מה עושים כאשר המחשבה להפסיק לעשן מתחילה לעלות? איך מחזקים את המוטיבציה להפסיק לעשן? טיפים שיכולים לעזור.
על הסדרה: קולולו הפסקת עישון! סדרה בת 5 פרקים בהשתתפות מיקי חיימוביץ' וד"ר ענת אנדן, שהתגייסו בהתנדבות מלאה כדי לסייע למעוניינים להיגמל מעישון. מיקי חיימוביץ', אשת תקשורת וח"כ לשעבר, נגמלה בעצמה מעישון ומספרת על כך בפתיחות ובכנות, בשיחה עם ד"ר ענת אנדן, רופאת משפחה ויועצת לגמילה מעישון מקופ"ח מכבי.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 27/05/2021.
[מוזיקת פתיחה]
מיקי: היי, שלום לכולם, אני מיקי חיימוביץ', ואנחנו כאן היום כדי לדבר על גמילה מעישון. זהו הפרק השני בסדרת פודקאסטים ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, הפועלת מזה עשרות שנים למניעת תחלואה ותמותה ממחלות הסרטן שנגרמות מעישון. הפודקאסטים האלה נועדו ללוות אתכם, מי שחושב להפסיק לעשן בכוחות עצמו, או למי שבן משפחה, חבר קרוב שלו מעשן ושוקל גמילה מעישון. ואיתי כאן דוקטור ענת אנדן, רופאת משפחה ויועצת לגמילה מעישון בקופת חולים מכבי. שלום ענת.
ד"ר אנדן: היי.
מיקי: אז דיברנו בפרק הקודם יותר על למה כדאי ומה הנזקים, ועכשיו אנחנו בעצם צוללות לתהליך הגמילה עצמו, נכון?
ד"ר אנדן: לגמרי. אז באמת יש כל מיני דרכים להסתכל ככה על תהליך הגמילה, אבל יש נטייה לחלק אותו לחמישה שלבים פחות או יותר. השלב הראשון זה הגברת המוטיבציה, השלב השני זה לפתח מודעות, השלישי זה לפתח שליטה, אחר כך זה כבר שלב ההכנות, ובסוף יש…
מיקי: צריך הכנות. זה חשוב.
ד"ר אנדן: אני מאוד, כן…
מיקי: אוקיי.
ד"ר אנדן: אני מאוד ממליצה, אני חושבת שהכנות זה מאוד חשוב. והשלב האחרון הוא בעצם הפסקה ושימור. אני חושבת שבפרק הזה אנחנו נתייחס בעיקר לשני השלבים הראשונים שדיברתי.
מיקי: כן. אז אמרת שהשלב הראשון הוא הגברת המוטיבציה. אז מה, איך מגבירים מוטיבציה ברגע שהמחשבה להפסיק לעשן מתחילה לעלות?
ד"ר אנדן: אז באמת הדבר הראשון זה שהמחשבה צריכה לעלות, כי הרבה פעמים אפשר להסתובב הרבה שנים ולא לחשוב על זה בכלל.
מיקי: נכון.
ד"ר אנדן: להדחיק כאילו לגמרי את העניין, ובעיקר בגלל שהנזקים איכשהו מתגמדים מול הרווחים. אנשים יש להם תחושה שהסיגריה היא כל כך משמעותית וכל כך תורמת בחיים, וכל כך נהנים ממנה, ששום דבר אחר לא נראה מול זה רלוונטי.
מיקי: שזה די מדהים, אחרי שיודעים באמת את כל הנזקים וכל מה שזה עושה.
ד"ר אנדן: אנחנו נמצאים במערכות יחסים…
מיקי: זה סוג של הדחקה, בואי נאמר את האמת.
ד"ר אנדן: זה נכון, אבל בכלל, כאילו אנחנו בחיים שלנו נמצאים בכל מיני מערכות יחסים שהן קצת הרסניות. יש לנו כל מיני…
מיקי: כן.
ד"ר אנדן: כן, זה אחת מהם. אז בואי נחזור רגע להגברת המוטיבציה.
מיקי: כן, איך מגבירים את המוטיבציה?
ד"ר אנדן: אז באמת, צריך לחשוב, בעיקר לשבת עם עצמנו, ולחשוב ככה על מגוון הסיבות לגמילה. הרבה פעמים אנחנו ממליצים לעשות מין טבלה כזאתי של מה בעד הגמילה ומה נגד הגמילה. זה בעצם מציף את המחשבות האלה, מציף את האמביוולנטיות. לא סתם אנחנו אומרים בעד ונגד, אמרתי קודם שיש גם נגד, כן? יש יתרונות בעניין הזה. ואז אנחנו בעצם רוצים להתחיל להרחיב כמה שיותר. נניח להסתכל קדימה ולחשוב מה יקרה אם אנחנו לא ניגמל עכשיו, איזה דברים יכולים לקרות בחיים שלנו. או להסתכל לצדדים, לחשוב על כל מיני אנשים סביבנו. הרבה פעמים אנשים חושבים על הילדים שלהם.
מיקי: נכון, איזו דוגמה אישית אנחנו רוצים לתת?
ד"ר אנדן: לגמרי.
מיקי: ואני בטוחה שגם אנשים שמעשנים המון, המחשבה שהילדים שלהם יעשנו היא מחשבה שטורדת אותם מאוד. ואם הם יעשנו, סביר מאוד להניח שאם זה מה שהילדים רואים בבית ורגילים, זה יגביר את הסיכוי שהילדים יעשנו.
ד"ר אנדן: לגמרי, אנחנו יודעים שילדים להורים מעשנים, יש להם סיכוי מאוד גבוה לעשן בעצמם. דרך אגב, גם אם בהתחלה הם מאוד מאוד התנגדו, והרבה ילדים לומדים בבית ספר כמה זה מזיק…
מיקי: נכון, נכון.
ד"ר אנדן: הם מאוד מודאגים מהסיפור הזה, והם לפעמים גוזרים להורים סיגריות, מחביאים להם חפיסות, כאילו יש להם הרבה מורת רוח. זה דרך אגב לא ימנע מהם לעשן בהמשך, כי מה שאנחנו רגילים זה מה שאנחנו עושים הרבה פעמים.
מיקי: כן.
ד"ר אנדן: אז אמרנו, לעשות באמת רשימה כזאתי, זה מין רשימה בהתהוות. [מיקי מהמהמת בהסכמה] זאת אומרת, כל הזמן להוסיף דברים. עולה לנו עוד מחשבה - להוסיף, וככה להסתכל עליה מדי פעם, שהיא תהיה ככה יותר ויותר במודעות. ואמרתי קודם, אנחנו לא רוצים להתכחש ליתרונות, לרווחים שנדמה לנו שאנחנו מקבלים. יש לי חברה, שהיא הנחתה איתי הרבה מאוד שנים, שתמיד הייתה אומרת - צריך להסתכל להתמכרות בלבן של העיניים. כאילו, אנחנו צריכים להבין על מה אנחנו הולכים לוותר. לא להכחיש שיש לזה גם יתרונות, דברים שאנחנו רגילים ונהנים מהם. כי אם אנחנו מבינים על מה אנחנו יכולים לוותר, אנחנו יכולים באמת להגיע להחלטה משמעותית ונכונה, וכשהדברים הקשים יותר צצים, הם לא יפתיעו אותנו במיוחד. כבר חשבנו עליהם.
מיקי: כן. עכשיו, מעבר ליתרון הבריאותי הברור והמובן מאליו, כשמדברים באמת על הגברת המוטיבציה, אני לפחות יכולה לראות עוד סיבה אחת מאוד טובה, שיכולה באמת להעלות את המוטיבציה, וזה ההיבט הכספי. זה עולה, עולה המון כסף. כלומר, גמילה תהיה חיסכון של הרבה מאוד כסף.
ד"ר אנדן: לגמרי. תראי, העלות הכספית, זה לא מטריד את כל האנשים, אבל היא מאוד רלוונטית ללא מעט מהמעשנים.
מיקי: בהחלט. בהחלט.
ד"ר אנדן: מה גם שהמחירים של הסיגריות כל הזמן עולים.
מיקי: נכון.
ד"ר אנדן: והעלות המצטברת הזאת יכולה להיות די הרבה. אנשים שמחשבים ככה כמה הם שרפו, אז לפעמים הם פתאום מגלים שהם שרפו איזה דירה או שתיים במהלך השנים.
מיקי: זה מטורף.
ד"ר אנדן: כן. אני משתדלת, עוד פעם, לא להתעסק במה היה וכמה קשה, אלא להסתכל קדימה ולהגיד באמת מה אני ארוויח אם אני אפסיק עכשיו. כמה אני הולכת לחסוך, מה אני אעשה עם הכסף הזה, שפתאום יהיה לי.
מיקי: אפשר להציע להם לשים את כל… את אותו כסף שהם היו שמים כל שבוע בקופסאות סיגריות, לשים בקופה בצד, ולגלות שיש להם כסף לחופשה באיזשהו שלב.
ד"ר אנדן: לגמרי. כאילו, יש באמת… יש איזה המלצה כזאתי, לעשות לא סתם קופסה, אלא קופסה שקופה, [מיקי מהמהמת בהסכמה] שאפשר ממש לראות את הכסף מול העיניים מצטבר, ומאוד חשוב לחשוב מה לעשות איתו. זאת אומרת שזה לא יהיה סתם כסף ששוכב בצד, אלא להגיד, אוקיי, אני הולכת לעשות איתו משהו. יש לי מטופלת, למשל, שקנתה בדיוק רכב, וככה הייתה צריכה לשים תשלומים, וממש היא אמרה - הרכב הזה, אני הולכת לקבל מתנה מזה שאני מפסיקה לעשן.
מיקי: מדהים.
ד"ר אנדן: כן.
מיקי: כן. מה עוד עוזר לבסס מוטיבציה להיגמל?
ד"ר אנדן: אז באמת, יש אנשים ש… דרך אגב, אפרופו כספים, נזכרתי בעוד איזה משהו. יש אנשים שהעניין הזה שחברות סיגריות עושות עליהם כסף, גם משחק להם תפקיד. ישראלים לא אוהבים להיות פראיירים.
מיקי: נכון, כן.
ד"ר אנדן: אנחנו יודעים שהם משקיעים הרבה כסף בלעבוד עלינו בעיניים, שנהיה יותר מכורים, ונעשיר את כל מי שמרוויח עלינו, כל בעלי חברות הטבק.
מיקי: טוב, אז סיגלתי חשיבה חיובית, יש לי מוטיבציה, הבנתי כמה זה נורא וכמה זה רע לבריאות ולכל הסיבות האחרות שמנינו, אז עכשיו אנחנו מגיעות לשאלה הבאמת גדולה - מה עושים? איך מפסיקים?
ד"ר אנדן: אז רגע, עוד לא הפסקנו. [צוחקות] השלב הבא זה קודם כל להכיר טוב טוב את ההרגל הזה מקרוב. זה קצת כמו לעשות איזה ריגול תעשייתי כזה, להכיר טוב טוב את האויב, ומה שאנחנו בדרך כלל ממליצים זה לעשות מין ניהול יומן עישון כזה.
מיקי: אני מכירה את זה מדיאטות.
ד"ר אנדן: לגמרי. לא רק מדיאטות, שינה, המון דברים. להכיר דברים מקרוב זה מאוד מאוד עוזר. אז במיוחד סביב הסיפור הזה של העישון, הרבה סיגריות הם מין אוטומטיות כאלה, כמו שאמרנו קודם.
מיקי: לא נספרות, כאילו, בגלל שזה כל כך אוטומטי.
ד"ר אנדן: לגמרי. בעצם אנחנו פתאום מוצאים את הסיגריה ביד, מודלקת, לא הבנו איך היא הגיעה, לא הבנו איך זה קרה.
מיקי: אז באמת, מה שאת מצפה זה שאנשים, כל סיגריה שהם מעשנים, ירשמו באיזו שעה ומה הייתה הסיטואציה?
ד"ר אנדן: כן, לא רק זה, אנחנו גם מזמינים לרשום כמה רצינו את הסיגריה הזאת, לתת לה איזה ציון, וגם כמה נהננו ממנה. יש פה כל מיני הפתעות. אנשים פתאום מגלים שכל מיני סיגריות הם…
מיקי: מיתולוגיות, הפכו, הם בעצם לא כאלה.
ד"ר אנדן: בעיקר זה ההבנה הזאתי שהסיגריות לא נולדו שוות. כאילו, יש כאלה ששוות יותר, יש כאלה ששוות פחות, וזה מאוד מאוד עוזר בחשיבה. כי להיפרד מכמה סיגריות שאנחנו נורא נורא אוהבים, וכמה שהן סתם, זה לא אותו דבר כמו להיפרד מרק סיגריות שנורא נורא קשורים אליהם ואוהבים. זה אחר. [מיקי מהמהמת בהסכמה] עכשיו, עוד דבר שאנחנו כן ממליצים, זה שכשאנחנו כבר רושמים, אז ככה להריץ את זה בראש - אני באמת צריכה את הסיגריה הזאת, אולי אני יכולה לדחות אותה קצת, ואולי אני יכולה לעשות משהו אחר במקום, למצוא איזה מענה חלופי. דברים ברמה הזאת.
מיקי: כן. הדברים האלה באמת עולים כשעושים רישום. לפחות אנחנו מכירים את זה, אני מכירה את זה מיומני אכילה.
ד"ר אנדן: לגמרי. בעיקר אם עושים אותו לייב. זאת אומרת, הרעיון זה לא נניח בסוף היום.
מיקי: לא לשחזר בסוף היום.
ד"ר אנדן: בדיוק.
מיקי: גם אם משחזרים בסוף היום, אף פעם לא זוכרים ממש, באמת.
ד"ר אנדן: וגם, את יודעת, מעגלים לכל מיני כיוונים.
מיקי: נכון, נכון מאוד. זה שלב… אז בעינייך זה שלב חובה? אם אני מתעצלת לכתוב את היומן הזה?
ד"ר אנדן: זה מאוד מאוד מאוד מאוד מאוד, עוד איזה מאוד אחד, מומלץ. להכיר את הבעיה מקרוב זה מאוד מאוד מאוד עוזר. אבל, את יודעת, אין חובה. מי שנורא נורא נורא מתנגד, מתבאס, ככה הייתי חושבת על זה קצת, כן, למה, כאילו מה העניין שם, אבל אם מישהו ממש לא מתחבר, אז כנראה זה לא בשבילו. אני לא הולכת עם הראש בקיר, לא שווה להתעקש.
מיקי: נכון. אז נסכם? [ד"ר אנדן מהמהמת בהסכמה] אז ברגע שהרצון להיגמל מתחיל להתעורר, כדאי להגביר את המוטיבציה, נכון? אמרנו, על ידי רשימות בעד ונגד, לצרף להם כמה שיותר פרטים, מה היה מסביב שם בבחירה הזאת על הסיגריה. צריך באמת להכיר דרך זה את ה… לנהל את התיעוד הזה של הסיגריות שלנו, להבין על ידי זה את ההרגל מקרוב, לתת להם את הציון, וגם, ולא אמרנו על זה, מה, לקבוע תאריך, מתי אנחנו מתחילים?
ד"ר אנדן: באמת, טוב שהעלית את זה. מאוד מאוד חשוב לקבוע, אם אפשר, איזשהו תאריך. המוח מאוד מאוד אוהב שיש דדליינס. אנחנו מין יצורים כאלה שעובדים לפי דדליינס…
מיקי: כן.
ד"ר אנדן: והמוח ממש מתכוונן. זאת אומרת, אם יש לי איזה תאריך שאני מסתכלת עליו, אז איכשהו, כל מיני תהליכים קורים ככל שאני מתקרבת, ולא צריך לפחד, מקסימום מזיזים את התאריך, כן? אבל כדאי שיהיה לנו.
מיקי: כדאי שיהיה, יעד.
ד"ר אנדן: לגמרי.
מיקי: בהחלט. טוב, אז לסיכום, גם נחזור ונאמר לכם שזה חשוב, ואני חושבת שאתם תדעו, שקופות החולים מציעות סדנאות ללא עלות למבוטחים לגמילה מעישון. אתם יכולים לפנות למוקדי המידע של הקופות בטלפון, לפרטים נוספים. אתם יכולים להיעזר בחומרים כתובים של האגודה למלחמה בסרטן. יש שם מדריך לגמילה עצמית מעישון, עליו אנחנו ביססנו את הפודקאסטים האלה, ובכל מקרה, אם אתם צריכים גם לדבר, אתם יכולים להתקשר בכל שאלה לטלמידע של האגודה, 1-800-599-995. אנחנו נחזור ונמשיך ונצלול עוד יותר לגמילה בפודקאסט הבא.
[מוזיקת סיום]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments