top of page
עדי קלינטון

לחישות ונשיכות - פרק 17 - פרק מענג על ד"ר רות וסטהיימר ♥ הסקסולוגית היהודיה הגינגית עם מגבלת הגובה

Updated: Oct 3

היום אני מספרת על ד"ר רות וסטהיימר, הסקסולוגית האמריקאית הקשישה שנפטרה בחודש יולי 2024. רותי המהפכנית נעצרה ע"י המשטרה כשהפגינה בעד סקס אנאלי, נרמלה את הדיבור על מיניות, השתתפה בפרסומות ומשחקים, ובכלל היא דמות מרתקת ושנויה במחלוקת. בפרק דיברתי גם עם פרופ' רפי חרותי המטפל המיני המוסמך, ושלי בן שחר חברתי הקולנוענית שראיינה אותה בפסטיבל טרייבקה לקולנוע. מצורפים גם הקלטות וטיפים מהדוקטור


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 25/08/2024.

[מוזיקת רקע]

רונה: היי, ברוכים וברוכות הבאים לפודקאסט שלי, "לחישות ונשיכות". אני לוחשת, כי הייתה לי תאונת דרכים כשהייתי ילדה, אבל מאז כבר מצאתי את הקול שלי. הפודקאסט, "לחישות ונשיכות", מתעסק במיניות, בנכות ובקולנוע.

היום אני רוצה לדבר על דוקטור רות וסטהיימר, שנפטרה החודש. סקסולוגית ויועצת מין.

[מוזיקה מתחזקת]

דוקטור רות וסטהיימר, הייתה סבתא יהודייה קשישה ומביכה, וגם הסקסולוגית האמריקאית, שהפכה ליועצת המין, הידועה ביותר בעולם. היא נרמלה סקס ומיניות גם בגילה המבוגר, אוננות ועוד.

היא מתה בחודש יולי, בביתה שבמנהטן, כשהיא בת 96, ומוקפת במשפחתה. היא הותירה אחריה את בנה יואל, ביתה מרים, וארבעה נכדים. במקביל להצלחה האדירה שהייתה לה, ולמקום המרכזי שהיא תפסה בתרבות הפופ, וסטהיימר ספגה גם ביקורת ציבורית, על הדרך הפתוחה שבה תקשרה את נושא המיניות לקהל הרחב. אז בואו נדבר עליה.

[הקלטה]

Radio anchor: “97 WYNY New York. Next on WYNY is “Sexually Speaking”. This program is a forum for the mature discussion of human sexuality. It deals with discussions of explicit sexual conduct and terminology, which may not be suitable for all listeners.”

[Cheerful music]

Dr. Westheimer: “Good evening, this is doctor Ruth Westheimer.”

דוקטור וסטהיימר. רותי, הייתה אישה עם מגבלה. אישה בגובה מטר 39 סנטימטרים. יהודייה שעוסקת בחינוך למיניות, למיניות טובה. אדומת שיער, ועם קול שאי אפשר שלא לשים לב אליו. המשפט של חייה היה, "Joie de vivre", המשחק של החיים. אז מכל אלה, ברור שאני מזדהה איתה, אז אני אשמח לדבר עליה.

דוקטור וסטהיימר נולדה בשם קרולה רות סיגל בוויזנפלד שבגרמניה, ברפובליקת ויימאר, ברביעי ביוני 1928. 1928! זה מטורף. היא הייתה בת יחידה לזוג הורים יהודים אורתודוקסים, יוליוס ואירמה סיגָל, סיגֶל, ממעמד אקונומי נמוך. היא סיפרה שלמדה לראשונה על מין בגיל עשר, כשלקחה את "מדריך לנישואים" של הוריה, מארון נעול. היא ילדה חצופה. מה שהיא ראתה בדפים האלה הובילו לקריירה שכללה תהילה בינלאומית, ספרים, סרטוני הדרכה, הרצאות, עבודות הוראה, תוכנית רדיו, אינספור הופעות טלוויזיה, טור בסינדיקציה ואפילו משחק לוח בשם "סקס טוב". אבל בואו נתחיל מההתחלה היהודית שלה.

[מוזיקה חסידית ברקע]

אז כשהנאצים עלו לשלטון ב-1938, ההורים שלה הצליחו להביא אותה לבית יתומים בשוויץ, שם היא הייתה בטוחה שתהיה שישה חודשים וההורים שלה יאספו אותה. בינתיים ההורים נשארו בגרמניה כדי לשמור על הסבתא, ומפה לשם ההורים נשלחו למחנות ואז לאושוויץ, שם הם נרצחו.

בבית היתומים, שמה היא שהתה במהלך כל מלחמת העולם השנייה, היא התחנכה עד כיתה ח' ועד שנת 1941 היא המשיכה לקבל מכתבים מבני משפחתה, והמכתבים פסקו בבת אחת. רק לאחר המלחמה התברר לה שההורים נלקחו על ידי הגסטפו ונרצחו באושוויץ.

וסטהיימר החליטה לעלות לארץ. אז אחרי המלחמה היא עלתה לארץ ישראל. היא הצטרפה לקיבוץ עיינות רמת דוד, שם שינתה את שמה מקרולה לרות, וזה השם שנשאר איתה. למרות הגובה שלה, וסטהיימר הצטרפה לארגון ההגנה, ואומנה להיות צלפית, [יריות] ובשנת 1948 היא נפצעה בקרבות בירושלים, וכמעט איבדה את שתי רגליה. היא אושפזה בבית החולים הדסה. היא אשכרה מספרת על אחד האחים במחלקה שהיה חתיך, וכמה שהוא עזר לה.

עכשיו, אני בתור מישהי שהייתה מאושפזת הרבה שנים אחרי התאונה שעברתי, תאונת דרכים, אני מאוד התרגשתי לשמוע אותה אומרת את זה. כי זו מחשבה שגם עברה לי בראש, בזמן השיקום שלי, בזמן האשפוז שלי. ויש משהו מאוד אנושי, בלהיות לא רק חולה 7423, שמחכה לטיפול ולארוחת צהריים, אלא גם לזכור שאת עדיין אישה, ואת עדיין בחיים.

אוקיי. בגיל 22, רותי נישאה ל… רות. סליחה, אני מקווה שזה בסדר שאני קוראת לך רותי, גברת, שעכשיו אני מקווה שהיא עכשיו נמצאת בגן עדן ועושה שם אהבה. אוקיי, בכל אופן, בגיל 22, היא נישאה לבעלה הראשון, מתוך שלושה. הוא היה חייל ישראלי בשם דוד בר חיים, ודוד התקבל ללימודי רפואה באוניברסיטת סורבון שבפריז. הוא ביקש ממנה להצטרף אליו.

שמעתי אותה אומרת, באחד הסרטונים הרבים שלה, שלולא בן זוגה, שעבר ללמוד בצרפת, בטח היא הייתה נשארת לחיות בישראל. לאחר מכן הם התגרשו, ונשארו חברים טובים, זמן רב אחר כך.

בשנת… סבבה, אז בשנת 1950 היא עזבה את ישראל. היא עברה… הם עברו לצרפת, היא עבדה כעוזרת כדי לממן את לימודי הפסיכולוגיה שלה באוניברסיטת סורבון בצרפת, והמשיכה אחר כך ללמד שם. את… זה פסיכי, את הצרפתית שלה היא למדה שם. היא מספרת שאחד הסטודנטים הרים אותה, והושיב אותה על ארון, וככה היא יכלה למרות את גובה הפצפון שלה, לראות את המרצה, ולעקוב אחרי כל מה שקורה בכיתה.

אני חייבת להגיד שאני עכשיו לומדת צרפתית, וזה שפה קשה מאוד, אז אם היא הצליחה ללמוד ככה, האישה היא גאון. היא למדה תואר ראשון לפסיכולוגיה באוניברסיטת סורבון שבפריז, כאמור שמה הכירה את בעלה השני. בשנת 1956 השניים היגרו לארצות הברית, וסטהיימר ילדה את בתה הבכורה מרים, אותה גידלה לאחר גירושיה השניים, כאם חד הורית בעצם. היא אמרה… היא אמרה בשנת 2019 על נישואיה השניים: "נכנסתי להריון עם ביתי, ואז התחתנתי. בסדר הזה. הוא היה נהדר, אבל הייתי משועממת, והייתי צריכה יותר מרק סקס". אוקיי.

בשנת 1959 היא סיימת תואר שני בסוציולוגיה, ובשנת 1961, שימו לב, היא נישאה לבעלה השלישי, מנפרד, פרד, זה שם הכינוי של מנפרד… וסטהיימר, שהוא היה גרמני, יהודי עם רקע דומה לשלה. איתו היא חיה עד למותו משבץ, בשנת 1997, והיא אמרה שיתכן והרקע הדומה, זה מה שהפך אותו לאהבתה אמיתית, ולהצלחה בנישואים שלהם.

שנים אחרי מותו של בעלה, סיפרה וסטהיימר על הרומן ביניהם, והיא אומרת ככה: "גולשי סקי", ואני מוסיפה - וספורטאים, "הם המאהבים הכי טובים, כי הם לא יושבים מול הטלוויזיה, כמו בטטות כורסא. הם נוטלים סיכונים, והם מזיזים את הישבנים שלהם. הם גם פוגשים אנשים חדשים". Yes! הם מזיזים את הישבנים שלהם!

בגיל 42, בשנת 1970, היא קיבלה דוקטורט לחינוך באוניברסיטת קולומביה בארצות הברית, הזכורה לכולנו לטוב, ולאחר מכן היא הפכה למרצה במספר אוניברסיטאות, ופתחה קליניקה לטיפול מיני. עוד פעם, הדוקטורט היה בחינוך, אבל את עבודת הפוסט דוקטורט היא השלימה על מיניות האדם, במרכז הרפואי האוניברסיטאי בניו יורק, אצל… פאם פאם פאם פאם פאם - דוקטור הלן זינגר קפלן, שהיא מחלוצת הטיפול המיני, וכמובן, שמה אומר לנו, גם היא יהודייה, אגב. מה יש להן, ליהודיות האלה?

בביקור בישראל לפני כמה שנים, היא הרצתה בבית אבות. Oh yes, oh mama! היא הרצתה בבית אבות, וכשהיא נשאלה על חיי המין שלה עם בעלה, היא ענתה כך: "לא הרשתי לבעל שלי לשמוע אותי מדברת על יחסי מין. פעם דיאן סויר ראיינה אותי לטלוויזיה, באה לדירה שלי בניו יורק, ושאלה את פרד בעלי: "מיסטר וסטהיימר, איך חיי המין שלך?". אז פרד ענה לה, שלסנדלר אין נעליים…". שסנדלר הולך יחף. כן, אפשר להבין מזה.

למרות הצלחתה האמריקאית והבינלאומית, לישראל היה מקום מרכזי בלבה. היא נהגה לבקר בישראל הרבה פעמים, וגם הגישה בתחילת ימי ערוץ 2 תוכנית ייעוץ מיני בשם "מין תוכנית" לצד המגיש… אוקיי, תנחשו, תנחשו, תנחשו. רמז, חתיך וחדשות, ניחשתם? ערד ניר. הדוקטור הייתה מאוד קשורה לישראל, היא ביקרה בה פעמים רבות, היא דיברה עברית שוטפת, ובשנות התשעים היה לה טור אישי בעיתון "לאישה", שבו היא ענתה על שאלות קוראים בנושא סקס.

פרופסור רפי חרותי, היקר לי מאוד, שהוא קולגה וחבר, הוא גם הקליט איתי פרק בפודקאסט שלי, אני גם ממליצה לכם להקשיב לפרק. הוא סיפר לי עליה כך:

פרופ' חרותי: "דוקטור רות וסטהיימר, האישה והאגדה, הייתה ידועה בשם דוקטור רות, היא בעצם הייתה פורצת דרך ב… בתחומה. למרות שהיו חוקרי מין גדולים יותר לפניה, כגון אלפרד קינסי ומאסטרס וג'ונסון, היא הייתה זו שבעצם הנגישה את הנושא המיני לקהל הרחב. היא דיברה בתוכנית הרדיו שלה אז, "דוקטור רות", בפריים טיים, ברדיו, מול כל אמריקה, על נושאים שאמריקה הפוריטנית לא הייתה רגילה לשמוע. כגון אוננות, הומוסקסואליות, חדירות ועוד כל מיני דברים כאלה. ונירמלה בעצם את הנושאים האלה, היא דיברה על מין, כמו שאנשים מדברים על אוכל ועל דברים רגילים אחרים. היה לי הכבוד לכתוב איתה פרק בספר שיקום לרופאים אמריקאים, שגם הוא עסק ב"כיצד לדבר על מיניות עם המטופלים שלך". אין ספק שהיא תחסר לנו, יהי זכרה ברוך."

ד"ר וסטהיימר הייתה דוברת של ארבע שפות - גרמנית כשפת אם, צרפתית אותה רכשה בלימודיה בצרפת, עברית אותה למדה לאחר עלייתה לישראל, והאנגלית שבה היא שלטה עם הגעתה לארצות הברית. כן, זה מרשים.

בשנת 1980, בגיל 50, בום, [דופקת על השולחן] בגיל 50 היא הפכה לאייקון מיני, זה מטורף. דוקטור רות כבר הייתה בשנות ה-50 לחייה כאשר עלתה לשידור בתחנת הרדיו בניו יורק, תמורת 25 דולר בשבוע. עכשיו, למרות הסכום הנמוך, זה בעצם היה כרטיס הכניסה שלה לעולם הטיפול המיני שהפך אותה למותג. היא פרצה אל התודעה כשענתה באופן מאוד פתוח ובמבטא המצחיק שלה על שאלות ששלחו המאזינים על יחסי מין, והיא כאילו ענתה בכל ה… בשיא הפירוט. התוכנית שנקראה "מדברים מין" - Sexuality Speaking [כך במקור], החלה בכלל כקטע של 15 דקות, ששודר אחרי חצות בימי ראשון, אבל הפך ללהיט רדיופוני אמיתי. תוכנית הרדיו שלה המשיכה עד שנות ה-90.

בשנת 1985 היא קיבלה תוכנית טלוויזיה שהפכה למאוד מצליחה, בשם "The Dr. Ruth Show", ודוקטור וסטהיימר הפכה לסלבריטי ולאייקון תרבות. ובשנת 1985 התוכנית הביאה שני מיליון צופים בממוצע למסך מדי שבוע. בשנת ה-80 וה-90 היא אירחה מספר תוכניות טלוויזיה ורדיו, כיכבה על שערי מגזין נחשבים, והפכה לשם מוכר בכל בית. לאורך חייה המקצועיים היא כתבה 45 ספרים בנושאי סקס, מיניות וזוגיות.

האמת שאני תוהה, אם היא כתבה על מיניות של נכים, אני לא הצלחתי למצוא את זה. אם מישהו יודע על דבר כזה, סקס אצל נכים, מיניות אצל נכים.

אוקיי, עכשיו… תוך כדי פעילותה התקשורתית, היא המשיכה לנהל מרפאת טיפול מיני מצליחה בניו יורק. דוקטור רות בעצם הפכה את השימוש במילים פין ונרתיק לדבר של מה בכך ברדיו ובטלוויזיה. כמובן שאת המבטא שלה… הוא כזה מצחיק וכאילו זה גם יותר קל, אולי זה גם יותר קל לקבל את זה שזה בא בקטע כזה… כאילו עם ה-edge המצחיק הזה. פעם התייחסו למבטא שלה כשילוב של הנרי קיסינג'ר ומיני מאוס. אבל זה באמת רק מוסיף חינניות.

[הקלטה]

Minnie Mouse: “Here’s a kiss to send you on your way, Mmmmmuah!” [blowing a kiss]

וסטהיימר הגנה על זכות הנשים לבצע הפסקת הריון, והייתה מהקולות הבולטים שתמכו בשימוש באמצעי מניעה. בעצם, תחשבו הרבה לפני עידן "מי-טו", בעולם הרבה יותר שוביניסטי, וחסר כל תקינות פוליטית, היא דיברה על מין ומיניות, ועונג, והחיוניות שבעונג מהמעשה. בעצם, המין התחיל, גם בעזרת דוקטור רות, לא רק כמובן, אבל גם בעזרתה, הוא התחיל להיתפס כדבר מהנה, המסמל תקשורת בין-אישית, שעניינה הנאה ושמחה, ולא רק רבייה, או דבר שיש להצניע ולהסתיר.

עכשיו, אני רוצה להגיד משהו. היא נודעה בשם דוקטור רות, יש טענה שמאזיניה הסתבכו עם הגיית השם הגרמני. כל האמריקאים האלה… בן זוגי, שלמד מגדר, הוא הציע… הוא הציע לי מחשבה אחרת. הוא בעצם אמר לי משהו שאני מודה שלא חשבתי עליו. כמה פעמים יצא לכם לשמוע דוקטור סיגל, דוקטור תמר, אל מול דוקטור ברזילאי, דוקטור הירשפלד, שזה הדוקטור הגבר. זה… זה משהו שקורה, תחשבו על הביקורים שלכם במרפאות. כמה… כן, זה דבר שיוצא לשמוע - שאישה היא כזה מין, כן, תמר, והדוקטור הוא דוקטור ברזילאי. למה, למה, למה, זה מטריף אותי הדבר הזה. וזה בא מאיזושהי הקטנה של נשים. אני לא מוצאת לזה שום סיבה אחרת.

טוב, אני חוזרת לרותי. דוקטור וסטהיימר בשבילכם. ב-1983 היא כתבה את ספרה הראשון, "המדריך של דוקטור וסטהיימר לסקס טוב", מעניין איפה זה? שעתיד להפוך לראשון מתוך 40 ספרים. היא חקרה והרצתה באוניברסיטת ניו יורק ובאוניברסיטת ייל. והיא ניהלה קליניקה משלה. אז בשיא הפופולריות שלה, בשנות ה-80, שודרו התכניות של דוקטור וסטהיימר גם ברדיו וגם בטלוויזיה. היא כתבה טור למגזין, ל-"Playgirl".

"Playgirl" [מבטא מודגש]. היא העניקה את שמה למשחק לוח ולגרסתו הממושח… הממוחשבת. היא הופיעה בפרסומות למשקאות, מכוניות, שמפו, מכונות כתיבה וקונדומים. יפה, גברת.

פרט לכל תוכנית הטלוויזיה והרדיו, והטור שלה ב-"Playgirl", והכל נהיה ממש… היא מין נהייתה כזה… אייקון פופ. ממש אייקון פופ. בנוסף, אז… בנוסף לזה, סטודנטים בקולג'ים אהבו אותה במיוחד. יש לה הכנסה עיקרית שהגיעה מהרצאות בקמפוסים. היא הופיעה גם בפרסומות למכוניות, משקאות קלים, שמפו, מכונות כתיבה וקונדומים.

היא גם הופיעה תפקיד בסרט צרפתי, בשם, "אישה אחת או שתיים", בכיכובם של ז'ראר דפרדייה וסיגורני וויבר, שיצא ב-1985. "אי אפשר לטעות ולחשוב שדוקטור רות היא שחקנית", נכתב בביקורת עליה בניו יורק טיימס, אחרי שהסרט יצא, "אבל יש לה המון מרץ על המסך". זה… כן, זה מין… זה… כדאי לראות את זה, כדי… לא לראות את זה.

כאמור, היא הייתה באמת הרבה בקשר עם התקשורת הישראלית, עם ה… עם המשרד הבריאות הישראלי, או לא יודעת אם משרד הבריאות, אבל עם מערכת החינוך, החינוך המיני בישראל. ובראיון באולפן Ynet, לפני כמה שנים, שהיא הייתה בארץ, היא לא היססה לבקר את הדור הצעיר שמסתכל במסכים במקום בעיניים, וגם אז היא לא הפסיקה לדבר על מין. והיא אומרת ככה: "הבעיות הגדולות נכנסות איתנו לחדר השינה, לא רק בישראל, אלא בכל העולם". והיא הסבירה את הירידה בתשוקה שהרבה זוגות חַווים… חוֹוים. "הסוד הוא", תקשיבו, "להשאיר את הבעיות מחוץ לדלת".

דוקטור רות וסטהיימר נודע באמירותיה הישירות והמשעשעות בנושא מיניות ויחסים. למשל היא אמרה… הסלוגן שלה היה - "Get some", קבל קצת, בו היא מעודדת בהתלהבות להנות ממין. "סקס הוא לא ספורט שבו צופים, אתה צריך להשתתף בו", אמרה הדוקטור, כשהיא מדגישה את חשיבות המעורבות בפעילות המינית. ועוד פעם, ציטוט: "אין דבר כזה גבר או אישה מושלמים, רק השילוב ביניהם מושלם". שזה משפט כל כך יפה, כאילו אני לא צריכה להיות מושלמת, הבן זוג שלי לא צריך להיות מושלם, אבל התקשורת בינינו והחיבור בינינו, זה צריך להיות מושלם. ובאמת היא הבהירה שהיא מאמינה שזוגיות מוצלחת תלויה בהתאמה בין בני הזוג.

ועכשיו אני אתן לכם עוד כמה ציטוטים נחמדים שלה.

Man: “Can you give a message for couples in long term relationships - what is the secret to long lasting good sex?”

Dr. Westheimer: “First of all, for a long lasting good sex, for anybody, people in long term relationships and people who start a long term relationship, is to know your partner, know what they like, and to comply with their liking.”

קודם כל, ציטוט המהמם - "שיעור שנלמד בהומור הוא שיעור שנשמר", והיא התכוונה באמת לאמונה שלה בהומור ככלי חינוכי. היא דיברה על החיים שלה ועל החיים הקשים שהיו לה בילדות שלה, ואיך מתוך זה היא… היא למדה שצריך לצחוק עם החיים, שזה מהמם אותי הדבר הזה.

אוקיי, כן, הבטחתי עוד כמה ציטוטים. ככה - "שעמום הוא הבעיה הגדולה ביותר. אותה תנוחה, אותו יום בשבוע. זה נהיה משעמם כשלא מביאים הביתה פרחים נוספים. אז יאללה, לרענן".

אוקיי, עוד ציטוט. או… אומייגאד, אתן לא מאמינות - "כשמדובר במין, ששת האינצ'ים החשובים ביותר הם אלה שבין האוזניים". והמשפט הזה מוכר לי, שאותו אמר לי פרופסור חרותי כשהייתי אצלו פעם, וזה משפט באמת מאוד חשוב, מאוד-מאוד חשוב.

אוקיי, עוד ציטוט מהמם שאני רוצה לסיים איתו את ה… את חלק הציטוטים שלה - "אל תמתחו ביקורת במיטה. תדונו בהכל בצורה בונה מאוחר יותר". אני גם ממליצה בחום.

חייה של וסטהיימר, זכו השנה לעיבוד בהצגה בכיכובה של חנה לסלאו, וזה נראה לי גאוני, בתיאטרון חיפה, בבימוי תמר קינן.

[הקלטה מתוך ההצגה "חנה לסלאו היא ד"ר רות"]

Speaker: “Please welcome world famous sex therapist, Dr. Ruth Westheimer.”

[מוזיקת רקע]

חנה לסלאו: "נעשיתי סלבריטי! גיל 50 זה קרה לי. אתם יודעים מה האיבר הכי סקסי בגוף? המוח! שאלו אחד, 'תגיד אחרי שאתה גומר אתה מדבר עם אישתך?' הוא אמר, 'אם יש טלפון בסביבה למה לא'? [צחוק הקהל] אתם בשידור!".

אישה: "הבת שלנו נכנסה לסלון כשבעלי ואני עשינו סקס".

גבר: "אני נשאר בפיג'מה, אישתי לא אוהבת את זה".

חנה לסלאו: "אתה יכול להתפשט אבל תישאר עם עניבה!" [צחוק]

אישה: "הדבר היחיד שאני לא אוהבת זה שהוא מבקש ממני מין אוראלי, מה עליי לעשות?"

חנה לסלאו: "Schlagsahne! אנשים רצו מאוד לדבר, ופתאום באה אישה שלא איימה עליהם, וגם המבטא היקי מאוד עזר כי הם חשבו שהם מדברים עם זיגמון פרויד". [צחוק]

רונה: עם זאת, בואו. היא לא תמיד זכתה לאהדת הקהל. במקביל לגילוי החיבה הברורים להצלחתה האדירה ולמקום המרכזי שהיא תפסה בתרבות הפופ, וסטהיימר ספגה גם ביקורת ציבורית, על הדרך הפתוחה שבה היא תקשרה את נושא המיניות לקהל הרחב בישירות, עם נגיעה ברורה בנושאים שנחשבו לטאבו בשנות ה-80, כמו בעיות תפקוד אצל גברים, אורגזמה ושפיכה נשית… וואו וואו וואו וואו.

לאורך שנותיה בעין הציבור, היא נלחמה בהומופביה ובדעות קדומות, ועסקה רבות בחינוך מיני, כשהנגישה מידע לגבי מחלות מין למשל, ודרכים להימנע מהן. דרך אגב, לא רק באמריקה, גם באפריקה ובמקומות בעולם. הכריזמה, החן ושמחת החיים שלה, אפשרו לה לדבר על נושאים רדיקליים, בידענות ובמקצועיות, קידמו את שיח המיניות הציבורי, והעבירו ידע שלא תמיד היה נגיש לקהל הרחב. אני מניחה שהוא עדיין לא תמיד נגיש.

הביקורת של מטפלי ומטפלי המיניות - שזה כולל גם אותי, אני לא מטפלת, אני מנחה למיניות - היא גם אמרה דברים שיש מצב שהיום הם יהיו שונים, והם אפילו ממש ממש ממש לא סבבה. כאילו… כאילו יש דברים שנאמרו אז, והיום הם כבר… הם באמת, הם כבר לא… הם כבר… זה לא סבבה להגיד אותם, לא… למשל על זכות ההסכמה, וכל מיני דברים כאלה.

בשנת אלף תשע מאות ותשע… סליחה, בשנת 2019, שודר סרט תיעודי עוד יותר בשם "שאל את דוקטור רות", "Ask Dr. Ruth". סרט… אני מאוד ממליצה על הסרט הזה. הוא באמת… הוא באמת מראה את הדמות המורכבת שלה. מאוד ממליצה לכם לצפות בו. הוא תיאר את המסע שלה למטפלת מינית מפורסמת.

חברתי הקולנוענית שלי בן שחר, שגרה היום בקנדה, פגשה אותה בניו יורק בפסטיבל "טרייבקה". בבכורה שלי נשלחה לשם לעשות עליה איזה כתבה. אז הייתה את הבכורה של הסרט הזה, "Ask Dr. Ruth", ושלי מספרת בהרחבה על המפגש המאוד נעים עם הדוקטור. וזה מעניין מה שהיא אומרת, והיא גם מתייחסת לביקורת שקיימת.

רונה: היי שלי מאמי.

שלי: היי רונה, איזה כיף לראות אותך.

רונה: היי.

שלי: ולשמוע אותך.

רונה: ממש.

שלי: אני שמחה להציג את עצמי כמי שמכירה אותך לפחות 15 שנה.

רונה: כן.

שלי: כי למדנו יחד בבית ספר לקולנוע "סם שפיגל" בירושלים.

רונה: אני יודעת שהיה לך איזה מפגש עם דוקטור רות וסטהיימר, ואני אשמח כזה שתספרי עליו.

שלי: אז כן. שמחה שיש לי הזדמנות.

רונה: כן, ממש.

שלי: דוקטור רות וסטהיימר זכרונה לברכה, שנפרדה מאיתנו החודש. אנחנו מקוות ודי בטוחות, אני חושבת… בוא נגיד שאם יש גם עדן, רות וסטהיימר עושה שם אהבה. קודם כל זה היה מאוד מאולתר, ואני רואה פוסט מרן פולישוק היקר. בקיצור הוא שם פוסט שהוא מחפש במאי או במאית בניו יורק שיכולים לראיין את דוקטור רות וסטהיימר לכבוד יציאת הסרט הדוקומנטרי עליה, "Ask Dr. Ruth", שמוקרן בפסטיבל טרייבקה באותו סוף שבוע. וזה היה כזה לגמרי מעכשיו לעכשיו. תוך כדי זה… אז כאילו הדבר הזה קורה את יודעת, אני קוראת את הפוסט, אני עושה לייק, אני הולכת להתאפר, אני כותבת לו: 'היי אני באה', אני זה, זה, זה, כאילו. אז היה לי מזל, וזהו. ומצאתי את עצמי…

רונה: כן.

שלי: כן, זה היה מאוד כיף. ואז מצאתי את עצמי בפסטיבל "טרייבקה". קראתי כל מה שיכולתי על דוקטור רות לפני, וכדי להכין את עצמי, ושאלתי את עצמי, באמת, מה את יודעת על דוקטור רות? כאילו, אני למעשה, אני רחוק מלהיות מומחית לדוקטור רות, אני אפילו לא… לדעתי לא קראתי שום ספר שלה. קראתי כתבות עליה, זה, במהלך השנים, אבל לא…

רונה: כן.

שלי: אין לי שום זיקה מיוחדת, חוץ מהיותי יהודייה אשכנזייה, אני מניחה, אני יודעת. וזה, כן, זה מעניין…

רונה: וחובבת מין.

שלי: וחובבת מין? יהודייה… סליחה. [צוחקת]

רונה: את זוכרת, כאילו, איך היה בראיון איתה?

שלי: כן, כאילו, כן ולא. כי אני זוכרת, אני זוכרת בדיוק איפה זה היה, כמובן, וכל ההכנה, וגם אמרו… זאת אומרת, משהו בסגנון הזה, וישבתי איתה. הייתי מאושרת לשבת איתה, לפגוש אותה היא אישה, כאילו, סופר נחמדה. וגם מאוד מקצועית, את יודעת ש… גם אם לא היית יודעת מי זו דוקטור רות, היית יודעת שהיא שמה… זאת אומרת, אם היית נכנסת לחדר ולא יודעת, כאילו, בעוונותייך, מי זו דוקטור רות, היית רואה איפה מוקד העניין.

אז הראיון היו… הוא היה מאוד כיף, אבל גם קצת מאכזב, כי לא הרגשתי… זאת אומרת, מהר מאוד הבנתי שאני יושבת מול אישה, שהיא תותחית ראיונות. היא… היא כאילו, משומנת ומנוסה. היא יודעת מה את הולכת לשאול אותה עוד לפני ש… עוד לפני, כאילו, בהגהה הראשונה של המילה, של המשפט. יש לה את ה-dos and don'ts, יש דברים שהיא לא תדבר עליהם, יש דברים שהיא כן תדבר עליהם. ואני אומרת את זה לזכותה.

רונה: כן.

שלי: כי היא… היא… את יודעת, אחר כך, כשישבנו בצד כל מיני אנשים ודיברנו, אז זה היה אחר, מהבחינה הזאת.

רונה: כן. וואו.

שלי: היא… כאילו, זו הייתה שיחה הרבה יותר… זאת אומרת, היא גם… פתאום, כשהיא שואלת אותך שאלות, זאת אומרת, כשזה…

רונה: אוקיי, חמוד.

שלי: כן, זה… פתאום, כשזה הופך להיות פשוט שיחה של כמה אנשים, את יודעת, כמו בכל…

רונה: היא ידעה שאת מישראל?

שלי: היא ידעה שאני מישראל, בשלב מסוים.

רונה: כן?

שלי: כן. כן, כן, כן, כן.

רונה: היא כאילו, זרמה, וחמודה כזה?

שלי: מאוד, אבל גם קשוחה. היא מאוד חמודה, גם עם מצלמות.

רונה: אוקיי, אבל את אומרת שעם המצלמות היא יותר כזה מלוטשת.

שלי: כן.

רונה: היא כאילו שומרת על עצמה, כאילו… do… יודעת מה להגיד.

שלי: כן, כן, גם…

רונה: אוקיי.

שלי: …זה הרגיש כאילו, את יודעת, ה'זמן מצלמות' שלה זה 'זמן מצלמות'.

רונה: כן.

שלי: כאילו, מבחינתה זה פחות משנה אפילו מי יושב מולה, או לפחות, זה לא שינה לה כשהיא יושבת מולי.

רונה: כן.

שלי: וכאילו, יש לה את את הזמן שהיא בתפקיד ואת הזמן שהיא לא בתפקיד, כאילו.

רונה: אוקיי.

שלי: וגם כשהיא לא בתפקיד היא בתפקיד, אבל זה שונה. כאילו, זה הזמן שלה, מתי ש… כאילו, יש לה מִשְׁנָה, יש לה משנה. והמשנה שלה זה באמת… לצפות ממנה למשהו אחר, זה לחטוא לעצמי.

רונה: כן.

שלי: כאילו, בגלל זה אני מעריצה אותה.

רונה: כן. עכשיו, את יודעת…

שלי: וזה שהיא בן אדם נחמד, והכל, גם ברגיל, אז רק נותן עוד ועוד סיבות, כמובן. היא באמת בן אדם מאוד חביב.

רונה: כן. את יודעת, יש איזה ביקורות על הדברים שלה, שהיום הם קצת פחות רלוונטיים. Can you relate to it?

שלי: כן, כן. האמת שזה מאוד מעניין בעיניי, ואני מסתכלת על זה גם לא רק בהקשר של דוקטור רות, אלא בכלל בהקשר של מהפכות דוריות והדורות שבאים אחר כך.

רונה: אוקיי.

שלי: אז על מהפכות דוריות, ודוקטור רות.

רונה: כן, נכון, כן.

שלי: והביקורות שיש כלפיה.

רונה: כן.

שלי: אז אחד הדברים ש… שאני זוכרת, ששמעתי אותה אומרת, אני לא חושבת שזה היה… זה לא היה בראיון איתי, בראיון אחר, שהיא… וזה גם אחד הדברים שאני מעריכה בה, שהיא מאוד מודעת לעצמה. זאת אומרת, היא יש לה את המשנה שלה.

רונה: אוקיי.

שלי: והיא מודעת למקום שלה כמיושנת. היא אומרת, אולי אני מיושנת, אני מבינה שהדעה שלי היא לא פופולרית היום. אבל אם גבר ואישה נמצאים במיטה ביחד, כבר ערומים, on the hot spot, hot and heavy, אז יש משהו…

רונה: אוקיי.

שלי: זאת אומרת, אז זה לא… אז… יש משהו לא בסדר, או לא… לא יודעת אם לא בסדר, אבל זה פחות… אבל זה… זה… לצפות להפסיק, להגיד "לא", זה…זה… it's challenging at the… to say the least.

רונה: Oh, oh.

שלי: כן.

רונה: מה את אומרת.

שלי: כן.

רונה: פייי. זה נשמע לי מטריד מאוד.

שלי: זה נשמע מטריד מאוד…

רונה: כאילו, כאילו, כאילו בש… ברגע מסוים כבר אין לך את הזכות להגיד "לא"? That's what you're saying?

שלי: קודם כל אני לא חושבת שהיא דיברה… כן, כן, כן. אני לא חושבת שהיא דיברה במונחים של זכויות, למרות שאולי אני עושה לזה washing. אבל היא לא… אני לא חושבת שהיא דיברה על זה במונחים של זכויות.

רונה: שזה משהו שיכול להיות שבשנות ה-80…

שלי: כן.

רונה: הוא היה סבבה להגיד אותו.

שלי: כן.

רונה: היום הוא לא סבבה להגיד אותו.

שלי: היום הוא ממש לא סבבה להגיד אותו.

רונה: כן.

שלי: כל הגישה שלה לסקס היא מאוד מאוד ליברלית.

רונה: נכון.

שלי: אני חושבת שכמו שאמרת, קודם כל, העניין של הסכמה זה משהו שהוא באמת תלוי דור, וזה משהו שהיא הכירה בו. ואני חושבת שאני באופן אישי מפרשת אותה בצורה שהיא… הגישה שלה לסקס, וזה גם אחת הסיבות שכל כך היה קל וטוב ל… וכאילו נוח לאנשים לעכל אותה, זה כי היא דיברה על זה בצורה גם פרגמטית, לא חושנית, אין בה שום… כאילו בואי, בדוקטור רות אין שום דבר חושני.

רונה: כי באמת היא הייתה פרו-סקס.

שלי: כן.

רונה: סבבה, זה גישה טובה בגדול. אבל, את יודעת, עדיין צריך את ה…

שלי: לא יודעת. טוב, מיושן, עזבי, זה מיושן, זה… אין איך לצאת מזה. אבל היא מאוד הייתה מודעת לזה.

רונה: בואי נגמור בקטע המפרגן.

שלי: אני לא… אני רוצה להגיד משהו טוב על זה.

רונה: כן, דברי.

שלי: כאילו לא טוב, אני רוצה לסיים את הדבר הזה לפחות באיזה נימה נורמלית.

רונה: יופי, כן.

שלי: היא הייתה מיושנת במובן הזה והיא הייתה מודעת לזה שהיא מיושנת. ואני חושבת שזה מה שחשוב. לראות דברים מתקדמים, זה שזה מגיע מאישה, לפני שהיא נמוכה ומצחיקה ו… זאת אומרת, החופש המיני, ההסתכלות הדווקא כמעט מדעית על סקס, שהיא מאוד גברית כביכול, כאילו הסתכלות מדעית, פירוק לרציונל. זה חלק מהחן, מהקסם, שהיא הצליחה להביא לשני המינים, ועוד… וגם, כאילו, צריך לומר בזכותה, לאנשים שלא יודעים, היא נעצרה, כשהיא דיברה בזכות סקס אנאלי, כלומר, סקס הומוסקסואלי, כן.

רונה: מה את אומרת?

שלי: כן!

רונה: היא נעצרה?

שלי: היא נעצרה על ידי המשטרה בארצות הברית.

רונה: ברצינות. או!

שלי: היא מהפכנית!

רונה: או!

שלי: היא מהפכנית.

רונה: או, yes.

שלי: לא, לא, דוקטור רות… בגלל זה אני אומרת, כאילו, להעביר ביקורת על דוקטור רות, זה… אני לא יודע אם זה להעביר ביקורת, זה הדבר הנכון. אני חושבת… כאילו, כן, להעביר ביקורת על מה שהיא אמרה בהחלט. אבל לא עליה כאישיות פורצת דרך, לא עליה על המשנה המינית שלה.

רונה: כן, כמובן.

שלי: לקחת את זה בקונטקסט של הדבר.

רונה: כמובן. את זה ניתן לה.

שלי: קונטקסט של… דורי.

רונה: לא, את זה ניתן לה, בטח.

שלי: Amen. זהו, אז דוקטור רות.

רונה: יאללה בייבי. וואיי, ממש תודה.

שלי: חבּיבְּתי, תודה לך.

רונה: היה מאד מעניין.

שלי: אני אוהבת אותך, מאוד

רונה: גם אני.

דוקטור רות היא ללא ספק, הסקסולוגית הידועה בעולם. אולי היום, כאילו, לא כולם מכירים אותה, אבל היא בהחלט סללה דרך. ולמרות הביקורת עליה, ובהסתכלות מהיום, אבל אין מה לומר, היא זאת שפתחה פתח לדיבור על מיניות בריאה, בהומור, ובהלצה, וב… ובחינניות. והיא זו שלימדה את העולם המערבי, שאפשר לדבר על מין בפריים טיים, ולצאת מזה בחיים. לקרוא את הביוגרפיה החדשה על חייה, דוקטור רות היא ללא ספק, הסקסולוגית הידועה בעולם.

למרות הביקורת עליה, בהסתכלות מהיום, אין מה לומר, היא סללה דרך. היא פתחה איזה פתח. היא פתחה פתח לדיבור על מיניות בריאה, והיא זו שלמדה את העולם המערבי, שאפשר לדבר על מין בפריים טיים, ולצאת מזה בחיים. גם אם הדיבורים שלה קצת נשמעים מביכים כאלה. "And then you put your vagina into the penis".

אבל היא… היא אישה שאמרה הרבה דברים חשובים, מאוד מומלץ להקשיב לה. ואפילו אם היום זה כבר נשמע גם מיושן, גם בעייתי. אבל אני רוצה באמת לסכם באיזה משפט מעניין שהיא אמרה. היא אמרה: "הבעיות הגדולות נכנסות איתנו לחדר השינה, לא רק בישראל, אלא בכל העולם". זה ציטוט. והיא מסבירה את הירידה בתשוקה, שהרבה זוגות חווים. ותחשבו כמה שזה רלוונטי, לתקופה הנוכחית שאנחנו חיים בה.

אז יאללה, לסיכום, תזכרו את ההמלצה של הדוקטור מההתחלה, היום בלילה, או בפעם הבאה שתעשו יחסי מין, תנסו תנוחה חדשה. ומקווה שתהנו.

יאללה, ביי.

[הקלטה]

Dr. Westheimer: “All the best to you, sex therapists. I'm Dr. Ruth K.Westheimer, from New York City. Shalom!”

אוקיי. טוב, עם הקריאה הזאת, גמרנו עוד פרק, מוזמנים ומוזמנות להקשיב גם לפרקים הקודמים בפודקאסט, ויאללה, שיהיה לנו קצת… שיהיה לנו קצת שלום ובחירה.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

6 views0 comments

Comentários


bottom of page