top of page
רוני מנור

אחד ביום - הקאמבק של מיקרוסופט

בסוף המאה הקודמת ביל גייטס ומיקרוסופט יצרו מהפכה טכנולוגית בתחום המחשבים. החברה הפכה למצליחה ביותר בעולם, ומייסדה הפך לאיש העשיר בעולם. אלא שעזיבתו של גייטס בתחילת המילניום, לצד שורת החלטות כושלות של המנכ״ל שהחליף אותו, פינו את הדרך ליריבה המיתולוגית אפל. ועכשיו, החברה ששינתה את העולם הצליחה לטפס שוב לפסגה - והיא רוצה לשנות אותו שוב.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 31/01/2024.

[חסות]

אלעד: היום יום רביעי, 31 בינואר, ואנחנו "אחד ביום" מבית N12. אני אלעד שמחיוף ואנחנו כאן כדי להבין טוב יותר מה קורה סביבנו. סיפור אחד ביום - בכל יום.

אסקפיזם. לא פריבילגיה שיש לנו הרבה ממנה בחודשים האחרונים, אבל מדי פעם אומרים שזה חשוב. אז ננסה כולנו לצאת לרגע מכותרות הצבא, המגעים המדיניים, ונעבור לכותרות הטכנולוגיה והכלכלה. דברים גדולים קורים שם בימים האחרונים, במיוחד מהפך בפסגה. אפל היא כבר לא החברה הציבורית עם השווי הגדול ביותר בעולם, אלא מיקרוסופט. ההיא שעד לפני כמה שנים חשבו שהשיא מאחוריה, שהיא אולי אפילו אוטוטו קורסת. החברה שעשתה כל טעות אפשרית, ואז עוד כמה טעויות. מיקרוסופט הזו, חצתה שווי של 2 טריליון ו-890 מיליארד דולר. הכל בזכות הטכנולוגיה שאולי אוטוטו תשנה לכולנו את החיים.

אז היום, מנה גדושה של אסקפיזם, אנחנו עם דני פלד שותף מנהל בקרן ההון-סיכון סטארדום ואחד ממגישי הפודקאסט "בזמן שעבדתם" שיספר לנו את הסיפור של מיקרוסופט. שלום דני.

דני: שלום אלעד, מה שלומך?

אלעד: שמע, חתיכת קאמבק.

דני: קאמבק מהסרטים. באמת חברה שכבר היה נראה… האמת די מזמן כי היא כבר די… היא כבר די הרבה זמן מצליחה, כבר היא הפכה להיות חברה של טריליון דולר ב-2019 ומאז היא לא עוצרת, אבל היה נראה בתחילת שנות ה-2000 שקצת נגמר לה הסוס ובאמת קאמבק מהסרטים.

אלעד: זה באמת מדהים. אפל מאז שנת 2011 כמעט ברצף היא החברה עם השווי הגדול ביותר בעולם. מיקרוסופט רק בשנה האחרונה הוסיפה עוד יותר מטריליון דולר לערך שלה ועקפה אותה ממש בימים האחרונים. והקטע הוא, שאם אני מחזיר אותך 40 שנה אחורה בערך זה היה הסדר הטבעי. מיקרוסופט היא זו שבעצם סללה את הדרך של כל חברות הטכנולוגיה האחרות שאנחנו רואים היום בעולם.

דני: לחלוטין. החברה הוקמה על ידי שני סטודנטים צעירים, אחד בשם פול אלן והשני, אולי שמעת את השם, ביל גייטס. והם השתעשעו עם תוכנה חדשה שרצה באותו זמן שנקראה בייסיק, שבעצם כל מי שלמד אז לתכנת למד את התוכנה החדשה הזאתי, והם חשבו איך הם בונים איזה מערכת שתוכל להריץ את הבייסיק על דור חדש של מחשבים שאז עלה. באותו זמן בדיוק חברה אחרת, די ידועה בשם IBM ששלטה במחשבי הענק שהיו אז בכל האוניברסיטאות, מחשבי ה-Mainframe, חיפשו מערכת הפעלה להמצאה החדשה שלהם - המחשב האישי, ה-PC, ה-Personal Computer. יושב ראש IBM פנה למכרה שלו, שבמקרה הייתה גם אמא של ביל גייטס, ואמר לה אני מחפש מערכת הפעלה. אמרה לו, 'תשמע יש לי בן מוכשר משהו-משהו, אתה חייב להכיר אותו'. ויושב ראש IBM התרצה והלך לפגוש את הילד הצעיר, הסטודנט המוכשר מהרווארד, ביל גייטס. לביל גייטס לא הייתה תוכנה למכור ל-IBM, אבל הוא אמר לו, 'אל תדאג יש לי'. הוא הלך ורכש תוכנה ב-50 אלף דולר מצד שלישי, התוכנה הזאת לימים נקראה MS-DOS, והוא עשה את הדבר הכי חכם הוא אמר, 'אני רק רוצה לשמור את הזכויות הפצה למערכות הפעלה אחרות'. מה ש-IBM לא חזו זה את עליית תואמי ה-PC, שהיו הרבה יותר נפוצים מהמחשב היקר מאוד של IBM באותה תקופה. והמערכת הפעלה שנקראת MS-DOS הייתה מערכת ההפעלה הכי פופולרית בעולם באותה התקופה.

אלעד: תשמע, אני זוכר את זה, אני מניח שגם אתה - את הסיוט הזה שנקרא MS-DOS. אתה בסך הכל רוצה לשחק "הנסיך הפרסי", נניח, אבל בגלל שמערכת ההפעלה הזו מבוססת רק על טקסט ואין לה ממשק גרפי, אז כדי לעשות את זה אתה צריך לכתוב: סי די נקודותיים בקסלאש בקסלאש דיר סלאש דאבליו. זו הייתה תוכנה שבזמנו אולי הייתה פורצת דרך, הייתה מדהימה לתקופתה. אבל היום במבט לאחור - סיוט, הדבר הכי מסובך בעולם.

דני: היא הייתה קטסטרופלית. זה אבל היה, כמו שאמרת, זה היה הכי טוב שהיה, ואז ב-1985 מיקרוסופט הדהימה את העולם עם תוכנה חדשה בשם "חלונות" - ווינדוס.

[הקלטה]:

Bill Gates: “I’d really like to thank umm… everybody who came here tonight. This really is a great product. We put our hearts and souls into it. We didn't hesitate at any time to put more people onto it and really make it what we want it to be. And now… the retail package of Microsoft Windows. Thank you ladies and gentlemen. It's here!”

דני: הסיפור עצמו הוא סיפור מעניין. ביל גייטס ראה איזשהו קונספט ראשוני אצל חבר שלו שהיה מתכנת מאוד-מאוד מוכשר והוא חשף אותו לקונספט בעצם של מערכת הפעלה גרפית. והם הבינו, עם התפתחות העולם… הרי העולם כל הזמן הולך ומתפתח, והמחשבים נהיים יותר חזקים, ולכן הם גם מאפשרים פתאום להריץ גרפיקה שאי אפשר היה להריץ עד אז. ואז הוא הגיע עם הרעיון של בעצם לפתח מערכת הפעלה שהיא כולה תהיה ממשק גרפי אחד. והם הפכו את הממשק הטקסטואלי עם הבקסלאשים ו… כל הקיצורים האלה, שהיית באמת חייב להיות בעצמך חצי מתכנת כדי להבין איך להשתמש בה, למשהו שהוא נגיש לכל אדם בעולם. ו"חלונות" שינתה את העולם מהקצה אל הקצה ובעצם, אני חושב, הכניסה את הטכנולוגיה ואת המחשב האישי לכל בית ובית. וככה בעצם עלתה לה מיקרוסופט עם "חלונות" שלה לגדולה.

אלעד: לגדולה זה אפילו סוג של אנדרסטייטמנט כי מיקרוסופט הפכה אז לאחת החברות הגדולות ביותר בעולם.

דני: הפכה לחברה הכי גדולה בעולם בעולם הטכנולוגיה. אז עדיין הטכנולוגיה לא הייתה… לא היה הסקטור הכי חשוב מכל הסקטורים… היו עדיין חברות יותר גדולות - חברות נפט, אני חושב שבאותה תקופה גם ג'נרל אלקטריק, שבכלל הייתה בעולמות התאורה והאנרגיה והחשמל… אבל לאט-לאט, זה shift שאנחנו מרגישים אותו מאוד עכשיו בשנת 2024, אבל זה הייתה תחילתו של עידן שבו חברות הטכנולוגיה היו החברות שיתנו את הטון הכי גדול והכי משמעותי בעולם.

אלעד: אז זהו, שלא רק הדומיננטיות של חברות הטכנולוגיה מלווה אותנו מאז, גם היריבות בין מיקרוסופט לבין אפל תלווה אותנו לא מעט שנים. כמו מיקרוסופט, גם אפל עבדה בערך באותו זמן על מערכת הפעלה גרפית שתנגיש את המחשב לקהל רחב. אפל גם ייצרה בעצמה את המחשב הזה. אז איפה ביל גייטס הצליח במקום שבו, אז לפחות, סטיב ג'ובס כשל?

דני: ביל גייטס הבין שהשותפויות עם כל יצרניות המחשבים בעולם תגרום לו להגיע יותר מהר להרבה יותר בתים. סטיב ג'ובס, במה שבסוף עלה לו בסילוקו מהחברה שאותה הוא ייסד - מאפל, האמין שהוא חייב לייצר את המחשב המושלם שהיה הרבה יותר יקר, הרבה יותר מסורבל, הרבה יותר סגור לעולם. היה לו קהל קטן של מעריצים שליוו אותו באדיקות וחלקם עד היום.

[הקלטה]:

Steve Jobs: “Now we've done a lot of talking about Macintosh recently, but today for the first time ever, I'd like to let Macintosh speak for itself.”

Computer: “Hello, I am Macintosh. It sure is great to get out of that bag!”

[קהל מריע בהתלהבות]

דני: אבל זה לא הגיע להמונים כמו שביל גייטס הצליח להגיע.

אלעד: בעצם מאז, ווינדוס הפכה לברירת מחדל, למערכת הפעלה אמנם, אבל היא כמעט שם נרדף למחשב אישי בכלל. ומיקרוסופט הייתה אחראית לא רק לווינדוס, אלא גם לאופיס, צריך להזכיר - PowerPoint, Word, היא פשוט הצליחה להפוך את המחשב לכלי שהוא גם יעיל, גם נוח ובעיקר נגיש עבור ההמונים. ועם ההצלחה הזו ביל גייטס הפך לאיש העשיר בעולם ולפנים של תעשיית הטכנולוגיה.

דני: זה היה מדהים. אני בעצמי זוכר שאיפשהו שם בסביב שנת 2000, 99', הייתי בכנס בלאס וגאס לשמוע את ביל גייטס מדבר על הבמה. ואי אפשר היה להיכנס לאולם, אז פתחו אולמות נוספים וגם אליהם אי אפשר היה להיכנס, אז חברת הכנסים פתחה את מגרש החנייה מתחת למלון, והלכתי למגרש החנייה לראות את ביל גייטס על המסך.

[הקלטה]:

Bill Gates: “Alright, so computing’s everywhere… How’s it going to evolve? Well, we’ve gone from…”

דני: הוא היה גוּרוּ של התקופה, ממש ככה, כמו שאתה מתאר. והצטופפנו בתוך מגרש החנייה, באמת, אני חושב היינו איזה 5000 איש במגרש החנייה, רואים את ביל גייטס מדבר על החזון שלו לעולם. זה היה משהו מדהים. והבנו, אתה יודע, גם בזמן אמת שקורה פה משהו גדול.

אלעד: ודני, כמו בכל סיפור טוב, אחרי ההצלחה הענקית הגיע גם מפלה. אז איך התחילה מיקרוסופט את הדרך שלה למטה מהפסגה?

דני: היו שני דברים שהתחילו את המפלה. דבר ראשון זה שהכוח הרב הזה התחיל מאוד להטריד את הרגולטורים בארצות הברית. זה אולי נקודת… הנקודה הכי משמעותית. כי ב-2000 ביל גייטס עזב, ב-2001 הרגולטור האמריקאי באחד מהמשפטים, באמת פסקי הדין הכי מפורסמים בהיסטוריית דיני התחרות - ממשלת ארצות הברית נגד מיקרוסופט, ממשלת ארצות הברית מחליטה… השופט מחליט כי מיקרוסופט לא יכולה גם להיות הדפדפן בתוך מערכת ההפעלה וגם משווקת מערכת ההפעלה.

[הקלטה]:

Janet Reno: “The Justice department has charged Microsoft with engaging an anti-competitive and exclusionary practices designed to maintain its monopoly in personal computer operating systems.”

דני: ובאותו רגע בעצם מבקשים ממיקרוסופט לתת לצרכנים להחליט איזה דפדפן הם מתקינים. והדבר הזה גרם בעצם להתחלת הירידה, ויש כאלה שאפילו יגידו גסיסה של מיקרוסופט, כי זה היה נראה שלשמה זה הולך באותה תקופה.

אלעד: זהו, זה דבר אחד. הדבר השני הוא בעצם משולב כי מצד אחד מינוי של מנכ"ל חדש אחרי 25 שנה ובצד השני של אותו מטבע, העזיבה של המנכ"ל והמייסד המיתולוגי ביל גייטס. איך גייטס הסביר את העזיבה שלו? בכל זאת חברה שהוא הקים, הוא ניהל, הוא הוביל אותה להישגים ולמקומות ששינו את העולם.

דני: הוא מסביר שהוא רוצה לפנות לפילנתרופיה. הוא… כמו שאמרת, הוא היה האדם העשיר בעולם והוא יכול היה להתחיל להתרכז בבעיות חשובות יותר, כמו מלריה שמאוד הטרידה אותו ועד היום, דרך אגב, הוא הקרן שתורמת הכי הרבה למחלות באפריקה גם בשנת 2024. והוא מינה את סטיב באלמר, חברו הטוב, שכנראה היה באמת אחד מאנשי המכירות הטובים ביותר בכל הזמנים.

[הקלטה]:

Presenter: “Ladies and gentlemen, Steve Ballmer!!”

Steve Ballmer: “I have four words for you - I LOVE THIS COMPANY, YEAH!!!”

דני: הוא זה שסגר את ההעסקה המפורסמת ההיא עם IBM והביא את מיקרוסופט להיות מה שהיא, אבל זה שאתה איש מכירות טוב זה לא אומר שאתה בהכרח אסטרטג גדול, זה שתי יכולות שונות לחלוטין. והוא פספס לגמרי באסטרטגיה. הסלוגן שלו עם עלייתו להיות מנכ"ל היה שירותים וחומרה.

[הקלטה]:

Steve Ballmer: “The key to industry transformation… The key to success is… developers, developers, developers, developers, developers! YES!”

דני: הוא רצה להפוך את מיקרוסופט לחברת חומרה. הוא ראה את אפל ואמר אני רוצה להיות כמו אפל. והוא שחרר מכשיר ראשון עם השם ה… סליחה, המאוד-מאוד לא קליט בעברית, שנקרא זיון (Zune), שזה היה התשובה של מיקרוסופט לאייפוד של סטיב ג'ובס. לאחר מכן הוא רכש את חברת נוקיה בסכום שערורייתי של 37 מיליארד דולר, והחליט שהוא ישתמש בנוקיה כדי להפיץ את המערכת הפעלה של מיקרוסופט לטלפונים וזה היה כישלון עוד יותר חרוץ. ופשוט זה החברה מדחי לדחי, בכל מה שהיא נגעה היא לא כל כך הצליחה. להוציא תחום אחד, שהיה מאוד בשוליים, והוא עליית מחשוב הענן. הטרנד הזה בעצם הומצא על ידי אמזון עם שירות ה-AWS שלה, ומיקרוסופט החליטה שהיא מתחרה בו עם שירות אחר שנקרא Azure. וכאן נכנס לתמונה האיש שבעצם משנה את כל גורלה של מיקרוסופט - סאטיה נאדלה.

אלעד: חסות אחת, וממש מיד חוזרים.

[חסות]

אלעד: אנחנו עם הסיפור של מיקרוסופט שהפכה השבוע לחברה הציבורית עם השווי הגדול ביותר בעולם, היא מתקרבת כבר לסכום של 3 טריליון דולר. חברה שהייתה במקור פורצת דרך, הפכה את המחשב האישי לכזה שכל ילד יכול להשתמש בו. אבל חברה שאחר כך איבדה את הדרך, בעיקר פספסה את כל הטרנדים הגדולים של השנים האחרונות. היא פספסה את האינטרנט, את הרשתות החברתיות, את הטלפונים החכמים, אפילו במערכות הפעלה, המומחיות שלה, מיקרוסופט התחילה לפשל, כשווינדוס ויסטה נקטל על ידי המבקרים. אבל כל זה השתנה כשהגיע בוס חדש - סאטיה נאדלה, בעצמו עובד ותיק במיקרוסופט.

דני: אז הסיפור שלו באמת הוא פשוט סיפור מדהים. הוא נולד בהודו ב-1967 לאמא שהיא מורה לסנסקריט ואבא שהוא פקיד ממשל הודי. מעמד הביניים ומטה. והוא מספר על עצמו שהשאיפות שלו היו ללמוד במכללה מקומית, הוא מאוד אהב לשחק קריקט והוא רצה לעבוד בבנק מקומי.

[הקלטה]:

Satya Nadella: “You know, my entire outlook was so provincial, when I look back at it, which was ‘hey I want to stay in Hyderabad, maybe study Economics and Political Science and work for a bank’. That was about the extent of my ambition.”

דני: ככה הוא דמיין את החיים שלו והוא באמת עשה תואר ראשון בהנדסת חשמל בהודו. ואז הוא קיבל המלצה, כדי לשפר את מעמדו הכלכלי, לטוס לארצות הברית ולעשות תואר שני בהנדסת מחשבים, וזה מה שהוא עשה. מיד אחריו הוא עשה תואר במנהל עסקים נוסף. ו… הוא כבר החליט לנסות את מזלו דווקא בשוק העבודה בארצות הברית. הוא התחבר בהתחלה לחברה שאז הייתה ענקית מחשבים בשם סאן מיקרוסיסטמס (Sun Microsystems) - עוד חברה שלא השכילה לעשות את הפניות הנכונות בזמן. וב-1992 הוא הצטרף למיקרוסופט לחטיבת השרתים. ומהר מאוד הוא קודם להוביל את אחד הפרויקטים החשובים שלהם, המחשוב בענן, עד לעמוד בראש הפירמידה של הקבוצה הזאתי שהובילה את זה, והביא הרבה מאוד הכנסות חדשות למיקרוסופט וסומן בתור מנהל מזהיר.

אלעד: כלומר, ברשימה הארוכה, ארוכה מאוד, של כישלונות של מיקרוסופט היה תחום אחד שבו היא הצליחה וזה שירותי הענן, וזה בדיוק התחום שעליו סאטיה היה אחראי.

דני: שעליו סאטיה אחראי. ומבינים במיקרוסופט שצריך לעשות שינוי. וב-2014, לפני 10 שנים בדיוק, מחליטים למנות אותו למנכ"ל של כל החברה כי ראו שהוא מצליח בעצם להפיח חיים בחברה שבעצם כל הימור שלה לא מצליח למעט ההימור על הענן שאותו הוא הוביל בעצמו.

[הקלטה]:

Satya Nadella: “You know, this business of ours is an exciting business. What it respects is innovation on a go-forward basis. So it’s really our collective challenge that we now need to make Microsoft thrive in a mobile-first and a cloud-first world, and I cannot be more honoured, more humbled and more excited about Microsoft and our opportunity. Thank you.”

[קהל מריע]

אלעד: איך המינוי הזה התקבל?

דני: הוא היה מנכ"ל מאוד מוערך וכל מי שהכיר אותו ידע כמה מוכשר הוא. אבל הוא היה עושה הכל הפוך, הוא עשה פשוט הכל הפוך ממה שהיה מקובל. באותה תקופה, כמו שאתה בטח זוכר, מיקרוסופט הייתה האויבת המושבעת של אפל, וסטיב ג'ובס לא פספס הזדמנות להשמיץ את מיקרוסופט. ובהופעה הציבורית הראשונה שלו, פעם ראשונה שהוא עומד על במה כמנכ"ל מיקרוסופט, הוא מודיע שמיקרוסופט הולכת לשחרר את חבילת האופיס שלה לאייפד, של המתחרה, של אפל השנואה, אותה חברה שסטיב באלמר זרק טלפון של אייפון, של אפל, אייפון על הרצפה ועשה כאילו הוא מועך אותו עם הרגל. שתבין כאילו את השינוי הדרמטי באופן ההתנהלות. והוא הודיע לכל המנהלים תחתיו שמיקרוסופט היא חברה של כולם ואוהבת את כולם.

[הקלטה]:

Satya Nadella: “We are absolutely committed to making our applications run what most people describe as cross-platform great. There’s no holding back of anything. It is about being able to excel everywhere our customers are. What motivates us…”

דני: וזה הייתה חשיבה כל כך מרעננת והיא פשוט הטיסה מהר מאוד את השווי של מיקרוסופט בגלל בעיקר ההכנסות. אבל… זו לא הסיבה העיקרית לכך שמיקרוסופט הצליחה בתקופתו. הסיבה העיקרית היא זה שהוא ידע לעשות רכישות, כנראה יותר טוב מכל אדם אחר בעת החדשה.

אלעד: למשל?

דני: אוקיי. אז הרכישה הראשונה שהוא עשה ב-2014, איך שהוא נכנס לתפקיד, הייתה של משחק שוודי, בסכום שערורייתי של 2.5 מיליארד דולר. למשחק הזה קראו - מיינקראפט.

[הקלטה]:

Male Voice: “Let's go to a place where everything is made of blocks. Where the only limit is your imagination. Let's go wherever you want to go. Climb the tallest mountains.”

דני: עכשיו, תשמע עוד פרט שולי כזה שנחמד כי הכל מתחבר. בשנת 2023 מיינקראפט הפך להיות למשחק הכי נמכר בהיסטוריה. הוא מכר… המשחק הזה מכר 300 מיליון עותקים. במקום השני GTA עם 150 מיליון עותקים. שגם תבין את הפער בהימור הזה, שגם כן נראה הימור מופרע, מה פתאום להשקיע 2.5 מיליארד דולר באיזה משחק שוודי עם גרפיקה מאוד משונה. ואני רק… בוא שנבין את המספרים, המשחק הזה… הרישיון שלו עולה 40 דולר, 39.99. רק מקניית הרישיון המשחק הזה הכניס למיקרוסופט כבר 12 מיליארד דולר. חוץ מזה הוא גם… יש הרבה מאוד תוספות ששחקנים צריכים כמו למשל שרת משל עצמם וכל מיני הרחבות של המשחק. וזה ממשיך להזרים עוד כספים ומשרת את החטיבות האחרות של מיקרוסופט. רכישה פשוט מבריקה! ב-2016 עוד רכישת ענק, שגם עליה הורמו הרבה גבות, זה אתה בטח תזכור - לינקדאין. ב-26 מיליארד דולר.

[הקלטה]:

Newswoman: “Breaking news on the business side of things. Microsoft and LinkedIn entering a deal, a BIG DEAL. What’s the latest you have on this?”

Commentator: “A really big deal. So, it's a 26.2 billion dollar transaction.”

דני: ואנליסטים פשוט לא הבינו את הרכישה הזאתי, מה פתאום לרכוש רשת חברתית… של עובדים. זה היו שיא ימי הפייסבוק ואינסטגרם, לינקדאין נראתה מיושנת.

[הקלטה]:

Analyst: “Why would Microsoft want to pay 26 billion dollars to jump in on this?”

דני: השנה הזאתי לינקדאין תייצר הכנסה, רק השנה, של 15 מיליארד דולר, פי שבעה ממה שהיא הכניסה ביום שהיא נרכשה. הוא בהחלט יודע לרכוש חברות פשוט בצורה מדהימה.

אלעד: אתה אומר יודע לרכוש חברות בצורה מדהימה זה כי… והוא מוכיח את זה, הוא יודע לזהות פוטנציאל. מיינקראפט היה אמנם משחק מצליח, תופעה עולמית לפני שמיקרוסופט רכשה אותו, ובכל זאת הצליחו למקסם את המותג אפילו יותר, כנ"ל לינקדאין אגב. הוא מבין פשוט לאן העולם הולך, אני חושב שלפעמים אפילו לפני שהעולם מבין לאן הוא הולך.

דני: הוא כל כך מבין לאן העולם הולך כי ההימור האחרון שלו, שהיה גם כן מוזר מאוד בעיני רבים, זה ההימור של ההשקעה ב-OpenAI, סטארט אפ בתחילת דרכו. הוא השקיע בו מיליארד דולר. דרך אגב, הוא ביקש מאותו ביל גייטס שהקים את החברה, הוא אמר לו, 'תקשיב, נראה לי שאתה מבין בטכנולוגיה, אולי תלך תראה מה החבר'ה האלה עושים'. ביל גייטס הסכים, פגש את סם אלטמן. ביל גייטס מאוד לא התרשם, חזר לנאדלה ואמר לו, 'תקשיב, זה נראה לי לא הולך לעבוד'. לא כל… לא השתכנע נאדלה והחליט להשקיע את המיליארד דולר הראשונים, בעצם הפך לבעל המניות המרכזי והמשמעותי ביותר בחברת OpenAI. שהחברה הזאתי, גם כן צריך להבין, ב-2022 היא הייתה חברה עם אפס הכנסות, ב-2023, בתוך שנה, היא הגיעה למיליארד דולר הכנסות. אני חושב שזה הקצב יצירת הכנסות הכי מהיר בהיסטוריה. ואנחנו ממש עכשיו עומדים בפתחה של תקופה, שבמהלך 2024 בכל העולם בתוך מערכת אופיס OpenAI תטביע את יכולות הבינה המלאכותית שלה, והבינה המלאכותית תוכל לייצר עבורך מיילים, להכין לך מצגות, סיכומים בוורד… היא גם תחליף אותי כנראה, לא תצטרך לדבר איתי יותר… והיא כבר תדע להגיד לך בצורה הרבה יותר משכנעת, מבדחת גם אולי, את ההיסטוריה של מיקרוסופט וגם תחמיא לעצמה ותטפח לעצמה על השכם על הדרך. באמת, פשוט איש עם כל כך הרבה חזון, שעושה את כל המהלכים בצורה הכי נכונה והכי מוצלחת שרק אפשר.

אלעד: זהו, שצריך לומר, עם כל הכבוד לכל הרכישות של מיקרוסופט והאופן שבו החברה מנוהלת וההערכה הרבה שהמנכ"ל זוכה לה, בעצם ההימור הזה שלו על אינטליגנציה מלאכותית, ההשקעה ב-OpenAI, שם מיקרוסופט הצליחה למצב את עצמה בחזית של העתיד. והדבר הזה אומר בהכרח שזהו שמיקרוסופט חזרה לימים שבהם היא המובילה העולמית בסקטור הטכנולוגיה, אפל יכולה עכשיו אולי להסתפק, אחרי המון שנים בפסגה, רק במקום השני והמכובד?

דני: זה שאלה מצוינת שאין עליה כרגע תשובה. אפל מבינה שעידן הסמארטפונים הולך ומסתיים. דרך אגב, מה שמסיים אותו זה ה-AI כי ברגע שתהיה לנו סירי חכמה כזאתי, אז יכול להיות שלא נצטרך טלפון ונוכל בעצם לעבור לדיבור טבעי כמו שאתה ואני עכשיו עושים. ההקלדה והממשק הגרפי הזה זה היה בעצם אילוץ כי לא הייתה תוכנה שהבינה אותנו, אבל יכול מאוד להיות שלא נצטרך טלפונים. והטלפונים כרגע בסטגנציה גדולה מאוד. וזה עיקר ההכנסות של אפל, הן לא מספיק מגוונות כמו אלה של מיקרוסופט, ואפל מאוד תלויה בטלפונים. אני כן חושב ששתי החברות מבינות מצוין את החשיבות של AI במוצרים שלהם. כל האנליסטים מהמרים שהטלפון הבא של אפל יהיה טלפון עם הרבה מאוד בינה מלאכותית בתוכו. כי בוא נודה על האמת, סירי כרגע די סתומה ולא מבינה את רוב הדברים שאנחנו מבקשים ממנה, והדור הבא יהיה כנראה הרבה יותר מוצלח. מהצד השני, מיקרוסופט לא עוצרת ויש לה בכיס את אולי חברת הבינה המלאכותית הכי חשובה בעולם, OpenAI, עם המהנדסים הכי טובים בעולם. ולכן אני… אני מהמר ששתיהן תרוצנה זו לצד זו הרבה מאוד זמן. כרגע זה לגמרי נראה שמיקרוסופט הולכת לתפוס פער מאפל, אבל אני אומר זה יכול להשתנות כבר בעוד חודש.

אלעד: דני פלד, תודה רבה.

דני: תודה רבה אלעד.

אלעד: וזה היה "אחד ביום" של N12. אנחנו מחכים לכם בקבוצה שלנו בפייסבוק, חפשו "אחד ביום - הפודקאסט היומי". העורך שלנו הוא רום אטיק, תחקיר והפקה - שירה אראל, דני נודלמן ועדי חצרוני, על הסאונד יאיר בשן שגם יצר את מוזיקת הפתיחה שלנו.

אני אלעד שמחיוף. אנחנו נהיה כאן גם מחר.

[חסות]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

2 views0 comments

Comments


bottom of page