top of page
Search

ציפור פיננסית - פרק 4: פרקטיקה נטו - כיצד מגדילים את ההכנסות במשפחה

הפרק הוקלט טרם מלחמת חרבות ברזל ועוסק בנושא של הגדלת הכנסות במשפחה. הצער, העצב, השכול והאובדן הקשה לאור המלחמה, דורשים עדיין התעוררות של משק הבית כדי למנוע מצב שהמכה הבאה תהיה הכלכלית. יהב שפינרד (מלווה משקיעים בישראל ובחו"ל) תמיר שרון (מנהל בקהילה ציפור פיננסית ומלווה משקיעי נדל"ן) ושהם לוי (יזם שיווק סדרתי ובעלים של משרד יחסי ציבור) מסבירים מה משפחות צריכות לעשות כדי להגדיל את ההכנסות שלהן. *אין לראות באמור בפרק המלצה להשקעה או תחליף לייעוץ*

 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 24/10/2023.

שהם: ברוכים הבאים לפרק החמישי של הפודקאסט "ציפור פיננסית" של הקהילה "ציפור פיננסית".

[מוזיקת פתיחה]

אני שהם לוי, יזם סדרתי בעולמות השיווק, ואיתי תמיר שרון.

תמיר: ערב טוב.

שהם: מנהל בקהילה, ומלווה משקיעים בארצות הברית, ועוד פרק עם יהב שפינרד המקסים, שהוא מנכ"ל "קפטן אינווסט". והפרק הזה הולך לעסוק בנושא שלא מדברים עליו מספיק. כולם מדברים על צמצום הוצאות, וצמצום הוצאות זה מאוד-מאוד חשוב, אבל אף אחד כמעט לא מדבר על הגדלת הכנסות ואיך עושים את זה. אז אנחנו בחרנו להקדיש לכם את הפרק הזה, הכי פרקטי, בגובה העיניים ולעניין, כדי שנוכל כמה שיותר ללמוד על הגדלת הכנסות ואיך עושים את זה, ובדגש - עם סיכונים נמוכים. לא נציג לכם כאן דברים, שאנחנו חושבים שעלולים להיות מסוכנים. ואני אגיד עוד משהו, מי שבוחר להיות יזם ב-full power ומוכן לקחת סיכונים, זה עניין אחר, הפרק הזה הוא יותר למשפחות, ולציבור כמה שיותר רחב - איך מגדילים הכנסות, ואיך עושים ומה עושים. אני קודם כל רוצה להגיד תודה ל"סחבק", אתר המשרות לצעירים מקבוצת "אולג'ובס", שמארחים אותנו, ממש בכיף, ובשמחה, ועם מים וקפה, וממש אהובים.

תמיר: שתהיו מבסוטים.

שהם: אז, אני רוצה להתחיל פה עם השאלה… נייצר את זה כמו פאנל, שאלה ראשונה שניכם. לפני שדיברנו על הפרק הזה, הפתעתם אותי, וסיפרתם לי שאתם הקמתם עוסק פטור, יחסית מאוד-מאוד מוקדם. אז יהב, אני יתחיל איתך, אתה עשית את זה אחרי שהשתחררת מהצבא?

יהב: אני עשיתי את זה כמעט מיד אחרי השחרור, היה באמצע טיול של שנתיים, אבל באמת… ביום שהתחלתי להיות בעצם בשוק העבודה, נקרא לזה ככה, אחרי הטיו… השירות הארוך וטיול של שנתיים וחצי, אז חזרתי לארץ, ובעצם, צברתי הרבה מאוד חוויות בטיול שלי. אני חציתי את האוקיינוס השקט על סירה. ודיברתי עם המורה שלי או משהו כזה, שיחת חולין ברחוב, והיא אמרה שהיא תשמח לבוא, ושאני אדבר עם התלמידים בבית הספר על ההרפתקה שלי, ושאלה אם אני יכול להוציא לה קבלה. אני באינסטינקט שלי, אמרתי לה: "כן", ואז חזרתי הביתה ובדקתי בגוגל מה זה אומר בכלל להוציא קבלה. לא היה לי מושג, אני הרגע כאילו חזרתי מטיול גדול, וככה בעצם פתחתי את העוסק פטור לראשונה.

שהם: פששש!

יהב: אז כן, העוסק פטור מלווה אותי כבר מעל שש שנים, או חמש שנים, ואני חושב ש… ההכנסות שמה הם מאוד מגוונות, חוץ מהעסק שיש לי היום, כמובן, אז אני מאוד מאמין בהגדלת הכנסות, ולחשוב בצורה יצירתית, על איך אנחנו יכולים בעצם להפוך את הדברים שאנחנו אוהבים, לעוד כסף. נראה לי שזה המפתח.

שהם: ואתה מתפרנס גם היום, גם הרצאות, כאילו בשוטף, מלבד העסק לליווי משקיעים.

יהב: אני מעביר הרצאות גם בחברות הייטק, גם בפאבים בתל אביב, וגם ב… בכל מקום שבעצם ישמח לשלם לי כדי לשמוע את… על ההרפתקה שלי באוקיינוס. וזה אחלה, זה פשוט כיף, כי גם אני מחיה את הסיפור שלי, וגם אני נותן… כאילו, מפריח תקווה ושמחה אצל אחרים. ובלי שום קשר, אני לוקח כאילו משהו שהוא גם ככה נצור בתוכי, ומשהו שאני שולט בו, וחוויתי אותו בעצמי, והופך את זה לעוד הכנסה.

שהם: וזה מרגש אותך, כאילו, אתה גם לא מרגיש ממש: "וואי, איך אני עובד קשה בהרצאות, אני…"

יהב: לא, לא, לא.

שהם: זה כאילו בכיף מגיע.

יהב: כן, זה כמו לשבת עם חברים בסלון, ולספר להם מה… סיפורים שלך מהטיול, זה קורה לכולכם, שאתם מספרים…

שהם: לפחות תרוויח על זה כסף.

יהב: בדיוק. בדיוק ככה, בדיוק ככה. אני חושב שזה גם מהות הפרק, כאילו איך אנחנו עושים את המשהו שאתם גם ככה עושים ביום-יום, גם ככה טובים בו, גם ככה אוהבים, ומכניסים ממנו עוד כסף מהצד.

שהם: וואי, תמיר, אז מה, אתה פותח את העוסק פטור שלך, אמרת לי ב-2017.

תמיר: אני ב-2017, אבל עוד לפני זה, ב-2008, ש… קצת אחרי שהתחלתי לעבוד בהייטק, אחרי שסיימתי את התואר שלי, חשבתי לעצמי: "איך אני מייצר עוד הכנסה?". כי אמרתי: "הייטק זה מהבוקר עד הלילה, אני חייב לייצר לעצמי עוד משהו, כי אחרת זה לא יספיק לי פשוט". והתחלתי ללמוד eBay בהרצליה. זה היה בעצם הדבר הראשון שעשיתי, ונדלקתי על זה, כאילו, התחלתי למכור מוצרים מהבית, העליתי אותם, דברים מהבית, ממש, שעונים, בשמים, כל מיני דברים כאלה, העליתי אותם ב-eBay, והם נמכרו. והייתי מפנה יום אחד בשבוע, ללכת לדואר, ולשלוח אותם ממש ללקוחות. עוד לפני תקופת הדרופשיפינג. דרופשיפינג זה בעצם בלי מעורבות של המוכר בסיפור הזה, כי בעצם הוא אומר לספָּק לשלוח ישירות ללקוח. עוד נכנסתי בתקופת ה-eBay הפרונטלי, שאני הייתי זה שארזתי את ה… קניתי, אני זוכר שהלכתי לקנות מוצרים, פצפצים, אריזות קרטון, וממש הייתי הולך לדואר, ושולח את זה. אבל אז עוד עשיתי את זה, ככה, ממש בקטנה, אז עוד לא פתחתי את העוסק. את העוסק באמת פתחתי ב-2017, והעסק הראשון שהיה לי, זה שיווק בעלי עסקים בפייסבוק, זה היה מאוד טרנדי אז, אמרתי אני חייב…

שהם: היום גם יש לזה דרישה מאוד גדולה.

תמיר: כן, אבל היום…

שהם: אז מה, כן, שיווקת אותם?

תמיר: אז חברתי לעוד שותף, פנינו ממש לאנשים ואמרנו להם: "אתם רוצים עוד לקוחות? מעולה, בואו נעשה איזשהו פיילוט כזה, במחיר אטרקטיבי", והתחלנו לשווק בעלי עסקים.

שהם: ותמיד היה מחיר, לא היה בחינם או…

תמיר: לא היה בחינם, אבל מחיר מאוד הוגן, וייצרנו מזה את ה… ההכנסות הראשונות בעצם.

יהב: אני חושב שאני לוקח מפה נקודה מאוד חשובה, שהיא נכונה נראה לי לכולם, שאתם מתחילים, אז זה בסדר שאתם לא מרוויחים הרבה, זה לא אמור לעשות את… זה לא אמור להחליף את המשכורת, בטח הדברים שאנחנו הולכים לדבר עליהם בפרק. וגם אם זה אפילו, כמו שאמרת בחינם, בהתחלה, זה בסדר, זה חלק מהשכר לימוד, ואנחנו משתפשפים ולומדים, וצוברים לקוחות, וזה, לדעתי, זה…

שהם: וגם מוניטין.

יהב: וגם מוניטין.

שהם: שוכחים.

יהב: נכון.

שהם: כי - "זה יהב שפינרד שעשה לי את ההרצאה הזאת והזאת". "זה תמיר שרון, שבאותם שנים, שיווק אותי בפייסבוק". -"על מי אתה ממליץ?" -"אה, עבדתי איתו, הוא עזר לי."" אני גם יוסיף עוד משהו, שזה די קשור להגדלת הכנסות, פחות, זאת אומרת, לא ברמה הטכנית, אלא - הלקוחות הראשונים שלכם, תנו להם ממש את הכול. תחשבו, הם הלקוחות היחידים שלכם.

יהב: כן.

שהם: יש לכם את כל הזמן בעולם. כמובן, אל תעשו את זה אובססיבי ברמה של… הבן אדם, בדיוק, הבן אדם יגיד: "וואי, הוא כל הזמן מתעסק בי, מה קורה, משהו לא בסדר", אלא פשוט תהיו ממש בפרטים, תקדישו לזה הרבה, אפשר להגיד, מהזמן שלכם, בבק אופיס. בבק אופיס - בלחשוב, בלתכנן, ב… בלהכין אפילו תכנית עבודה, כאילו, תשקיעו את המעבר, תתנו לבן אדם הרבה יותר ממה שהוא שילם עליו! כן, אבל לא ברמה אובססיבית מולו, אלא שהוא ירגיש את זה. אם זה עוד קצת להשקיע בעיצוב, אם זה קצת להשקיע במוצר שלכם. תהיו יותר טובים מהרבה אחרים, כי תחשבו - כל תחום כמעט שתיכנסו אליו, שהוא לא כולל איזשהו פיצ'ר טכנולוגי שאתם הכי קוסמים בו, הוא מאוים בתחרות אין-סופית.

יהב: כן.

שהם: תהיו פשוט יותר טובים מהמתחרים, ויש לכם אפילו גם איזשהו זמן דגירה. אתם יכולים לשבת, לבדוק מי המתחרים? מי מציע את השירותים האלה? איך אני יכול להציע ערך מוסף שהשוק דורש, וכרגע אין לו איזשהו מענה, או שהמענה שלו לא מספיק טוב, לכו ותנתחו את השוק שלכם.

יהב: כן.

תמיר: לדעתי, מה שחשוב מאוד לשים לב אליו, זה לבחור בדברים… שבו עם עצמכם, תבחרו דברים שאתם אוהבים לעשות. למשל, אתם אוהבים לשווק, או שאתם אוהבים לעצב, אפשר לעשות היום אפילו בקנבה עיצובים ולמכור אותם. אפשר לצלם תמונות, ולמכור אותם באתרי תמונות, כמו שאטרסטוק, או אתרים אחרים. קודם כל, תשבו עם עצמכם, תרשמו לעצמכם את התחומי העניין שאתם אוהבים, כי רק אם אתם אוהבים - אתם תתמידו בזה, וזה חשוב לבחור במשהו שאוהבים.

יהב: אני אוסיף למה שאתה אומר. קודם כל, אני מאוד מסכים על העניין של, באמת, משהו שאתם גם ככה אוהבים לעשות, אז זה יבוא לכם הרבה יותר בטבעי. אבל יש היום, באמת, הרבה מאוד דברים שמשתנים בעולם של היום, שהקצב, הרבה אנשים שיש להם עסקים כבר הרבה מאוד שנים, לא מבינים. כאילו, אם זה בעבר היה eBay, ובעבר הקרוב זה היה יותר מדיה חברתית, אז נגיד AI וכל מיני כלים שהיום החבר'ה הצעירים, אתם יודעים, אתם שוחים בזה, אתם יודעים איך לעשות עם זה דברים, תלכו לבעל עסק שיש לו… שהוא יותר מבוגר מכם, שאין לו עכשיו זמן להתעסק וללמוד את הדברים החדשים, ואם אתם אלופי המידג'רני של השכבה או של החבר'ה, אז תנצלו את זה, ותציעו את השירות הזה לאנשים שאין להם את הזמן, או אין להם את הידע לעשות אותו.

אז זה מדבר בעיקר על חבר'ה צעירים שבאמת חיים את הטכנולוגיה ואת השינויים. כי העולם העסקי משתנה ממש מהר, ומי שיעקוב אחריו ויידע לתת פתרונות לבעלי עסקים היום, הוא יוכל לקבל על זה הרבה מאוד כסף, כאילו, בסוף אני אהיה מוכן לשלם הרבה כסף, למישהו שבאמת יבוא ויתן לי פתרון, שאני לא יודע לעשות אותו בעצמי. ובמעט מאמץ אתם יכולים להשיג די הרבה היום עם כל פתרונות ה-AI שקיימים בשוק.

תמיר: אתה יודע, ה-AI, אומרים שהוא הולך להחליף הרבה אנשים והרבה משרות. אני אומר, תיקחו את הטרנד הזה של ה-AI, ופשוט תנצלו אותו לטובתכם. למשל, על כתיבת תוכן. אתם עכשיו כותבים איזושהי שורה ב-ChatGPT, אז אתם מקבלים הרבה תוכן, והרבה דברים שאפשר להשתמש ולהיעזר בהם כדי להגדיל הכנסות. למשל, תכתבו תוכן על נושא מסוים. למשל, תכתבו בלוג ותרוויחו ממנו. אז אהה…

שהם: משפיעני רשת, משפיעני אינסטגרם, תתחילו להשקיע למשל בפרופיל אינסטגרם שלכם, תתחילו להשקיע ביצירת תוכן. אם תהיו מאוד טובים בזה, תקבלו גם כל מיני הצעות מחברות מסחריות שצריכות חשיפה וצריכות פרסום. כאילו, אתם יכולים להפוך להיות פלטפורמה, לאיזושהי חשיפה ואיזשהו פרסום, וכל זה אתם יכולים לעשות מהבית, לפעמים עם הטלפון הנייד שלכם, ללמוד את זה בעצמכם, וכל מה שתצטרכו להשקיע זה את הזמן שלכם.

יהב: כן. אני אוסיף עוד משהו שגם עלה לי לראש. היום בכל חברת הייטק, או כל חברה שמגייסת עובדים, הם מוכנים לשלם לא מעט כסף על גיוס של עובד חדש. עכשיו, אם אתם גם ככה אנשי נטוורקינג, ומכירים הרבה אנשים, ויש לכם הרבה חברים מפה ומשם, ואתם מסוג האנשים האלה, שכולם מכירים אותם - אז זה יכול להיות אחלה פלטפורמה בשבילכם, להבין איזה חברות מחפשות איזה משרות, לחשוב בתוך מאגר החברים שלכם מי מתאים למה. ואתם עושים פה win-win לכולם. גם החברה מקבלת את העובד המתאים, גם החבר שלכם מסתדר על עבודה, ואתם - יכולים לקבל את העמלת הפנייה הזאתי, שבאמת יש חברות שנותנות הרבה מאוד כסף, גם אלפי שקלים על חיבור שכזה.

שהם: אני שמעתי גם פעם, כן, אפילו עשרות אלפים, או עשרת אלפים, או משהו כזה.

יהב: כן, לגמרי.

שהם: כן, כי התשו… הגיוס של… רק נסביר את זה, הגיוס של עובד, אני שמעתי מאיזושהי חברה, עולה לה 300,000 שקל.

תמיר: וואו.

שהם: כן. זה עלות, למה? גם יש… שוב, חיכוך, הם לוקחים עוד איזושהי חברת השמה שמחפשת, ומשלמים…

יהב: תחשוב כמה קורות חיים ה-HR צריכה לקרוא, וכמה ראיונות עבודה, וכמה שעות עבודה בעצם מתבזבזים על…

שהם: אז אתה חוסך לה המון-המון כסף, אם אתה מוצא… יש גם משרות, רק נוסיף איזשהו חידוד, יש גם משרות שמאוד-מאוד קשה לגייס בהם. אם מצאת איזשהו ארכיטקט תוכנה, או כל מיני משרות נדירות, לפעמים אתה כאילו, אתה יכול להרוויח אפילו יותר מזה.

תמיר: "משרת זהב", מה שנקרא. אני לוקח את זה בכלל לעולם של חיבורים, לא רק במשרות, בכל דבר. עכשיו, אתם מכירים איזשהו בעל מקצוע, סתם, אפילו בוא ניקח אינסטלטור. אתה אומר לאינסטלטור: "אני יביא לך חברים, יביא לך לקוחות, אחוז מסוים מתוך הזה, במקום להשקיע אותו בפרסום ברשתות, בפרסום ממומן, פשוט תשלם לי אחוז מסוים על כל אחד שסוגר איתך". אז בכלל, תקחו את זה בכלל לעולמות של חיבורים, של נטוורקינג, ותייצרו מזה הכנסה.

יהב: אני מת על זה, כאילו, אני תמיד מעדיף לשלם לגורם שלישי, ולא למארק צוקרברג, סליחה שאם הוא שומע אותי. [צוחקים] כי - א' זה כסף.

תמיר: אין תרגום.

יהב: כן, אין תרגום.

שהם: לא, הוא לא יכול להוריד אותנו, כי אנחנו בספוטיפיי ואפל פודקאסט. [צוחקים] לא, אנחנו הבעלי הבית פה!

יהב: כן. אז באמת, כאילו, אני באמת חושב שאני הייתי מעדיף לשלם לבן אדם פרטי שאני מכיר, והוא היה אצלי לקוח, או דברים כאלה, הרבה יותר, מאשר לשלם לגוף זר, כמו גוגל או פייסבוק, שהם גופים ענקיים, שהכסף שלי לא עושה שם שום דבר, ורק מעשיר את ה… זה. אני חושב שזה לגמרי כיוון שאפשר לקחת אותו. כמעט כל עצמאי יהיה מוכן לשלם לכם על חיבור כזה, כאילו, ברור.

תמיר: אני קורא לזה מודל ה-win-win-win. זה win קודם כל לספָּק, win ללקוח, כי הוא מקבל את ההמלצה ממישהו קרוב שהוא סומך עליו, ו-win ל… מי שהפנה בעצם. אז כאילו, כולם מרוויחים.

שהם: אוקיי, ואני רוצה עכשיו להתייחס לעוד איזשהו אלמנט, מדהים, בתור הנושא של הגדלת הכנסות, שלמעשה דורש מאיתנו לפחות לפתוח עוסק פטור, עוסק מורשה. למעשה, אני יכול להפקיד לקרן השתלמות. אם אני שכיר ואין לי קרן השתלמות, אז קודם כל זה בעיה, ותבקשו מהמעסיק קרן השתלמות. וגם, יש לי אפשרות להפקיד גם כשכיר, וגם כעוסק, נכון?

תמיר: איך זה? כאילו, תספר איך…

יהב: כן. בעצם, אם אתה… ברגע שאתה עוסק, גם אם אתה עוסק פטור, ויש לך 20 שקל הכנסה, אתה עדיין… אתה כבר יכול לפתוח… לא צריך הכנסה, בסדר? סתם היה…

שהם: כן.

יהב: אתה יכול לפתוח קרן השתלמות, ולהפקיד לה לפי המקסימום של אותו שנה. קודם כל זה מוכר לך כחלק מההוצאות של העסק. אז, זאת אומרת, אתה כבר… גם אם אתה מרוויח באותה שנה, זה מתקזז. ודבר שני, זה…

שהם: כן, עד גובה תקרה מסוימת.

יהב: נכון, נכון, זה תלוי בהכנסה.

שהם: כן, תבדקו את התקרות כל שנה שאתם עושים את זה. אנחנו לא יודעים מתי אתם תשמעו את הפרק.

יהב: נכון, ומצד שני, בנוסף, אתם גם זוכים בכסף שהוא מושקע בדרך כלל בשוק ההון, והוא פטור ממס, והטווח… אחרי שש שנים, הוא בעצם, הוא זמין, נזיל, ופטור ממס.

שהם: ממס רווח הון, שזה 25%.

יהב: נכון.

שהם: כך שאם אתם עושים, לפני שעשיתם את זה, אתם משקיעים גם בשוק ההון, בדרך אחרת, לא במכשירים פטורים ממס, עדיף לכם להשקיע דרך זה, כי אתם חוסכים המון-המון כסף.

יהב: נכון, נכון. ואני אגיד גם יותר מזה, שדווקא את האפיק הזה במיוחד, כאילו, שווה לשמור אותו לטווח הארוך יותר. למרות שהוא נהיה נזיל אחרי שש שנים, שווה לשמור את הקרן השתלמות לשנים קדימה, כי בעצם יש לכם אפיק שהוא פטור ממס, וזה ריבית דריבית שעובדת בשבילכם, ואתם יכולים בעצם, עדיף לכם להוציא כסף שהוא… שתשלמו עליו מס אם אתם צריכים משהו, ואת הכסף הזה לשמור לטווח ארוך מאוד. אני, מבחינתי, קרן השתלמות זה לנכדים. זו הרמה.

שהם: זה להוריש את זה לדור הבא. כן, זה בהחלט משהו שאני שומע מהרבה מתכננים פיננסיים, וגם אני חושב על זה ככה. תמיד אנשים חושבים על חיסכון לילדים, ובעצם, אל תגעו בקרן השתלמות שלכם, תורישו לילדים. ועכשיו, בזכות העוסק פטור הזה, או העוסק מורשה, יש לכם עוד קרן השתלמות בבית, ולא עזבתם את העבודה השכירה שלכם.

תמיר: ודבר נוסף, אפשר גם לקחת הלוואה כנגד קרן ההשתלמות, בדרך כלל זה יהיה בין… באזור השבע שנים, בבלון. בלון, כאילו בדחייה, שמשלמים רק את הריבית, ואת הקרן בסוף, אז, אמנם, היום, בספטמבר 2023 הריביות קצת גדולות, גבוהות, אבל זה בהחלט מכשיר שאפשר להשתמש בו.

יהב: לגמרי.

שהם: אוקיי, אני רוצה לשאול אותכם, רגע, עוד איזשהו משהו. עדיין, אתם יודעים, אנשים מקשיבים לנו, אומרים: "פוחדים", לא יודע. "יש פה איזשהו משהו, שמעתי מהדוד שלי, שרשות המיסים התלבשה עליו אחרי שהוא פתח עסק".

תמיר: דו"ח שנתי.

שהם: כן. איך מתגברים על הפחדים? מה אתם חושבים? מה הטיפים שלכם? ואני אגיד גם מה אני חושב.

תמיר: אז קודם כל, מבחי… בוא נדבר תכלס מבחינת פתיחת העוסק. אפשר לעשות את זה לבד, ללכת לרשויות המס, ולעשות את זה לבד, אפשר עם רואה חשבון. "עוסק פטור", הוא בעצם פטור, למה הוא נקרא פטור? הוא פטור ממע"מ. הוא משלם ביטוח לאומי ומס הכנסה, הוא לא משלם מע"מ. הוא צריך להגיש דו"ח שנתי שעולה בסביבות האלף שקלים בשנה. ואני ממליץ, מהשקל הראשון שאתם מכניסים, כבר לדווח. כי… התייעצתי על זה עם כמה…

שהם: חובה, זה חוק.

תמיר: כן, כבר מהשקל הראשון, לא לראות שזה עובד.

שהם: תעבדו כחוק, אל תתחמנו, למה אם חלילה יעלו עליכם, זה יהיה לכם כתם לכל החיים, וגם… בכלל להסתבך עם הרשות… כל הזמן יחפשו אתכם גם אחר כך.

תמיר: נכון.

שהם: כאילו, בניגוד למה שחושבים: "יאללה, אני אעלים, אני אכניס בשחור, אני אתקמבן". דווקא הכנסתם, במיוחד אם אתם עובדים עם עסקים, אתם חייבים להוציא קבלה. כי אחרת זה הם לא יכולים להכיר בזה.

תמיר: כן. אז בעצם "עוסק פטור" זה עד, נכון להיום, עד 107 אלף שקלים בשנה. אז אתם יכולים ליהנות מזה. וממליץ בכל מקרה להתייעץ עם רואה חשבון, שילווה אותכם בתחילת התהליך. אתם לא צריכים לשלם כל חודש לרואה חשבון, אלא התייעצות ראשונית, וזה מאוד חשוב.

יהב: אני אגיד שזה גם משהו שלגמרי אפשר לעשות לבד. זאת אומרת, יש אפשרות ללכת… חצי יום חופש ואתם סוגרים את הפינה הזאתי. יש מספיק הדרכות ביוטיוב שמסבירות איך לעשות את זה, או ב… פוסטים שלנו ב"ציפור". ובאמת להבין איך עושים את זה, וללכת לעשות את זה לבד. אני ממש חושב שבהתחלה, כדאי להשתפשף רגע לבד, ולא חייב לרוץ לרואה חשבון.

שהם: אני דווקא חושב אחרת.

יהב: מעולה.

שהם: לא, כשאני הקמתי… אני אספר קצת. הקמתי את העסק שלי, הקמתי אותו בקורונה, ו… עוד לפני שבכלל הקמתי אותו, ישר התקשרתי ליועץ מס שהוא עבד איתי לפני הרבה מאוד שנים בחברה אחרת, והוא הפך להיות יועץ מס, וכל דבר התייעצתי איתו. ואני, אני לא עברתי בעוסק פטור. כאילו למזלי, לא יודע, היה לי את המזל הזה, ישר התחלתי בעוסק מורשה, ועוד בסוף שנת המס, כי נתתי שירות להרבה עסקים, והרבה חברות, וסגרתי איתם חוזים. ברגע שראיתי שיש לי חוזים שהם יכולים… להפוך אותי לעוסק מורשה, כבר פתחתי אותו ישר כמורשה, כי גם יש יתרונות של המע"מ. אבל עוד פעם, שלא לשעמם את המאזינים, אני אוהב להיות מְלֻוֶּה, למשל.

יהב: כן.

שהם: מרגיש לי יותר נכון, ובמיוחד לבחור איזשהו איש מקצוע…

תמיר: כל אחד ומה שמתאים לו, אבל שתי אפשרויות קיימות. אפשר לבד, אפשר עם רואה חשבון.

יהב: אגב, אני חושב שאנחנו הלכנו פה קצת רחוק, מבחינת ההכנסות ועניינים. אני חושב שאתם… כל מי שמאזין לנו, יכול להתחיל בדבר הכי פשוט שיש. מבייביסיטר לשכנים, ועד להוציא את הכלב של הדודה שלך לסיבוב.

תמיר: או דוכן לימונדה.

יהב: או דוכן לימונדה.

שהם: [צוחק] כמו הילדים שמוכרים…

תמיר: עם הילדים.

שהם: זהו, תקבלו אפילו השראה מאותם ילדים, שנמצאים בגינה, ומוכרים את כל החפצים שלהם, את הספרים שלהם, מכירות יד שנייה. הם מצליחים להכניס כסף. למה שאתם לא תצליחו?

יהב: כן, לגמרי, לגמרי. פשוט תחשבו, תתחילו בהכי בסיס שיש, ותתנסו בלהכניס כסף מהצד. אני חושב שרק, כאילו, זה כמו שריר, אם אתם תאמנו אותו יותר ויותר, ופעם אחת תוציאו את הכלב לסיבוב, ופעם שנייה כבר… תעשו איזושהי אסיפה של אנשים, ותרוויחו מזה איזושהי הרצאה קטנה, ופה… כאילו, תתחילו בדברים כאלה בקטנה, ולאט לאט, השריר הזה של להרוויח כסף מהצד ילך ויגדל, ואתם תתחילו להרגיש יותר בנוח עם הדברים האלה. אני חושב שזה… זה לא מתחיל ביום אחד, וזה חייב תרגול. אז אני חושב שבאמת להתחיל מהבסיס של הבסיס, ולאט לאט לצמוח לתוך זה.

שהם: ואתה חושב שזה גם מפתח איזושהי חשיבה יזמית, איזושהי… זה משנה את המיינדסט? איך זה השפיע עליך, למשל?

יהב: אז קודם כל, אין לי ספק. והכל פה עניין של מיינדסט. כי יש הרבה דברים שאתם עושים בלי שום קשר, ואתם פשוט לא מבקשים עליהם כסף, כי "זה לא נעים", כי… לא יודע, כי "זה בסדר, זה רק חבר…". אז אני חושב שברגע שאתם במיינדסט של: "אני רוצה להגדיל את ההכנסות שלי", בשביל המטרה המסוימת, שוב, חשוב… לא דיברנו על זה כל כך, אבל חשוב שיהיה לכם איזושהי מטרה שתוביל אותכם, אחרת אתם מאוד מהר תאבדו את המוטיבציה. אבל אם יש לכם מטרה שמובילה אותכם, ואתם רוצים להגדיל את ההכנסות לטובת המטרה הזאתי, אז כל דבר נהיה לגיטימי, ואפשר לחשוב על כל מיני דרכים יצירתיות, מלעזור לחברים, ו… לא יודע, אשתי נגיד פעם הייתה עוזרת לאנשים בעבודות באוניברסיטה, ומקבלת על זה גם כן כסף. כאילו זה משהו שצריך… היא בהתחלה עשתה את זה בחינם, ואז פתאום הבינה שיש פה משהו שאפשר, כאילו, לקבל… כאילו, משהו שגם ככה אתם עושים, ונותן ערך לצד השני, והוא מוכן לשלם על זה, אז יאללה, למה שלא נהפוך את זה למשהו שבאמת יכול להכניס. לצורך הדוגמה, אם כבר נכנסנו לאשתי, אז היא דוברת ספרדית, היא נולדה בארגנטינה. אז גם כל מיני תרגומים של דברים, דברים כאלה. כאילו, יש אתרים היום, שאפשר באמת בקלות להירשם אליהם, כמו פייבר, כמו…

תמיר: פרילנסר.

יהב: כן, פרילנסר, כאלה, שאתה יכול להציע את השירותים שלכם, של תרגום בספרדית לצורך הדוגמה.

שהם: שזה חוסך לך את ה-buffer של השיווק, שהרבה מפחדים מהשיווק, "וואי, איך אני… אוקיי, הכנסתי את ה… זה חד-פעמי, טוב, אבל איך עכשיו מגיעים הלקוחות? לא, לא, אז אני לא יעשה את זה".

יהב: נכון. אז כאילו, יש היום הרבה מאוד אמצעים דיגיטליים באמת לשווק את עצמכם, זה בטוח. מהרשתות החברתיות, ועד באמת אתרים שמיועדים לזה. ובאמת, תחשבו על משהו שהוא מיוחד אצלכם, שאתם במקרה, לא יודע, התברכתם ואתם יודעים משהו שאחרים לא יודעים, ואחרים מוכנים לשלם עליו, הופ, כבר הכנסתם פה, אתם יכולים להכניס פה עוד אפיק השקעה, עוד אפיק הכנסה שלא חשבתם עליו, שהוא עד עכשיו היה ביום-יום שלכם, ולא הפך להיות אפיק הכנסה מהצד.

תמיר: יש לי פה איזשהו טיפ חשוב שאני רוצה להגיד אותו למאזינים, זה תעשו איזשהו פיילוט, תראו שהמוצר הזה הוא… לפני שאתם בכלל בונים קורס או סדנה או משהו, או עיצוב כלשהו, תראו שיש ביקוש למוצר הזה. איך אתם עושים את זה? אתם הולכים לחמישה חברים קרובים, אתם אומרים להם: "בואו, קחו את המוצר הזה חינם, תגידו לי… בואו תתנסו עליו, בוא נראה איך זה עובד, בוא נראה…". למשל, אני עכשיו, לאחרונה, התחלתי לצלם ולערוך סרטונים לרשתות. אז, קניתי תוכנה שעושה כתוביות, למדתי קצת עריכה, ועשיתי את זה. ועשיתי את זה לחברים קרובים, במחיר נמוך, וראיתי… בדקתי את הביקושים, ראיתי איך זה עובד, איך אני יכול לשווק את זה, בלי עכשיו ממומן. מפה לאוזן, מה שנקרא. אז קודם כל, תראו שיש ביקוש למוצר הזה, ורק אחרי זה תבנו את המוצר עצמו. זאת אומרת, תחסכו הרבה זמן, בלבנות קורס שלם, שבסוף לא יימכר בכלל.

יהב: נכון.

שהם: אתה מדבר על קורס, למשל, קורס דיגיטלי?

תמיר: למשל, קורס דיגיטלי.

שהם: זה עוד משהו ש…

תמיר: קורס דיגיטלי עולה עשרות אלפי שקלים.

שהם: להפיק בצורה טובה, מקצועית טובה.

תמיר: מקצועית, טובה. תתחילו מסרטונים פשוטים עם הסמארטפון.

שהם: אתם יכולים לקחת חצובה בסמארטפון שלכם, להתחיל להציג על איזשהו לוח, למצוא מקום, איזושהי מכללה, איזשהו מקום, לראות איך אתם מעבירים את זה, ואז תראו אם בכלל יש לכם חומרים לעריכה, וכל ה… כל המה שהקדשתם, זה הזמן שלכם.

תמיר: ובכלל, תכתבו לכם מי קהל היעד שלכם, איך אתם מגיעים לאותו קהל יעד. תעשו איזושהי תוכנית עסקית, אפילו פשוטה, עם דף ועט, תכתבו איך אתם משווקים את המוצר הזה, לפני שהוא מוכן בכלל. תשווקו אותו ותראו אם זה עובד, ואם לא, אז כאילו, חבל על כל הזמן של היצירה של הקורס והכסף.

יהב: זה לגמרי נלקח מעולם הסטארט-אפים. כאילו, MVP, מה שנקרא. אנחנו בעצם עושים מוצר ראשוני, לבדוק שיש לו היתכנות בשוק, שהוא עונה לכאב שאנחנו מכוונים אליו. ובאמת, ככה כל סטארט-אפ מתחיל.

שהם: סטארט-אפ, כן, שהוא בודק את המוצר שלו. ואני אגיד יותר מזה, יכול להיות שיש כרגע מוצרים שהם התיישנו. זאת אומרת, אנשים, כמו שנתת דוגמה של ה-ChatGPT, אולי יש את הכותבי תוכן שלא השתמשו עכשיו ב-ChatGPT, בוא תבחר לי את הכותרת היותר טובה, והוא נתן לכם כל מיני, או שהוא נתן לכם עוד רעיונות ועוד מידע, או שהוא יעשה את זה ביותר זמן. יכול להיות שאתם, באמצעים טכנולוגיים, יכולים לייצר מוצר, הרבה יותר טוב ממה שיש כאן בשוק. אתם יכולים להשתמש באיזשהו כלי, איזושהי תוכנה לעריכת סרטונים. תבדקו מה הטכנולוגיה הכי עדכנית. יכול להיות שהיא גם עולה כסף, 50, 10 דולר בחודש. אוקיי, תחשבו שזה כמו המנוי שלכם לנטפליקס, או המנוי שלכם לכבלים. אל תחשבו כאילו: "וואי, הנה זה ההפסד של העסק שלי", נגיד גם אם לא יצרתם הכנסות.

יהב: כן. אני חושב שכל הזמן המיינדסט שצריך להיות לכם, זה: "כמה הדבר הזה מכניס לי", ולא: "כמה הדבר הזה עולה לי". זאת אומרת, כמו שאמרת, נגיד, מנוי ל-ChatGPT היום, ה-ChatGPT-4, עולה כסף. ואני אומר, סבבה, אין לי בעיה, השאלה כמה זה מכניס לי, ולא כמה זה עולה לי. זה משהו שאני… מאוד מתחבר אליו באופן כללי, כאילו, בכלל בחיים.

שהם: אני רוצה גם לקחת אותכם לאיזשהו מקום גם, שהוא… שפחות דיברנו עליו, וגם אתם, עבר קצת איזשהו זמן, בטח, מאז שהייתם שכירים. זה, אני פשוט, אני חייב להשלים בפרק של הגדלת הכנסות, והוא קשה לרוב האנשים, זה לבקש העלאה במשכורת. כמובן, אם אתם יודעים שאתם עובדים גרועים, אל תבואו ותעשו את זה. תחפשו כאילו, איזושהי סיטואציה שאתם באיזשהו יתרון מסוים. קיבלתם עובד מצטיין, או אתם יודעים שהבוס מעריך אותכם וקיבלתם מחמאות, ואז תמיד תוכלו להשתמש בטיעון הזה, באיזושהי שיחת שכר. וגם אפשר ליזום שיחת שכר, כי ככה גם תקבלו משוב. נכון שיש הרבה עובדים שאולי חוששים מזה, שיגידו: "טוב, אולי יגידו לי, יזמינו אותי אחרי זה לשימוע". אתם צריכים איזשהו אומץ מסוים.

יהב: אני חושב שגם אם אתם לא מרגישים שזה הזמן, תלכו לבוס שלכם ותגידו הפוך, תגידו: "מה אני צריך לעשות, כדי שאני אקבל העלאת שכר?". ואז פתאום, הדברים הופכים להיות על השולחן: "אם תגיע ליעד הזה וזה, תקבל העלאת שכר". ואז, גם אתה לא מרגיש שאתה סתם הולך, ודוחף את עצמך להעלאת שכר, גם הבוס שלך מרגיש שהוא, וואלה…

תמיר: עובד מחויב.

יהב: כן, עובד מחויב. "הוא שאל אותי את השאלה הזאתי, יש לנו אינטרס משותף. הוא ידחוף קדימה, הוא ימכור עוד עסקאות, יסגור עוד דברים, ואז אני באמת ארגיש בנוח גם להעלות לו את השכר, ולא סתם על זה שהוא… יש לו חיוך יפה". אני חושב שזה משהו שגם יכול לעודד אותכם לעשות את הצעד הזה, וגם באמת יעשה פה win-win גם לחברה, גם לבוס, גם לכם.

תמיר: בכלל להגדיר יעדים. אני חושב, בין אם אתם שכירים, עצמאים, תגדירו את היעדים שלכם, תראו מה… לאן אתם רוצים להגיע, ולא עכשיו לעזוב את המקום עבודה, ומה שנקרא, ללכת על all in, על עסק, אלא תבנו את זה לאט לאט. תתחילו משעה ביום, שעתיים ביום, אבל שיהיה לכם איזושהי מסגרת של… שאתם מתחילים לייצר את הכסף הזה.

שהם: כן. אהבתי מאוד את מה שאמרת. כאילו לָקַחְתָּ את הנושא של העלאת שכר שבכלל לא היה על השולחן, כנראה, אצל אותם עובדים שחוששים…

תמיר: הוריד את הלחץ מהשולחן.

שהם: הלכת, לא… לא, הלכת ושמת אותו, כאילו פתאום זה הפך לנושא לשיחה, בצורה מאוד-מאוד טבעית ופשוטה. ויותר מזה, אם חלילה הוא אומר שאין שום דבר שאתה יכול לעשות בשביל לקבל העלאה, אז אתם צריכים לחשוב, כאילו, על המקום עבודה שלכם, מה אתם עושים שם. שזה תשובה שיכולה להיות.

יהב: נכון, נכון.

שהם: אוקיי, ו… רציתי לשאול אותכם עוד איזשהי… עוד שאלה למעשה. איך אתה חושב שבאמת, אפשר לשל… כאילו הרבה אנשים יבואו ויטענו: "טוב, בסדר, אבל אם זה הולך ומתפתח כעסק, אולי המעסיק שלי יתחיל להעיר לי על זה, או שאני לא אצליח לשלב עם זה גם חיים אישיים". מה אתה חושב ש… איך אפשר לפתור את הקונפליקט הזה?

יהב: אני חושב שקודם כל, זה צריך להתחיל בקטנה. כמו שתמיר קודם אמר, זה לא יכול להיות, כאילו, אל תתפטרו מהעבודה ותתחילו למכור קורס דיגיטלי מחר. אלא נתחיל בקטנה, נראה שזה באמת עובד, לאט לאט, אני אראה לאן זה לוקח אותי, ואני אראה שזה באמת יכול להכניס לי את הכסף הזה שאני מכוון אליו, ולעשות את זה בצעדים קטנים. זאת אומרת, אין ספק שזה דורש ויתורים, אבל בסוף, אם המטרה שלנו היא להגדיל את ההכנסות, אז אנחנו נהיה חייבים לוותר על הדברים… על חלק מהדברים בדרך. זאת אומרת, גם זה אומר שאם אני חוזר מהעבודה, ואני צריך להשקיע את השעה-שעתיים בעסק החדש שאני מקים, זה בסדר, זה חלק מהעניין, וגם - זה משהו שהוא בדרך כלל לתקופה מוגבלת. זאת אומרת, זה לא שאני עכשיו, 20 שנה יהיה גם וגם, או שזה יתפוס, ואז אני יעזוב את העבודה כשכיר, או שזה לא יתפוס ו… סתם הרווחתי כמה שקלים, ולמה לא. אני חושב שצריך להתנסות בזה, ובעצם לבדוק איזה אפיק בעצם ישתלם לי.

ולגבי איך אני מציג את זה לבוס, או דברים כאלה - אז קודם כל בהתחלה לא בטוח שאני ילך וירוץ ויספר את זה לכולם, אלא אני יראה שזה באמת עובד ויש לי פה פוטנציאל. ותחשבו, במה אתם עוסקים, ואיך זה יכול אולי לעזור לחברה. סתם לצורך הדוגמה, רן הוא בעלה של הסמנכ"לית שלי, והוא בכלל מוזיקאי, אבל יש לו זמן שמה, בחנות שהוא עובד בה. ובין לבין, אני שולח לו סרטונים, והוא, כמו שתמיר סיפר, הוא עורך לי אותם, מוסיף כתוביות, ומחזיר אותם בזמן שהוא בעבודה, בזמן ש… וזה בסדר בפני כולם, גם בפני העבודה שלו, וזה משהו ש…

שהם: כן, אם אין לקוחות, והוא עושה את העבודה שלו, אז…

יהב: אז תחשבו איך אתם יכולים לנצל את זה, בין אם אתם, סתם דוגמה, מאבטחים באיזשהו מתקן, ויש לכם הרבה זמן פנוי. סתם, אני זורק פה רעיונות. אבל באמת תחשבו על מקום העבודה שלכם, ואיך אתם יכולים דווקא למנף אותו, גם להוסיף עוד הכנסות אולי לעסק שאתם עובדים בו, וגם למנף את זה.

שהם: איך תהיו שווים יותר בעיני המעסיק. ואז גם אולי יציעו לכם תפקידים אחרים, ותוכלו גם להגדיל את ההכנסות שלכם.

יהב: בדיוק.

תמיר: אני חוזר פה למה שהעלית קודם, על השידוך למשרות. אז אני בחברות הייטק שעבדתי, בכולם! היה מין פרסים, על פרס ראשון, שני ושלישי, מי שמביא עובדים, חברים, חבר מביא חבר. אז זה דוגמה מעולה, איך לעזור למקום עבודה - להביא עובדים, וגם להרוויח כסף.

שהם: ואני רוצה לתת פה עוד משהו. אני עבדתי שנים כיועץ תקשורת, לפני שפתחתי את המשרד יחסי ציבור שלי. ובאתי למעסיק שלי, וחשבתי איך אני יכול להרוויח יותר, והתחלתי - כאילו, עוד פעם - באישורו, לשווק ולהתחיל להביא לקוחות, לא רק לטפל בלקוחות. והצלחתי להביא כמה וכמה לקוחות, ובגלל שזה ריטיינרים, וזה תשלום חודשי, היום אני מקבל את זה כעצמאי, אז הייתי מקבל עשרה אחוז מריטיינרים של אלפי שקלים בחודש.

תמיר: וואוו.

שהם: כן, וזה עוד 800-700 שקל למשכורת, כל חודש, למשך זמן שהלקוח נשאר.

יהב: מטורף.

שהם: וזה היה… כן, זה היה הגדלת ההכנסות שלי. היה מדהים.

יהב: אני חושב שזה מתחבר להגדלת הראש. כאילו, בכלל, לבוא ולהגדיל את הראש, בין אם אתם שכירים, בין אם אתם עצמאים. כל הזמן תחשבו על להגדיל את הראש, לחשוב מחוץ לקופסה, ולחשוב איך אותו שיתוף פעולה, איך אותו חיבור, איך אותו דבר שאני יכול להביא ערך, ויכול להכניס לי עוד כסף. זה נראה לי ה…

תמיר: ולדבר על זה. כאילו, אמרנו את זה כמה פעמים ל…

שהם: תתייעצו עם אנשים גם.

תמיר: תתייעצו ותציפו את זה גם למעסיק שלכם. זאת אומרת, תגידו לו שאנחנו עכשיו רוצים להיות ראש גדול: "איך אני יכול לעזור לך - לשפר את העסק?". אז אני חושב שזה… טיפ.

שהם: וגם המעסיק שלכם יעריך את זה. הוא יגיד: "יש לי עובד עם ראש גדול".

תמיר: בדיוק.

שהם: אנשים רוצים להעסיק עובדים עם ראש גדול, שיכולים לפתח את העסק, ואז יהיה איזשהו revenue sharing שאתה תקבל עוד קצת למשכורת. המעסיק, נכון, הוא לוקח את החלק היותר גדול כי הוא הבעל הבית, אבל לפחות לכם יהיה יותר. תחשבו איך לכם יהיה יותר. וגם ברגע שלא יהיה יותר, אז הוא ירצה יותר להעסיק אותכם ויותר להעלות לכם את המשכורת, בלי קשר לזה.

יהב: נכון. ממש נכון.

שהם: טוב, אז אני חושב שכיסינו פה כמה וכמה נושאים, בנושא של הגדלת הכנסות. זה, אפילו אפשר להגדיר אותו כ"פרק מבוא להגדלת הכנסות". והלוואי, הלוואי, ובאמת, תאזרו אומץ, ותנסו את אחד… אחד מהצעדים שנתנו כאן. ושוב, בחרנו דברים בסיכון כמה שיותר נמוך, וכמה שהם דורשים, נכון, איזשהו מאמץ מצדכם, אם זה ללמוד משהו, אם זה לנסות משהו, אם זה לחשוב אחרת.

תמיר: להשקיע זמן, ופחות כסף. זאת אומרת להשקיע בהתחלה יותר זמן, לסכן את הזמן, ולא את הכסף. בתור התחלה.

שהם: כן, אבל אנחנו היום בעולם דיגיטלי של רשתות חברתיות. הכול יותר קל, הטכנולוגיה עוזרת לנו להגיע ליותר אנשים. הנה, עכשיו אנחנו מפיקים פה פודקאסט, גם אתם יכולים לקנות איזשהו ציוד של פודקאסטים ולהתחיל לשדר את עצמכם. אנשים יכירו אותכם, ידעו מה אתם עושים, אולי הם יפנו אליכם. שזה קורה.

יהב: נכון, לגמרי.

שהם: כן, גם לך יש פודקאסט, יהב.

תמיר: או לשכור ציוד דרך מישהו שיש לו את הציוד הזה. לא חייבים לקנות בהתחלה.

שהם: להשאיל, כן. בלי צילום זה לא ציוד שעולה עשרות אלפי שקלים, ולכל היותר אלפי שקלים, ואתם יכולים לשמור על זה, ולייצר, ולצאת לאור, ושאנשים יכירו אותכם. ו… שוב, לחשוב על זה - אפשר אחרת, שקודם כל תעשו איזשהו שיווק מסוים. תגידו: "אני בונה איזשהו מותג", ואז תראו כאילו מי פונה, ומי מתעניין במה שאתם עושים. שזו גם דרך, מאוד-מאוד מעניינת.

יהב: לגמרי. יאללה, שתגדילו, חברים!

שהם: תגדילו את ההכנסות שלכם, זה אפשרי. אני אישית הייתי במקום של… לא היה לי עסק ולא היה לי שום דבר, ופחדתי מזה ממש. והתאמצתי ועשיתי, והיום יש עסק מאוד-מאוד משגשג ומצליח, וגם אתה, יהב, אני מקבל ממך השראה, ותמיר, זה פשוט כיף. תגדילו הכנסות.

ואני רוצה להגיד תודה, לכל המאזינים שלנו, שמביעים בנו אמון ועניין, והפודקאסט רק הולך וצובר עוד האזנות. אז תודה רבה לכל המאזינים שלנו, ותעקבו אחרינו בספוטיפיי, באפל פודקאסט, גוגל פודקאסט, תדרגו אותנו.

תמיר: יוטיוב.

שהם: יוטיוב.

תמיר: תודה ל"סחבק".

שהם: תודה רבה ל"סחבק", אתר המשרות לצעירים.

יהב: אם אתם לא מוצאים עבודה ואתם צריכים להגדיל, אז "סחבק".

[כולם צוחקים]

שהם: בדיוק. כן, הפרק בחסות "סחבק". טוב, מדהים. אז יהב שפינרד, מנכ"ל "קפטן אינווסט", חברה לליווי משקיעים. תמיר, מודרטור ומנהל בקהילה, ומלווה משקיעים בארצות הברית.

[מוזיקת סיום]

תמיר: משקיעי נדל"ן.

שהם: משקיעי נדל"ן בארצות הברית. תודה רבה לכם על עוד פרק מעניין.

יהב: תודה רבה לך, שהם.

תמיר: תודה שהם.

שהם: ותודה רבה, ונתראה בפרק הבא, להתראות, ביי ביי.

[מוזיקת סיום]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

Comments


אוהבים פודטקסטים? הישארו מעודכנים!

הרשמו וקבלו עדכונים לכל תמלולי הפודקאסטים

תודה שנרשמת

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook

כל הזכויות שמורות © 

bottom of page