז אני לא יודע לצפות את העתיד, אבל אני מעריך שכל עוד אנחנו בני האדם עם השליטה על זה, אז אני מקווה מאוד כן? שיהיה בסדר, והדבר הזה באמת לא יגיע לזוועות שאנחנו רואים גם לפעמים בקולנוע, אבל באמת זה עוד שלבים התחלתיים, ואם ממשלות עוד לא יודעת איך לחוקק סביב זה ומה באמת איך להשתמש, ומה באמת לעשות, הם עדיין בשלבים של ההתפתחות של החוקיות של הדבר הזה בכלל, או של מה לאפשר מה לא לאפשר, וכל מדינה היום קובעת לעצמה את החוקים, זאת אומרת, עדיין אין הסדר שהוא כלל עולמי, זה ממש כל אחד לעצמו כזה עדיין, אני מקווה מאוד שאתה יודע, שאנחנו באמת נגיע למקום הנכון עם המקום הזה, אבל אני לא יודע, זה קשור לעתיד. אולי צריך לשאול את הבינה המלאכותית, אולי צריך לשאול את הבינה המלאכותית. (צוחק)

רותם: זהו, גם היא לא תדע, נכון? כי היא לא יודעת לעשות כזה דבר, אבל באמת, זאת אומרת איפה אנחנו רואים את זה היום, אבל כבר כאילו בשוק העבודה?

אסף: וואו, בשוק העבודה, אני חושב שזה אחד היתרונות הגדולים. מי שיודע, תראה, אם אתה כותב קורות חיים ואתה כותב שם שאתה יודע להשתמש בבינה מלאכותית, אתה כבר הרבה יותר נחשק באופן אוטומטי, או שאתה נעזר בטכנולוגיה הזאת. מבחינת הקורות חיים שלך, הרזומה אם אתה בא להגיש, אני מתכוון, ובקורות חיים, אתה מציין שאתה יודע זה זה, אני לפחות, בתור מעסיק, אני, אנשים כאלה, הרבה יותר… אתה יודע… אני אשמח, זה יתרון מאוד גדול, כאילו להשתמש. אז אם הייתי מנסה להוציא מפה איזה מסר, הייתי אומר לאנשים, חבר'ה זה הזמן, כל ה-early adapters, מה שנקרא, ה-early adopters, תמיד זוכים בחלק יותר גדול בעוגה, כי הם פשוט היו שם ראשונים. אז אם הקהל מקשיב לנו, אני טוען, ואני מנסה לעשות את זה עם הילדים שלי, אפילו כמה שיותר, תסתגלו לזה, תתחילו לעבוד עם זה, תבינו מה הדבר הזה עושה, מעבר לזה, זה יעזור לכם בחיים, זה גם, אני חושב יקדם בכלל את כלל האוכלוסייה פה בצעדים יותר מהירים, לגבי פתרונות, בין אם זה פתרונות של מוצרים ושירותים וכל דבר אחר, אבל מי שיודע להשתמש בדבר הזה, פשוט מקצר את הזמנים, גם האינטרנט קיצר את תולדות הזמן. בזכות האינטרנט אנחנו מגיעים למידע הרבה יותר מהר ואנחנו פותרים בעיות יותר מהר ממה שעשינו פעם, כן? אני מדבר בהשוואה לפעם, ואותו דבר עם הבינה המלאכותית.

רותם: אני חושב שזה נכון בטכנולוגיה, בגלל זה, שוב, ההתחלה שלי עם המכונה שעושה למעלה ולמטה זה, זה פשוט לא מטאפורה, זה מייצג. כל טכנולוגיה היא מקצרת זמנים, היית צריך להכין אלף… אני רוצה להכין עותק של ספר, אוקיי, היית צריך שמישהו יעתיק אותו ידנית, הנה, עכשיו יש לך מכונה שעושה את זה, קיצרת את זה, הנגשת את הידע, זה כמובן בגלל זה, המצאת הדפוס אולי הוא הדבר הכי חשוב שקרה באנושות אי פעם, אחד הדברים, הוא ברמה, הוא בסדר גודל כמעט של הדבר הזה, דרך אגב, הוא בסדר גודל, הוא יותר גדול אני חושב מהאינטליגנציה המלאכותית. באמת, אז אנחנו היום חיים בתוך זה, אני אומר אז אנחנו לא יכולים לדבר מה אם לא היה את זה, כי כאילו, בוא, כי כרגע, היום זה הרבה יותר קוריוז מאשר משהו, אוקיי, אם היום נגיד אני אומר, היום אנחנו חיים בלי זה, אוקיי, אז כאילו פחות אנשים שידברו, יש פחות אנשים פחות דיבור על זה, עדיין אנחנו עדיין בחלק של הרבה יותר אנשים מדברים על זה מאשר אנשים משתמשים בזה.

אסף: נכון, נכון.

רותם: זאת אומרת, איך, כאילו, האם העתיד שלנו, האם אין לנו דרך אחרת להתפתח? כי הרי זאת חתיכת קפיצה, זאת אומרת זה ייתן לנו משהו חיובי לטכנולוגיה, אני חושב שאתה חלק מזה, כי זה מה שאתה עושה, אתה עוזר לאנשים ללמוד אותה, לאנשים דווקא לא טכנולוגיים בהכרח, הרי, נכון? ההפך כאילו.

אסף: ההפך, ההפך, נכון, רוב האנשים שאנחנו עוזרים להם, הם אפילו פנסיונרים, שתבין, הם באים מזווית אחרת, זאת אומרת מעל גיל 60, חלק גדול מהם, זה כיף לראות את זה.

רותם: אז זאת אומרת, במקום לראות דווקא את ה… זאת אומרת, זאת אומרת, באמת זה ייקח אותנו … הרי אנחנו חייבים שינויים תמיד, אז אינטרנט היה קפיצה, וזה עוד קפיצה, ובלי הקפיצה הזאת אז…

אסף: נכון.

רותם: אופציה אחת, אנחנו נישאר במקום, ואז כזה אוקיי, נחמד. אופציה אחרת, אולי הטכנולוגיה אחרת הייתה באה, זה מאוד מעניין לחשוב, מה יכול להיות אם לא היינו נחשפים לעולם הזה? זאת אומרת, אתה יודע יש את הצד הגם השלילי, של אתה יודע הרבה זבל מזה, נכון? לא רע, פשוט, כל מיני אנשים פשוט מציפים פתאום תמונות.

אסף: תראה, נכון, זה, אני חושב שזה בכלל עם כל דבר, תמיד יש את הצד השלילי ואת הצד החיובי של כל דבר, ובסופו של דבר, זה אנחנו בני האדם, קובעים לאיזה כיוון להתרכז, באיזה כיוון לקחת את זה יותר. אני אתן דוגמה, אתה יודע, אתה דיברת קודם על המשרות. אז לדוגמה, כל האנשים שהם מתורגמנים, היום אין צורך בזה, כאילו, אין צורך במתורגמן, כי באותה שנייה שאתה מדבר יש לך כבר מכשיר עם בינה מלאכותית או אפילו בלי בינה מלאכותית, זה היה גם לפני, שפשוט מתרגם אותך, אז אתה יכול היום לשים טקסט ב-Chat GPT, לבקש ממנו לתרגם ואתה יודע, או בכלי אחר, זה לא משנה באיזה כלי, ואתה קיבלת את התרגום. אז אני המתורגמן, שאני הולך לאבד את העבודה, אני צריך לחשוב, אוקיי, אז מה השלב הבא? מה אני יכול לעשות פה שהוא בעצם ייתן לי את השלב הבא? אז אני, לדוגמה, יכול כבר היום להגיד לבן אדם, תקשיב, בוא אני במקום לתרגם לך את ההרצאה שאתה רוצה לתרגם, אני לא רק אתרגם לך אותה, אני גם אתן לך את ההרצאה, בתור וידאו, תביא לי תמונה שלך ואני אשים את כל מה שאתה רוצה כאן בהרצאה, בתור וידאו, שאתה תוכל גם את ההרצאה הזאת לשדר אחר כך, זה סוג של יתרון שאנשים לא חושבים עליו הרבה פעמים, אז אתה צריך בתור בן אדם לדעת איך למנף את היכולות החדשות שמגיעות, ודרך אגב, לאורך ההיסטוריה, מי שידע לעשות את זה, מארק צוקרברג. היו מלא רשתות חברתיות, אבל הוא הראשון, שלקח ומינף את זה בצורה ממוסדת, ועשה את פייסבוק למה שהיא, בסדר? אילון מאסק, לא משנה, אנחנו מכירים את כל האנשים האלה, הם לקחו את הדבר הזה, הם היו ה-early adapters של הדברים האלה והם יישמו אותם למשהו שאנחנו משתמשים בו, בני האדם, ולקחו את זה הלאה. אז אני אומר את זה, נתתי את הדוגמה של המתורגמן, אנחנו צריכים להתחיל לחשוב במקומות האלה, איך אני לוקח ומפתח את המיומנות שלי בעצם לדבר הבא ואני יכול להיעזר כאן בבינה המלאכותית וזה סוג של יתרון עבורי וזה מה שצריך לעשות.

רותם: זהו, אני מנסה לחשוב, אתה יודע, על אותו מתורגמן, זאת אומרת, מה היה קורה אם פתאום… לא היה את ה… אז הוא היה ממשיך אותו דבר. אבל אני חושב שמה שהיינו מאבדים זה ידע, לא לא ידע, סליחה, הנגשת מידע, אז פחות מידע, כי אני נגיד, כי עכשיו באמת אפשר לתרגם הכל, אז אני יכול להיות חשוף ל… אני בתור בן אדם שנגיד, לא יודע לדבר יפנית, ויש איזה טקסט יפני שאני רוצה לקרוא, או סרט שלא תרגמו אותו, הנה עכשיו אין בעיה. לא צריך לשלם לאף אחד, או צריך לשלם למודל, אוקיי, זה עולה כמה גרושים.

אסף: נכון.

רותם: פתאום הנה נחשפתי לזה, אז נכון, אז פתאום יש, אז אני חושב שאחד ה"מה אם"-ים האלה, של… היה לנו פחות ידע. זאת אומרת, ואני אגיד עוד דבר, הנגיד לדוגמה מפתחים, הרבה, שוב היכולת, כי זה קשור באמת למה שאמרת, זאת אומרת אז אני רק מציג את זה, שאם לא תדע את הדברים האלה לא נוכל להתקדם, לא, מה זה לא נוכל להתקדם? נשאר אותו דבר או נתקדם יותר לאט, בסוף משהו יקרה. והאם באמת, אחד הדברים בכל פרק פה, כמעט בסוף ב-85 אם לא 90% מהפרקים אנחנו אומרים, אי אפשר לעצור את ההיסטוריה, יש מעט אנשים בודדים כמו שאתה אמרת, אמרת מארק צוקרברג, מארק צוקרברג הוא דוגמה טובה, אם לא היה מארק צוקרברג היה רשת חברתית אחרת, שהייתה תופסת יותר…

אסף: נכון, ברור.

רותם: אבל עדיין, הזמן של זה, זאת אומרת, אם נגיד עכשיו לא היה את הפיצוץ הזה, בין… בין אם כי סם אלטמן ו-Chat GPT לא היו מספיק טובים או בין אם כי לא היה מספיק כוח מחשוב, לא משנה, זה היה קורה עוד עשר שנים. בינתיים הדבר הזה קורה, פתאום אולי היו נוצרים דברים אחרים, ידע אחר, אומנות אחרת, זאת אומרת, הכל מושפע, אתה יודע, אנחנו באמת, זה כנראה יקרה, זאת אומרת, זה מאוד יפה, אנחנו מסתכלים פה על העתיד במקום על העבר, כמו בדרך כלל, כי אנחנו באמת חיים ברגע מאוד מעניין היסטורית, זאת אומרת…

אסף: מאוד, מאוד, מאוד.

רותם: אתה יודע, אתה, אני כאילו…

אסף: זכות גדולה.

רותם: אני חושב כי, הבאת את האינטרנט, בתור דוגמה כי אני, אתה ורבים מהמאזינים, אני משער, חלקם חיו כשהאינטרנט פרץ לחיינו, נכנס לחיינו, וכשהוא פרץ, כשהוא פרץ זה בעיקר עם המובייל, זאת אומרת, יש הבדל בין 96' שזה מתי שאני התחלתי להשתמש באינטרנט לבין 2008, 2010, שזה ממש פרץ.

אסף: נכון.

רותם: אני לא יודע אם כמה הבנו אז כמה זה היסטורי לעומת היום, נכון? מעניין, מה אתה חושב על זה?

אסף: נכון, נכון, נכון, אתה מה זה צודק, אנחנו, בגלל שאנחנו חיים היום, אנחנו לא שמים לב לאיזה… אני טוען שאנחנו חיים בזמן הטוב ביותר שידעה האנושות אי פעם, בגלל כל התהליכים האלה שקורים ומקצרים, נותנים לנו יכולות על. אני חוזר רגע להתחלה למה שאמרתי, להורים שלנו לא הייתה את ההזדמנות הזאת, למה אני מתכוון, בסדר? אבא שלי ואמא שלי, כשהם חזרו מהעבודה, הם הגיעו הביתה וזה נגמר, הם לא יכלו עכשיו, לפתוח עוד חנות במדרחוב, ושמישהו יקנה מהם משהו. שלא לדבר על זה, שהם לא יכלו להנגיש את המוצר שלהם למישהו שגר בארצות הברית, בסדר? הם לא יכלו, אלא אם כן הם נסעו לשם, אבל זה לא היה ריאלי, כי אבא שלי היה בצבא קבע, ואמא שלי הייתה אחות במקצועה, והם חזרו הביתה והיו עייפים ואכלו ארוחת ערב והלכו לישון. אנחנו חיים בעולם אחר, אתה ואני יכולים לעבוד, להיות אחות בבית חולים או אח בבית חולים, לבוא הביתה ולהתחיל ולמכור את המוצרים ואת השירותים שלנו דרך הדיגיטל לכל מקום בעולם, בלי הוצאות, בלי לפתוח חנות, בלי… תחשוב על ה… זה משהו שאנחנו עושים ויכולים לעשות, ולפי דעתי חייבים לעשות, כי יש לנו את היכולת הזאת וזה אומר שאנחנו חיים בזמן הטוב ביותר שידעה האנושות אי פעם. האופציות שנפתחו בפנינו זה משהו שלהורים שלנו, לא הרבה זמן אחורה, לא היו בכלל קיימות וזה משהו פנומנלי, אנחנו לא מבינים, לפי דעתי, את גודל השעה שאנחנו חיים בה, ועוד ידובר על זה, על הפריצה של האינטרנט, בדיוק כמו שאנחנו עד היום מדברים על המהפכה התעשייתית של אותה מכונה, זה בעשרת מונים, והבינה המלאכותית מכפילה את זה למאות מונים. ואנחנו לא מבינים את זה, כי כשאתה חי בתוכו אתה לא באמת תמיד רואה את זה, זה דרך אגב, אחת המטרות של פרויקט "כנפיים", להסביר לאנשים, שאם אתה יודע לנגן בגיטרה, אפילו הדבר הכי פשוט, אתה יכול לעשות את מה שאתה עושה איתי עכשיו ולעלות לזום ולהביא עוד שני אנשים שרוצים ללמוד לנגן בגיטרה, ולהרוויח מזה כסף, מהנוחות של הבית שלך אחרי העבודה. אני נותן סתם דוגמאות, כן, אבל זה משהו שהוא כוח אדיר, שהוא כוח אדיר, אם נדע לממש אותו נכון, ואני מקווה מאוד שהצופים שלנו באמת בכיוון הזה, כי אני תמיד טוען, גם עוד משפט קטן, if you are not climbing, you are sliding, זאת אומרת, אם תסתכל על הטבע, אין באמת סטטוס קוו, זה שאנחנו חושבים שאם לא נלמד בינה מלאכותית, אנחנו נשאר במקום, זה לא נכון, אנחנו נלך אחורה. כי if you are not climbing, you are sliding, אין סטטי, עץ שאתה מסתכל עליו בטבע, הוא לא דומם, הוא או צומח או נובל, או פרח. ואנחנו בני אדם אותו דבר, אנחנו או צומחים או נובלים, בסדר? והמטרה שלנו זה לצמוח, ויש לנו היום את הכלים לעשות את זה, עוד פעם, להורים שלנו לא היה, לנו יש. בגלל זה אני מרגיש חובה מוסרית להנגיש את הדברים האלה, כי זה פשוט התפתחות, זאת צמיחה, זה, ככה אני מסתכל על זה.

רותם: הבאת באמת את הדוגמה של ההורים שלנו, בתור באמת אנשים שלא היה להם את האופציה, זה פשוט לא היה באמת, כאילו, לא היה. אני חושב על הילדים, לי יש ילד בן שנתיים כאמור, ואתה יודע הוא יודע כבר להשתמש בטלפון באופן עיוור, זאת אומרת, הוא יודע פשוט, לפני שבוע הוא ביקש ממני, באמת התישבנו, אני הייתי בטלפון ראיתי GIF של קרמיט, הוא ביקש לראות צפרדע, אז שמתי לו… שמתי לו… יש לו פלאפון כזה ישן, שמתי לו עליו דיסני פלוס, שמתי לו חבובות, ותוך שנייה הוא פשוט ידע לעצור אותו, לעבור לפרק אחר לסדרה אחרת, ילד בן שנתיים, עכשיו...

אסף: שנתיים.

רותם: הוא חי את זה, כאילו אני אומר, מה שהוא יידע לעשות עוד שלוש - ארבע שנים, ואם הטכנולוגיה הזאת תתקדם, הוא בכלל לא יבין את השפה שלנו, אני חושב, מה זה לחפש באינטרנט? כאילו זה הולך להיות מדהים עוד יותר, לכן אני אומר הדור הבא, זאת אומרת הדור שהוא עוד רק בחבלי האוריינות הכללית שלהם, אני חושב שהם יהיו במקום אחר.

אסף: אתה לגמרי צודק, ואני תמיד נותן את הדוגמה, אתה יודע, היא תמיד מצחיקה אותי, גולדה מאיר, זכרונה לברכה, החליטה, אני חושב שזו הייתה גולדה, שהביטלס, החיפושיות, לא יכולות לבוא לארץ כי הן משחיתות, כי מוזיקת רוק, תקשיב טוב, שזה מוזיקה שאנחנו נותנים לילדים שלנו לשמוע כשהם הולכים לישון היום, היא משחיתה את הנוער. בגלל זה הביטלס לא הגיעו לארץ, כי היה פה פשוט, בממשל, החליטו שזה משחית את הנוער, וזה מוזיקת רוק, זו מוזיקה… אני אוהב אותך, את אוהבת אותי, כאילו מה יש שם כבר? זה נראה לנו מצחיק היום, אז אני חושב שעשרת מונים על מה שאתה אמרת, הילד שלך יסתכל עלינו, ויגיד, הם בכלל פרהיסטוריים, איפה הם, הם היו במערות, הם חיו במערות עם האינטרנט שלהם. (צוחק)

רותם: אם אני חוזר ל... מצחיק, אני מנסה לחשוב באמת אם זה לא היה קורה הדבר הזה, אתה יודע, עדיין נגיד, היו עדיין, זה מצחיק להגיד מלאכת יד, כן, אבל אתה יודע, זה נגיד, יש את חברת פייבר שעכשיו, נגיד, היא מאוד נפגעת מהדבר הזה, כי מה זה פייבר, זה שוק, marketplace שבו נגיד, אני משתמש בו וצריך איזשהו גרפיקה, אז הייתי פה קונה שם בעשר דולר וואטאבר, זה מישהו בפקיסטן, מישהו שבחיים לא הייתי יכול להגיע אליו חוקית.

אסף: אבל בן אדם, בן אדם שיושב ומבצע, כן.

רותם: כן, אז אני משלם לו עשר דולר, מה שבארץ הייתי צריך לשכור מישהו שעולה לי כמה מאות שקלים, עבודה סבירה, וזה כבר פתאום לא רלוונטי, כי אני יכול אותו דבר, במקום לתת לו הוראות, אני יכול לתת ל-AI. זאת אומרת, דבר אחד שאנחנו רואים, זה היה לתן לעוד עבודות פרילנס כאלה להתפתח, אבל אני אומר, בניגוד ל… זה פשוט עולם הפרילנסרים העולמי היה מתפתח עוד, גדל, אבל אני לא חושב שהוא הולך להיפגע, פשוט, יהיה לך עכשיו פרילנסרים שיעשו לך את ה-AI זאת אומרת.

אסף: נכון, נכון, תראה, אתה אומר משהו מדהים כי כשאני ראיתי, תראה, אני גם, אני גם, אני מאוד אוהב מוזיקה, אני מוזיקאי גם. אתמול, תראה, זה מה שאתה אומר כאילו, עכשיו, בגלל זה אני מעלה את זה, תראה, אני אתמול, הנה אני אראה לך, היא פה, אני אפילו גאה בה, אתה רואה את זה? זה רכשתי אתמול, בסדר? עכשיו, תחשוב על זה רגע, אני עם כלי AI היום יכול לכתוב שיר מהתחלה ועד הסוף, מילים, הלך רוח, מלודיה, כל מה שמוזיקאים עושים, רק עם AI. אני יכול להמציא שיר גם אם אני לא יודע תו אחד, אני יכול להמציא, אבל אממה? אני אתמול ניגשתי לחנות וקניתי את הגיטרה הזאת, זו גם גיטרה לא זולה, כן? למה קניתי אותה? כי אני אוהב לחוש, כמו שאתה אומר, את היצירה, אני אוהב לתת את האקורד ולנגן ולשמוע אותי יוצר. ביום שישי הלכתי להתנדב, הלכתי להופיע באיזה מקום, לא משנה, עם הלופר שלי והכל. אין משהו שיחליף, בתור בן אדם אני מדבר, את ההרגשה של לעמוד מול קהל, לקבל את האינטראקציה כשאתה מנגן תו ואיך הם מחייכים, או איך הם שרים איתך, או איך הם, זה משהו שהוא, אתה יודע, הוא פנימי אצלנו בני האדם, זה משהו קשור לנשמה זה משהו שלמכונה אין. אז אני נותן לך את ההשוואה הזאת, כי עדיין אנשים ילכו וינגנו בעצמם כי הם רוצים את ה-feel של האצבע, על הדבר הזה, ואת התו שיוצא, כשאני לוחץ, ולא כשהמכונה לוחצת. אני מאמין שזה תמיד ישאר, אני מקווה מאוד, כי אם הדברים האלה לא יישארו, אז תיקח את הנשמה מאיתנו, ואז באמת, הבינה המלאכותית פה לא צריכה אף אחד.

רותם: כן, זה בדיוק אולי, זה לא מה אם לא היה, זה רק אם היה רק, מה אם היה רק בינה מלאכותית, זה מה שהיה קורה.

אסף: נכון. (צוחק)

רותם: דרך אגב, אני מכיר מישהו בקבוצת פודקאסטים שאני מנהל, אני חושב זה היה שם, מישהו כתב, "כתבתי כלי שבו אתה כותב לו משהו והוא מייצר לך פודקאסט", ואני כזה… אני לא רוצה שמישהו ייצר לי פודקאסט, אני רוצה לייצר אותו בעצמי. הוא יכול לייצר לי מוזיקת פתיחה, אחלה, הוא יכול לערוך לי סנן רעשים וכחכוחים, אני לא רוצה שמישהו… למה שאני ארצה שמישהו ייצר לי את התוכן?

אסף: נכון, זה הכיף שלי, זה ההנאה שלי, זה היצירה שלי, זה ה…

רותם: יצירה זה הדבר היחיד הזה שמבדיל אותנו, אחד הדברים, זה ומוסר, זה אולי הדבר שמבדיל אותנו מחיות, כאילו, אין חשיבה וזה, אז כן, אז המכונות שאנחנו עושים מתקרבות לזה, אבל הם לא שם. וזה מאוד מעניין, אולי באמת השאלה הייתה צריכה להיות במקום… לא "מה אם הייתה האינטליגנציה מלאכותית?" אלא "אם האינטליגנציה המלאכותית הייתה הכל" אז החוויה האנושית הייתה מאוד שונה, באמת היינו כמו סרטים דיסטופיים אחרים, כאילו, כל מיני דרכי… באמת, "מטריקס" במובן הזה קצת, היא דוגמה של, מי שלא מכיר את הסרט, בעתיד המלחמה בין אנשים למכונות, המכונות התחילו להשתלט ובני אדם הפגיזו את השמש, כי היא המקור האנרגיה שלהם, ואז המכונות הבינו שבני אדם הם מקור אנרגיה חלופי, אז פשוט אחסנו את האנשים בתוך תאים כאלה, שואבים מהם את כוח החיים, ומזרקים להם הדמיה שהיא המטריקס של חיים, וכל מיני שאלות פילוסופיות של רגע, מה זה לחיות בתוך אשליה? וכדומה, זה בכלל הרבה מאוד מטאפורה על שאלות תודעה והכרה, מה שנקרא, אבל אנחנו לא רוצים לחיות ולחוש, אנחנו לא רוצים רק שיוזרם לנו תודעה, אנחנו רוצים לחוש אותו, אז באמת אם רק היה לנו, אם אינטליגנציה מלאכותית הייתה באמת משתלטת על כל האנושות, יושבים כל היום, יש עוד הרבה דוגמאות לסרטים כאלה, כמובן, שאתה פשוט, "Red Flyer 1" לדוגמה, שזה גם ספר כמובן, אתה פשוט יושב, אוקיי, כל היום דברים, לא, אתה רוצה לחוש, אתה רוצה לחוות, אז אולי זה מה אם האינטליגנציה מלאכותית תלך רחוק מדי, היא לא חייבת להיות דיסטופית, שתשתלט, אלא פשוט להיות, לקרקע אותנו ולהיות כבולים לאדמה, כן, הרבה סרטים, אני יכול לתת אין סוף דוגמאות לסרטים, כי כמו שאתה אומר, אתה מוזיקאי, אז אני חובב קולנוע גדול. טוב, אני חושב שזה באמת, אתה יודע, רק התחלנו, אנחנו סיימנו את הפרק. בדיוק רק התחלנו, אתה יודע, אם עוד שנה שנתיים, נדבר שוב, אני בטוח יהיה לנו דברים אחרים להגיד.

אסף: אמת, אמת, בכיף, בכיף. תראה, באמת, קודם כל, תודה רבה, לא מובן מאליו ככה, שאירחת אותי וזה, וזה ממש כיף. כמו שאתה מסיים בנימה מאוד אופטימית, אתה יודע, אנחנו בני אדם בסוף, ויש לנו את הפן הזה של הרגשות ושל ההבעה ושל היכולת להתחבר, שהיא משהו שהוא רוחני, הרבה אנשים שאני מדבר איתם, אומרים לי כאילו, אסף, אי אפשר להחליף את הרוחניות, כי זה באמת משהו שאתה יודע, שאנחנו מרגישים אותו, יותר ממדברים עליו או עושים אותו, אני מעריך שבתור בני האדם, זה מה שישאר, וגם אם זה לא ישאר, והמכונות ישתלטו עלינו, עדיין בכוכי כוכים, כמו במטריקס, הם מתחבאים להם שם למטה, וכשהמנהיג… והם עושים מסיבות ורוקדים, אתה זוכר את הקטע הזה במטריקס? אני לא זוכר, הם כולם רוקדים, כאילו אתה אומר, זה נראה בכלל חוויה מאיזה מסיבת טבע כזאת, אתה יודע, אבל זה בדיוק העניין של בני האדם, זה משהו שמכונות לא יעשו, מכונות לא יעשו מסיבה וירקדו, אין להם את ה… אבל בני האדם כן, וגם כשאנחנו בחורים שלנו, מתחבאים שם כי המכונות ישתלטו עלינו אנחנו עדיין צריכים את החוויה הרגשית. וזה משהו שאולי אתה יודע, אם אני חושב על כן סיכום קטן, לילדים שלנו, אנחנו צריכים לשים לב שהם גם שם, זאת אומרת שהם לא רק במקומות האלה של המסכים, אלא שהם גם, אני לוקח מהילדים שלי, משחקים את הכדורגל, או הולכים ללמוד תופים, או רוקדים ביחד עם אנשים אחרים, אתה יודע זה משולב, החוויה. אני אתחיל לדאוג, כשהחוויה הרגשית תיעלם לגמרי ונהיה פרופר מכונה, אבל אני מעריך שבגלל שאנחנו בני האדם, הדבר הזה, מקווה מאוד, לא יקרה, לפחות לא בזמן שאתה ואני חיים. מה שיהיה אחר כך, לך תדע. (צוחק)

רותם: טוב, אנחנו נשים כאן כמובן קישורים לפרויקט שלך, כי זה באמת פרויקט מדהים, אז תודה רבה אסף, ולהתראות.

אסף: תודה לך, ביי ביי.

את הפרק הזה, כמו שאר הפרקים, תוכלו למצוא באתר שלנו, whatif.fm, וכן באפל פודקאסט, ספוטיפיי, גוגל פודקאסט, וכל אפליקציה בה אתם מאזינים לפודקאסטים. אני מציע לכם להירשם ולעקוב, כדי להישאר מעודכנים כשפרק חדש יוצא. ואם אהבתם אותו, אשמח אם תשתפו עם אחרים, ככה הפודקאסט יגיע ליותר אנשים. ואם אתם רוצים לדון על הפרקים, אני מזמין אתכם לקבוצה, מה אם, היסטוריה אלטרנטיבית. תודה שהאזנתם.

עד הפעם הבאה, אני רותם יפעת.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

15 views0 comments

Comments


bottom of page