top of page
Writer's pictureמיכל כהן

התפתחות או שנמות - יוצאים לעצמאות - חששות, תעצומות וחידוש האנרגיה, עם ד"ר יניב זייד

Updated: Jun 30

הצטרפו אל ד"ר שכנוע הלוא הוא ד"ר יניב זייד ואלי לשיחה מקדמת, מחזקת ומעצבת על המפגש עם הכוחות המעכבים בבואנו להוציא לפועל את תשוקתנו ולהעניק את המתנה שלנו לעולם - כמטפלים, מאמנים, סופרים, ציירים וכו'. אנחנו פוגשים את מאמצי המכירה, השיווק, כמויות הלא שאנחנו שומעים ולכאורה עיסוק במה שאנחנו מגדירים תפל. אך רק לכאורה, מפני שמאמצים אלה מביאים את עיסוקנו ויצירתנו אל התודעה של הקהלים השונים ומאפשרים תהליך הדומה מאוד לגינון, לאט, בהדרגה, עם טיפוח על מנת שנוכל להביא את מלוא מהותנו לעולם. נשמע על דרכים לשמר אנרגיה, להרים אנרגיה ולנוע מתוך מקום שופע גם בשיווק, גם בצילום הסירטונים, גם במכירות וביתר הרבדים תומכי העסק שלכם. ד"ר יניב זייד (ד"ר שכנוע) הוא מומחה בינלאומי לשכנוע, מכירות, שיווק, משא ומתן והעברת מסרים. יניב חיבר 11 ספרים רבי מכר בעברית ובאנגלית, ביניהם "שכנעת אותי!", "שכנעת אותי שוב!", "לדבר בפני קהל", Sales Bible ו-Creative Marketing.

 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 06/12/2023.

נדב: שלום וברוכים הבאים לפרק מס' 36 בפודקאסט "התפתחות או שנמות". איתכם כאן נדב אטיאס, אני מאמן להתפתחות, בעיקר סביב מערכות יחסים עם עצמכם קודם כול ואז עם האחרים.

נמצא איתי היום דוקטור שכנוע, ד"ר יניב זייד, שהוא באמת דוקטור, וזה לא רק כינוי אינטרנטי. יניב הוא דוקטור למשפטים, מומחה בינלאומי לשכנוע, מכירות, שיווק, משא ומתן והעברת מסרים. הוא חיבר 11 ספרים רבי מכר באנגלית, בעברית, ביניהם הספר "שכנעת אותי!", הספר "שכנעת אותי שוב!", "לדבר בפני קהל", "Sales Bible" ו-"Creative marketing".

אני מתארח בבית של יניב בתל אביב וזה כיף גדול של אירוח, עוגה וקפה וחיבוק.

"שכנעת אותי!" ו"שכנעת אותי שוב!" נשמע ממש כמו שמות של סרטים. איזה שם מגניב.

ד"ר זייד: כן, נכון.

נדב: אהלן, יניב.

ד"ר זייד: אהלן, נדב, מה העניינים? אמרתי שהספר הבא יהיה 'עזוב אותי באימא שלך', 'כבר חפרת לי' או משהו כזה, או 'חפרת לי שוב'.

נדב: אנחנו נעשה שיחה, שאנחנו הולכים להתמקד בחיבור הזה בין שיווק, מכירות, לטיפול ואולי לא רק טיפול, אולי בכלל לכל המקצועות, נקרא להם קטנים, שבדרך כלל זה אדם אחד או שניים, שלושה אנשים והם עסוקים באיזושהי יצירה.

ד"ר זייד: כן.

נדב: זו יכולה להיות עבודה עם אנשים, פיסול, ציור וכו', והפחדים, אני אפילו אומר שלנו, מכניסה לכל מיני מקומות שאנחנו חוששים שהם ייטלו מהיצירתיות שלנו, ייקחו לנו ממנה.

ד"ר זייד: נכון. אני חושב שזה רלוונטי לכל מקצועות הטיפול, האימון, היצירה, סופרים, סופרות, מרצים, מרצות, יזמים, יזמיות, גם שכירים, גם עצמאיים, גם כמובן כל מי שרוצה לפתוח עסק או להיות עצמאי. זה מיועד אולי בעיקר ל-One Man Show, One Woman Show, אבל אני חושב שהיום בעולם העסקים, כולנו One Man Show. גם אם יש לך עסק עם 20 עובדים, בסופו של דבר אתה זה שהקמת אותו, אתה בודד בקבלת ההחלטות, אתה צריך להתפתח כל הזמן. אני גם מאוד מאמין בהתפתחות אישית לצד התפתחות מקצועית, נדבר על זה היום.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אחת הסיבות ש… אנחנו לא הכרנו קודם ואתה…

נדב: נכון.

ד"ר זייד: ישר מייד אמרתי לך כן, חוץ מזה שמשהו בווייב איתך היה חיבור מיידי, זה השם של הפודקאסט שהוא גאוני בעיניי, "התפתחות או שנמות", ואני מאוד בעד התפתחות, כל החיים אני עושה התפתחות, גם נדבר על זה קצת, מכל הבחינות, אישית, מקצועית, עסקית. ובעיניי האישי והעסקי מאוד מחוברים אחד לשני, בעיקר בשנים האחרונות. מדברים על העידן החדש והעולם של היום, ואתה יודע, הבריאה החדשה, כל אחד ומה שהוא מאמין.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אבל אני מצד אחד איש עסקים מאוד פרקטי ומצד שני אני מאוד מחובר, אתה יודע, נקרא לזה לתדרים גבוהים וזה רק הולך ומתפתח.

נדב: כן. אז אני אגיד רק שוב כמה מילים על השם של הפודקאסט. הרעיון בעצם הוא להימנע כמה שניתן מסטגנציה או קיבעון. אנחנו נוטים להיתפס ולהיאחז בכל מיני אמיתות שאנחנו מחזיקים, וזהו, מפה לא תזיזו אותי ואי אפשר לזוז. ובעצם חוסר התנועה שאנחנו מתחילים לייצר בחיים שלנו, הוא מייצר איזשהו סוג של כלא. או אם תרצו, סוג של מוות.

ד"ר זייד: מה שאני אומר זה מתחבר בדיוק למה שאני אומר ללקוחות שלי. אני גם עושה קורסים לקהל הרחב, סדנאות וכתיבה שיווקית ואומנות השכנוע, גם קורסים דיגיטליים, גם עושה ליווי עסקי וגם ייעוץ. ותמיד אני אומר לאנשים, גם למתלבטים, אני גם מלווה סופרים, אגב, גם בארץ, גם בחו"ל, לקדם את הספרים שלהם ולתרגם את הספרים לכמה שיותר שפות. ואני תמיד אומר לאנשים, אם אתה רוצה להיות בעוד חמש שנים באותו מקום, אז לא צריך לבוא אליי. כאילו, אתה יודע, כל החיים תקרא ספרים, תשמע וזה, נחמד.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אבל אם אתה רוצה להיות במקום יותר טוב, עם יותר מיתוג, יותר אוטוריטה, יותר הכנסות, יותר חשיפה, אז בהחלט יש מה לעשות ביחד. וממש אני רואה שזה ההבדל בין אנשים שהם אולי מדברים על זה שהם רוצים להתקדם, אבל לא מוכנים לשלם את המחירים, לבין כאלה שבאמת משלמים, משקיעים זמן, כסף, אנרגיה בהתפתחות מתמדת. וגם רואים תוצאות לאורך זמן.

נדב: כן. אז זהו, אז אתה מביא כאן נושא מאוד מעניין שכדאי להתעכב עליו, והוא ההבדל הזה בין לקרוא ספרים או ללכת לכל מיני קורסים, ולהחזיק את החומר רק בתור ידע. ידע אולי במחברת, ידע בתוך הראש שלי, אבל הצעד המשמעותי החשוב הוא להתחיל לחוות את הידע הזה, איך אני מוציא אותו לפרקטיקה וחווה מה קורה לי בתוך התנועה הזו ואיך אני מדייק את עצמי, אם צריך. אנחנו פוגשים לא מעט אנשים שמתמכרים לקורסים, צורכים עוד קורס ועוד קורס ועוד קורס ועוד… לא, רק עוד אחד, רק עוד קצת. והם שוכחים כמה חשוב הצד הפרקטי הזה של להתחיל ליישם ולהתחיל להרגיש בגוף את מה שלמדתי.

ד"ר זייד: כן, אז אני אתייחס בכמה היבטים. קודם כול ידע זה דבר מאוד חשוב, אני אומר בתור יוצר תוכן כבר 20 שנים, בתור איש שנותן ידע, ציינת בשיווק, מכירות, משא ומתן, דיבור מול קהל, פרזנטציה. אז בדרך כלל מי שמתחיל בכלל להתעניין בידע, יש לו איזו זיקה לדבר הזה. זאת אומרת, לצורך העניין בוא ניקח רגע שכיר שהוא שכיר באיזו חברה והוא כל החיים רוצה להיות שכיר באותו תפקיד. הוא בכלל לא ישמע פודקאסטים, הוא לא יקרא ספרים, הוא לא… אתה יודע, לא יבוא לאירועים, לא כלום, כי התדר שלו בכלל לא שם. מניסיוני, ברגע שאנשים מתחילים לצרוך ידע בתחום מסוים, זה אומר שגם אם הם עוד לא עושים את הפעולות, או עוד לא בשלים לעשות את הצעד הבא, הם כבר עושים איזה רבע צעד. הם שומעים, הם רואים, זה כבר יותר טוב מאחרים שלא צורכים את הידע.

נדב: כן.

ד"ר זייד: דבר שני, היום הידע, אנחנו בעידן של שפע מטורף. זאת אומרת, אנחנו, אני כבר 20 שנים עצמאי. אנחנו משדרים את זה בסוף… מקליטים את זה בסוף 2023, אני מתחילת 2023 עצמאי. סליחה, 2003, כבר יותר מ-20 שנים.

נדב: 2003, כן.

ד"ר זייד: וכשאני התחלתי, תחשוב, לא היה… 2003, לא היה יוטיוב. יוטיוב קם ב-2005, לא היה פייסבוק, קם ב-2006, לא היו רשימות תפוצה, לא היו כמובן אינסטגרם וטיקטוק וכל אלה, ואני באמת לא זוכר היום איך הייתי מביא אנשים לסדנאות שלי בתחילת הדרך, כי כל השיטות שאני משתמש היום לשיווק לא היו קיימות אז. והלוואי שמישהו היה מלמד אותי אז מה שאפשר ללמוד היום. והיום, אם אתה רוצה לעשות לדוגמה, סתם לגנן את הגינה שלך יותר טוב, אז סטטיסטית יהיו לך היום בערב ארבעה פודקאסטים וחמישה וובינרים ושישה קורסים וירטואליים וכמובן מיליון תוכן באינטרנט על איך לעשות את זה נכון.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אז זה שהידע היום קיים, הוא קיים והוא מטורף לגמרי.

נדב: בטח עם ה-AI.

ד"ר זייד: בדיוק, עם ה-AI בכלל, אז הצעד הראשון זה לאסוף את הידע. ואחרי זה אני אומר באמת יש את הרמה הבאה, שזה כבר יש לי את הידע. ודבר נוסף שצריך להבין, שאנחנו מתפתחים כל החיים. כלומר, אתה קורא לזה התפתחות או שנמות, ואני אחבר את זה לתובנה שאני אומר כבר שנים, שכל עוד אנחנו חיים אנחנו מתפתחים. ואתה יודע, אתה רואה… היה לי לקוח בליווי שהוא התנדב בהוספיס ואנשים שעומדים למות, והוא גם מרצה על זה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: והוא דיבר על זה שאנשים קוראים ספרים בהוספיס. עכשיו, אתה מבין, בן אדם, אמרו לו יש לך עוד שבוע, שבועיים לחיות והוא קורא ספרים. אז למה אתה קורא ספר? התשובה היא כל עוד אנחנו נושמים, אנחנו רוצים להתפתח ולגלות ידע חדש וכו'. אז זה לא סותר את זה שאתה מתקדם ומיישם, זה שאתה תמשיך להתקדם ולשמוע קורסים.

נדב: כן.

ד"ר זייד: קוראים לזה בעגה המקצועית סדנאים, כאלה שכל הזמן הולכים לסדנאות. עכשיו נכון, יש את אלה שילכו לסדנאות ולא יעשו עם זה כלום, אבל ילכו וילכו וילכו, למרות שאני מאמין שעצם זה שהם הולכים, זה כבר חשוב ושגם משהו נקלט וכל פעם מטפטף קצת משהו.

נדב: כן.

ד"ר זייד: ובסוף הם גם יעשו עם זה משהו, הם אולי לא בשלים. בוא נגיד ככה, יש כאלה שהולכים ולא מיישמים ויש כאלה שבאמת הולכים, מיישמים, אבל תמיד הם ילכו לסדנה הבאה ולהתמקצעות הבאה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: הספר השני שלי בעברית נקרא בזמנו "לדבר בפני לקוח" ואז הוצאתי אותו בהוצאת כתר, והוצאת כתר אמרו לי, אבל יש הרבה ספרים על שיווק, אז אמרתי בסדר, א', אין עוד ספר כזה, כאילו כמוני, כמו שלי, אבל… כי כל ספר הוא עולם ומלואו, אבל אמרתי, אז מה? מי שקורא ספר על שיווק הוא יקרא כל ספר על שיווק. זאת אומרת, אתה יודע, בסדנאות שלי הייתי עושה תרגיל כזה שהייתי אומר לאנשים מי פה… נגיד סדנת שיווק, מי קרא ספר על שיווק? אז כולם מרימים את היד.

נדב: כן.

ד"ר זייד: מי פה קרא יותר מספר אחד? אז כולם מרימים את היד. אני אומר, אבל למה? כבר קראתם ספר אחד.

נדב: כן.

ד"ר זייד: זאת אומרת, שמי שקורא ספרים על שיווק נגיד, סתם דוגמה שיווק, אז יקרא כל החיים ספרים על שיווק. כל ספר חדש שיצא, הוא ירצה להתעדכן. אז אנחנו תמיד רוצים להתחדש, וכל מומחה הוא קודם כול תלמיד. ואני יכול להגיד לך שדווקא אנשים, סתם אני אתן לך דוגמה עליי, שאני כבר 20 שנה בתחום הזה ואני חי אותו, ועדיין כל דבר חדש שיצא, פודקאסט, תוכן, כנס, אני אלך. כשאני מרצה בכנסים, אני מקפיד לשמוע, עד כמה שאני יכול מבחינת זמן, את זה שלפניי, זאת שאחריי, כדי לשמוע את הכנסים. אני משקיע בעצמי עשרות ימים בשנה בללכת לכנסים ואירועים בארץ ובחו"ל ואני משקיע עשרות אלפי שקלים בשנה עליי,

נדב: להתפתחות.

ד"ר זייד: ועוד עשרות אלפי שקלים בשנה, בדיוק, על הצוות שלי להתפתחות אישית, מקצועית, עסקית, כי בעיניי זה המפתח לצמיחה.

נדב: כן. כשאתה אומר התפתחות אישית, אתה מתכוון תודעתית, רוחנית יותר?

ד"ר זייד: אני מדבר גם וגם וגם. אני יכול להגיד לך, עושה פה איזה… מדבר איתך פתוח, אני עשיתי בשנים האחרונות גם טיפול זוגי, אני התחתנתי פעם שנייה לפני שנתיים. טיפול זוגי, טיפול הורי, הדרכת הורים. יש לי גם לקוחה, דבורה עידן, שהיא מטפלת הורים מדהימה והייתה אצלי בליווי לפני הרבה שנים, והיא הייתה לקוחה שלי והיום אני לקוח שלה, ופעם ב… מתייעץ איתה ועושה איתה סדנאות אחד על אחד. וגם הגרושה שלי משתתפת איתי מדי פעם בפגישות האלה. ועשיתי קורס עכשיו, היה קיץ, עשיתי קורס הדרכת הורים של העירייה, שהיה מסובסד דרך בית הספר, זה מפגשי זום פעם בשבוע. ואני גם שומע כל הזמן פודקאסטים וקורא ספרים וכו' בתחום.

נדב: כן.

ד"ר זייד: וגם טיפול רגשי, יש לי שתי מטפלות שונות, גם מירב שלו וגם דנה הרשקוביץ, שהן שתיהן און ואוף אני נפגש איתן והן שינו לי את החיים, כל אחת בדרכה ובתודעה, גם מקצועי וגם אישי, אגב. גם חלק מהתודעה, אפרופו אמונות מגבילות שדיברנו קודם, דברים שאתה מאמין ומגבילים לך את האמונה, אז לגבי הצלחה בחו"ל, לגבי הצלחה בפרק ב', לגבי הרבה דברים תודעתיים שאתה מאמין במשהו וזה מקבע אותך, ואז אתה צריך לשנות את הגישה. אז זה גם טיפולים רגשיים וטיפולים רוחניים, איך שלא תקרא לזה. וכל זה במקביל. לפעמים יש תקופות שאני משקיע באמת חזק בהתפתחות העסקית, אז אני אקרא המון ספרים ואראה המון קורסים ואלך להמון כנסים, ותקופות שאני משקיע המון באישי, ואני אעשה בו זמנית גם הדרכת הורים וגם טיפול אישי וגם טיפול רגשי.

נדב: זה מדהים, כי יש איזושהי תפיסה אצל לא מעט אנשים, שאם מישהו מצליח והעסק שלו גדול ורץ ופועל והוא ככה עם "פול" עבודה, אז הוא לא צריך לעשות כלום מבחינה אישית, תודעתית, התפתחותית שלו עצמו. ופה אתה מביא בעצם דוגמה של זה ממש בסדר וממש נכון, ואפילו יותר מזה, זה משדרג אותי עוד כשאני מתחיל להכיר את עצמי טוב יותר.

ד"ר זייד: אני אגיד יותר מזה, כנראה שמי שמצליח עושה את זה, כי אנשים רואים את ההצלחה, הם לא רואים את שעות המעבדה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: וכל מי שמצליח לאורך זמן, אני מדבר גם בכוונה לאורך זמן. כי אתה יודע, הצלחה חד פעמית, עשית משהו, במקרה טרנד תפס בשוק, נחמד, הבאת איזה מוצר, הצליח, עשית איזה משהו, איזה דף נחיתה, איזה טרנדי כזה, בדיוק עכשיו איזה קיץ שלם כולם מדברים עליך, בסדר. כדי להצליח לאורך זמן אתה חייב להתפתח, אתה חייב להמציא את עצמך מחדש כל פעם. אתה יודע, אנחנו מדברים פה על כל האנשים שהם One Man Show, One Woman Show, למרות שעוד פעם, גם מבחינתי מנכ"ל או מנכ"לית גדולים או יזמים של סטארטאפים גדולים, גם חברות יוניקורן, הם עדיין גם היום One Man Show, זאת אומרת במובן הזה של גם אילון מאסק וביל גייטס הם One Man Show במובן הזה שהם… וורן באפט, שהם חיים את החיים שלהם ומניעים אלפי או עשרות אלפי אנשים לפעולה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אז ככה שכל האנשים שאתם רואים שהם מצליחים, אתם רואים את ההצלחה, אתם לא רואים את שעות המעבדה. ושעות המעבדה זה גם ההתפתחות שהם עברו וזה גם ה"לא" שהם שמעו.

נדב: כן.

ד"ר זייד: וסופי השבוע שהם עבדו והכישלונות בדרך והכול. אתה יודע, יש עכשיו איזה ז'אנר של הרצאות, לא יודע אם שמעת, שנקרא Fuckup Nights.

נדב: אוקיי.

ד"ר זייד: Fuckup Nights זה מגניב, זה הרצאות על כישלונות. זאת אומרת שאנשים מספרים. זה נפוץ בהייטק, אבל לא רק, שאנשים מדברים על כל מיני סטארטאפים או יזמים, מדברים על הכישלונות שלהם. עכשיו, מה הקטע? גם הגעת מעולם ההייטק ואתה מכיר את זה, אז הנקודה היא, מה הטריק אבל? הקאץ' זה שזה בדרך כלל אנשים שגם הצליחו, זאת אומרת, אומרים לך בחברה הראשונה פשטתי רגל, בחברה השנייה שרפתי את כל הכסף של המשקיעים, לחברה השלישית שלי קראו פייפאל, אתה יודע, או משהו כזה.

נדב: כן, כן.

ד"ר זייד: אתה לא תשמע הרצאות של בחברה הראשונה פשטתי רגל, בחברה השנייה שרפתי את הכסף של המשקיעים והיום אני בסטיונר, עובד עם אבא של אשתי בירקות.

נדב: כן. למרות שיש גם כאלה, אבל כנראה ש…

ד"ר זייד: יש גם כאלה.

נדב: אין להם את האומץ באמת.

ד"ר זייד: בדיוק, אבל עדיין, אתה יודע, מאחורי כל "כן" יש הרבה מאוד "לא", ואתה יודע, כל סטארטאפ שהנפיק או שגייס כסף, שמע הרבה יותר "לא". וגם אני, אתה יודע, הספרים שלי פורסמו בכל העולם, כמו שציינת, כתבתי 11 ספרים, אז על כל הוצאה שקיבלה את הספר שלך ומכרתי את הזכויות, שמעתי עשרות ומאות פעמים "לא" מהוצאות. וכל הזמן צריך להמשיך בדרך, להתקדם קדימה. וגם יש, אתה יודע, דברים שמגבילים אותנו ואנחנו צריכים להילחם בהם, אם זה בגלגול הזה, גלגולים קודמים.

נדב: כן.

ד"ר זייד: חוויות עבר.

נדב: כן, אז אני מאוד מתחבר למה שאתה אומר. אני לפני שעזבתי לגמרי את ההייטק, אז הייתי שותף באיזשהו סטארטאפ שרץ שלוש שנים בערך, ומכרנו ממש בקטנה, זה דוגמיות כאלה לגני ילדים זה היה. וכל פעם שהייתה לי איזו שיחה עם אבא שלי, "נו, הרווחתם? נו?" והייתי יוצא מהשיחה הזו שפוף, וזה בדיוק אותו כוח שפועל עלינו כשאנחנו שומעים את ה"לא" הזה בכל מיני שיחות. מה אתה יכול ככה לתת אולי איזשהו טיפ שמשפר את כושר ההתאוששות הזה לאנשים ששומעים שוב ושוב לא ולא ולא, איך הם נשארים עם ה"גוד וייבס", עם אנרגיה גבוהה, כדי בסופו של דבר לפגוש את ה"כן" ולא להתייאש ולהישבר ולשחרר?

ד"ר זייד: כן, נהדר. אז יש כמה היבטים. קודם כול יש מושג שנקרא להיכשל קדימה. להיכשל קדימה זה אומר שאתה… לא משנה הצלחת או נכשלת, שגם על זה אפשר להתווכח מה זה הצלחה, מה זה כישלון.

נדב: כן.

ד"ר זייד: נגיד היה לך סטארטאפ, סגרת אחרי שלוש שנים, הצלחה או כישלון? אני אגיד לך, תשמע, אם הסטארטאפ הזה, אתה יודע, פרנס אותך שלוש שנים ולמדת בו המון דברים ויצרת המון קשרים וחברויות, ונהנית ועשית משהו שאתה אוהב, וגם אתה אומר שמכרתם, אז גם כן עזרתם לכמה אנשים ואנשים השתמשו במוצר, אז אני לא יכול לקרוא לזה כישלון. מבחינתי, אתה יודע, עשית משהו, מיצית אותו, השוק מיצה אותו והתקדמת הלאה.

עכשיו, יכול להיות שבן אדם שהכרת במסגרת השלוש שנים האלה, בעוד שלוש שנים אתה תעשה איתו סטארטאפ אחר והוא יצליח, אבל זה לא היה קורה בלי הסטארטאפ הראשון. אז זה מה שנקרא כל הזמן ללמוד ולהתפתח. ואתה יודע, זה כמו אפילו ניקח רגע כישלון אישי, גירושין, אנחנו שנינו עברנו את זה. אתה יודע, אתה אומר בדיעבד, האם היית חוזר במכונת זמן, לא היית רוצה להכיר את אשתך הראשונה? היית רוצה כי בשביל זה יש לך את הילדים הנפלאים שלך וגם לי, ועברת שיעורים בדרך. אז אתה יודע, אם הייתי יכול עכשיו לחזור במכונת זמן, לא הייתי לא רוצה להכיר את אשתי הראשונה כי אני יודע שבסוף זה ייגמר בגירושין. הכול חלק מההתפתחות.

נדב: זהו, לגמרי. יש לי הגדרה אולי טיפה יותר מרחיבה לכישלון. בתפיסה שלי כישלון הוא אירוע חיים שאני לא מוכן ללמוד ממנו דבר.

ד"ר זייד: אהבתי, אהבתי. נכון. אז אם אתה כל הזמן, בוא ניכשל קדימה, אתה כן מוכן ללמוד כי אתה נכשלת. גם הדלאי לאמה אמר, אם הפסדת, לפחות אל תפסיד את השיעור. אז כאילו תפסיד את השיעור ותתקדם קדימה.

נדב: כן, בדיוק.

ד"ר זייד: אבל כשאמרת לי לגבי… גם עוד דבר שצריך להבין זה שגם בסוף, שוב, אנשים רואים את ההצלחה, הם לא רואים את שעות המעבדה, אבל הם גם לא רואים את מי שנופל בדרך. זאת אומרת, לדוגמה אני עובד גם עם עסקים קטנים ובינוניים הרבה בליווי וייעוץ וגם עם הייטק וסטארטאפים ועד חברות גדולות, יוניקורנים. ואתה יודע, מדברים תמיד בתקשורת הרי רק על החברות המצליחות, אבל היוניקורן זה בערך אחוז אחד מהשוק. ויש עוד שניים, שלושה אחוזים שמרוויחים טוב. ו-97 אחוז מהסטארטאפים נסגרים.

נדב: כן.

ד"ר זייד: וחלקם נסגרים תוך חצי שנה, חלקם תוך חמש שנים, אבל נסגרים. ואני יכול להגיד לך לאורך השנים שהשקעתי בעצמי בהרבה סטארטאפים, בין אם זה בכסף, בין אם זה באחוזים תמורת ייעוץ. ובערך בממוצע פעם בשנה הייתי מלווה איזה סטארטאפ שהייתי נדלק והייתי כאילו משקיע בו או מקבל אחוזים גם תמורת הייעוץ. והם נסגרו לאט לאט אחד אחרי השני, כאילו. וסטארטאפים שבעיניי היו טובים מאוד בתחילת הדרך. אני חושב שהיום יש לי אולי אחד, שניים שעדיין פעילים, אבל אתה יודע, לצורך העניין 20 סטארטאפים שהשקעתי, אז ממש ראיתי את הסטטיסטיקה הזאת שאנשים מתחילים בהתלהבות ולכאורה הכול עובד טוב, אתה נכבש, ובסוף זה לא ממריא מאלף ואחת סיבות.

עכשיו, לגבי לשמוע "לא". אז יש קודם כול את הקלישאה של מכירות, שאני דווקא פחות אוהב, שאומרת כל "לא" מקרב אותך ל"כן". עכשיו, מה העניין עם כל "לא" מקרב אותך ל"כן"? זה תבוא באנרגיה טובה ונגיד סטטיסטיקה, אחד לעשרה יגיד לך "כן", אז אתה, אתה יודע, שומע "לא, לא, לא", אומרים לך אין בעיה, הפגישה העשירית…

נדב: אתה מתקרב.

ד"ר זייד: מה שנקרא, אתה מתקרב.

נדב: כן.

ד"ר זייד: למה אני פחות אוהב או פחות זה נכון בפרקטיקה? כי בסוף אם תשמע בן אדם, הוא יגיד לך "לא", ואז עוד אחד "לא" ועוד אחד "לא", אז לכאורה אתה כאילו רק הולך ונהיה יותר שפוף והביטחון העצמי יורד והדימוי העצמי יורד. וכשתגיע לפגישה העשירית, אתה תהיה כזה סמרטוט רצפה שגם הוא יגיד לך "לא", כי אתה לא תדע למנן את זה. ההנחה של כל "לא" מקרב אותך ל"כן", זה שכל פגישה אתה מתחיל מההתחלה, פרש, ואתה כאילו בשיא ההתלהבות, בשיא האנרגיה, בשיא הזה. אז שתי דרכים להתגבר על זה.

נדב: לעשות איזה טקס קטן אולי לפני כל שיחה כזו.

ד"ר זייד: בדיוק, אז שתי דרכים להתגבר על זה. אחת, ברמה המנטלית, לעשות עבודה שכל שיחה תתחיל מההתחלה, כל פגישה תתחיל מההתחלה. אתה יודע, אני נוסע לירידי ספרים בעולם, אני גם מוציא נבחרות של סופרים. זה נקרא "נבחרת הסופרים" גם בפרנקפורט בגרמניה, גם בייג'ין בסין וגם בלונדון באנגליה, שזה שלושת ירידי הספרים הכי גדולים בעולם. ואתה במשך כמה ימים מנהל מאות שיחות ופגישות, מאות שיחות ופגישות עם הוצאות ספרים וסוכנים ספרותיים, ומציג, עושה פיצ'ים לספר שלך, לספרים שלך. ואתה פשוט שומע הרבה יותר "לא" מאשר "כן", סטטיסטית.

נדב: כן.

ד"ר זייד: ואתה אשכרה יושב בפגישה עם מישהו ואתה מדבר איתו אפילו כמה דקות, לא משנה, לא צריכה להיות פגישה ארוכה. אומר לך "לא, זה לא מעניין" ודקה אחרי זה אתה צריך ללכת למישהו אחר ולהיות בשיא ההתלהבות.

נדב: אז בוא אני אשאל אותך, מה אתה עושה אחרי לא כזה ביריד ספרים?

ד"ר זייד: אז יפה, אז יש פה עניין של היבט מנטלי. היבט מנטלי זה אומר רגע שנייה לנשום עמוק ולעשות איזה "ריסט" למוח. אם אתה מרגיש אחרי כמה פגישות כאלה שנמאס לך לשמוע "לא", אז רגע לנוח ולעשות איזו הפסקה, פאוזה, אתה יודע, תשתה איזה משהו, תעשה איזו הפסקה מנטלית, לך תשמע איזו הרצאה שיש שם וכאלה. אתה יודע, אני עובד גם עם מוקדי מכירות. לפעמים אני אומר בחברות, כאילו אני מלווה מוקדי מכירות ואני אומר לפעמים לאנשים, אם באתם היום ואתם כאילו קצת שפופים, רבתם עם בן הזוג, עדיף שאיזה שעתיים לא תעשו טלפונים. או אפילו נגיד עצמאי, עצמאית, הכינו רשימת טלפונים לבוקר. קמים בבוקר, יום נאחס כזה, זה, עדיף לעשות את הטלפונים מחר או היום אחרי הצוהריים. לא לשרוף עכשיו את כל הלידים, לבוא בפרצוף איכה וגישה לא טובה ואתה שורף את כל הלידים. לעשות ממש איזו הכנה מנטלית וממש לשנות את הסיפור הפנימי. לשנות את הסיפור הפנימי זאת אומרת, ממש לספר לעצמך סיפור למה זה כן יעבוד, מה הערך שאתה נותן לעולם, למה זה כן טוב לצד השני, כאילו, וממש לספר כל פעם את הסיפור הזה מחדש.

סיפור פנימי, אני אתן דוגמה קטנה. נגיד שאני מרצה באיזה יום שלוש פעמים ביום, כאילו, שלוש פעמים. ואני נוסע להרצאה בערב. עכשיו יכול להיות סיפור פנימי של אוף, איזה באסה, אין לי כוח, אוף, מה חשבתי לעצמי כשסידרתי את ההרצאה השלישית, ואוף ונסיעה ארוכה ואוי וזה. עכשיו, אם אתה תהיה בגישה כזאת, אתה מגיע לקהל, אז אתה מן הסתם…

נדב: הוא מייד מרגיש אותך.

ד"ר זייד: בדיוק, הוא מרגיש אותך, אתה תהיה באנרגיה נמוכה, הם יהיו באנרגיה עוד יותר נמוכה כי תמיד המרצה צריך להיות ברמה אחת מעל הקהל. ואז אתה גם, סליחה על זה, תדפוק את ההרצאה הזאת, ואז זה גם מנגנון שמגשים את עצמו. אתה התבאסת, זה יהיה ערב מבאס ולא יצא לך מזה כלום.

נדב: כן.

ד"ר זייד: עכשיו, מה זה סיפור פנימי מקדם? מה שאמרתי עכשיו זה סיפור פנימי לא מקדם. אני כאילו מבאס את עצמי. עכשיו, מה זה סיפור פנימי מקדם? זה לחשוב, אנחנו באותה סיטואציה, אני עדיין נוסע ואני עדיין עייף ועדיין כאילו אין לי כוח. אבל עכשיו להגיד ככה, וואו, לדוגמה, עבדת המון שנים כדי שיהיה לך שלוש הרצאות ביום, תגיד תודה. או להגיד, בואנה, אנשים יצאו מהבית וקנו כרטיס ונסעו, אתה יודע, השקיעו זמן ובייביסיטר והכול, לא אכפת להם היה לחכות והם רוצים אותך במיטבך. אתה יודע, יש משפט של מרצים של אתה טוב כמו ההרצאה האחרונה שלך. לטוב ולרע, כן? פישלת קודם, אתה יכול לעשות עכשיו משהו, חוויה מתקנת. מצד שני, זה שהיית מעולה עכשיו זה לא אומר כלום לגבי ההרצאה הבאה. אז אנשים לא אכפת להם, הם רוצים לראות אותך במיטבך. אופציה שלישית יכול להיות אפילו ברמה של יאללה, עוד הרצאה אחת היום, תן בראש ועוד שעתיים אתה רואה חדשות הספורט בבית בכיף שלך בסבבה. וזה גם. כל אחד מהסיפורים האלה מעורר אותי ומרענן אותי.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אז זה במובן המנטלי. עכשיו, במובן הפרקטי, וזה גם הדברים שאני מלמד בהיבט השיווקי, זה כדי לשמוע פחות "לא", אתה צריך מה שנקרא לזרוע זרעים ויבואו לך האנשים הנכונים. זאת אומרת, אתה יודע, סטטיסטית אני עכשיו רוצה, אני לא יודע מה, אנשים, אפרופו אתה מכוון לאנשים שרוצים טיפול רגשי. אז אני יכול ללכת פה ברחוב ולתפוס אנשים, סתם להגיד שלום אדוני, רוצה טיפול רגשי? רוצה טיפול רגשי?

נדב: ואז יהיו לך מלא "לא".

ד"ר זייד: ואז, בדיוק, ואז מתוך מאה איש, אחד יגיד לי "כן" סטטיסטית ו-90 יזמינו משטרה כי אני מטריד אותם. אבל אני יכול כן לשים רשתות. מה הכוונה? לכתוב פוסטים בנושאים האלה, מאמרים, טיפים, וובינרים, כמו שאתה עושה פרקים בפודקאסט, לפרסם ספר, לתת הרצאות, לא משנה מה.

נדב: לחמם את הקהל בעצם.

ד"ר זייד: ואז מי שמגיע, בעצם לבנות קהילה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: שקהילה מבחינתי זה במובן הרחב, זה אנשי קשר בנייד ואנשי קשר, אתה יודע, בטלפון ורשימת תפוצה,

נדב: ומיילים.

ד"ר זייד: וחברים בפייסבוק ואתה יודע, ואנשים שמתעניינים וכו' וכו' וכו', ומעגלי היכרויות שלך, שכנים, חברים וכו', זו רשימה ארוכה. אבל אז מתוך כל הקהילה, באים אליך האנשים שרלוונטיים, שרוצים. ואז שם אתה עדיין לא תמכור לכולם, עדיין תשמע "לא", ותשמע הרבה פחות "לא", מה שנקרא יהיו לך אבל לידים חמים, לקוחות פוטנציאליים חמים ולא רק פשוט רשימה של ספר דפי זהב, שאתה מתקשר אחד אחד לכולם ו…

נדב: כן, וזה מודל שלוש שכבות הזה שאנחנו מכירים, נכון? תציע בהתחלה משהו יחסית רחב.

ד"ר זייד: זה המשפך. יש הרבה מודלים. יש את המודל של המשפך השיווקי והמסננת השיווקית. יש מודל של ה- Know-Like-Trust שאתה בעצם מחמם קהילה, שקודם כול מכירים אותך. אחרי זה מחבבים אותך, אחרי זה סומכים עליך מבחינה מקצועית ורק אחרי זה הם קונים. כאילו, זה Know-Like-Trust ו-Buy, כאילו וקונים ממך. אז יש הרבה מודלים. את כולם אני מלמד ומתרגל ומיישם.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אבל אני אומר, זו גם דרך… זאת אומרת, נתתי פה שתי דרכים להתגבר על ה"לא", גם פסיכולוגית, כאילו איך מה שנקרא כשיש כבר את הבעיה במרכאות, כשיש את ה"לא", מה אתה עושה להתגבר על זה. אבל גם הדרך הכי טובה לפתור בעיה זה למנוע אותה, איך אתה מונע אותה מראש, אתה בונה קהילה ואתה מטפטף לקהילה, ואז מי שבשל מגיע.

אפרופו שדיברנו קודם שיש אנשים שיצרכו את התכנים תמיד, אבל הם לא יבואו באמת, אז יכול להיות שהם רק ישמעו את התכנים החינמיים ולא יקנו ממך אף פעם.

נדב: כן.

ד"ר זייד: יכול להיות שהם יקנו ממך רק את הדברים הזולים, נגיד יקנו ספר, יקנו כנס מבוא, יקנו איזה וובינר ב-50 שקלים, לא יבואו לייעוץ או לליווי או לסדנה. אבל לאט לאט אתה מחמם אותם, מבשל אותם, הם מקבלים תכנים הרבה שנים והופ, הם מגיעים.

נדב: כן. עכשיו, כל העניין הזה של התעסקות עם מודלים שיווקיים, מכירתיים, לאנשים שבסך הכול רוצים להתעסק ביצירה שלהם. אני יכול לומר מהניסיון שלי, מכיוון שאני יודע שרילס היום מקבלים את התפוצות הכי רחבות, אני משקיע לא מעט ביצירה של רילס. ואני אומר, וואי, אני צריך לשים ביוטיוב, בפייסבוק, בחשבון הפרטי, בחשבון העסקי, באינסטגרם, בטיקטוק. ואני מוצא את עצמי לאט לאט מתעסק הרבה יותר בשכבה התומכת מאשר בליבה שהיא זו שבאמת מלהיבה אותי ובה אני רוצה לעסוק הכי הרבה.

ד"ר זייד: מבין אותך לגמרי. גם אני שם. תראה, אני מאוד אוהב שיווק ומכירות. מבחינתי זה משחק, זה כללי משחק, צריך לדעת איך לשחק אותם, אני מלמד איך לשחק אותם. אני משחק אותם כבר 20 ומשהו שנה. אבל גם אני הייתי שמח אם היה לי, מה שנקרא, רק תבוא, תדבר מול קהל, תרד והכול רק… כולם מחכים וכל כנס שלי 400 איש כבר מחכים באולם וכל… לא יודע, נבחרת סופרים, כבר יש 15 סופרים שבאים איתי, כבר מחכים לי בנתב"ג והכול. זה לא ככה עובד, ויש כמה סיבות. סיבה ראשונה, כי כמו שאמרתי, צריכים להכיר אותך, Know-Like-Trust, ויש איזה מנגנון מסוים כי אנשים לא יבואו מראש וישלמו לך. וככל שאתה יותר יקר גם ואתה יותר מותג, אז גם לא ישלמו לך הרבה כי סופרים לא יכירו אותך ולא יחוו אותך קודם.

נדב: כן.

ד"ר זייד: דבר שני, אנחנו בשוק מאוד תחרותי, אנחנו בעולם תחרותי. יש הרבה תחרות, לא משנה גם, אני אומר, כל אחד ששומע אותנו, אנחנו טובים, יש לנו את הנישה הייחודית שלנו, אף אחד לא יכול להחליף אותנו, ועדיין בשוק, אלטרנטיבות, יש הרבה אלטרנטיבות. אגב, האלטרנטיבה הכי חזקה היא לא לעשות כלום, זאת אומרת, לא להתפתח או…

נדב: אוקיי.

ד"ר זייד: אתה יודע, אם אני רוצה שיבואו אליי עסקים שרוצים לשווק את עצמם או סופרים שרוצים לקדם את הספר, האלטרנטיבה הכי טובה זה שסופר מוציא והוא לא עושה כלום, לא שיווק, ואז הוא בוכה שאין לו תמלוגים וכאלה. אני הוצאתי בהוצאת… יש לי ספרים בהוצאת כתר, מודן…

נדב: ואז הוא אומר, "הנה, אתם רואים? צדקתי."

ד"ר זייד: בדיוק, בדיוק. אני הוצאתי בהוצאת כתר ומודן ואני בשבוע הספר חותם כבר 20 שנים ותמיד באים סופרים לשבוע הספר ויושבים שם, אוכלים ביסקוויטים ופשוט יושבים, מקטרים כמה רע להם וכמה אין תמלוגים. זה בכלל אלה שבאים לשבוע הספר.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אבל גם אתה רואה את ההתנהלות שלהם, שהם לא קמים לחתום לקוראים או שהם קמים בחמיצות, חותמים, חוזרים לשולחן במקום לדבר רגע עם הקוראים וכו'. דבר שלישי, אתה מדבר פה על כל המעטפת, ונכון, המעטפת מעצבנת, גם אני, שאני אוהב שיווק ומכירות, אני לא נהנה תמיד להוציא הצעות מחיר ללקוחות ולשלוח ווטסאפים ולהתקשר ולכתוב אולי דיוורים. לא כל פעם אני נהנה. אבל אם אתה מסתכל על התמונה היותר גדולה, התמונה יותר גדולה שאתה נותן ערך לקהילה שלך. וכל דיוור וכל פוסט וכל, אתה יודע, רילס וכל זה, בסופו של דבר זה נותן ערך ללקוחות, זה נותן תובנות, זה מספר להם על פעילויות שקורות וכו', ואנשים צמאים לזה ורוצים את זה. גם אני ואתה מסתכלים אצל אחרים מה קורה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אז ככה שזה לא… אל תסתכל על זה ש… אני, כשאני נפגש נגיד בטיפול, אז אני נותן ערך. אבל כשאני מעלה סרטון, אז זה סתם בזבוז זמן ורק כאב ראש. לא, אז הפוך. אז אפרופו תשנה את הסיפור הפנימי, תגיד אבל גם הסרטון זה ערך. לא כל אחד פה בשל לבוא אליי לפגישה פה אצלי בקליניקה או בזום. יש כאלה שאומרים, וואלה, אני רוצה לראות קצת סרטונים.

נדב: שמספיק לי הסרטון, זה נתן לי את מה שאני צריך.

ד"ר זייד: כן. דיברנו קודם הדרכת הורים, אז הדרכת הורים אתה יכול גם לקחת ליווי אישי של סופר נני ואני לא יודע מי, ועינת נתן ביחד, ואתה יכול סתם לשמוע פה ושם איזה פודקאסט ויכול לשמוע איזה רילס כאלה של איזה עשר שניות. שאגב, אפרופו חינם ומשפך שיווקי, אז גם סופר נני, מיכל דליות, נותנת הרבה רילס כאלה קטנים.

נדב: כן.

ד"ר זייד: יש לי צלם, פלג אלקלעי, שהוא גם הצלם שלה, והוא סיפר לי שהיא הקליטה 160 רילס כאלה קצרים ביום אחד.

נדב: וואו.

ד"ר זייד: יום אחד. עשר שניות כזה, ברמה של הילד… "הילדה לא באה כשקוראים לה לאכול לארוחת ערב? תתחילו לאכול בלעדיה". כאילו עשר שניות כאלה. אתה יודע, יש אנשים שמבחינתם זה מספיק, זה גיים צ'יינג'ר.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אז גם זה. נכון, זה אקט שיווקי כדי בסוף להביא את הלקוחות המשלמים, אבל גם זה נותן ערך לאנשים, לקהילה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אז לכן אני אומר, תשנו את הסיפור הפנימי, וכל סיפורי השיווק זה גם בסוף לתת ערך לקהילה, לפתח קהילה, שידברו עליכם. בסופו של דבר זה יביא את הלקוחות המשלמים, ואין מנוס מהאירוע הזה. אפשר אגב לעשות אאוטסורסינג. אתה יודע, גם אני עובד עם סוכני מרצים, סוכני ספרים, הוצאות לאור שעוזרים לך עם השיווק. אני גם משלם לצוות טוב שהוא עושה לי גם, אתה יודע, יחסי ציבור ורשתות חברתיות. אני כותב את התכנים אבל מפיצים לי אותם בכל הפלטפורמות, גם בעברית וגם באנגלית. אגב, יש לי רשימה בעברית ורשימה באנגלית. אבל בסוף אני זה שצריך לפקח על זה ואני זה שצריך לכתוב את התכנים ואני זה שצריך לתחזק את הצוות. כלומר, מהניסיון שלי, לא יהיה מצב ש… והרבה מטפלים ומאמנים וזה מנסים את קיצורי הדרך האלה של יש מישהו כבר ישווק אותי או אני רשום באיזו סוכנות.

נדב: אז זהו, אני שמעתי דווקא על מטפלים ומאמנים, שלהם מאוד מומלץ שזה הקול שלהם שיישמע ולא קול של חברה חיצונית שתשמיע במקומם.

ד"ר זייד: נכון, אני מסכים. ואני אומר פה גם, בדיוק מטפלים, מאמנים או כל מיני יועצים שרוצים כאילו לחסוך את השיווק, אומרים, אני רשום באיזו סוכנות מרצים אז מטפלים בי, או כבר יש איזה יחצ"ן, הוא ידאג. בסופו של דבר כל ספק שתיקחו, קודם כול אם זה ספק טוב, אז הוא גם מאוד עסוק וצריך לשבת לו על הראש. כאילו, לא משנה את מי תיקחו, אם זה מקדם אתרים או יחצ"נית או זה, לא משנה. חברת הפקה, כולם, מי שעסוק צריך שיישבו לו על הראש. אבל בלי קשר, אתה יודע, אף אחד לא ידאג לעסק שלכם כמוכם. אף אחד לא יתמחר את העסק שלכם כמוכם. אף אחד לא יהיה בתשוקה לעסק שלכם כמוכם. אז זה לא אומר שאתם צריכים לעשות הכול לבד, One Man Show, אני גם מלמד איך לבנות עסקים ממש מ-One Man Show להתקדם לעוד עובדים ולעוד ספקים ולעשות אאוטסורסינג גם. אבל זה כן אומר שצריך לפקח, ואם זה צוות לתחזק את הצוות ולנהל את הצוות, ואם זה ספקים חיצוניים, צריך לעזור להם עם הדברים האלה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: עשיתי הרבה קמפיינים יחצניים לספרים שלי ובכלל, ואני ראיתי שבסוף אתה עובד בשביל היחצ"ן. זאת אומרת, אנשים ששואלים אותי לקחת קמפיין יחסי ציבור, ותראו, זה לא קח יחצ"ן, תשלם לו לשלושה חודשים קדימה וזהו ושגר ושכח. לא, הוא או היא ידברו איתך, יגידו לך, תשמע, יש איזה סיכוי לאיזו כתבה ב-ynet, תכתוב לי 200 מילים עד מחר בבוקר. זה לעבוד בזה עכשיו, כן? או לא יודע, רדיו גלי כינרת, עכשיו לך תתראיין שם, סע לכינרת לשם, רוצים לראיין אותך. אתה עובד בזה. אתה עובד בזה, אתה לא סתם משלם ליחצ"ן ועכשיו מצפה שמחר להיות ב-7 ימים בידיעות אחרונות או משהו כזה. אתה צריך לכתוב חומרים. אגב, לא כולם ייכנסו או חלקם תכתוב 200 מילה עכשיו באמצע הלילה ומחר יעלו את זה לשעה אחת איפשהו בעמוד פנימי וזהו, וזה ייעלם, זה גם קורה. אז אתה יודע, אז אתה צריך לעבוד בזה. אז לצד העבודה המקצועית, צריך גם לתת בראש מבחינה שיווקית. ואתה יודע, כל מוצר מצליח, דיברנו על אנשים מצליחים ועל שעות המעבדה, גם כל מוצר מצליח, יש לו הרבה מאוד שעות מעבדה. אם תיקח דוגמה, הארי פוטר כזה, אז על כל ספר של הארי פוטר יש בכל שנה 100 ספרים כמו הארי פוטר שלא פחות טובים מהארי פוטר, שעשרה מתוכם מצליחים, מרוויחים קצת, ועוד 90 לא מצליחים כל כך. שלא לומר, נכשלים. כי הארי פוטר, לדוגמה, זו דוגמה לספר מעולה שגם מיועד אגב להרבה קהלי יעד.

נדב: גם, עד שהסכימו לקבל אותה.

ד"ר זייד: בדיוק, בדיוק. ספר מעולה, אבל גם שיווק מעולה. וגם שם יש סיפור סינדרלה שאף הוצאה באנגליה לא הסכימה לקבל את ג'יי.קיי רולינג. בסוף איזו הוצאה קטנה בקנדה ש…

נדב: כן.

ד"ר זייד: אתה יודע, סתם סיפור קוריוז, דיברנו על ה-Fuckup Nights וכל זה, אז בישראל הוא יצא בספרי עליית הגג, אחוזת בית, שעכשיו זה כבר מבית ידיעות אחרונות, אבל נפגשתי לפני הרבה שנים בפרנקפורט ביריד הספרים העולמי עם המו"ל שהוציא את הארי פוטר הישראלי. והוא סיפר לי, יש איזה מנוי כזה, איזה עיתון כזה של הוצאות לאור וסופרים, שגם אני מנוי אליו, שהוא כאילו עיתון כזה של… יש כמו מדור דרושים כזה בעמודים האחרונים, כמו מדור דרושים, יש כזה מדור של כל מיני הוצאות שמחפשות למכור זכויות וכאלה, ויש כל מיני כתבות על ספרים ומה חדש בתחום הספרים וכו'. והיום הוא מגזין דיגיטלי, אבל מחלקים בירידים גם מגזין פיזי. והוא סיפר לי שיום אחד הוא ראה מודעה שאיזו הוצאה קנדית מפרסמת שיש איזה ספר ילדים שרוצים למכור זכויות. והוא דיבר איתם וזה עלה אלף דולר לקנות את הזכויות. אלף דולר.

נדב: וואו.

ד"ר זייד: והוא קנה את הארי פוטר. הוא קנה את הזכויות להארי פוטר.

נדב: מדהים.

ד"ר זייד: ואז מן הסתם הספר התפוצץ בכל העולם וגם בישראל, מכר מסתבר מאות אלפי עותקים. ואז הספר השני, הייתה לו זכות יוצרים, זכות קדימות לקבל את הזכויות על הספר השני.

נדב: זכות ראשונים כזו, כן.

ד"ר זייד: אז בספר השני כבר הוא היה צריך לשלם הרבה יותר מאלף דולר, אבל זה עדיין השתלם לו מאוד. אבל מאז הוא הוציא את כל הספרים בגלל שהוא קנה את הראשון. אז גם פה יש הרבה סיכונים, סיכונים מחושבים אומנם, אבל מאיזו מודעה קטנה שאמרו מישהו רוצה לקנות זכויות, אתה יודע, כאלה.

נדב: אם ככה, לארוז את העניין הזה של ההתעסקות הזו בשיווק, מכירות, בבניית אוטוריטה, בניית קהילה, דיוור וכו',

ד"ר זייד: בניית משפך שיווקי.

נדב: להיזכר באסנס שלנו וכמה הוא חשוב לנו, ששם יושבת התשוקה.

ד"ר זייד: נכון.

נדב: והצבע המיוחד שלנו.

ד"ר זייד: נכון.

נדב: שכל אחד יש לו את הצבע שלו ואנחנו לא שני אנשים אותו דבר. וזה מה שייתן לנו את הדלק הזה שאנחנו זקוקים לו כדי באמת להתעסק בכל השכבות התומכות האלה מסביב.

ד"ר זייד: נכון.

נדב: ויותר מזה אתה אומר, גם אנשים מאוד מצליחים שיש להם כבר אנשים שעושים בשבילם את זה ואת זה ואת זה, עדיין הם צריכים לשים שם את הכתיבה, את הנסיעות, את כל הדברים שהם צריכים.

ד"ר זייד: בדיוק, אני יכול לתת לך מיליון דוגמאות. פעם אלון גל, חבר, קולגה, הרצנו ביחד בכנסים, אז הוא סיפר לי, עוד כשהייתה לו תוכנית בטלוויזיה בפריים טיים, "משפחה חורגת" והיה כזה בשיא, אז הוא אמר לי, אני, כשאני עושה יחצנות, אני עובד בשביל היחצנים, אני אומר כל דבר תעשו, רדיו ברמת הגולן, אני נוסע להתראיין, נוסע לשם, הלוך חזור, נוסע בשביל איזו שעה שישמעו אותי כמה אלפים שם. ואתה יודע, יש סיבוב בחנויות ספרים שאתה מסתובב, אז כל פעם שיוצא לי ספר חדש, אני הולך לחנויות ספרים, מסתובב קצת, מדבר עם מוכרים ומוכרות. ולפעמים אני שואל, איזה סופרים מגיעים הנה? כאילו, איזה סופרים פגשתם? אז תמיד אומרים לי, חלק אומרים לי אתה כמעט הסופר היחיד שהיה פה, אבל חלק אומרים היו פה בודדים, היה פעם ליעד שוהם ו… איך קוראים לו, נחמיה שטרסלר ויובל אברמוביץ' וכל מיני כאלה. ואז הם נותנים לי שמות של סופרים שכולם כתבו רבי מכר. עכשיו, זה לא סתם. זה בדיוק הביצה והתרנגולת. הסופרים הלכו וכתתו רגליים והלכו לחנויות ודיברו עם המוכרים, ואחרי זה… וכמובן הספר היה טוב אבל צריך גם לעזור לו, אבל אחרי זה הספר נהיה רב מכר. אין קטע של אוקיי, פרסמתי ועכשיו אני אשב לי בבית ואנוח על זרי הדפנה ולא אעשה כלום ולא אתראיין בשום כלי תקשורת ולא אעשה יחסי ציבור ולא זה, והספר פשוט יהיה רב מכר. אז יש פה תמיד את המוצר הטוב לצד שיווק טוב. אני אתחבר אבל למה שאמרת, צריך למצוא את השליחות שלכם, צריך למצוא את ה"למה" שלכם. אתה יודע, יש עוד משפט שהוא נקרא לזה קלישאה אבל נכונה, שמי שיש לו "למה" חזק, הוא יכול להתגבר על כל "איך".

נדב: כן.

ד"ר זייד: אז גם מי שלא שינה את הסיפור הפנימי וחושב שלעשות רילס או לעשות סרטונים ביוטיוב זה מעצבן וזה שוחק, אם ה"למה" שלך חזק, ה"למה" שלך הוא שהספר שלך יגיע לכמה שיותר אנשים או הרצאה שלך תגיע לכמה שיותר אנשים או שהקליניקה שלך יהיו בה כמה שיותר מטופלים או שהשיטה שלך תגיע לכמה שיותר אנשים וכו' וכו', אז אתה תעשה גם את הדברים הקטנים האלה, המעצבנים של לשלוח ווטסאפים ולשלוח הצעות מחיר וקצת לדבר עם אנשים שיחות מכירה וקצת להעסיק אנשים ולנהל אותם וכו'. וכמו שאמרנו, אפשר אאוטסורסינג לעשות, אבל צריך גם לפקח על זה ברמה כזו או אחרת.

נדב: כן. אני רוצה לשאול אותך על הלא נודע.

ד"ר זייד: כן.

נדב: בעולם העסקי אנחנו משתדלים שיהיה כמה שיותר נודע, כמה שיותר ידוע, תכנון מדוקדק, צפי, תחזיות וכו'.

בעולם האישי ההתפתחותי אנחנו לומדים להתחבר, להיות חברים קצת של הלא נודע. ללמוד להיות נינוחים בתוך אי הידיעה. כי מתוך אי הידיעה יכולים לצמוח דברים מאוד גדולים, דברים מאוד יפים. וזה גם נותן איזשהו מקום של עמידות, למשל אם ניקח את הקורונה. תקופה שפתאום הופיעה, יום בהיר אחד, בלי שאף אחד מוכן, והנה אנחנו נכנסים לאיזשהו לא נודע. ואז האם אנחנו מיודדים איתו ויודעים להגיב בצורה שהיא מודעת יותר, או לא מיודדים עם הלא נודע בכלל ואז מגיבים בפאניקה גמורה?

איך אתה פוגש את זה גם מתוך ההתפתחות האישית שלך שאתה עושה, יחד עם עולם עסקים שמחפש כל הזמן ידוע ו…?

ד"ר זייד: קודם כול עולם העסקים יכול לחפש ידוע, אבל גם בעולם העסקים יש המון אי ודאות והמון, אתה יודע, קורים דברים, משברים. אני מעל 20 שנה עצמאי והקורונה זו דוגמה מצוינת, אבל היו עוד הרבה דוגמאות. אני מספיק ותיק כדי לזכור את הסארס שהיה, אני פשוט עובד גם מול ארצות הברית וגם מול המזרח הרחוק וכו', בהרצאות, סדנאות, ספרים שלי שיוצאים שם וכו'. היה את הסארס בתחילת שנות האלפיים, היה את משבר הסאב-פריים ב-2008, מיליון מלחמות. אתה יודע, צוק איתן, עמוד ענן, ענבי זעם, כל השמות האלה. כל פעם מבצע, אז אנשים שוכחים, אבל זה משבית אותך לחודש, כאילו, אתה יודע, חצי מדינה במקלטים וסיפורים. ומשברים כלכליים ואלף ואחד דברים. אז הקורונה הייתה דוגמה באמת עולמית, שאגב גם שם יש הרבה מה להגיד על הקורונה, היו כאלה שהרוויחו בענק, היו כאלה שהפסידו בענק, אבל היה אפשר להתגבר על זה.

אז אני אומר שמאוד חשוב החוסן המנטלי. החוסן המנטלי נכון תמיד, אבל בעיקר בתקופות אי ודאות, בתקופות משבר, ותמיד יש לנו עליות וירידות בחיים. לא חייב להיות דרמטי כמו לדוגמה גירושין או קורונה או פיטורים, אבל זה כן יכול להגיע למצב של קצת משבר זוגי וקצת אפילו ריב הבוקר היום. אתה יודע, אני עבדתי במוקדי מכירות, יש אנשים שאתה יודע, באו, רבו. מישהי רווקה רבה עם החבר שלה בבוקר, היא, סליחה, תדפוק את כל הלידים כל היום, היא לא תמכור כלום. למה? כאילו, בואי, תיכנסי, תעשי "ריסט", תגיעי לעבודה, תעשי "ריסט". להיפך, תשני את הסיפור הפנימי, תגידי דווקא היום אני… היה לי רע בבית אבל עכשיו יהיה לי טוב בעבודה, בוא נשפר את היום הזה. תשתי איזה קפה, תקטרי לאיזו חברה רבע שעה, תעשי "ריסט" ותתחילי למכור, תתחילי לעשות שיחות או תתחילי להיות נעימה. במקום זה את מביאה את הסיפור הפנימי של הבית לעבודה, ואז גם בעבודה לא נעים לך וכו'. זאת אומרת שיש פה המון עניין של חוסן מנטלי. עכשיו, התחילה הקורונה לדוגמה לפני כבר X שנים, אתה יודע, היו אנשים שפשוט השתבללו, מה שנקרא ישבו בבית, נהיו פסיביים לגמרי, השמינו, חיכו שהממשלה תגיד להם מה לעשות, חיכו שיעדכנו אותם הפרויקטור מתי יש את הסגר הבא, חיכו למענקים מהמדינה שהגיעו, לא הגיעו, הגיעו מספיק, לא הגיעו מספיק, ופשוט בזבזו ככה המון זמן מהחיים. והיו כאלה הפוך, שאמרו אוקיי, הגיעה הקורונה, מה אני עושה? איך אני ממציא את עצמי מחדש? אתה יודע. ואני הייתי מאלה שממש המציאו את עצמם מחדש. אחד הדברים שאני מאמין בהם בשיווק זה תפזר את הסיכונים שלך, אפרופו, תיקח סיכונים, רק סיכונים סבירים. אז לדוגמה, גם לי נגמרו, נקטעו ההרצאות הפרונטליות, לא היו הרצאות פרונטליות ולא היו גם כנסים תקופה ארוכה, אבל היו הרצאות זום אז התחלתי לעשות הרצאות זום, הייתי מהראשונים שעשו בישראל הרצאות זום ואחרי זה גם כנסי זום גדולים. וחנויות הספרים נסגרו, אז לא מוכר את הספרים שלי בחנויות אבל מצד שני התחילו לעשות משלוחים של ספרים, ופתאום ספרי האודיו, השמע והדיגיטל, ה-ebook גדלו, אז עשינו קמפיינים באמזון, במקום לספרים מודפסים, לספרים דיגיטליים, כי עכשיו כולם הזמינו הביתה ספרים וכו' וכו' או משהו כזה. זאת אומרת, אתה צריך להמציא את עצמך מחדש מהר מאוד.

נדב: זאת אומרת, אם אפשר לומר, כשאתה לא נבהל, אז יש איזו בהירות ואתה יכול להתחיל לחשוב על ההזדמנויות גם בזמן כזה שפתאום נופל איזה מסך ואנשים אחרים רואים שחור לגמרי.

ד"ר זייד: נכון. עכשיו, עוד פעם מסך, יש אנשים ש… תראה, כולנו בני אדם וכולנו יש לנו רגשות ומפחדים ויש לנו אי ודאות ומתבאסים וזה לא נעים לאף אחד. הקורונה לא הייתה אירוע נעים לאף אחד, בהתחלה שלה, שעוד לא ידעו מה קורה וכו'. ועוד לא היה חיסון ולא הייתה תרופה. היום אני מתייחס לזה כמו מחלה רגילה, כמו שפעת או כל דבר אחר. אבל אותו דבר מלחמה, מבצע, כל דבר. יש תקופות לא נעימות בחיים, אז אחת, צריך לחזק את עצמך כדי להתכונן ליום פקודה. שתיים, הדרך הכי טובה לפתור בעיה זה למנוע אותה, אז אם אתה… לדוגמה, אם אני מטפל בעצמי בהורות ואני הורה יותר טוב, אז אני גם מונע ריבים עם הילדים. זה לא שיש לי ריב עם הילד ואני מתבאס.

נדב: כן.

ד"ר זייד: ודבר שלישי, כשכבר מגיעים אירועים שהם לא בשליטתנו, כמו שוב מצב פוליטי, מצב כלכלי, מצב עולמי, סיפורים כאלה ואחרים, מצב ביטחוני, אז אני כבר בא יותר מוכן. ואני גם יותר מוכן גם בראש, לא רק פרקטית. גם אם לא באתי מוכן פרקטית, אבל באתי מוכן בראש, אני יודע לעשות את ההתאמות. אז אחרי תקופת שביזות קצרה, הרבה יותר מאחרים, כי מותר קצת להיות גם עצובים, עייפים וכו', אנחנו בני אדם, מייד מתאפסים ומחשבים מסלול מחדש.

נדב: כן. ועכשיו אמרת משהו שהוא ככה אומנם בכמה מילים ומאוד מהיר, אבל הוא מאוד חשוב, והייתי שמח שתרחיב עליו, בהסתכלות ההתפתחותית או המיינדפול, החוויה של רגשות נמוכים היא חוויה שיש לעשות לה מקום ולתת לה להתאוורר. לבוא, לומר את שלה ולהתאוורר החוצה, ואז אפשר לחזור לשיווי משקל שלנו ולהמשיך. בעולמות האלה של קואצ'ינג, אולי אפילו קואצ'ינג עסקי, הכול נורא חזק, חד, יש פחד, שים סכין בין השיניים ותילחם בפחד ותקרע אותו וכזה, ויש איזושהי תחושה שאין לגיטימציה, אין מקום לרגשות הנמוכים. ברגע שהם מופיעים תקרע אותם במכות ותשאג ותרוץ קדימה.

ד"ר זייד: לא, אז אני גם פה חושב אחרת. תראה, אנחנו היום בעידן של שילוב של רוח וחומר. ופעם היה… אתה גם דיברת על האמונה המגבילה שהייתה לך, שאו שיש חומר, שאתה איזה איש עסקים או איש הייטק ואתה כולך בחומר ואתה רק משקיע במניות ורק קורא פודקאסטים מקצועיים ותכנות ואין לך מושג. או שאתה איזה רוחניק עם שרוואלים קרועים בפרדס חפלה או מקומות אחרים כאלה עם הסטיגמה או באיזה הר בנגב בסופי שם, בשיטים, ואתה כאילו חי משקל וחצי. לא, יש היום שילוב נכון של רוח וחומר. היום גם מטפלים, מאמנים וכל מי שעוסק ברוח יכול וצריך להתפרנס מאוד יפה, לא רק להתפרנס בכבוד רק מזה, אלא להרוויח מאוד יפה. היום כל אנשי העסקים המצליחים שאני מכיר, יש להם היבט רוחני כזה או אחר. יותר מזה, אנחנו בסוג של העידן החדש, הבריאה החדשה, של סליחה, נגמר הבית זונות של אתה יכול לרמות את כולם ואתה יכול, סליחה, לדפוק את כולם ותצליח בעסקים. זה לא עובד ככה. אתה יודע, גם פה אני מכיר כמה אנשים עשירים מאוד שהם, סליחה, זה חארות של אנשים וקמצנים, ולאורך שנים עשו דברים פחות נעימים. אין יותר דבר כזה. אתה יודע, יש משפט שאומר, בארצות הברית קוראים לזה אין סוחר סמים זקן. כלומר, אין דבר כזה מישהו שמה שנקרא כל חייו סחר בסמים והוא כאילו הזדקן לפנסיה ויפרוש לאיזה אי.

נדב: כן.

ד"ר זייד: תמיד בסוף כולם או נרצחים או בכלא. תשים לב, גם תמיד בסרטים של הפשע, תמיד בסוף יש איזה מעגל שנסגר. הם חיים כמה שנים או כמה עשרות שנים נהדר, מה שנקרא ברמת חיים גבוהה, כולם מעריצים אותם, עד שנגמר. זה נגמר איכשהו בסוף. אז גם פה, אין יותר את העניין הזה של אתה תהיה חרא לאנשים ותהיה שקרן ותעשה פייק ניוז ותעשה זה, ואתה לאורך זמן תשרוד. אין, השוק יקיא אותך. והיום מי שרוצה להצליח בעסקים חייב לשלב רוח וחומר. ועוד פעם, אנשי רוח ששומעים אותנו צריכים להתחזק בחומר ואנשי חומר צריכים להתחזק ברוח, אבל זה גם וגם.

לגבי מה שאמרת, אז עוד פעם, זה לא העניין הזה של אין מקום לרגשות, יאללה, להסתער. לא, יש מקום לרגשות ותהיו בחמלה כלפי עצמכם, מותר להרגיש. ויותר מזה, גם התקשורת, חלק מהעניין של שילוב רוח וחומר, זה לתקשר יותר טוב באמצעות רגשות. אגב, זה שריר שאני מתאמן עליו מאוד חזק ואני רחוק מאוד מלהיות טוב בזה, נקרא לזה. אבל מתאמן מאוד חזק לדבר את הרגשות שלי מול בת הזוג שלי, מול הילדים שלי, מול ההורים שלי, מול המשפחה, מול חברים, מול עובדים, מול כולם.

נדב: כן.

ד"ר זייד: להביע רגשות, לעשות אגב תקשורת מקרבת כשיש קונפליקטים, שזה בכלל שפה שלמה.

נדב: מה גם שבמכירות או שיווק…

ד"ר זייד: מכירות, בכלל, כל הסיפור הזה…

נדב: אתה מחבר את הקהל רגשית.

ד"ר זייד: נכון, נכון. עכשיו, גם במכירות, כל מיני תסריטי שיחה או מניפולציות רגשיות כאלה ואחרות שהיו נכונים לפני 10, 20 שנה, ובאמת היו נכונים וטובים ואולי גם אני השתמשתי בהם פעם ב… הם כבר לא רלוונטיים היום. השוק היום מזהה מתי זה לא אותנטי, השוק היום מזהה מתי זה פייק.

נדב: כן.

ד"ר זייד: ואתה יודע, בסוף אתה צריך לעשות… אני אומר שהיום זה Inspiration, לא Desperation. זה לא כאילו לבאס את האנשים ואז תמכור להם דרך הבעיות שלהם, תעצים את הבעיה. תן להם השראה, תן להם זה והם יבואו.

נדב: כן.

ד"ר זייד: אפרופו, זה מתחבר לכל מה שדיברנו פה, ל-Know-Like-Trust, המשפך השיווקי ולהיות אותנטי ולשמור על הקול הייחודי שלך, לא לתת לאיזה חברה חיצונית לספר עליך. כל זה קשור…

נדב: יותר ויותר אני שומע ששואלים את הלקוחות באמת מה אתה צריך, ולא אומרים להם "אני אגיד לך מה אתה צריך ואני אדחוף לך בכוח".

ד"ר זייד: כן, זה בדיוק ה… אני תמיד אומר, הלקוח אומר לך מה הוא רוצה, אתה בתור איש מקצוע יכול להבין או לכוון אותו למה הוא צריך. יכול להיות שהלקוח אומר "אני צריך א'", אתה אומר "אוקיי, כדי להשיג את א' אתה צריך גם את ב' ו-ג' ו-ד'".

נדב: כן.

ד"ר זייד: יכול להיות, זה בסדר, אם באמת זה נכון, אם זה אותנטי. אם זה אותנטי, אין שום בעיה גם למכור לו את זה. המילה למכור, למי שמפריעה לו המילה למכור, תחליפו אותה במילה להציע. להציע שירות או מוצר שאתם יודעים וחושבים שהוא יעשה טוב ללקוח.

נדב: כן. עכשיו, כשאני מצליח לחבר להצעה הזו את הרגשות שלי באמת, ולא איזשהו מכבש או איזשהו משהו שקראתי בספר,

ד"ר זייד: בדיוק.

נדב: אז יש סיכוי הרבה יותר טוב שהלקוח ירגיש שאנחנו יוצרים חיבור, ממש.

ד"ר זייד: נכון, ולכולם יש שוק. לכל אחד יש שוק. אתה יודע, לא צריך שכולם יאהבו אותך, בעיקר אם אנחנו מדברים פה על שוק האימון, טיפול, ייעוץ, גישור וכו'. ובעיקר אם אנחנו מדברים פה על נותני שירותים ובעיקר אם אנחנו מדברים פה על One Woman Show, One Man Show, אז עוד יותר חייב להיות החיבור האישי, כי זה או שאתה אומר, אוקיי, אני באתי לחנות, אני צריך משחק לילד, גם אם המוכר פה מעצבן או חרא או לא יודע לדבר איתי בכלל, לא משנה, אני צריך את המשחק, סותם את האף, את הפה והולך.

נדב: כן.

ד"ר זייד: פה אתה בקשר עם מישהו, אתה בתהליך עם מישהו, זה סוג של משרת אמון, אתה יודע, לייעץ למישהו. אז על אחת כמה וכמה צריך את זה.

נדב: זאת אומרת שאנחנו הולכים לעידן שבו האותנטיות הולכת ומתגלה יותר ויותר.

ד"ר זייד: אנחנו כבר בעידן הזה של אותנטיות. ואתה יודע, המילה אותנטיות, גם אפשר להתווכח מה זה. אמר לי פעם יועץ דיגיטל בפייסבוק, יועץ פייסבוק מאוד מאוד בכיר. הוא אמר לי משפט שנורא הצחיק אותי, הוא אמר לי "אנשים ברשתות עובדים נורא נורא קשה כדי להיות אותנטיים". תחשוב על המשפט הזה, משפט דבר והיפוכו.

נדב: כן.

ד"ר זייד: עכשיו, מה שהוא התכוון, זה שאנשים מצלמים 200 תמונות, ואז יושבים שעות ובוחרים את התמונה הכי טובה, ואז עושים עליה פוטושופ ואז מעלים אותה. אז זה לא בדיוק אותנטי. עכשיו, זה קיצוני אחד. קיצוני שני זה להיות אותנטי מדי, זה לבוא, עכשיו להעלות סרטון בארבע בבוקר שהרגע קמת עם פיג'מה ואתה כזה כולך עייף והסרטון נראה לא טוב, ואתה אומר זה האותנטי שלי. לא, אז איפשהו באמצע. אז כן להתרכז וכן לעשות את זה כמו שצריך, אבל כן לשמור על הייחודיות שלכם והערכים שלכם והכול. אז זה להיות אותנטי, זה להיות אמין. אני מדבר על העולם החדש עכשיו, זה להיות אמין, זה להיות אותנטי, זה לאהוב אנשים באמת. אתה יודע, אני חושב שבמכירות אתה לא יכול להצליח אם אתה לא אוהב את הלקוחות שלך. לא משנה, גם הרצאות, מרצה חייב לאהוב את הקהל. אם אתה…

נדב: נכון.

ד"ר זייד: תאהב את הקהל, יאהבו אותך בחזרה. שוב, מתחבר לסיפור הפנימי שאמרנו קודם, שאם אני בדרך להרצאה בשמונה בערב, אני כולי מתבאס. אתה יודע, אנחנו עכשיו בתקופה של פוליטיקה, גם יש בחירות, אז גם יצא לי ללוות מועמדים לפני שנים בכל מיני קמפיינים פוליטיים כאלה ואחרים. גם, אתה מדבר שלוש, ארבע פעמים ביום מול כל פעם קהל אחר, המון נסיעות. זה נורא מייאש, מתסכל, מעייף. אבל אם אתה בא בתשוקה, אתה מתחיל כל הרצאה מחדש כאילו… בסוף אנשים באו לשמוע אותך. יצאו מהבית, התלבשו, באו.

נדב: כן.

ד"ר זייד: תכבד אותם, לא משנה אם זה 20 איש או 200 איש, ולא משנה אם זה ביישוב רחוק וזה. תן את הכי טוב שלך, תשנה את הסיפור הפנימי.

נדב: כן. עכשיו, שאלה אחרונה ככה לסיום. אני רוצה לשאול על הסוויץ' הזה בראש, מה שאנחנו אוהבים לקרוא לו מיינדסט, מצב הוויה. כשאנשים מחליטים באמת לצאת אל העצמאות הזו, כדי להביא את התשוקה שלהם לידי ביטוי, בין שזה מוצר מוחשי, חומרי, ובין שזה מוצר נגיד טיפולי, מה צריך לקרות להם כדי שהם יתחילו לנוע בעולם הזה של העצמאות בצורה שהיא כמה שאפשר קלילה ולא מלאה בפחד וכבדה ואיטית מאוד וחוששת?

ד"ר זייד: אוקיי, אז יש הרבה… התשובה מתחלקת להרבה גורמים, אני אגיד בקצרה.

נדב: בקצרה.

ד"ר זייד: קודם כול לקחת ייעוץ, כי תמיד… כשאני אומר ייעוץ, לקחת אנשים שכבר עשו את מה שאתם רוצים לעשות וללמוד מהם. אתם לוקחים אנשים אחרים, לא כי הם יותר צעירים מכם או מבוגרים מכם או חכמים מכם או כאלה, אלא פשוט הם עשו משהו שאתם רוצים לעשות,

נדב: הם כבר הלכו בדרך הזאת.

ד"ר זייד: הם הלכו בדרך, זה מה שנקרא קיצור עקומת הלמידה. אתם תשלמו להם כסף, אבל זה יחסוך להם המון כסף, זמן ואנרגיה והמון טעויות בדרך. וגם לשים לב בין עצה ודעה, לשאול אנשים שעשו את זה באמת ולא כאלה שרצו ולא עשו או כאלה שעשו ונכשלו וכאלה. אתה יודע, עצה זה מישהו שעשה והצליח. דעה זה מישהו שאפילו לא עשה ועכשיו אתה שכיר, אתה בהייטק ואתה שואל מישהו, "תגיד, כדאי להיות מטפל?" מה הוא יגיד לך? "בטח, בטח, תעשה מזה כסף". הוא בעצמו עדיין נשאר בהייטק. לא משנה אם יש לו חלומות או שהוא הדחיק או אין לו חלום בכלל.

נדב: כן.

ד"ר זייד: מה הוא ידע לעזור לך? אתה יודע, ואנשים לפעמים שואלים את האנשים הלא נכונים. אז קודם כול להתייעץ. ודבר שני, לתכנן את זה בצורה נכונה. דבר שלישי, להתחבר ל"למה" שלך ולשליחות הגדולה, כי כמו שאמרנו, אם אתה יודע למה אתה עושה את זה, אז יהיה לך הרבה יותר קל להתגבר על האתגרים של העצמאות. דבר רביעי, גם לקחת את זה לאט לאט. זאת אומרת, אם אתה עכשיו נגיד, ניקח את הסיפור שלך, אם אתה עכשיו בהייטק, משרה מלאה והכול, אז לא יום אחד להתפטר ואז להתחיל לחשוב אוקיי, מה אני עושה. לאט לאט תתחיל ללמוד, להתחיל להתפתח, להתחיל לתכנן את העסק, להתחיל אולי אפילו הילוך שני, שלישי תוך כדי עבודה.

נדב: כן.

ד"ר זייד: ואז כשאתה יוצא ומתפטר מהעבודה, ונגיד כבר אין לך את המשענת הכלכלית, יש לך כבר קצת הכנסות או כבר תוכנית עבודה מה עושים בפרק הבא, לצורך העניין. וגם, עוד פעם, דיברנו על חוסן מנטלי, זה לעבוד הרבה על החוסן המנטלי, להבין שמצד אחד יש לנו מתנה מאוד גדולה לתת לעולם, לכל אחד מאיתנו, ומצד שני אף אחד לא מחכה לנו בחוץ וצריך לשווק וצריך למכור וצריך לדעת לספר על עצמנו וצריך לפעמים לצאת מאזור הנוחות. אתה יודע, אנשים שהיו שכירים הרבה שנים, אתה מכיר את זה,

נדב: כן.

ד"ר זייד: וואחד יציאה מאזור הנוחות ווואחד החלפת דיסקט, כי זה עולם אחר לגמרי. אני יכול להגיד לך עליי, אני אתן פה קצת את הפרטים שלי, גם שמי שרוצה להתייעץ, מי ששומע אותנו פה, אני הוצאתי לאור הרבה מאוד סופרים שהיה להם חלום לכתוב ספר ופחדו מאלף ואחת סיבות לעשות את זה, ושהוציאו ספרים. מרצים שפחדו מלהרצות או לא ידעו איך ומי ומה, וכתבו הרצאות ועזרתי להם לשווק ולפתח את ההרצאות. על יזמים שרצו, סטארטאפ, היה להם חלום ורצו לקדם את זה. עצמאים, עצמאיות שרצו לקדם עסק, לפתוח. אז הוצאתי לאור הרבה שכירים שהפכו לעצמאים, ועצמאים שגדלו ועסקים שגדלו וכו'. אנשים שפעלו רק בישראל ורצו להוציא לחו"ל. אז כל הדברים האלה, מי שרוצה ורוצה לדבר איתי ושמע משהו שאמרנו עכשיו והתלהב, אז באמת מוזמן לפנות אליי באהבה, אני גם מאוד זמין ונגיש, כמו שאתה יכול להעיד.

נדב: כן, לגמרי.

ד"ר זייד: אז אני אתן את הטלפון הנייד שלי, 054-8001200. תרשמו.

נדב: אנחנו נכניס גם את הפרטים האלה בפרק.

ד"ר זייד: תכניס את הפרטים, אפשר להתקשר, אפשר לשלוח ווטסאפ.

המייל שלי yaniv@yanivzaid.com

האתר שלי persuasion.co.il

עם הרבה מאוד מאמרים וטיפים וסרטונים. יש לי גם ערוץ יוטיוב, תעשו יניב זייד ביוטיוב, yaniv zaid ביוטיוב, תראו מאות סרטונים שלי, באמת, על כל מה שקשור בכל מה שדיברנו, ההיבט המנטלי, החוסן המנטלי, השיווק, המכירות, לפתוח עסק, להקים עסק, לעשות נטוורקינג נכון, למכור את המוצרים שלכם, הכול, הכול, הכול. כל המידע זמין חינם בשבילכם. וגם בכל הרשתות החברתיות שלי.

נדב: השאלה האחרונה, התשובה האחרונה, אני חושב שהיו מכוונים בעיקר לאנשים שרוצים פתאום להתעורר באמצע החיים. לפני ההקלטה דיברנו על גיל 40 כגיל שקורה בו משהו. אז לכם שרוצים…

ד"ר זייד: זה גיל הבינה. גיל הבינה ביהדות. יש כמה נקודות, נקודות זמן כאלה, 13.

נדב: לפי הקבלה, נכון.

ד"ר זייד: לפי הקבלה, נכון.

נדב: אנחנו קוראים לכם להתעורר ולהגשים ולהעז ולעשות ולצאת מאזור הנוחות. ואפשר בהדרגה, לא חייבים לקפוץ לבריכה העמוקה מייד.

ד"ר זייד: נכון. אגב, זה נכון לכל גיל. גם אם מישהו בן 20 ששומע אותנו, גם בן 30, גם 50.

נדב: לגמרי.

ד"ר זייד: יותר מזה, אתה בן 40 ואתה עכשיו סתם דוגמה, כמו שקרה לך, אתה יצאת מההייטק אחרי 21 שנה בהייטק, יוצא לעצמאות, זה לא שהתחלת מאפס, אתה מביא איתך את הניסיון והקשרים והכישורים של 21 שנים.

נדב: נכון.

ד"ר זייד: ואת מעגלי ההיכרויות ואת האנשים. זאת אומרת, אנשים לפעמים חושבים התחלתי משהו חדש, אני מתחיל מכלום, ואז הם מאבדים את הביטחון לגמרי.

נדב: כן.

ד"ר זייד: הפוך, אתה בא עם המון ניסיון. אתה בן 40, התחלת משהו שגם מישהו שבן 20 מתחיל, יש לך הרבה יותר יתרון עליו. זה לא שלו יש יתרונות עליך.

נדב: נכון. אצלי הדבר הבולט זה הידע הטכני והיכולת להסתדר, אפילו עדיין יותר טוב מהילדים שלי.

ד"ר זייד: יפה. נו, זה מדהים.

נדב: טכנולוגיה, שזה באמת יוצא דופן. אני רוצה להודות לך מאוד על השיחה הזו.

ד"ר זייד: בכיף.

נדב: היה לי כיף גדול.

ד"ר זייד: גם לי, נדב, תודה רבה.

נדב: ואנחנו נשתמע בפרק הבא.

ד"ר זייד: נשתמע, ותרגישו חופשי באמת לפנות, באמת באהבה. אני יודע שלא כל אחד אומר את זה בכל פודקאסט, אבל באמת, שמעתם, יש לכם שאלות, הערות, דברו איתי. יש לכם נייד, מייל, אתר, הכול. כל הפרטים יופיעו. צרו איתי קשר באהבה.

נדב: מהמם. ביי, להתראות.

ד"ר זייד: ביי ביי.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

48 views0 comments

Comments


bottom of page