top of page
ענת פרי

אחד ביום - הדור החדש של ה-AI

מהפכת הבינה המלאכותית עלתה שלב נוסף בשבועות האחרונים, עם הצגת שני פיתוחים פורצי דרך לעולם - גרסה חדשה וחכמה במיוחד של צ'אט GPT, ומנוע החיפוש המשודרג של גוגל על בסיס AI. אבל לצד ההבטחות הגדולות שהטכנולוגיה הזו מביאה, מגיע גם חשש אמיתי לזעזוע בשוק העבודה ובחברה כולה.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 22/05/2024.

[חסות]

אלעד: היום יום רביעי, 22 במאי, ואנחנו "אחד ביום", מבית N12.

[מוזיקה]

אני אלעד שמחיוף, אנחנו כאן כדי להבין טוב יותר מה קורה סביבנו, סיפור אחד ביום, בכל יום.

[הקלטה]

Man: “Hello there, I'm here with my son and I'd love you to tutor him on this math problem, but don't give him the answer. You can ask questions…”

אלעד: ליד שולחן ישב גבר, לצידו הבן שלו, אפשר היה לראות את הדמיון. האבא ביקש מהמורה הפרטית ללמד את הבן שלו גיאומטריה, באייפד, שמונח על השולחן. היה מצוייר משולש, והופיעה שאלה שצריך לענות עליה. אז האבא ביקש מהמורה לעזור לבן עם התרגיל, לא לגלות לו את התשובה כמובן, אלא רק לדחוף אותו לכיוון הנכון. המורה הגיבה.

[הקלטה]

Teacher: “Of course, I'd be happy to help. Let's look at the problem together.”

אלעד: הם ניהלו ביניהם שיחה, הבן והמורה. היא שאלה שאלות, הבן ענה תשובות, ענה לא משהו אגב, אז היא תיקנה אותו.

[הקלטה] ילד:

Kid: “I really am not sure, this side AC?”

[הקלטה]

Teacher: “You're close! Actually side AC is called the adjacent side to the angle alpha.”

אלעד: הוא הבין, ובפעם השנייה הוא הצליח. המורה הייתה מלאת גאווה, שמעו את זה ממש בקול שלה!

[הקלטה]

Teacher: “Exactly! Well done! now that you've identified the…”

אלעד: וכך הם המשיכו, היא הסבירה, הוא שאל, ובסוף התלמיד הצליח לענות על התרגיל כולו.

[הקלטה]

Kid: “Would the answer be 7 over 25?”

[הקלטה]

Teacher: “Excellent work! That's correct.”

אלעד: סך הכול, שיעור פרטי מוצלח, לא? אז זהו, בטח חלקכם כבר קלטתם. המורה היא לא באמת מורה, היא רובוט. היא תוכנה שהותקנה על האייפד. המורה הפרטית היא המודל החדש של בינה מלאכותית. המורה היא AI.

[הקלטה]

Teacher: “If you have any more questions, feel free to ask.”

אלעד: השיעור הקצר הזה שהוצג לפני שבוע הצליח להדהים את העולם. וזה לא הכול. הוא היה רק חלק ממצגת שלמה של חברת OpenAI, שהשיקה את המודל החדש של הבינה המלאכותית שלה, GPT 4.0. זה מודל שלוקח את האינטליגנציה המלאכותית, למקום שהיא לא הייתה בו מעולם. מקום שבו היא יכולה, בין היתר, ללמד אותנו גיאומטריה, ממש כמו מורה פרטית. מורה שלא מתעצבנת, היא לא מאבדת סבלנות, היא יודעת את כל התשובות, מורה שנעים לדבר איתה, מורה שלא גובה מאיתנו מאות שקלים לשיעור. ופתאום, בזמן אמת ממש, מיליונים ברחבי העולם שראו את המצגת הזו, תהו לעצמם את אותו הדבר - איך מורה פרטית אנושית, בכלל יכולה להתחרות עם דבר כזה?

[מוזיקה]

אלעד: אז הפעם אנחנו עם דרור גלוברמן, מגיש הפודקאסט "בזמן שעבדתם", ומחבר הניוזלטר "Skip Intro", על עוד מהפכת ענק בבינה המלאכותית, וגם החשש שהעדכון הזה, ואלו שיבואו בקרוב אחריו, עלולים להפוך מקצועות וענפים שלמים, במשק, ללא רלוונטים. שלום גלוברמן.

דרור: שלום, אלעד.

אלעד: תשמע, אני חייב לומר לך ברמה האישית, כשאני ראיתי את ההצגה של המודל החדש מבית OpenAI, ואחר כך גם גוגל הציגה את הגרסה שלה, כשראיתי את הדברים המדהימים, שבינה מלאכותית מסוגלת כבר עכשיו לעשות, פשוט התפוצץ לי המוח. זה הרגיש שאני ממש רואה את העולם משתנה מול העיניים. אז לטובת מי שלא ראה, ספר לי מה בעצם הבשורה הגדולה במודל החדש של GPT.

דרור: אז OpenAI, החברה מאחורי GPT המוכר, הציגה את GPT 4.0 והיא בעצם גרסה משופרת של ChatGPT, שהיא יודעת באופן אינהרנטי… כלומר, כמו שהיא טובה בטקסט, היא טובה גם בלדבר, לשמוע ולראות. היא מבינה מה היא רואה, היא מגיבה לזה מיידית, בדיבור, שנשמע הכי אנושי אי פעם. אני אומר את זה לאט לאט, משום שאלה שלבים שונים של יכולות שונות, שבעצם כולן נובעות מהליבה הזאת של העבודה באומני. כלומר, הוא גם טקסט, גם סאונד וגם וידאו ביחד, והוא יכול לראות ולדבר על זה. הוא יכול להקשיב ולכתוב על זה, מה שאתה רוצה! והוא עושה את זה כל כך מהר וכל כך אנושי, שזה מדהים ומלחיץ.

אלעד: דבר איתי תכל'ס אבל גלוברמן, מה ראינו שהבינה המלאכותית המתקדמת הזו יכולה לעשות? במה המודל החדש יכול לשפר לך ולי את החיים?

דרור: אז הוא יודע לתרגם בלייב משפה לשפה. אתה תדבר ספרדית ואני מדבר רוסית, והוא מתרגם אחד לשני.

[הקלטה]

Man: “Hi, how has it been going? Have you been up to anything interesting recently?”

[הקלטה בספרדית] קול גברי ממוחשב עונה.

דרור: הוא יודע להיות סרקסטי.

[הקלטה]

Man: “Hey, let's have some fun, I'd like you to be super sarcastic. Everything you say from now on is just going to be dripping in sarcasm. How does that sound?”

[הקלטה]

ChatGPT: “Ohhh, that sounds just amazing! Being sarcastic all the time isn't exhausting or anything, I'm soooo excited for this…”

דרור: הוא יודע לשיר.

[הקלטה]

Man: “Actually can you… can you just sing a song about what just transpired?”

[הקלטה, שירה]

ChatGPT: “Ohhhh, in a room with a stylish view, a person stood…”

דרור: הוא יכול להיות העיניים שלך אם אתה מתקשה בראייה, וזאת הדגמה יפה שהם עשו שם ברחובות לונדון, פשוט תסתובב עם הטלפון שלך שמביט החוצה, והוא יספר לך מה קורה ומה המשמעות של זה.

[הקלטה]

Man: “Is the king in residence at the moment?”

[הקלטה]

ChatGPT: “Yes, it looks like the king is in residence right now. The royal standard flag is flying above Buckingham palace, which is the signal that the monarch is present. How exciting to be there while the king is home!”

דרור: הוא יכול ללמד שפות, הוא יכול ללמד כל דבר. הוא יכול ללמד חשבון וגיאומטריה, הוא יכול אפילו לעזור לך להישאר ב-zone כשאתה עובד. מה זה אומר? אם אתה… וזו דוגמה שממש מנכ"ל ה-OpenAI סם אלטמן משתף, אתה מכיר את זה שאתה כותב משהו, או חוקר משהו, ואז אתה אומר, רגע, אני לא יודע, אני צריך עכשיו ללכת לעשות גוגל, וזה מעביר אותך לחלון אחר, ואתה מתחיל לנדוד למשהו אחר, וקצת התנתקת מהמשימה שהיית בה? פשוט שים את הדבר הזה על השולחן, ובמקום לשלוח את עצמך לחלון אחר, שאל אותו בקול, והוא יענה לך בקול, ואז העיניים שלך והידיים שלך נשארות באותו מקום.

אלעד: כלומר, אם עד עכשיו הממשק שלנו מול ChatGPT היה בעיקר בטקסט, כלומר, אנחנו כתבנו והוא ענה לנו בכתב, אז עכשיו זה השתנה. הוא יכול לנתח הרבה יותר פורמטים, ואני מבין שגם לתקשר איתנו בהרבה יותר דרכים.

דרור: אז גם GPT קודם היה יכול להסתכל על תמונה, ולספר לך מה רואים בה, ולהבין אותה לעומק, שזה כבר היה מאוד מרשים. כמובן, עם כל המגבלות של טעויות לעיתים וכו'. הפעם, לפי המצגת שראינו ועוד לא השתמשנו בעצמנו, הוא מסוגל להבין וידאו חי. כלומר, להציץ עליך דרך המצלמה של הטלפון, ולהגיד, תשמע, התלבשת לא רע והתספורת שלך ממש בסדר, אבל כדאי שתתגלח אם אתה הולך לפגישה חשובה. ואת כל זה הוא אומר באינטונציה יותר אנושית ממה שאני עכשיו אמרתי לך [צוחק]. כלומר, משועשע וצוחק ומפלרטט ממש! ומתאים את האינטונציה לתוכן. ואולי הכי מדהים, וזה קצת לא מוחשי, אבל צריך לשים את זה על השולחן, הזמן שלוקח לו לייצר תגובה הוא בין רבע לשליש שנייה, שזה הזמן, אלעד, שמפריד בין הדיבור שלי לדיבור שלך. כלומר, אין יותר דיליי, אתה לא מחכה מה שנותן לך איזשהו רמז אפילו בתת מודע שאתה פה מדבר עם רובוט. אין המתנה. אתה מרגיש שאתה מדבר עם בן אדם.

אלעד: אני אגיד לך מה תפס אותי, מעבר ליכולות המדהימות ולאופן החלק שבו הכל עבד, בעצם, לתחושתי עד עכשיו, הבינה המלאכותית הייתה סוג של הבטחה עתידית. כי המשתמש הממוצע לא ממש ידע או לא ממש הבין מה התועלת שלו בכלי הזה, חוץ מאולי ליצור תמונות של סנאי שעושה סנובורד על הר של ספגטי, בסדר. עכשיו עושה רושם שהבינה המלאכותית הופכת לכלי יעיל להמונים.

דרור: תראה, המודל הזה הוא גם מהיר פי שניים וזול בחצי מקודמו. וזה אומר שהוא נכנס מתחת למנוע ביותר ויותר חברות ושימושים. אתה אולי לא מודע לזה, אבל כשעשית טרנזקציה בבנק, העברת כסף מכאן לשם, או קנית בכרטיס אשראי, או חיפשת משהו בגוגל, אז המון דברים מאחור כבר מופעלים על ידי המנועים האלה של בינה מלאכותית, גם אם אתה לא לחלוטין מודע לזה. אגב, דיברנו עד עכשיו על ההצגה של OpenAI, גוגל למחרת עשו מצגת משלהם, שמראה יכולות דומות במידה, אבל ממש מטפלות במידע הפרטי שלנו! מה שעונה במידה מסוימת על שאלתך. כלומר, הם הראו שם איך תוכל ב-Google Photos שלך, המקום ברשת שבו אתה שומר את התמונות שלך, כבר להגיד לו דברים כמו, "תראה לי איך הבת שלי התקדמה בשחייה".

[הקלטה]

Google representative: “You can ask Photos: When did Lucy learn to swim? You can even follow up with something more complex: Show me how Lucy's swimming has progressed. Gemini goes beyond a simple search, recognizing different contexts…”

דרור: והוא ישלוף לבד את כל התמונות של השוחה לאורך החודשים והשנים האחרונות, ויציג לך את זה בסדר כרונולוגי! תראה איפה התחלנו, תראה איפה אנחנו היום. הוא מוכן גם לעבור על המייל שלך, ולסכם לך את כל האינטראקציות עם בית ספר סביב הילדה הגדולה שלך. הנה מה שכל המורים אמרו עד כה, אתה רוצה את זה במפורט או בסיכום? קח את היכולת הזאת הלאה, הוא יכול לעשות… בעצם הוא מציע לעשות גם גוגל בשבילך.

[הקלטה]

Google representative: “Take planning for example, now you can ask search to plan a 3 day meal plan for a group that's easy to prepare. And here you get a plan with a wide range of recipes from across the web. You want to get more veggies in?…”

דרור: במקום שאתה תתחיל לחפש חומרים שונים בגוגל כזה וגוגל אחר, אתה רק תגיד לו מה אתה צריך, הוא יעשה את הגוגלינג, הוא ימצא את האינפורמציה ויסכם אותה עבורך, אוקיי? אלה דברים שכבר ממש מרגישים שנוגעים בנו.

אלעד: וזה מדהים, האפשרויות הן בלתי מוגבלות, והתגובות היו מדהימות. אנשים כבר ממש התחילו להתנסות עם המודל החדש, ומציגים דברים מאוד מרשימים שהם עושים בעזרתו. אבל, גלוברמן, יש גם צד שני, וחשוב שנדבר עליו, כי יש מי שמזהיר שכבר עכשיו הבינה המלאכותית צוברת יותר מדי כוח. שורה של חוקרים ומדעני מחשב, מהמוכרים בעולם, חתמו השבוע על מכתב שטוען שהבינה המלאכותית מעמידה את האנושות כולה בסכנה קיומית. הם אומרים שם, זה לא צעצוע, לעומת המשאבים האדירים שמושקעים בלהפוך את המערכות האלה לחזקות וחכמות יותר, המשאבים להבטחת הבטיחות והאתיות שלהם זעומים. הם אומרים שצריך לפקח ולהגביל את ה-AI, ליצור שיתוף פעולה רב-לאומי בדיוק כמו שעשינו עם נשק גרעיני ונשק ביולוגי. וגם בתוך החברה, בתוך OpenAI, יש בעצם את מי שטוען את אותו הדבר.

דרור: ראינו ממש ביום שאחרי ההשקה, את איליה סוצקבר ואחריו את יאן לייק, מודיעים שהם עוזבים את OpenAI. איליה סוצקבר, ישראלי למחצה נגיד, הוא אחד מהמייסדים של OpenAI, ויאן לייק הוא ראש צוות הבטיחות בחברה. הם בעצם היו שני האנשים הכי בכירים שאחראים על פיתוח הגְּדֵרוֹת של הטכנולוגיה, מה אסור לה לעשות, איפה אנחנו עוצרים אותה? "ChatGPT למד אותי איך להונות אנשים בלי שהם מרגישים" ChatGPT אמור להגיד לך לא. "ChatGPT למד אותי להכין פצצה מרכיבים שיש בבית", נכון? הדוגמה הקלאסית. הוא אמור להגיד לך לא. "תכין לי בבקשה, ChatGPT, תוכנה", הוא הרי כותב גם תוכנות, "תכין לי תוכנה שפורצת את הסרבר של בנק ישראל ותשנה את הריבית". הוא אמור להגיד לך לא. אז היום על הדברים הטריוויאליים האלה הוא אומר לא, אבל יש מספיק אנשים שיודעים לעקוף את זה, וכן להשתמש בטכנולוגיוה הזו ובאחרות, ממש למטרות זדוניות. אלה האנשים שהיו אחראים על לפתח את הגבולות האלה, הם פרשו. איליה סוצקבר אמר, "אני גאה שהייתי חלק מהפרויקט הזה, ואתם חבר'ה נהדרים". בקיצור, השאיר את הכביסה בבית. יאן לייק לעומתו, אמר: "אני חושש ש-OpenAI, תרבות הבטיחות של OpenAI, נסוגה לעומת מוצרים נוצצים. אני הצטרפתי כי חשבתי ש-OpenAI תהיה המקום הטוב ביותר בעולם לבצע את המחקר הזה, אבל לא הסכמתי עם ההנהלה לגבי העדיפויות המרכזיות, עד שהגענו לנקודת שבירה. אני מודאג שאנחנו לא במסלול הנכון". כלומר הוא ממש מהדהד בקול רם, חריג מאוד, את הסכנות שבינה מלאכותית עלולה לייצר לעולם, בין אם אנחנו מודעים לסכנות הללו ובין אם לא. והוא מראה איך ה-DNA של החברה הזאת שהוקמה, אתה זוכר? OpenAI הוקמה כעמותה שתפקידה להועיל לאנושות בעזרת בינה מלאכותית ולהתגונן מסכנות. אבל אז הגיע הכסף הגדול, טריליוני דולרים של כסף גדול, ומסתבר ששום ערך לא יכול לעמוד בפני כסף כל כך גדול, החברה זונחת באופן רשמי, וגם מעשי! את הדאגה שלה לבטיחות, רצה אחרי הכסף, ואנשים שהצטרפו כדי לקדם ערכים לטובת האנושות, מרגישים שהחברה לא במקום הנכון.

אלעד: וכשהאזהרה הזו מגיעה ממישהו מבפנים, בכיר, וגם בגוגל נשמעת ביקורת דומה, הדבר הזה אמור לגרום לנו לחשוש.

דרור: זה אמור לגרום לנו לחשוש מאוד, כשאנחנו זוכרים שמי שזה התפקיד שלו באופן רשמי זה ממשלות בכל העולם, והבעיה הזאת היא כל כך גדולה ומורכבת, היא בינלאומית, והיא מתפתחת בקצב מטורף, אין אף ממשלה או פרלמנט שמסוגלים לעמוד בקצב ולהציב גדרות ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, אולי החריג זה האיחוד האירופי שחוקק ממש לאחרונה את חוק הבינה המלאכותית, אבל גם כאן עולות שאלות בקצב מטורף, ולא כל העולם זה אירופה, והעולם לא מצליח להתמודד עם זה.

אלעד: איזה שאלות עולות למשל? תן לי דוגמה לתרחיש כזה, לא קיצוני, של שימוש לרעה בבינה מלאכותית.

דרור: דמיין שאתה שם מצלמה מעל הכניסה למקום העבודה שלך, שתדווח לך מה מצבו הרגשי של כל אחד מהעובדים בכניסה לעבודה, בהתבסס על הבעות פניו, אוקיי? וכשדני נראה עצבני טרוד וחסר חשק, כבר בפעם העשירית החודש, אתה קורא לו לשיחה, ואולי השיחה השנייה תהיה כבר שיחת שימוע, ואתה אפילו לא חייב לדווח לו שאתה ניתחת את מצבו הרגשי ואתה הבנת שלא טוב לו בחיים, וזה לא קשור לעבודה, אבל לא בא לך על עובדים כאלה כי הם מבאסים לכולם את המצב רוח. כלומר, כמות השימושים יכולה להיות אינסופית.

אלעד: זה מפחיד, ממש. איך מגיבים ב-OpenAI לטענות האלה מצד בכירים לשעבר בחברה, וגם מומחים חיצוניים? מה הם אומרים על הטענה שהחברה הזו שהוקמה כארגון ללא מטרות רווח, היום היא שווה כבר עשרות אם לא מאות מיליארדים של דולרים, ויש טענה שהכסף סינוור אותם, וסינוור את הכוונות הטובות שאולי היו לחברה הזו בהתחלה?

דרור: אני חושב שהם ממש מקפידים להראות את הצדדים החיוביים שלה, ואפילו לצחוק על עצמם קצת שזה לא תמיד עובד, ואנחנו יודעים שלפעמים זה עוד כושל, כאילו אל תפחדו מאיתנו כל כך. סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, מתראיין באופן די תכוף, ואני זוכר אותו הוא אומר, ממש לפני כמה חודשים, אנחנו אוטוטו נגיע ל-AGI, Artificial General Intelligence, בינה המלאכותית כללית שתדע לעשות כל דבר יותר טוב מכל אדם. וכמו שהיה עם GPT הקודם, אתם בהתחלה נורא תבהלו, אחר כך תלמדו להשתמש בזה, ואז תרגעו.

[הקלטה]

Sam Altman: “And we're all just going to get used to this right away and it will blow our minds for a little bit of time, ChatGPT blow the worlds mind for 2 weeks and then everybody moved on and I think that's great…”

דרור: ואני אגיד לך משהו? הוא קצת צודק, זה באמת מה שקורה לאנשים. אבל לא יודע אם אתה זוכר, כשיצא ה-GPT הראשון, אז היו קריאות שנחתמו על ידי מאות מדענים ובהם אילון מאסק, לעצור את פיתוח הבינה המלאכותית לשישה חודשים כדי לחשוב על ההשלכות, כמובן שאף אחד לא עשה את זה, ואנחנו נמצאים היום בסוג של דילמת אסיר. כי OpenAI רצה כמה שיכולה יותר מהר כדי להשיג את גוגל, וגוגל רצה כמה שיותר מהר כדי להשיג את אמזון, ואת אפל, ואת מיקרוסופט, וכל החברות האמריקאיות רצות כמה שיותר מהר כדי להשיג את הסינים! וכך נכון לכל עובד בערך במשק. כלומר, כולנו באיזה מין אמוק כזה להספיק יותר ולהשיג יותר ולהיות קדימה, ומה תהיינה ההשלכות על העולם? אפשר רק לדמיין. אבל אם אתה רוצה להשתכנע אולי בזה שהדבר הזה הוא באמת רלוונטי ליומיום שלנו, רואים את זה כבר בלא מעט חברות, שהן מצליחות בו זמנית להרוויח יותר, או להכניס יותר כסף, ולהעסיק פחות אנשים. משום שכל אחד מהעובדים נהיה יצרני יותר בזכות הטכנולוגיות האלה, זה לא בעתיד! זה כבר קורה, זה כבר קרה. ויש כבר לא מעט חברות שממש מדווחות על זה. יותר כסף בכיסים, פחות עובדים מועסקים בו.

אלעד: אז זהו, אנחנו לא מדברים כאן על משהו עתידני. אנחנו לא מדברים על חששות תיאורטיים. יש מי שמדבר על סוג של מהפכה שקטה שקורית כבר עכשיו, ועל האופן שבו הבינה המלאכותית כבר עכשיו מחליפה את הבינה האנושית, והופכת עוד ועוד מקצועות, עוד ועוד ענפים, תעשיות שלמות אפילו, ללא רלוונטיות. זה קורה, כמובן, גם אצלנו בישראל. אבל קודם חסות אחת, וממש מיד חוזרים.

[חסות]

אלעד: הרבה אנשים, גם אני, התלהבו מאוד כשהוצג המודל החדש של GPT. אבל היו גם כאלה שלא. ואחת מהן, היא סקרלט ג'והנסון. כן, כן, סקרלט ג'והנסון. הזו, השחקנית.

[הקלטה] מתוך הסרט "Her"

Samantha: “Hi, how are you doing?”

Theodore Twombly: “I'm well, how's everything with you?”

Samantha: “Pretty good actually, it's really nice to meet you…”

אלעד: ב-2013, היא שיחקה בסרט "היא" או באנגלית "Her". ג׳והנסון גילמה את הקול של תוכנת בינה מלאכותית בשם סמנתה. תאודור, הדמות הראשית, גבר בהליכי גירושים שסובל מדיכאון, השתמש בסמנתה, ולאורך הסרט הוא התאהב בה. אפילו ניהל איתה סוג של מערכת יחסים. סם אלטמן, המנכ"ל של OpenAI, נדלק על הקטע הזה, ומתברר שהוא פנה לג'והנסון וביקש שהיא תהיה הקול של המודל החדש של הבינה המלאכותית שלו. היא סירבה. באירוע ההשקה, כשהוצג הסרטון שהדגים איך הבינה המלאכותית מסוגלת לקחת איש עיוור לסיור בלונדון ותיארה לו מה קורה מסביבו, הקול של המדריכה הווירטואלית נשמע פתאום להרבה אנשים מאוד מוכר.

[הקלטה]

Virtual travel guide: “Right now the ducks are gently gliding across the water, they're moving in a fairly relaxed manner, not in a hurry, occasionally…”

אלעד: דומה, נכון? אז ג'והנסון כעסה שלקחו כפילת קול שלה, וסם אלטמן המנכ"ל, כנראה כדי לעקוץ, צייץ בטוויטר את המילה "Her". עכשיו ג'והנסון הודיעה שהיא מתכוונת לתבוע את החברה. OpenAI בתגובה השעו את השימוש בקול הספציפי הזה, והודיעו שבכלל לא הייתה להם כוונה שהוא יהיה דומה לקול של סקרלט ג'והנסון, שזה קרה בכלל במקרה. אבל זו רק אנקדוטה, עם כל הכבוד לג'והנסון. יש עם הבינה המלאכותית בעיות שהן הרבה יותר גדולות. כי אני יכול רק לתאר מה עבר בראש של מורים ומורים פרטיים, בזמן שהם ראו איך GPT 4.0 מלמד את אותו ילד, איך לפתור בעיה בגיאומטריה.

דרור: אז כל מי שמרגיש מאוים על ידי היכולות האלו, בין אם זה עכשיו, או בעוד חצי שנה, או בעוד שנה, כבר נכנס למגננה, וממש רואים איך מהשקה להשקה, טכנולוגיות ה-AI והחברות שמפעילות אותה, בעיקר ענקיות, פשוט כובשות תחומים שלמים של חברות אחרות, נוגסות אותם. ראינו את המניה של דואולינגו, שזו האפליקציה הכי פופולרית בעולם ללימוד שפות, עשרות מיליוני אנשים בעולם, קורסת מיד בבורסה, למרות שהתוצאות העסקיות שלה מצוינות, יש לה ביצועים כלכליים מאוד יפים. אגב, היא בעצמה נעזרת ב-AI של OpenAI, בשביל להציע שירותים מעולים, היא בעצמה חוסכת עובדים כבר מזמן בעזרת בינה מלאכותית. אבל ברגע שכולם ראו איך שהדבר הזה, הטכנולוגיה החדשה מסוגלת ללמד שפה ולתרגם בלייב, אז אנשים אמרו, רגע, אולי לא יצטרכו יותר את דואולינגו, וכבר היא נחתכה. לפני שנה זה קרה ל-Chegg, החברה שעוזרת לסטודנטים ללמוד, כשהתברר ש-GPT הישן יודע לכתוב עבודות עבור סטודנטים. אנחנו ראינו שמנכ"ל נייס התפטר. נייס היא חברה ישראלית שמפתחת טכנולוגיה לשירות לקוחות, בין היתר. ואז אתה אומר, רגע, אולי כבר לא צריכים מערכות כאלה שעוזרות לנציגי שירות לקוחות לטפל בכל לקוחות האלה, כי ה-AI יעשה את זה בעצמו וידבר עם כולם בו זמנית? אז המנכ"ל התפטר, המנכ"ל המוערך והמיתולוגי, וחלק מההערכות אומרות, הוא מבין שלא היום, אבל בעוד כמה חודשים, הטכנולוגיות האלה הולכות לגמור לו על החברה. והוא יצטרך להיכנס למצב תחרותי, זירה תחרותית, הרבה יותר אכזרית. כלומר, כבר אנחנו רואים איך תעשיות שלמות עלולות להיפגע, חלקן נפגעות כבר ממש עכשיו.

אלעד: ואלו לא רק תעשיות שאתה מדבר עליהן, כי אם נעשה זום אין, אז אלו עובדים, אלו מקצועות, אלו סטים שלמים של כישורים שעד היום היו מי שיכלו להתמקצע בהם, ללמוד אותם, ואחר כך לגבות כסף מאחרים, תמורת השירות שהם מספקים. לא יהיה צורך יותר בהם, ברגע שיש תוכנה שיש לה גם את הידע וגם את היכולת לתרגם את הידע הזה באופן מעשי עבור משתמש.

דרור: זה חד משמעית נכון. תראה, אם אנחנו מסכימים שבינה מלאכותית משנה מן היסוד את הדרך שבה מטפלים בידע ומידע, אז כל מקצוע שיש לו ידע ומידע בליבו, אמור להשתנות. כל עובדי הצווארון הלבן, לא משנה באיזה תחום, וגם רבים מעובדי הצווארון הכחול בעצם, שיש… ידע הוא חלק חשוב מהדבר שהם עושים… אתה יודע, גם על גנן בגן, אני יכול לדמיין איך הדבר הזה ישפיע. אבל גם קרן המטבע הבינלאומית כבר הוציאה את הדו"ח שלה, ופיצלה את המקצועות לשניים, לשלושה האמת. יש את החלק האחד שעליו בינה מלאכותית לא תשפיע בכלל, רקדנים אולי זו הדוגמה הכי ברורה. יש מקצועות שיושפעו לחיוב, כלומר, אם תדע להשתמש בבינה מלאכותית תוכל להספיק הרבה הרבה יותר ולהיות יותר יצרני ויותר תחרותי. ויש מקצועות שהבינה מלאכותית פשוט מייתרת אותם כליל, אין לך מה ללמוד, כי אין לך כלום לתרום פה, כמו למשל, שירות לקוחות. ושבוע שעבר, בכנסת, בוועדת הבינה המלאכותית, מתקיים לראשונה בישראל דיון שמנסה לנתח בדיוק את הדברים האלה. בנק ישראל בא עם נתונים ראשוניים נגיד, על בסיס הניתוח הזה של קרן המטבע הבינלאומית, ואומר, בישראל זה הולך להיות שליש, שליש, שליש. שליש מהמקצועות לא יושפעו כלל, שליש יושפעו לחיוב, כלומר, תקבל יותר כלים ויותר כוח… שאגב, זה אומר שאם תהיה מהעובדים האלה שלומדים בינה מלאכותית ומשתמשים בה, תהיה תחרותי ונחוץ! אבל אם לא תלמד, אתה תעוף. ועוד שליש יוחלפו לחלוטין. האם מה שזה אומר, זה שאנחנו בדרך לשלושים אחוז אבטלה במדינת ישראל, בטווח הנראה לעין? אין אף אחד שיכול להגיד לך, "מה פתאום?"

אלעד: ופה שווה להגיד גלוברמן, אולי גם להרגיע מעט את המודאגים, יש גם קולות אחרים. אפילו באותו דיון בוועדה בכנסת, היה את מי שאמר שהאבטלה המונית זה תרחיש קצה, תרחיש בסבירות נמוכה. שכן, ברור שיהיו שינויים בעקבות הבינה המלאכותית, אבל שגם אליהם האנושות תדע להסתגל.

[הקלטה] גבר מהדיון בכנסת: "הפער בין טכנולוגיה שמומצאת לזה שהיא נכנסת לשימוש נרחב, הוא מאוד רחב. אנחנו רואים את זה, ראינו את זה עם האינטרנט, ראינו את זה עם המחשב האישי. אז אני חושב שהדיון הזה הוא קצת יותר מתאים בשלב הזה במכוני מחקר, באוניברסיטאות, בחדרי סמינרים. מה שלא אומר שלא צריך לעשות על זה עבודה מכינה ומחשבה וכולי, אבל אני לא בטוח שזה צריך להיות בסדר העדיפויות של הממשלה".

אלעד: הנקודה היא, אני חושב, שהטכנולוגיה היא עדיין כל כך חדשה, ובעיקר קצב ההתקדמות שלה הוא כל כך מהיר, שאני, לפחות, לא באמת יודע איך אפשר להתכונן למציאות שבעוד כמה שבועות או חודשים יכולה להשתנות לנו מהקצה לקצה? איך אפשר בכלל לחשוב על להכשיר את הדור הבא של העובדים לכלים שאין לנו מושג מה הם יהיו, ומה המסוגלות שלהם? זה דבר שהוא מאוד מורכב. כל העולם, בטח העולם המערבי, מתמודד עכשיו עם השאלות האלה. אבל במה שבכל זאת אפשר, ישראל מתכוננת לאפשרויות השונות, לתרחישים השונים?

דרור: אז הדיון הזה בכנסת היה ההתכוננות של מדינת ישראל כרגע. דיון אחד בוועדה אחת. התחלנו, שזה יפה. זה יותר טוב מלא לעשות כלום. אבל אנחנו בקצב לא רלוונטי למהירות שהדבר הזה משתנה, ואני אשווה למדינות אחרות. בסינגפור, הממשלה כבר הבינה מזמן, לאן הדבר הזה הולך ולאן הוא מתקדם והודיע באופן חד וחלק, "אנחנו נהיה שם במפה כמה שיותר למעלה, באימוץ הטכנולוגיות הללו, ואנחנו כבר מתקצבים לכל אדם מגיל 40 ומעלה, מלגה ללימודים אקדמיים חדשים. לך תלמד עלינו, כי אנחנו מבינים שאתה צריך להיות עדיין רלוונטי לשוק העבודה בגיל 40, אתה לא יכול לצאת לפנסיה". אז הם מבינים את זה. אצלנו… אתה יודע, אני הייתי רוצה לתת קצת הנחה למדינת ישראל כי אנחנו לכודים בסדר יום אחר לגמרי, וזה לא פייר, זה פשוט לא פייר שתוך כדי זה גם העולם יתהפך עלינו, בתעסוקה וטכנולוגיה, אבל את העולם זה לא יעניין כשהמשק הישראלי ידעך בתחרותיות וביצרניות שלו. אפשר לקוות ש… אתה יודע, שהאופי הישראלי, שיודע לאלתר ויודע להיחלץ לעזרת הזולת ולעזרת עצמו, ולאלתר וללמוד מהר ולעשות יש מאין, הלוואי שזה יעבוד גם עכשיו, אבל ברמה המדינתית זה בכלל לא קורה.

אלעד: מה המומחים מציעים שנעשה כדי להכין את הקרקע לעולם החדש?

דרור: אני אצביע על ארבעה דברים בזריזות שצריך לעשות, אוקיי? הבעיה הראשונה שלנו, המאוד ברורה, זה שההייטק שלנו הוא לא במקום הנכון. ההייטק שלנו לא מספיק חזק בבינה מלאכותית, כי לא השקענו בזה. אנחנו היינו חזקים בסייבר, בשיווק, וזה מה שנתן להייטק הישראלי את תהילתו עד כה. היום המשקיעים מחפשים בינה מלאכותית, ישראל היא לא היעד מספר אחת וגם לא שתיים וגם לא ארבע. אחד. שתיים, צריך כן להכשיר אנשים, להשתמש בדברים האלה במקצוע שלהם. עכשיו, אתה יכול להגיד, "שמע, עד עכשיו זו הייתה הבעיה של העובד, למה זו בעיה של המדינה? שכל עובד ייקח לעצמו את האחריות". אני מסכים שכל עובד צריך לקחת את האחריות על העבודה שלו, אבל אתה יכול לבוא לעובד בטענות אם עברו עשר שנים והוא לא עדכן את עצמו. אבל אם זה לוקח שנתיים, ומדובר במיליוני אנשים לרוחב מלא תעשיות, אז אנחנו מבינים שזו נהיית בעיה לאומית, נכון? זה כבר לא בעיה רק של בן אדם אחד. הדבר השני זה לתת הכשרה לאנשים, בשביל להקפיץ אותם לתוך העולם הזה. למיליונים של עובדים ישראלים. הדבר השלישי שצריך לחשוב עליו זה לתכנן תעסוקה קדימה, כי אם יש המון מקצועות שיהיו לא רלוונטיים, אז יכול להיות שאנחנו רוצים להפנות אנשים למקצועות שיהיו כן רלוונטיים. טיפול אחד על אחד, אתה יודע, עובד סוציאלי, כירופרקט, מסאז'יסט, מאמן כושר, הדברים האלה שצריך את הנוכחות הפיזית שלך שם, הם יותר חשובים עכשיו מנציג מכירות. והדבר הרביעי וארוך הטווח, יכול להיות שאין לנו ברירה, אלא להסתכל ממש קדימה ולהגיד, המבנה של השוק הקפיטליסטי עומד להשתנות מן הבסיס. שלושים אחוז, אולי חמישים אחוז, יהיו מובטלים. זה אומר שהמדינה צריכה לספק להם רשת הגנה נרחבת של חיים בכבוד, קוראים לזה בעולם UBI, Universal Basic Income, להבטיח את זה כבר מראש לאנשים שיוכלו לא לעבוד ועדיין לחיות חיים מלאים, עם הרבה התנדבות ופעילות בקהילה, ועבודה אומנותית ומה שעושה להם טוב, ויוכלו לחיות בכבוד. אגב, כלכלית זה לא אמורה להיות בעיה, משום שהחברות ממשיכות לייצר המון, פשוט צריך למסות אותן אחרת. גם את זה צריך לשנות, וזה אתגר שכל העולם המערבי עומד להתמודד מולו. באף אחד מארבעת השלבים האלה אנחנו עוד לא נמצאים.

[מוזיקה]

אלעד: גלוברמן, תודה.

דרור: בכיף, אלעד.

אלעד: וזה היה "אחד ביום", של N12. אנחנו מחכים לכם בקבוצה שלנו בפייסבוק, חפשו "אחד ביום - הפודקאסט היומי".

העורך שלנו הוא רום אטיק, תחקיר והפקה עדי חצרוני, דניאל שחר, שירה אראל ודני נודלמן. על הסאונד ספי רוזנבלט, יאיר בשן יצר את מוזיקת הפתיחה שלנו.

אני אלעד שמחיוף, אנחנו נהיה כאן גם מחר.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

75 views0 comments

Comments


bottom of page