ביקור נתניהו בוושינגטון מתקיים בימים הדרמטיים ביותר בתולדות הפוליטיקה האמריקנית: ניסיון התנקשות במועמד לנשיאות, פרישה מהדהדת של נשיא מכהן, והצטרפותה ברגע האחרון של סגנית הנשיא קמלה האריס - שייתכן ותהפוך לנשיאה הראשונה בתולדות ארה״ב. הפעם אנחנו עם עו״ד אסי שריב, לשעבר קונסול ישראל בניו יורק, על הטלטלה הפוליטית באמריקה.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 28/07/2024.
[חסות]
[מוזיקת פתיחה]
גדעון: היום יום ראשון, 28 ביולי, ואנחנו "אחד ביום" מבית N12. אני גדעון אוקו, ואנחנו כאן כדי להבין טוב יותר מה קורה סביבנו. סיפור אחד ביום, בכל יום.
את הפרק הזה הקלטנו לפני האסון הכבד בצפון.
נתניהו אמור לנחות היום בישראל, מוקדם מהצפוי, בתום ביקורו המדיני בארצות הברית. צריך לומר שהביקור של נתניהו בוושינגטון נקבע הרבה לפני שידענו שאלה הולכים להיות הימים הכי דרמטיים בתולדות הפוליטיקה האמריקנית - ניסיון התנקשות במועמד לנשיאות, פרישה מהדהדת של נשיא מכהן, והצטרפותה ברגע האחרון של מי שעד לפני רגע הייתה רק סגנית הנשיא, ואולי תהפוך לנשיאה הראשונה בתולדות ארצות הברית. אז הפעם אנחנו על המרוץ לבית הלבן, שנפתח מחדש.
עורך הדין אסי שריב, לשעבר קונסול ישראל בניו יורק, שלום.
עו"ד שריב: שלום רב.
גדעון: אז מיד נדבר על המרוץ לבית הלבן, שגם במונחים אמריקאים כנראה אף פעם לא היה כל כך משוגע ומפתיע, אבל בוא נתחיל מהביקור של ראש הממשלה נתניהו בארצות הברית. נתניהו מסיים ביקור דרמטי בארצות הברית. איך האמריקנים מסתכלים על הביקור הזה שלו?
עו"ד שריב: הייתה לי שיחה ארוכה עם חבר, אוהב ישראל, רפובליקאי, שמאוד מאוד התלהב מהנאום של ראש הממשלה, אבל הייתה לו הערה אחת שלא חשבנו עליה בכלל. הוא אומר, הלוואי והוא לא היה בא. הנאום היה מעולה, אבל הוא פתאום החזיר את הנושא של ישראל לסדר היום, אחרי חודש שהיה לנו שקט, בלי הפגנות, בלי מלחמה, בלי הפסקת אש, פתאום כל הנושא הזה עולה מחדש. ואנחנו רואים את התגובות של הדמוקרטים, שחצי מהם החרימו, וננסי פלוסי שאומרת שזה היה הנאום הכי גרוע של מנהיג זר, ופתאום הנושא של ישראל עוד פעם נהיה נושא במחלוקת. עכשיו, היה יחסית חודש… בגלל הטרללת המוחלטת שיש בבחירות האלה, קצת זנחו אותנו, שזה היה לא רע אחרי השנה האחרונה. אז הנושא הזה חזר. לנתניהו עצמו - האירוע חגיגי, הוא לא היה הרבה זמן, השיג את… הרבה יותר ממה שהוא חשב, אני חושב, כשהוא יצא.
גדעון: כן, אז אחרי הנאום, נתניהו המשיך לסבב פגישות אינטנסיבי, שגם עורר עליו הרבה ביקורת כאן בארץ, בגלל ההחלטה להאריך את השהות שלו בארצות הברית לסוף השבוע. הוא נפגש עם ביידן וטראמפ, וקמלה האריס, שקראה לסיים את המלחמה בעזה, ולחתום מהר על עסקה. מה נתניהו קיווה להשיג מהפגישות האלה?
עו"ד שריב: אני חושב ש-50% ממה שהוא רצה, הוא השיג בנאום. זה שהצופים הישראלים ראו אותו עומד, מדבר באנגלית, בנאום טוב מאוד מבחינתו, עם המסרים שהוא רצה להעביר לארץ, את זה הוא השיג. המטרה היותר ארוכת טווח מבחינתו - נתניהו כבר הרבה זמן מעריך שטראמפ יהיה הנשיא, ובגלל מערכת היחסים הבעייתית שנוצרה בשנים האחרונות ביניהם, בעקבות הברכה שנתניהו בירך את ביידן, הוא מנסה להגיע לאיזשהו הסכם פיוס עם טראמפ. זה כבר לא סוד שממשלת ישראל הנוכחית רוצה את טראמפ ואת הרפובליקאים, זה ברור לגמרי, ולכן מאוד חשוב לו להגיע לאיזושהי סולחה בפגישה בפלורידה. לשחוט כבש פלורידיאני.
גדעון: אז נתניהו אולי בסתר ליבו מקווה שטראמפ ינצח, אבל הוא מבין שעכשיו, אחרי שביידן פורש, המרוץ באמת נפתח מחדש. אז בוא רגע נחזור למפלגה הדמוקרטית. אתה יודע, אנחנו מדברים בימים האחרונים על קמלה האריס בתור המועמדת שתרוץ לבית הלבן. זה כבר סגור? זה ברור שהיא המועמדת שתחליף את ביידן?
עו"ד שריב: ב-99 אחוז. זאת אומרת, זה עוד לא רשמי, אבל יש לה כבר את מספר הצירים שהיא צריכה כדי להיבחר. אני מניח שהרפובליקאים ינסו לעשות איזשהם תעלולים משפטיים, לנסות להתווכח לגבי הכסף, אם הכסף שהיא מקבלת הוא בסדר. מכיוון שאנשים תרמו לקמפיין של ביידן, עכשיו המפלגה הדמוקרטית מעבירה את הכסף הזה של התורמים להאריס, אז ינסו לעשות עניינים כאלה. אבל בסופו של דבר, רוב, כמעט מוחלט, כל ראשי המפלגה הדמוקרטית כבר יצאו והודיעו שהם תומכים בה.
גדעון: אז אני שומע כן עוד שמות. שומעים על מישל אובמה ועל הילרי קלינטון, אז שוב, למה דווקא קמלה האריס?
עו"ד שריב: לא הייתה אפשרות אחרת לדעתי מלכתחילה. השם של מישל אובמה עולה בקרב הרפובליקאים כבר שנה. כלומר, גם הערכה בישראל אצל ממשלת ישראל הייתה שמישל אובמה תרוץ. אם מישל אובמה רצה, היא מנצחת. זו הערכה שלי, מכיוון שיש לה name recognition, והשם שלה ידוע ברחבי ארצות הברית בגלל בעלה, וזה הדבר הכי חשוב שיש.
רק סיפור מעניין, טריוויה. מאז 1976 לא הייתה מערכת בחירות בארצות הברית, שאחד משלושת השמות הבאים לא הופיע על הפתק - או בוש, או ביידן, או קלינטון, הופיע בכל מערכת בחירות מ-76'. זה אומר שאמריקאי בן 65 ומטה, מעולם לא הצביע בבחירות שאחד מהשלושה האלה לא השתתף. לכן השם הוא מאוד מאוד חשוב. לאובמה יש את השם. גם להילרי. לכן דיברו על שתיהן כמועמדות אפשריות. זה לא בקלפים. זה לא בקלפים מהסיבה שאני אגיד עכשיו.
האריס היא סגנית הנשיא. הקבוצה שתומכת בדמוקרטים, באחוזים הכי גבוהים, זה נשים שחורות. זה די פוסל כל מועמד אחר שהוא לא מישל. מישל לא רוצה. יש עוד עניין עם מישל, שהיחסים של משפחת אובמה ומשפחת ביידן מאוד-מאוד לא טובים, במיוחד של מישל. משפחת ביידן מאשימה את אובמה שלא נתן להם לרוץ ב-2016. כשהוא סיים, הוא רצה לרוץ, הוא היה סגן הנשיא, זה היה טבעי שהוא ירוץ, והם הלכו על הילרי. וזה מאוד הכעיס את משפחת ביידן, והם מרגישים שהם היו מנצחים אז. בנוסף, אשתו של בנו של ביידן הייתה חברה מאוד טובה של מישל אובמה, והם התגרשו והיא בחרה צד. אמנם קצת רכילותי, אבל יחסים מאוד לא טובים.
גדעון: אתה מדבר על ההתלהבות, וכן מרגישים איזה באז בימים האחרונים, שגם רואים אותו בסקרים, נכון? כן מתחיל להיווצר איזשהו מומנטום, בעיקר אצל צעירים, שחורים?
עו"ד שריב: כן, הצעירים היו הקבוצה שהיה להם הכי קשה עם ביידן, והם מאוד רצו שהוא יעזוב. זה משתנה. עדיין, נכון להיום, המרוץ הזה הוא של טראמפ להפסיד. אם טראמפ היה יכול לעלות עכשיו לחללית, ולהיעלם לארבעה חודשים, אני חושב שהוא היה מנצח. הסיכוי הכי טוב של האריס הוא אם טראמפ יעשה דברים שהם טראמפים - יתקוף נשים, יתקוף את העובדה שהיא שחורה, יתקוף את העובדה שהיא תובעת כללית. זה רק יעזור לה. אם טראמפ יהיה הסיפור המרכזי בבחירות האלה, הוא יפסיד.
גדעון: אז כולנו מכירים את השם קמלה האריס בתור סגנית הנשיא, אבל בואו רגע נדבר עליה. מי שאולי תהיה הנשיאה הבאה, הנשיאה השחורה הראשונה של ארצות הברית, האישה, כמובן, השחורה הראשונה, מה אנחנו יודעים עליה? מה הסיפור של קמלה האריס?
עו"ד שריב: בת לאקדמאים, מורים מהודו ומג'מייקה, שזה לא הסיפור הקלאסי של פוליטיקאי בארצות הברית. היא התחילה את הקריירה שלה, היא הייתה בת זוג של ראש עיריית סן פרנסיסקו, שהיה דמוקרט מאוד דומיננטי, והוא מאוד עזר לקריירה הפוליטית שלה. כל החיים בקליפורניה. נבחרה להיות… אני אומר קליפורניה, זה חשוב כי זו מדינה מאוד-מאוד ליברלית, שממילא מצביעים לדמוקרטים, היא לא מביאה איזו מדינה אחרת חדשה. נחשבה כמישהי יחסית ליברלית גם בתוך קליפורניה, הייתה תובעת כללית. הסיפור הכי גדול שלה כתובעת כללית בקליפורניה הייתה שהיא הודיעה… היה איזה מקרה רצח מאוד אכזרי של שוטר, והיא ממש באותו יום כבר הודיעה שהיא לא תדרוש עונש מוות, עוד לפני שנתפס הרוצח, מה שגרם לכעס מאוד גדול של ארגוני השוטרים בארצות הברית עליה.
הייתה תובעת כללית לא מאוד בולטת, לא משהו יוצא דופן, וניצלה את ה… בדרך כלל מסלול שעושים מתובע כללי, ורצה לסנאט, והייתה הסנאטורית הזוטרה מקליפורניה. לא בלטה יותר מדי, לא עשתה דברים יוצאי דופן, והחליטה שהיא רצה לנשיאות ב-2020. והתחילה את הקמפיין כמובילה. עשתה קמפיין מאוד לא טוב. היה לה עימותים. עימות אחד טוב, העימותים אחרי זה היו פחות טובים, והיא פרשה מהמרוץ.
וביידן, שנורא רצה לחזק את החזית של מצביעים אפרו-אמריקאים, לקח אותה כסגנית, והיא הייתה סגנית מאוד-מאוד לא בולטת. כלומר, ניכנס למספרים, יש לה את הרייטינג הכי גרוע של סגן נשיא אי פעם. אז המספרים שלה היו מאוד לא טובים, היא נחשבת מישהי שלא עושה קמפיינים טובים. היא הייתה אחראית בארבע שנים האחרונות על נושא שהוא מאוד-מאוד בעייתי מבחינת הדמוקרטים, זה נושא הגבול ונושא ההגירה. שמו אותה כפנים של הדבר הזה, וזה היה חוסר הצלחה מוחלט, לאו דווקא בגללה כמובן, אבל היא הפנים של זה. וזה יהיה נושא מאוד-מאוד מרכזי בקמפיין של הרפובליקאים, יתקפו אותה על נושא ההגירה המון. והיא צריכה עכשיו לעשות קמפיין לנשיאות, שזה דבר משוגע. מצד שני זה רק שלושה חודשים, זה יתרון.
גדעון: ואתה אומר שנותרו לה שלושה חודשים, שזה גם יתרון וגם חיסרון, אז איך היא מתכוונת לנצח בבחירות ולהגיע לבית הלבן? מה האסטרטגיה של קמלה האריס?
עו"ד שריב: קודם כל היא בונה קואליציה… היא בונה מחדש את הקואליציות הדמוקרטיות. כשדיברו עם האנשים של ביידן איך הם ינצחו, כשהמספרים היו רעים לכל אורך החודש האחרון, הטענה המרכזית שלהם הייתה - בסוף לאנשים לא תהיה ברירה. כל האנשים האלה שהם אומרים עכשיו שהם לא יצביעו לביידן, יגיעו לקלפי, יש להם שתי ברירות - או להצביע לטראמפ, או להצביע לביידן, והם יחזרו הביתה, על זה הם בנו. אצלה יש אסטרטגיה אחרת. היא פתאום מתחילה ללכת למדינות שלביידן לא היה סיכוי בהם. למשל צפון קרוליינה. מדינה שאובמה ניצח, יש בה אחוז שחורים מאוד-מאוד גבוה, היא פתאום הולכת למקום הזה. יש שם סנאט… מושל מאוד קרוב אליה, מי שהיה התובע הכללי גם כן. אז היא בונה אסטרטגיות חדשות, ללכת למדינות חדשות, ללכת למדינות אחרות, לנסות להבטיח קולות של צעירים, שתכננו אולי לא להצביע, והתלהבות.
אבל בסופו של דבר, אני אוסיף עוד נושא אחד - העובדה שהיא תובעת כללית, וטראמפ פושע מורשע, ככה הם מציגים אותו, היא תשחק על הדבר הזה הרבה מאוד.
בסופו של דבר הבחירות האלה נשארו כמעט אותו דבר. הקמפיין של טראמפ היה "רק לא ביידן", ולהסביר כמה הכהונה של ביידן הייתה רעה, והיא תצטרך להראות כמה טראמפ הוא איום על הדמוקרטיה, וכמה הקדנציה שלו הייתה רעה בפעם שעברה.
[מוזיקת רקע]
גדעון: חסות אחת ומיד ממשיכים.
[חסות]
עורך הדין אסי שריב, אתה אומר שהבחירות האלה נשארו כמעט כמו שהיו, למרות שאם ביידן היה מתמודד כנראה שטראמפ היה מנצח אותו. השאלה היא אם כמו שאמרנו בתחילת השיחה, האם המרוץ באמת נפתח מחדש? האם הכניסה של קמלה האריס טורפת מחדש את הקלפים?
עו"ד שריב: אז אני רק אחדד - כמו שהם היו ערב העימות. אחרי העימות הכל השתנה, אז עד העימות זה הייתה אמורה להיות האסטרטגיה של שני המחנות לדבר על הצד השני. נורא קשה לפוליטיקאי לא להסביר כמה הוא היה טוב, אלא לדבר כמה השני היה רע. מה שקורה עם האריס, היא תצטרך לקבל החלטה אסטרטגית - האם היא מסבירה עכשיו כמה הקדנציה שלה כסגן נשיא ושל ביידן הייתה מעולה, ובעצם להגיד - תנו לנו עוד ארבע שנים להמשיך את מה שעשינו. אם היא תעשה את זה, להערכתי היא תפסיד בתבוסה מוחצת. ביידן, שלא בצדק, נתפס כנשיא לא מוצלח בארצות הברית, ולכן אם היא תעשה… זה קצת עניין של איזה קמפיין עושים, אבל אם היא תעשה קמפיין המשכיות, היא תפסיד. היא צריכה ללכת על קמפיין של הפחדה, כמו שטראמפ יעשה, לא יעזור בעניין הזה, היא צריכה להפחיד מטראמפ ולא להסביר כמה הם היו גדולים.
גדעון: ואם היית צריך לסמן עבורנו את מדינות המפתח מבחינתה של קמלה, איפה היא צריכה לנצח כדי להגיע לבית הלבן?
עו"ד שריב: השיח בארצות הברית נע סביב שש מדינות. אחת הבעיות הקשות של ביידן היה שהוא פתאום התחיל להפסיד מדינות שבהם הדמוקרטים ניצחו תמיד, כמו וירג'יניה ומינסוטה. המשמעות שאתה מפסיד את המדינות האלה זה שאתה צריך להעביר המון כסף שתכננת לשים על מדינות פחות בטוחות, ואז נשאר לך פחות כסף. צריך להילחם כאילו על הבית. זה היה דבר מאוד בעייתי. אני חושב שהסיפור הזה נגמר ברגע שהיא נכנסה.
המדינה הכי רלוונטית לדמוקרטים היא פנסילבניה. אין שום דרך שהדמוקרטים יכולים לנצח את הבחירות האלה, יש תיאורטית, אבל אין מעשית דרך שהם יכולים לנצח בלי לנצח את פנסילבניה. ובדרך כלל כשלוקחים את פנסילבניה יש שתי מדינות איתה, לידה, גם מישיגן וגם ויסקונסין, שביידן ניצח בהם והוא יצטרך לנצח שוב. בשלושת המדינות האלה יש מושל דמוקרטי, סנאטורים דמוקרטים מאוד פופולריים, אבל זה מדינות שיכולות ללכת לטראמפ. כלומר טראמפ ניצח ב-2016 בחלקן. לכן השלוש האלה, אם הדמוקרטים לוקחים את השלוש האלה, הם ניצחו את הבחירות.
גדעון: וטראמפ שינה משהו? או מתכוון לשנות משהו בקו שהוא הולך לנקוט בו בקמפיין שלו, בעקבות הכניסה של האריס לתמונה?
עו"ד שריב: אני חושב שהקמפיין של טראמפ היה מעולה. גם בעימות, בחצי שעה או 40 דקות הראשונות, הוא היה פשוט… טראמפ הכי טוב ש… כיועץ קמפיינים, שראיתי. באמת עשה את הכול מסודר ונכון. עכשיו הוא נראה שהוציאו אותו מהאלמנט שלו, והוא קצת חוזר להיות טראמפ של פעם, שזה טעות מאוד קשה שלו. אסור לו לתקוף אותה יותר מדי. אני חייב להזכיר עוד משהו. ההערכה של הרפובליקאים הייתה שהם ירוצו נגד האריס, הרבה זמן. כלומר, גם בעימות עצמו, שזה כבר בדיוק ארבעה שבועות, לדעתי, היום, הייתה הפסקת פרסומות. בהפסקת הפרסומות הזו, הרפובליקאים שידרו תשדיר, שהראו את ביידן כמה הוא זקן והכול, אבל אמרו - כשאתה מצביע לביידן, אתה בעצם מקבל את האריס. וברור שהוא לא יחזיק ארבע שנים, אז בעוד שנה תהיה לך רק את האריס. כלומר, הם כיוונו כבר עליה את הקמפיין עוד לפני שהיא הייתה מועמדת. הם התכוננו אליה, יש תיק עליה. הם עוד לא התחילו ממש את השינוי. אני חושב שהם באיזשהו שלב, אחרי ההתנקשות בטראמפ, אני חושב שהם העריכו שכבר לא יקרה. שביידן יישאר עד הסוף. והם קצת הופתעו פתאום שהוא עזב. הם חשבו שזה… שהאירוע הזה מאחוריהם. הם ייקח להם כמה ימים, אבל הם יתיישרו.
אני חושב שאם טראמפ היה חושב שביידן פורש, הוא לא היה ממנה את ואנס לסגן הנשיא. הוא היה ממנה מישהו אחר. אני חושב שטראמפ עשה טעות אסטרטגית גדולה עם הבחירה שלו בסגן נשיא. הוא בחר אדם מאוד מאוד קיצוני, שמשחק מאוד לידיים שלה, בהפחדה. מישהו שמתנגד באופן נחרץ להפלות, בכל גיל, בכל סיטואציה, גם אם נעשה פשע. זה מאוד יעזור לה, וזה נושא שיכול להוציא נשים החוצה וקהלים מתלבטים. יש לה סיכוי, אבל נכון להיום, טראמפ מוביל בהפרש גבוה.
גדעון: ואנחנו יודעים כבר מי צפוי להיות סגן הנשיא של האריס?
עו"ד שריב: היא עוד לא החליטה, אבל ברור לחלוטין שהוא יהיה מאוד לבן. היא צריכה מישהו שידבר אל הבוחרים שכן הצביעו לביידן ב-2020. כלומר, כאלה שבמדינות כמו פנסילבניה, שבלעדיה היא לא יכולה לנצח. אבל גם מדינות אחרות, כמו מישיגן, ויסקונסין, אריזונה - מחפשים מישהו שהוא ההפך ממנה. לכן היא לא תמנה סגנית להערכתי, זה… שתי נשים, לא יקרה. דובר הרבה על מושל פנסילבניה, ג'וש שפירו, הוא באמת מועמד יוצא דופן, ומעולה ורהוט ומאוד אהוד, וזה במדינה שהכי חשובה לדמוקרטים. אבל הוא יהודי, ואני חושב שבארצות הברית, גם במאה הזאת, לרוץ שחורה ויהודי יחד, מאוד מקשה. זה… עדיין יש איים גדולים של אנטישמיות, לכן אני מעריך שיהיה לה מאוד קשה לבחור אותו.
השם האחרון שמדברים עליו הכי חם עכשיו, זה שר התחבורה, פיט בוטיג'ג', שהוא בעיניי המועמד הכי טוב. הוא במקור מאינדיאנה, אחר כך עבר מדינה. אבל גם לו יש נקודה בעייתית, שהוא הומוסקסואל מוצהר. ולכן שוב אני חוזר לקואליציות האלה, זה קצת בעייתי. לכן ההימור שלי הולך על סנאטור מאריזונה, מארק קלי, שמתחבר לכל מיני דברים. קודם כל, אריזונה היא מדינה מתנדנדת. ב', הוא קצין בצבא, נפצע. אשתו, התנקשו בחייה, התנקשות לא מוצלחת, וכך הוא נכנס לסנאט. הוא מאוד לבן, מאוד חייל, לא מאוד כריזמטי, אבל נראה על הטיקט כמישהו שיכול להשלים אותה מאוד. יש עוד שני שמות, אבל אני חושב שזה יהיה אחד מהשלושה אלה, ולדעתי זה יהיה מישהו שהוא מאוד בקונצנזוס.
גדעון: אנחנו צפויים לראות עימות בין קמלה האריס לטראמפ?
עו"ד שריב: בהתחלה טראמפ אמר שלא, תירץ את זה בזה שזה ב-ABC והוא לא מוכן לעשות את זה שם. עכשיו Fox הזמינו לעימות. אני חושב שיהיה עימות. זה יהיה מאוד מעניין, גם מאוד מאוד מעניין יהיה לראות את העימות בין הסגנים. א', ראינו שמועמד אחד כבר פרש. וטראמפ, המועמד השני שכל הזמן דיבר על הגיל של המועמד השני, פתאום נהיה המועמד בן ה-81, שמולו מישהי צעירה. הסיפור של הסגן הוא מאוד חשוב. אתה לא יודע איך טראמפ ייראה בעוד ארבע שנים. ראינו איך ביידן נראה לפני שנה וחצי, זה אדם אחר. בגילאים האלה זה יכול לקרות, לא רק בגילאים האלה, זה יכול לקרות לכולנו. לכן עימות בין הסגנים יכול להיות מאוד-מאוד מעניין. ג'יי. די. ואנס הוא דמות מעניינת, ונראה מי הדמוקרטים יבחרו. וקמלה האריס בסוף הייתה תובעת. מבחינתה לעמוד מול טראמפ, הנאשם, ולנסות רק להוציא אותו מהכלים, להוציא אותו טיפה שוביניסט - the best show in town.
גדעון: ואנחנו כבר יודעים בוודאות שביידן מתכוון לסיים את הקדנציה כנשיא בבית הלבן? כי שמענו קולות ולחצים שאמרו לו: תזוז, תפנה לה את הכיסא כבר עכשיו, שהיא תוכל לנהל את הקמפיין מתוך הבית הלבן, שזה מן הסתם יתרון מובהק.
עו"ד שריב: ביידן בוודאות לא רוצה, ואני חושב שהסיבה הכי טובה מבחינתה לו לעשות את זה, זה שהרפובליקאים דורשים את זה. אתה רואה שאחד אחרי השני הם יוצאים ואומרים: "הוא לא כשיר להיות בקמפיין, הוא לא יכול להיות נשיא ארצות הברית, הוא צריך להתפטר". הם רוצים שהיא תהיה נשיאה. להם זה טוב. לכן אני חושב ש… קודם כל, הוא לא רוצה. והיחסים ביניהם מאוד טובים, כלומר, שדיברנו עליה, יש לה יחסים מאוד טובים עם ביידן. זה לא תמיד המקרה בין סגן נשיא לנשיא. שמרה על יחסים טובים, הוא מאוד מפרגן לה, בעצם נתן לה את הדבר הזה, היא גם לקחה את רוב האנשים שלו לקמפיין כבר. כלומר יש פה המשכיות. אדמה את זה קצת לארץ, מה שקרה עם אולמרט אחרי שרון, שבאמת, אנשי שרון המשיכו עם אולמרט די בטבעיות, בטח בחודשים הראשונים, אז זה המקרה פה. ולכן אני חושב שהיא לא תדרוש ממנו את הדבר הזה. ובהנחה שלא קורה לו שום דבר בריאותי, אני חושב שהוא ירצה להישאר. הוא מאוד חשובה לו ההיסטוריה.
גדעון: אנחנו יודעים איזו נשיאה תהיה קמלה האריס מבחינתה של ישראל?
עו"ד שריב: תגדיר ישראל. לממשלת ישראל הנוכחית, קמלה האריס תהיה אסון. חד משמעית, תם סיפור… לא ציינו את זה עד עכשיו שזה די מדהים, בעלה יהודי. כלומר, היא נשואה ליהודי, היא מגדלת את שני ילדיו. הבת מגייסת כספים לאונר"א בימים אלה. אתה יכול להבין את הקונטרסט? היא נתפסת שמאלה מביידן, אבל לא באגף הכי שמאלי במפלגה, זה בוודאות יכול להיות יותר גרוע שם. דווקא האגף השמאלי במפלגה - סנדרס ו-AOC ואליזבת וורן - היו השלושה אולי התומכים הכי גדולים של ביידן להישאר במרוץ. הם קיבלו ממנו כל מיני הבטחות, הם לא רצו [במלעיל] ל… כאילו, היה ברור שזה היא, הם לא רצו [במלעיל] לדחוף אליה. כלומר, יש לה עניינים. היא כאילו במרכז, שמאלה מביידן. ביידן הוא הסמן הימני במפלגת ה… דמוקרטית. היא כאילו איפשהו לאמצע, אבל ברור שכל הממשל שלה אמור להיות אחרת, כלומר, אם היא תהיה נשיאה זה לא יהיה…
פה בארץ קצת עשו עוול לביידן, שהוא באמת נשיא סופר ציוני, אבל לא רק הוא, אנתוני בלינקין שר חוץ, הוא יהודי ציוני, אני מכיר אותו עשרים שנה, באמת, אין אוהב ישראל כמוהו, היועץ לביטחון לאומי, אותו דבר. אצלה יהיו שמות אחרים, חד משמעית. לכן התמיכה הלא מוסתרת כבר של ממשלת ישראל בטראמפ, היא לא מאוד מפתיעה.
גדעון: אז יש לנו עוד שלושה חודשים של המרוץ, שזה באמת מעט מאוד זמן, אבל גם נצח במונחים של פוליטיקה אמריקנית. אתה יכול לסיום, אסי, לסמן לי את הצמתים העיקריים שעשויים להכריע את הבחירות האלה?
עו"ד שריב: קודם כל, הבחירות מתחילות קודם. חשוב להגיד שבערך בתחילת ספטמבר כבר מתחילים להצביע בדואר, יש הצבעה מוקדמת בהרבה מאוד מדינות, ולכן היה גם את הדחף הזה, או את הדחיפות הזו, סליחה, להחליף את ביידן במהירות. יש ועידה דמוקרטית באוגוסט, זה יהיה אירוע מאוד משמעותי, שתי סיבות - אחת, הסיבות שהעלת לנושא של הדמוקרטיה. יכול פתאום לקום איזה חבר קונגרס דמוקרט ולהגיד - אני רוצה להתמודד. פתאום לייצר שם איזושהי התמודדות או מתח. לא בטוח שזה רע להאריס, כי זה יכול להראות שהיא ניצחה את זה ולא קיבלה את זה, אבל סביב הדבר הזה יכולה להיות התנהלות.
דבר נוסף זה שהוועידה עצמה היא בשיקגו. קצת היסטוריה אמריקאית. ועידה ב-1968 שנערכה בשיקגו, אחרי זה נעשו המון סרטים, ספרים, סדרות, The trial of 7 [כך במקור] על המהומות שקרו שם, וזה גמר את המפלגה הדמוקרטית, שיכול להיות שהפסידו את הבחירות בגלל הדבר הזה. יש היערכות של כל מיני גורמים שלא בדיוק אוהבים את המשטרה, נקרא לזה כך, להתארגנות למהומות בשיקגו בכנס הקרוב. זה יכול להיות אסון לדמוקרטים, אם יהיו שם מהומות, והרוגים, ופצועים, וזה הצפי. והמון אנטישמיות, והמון מפגינים מוסלמים, מאוד לא טוב להם. דבר שמאוד מאוד יכול להשפיע על הבחירות. כמובן, שני העימותים, ובספטמבר מתחילים להצביע.
אגב, זה רק בתוך ארצות הברית. תאר לך מה קורה פה, או באוקראינה, או פתאום סין תחליט שהיא תוקפת את טיוואן. לקמלה האריס אין שום ניסיון בנושא המדיני, זה נושא שהיא לא טיפלה בו בכלל. אם הבחירות יקבלו כיוון כזה, זה מאוד לא טוב לה.
גדעון: אז יש עוד הרבה מאוד זמן, והכל יכול להשתנות ולקרות. ובכל זאת לסיום אני אשאל אותך שאלה לא הוגנת, אסי, ואבקש ממך להמר - מי יהיה הנשיא הבא של ארצות הברית?
עו"ד שריב: אם הייתי צריך להמר היום, דונלד טראמפ.
גדעון: באמת?
עו"ד שריב: כן. אני חושב שהיא מועמדת לא מספיק טובה. אני חושב שהוא מועמד לא טוב, כלומר, אני חושב שרפובליקאי אחר היה מנצח בהפרש הרבה יותר גדול. באמת, כל אחד מהרפובליקאים. הוא מועמד לא טוב, אבל האריס מועמדת פחות טובה.
[מוזיקת רקע]
גדעון: אסי שריב, מי שהיה קונסול ישראל בניו יורק, תודה רבה.
עו"ד שריב: תודה לך.
גדעון: וזה היה "אחד ביום" של N12. אנחנו מחכים לכם בקבוצה שלנו בפייסבוק. חפשו - "אחד ביום - הפודקאסט היומי".
העורך שלנו הוא רום אטיק, תחקיר והפקה - שירה אראל, עדי חצרוני, דניאל שחר ודני נודלמן. על הסאונד - יובל ברוסילובסקי. יאיר בשן יצר את מוזיקת הפתיחה שלנו.
אני גדעון אוקו, אנחנו נהיה פה גם מחר.
[מוזיקת סיום]
[חסות]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Comments